Originalni autodijelovi - pro i kontra
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#76 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Ko ne poznaje materiju treba najbolje da ide u ovlasteni. Ko bar malo poznaje materiju i zna sta kupuje, glupo je da mu recimo Tomic prodaje filter ulja za 52 marke, isti koji je na Amazonu 14 eura, ili kod nas u radnji 25 KM, identican.
Ja ne vidim u cemu je toliki problem kod filtera, trazis Mann, Mahle/Knecht, Bosch, Hengst, bilo koji da odgovara za tvoje auto od provjerenog brenda, nema fule. Samo takvi nisu bas 80-90 KM jeftiniji nego u ovlastenom. Preko 15 godina kupujem zamjenske filtere, nikad nisam imao tih problema da curi ulje, gorivo, itd. Ali nikad nisam ni trazio najjeftinije.
Ja ne vidim u cemu je toliki problem kod filtera, trazis Mann, Mahle/Knecht, Bosch, Hengst, bilo koji da odgovara za tvoje auto od provjerenog brenda, nema fule. Samo takvi nisu bas 80-90 KM jeftiniji nego u ovlastenom. Preko 15 godina kupujem zamjenske filtere, nikad nisam imao tih problema da curi ulje, gorivo, itd. Ali nikad nisam ni trazio najjeftinije.
-
Sandordoo
#77 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Vrlo vjerovatno da to i nije zamjenski filter bio već neki filter "koji liči na originalni" ali je "malo drukčiji" pa ste zbog toga i imali neugodnost! Zna se nekad desiti da su dva filtera naoko ista, mogu se ugraditi, ali ne funkcionišu. Moram da priznam da se i nama nekada davno desilo nešto slično kad nismo imali baš 100% originalni filter nego smo nešto pokušali improvizovati! U međuvremenu smo povećali naš asortiman na preko 3000 vrsta filtera tako da se samo teoretski može desiti da nemamo filter za neki auto (kao i za motocikl) uključujući i Japance i Amerikance! Kad bih imao b. šasije od vašeg auta vidio bih o ćemu se radi. Ko je bio proizvođač tog filtera koji su vam prodali a nije odgovarao i šta su vam rekli u prodavnici?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sandordoo wrote:Kad spomenste "originalni dio" iz ovlaštenog servisa, sjetih se slučaja kad je mušterija nazvala i pitala da li može zamijeniti ulje i filter, ali će on donijeti "originalni" filter ulja iz ASA-e za Golfa 5 a ulje će uzeti Castrol kod nas. Kad je donio filter u VW ambalaži, na kutiji je lijepo pisalo Made in China a unutra je bio UFI (talijanska fabrika) filter rađen u nekoj njihovoj fabrici u Kini. I bio je 2 km skuplji nego Mann kod nas. Drugi slučaj, VW Polo, također originalna kutija i unutra d. pločice, a na kutiji lijepo piše Made in India. Koliko sam vidio na ovom forumu, iako su tu prisutni baš zaljubljenici u aute, čudi me koliko su loše informisani o tome ko šta drži od dijelova u gradu kao i kakvim asortimanom raspolažu!? Negdje nas je neko, firmu "Šandor", spomenuo, ali više u kontekstu kako smo mi skuplji od ostalih! Niko nije spomenuo da smo u gradu najbolje snabdjeveni sa cca 20-tak udarnih potrošnih artikala i da na stanju imamo oko 20000 artikala, a vidim da ljudi postavljaju pitanja u vezi dostupnosti. Da li je u pitanju neinformiranost ili nešto drugo? Cijene su takve kao što jesu, s tim da se uvijek, ako se ukaže potreba mogu i korigovati. A i ne može TRW, INA, LUK, SKF ili FAG koštati kao neki "no name" kineski dio! Kad su ovlašteni servisi u pitanu, trebate znati da se SVI (ako je neko izuzetak nek oprosti) vrlo često "pomažu" dijelovima iz Aftermarket prodavnica kao što smo mi. Naravno, uglavnom se radi o onim dijelovima koji su provjerenog, vrlo često, identičnog kvaliteta kao originalni dio. Nekad je razlog taj što nemaju dio na stanju pa žele da riješe kvar što prije, a nekad je razlog čisto ekonomski, tj cijena! Kad ste spomenuli "LUK iz nekog sela pored Santjaga" trebate znati da sve velike tvornice imaju pogone u čitavom svijetu tako da je kvačilo iz "LUK tvornice negdje pored Santjaga" vrlo često jedina lokacija na kojoj se to kvačilo i proizvodi! LUK može biti i iz Mađarske, Južne Afrike,Meksika, SAD, Kine, Koreje... što vrlo često zavisi i od toga da li se tu nalazi neka tvornica automobila gdje je LUK prva ugradnja. BOSCH-ova najsavremenija fabrika elemenata za ubrizgavanje ju u Bursi, u Turskoj, grijače prave u fabrici u Francuskoj itd.tempuser wrote:Sve to sto si napisao Nevene vazi u normalnim i uredjenim zemljama, kod nas prakticno samo teorije. Za mene licno postoje dva najveca nedostatka kupovine zamjenskih ili aftermarket dijelova.
