U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

amrica

#76 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by amrica »

De skeniraj po postiraj neki dokument gdje se neko prije 50-60 godina (ne znam koliko godina imaju tvoji djedovi i bake) izjasnjavao kao BOSNJAK!! Mozda u Turskoj, ali kod Tileta 0 bodova.
Tomislav MO

#77 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Tomislav MO »

scooter21ba wrote:
Tomislav MO wrote: Lijepo, onda ćemo se složiti da su Hrvati u BiH to i etnički i nacionalno, bez obzira čiju definiciju nacije koristimo. :thumbup:
mozes hrvat biti jedino po drzavljanstvu bez obzira na definiciju
To bi možda bilo tako da ti i takvi imate vlast. :p
ljubilac

#78 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by ljubilac »

I da, Hrvati i Srbi u BiH isti su narod kao i Hrvati u Hrvatskoj/ Srbi u Srbiji. Ne smijete to negirati. Ti ljudi su osjećajno, povijesno i običajno povezani.
U svakom slučaju ipak je Sarajevo srpsko. I Bugojno je Hrvatsko. Baš kao što je Trebinje Bošnjačko. Svaki dio BiH je srpski i svaki dio BiH je hrvatski.
ljubilac

#79 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by ljubilac »

dupli
Last edited by ljubilac on 20/07/2008 17:38, edited 1 time in total.
ljubilac

#80 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by ljubilac »

amrica wrote:De skeniraj po postiraj neki dokument gdje se neko prije 50-60 godina (ne znam koliko godina imaju tvoji djedovi i bake) izjasnjavao kao BOSNJAK!! Mozda u Turskoj, ali kod Tileta 0 bodova.
Tako sam i naveo.Djedovi i bake su pokojni.
scooter21ba

#81 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

cyprus wrote:
Istina slažemo se u nekoliko stvari, a u nekoliko ne. Pokušaću nabrojat ove druge:

1. Ja ne koristim pojam nacionalnost. Iz razloga jer ti koristiš jednu definiciju, Tomislav MO i Josip drugu, neko treći treću i tu dolazi da konfuzije. Ono što ti zoveš nacionalnošću ja otprilike zovem pripadnosšću državi ili državljanstvu.
2. Estonija nije 50 godina bila Rusija, nego je bila u sastavu SSSR-a. Ovo što si ti reko je isto ko da kažeš BiH je 50 godina bila Srbija. Estonija jeste kroz dugu historiju prolazila razne faze, okupatore, periode nezavisnosti, bila u sastavu raznih država, ali to je sad drugo pitanje. Rusi koji tamo žive su isti oni etnički Rusi kao i iz Rusije, s tim što je njihova država Estonija. E sad nisam upoznat koliko njih posjeduje i rusko državljanstvo. Način na koji su oni se doselili tamo je nebitan, jer migracije su migracije. Skoro nijedan narod nije oduvijek živio tamo gdje sad živi. Dakle, Estonci nikad nisu bili etnički Rusi.
3. Albanci u Grčkoj nisu baš isto što i Hrvati u Argentini. Grčka pokrajina Epir (albanski: Čamurija) je odavno bila naseljena albanskim narodom i oni nisu albanska dijaspora, nego državljani Grčke. Druga stvar kako se Grčka ili neke druge zemlje odnose prema svojim manjinama, ili kako ti Albanci ipak smatraju Albaniju svojom maticom, to je druga priča.
4. Za etničke Bosance sam ti već reko da je to hibridni etnos. Takvih hibrida ima širom svijeta, ali ih nauke koje se bave demografskim strukturama ne mogu priznati kao prave etničke grupe. Ne određuje se etnička grupa prema državi u kojoj ljudi žive. Poznato je da danas u svijetu ima oko 200 država, a etničkih skupina preko 4000. Eh sad, od države do države se razlikuju načini na koji država priznaje i uvažava etničke skupine kroz svoje Ustave.
5. Ne bih ja toliko zapeo za mjesto rođenja kada se radi o kako ti kažeš nacionalnosti. Moje mišljenje je da je apsolutno nebitno gdje se Zlatan rodio. Ono što je bitno da on živi u Švedskoj, i da uz to je još odlučio tu istu državu i predstavljat na sportskom planu, tako da je on što se tiče toga (slažem se tu s tobom) neupitni Šveđeanin. Također se slažem da treba praviti razliku (što mnogi ovdje ne znaju) Šveđanina kao stanovnika Švedske i etničkog Šveđanina koji čak i ne mora imat nikakve veze sa državom Švedskom.
1. jesam ja mozda kriv sto ljudi ne znaju definiciju nacionalnosti pa se pod nacionalnosti izjasnjava kako kome odgovara
2. kako si zvao drzavljane CCCP-a sigurno nisi zvao eseseserovci nego rusi iliti sovjeti ali opet dolazi do toga sto sam napisao posto su bili jedna drzava kao i juga prije pa je mujo iz bugojna otisao u ljubljanu da radi i ostao jugos a slovenija se odvojila a bugojno ostalo u jugi
3. hrvati se u argenitinu naselili prije 100 godina a albanci u danasnju grcu prije 1000
normalno jer znamo koja je razlika u razdaljini izmedju hrvatske i argentine a koja izmedju albanije i grcke
(ovi prvi trebali cekati kolumba a ovi nisu)
4. normalno nisam ni rekao da cisto postoji po etnicnosti samo hrvati srbi bosanci
uzmi u hr da su po etnicnosti ovi slavonci ovi dalmatinci itd kao sto su u spaniji baski katalonci itd
5. nemam ti sta odgovarati :D
scooter21ba

