salim se.
Svidjaju mi se tesktovi koje postiras ali bilo bi jos bolje kad bi se malko diskutovalo na ovoj temi.
Ja sam citao taj primjer u knjizi Imati ili biti od Erich Fromma, i tu se opisuje kako engleski pisac ubire cvjet, oduzimejuci mu zivot, i pokusava dokuciti Boga kroz cvjet i njegovu ljepotu. Suprotno od toga, japanski pjesnik samo opisuje cvjet nastojeci ne samo gledati ga nego i vidjeti. Na kraju, Goethe pise pjesmu kojom pristupa problemu na poseban nacin, tako sto takodjer ubire cvjet, ali ga presadjuje u svoj vrt, gdje on procvjeta. U principu, poredjenje ima za svrhu da objasni kako odnos engleskog pisca (zapad) odrazava modus imanja ili posjedovanja (misli se na posjedovanje znanja), dok odnos japanskog pjesnika i Goethea predstavlja modus bivanja, ili sjedinjenje sa svjetom i ljubav prema zivotu.arzuhal wrote:Pokušavao sam da nađem negdje na netu, ali uzalud...Čini mi se da je to knjizi ''Zen budizam i psihoanaliza''. Ne znam tačno, u tom preiodu sam čitao više knjiga o isočnjačkim filozofijama i religijama.
I ima tamo ona lijepa komparacija istočnjačkog sintetičkog i zapadnjačkog analitičkog uma, komparacija kroz jednu japansku haiku i pjesmu nekog američkog pjesnika. Obje pjevaju o cvijetu, ali oni koji to pjevaju čine na sasma različite načine: dok istočnjak, ugledavši žutu nizanu, u živici kraj puta, ostaje bez riječi (sva se impresija smješta u uzvičnik na kraju stiha, tako se bar meni doimalo) ili ostaje sa svim riječima odjednom (što mi se učinilo sasvim raz/umljivim), dotle njegov zapadni kolega po zanatu pjeva kako je, zadivljen ljepotom nekog usamljenog cvijeta što je rastao iz zida, prišao i iščupao ga, zajedno sa korijenom, prevrćući ga po rukama, radoznalo, upitno.
Nećeš mi verovati, ali i meni se sviđaju tekstoviUna379 wrote:znaci sad mozemo pokusati ceremoniju caja isto ko japanci.
salim se.![]()
Svidjaju mi se tesktovi koje postiras ali bilo bi jos bolje kad bi se malko diskutovalo na ovoj temi.

Bas mi drago da ti se dopadaju tesktovi. Eto vjerovat cu....Sati wrote:Nećeš mi verovati, ali i meni se sviđaju tekstoviUna379 wrote:znaci sad mozemo pokusati ceremoniju caja isto ko japanci.
salim se.![]()
Svidjaju mi se tesktovi koje postiras ali bilo bi jos bolje kad bi se malko diskutovalo na ovoj temi.![]()
Naravno, da bi bilo bolje ako bismo diskutovali i moji postovi jesu poziv na dijalog, ali mi je prilično teško da diskutujem sam sa sobom![]()
No pošto nas eto ima već dvoje, možemo da probamo. Ajde, ti si sad na redu
E što ti je to lepo kad ti ljudi veruju na rečUna379 wrote: Bas mi drago da ti se dopadaju tesktovi. Eto vjerovat cu....
hajmo poceti ovako, kako je tebe privukao budizam....i dali ti daje odgovore na ono sto te zanima?
Ovo je zanimljivo sto kazes da su te neki zivotni udari protresli, pa si pocela da trazis odgovore. To me je podsetilo na Budinu zivotnu istoriju, kada se i on susreo sa cetiri takozvana deva dutta ili bozanska glasnika. Izasavsi iz palate u kojoj je do tada provodio zivot u zadovoljstvima cula, prenerazio se kada je video starca, bolesnika i mrtvaca i pitao svog vozara koji ga je vozio u kociji: Hoce li i mene to sacekati? Potrvrdan odgovor ga je bacio u problem, sve dok nije spazio i cetvrtog glasnika, asketu koji je vedra lica i sabrane paznje prolazio kroz grad. To mu je dalo ideju gde je pravi put izlaska iz samsare, vecnog kruga preporadjanja i patnje. Svima nam treba nesto da nas dobro prodrma pre nego sto pocenmo da razmisljamo o svom zivotu. Dok nam ide dobro, nista nas ne motivise, mislimo da ce tako ici vecno. Zato nije dzabe savet da mnogo mozemo nauciti od svojih neprijatelja kakvi su bes, mrznja, ljubomora, sujeta i slicni "bozanski glasnici"Una379 wrote:![]()
![]()
Hvala ti na odgovoru. da meni se svidja taj nedogmatski pristup prisutan u budizmu.
Sto se mene tice, mene je kao malu zanimala astrologija, a jos u osnovnoj nekako (Sudbinski izgleda) dopala mi je do ruke Ramajana. Onda su sledile neki zivotni udari koji su me preotresli koji su me naterali da trazim odgovore na neka pitanja i tako je to pocelo. Malo sufi, malo budizam, malo filozofija, malo psihologija itd.

Mozes li objasniti ako nije problem sa koje bi ti vjere da predzes na budizam ili neku drugu vjeru i zbog cega. A ako nisi mislio na sebe nego opcenito onda isto pitanje samo opcenito sa koje vjereTullius Iustinius wrote:Sta znate o budizmu, da li je budizam religija ili filozofija![]()
![]()
Ako ima nekoga ko dobro poznaje budizam moze ovde da napise sve sto zna, interesuje me sve od podela na posebne grane (ako ih ima) pa do pravila i ucenja...![]()
A takodje, sta mislite o prelasku u druge vere (npr. u budizam ili neku drugu sa balkana)
Evo u medjuvremenu sam pronasao interesantan sajt o budizmu, mozda ce jos nekoga da zanima...
http://www.yu-budizam.com/
izvori istine wrote: Budiuzam
...................................
1) Oni smatraju da sve nagrade dobivaju na dunjaluku i zbog toga negiraju Džennet i Džehennem bez ikakvog dokaza i bez ikakvog argumenta.
...............................
http://www.islamhouse.com
U praksi to nije tako lako. Imaš li nekakav praktičan savjet ili iskustvo kako to izvesti?Sati wrote:Um koji odluta jeste izvor patnje.
Posledica uma koji odluta jeste patnja.
Um koji vidi um jeste put.
Rezultat uma koji vidi um jeste iskorenjivanje patnje.
Ađan Dune Atulo
Jeste jednostavno, ali nije lakoMrSini wrote: U praksi to nije tako lako. Imaš li nekakav praktičan savjet ili iskustvo kako to izvesti?
Um ili tijelo ili emocije mogu posmatrati zasebno minut ili dva neprekidno, a sve zajedno možda par sekundi i to ne uvijek.

Ne mislim na meditaciju nego na posmatranje u svakodnevnom životu.Sati wrote: Jeste jednostavno, ali nije lako![]()
Pa to je ono što vežbaš kroz meditaciju. Biti svestan iz trenutka u trenutak onoga što um registruje oko tebe i u tebi. I ne poistovetiti se sa tim, ne proizvoditi nove talase u umu, već ga mirno posmatrati i videti onakvim kakvo zaista i jeste, kao jedno prolazno stanje koje je nastalo zahvaljujući nekim uslovima, i koje će takođe nestati onda kada i ti uslovi nestanu. To je sve.
A ako me pitaš kako vežbati budističku meditaciju, ja sam mnogo o tome naučio na ovoj stranici
Praksa