Prvi je ponuda. Znaci hoces da kupis kvalitetan dio poznatog proizvodjaca, SNR, SKF, Jurid, Moog, Lemfoerder, Bosch, MAAN itd, znaci spreman si da platis kvalitet, nema. Vecina dijelova ili no name, ili kinez prepakovan u kutiju sa europskim imenom tipa Topran, Meyle. Za moj auto kvalitetni stabilizatori kostaju 35 EUR/kom, ovdje zamjenske ne mozes naci skuplje od 30 EUR/par. Cijena sve govori kakav je kvalotet.
Drugi je sigurnost. I kad naletis na poznatog proizvodjaca nikad nisi siguran da nije divljak lose kvalitete, Castrol iz Ljubuskog, Look iz nekog sela pored Sanjaga itd..
Kad podvuces crtu, za neke dijelove, ako hoces kvalitet i ako neces da budes prevaren ogranicen si na ovlasteni servis.
Mogao bih o ovome pisati danima ali mislim da je i ovo dovoljno (ko hoće da razumije). Ko neće, za njega su svi dijelovi dupljaci i svi su trgovci lopovi i varalice a svaki Castrol na ovom tržištu se "proizvodi negdje u Ljubuškom". Nekoliko puta sam ponudio ljudima 1000 km i da odemo mojim autom tamo gdje se to "puni" i vjerujte mi da se još nije pojavio niko da uzme "milju"!
Kada se spominju filteri evo mog slučaja. Uzmem filter goriva iz Reno shopa na Grbavici jer je taj jeftiniji od originalnog za nekih 70 do 90KM. Donesem u ovlašteni servis Halilović i čovjek mi ugradi kako sam tražio. Krenem 500m auto stane...pogedam nafta curi ispod vozila, otvorim habu dovod goriva u filter iskočio. Vratim nazad, vozio 500m i opet isto...jedva se vratim u servis kod Halilovića. Skine taj filter goriva koji je ugradio i stavi pored originalnog...razlika je u potpuno drugačijoj (pogrešnoj) markaciji ulaznih i izlaznih crijeva. Zaboravio sam sada detalje ali uglavnom recimo lijevo je ulaz, desno je izlaz i to je obilježeno bojama "zelena" i "plava" e kod ovog neorginalnog je potpuno različito obilježeno. Razlika je bila i u veličini mada ne značajna. Ovo nije prvi put da sam se opekao na zamjenske dijelove i zato uglavnom izbjegavam zamjenske. Vodim se logikom ako vozim prosječno novije auto onda mogu i platiti servis gdje ću imati garanciju ne samo na radove već i na dijelove. Kada ne budem mogao onda ću koristi bicikl ili javni prevoz.
-
GoodTaste
#78 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Zna li neko cijenu seta kvacila sa ugradnjom (Luk, Sachs...) za Ford Focus 2006, 1.8tdci ? 
-
Sandordoo
#79 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Potpuno se slažem, mogu se dodati još neke marke. Ipak su to firme koje žive od toga što naprave i davno bi propale da to ništa ne valja nego je samo jeftino! I zadovoljavaju sve propise EU pa ne znam zašto naše "Bošnje" toliko komplikuju, kao da će na Mars letjeti sa svojim autima? Šta fali UFI-ju. Purfluxu, Filtronu..., sve su to filteri prve ugradnje? Nijemci voze 200-300 km/h po autobanovima a mi nekad komplikujemo sa uljima, kočnicama, remenovima, a rijetko kad ko pređe 100-ju!ado-šampion wrote:Ko ne poznaje materiju treba najbolje da ide u ovlasteni. Ko bar malo poznaje materiju i zna sta kupuje, glupo je da mu recimo Tomic prodaje filter ulja za 52 marke, isti koji je na Amazonu 14 eura, ili kod nas u radnji 25 KM, identican.
-
Sandordoo
#80 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
GoodTaste wrote:Zna li neko cijenu seta kvacila sa ugradnjom (Luk, Sachs...) za Ford Focus 2006, 1.8tdci ?
Pošalji b. šasije na firminu stranicu!