#82 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

Tomislav MO wrote:
Idun wrote:Nationality is a relationship between a person and their state of origin, culture, association, affiliation and/or loyalty. Nationality affords the state jurisdiction over the person, and affords the person the protection of the state.

Ili:
Nacionalnost je pravni odnos između osobe i države, pojam definisan u savremenim zemljama.
Sto hoce reci:
Rodjen i zivis u Njemackoj - Nijemac.
Rodjen i zivis u Francuskoj - Francuz.
Rodjen i zivis u Hrvatskoj - Hrvat.
Rodjen i zivis na Marsu - Marsovac(pod uslovom da situacija nije kao kod nas). :mrgreen:
Pa bi onda trebalo logicno da bude:
Rodjen i zivis u BiH - znaci da si Bosanac Hercegovac.

A posto se kod nas dozvoljava svasta u cilju osvajackih politika:
Rodjen i zivis u BiH - Hrvat
Rodjen i zivis u BiH - Srbin

Eto, nisam mogla jednostavnije. :mrgreen:
Da zaključimo jednostavno, u Srbiji ne postoje Bošnjaci nego su tu Srbi islamske vjere. Isto tako ne postoje ni u Zagrebu, nego su ovi Hrvati, jel tako? :oops:
normalno da je tako kakve veze ima muhamed koji se rodio i zivi u zagrebu a pri tom i njegov otac isti slucaj sa bosnom?
zasto bi on bio "bosnjak" kad je hrvat islamske vjeroispovjesti takodje vazi i za one u srbiji
kakve veze ima mujo iz novog pazara sa bosnom osim sto sverca farmerke
a na osnovu farmerki se ne postaje "bosnjak" i bosanac
scooter21ba

#83 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

Tomislav MO wrote:
scooter21ba wrote:pa to i ponavljam citavo vrijeme da ne moze biti hrvat kao konstitutivan narod nego samo manjina
Pa to je u stvari i razlog ovolikih tema o Bosancima. Pravi je cilj ukidanje konstitutivnosti Hrvatima i Srbima. :roll:
pa konstitutivnost je uvedena sa dejtonom
a znamo sta je dejtonski sporazum da ne skrenemo sa teme
off dejtonski je sve samo ne za dobrobit bosne tim prije sto ga je pravio ricard a ne mujo stipe i zivorad
scooter21ba