-
Sandordoo
#81 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Sandordoo wrote:Potpuno se slažem, mogu se dodati još neke marke. Ipak su to firme koje žive od toga što naprave i davno bi propale da to ništa ne valja nego je samo jeftino! I zadovoljavaju sve propise EU pa ne znam zašto naše "Bošnje" toliko komplikuju, kao da će na Mars letjeti sa svojim autima? Šta fali UFI-ju. Purfluxu, Filtronu..., sve su to filteri prve ugradnje? Nijemci voze 200-300 km/h po autobanovima a mi nekad komplikujemo sa uljima, kočnicama, remenovima, a rijetko kad ko pređe 100-ju!ado-šampion wrote:Ko ne poznaje materiju treba najbolje da ide u ovlasteni. Ko bar malo poznaje materiju i zna sta kupuje, glupo je da mu recimo Tomic prodaje filter ulja za 52 marke, isti koji je na Amazonu 14 eura, ili kod nas u radnji 25 KM, identican.
P.S.
Prije 2 dana smo radili servis ulja, svih filtera, d. pločica naprijed i nazad i ulja u kočnicama. U Tomiću predračun 1450 KM, kod nas cca 650-700 km. Radilo se o BMW-u 1-ci 2012. Sam filter zraka je bio 125 KM u odnosu na 48 kod nas!
-
ado-šampion
#82 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Da, imam i sam BMW 1 2011., ali je isti motor ako je dizel, filter ulja 52 KM. Radi se o Hengst filteru koji je u slobodnoj prodaji oko 14 eura (naravno bez BMW logotipa). Taj filter zraka originalno radi Mahle i ja sam kod nas u jednoj prodavnici uzeo isti taj (opet brz BMW logotipa) za 50ak KM a vani za 26-27 eura. Znaci izvadio originalni filter i usporedio s tim zamjenskim, isti proizvodjac, isti model, jedina razlika sto originalni ima BMW logo. Ista stvar i s filterima ulja i goriva, vise nego duplo jeftinije a ista stvar.Sandordoo wrote:Sandordoo wrote:Potpuno se slažem, mogu se dodati još neke marke. Ipak su to firme koje žive od toga što naprave i davno bi propale da to ništa ne valja nego je samo jeftino! I zadovoljavaju sve propise EU pa ne znam zašto naše "Bošnje" toliko komplikuju, kao da će na Mars letjeti sa svojim autima? Šta fali UFI-ju. Purfluxu, Filtronu..., sve su to filteri prve ugradnje? Nijemci voze 200-300 km/h po autobanovima a mi nekad komplikujemo sa uljima, kočnicama, remenovima, a rijetko kad ko pređe 100-ju!ado-šampion wrote:Ko ne poznaje materiju treba najbolje da ide u ovlasteni. Ko bar malo poznaje materiju i zna sta kupuje, glupo je da mu recimo Tomic prodaje filter ulja za 52 marke, isti koji je na Amazonu 14 eura, ili kod nas u radnji 25 KM, identican.
P.S.
Prije 2 dana smo radili servis ulja, svih filtera, d. pločica naprijed i nazad i ulja u kočnicama. U Tomiću predračun 1450 KM, kod nas cca 650-700 km. Radilo se o BMW-u 1-ci 2012. Sam filter zraka je bio 125 KM u odnosu na 48 kod nas!
Samo, moram se malo ograditi, mislim da Tomic fakat preteruje s cijenama.
- golfiista
#83 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Ne pretjeruje Tomic, cijene su iste kao u De, sad sto je nas standard takav kakav jeste, jbg. I ja sam placao ulje po 32 KM i filetr ulja 56 KM. Naftni 110 KM cini mi se.
Filteri zraka i klime nisu jeftini ni u slobodnoj prodaji, posebno ako su Mahle ili Mann sa aktivnim ugljenom ( mada je Mahle mnogo kvalitetniji). Sve u svemu kvalitetno odrzavanje kosta, a uz malo informiranja moze se naci balans, pa tako da ovo ulje od 32 KM je zapravo Shell ulje koje se u Orbicu moze kupiti po 16 KM, samo u druvom pakovanju. Ado je napisao za filtere, evo i akumulatori u pola cijene ovlastenog, a i Sandor nudi kvalitetne diskove, kocione sisteme i drugo, ( jos na rate, nadam se da nije skuplje zbog toga u odnosu na kes ). Sve u svemu ko ima viska para, bez dileme pravac ovlasteni, nema fule, ovi sa manje para i malo vise mozga, malo.na forum pa u kupovinu
Filteri zraka i klime nisu jeftini ni u slobodnoj prodaji, posebno ako su Mahle ili Mann sa aktivnim ugljenom ( mada je Mahle mnogo kvalitetniji). Sve u svemu kvalitetno odrzavanje kosta, a uz malo informiranja moze se naci balans, pa tako da ovo ulje od 32 KM je zapravo Shell ulje koje se u Orbicu moze kupiti po 16 KM, samo u druvom pakovanju. Ado je napisao za filtere, evo i akumulatori u pola cijene ovlastenog, a i Sandor nudi kvalitetne diskove, kocione sisteme i drugo, ( jos na rate, nadam se da nije skuplje zbog toga u odnosu na kes ). Sve u svemu ko ima viska para, bez dileme pravac ovlasteni, nema fule, ovi sa manje para i malo vise mozga, malo.na forum pa u kupovinu
- amar1994
#84 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Slazem se , iste cijene su i za mazde , kako kod nnas tako i u austriji .
Ma ado , moze se nabavit xak i bolji za manje novca
Nadji mi recimo Yuassu za mazdu , nema za lijeka da treba
Šandor btw ima dobru i siroku ponudu , nema da kaze ko japanauto :"nema filter klime za mazdu 3" , sve ima i zato ima moju punu podrsku kako u prodaji tako i u brdskim trkama .
Šandor btw ima dobru i siroku ponudu , nema da kaze ko japanauto :"nema filter klime za mazdu 3" , sve ima i zato ima moju punu podrsku kako u prodaji tako i u brdskim trkama .
- Drvosjeca iz Dejcica
#85 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
A to je naš mentalitet, voziš BMW a gledaš da uštediš na servisu. Ned'o Bog da neko vozi Daciu ili Škodu, jer to je ispod poniženja, mora BMW ili Benz ali će se šparati na servisima, na gumama, na svemu samo da se vidi. Neko je dobro rekao da se kod nas auto ne popravlja već osposobljuje.golfiista wrote:Ne pretjeruje Tomic, cijene su iste kao u De, sad sto je nas standard takav kakav jeste, jbg. I ja sam placao ulje po 32 KM i filetr ulja 56 KM. Naftni 110 KM cini mi se.
- ElRe
#86 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Kod nas su i ovlasteni serviseri u najmanju ruku sumnjivi. Npr u Unitrade mi radili servis na 1.6 HDI i nasuli Castrol Titanium FST 5W30 ulje, po specifikaciji odgovara, stavili Bosch filtere i sve OK. Predjem 10k km i odem u Blok, u servisnoj mi bio račun od Unitrade, radnik kaže "nasuli su vam pogrešno ulje, u Peugeotu ide samo Total". Cim sam to cuo, znao sam koliko je sati i koliko je Blok ozbiljan.
Sofa MM iz Viteza je na drugoj strani korektna, jer smo tamo održavali firmina vozila Doblo i Ducato. Uvijek sipaju Seleniu, fitleri i dijelovi uvijek ricambi originali. U zadnje vrijeme vozila servisiramo kod Hote jer je blizu i korektno odradi posao. Ugradi nesto skuplje dijelove, ili kaže kupi to i to, i za sada to funkcionise.
Sofa MM iz Viteza je na drugoj strani korektna, jer smo tamo održavali firmina vozila Doblo i Ducato. Uvijek sipaju Seleniu, fitleri i dijelovi uvijek ricambi originali. U zadnje vrijeme vozila servisiramo kod Hote jer je blizu i korektno odradi posao. Ugradi nesto skuplje dijelove, ili kaže kupi to i to, i za sada to funkcionise.
- golfiista
#87 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Kakve veze ima sta vozis. Pa valjda je normalno da ces gledati da istu stvar platis jeftinije. Ako je osposobljavanje kupovina akumulatora od 400 KM umjesto identicnog koji u servisu kosta 800 KM, ili placanje jedne litre ulja 16 KM umjesto identicnog ulja u servisu od 32 KM, ili filtera klime 106 KM, umjesto identicnog u servisu od 220 KM ili filtera ulja od 25 KM umjesto identicnog u ovlastenom od 56 KM, u tom slucaju si u pravu. Nakon isteka garancije moras biti bezobrazno bogat ili bezobrazno glup da placas iste stvari duplo skuplje. I na kraju krajeva, BMW-a vozim jer mi je gust, i svaka voznja predstavlja zadovoljstvo i nakon x godina koristenja, a savrseno me ne interesuje niakkava dacia i slicno. To sto neko poistovjecuje premium marke sa nekakvim statusom, posebno vozilo staro 8 godina od.kojeg je skuplji svaki nov prosjecan kompakt, te zakljucuje da vlasnik takvog vozila treba u pravilu da ne gleda na troskove odrzavanja, taj je pravi drvosjeca u svakom smislu, jer u zivotu, pored automobila, ima toliko drugih stvari, stanja i ljudi koji zahtjevaju paznju i odrzavanje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:A to je naš mentalitet, voziš BMW a gledaš da uštediš na servisu. Ned'o Bog da neko vozi Daciu ili Škodu, jer to je ispod poniženja, mora BMW ili Benz ali će se šparati na servisima, na gumama, na svemu samo da se vidi. Neko je dobro rekao da se kod nas auto ne popravlja već osposobljuje.golfiista wrote:Ne pretjeruje Tomic, cijene su iste kao u De, sad sto je nas standard takav kakav jeste, jbg. I ja sam placao ulje po 32 KM i filetr ulja 56 KM. Naftni 110 KM cini mi se.