#84 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

Tomislav MO wrote:
scooter21ba wrote:
Tomislav MO wrote: Lijepo, onda ćemo se složiti da su Hrvati u BiH to i etnički i nacionalno, bez obzira čiju definiciju nacije koristimo. :thumbup:
mozes hrvat biti jedino po drzavljanstvu bez obzira na definiciju
To bi možda bilo tako da ti i takvi imate vlast. :p
imat cemo za 100 godina za 100 ali cemo je imati i onda bih nece biti zadnja na svim pozitivnim top listama
i nece pola drzave raditi protiv nje a velika vecina druge zgrtati sebi na izvlakusi mi smo za bih
scooter21ba

#85 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

ljubilac wrote:I da, Hrvati i Srbi u BiH isti su narod kao i Hrvati u Hrvatskoj/ Srbi u Srbiji. Ne smijete to negirati. Ti ljudi su osjećajno, povijesno i običajno povezani.
U svakom slučaju ipak je Sarajevo srpsko. I Bugojno je Hrvatsko. Baš kao što je Trebinje Bošnjačko. Svaki dio BiH je srpski i svaki dio BiH je hrvatski.
sta ba ti lupetas?
Ahmmed

#86 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Ahmmed »

Tomislav MO wrote:
Idun wrote:Nationality is a relationship between a person and their state of origin, culture, association, affiliation and/or loyalty. Nationality affords the state jurisdiction over the person, and affords the person the protection of the state.

Ili:
Nacionalnost je pravni odnos između osobe i države, pojam definisan u savremenim zemljama.
Sto hoce reci:
Rodjen i zivis na Marsu - Marsovac(pod uslovom da situacija nije kao kod nas). :mrgreen:

Da zaključimo jednostavno, u Srbiji ne postoje Bošnjaci nego su tu Srbi islamske vjere. Isto tako ne postoje ni u Zagrebu, nego su ovi Hrvati, jel tako? :oops:

Ne Tomislave, postoje Bošnjaci u i u Srbiji i u Hrvatskoj, kao što postoje Srbi i Hrvati u BiH.
I za sve njih valjda bi trebalo biti jasno da se zakoni države u kojoj žive poštuju, a ako ih i treba mijenjati, onda se to ne radi pobunom, secesionizmom,potpomaganjem agresije susjednih država na zemlju u kojoj žive i čiji su državljani.
Tim prije, što su Hrvati i Srbi u BiH konstitutivni, za razliku od Bošnjaka u Hrvatskoj i Srbiji, koji su u ovim zemljama nacionalna manjina.
Idun

#87 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Idun »

Tomislav MO wrote:

Ili:
Sto hoce reci:

Tomislav MO wrote:
scooter21ba wrote:pa to i ponavljam citavo vrijeme da ne moze biti hrvat kao konstitutivan narod nego samo manjina
Pa to je u stvari i razlog ovolikih tema o Bosancima. Pravi je cilj ukidanje konstitutivnosti Hrvatima i Srbima. :roll:
E sad zaista........sto je previse, previse je. :roll: :roll: :roll:
scooter21ba

#88 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

Ahmmed wrote:

Ne Tomislave, postoje Bošnjaci u i u Srbiji i u Hrvatskoj, kao što postoje Srbi i Hrvati u BiH.
I za sve njih valjda bi trebalo biti jasno da se zakoni države u kojoj žive poštuju, a ako ih i treba mijenjati, onda se to ne radi pobunom, secesionizmom,potpomaganjem agresije susjednih država na zemlju u kojoj žive i čiji su državljani.
Tim prije, što su Hrvati i Srbi u BiH konstitutivni, za razliku od Bošnjaka u Hrvatskoj i Srbiji, koji su u ovim zemljama nacionalna manjina.
svaka ti cast veliki "BOSNJACE"
isti si tomislav i slobodan
zbog tebe i ove dvojice i ne postoji bosanac
jer svako svom toru tjera
da neces mozda i neku fildzan drzavu ovdje da bude etnicki bosnjacki pa da budes zadovoljan ?
scooter21ba

#89 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

Idun wrote:
nije previse taman ja sam za ovo sto on govori da se ukine konstitutivnost
jer smo jedina drzava na svijetu koja priznaje nacije susjednih drzava u svojoj a nema svoje
cyprus