Cuj osposobljavanje, izvini hadzija nisam te prepoznao.
I da ne msilis da pisem bezveze, za razliku od takvih, malo sam.kompetentniji, jer sam vozio upravo Skodu koju spominjes 6 godina, platio.je skuplje nego polovnog premiuma, istu odrzavao u ovlastenom servisu, i na kraju opet na istoj izgubio polovinu vrijednosti, a ista za svo to vrijeme nije pruzila ni polovinu gusta koji pruza polovan premium, u tome joj nije pomoglo ni odrzavanje u ovlastenom servisu, dzaba da je pozlatis. Bljak.
-
tempuser
#88 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Ovo bas i ne odgovara istini, kod vas je poljski Filtron filter za naftu 20 KM skuplji nego u Inter Autu (misli da je kod vas 50, a tamo 30), koji je prakticno prkeo puta vas i pritome nije renomirani brend iako uz visu cijenu ide prica o prvoj ugradnji sto takodjer ne odgovara potpuno istini.Sandordoo wrote:
Kad spomenste "originalni dio" iz ovlaštenog servisa, sjetih se slučaja kad je mušterija nazvala i pitala da li može zamijeniti ulje i filter, ali će on donijeti "originalni" filter ulja iz ASA-e za Golfa 5 a ulje će uzeti Castrol kod nas. Kad je donio filter u VW ambalaži, na kutiji je lijepo pisalo Made in China a unutra je bio UFI (talijanska fabrika) filter rađen u nekoj njihovoj fabrici u Kini. I bio je 2 km skuplji nego Mann kod nas. Drugi slučaj, VW Polo, također originalna kutija i unutra d. pločice, a na kutiji lijepo piše Made in India. Koliko sam vidio na ovom forumu, iako su tu prisutni baš zaljubljenici u aute, čudi me koliko su loše informisani o tome ko šta drži od dijelova u gradu kao i kakvim asortimanom raspolažu!? Negdje nas je neko, firmu "Šandor", spomenuo, ali više u kontekstu kako smo mi skuplji od ostalih! Niko nije spomenuo da smo u gradu najbolje snabdjeveni sa cca 20-tak udarnih potrošnih artikala i da na stanju imamo oko 20000 artikala, a vidim da ljudi postavljaju pitanja u vezi dostupnosti. Da li je u pitanju neinformiranost ili nešto drugo? Cijene su takve kao što jesu, s tim da se uvijek, ako se ukaže potreba mogu i korigovati. A i ne može TRW, INA, LUK, SKF ili FAG koštati kao neki "no name" kineski dio! Kad su ovlašteni servisi u pitanu, trebate znati da se SVI (ako je neko izuzetak nek oprosti) vrlo često "pomažu" dijelovima iz Aftermarket prodavnica kao što smo mi. Naravno, uglavnom se radi o onim dijelovima koji su provjerenog, vrlo često, identičnog kvaliteta kao originalni dio. Nekad je razlog taj što nemaju dio na stanju pa žele da riješe kvar što prije, a nekad je razlog čisto ekonomski, tj cijena! Kad ste spomenuli "LUK iz nekog sela pored Santjaga" trebate znati da sve velike tvornice imaju pogone u čitavom svijetu tako da je kvačilo iz "LUK tvornice negdje pored Santjaga" vrlo često jedina lokacija na kojoj se to kvačilo i proizvodi! LUK može biti i iz Mađarske, Južne Afrike,Meksika, SAD, Kine, Koreje... što vrlo često zavisi i od toga da li se tu nalazi neka tvornica automobila gdje je LUK prva ugradnja. BOSCH-ova najsavremenija fabrika elemenata za ubrizgavanje ju u Bursi, u Turskoj, grijače prave u fabrici u Francuskoj itd.