#90 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by cyprus »

scooter21ba wrote: 1. jesam ja mozda kriv sto ljudi ne znaju definiciju nacionalnosti pa se pod nacionalnosti izjasnjava kako kome odgovara
2. kako si zvao drzavljane CCCP-a sigurno nisi zvao eseseserovci nego rusi iliti sovjeti ali opet dolazi do toga sto sam napisao posto su bili jedna drzava kao i juga prije pa je mujo iz bugojna otisao u ljubljanu da radi i ostao jugos a slovenija se odvojila a bugojno ostalo u jugi
3. hrvati se u argenitinu naselili prije 100 godina a albanci u danasnju grcu prije 1000
normalno jer znamo koja je razlika u razdaljini izmedju hrvatske i argentine a koja izmedju albanije i grcke
(ovi prvi trebali cekati kolumba a ovi nisu)
4. normalno nisam ni rekao da cisto postoji po etnicnosti samo hrvati srbi bosanci
uzmi u hr da su po etnicnosti ovi slavonci ovi dalmatinci itd kao sto su u spaniji baski katalonci itd
5. nemam ti sta odgovarati :D
1. Evo šta wikipedia na bosanskom jeziku kaže o ovome. Dvije rečenice su dovoljne da bude jasno kolika je ovo konfuzija. A na prostoru Balkana ova konfuzija imala katastrofalne posljedice i još ima.
Nacionalnost (sinonimi: narodnost, etnicitet) prema definiciji i korištenju u centralnoj i istočnoj Evropi je pripadnost etničkoj grupi unutar određene države. Nacionalnost prema definiciji zapadnih zemalja je pravni odnos između osobe i države.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Nacionalnost

Eh sad, i ja moram priznat da bih bio bliži tzv. zapadnoj definiciji i da se ja pitam ostavio bih samo tu, ali ne pitam se samo ja, i isto tako znam da postoje zagovornici i ove druge definicije. A ja ne mogu tvrdit da zato što sam pristalica prve, da je ta jedina ispravna. Tako da ponavljam još jednom, najbolje je da se taj termin izbjegava.

2. Nisu svi stanovnici SSSR-a ni izbliza bili Rusi, prema tome njihovo nazivanje Rusima je prije svega nepravilno, iako znam da je bilo u upotrebi. Ja ti ponavljam opet, ova tvoja rečenica zvuči otprilike kao i ova: Stanovnike SFRJ-a nisi zvao sfrjovcima, nego Srbima.

3. Ti očito misliš da je prostor današnje Albanije mjesto odakle su se Albanci širili uokolo. Današnja Albanija je samo bio prostor gdje je taj narod bio homogen, tj. malo ili nimalo pomješan sa drugim narodima, pa su tu nesmetano mogli napraviti svoju državu.

4. Baski i Katalonci su različite etničke grupe, i gotovo da ništa nemaju zajedničko, čak su i iz različitih grupa naroda, a Slavonci i Dalmatinci nisu različite etničke skupine, nego samo regionalni naziv, slično kao Krajišnik, Podrinjac, Bosanac, Hercegovac itd.

5. :D
Idun

#91 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Idun »

scooter21ba wrote:
Idun wrote:
jer smo jedina drzava na svijetu koja priznaje nacije susjednih drzava u svojoj a nema svoje
Naravno......samo vidis da nas Tomislav MO nije za to, vec okrece okicama. ;-)
scooter21ba

#92 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

cyprus wrote:
1. Evo šta wikipedia na bosanskom jeziku kaže o ovome. Dvije rečenice su dovoljne da bude jasno kolika je ovo konfuzija. A na prostoru Balkana ova konfuzija imala katastrofalne posljedice i još ima.
Nacionalnost (sinonimi: narodnost, etnicitet) prema definiciji i korištenju u centralnoj i istočnoj Evropi je pripadnost etničkoj grupi unutar određene države. Nacionalnost prema definiciji zapadnih zemalja je pravni odnos između osobe i države.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Nacionalnost

Eh sad, i ja moram priznat da bih bio bliži tzv. zapadnoj definiciji i da se ja pitam ostavio bih samo tu, ali ne pitam se samo ja, i isto tako znam da postoje zagovornici i ove druge definicije. A ja ne mogu tvrdit da zato što sam pristalica prve, da je ta jedina ispravna. Tako da ponavljam još jednom, najbolje je da se taj termin izbjegava.

2. Nisu svi stanovnici SSSR-a ni izbliza bili Rusi, prema tome njihovo nazivanje Rusima je prije svega nepravilno, iako znam da je bilo u upotrebi. Ja ti ponavljam opet, ova tvoja rečenica zvuči otprilike kao i ova: Stanovnike SFRJ-a nisi zvao sfrjovcima, nego Srbima.

3. Ti očito misliš da je prostor današnje Albanije mjesto odakle su se Albanci širili uokolo. Današnja Albanija je samo bio prostor gdje je taj narod bio homogen, tj. malo ili nimalo pomješan sa drugim narodima, pa su tu nesmetano mogli napraviti svoju državu.

4. Baski i Katalonci su različite etničke grupe, i gotovo da ništa nemaju zajedničko, čak su i iz različitih grupa naroda, a Slavonci i Dalmatinci nisu različite etničke skupine, nego samo regionalni naziv, slično kao Krajišnik, Podrinjac, Bosanac, Hercegovac itd.

5. :D
1. uzmi da je wiki slobodna enciklopedija i da je vrlo lako moglo pisati da je nacionalnost = pripadnost odredjenoj vjeri
ne uzimaj bas sve zdravo za gotovo na wiki ja tu postujem samo odgovore koji nemaju veze sa vjerom i politikom
2. nisu bili rusi nisam rekao ali su se svi zvali rusi zar ne jer nije bilo naziva sssr-ovci ali je bio naziv sovjeti kao sto je kod nas bilo jugosloveni s tim da nema vise sovjetskog saveza tako da ni onaj iz moskve se ne moze nazvati sovjetom postao je rus a onaj sovjet iz estonije nestankom saveza vjerovatno se opredjelio za najblize sovjetizmu rusiji tj postao je rus ili je kao mali doselio iz danasnje i tadasnje rusije
3. nevazno jeli albanija bila mala kao sada ili je bila od jadranskog do crnog mora od alpa do atine
kazem ti kako postoje albanci u grckoj
isto kao kad bi se uhvatili da su u dalmaciji bosanci zahvaljujuci kulinu banu i bosnom od zadra do boke ali to niko ne spominje
4. baske i katalonce sam spomenuo kao primjer jer su oni po nacionalnosti spanci a po etnickoj to sto jesu
a sto se tice dalmatinac i slavonac ne bi se slozio da su jedno te isto i da nisu mozda razlicitog etnosa a i ne moraju biti
vidis mjesas regionalnu pripadnost i pripadanju jednom etnosu i narodu
zato vjerovatno i ne postoji bosanac i hercegovac
evo sam si napomenuo da je bosanac i hercegovac regionalna pripadnost a onda pokusavas reci da je nacionalnost
nisi li malo tu kontradiktoran?
5. mogli bi izostaviti ovo pod 5 :D
6. :mrgreen:
scooter21ba

#93 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

Idun wrote:
scooter21ba wrote:
Idun wrote:
Naravno......samo vidis da nas Tomislav MO nije za to, vec okrece okicama. ;-)
nek okrece cime zeli :D
Ahmmed

#94 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Ahmmed »

scooter21ba wrote:
Ahmmed wrote:

svaka ti cast veliki "BOSNJACE"
isti si tomislav i slobodan
zbog tebe i ove dvojice i ne postoji bosanac
jer svako svom toru tjera
da neces mozda i neku fildzan drzavu ovdje da bude etnicki bosnjacki pa da budes zadovoljan ?