Mogao bih o ovome pisati danima ali mislim da je i ovo dovoljno (ko hoće da razumije). Ko neće, za njega su svi dijelovi dupljaci i svi su trgovci lopovi i varalice a svaki Castrol na ovom tržištu se "proizvodi negdje u Ljubuškom". Nekoliko puta sam ponudio ljudima 1000 km i da odemo mojim autom tamo gdje se to "puni" i vjerujte mi da se još nije pojavio niko da uzme "milju"!
-
tempuser
#89 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Sve je to tacno, ali u teoriji i uredjenoj drzavi. Ja za svoje pare ne bih trebao da se kockam i da gatam koji je od vas lopov, a koji posten (gdje se postenje placa masnom marzom), a izgleda da moram jer nedavno kupih LUK hidraulicni druk lezaj placen cca 170 KM koji je propisao bukvalno poslije 4 km. Znaci opet skidaj mjenjac itd...Sandordoo wrote:Ja sam i naglasio da treba voditi računa o tome gdje i od koga se dijelovi kupuju! Također sam pokušao objasniti da su dijelovi koje proizvode LUK i sl isti u kutijama koje kupi mušterija u npr ASA-i kao originalni VW dio identični kao oni koji se kupe u LUK-ovim kutijama! Tačno je da su ljudi ovdje (s razlogom) nepovjerljivi ali ipak ne treba biti baš toliko paranoičan. Nisu ni kod nas baš svi lopovi i prevaranti niti su na Zapadu "cvječke". Ja sebe ne smatram varalicom, nepoštenim ili nešto tako a isto takvo mišljenje imam o većini svojih kolega tako da nije baš sve tako crno. Pogotovu što većina naših trgovaca radi direktno sa tvornicama, LUK, Sachs, TRW... ili sa nekim velikom veletrgovcem u EU!tempuser wrote:Sve to sto si napisao Nevene vazi u normalnim i uredjenim zemljama, kod nas prakticno samo teorije. Za mene licno postoje dva najveca nedostatka kupovine zamjenskih ili aftermarket dijelova.
Prvi je ponuda. Znaci hoces da kupis kvalitetan dio poznatog proizvodjaca, SNR, SKF, Jurid, Moog, Lemfoerder, Bosch, MAAN itd, znaci spreman si da platis kvalitet, nema. Vecina dijelova ili no name, ili kinez prepakovan u kutiju sa europskim imenom tipa Topran, Meyle. Za moj auto kvalitetni stabilizatori kostaju 35 EUR/kom, ovdje zamjenske ne mozes naci skuplje od 30 EUR/par. Cijena sve govori kakav je kvalotet.
Drugi je sigurnost. I kad naletis na poznatog proizvodjaca nikad nisi siguran da nije divljak lose kvalitete, Castrol iz Ljubuskog, Look iz nekog sela pored Sanjaga itd..
Kad podvuces crtu, za neke dijelove, ako hoces kvalitet i ako neces da budes prevaren ogranicen si na ovlasteni servis.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#90 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Cuo sam da filtron ide u psa, tj. pojedine modele kao prva ugradnja. Ne vidim razlog zasto bi bio nekvalitetniji u tolikoj mjeri od ostalih, i zasto bi na kraju bio osjetno jeftiniji od drugih?!tempuser wrote:Ovo bas i ne odgovara istini, kod vas je poljski Filtron filter za naftu 20 KM skuplji nego u Inter Autu (misli da je kod vas 50, a tamo 30), koji je prakticno prkeo puta vas i pritome nije renomirani brend iako uz visu cijenu ide prica o prvoj ugradnji sto takodjer ne odgovara potpuno istini.Sandordoo wrote:
Kad spomenste "originalni dio" iz ovlaštenog servisa, sjetih se slučaja kad je mušterija nazvala i pitala da li može zamijeniti ulje i filter, ali će on donijeti "originalni" filter ulja iz ASA-e za Golfa 5 a ulje će uzeti Castrol kod nas. Kad je donio filter u VW ambalaži, na kutiji je lijepo pisalo Made in China a unutra je bio UFI (talijanska fabrika) filter rađen u nekoj njihovoj fabrici u Kini. I bio je 2 km skuplji nego Mann kod nas. Drugi slučaj, VW Polo, također originalna kutija i unutra d. pločice, a na kutiji lijepo piše Made in India. Koliko sam vidio na ovom forumu, iako su tu prisutni baš zaljubljenici u aute, čudi me koliko su loše informisani o tome ko šta drži od dijelova u gradu kao i kakvim asortimanom raspolažu!? Negdje nas je neko, firmu "Šandor", spomenuo, ali više u kontekstu kako smo mi skuplji od ostalih! Niko