A što si ti toliko nervozan? 8-)
scooter21ba

#95 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

ko ti je ovdje neurozan?
nego samo pitam da neces mozda neku fildzan drzvau da bude drzava svih bosnjaka ? :D
cyprus

#96 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by cyprus »

scooter21ba wrote:1. uzmi da je wiki slobodna enciklopedija i da je vrlo lako moglo pisati da je nacionalnost = pripadnost odredjenoj vjeri
ne uzimaj bas sve zdravo za gotovo na wiki ja tu postujem samo odgovore koji nemaju veze sa vjerom i politikom
2. nisu bili rusi nisam rekao ali su se svi zvali rusi zar ne jer nije bilo naziva sssr-ovci ali je bio naziv sovjeti kao sto je kod nas bilo jugosloveni s tim da nema vise sovjetskog saveza tako da ni onaj iz moskve se ne moze nazvati sovjetom postao je rus a onaj sovjet iz estonije nestankom saveza vjerovatno se opredjelio za najblize sovjetizmu rusiji tj postao je rus ili je kao mali doselio iz danasnje i tadasnje rusije
3. nevazno jeli albanija bila mala kao sada ili je bila od jadranskog do crnog mora od alpa do atine
kazem ti kako postoje albanci u grckoj
isto kao kad bi se uhvatili da su u dalmaciji bosanci zahvaljujuci kulinu banu i bosnom od zadra do boke ali to niko ne spominje
4. baske i katalonce sam spomenuo kao primjer jer su oni po nacionalnosti spanci a po etnickoj to sto jesu
a sto se tice dalmatinac i slavonac ne bi se slozio da su jedno te isto i da nisu mozda razlicitog etnosa a i ne moraju biti
vidis mjesas regionalnu pripadnost i pripadanju jednom etnosu i narodu
zato vjerovatno i ne postoji bosanac i hercegovac
evo sam si napomenuo da je bosanac i hercegovac regionalna pripadnost a onda pokusavas reci da je nacionalnost
nisi li malo tu kontradiktoran?
5. mogli bi izostaviti ovo pod 5 :D
6. :mrgreen:
1. Ma nisam ja uzeo wikipediju kao nešto pouzano. Čito sam ja i ozbiljnije enciklopedije, a u njima je stanje još i zbunjujuće (ja sam čak bio pomislio da bi i stanovnici Alipašinog Polja, mog naselja, mogli osnovat svoju zaciju zbog zajedničko povezivanja osjećaja prema AP). Al u suštini svodi se na ove dvije rečenice što sam citiro iz wikipedije.

2. Zbunio si i sebe i mene sa sssrovcima, Rusima i Sovjetima. Postoje i danas države sa komplikovanim imenom (npr. Sao Tome i Prinsipe, Sent Vinsent i Genadini, Centralnoafrička Republika, Burkina Faso, Ujedinjeni Arapski Emirati, Trinidad i Tobago itd.), al na kraju krajeva nije bio kako glasi naziv njihovih stanovnika i kako se mjenja po padežima. dovoljno0 je reći čovjek iz Bukine Faso :wink: .

3. Da ne komplikujemo želio sam reći da su Hrvati u Argentini dijaspora Republike Hrvatske, a Albanci u Grčkoj nisu dijaspora Republike Albanije, isto kao što većina Hrvata u BiH također nije dijaspora RH, iako bi neki meni se čini to želili :shock: .

4. Hm, ti mene uporno ne kontaš. ni u jednom od svojih postova nisam govorio o nacionalnosti, osim što sam rekao par puta da taj pojam treba izbjegavat. A što se tiče npr. Hercegovine, zar to nije jedna regija koja je ušla i u naziv same države? Prema tome Hercegovac je regionalna odrednica. Isto važi i za Bosanca. Naravno, druga je stvar ono što ti zoveš nacionalnost, a ja državna pripadnost. Prema toj, svaki stanovnik BiH je Bosanac i Hercegovac (skraćeno Bosanac, al se ljute Hercegovci, donekle s pravom).

5. može :D

6. :shock:
Ahmmed

#97 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by Ahmmed »

scooter21ba wrote:ko ti je ovdje neurozan?
nego samo pitam da neces mozda neku fildzan drzvau da bude drzava svih bosnjaka ? :D
Još si ti mali. 8)
scooter21ba

#98 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

cyprus wrote: 1. Ma nisam ja uzeo wikipediju kao nešto pouzano. Čito sam ja i ozbiljnije enciklopedije, a u njima je stanje još i zbunjujuće (ja sam čak bio pomislio da bi i stanovnici Alipašinog Polja, mog naselja, mogli osnovat svoju zaciju zbog zajedničko povezivanja osjećaja prema AP). Al u suštini svodi se na ove dvije rečenice što sam citiro iz wikipedije.