nije spomenuo da smo u gradu najbolje snabdjeveni sa cca 20-tak udarnih potrošnih artikala i da na stanju imamo oko 20000 artikala, a vidim da ljudi postavljaju pitanja u vezi dostupnosti. Da li je u pitanju neinformiranost ili nešto drugo? Cijene su takve kao što jesu, s tim da se uvijek, ako se ukaže potreba mogu i korigovati. A i ne može TRW, INA, LUK, SKF ili FAG koštati kao neki "no name" kineski dio! Kad su ovlašteni servisi u pitanu, trebate znati da se SVI (ako je neko izuzetak nek oprosti) vrlo često "pomažu" dijelovima iz Aftermarket prodavnica kao što smo mi. Naravno, uglavnom se radi o onim dijelovima koji su provjerenog, vrlo često, identičnog kvaliteta kao originalni dio. Nekad je razlog taj što nemaju dio na stanju pa žele da riješe kvar što prije, a nekad je razlog čisto ekonomski, tj cijena! Kad ste spomenuli "LUK iz nekog sela pored Santjaga" trebate znati da sve velike tvornice imaju pogone u čitavom svijetu tako da je kvačilo iz "LUK tvornice negdje pored Santjaga" vrlo često jedina lokacija na kojoj se to kvačilo i proizvodi! LUK može biti i iz Mađarske, Južne Afrike,Meksika, SAD, Kine, Koreje... što vrlo često zavisi i od toga da li se tu nalazi neka tvornica automobila gdje je LUK prva ugradnja. BOSCH-ova najsavremenija fabrika elemenata za ubrizgavanje ju u Bursi, u Turskoj, grijače prave u fabrici u Francuskoj itd.
- amar1994
#91 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Sa filtronom barem uljnim sam zavrsio , lampicu crvenu gasio nakon 2-3 sec .
- konektovan
#92 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Zar se Neven još trka???amar1994 wrote:Slazem se , iste cijene su i za mazde , kako kod nnas tako i u austriji .
- konektovan
#93 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Mozda nije do filtera?!amar1994 wrote:Sa filtronom barem uljnim sam zavrsio , lampicu crvenu gasio nakon 2-3 sec .
- amar1994
#94 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Mq jest , sad gasi odma sa mann uljnimkonektovan wrote:Mozda nije do filtera?!amar1994 wrote:Sa filtronom barem uljnim sam zavrsio , lampicu crvenu gasio nakon 2-3 sec .
Mozda je neka losa serija bila
- konektovan
#95 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Sta znaci lanpica 2-3 sekunde duze?!amar1994 wrote:Mq jest , sad gasi odma sa mann uljnimkonektovan wrote:Mozda nije do filtera?!amar1994 wrote:Sa filtronom barem uljnim sam zavrsio , lampicu crvenu gasio nakon 2-3 sec .
-
530i
#96 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Mann je vlasnik Filtron i Wix brendova...amar1994 wrote:Mq jest , sad gasi odma sa mann uljnimkonektovan wrote:Mozda nije do filtera?!amar1994 wrote:Sa filtronom barem uljnim sam zavrsio , lampicu crvenu gasio nakon 2-3 sec .
Mozda je neka losa serija bila
-
tempuser
#97 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Nije pitanje kvalitete nego sto se vise cijene opravdavaju brand name proizvodima, a proizvodi koji nisu brend name su 75% skupji nego kod konkurencije. Znaci, ovo nije rekla kazala, nego iz 1. ruke. Uz svo postovanje da trgovac ima pravo da formira cijenu kako hoce, kod njih je marza osnovni argument za "cijene su takve kakve su", a ne kvalitet...konektovan wrote:Cuo sam da filtron ide u psa, tj. pojedine modele kao prva ugradnja. Ne vidim razlog zasto bi bio nekvalitetniji u tolikoj mjeri od ostalih, i zasto bi na kraju bio osjetno jeftiniji od drugih?!tempuser wrote:Ovo bas i ne odgovara istini, kod vas je poljski Filtron filter za naftu 20 KM skuplji nego u Inter Autu (misli da je kod vas 50, a tamo 30), koji je prakticno prkeo puta vas i pritome nije renomirani brend iako uz visu cijenu ide prica o prvoj ugradnji sto takodjer ne odgovara potpuno istini.Sandordoo wrote:
-
tempuser
#98 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
I Goodyear je vlasnik Save, Michelin je vlasnik Tigra...530i wrote:
Mann je vlasnik Filtron i Wix brendova...
- Drvosjeca iz Dejcica
#99 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Da, da, osposobljava a ne popravalja. Ode katalizator, jebo katalizator izvadi ga i prodaj za 200KM, ha ja, to su svakako bezze stavili. Samo skrpi da vozi, stavi nešto sa drugog auta, nakalemi, prepravi i čeraj.golfiista wrote:
Kakve veze ima sta vozis. Pa valjda je normalno da ces gledati da istu stvar platis jeftinije. Ako je osposobljavanje kupovina akumulatora od 400 KM umjesto identicnog koji u servisu kosta 800 KM, ili placanje jedne litre ulja 16 KM umjesto identicnog ulja u servisu od 32 KM, ili filtera klime 106 KM, umjesto identicnog u servisu od 220 KM ili filtera ulja od 25 KM umjesto identicnog u ovlastenom od 56 KM, u tom slucaju si u pravu. Nakon isteka garancije moras biti bezobrazno bogat ili bezobrazno glup da placas iste stvari duplo skuplje. I na kraju krajeva, BMW-a vozim jer mi je gust, i svaka voznja predstavlja zadovoljstvo i nakon x godina koristenja, a savrseno me ne interesuje niakkava dacia i slicno. To sto neko poistovjecuje premium marke sa nekakvim statusom, posebno vozilo staro 8 godina od.kojeg je skuplji svaki nov prosjecan kompakt, te zakljucuje da vlasnik takvog vozila treba u pravilu da ne gleda na troskove odrzavanja, taj je pravi drvosjeca u svakom smislu, jer u zivotu, pored automobila, ima toliko drugih stvari, stanja i ljudi koji zahtjevaju paznju i odrzavanje.
I da ne msilis da pisem bezveze, za razliku od takvih, malo sam.kompetentniji, jer sam vozio upravo Skodu koju spominjes 6 godina, platio.je skuplje nego polovnog premiuma, istu odrzavao u ovlastenom servisu, i na kraju opet na istoj izgubio polovinu vrijednosti, a ista za svo to vrijeme nije pruzila ni polovinu gusta koji pruza polovan premium, u tome joj nije pomoglo ni odrzavanje u ovlastenom servisu, dzaba da je pozlatis. Bljak.
- golfiista
#100 Re: Originalni autodijelovi - pro i kontra
Citiras moj post, valjds je normalno da je upuceno meni. Cuj izvadis katalizator, nakalemis sa drugog auta...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da, da, osposobljava a ne popravalja. Ode katalizator, jebo katalizator izvadi ga i prodaj za 200KM, ha ja, to su svakako bezze stavili. Samo skrpi da vozi, stavi nešto sa drugog auta, nakalemi, prepravi i čeraj.golfiista wrote:
Kakve veze ima sta vozis. Pa valjda je normalno da ces gledati da istu stvar platis jeftinije. Ako je osposobljavanje kupovina akumulatora od 400 KM umjesto identicnog koji u servisu kosta 800 KM, ili placanje jedne litre ulja 16 KM umjesto identicnog ulja u servisu od 32 KM, ili filtera klime 106 KM, umjesto identicnog u servisu od 220 KM ili filtera ulja od 25 KM umjesto identicnog u ovlastenom od 56 KM, u tom slucaju si u pravu. Nakon isteka garancije moras biti bezobrazno bogat ili bezobrazno glup da placas iste stvari duplo skuplje. I na kraju krajeva, BMW-a vozim jer mi je gust, i svaka voznja predstavlja zadovoljstvo i nakon x godina koristenja, a savrseno me ne interesuje niakkava dacia i slicno. To sto neko poistovjecuje premium marke sa nekakvim statusom, posebno vozilo staro 8 godina od.kojeg je skuplji svaki nov prosjecan kompakt, te zakljucuje da vlasnik takvog vozila treba u pravilu da ne gleda na troskove odrzavanja, taj je pravi drvosjeca u svakom smislu, jer u zivotu, pored automobila, ima toliko drugih stvari, stanja i ljudi koji zahtjevaju paznju i odrzavanje.
I da ne msilis da pisem bezveze, za razliku od takvih, malo sam.kompetentniji, jer sam vozio upravo Skodu koju spominjes 6 godina, platio.je skuplje nego polovnog premiuma, istu odrzavao u ovlastenom servisu, i na kraju opet na istoj izgubio polovinu vrijednosti, a ista za svo to vrijeme nije pruzila ni polovinu gusta koji pruza polovan premium, u tome joj nije pomoglo ni odrzavanje u ovlastenom servisu, dzaba da je pozlatis. Bljak.ne kažem da su svi takvi ali naš mentalitet je takav a ti ako si se pronaš'o u mom pisanju onda nije do mene.