2. Zbunio si i sebe i mene sa sssrovcima, Rusima i Sovjetima. Postoje i danas države sa komplikovanim imenom (npr. Sao Tome i Prinsipe, Sent Vinsent i Genadini, Centralnoafrička Republika, Burkina Faso, Ujedinjeni Arapski Emirati, Trinidad i Tobago itd.), al na kraju krajeva nije bio kako glasi naziv njihovih stanovnika i kako se mjenja po padežima. dovoljno0 je reći čovjek iz Bukine Faso :wink: .

3. Da ne komplikujemo želio sam reći da su Hrvati u Argentini dijaspora Republike Hrvatske, a Albanci u Grčkoj nisu dijaspora Republike Albanije, isto kao što većina Hrvata u BiH također nije dijaspora RH, iako bi neki meni se čini to želili :shock: .

4. Hm, ti mene uporno ne kontaš. ni u jednom od svojih postova nisam govorio o nacionalnosti, osim što sam rekao par puta da taj pojam treba izbjegavat. A što se tiče npr. Hercegovine, zar to nije jedna regija koja je ušla i u naziv same države? Prema tome Hercegovac je regionalna odrednica. Isto važi i za Bosanca. Naravno, druga je stvar ono što ti zoveš nacionalnost, a ja državna pripadnost. Prema toj, svaki stanovnik BiH je Bosanac i Hercegovac (skraćeno Bosanac, al se ljute Hercegovci, donekle s pravom).

5. može :D

6. :shock:
1. izgleda da smo razrjesili to :D
2. nisam zbunio sebe mozda si se ti zbunio
posto ne postoji vise sssr onda ne postoje ni sovjeti
pokusacu to ovako objasniti da srbi nisu sto jesu a posto je centar juge bio beograd i da smo se raspali na miran nacin kao cesi i slovaci oni ljudi koji su se izjasnjavali kao jugosloveni a zive recimo u bih vjerovatno bi se izjasnjavali kao srbi jer je beograd ostao srbija a beograd im je u toku juge bio glavni ( nemoj sada poceti politicki kako mogu biti srbi ako su muslimani itd jer govorim da je kojim slucajem situacija bila kao u rusiji skroz drugi narodi a ne kao ovdje sve slaveni itd)
3. da ne komplikujemo budimo realni (sto bi kazo rekao :D) oni u argentini jesu dijaspora jer hrvatska nikad se nije prostirala dole u JA dok se albanija prostirala na prostore danasnje grcke ali ajd pustimo sad albance i argentince
znam samo da bi ih agrenticni naprasili u fudbalu :D
4.zasto bi izbjegavao nacionalnost? kad svako na svijetu ima svoju nacionalnost zasto i mi ne bi imali?
pa onda po tvome je i bosna regija a ne samo drzava? ovdje sada mozemo naglabati o istoriji kad je postala bosna kad hercegovina kad se spojilo klinci palci ali necemo sada o tome da ne bi skretali s teme a i da ne bi zbunjivali i sebe i druge a i prepirali
to sto ti zoves drzavna pripadnost nemam pojma sa znaci
zna se dobro sta je nacionalnost a sta je ostalo nabrojano
a sto se tice bosanaca i hercegovaca s pravom bez prava u to ne ulazim o tome se moze posebno pricati unutar ovoga kad se dogovorimo da smo svi hercegovci i bosanci
6. natekle su ti oci prijatelju :D
scooter21ba

#99 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by scooter21ba »

Ahmmed wrote:
scooter21ba wrote:ko ti je ovdje neurozan?
Još si ti mali. 8)
mali je bio i napoleon pa je osvojio pola europei je*o ih kako je zelio ;)
nije sve u velicini :P
popajic

#100 Re: U BiH (ne) žive Bosanci i Hercegovci!

Post by popajic »

BiH je drzava konstitutivnih naroda - i u tom grmu lezi zec !
Da u ustavu pise: drzava ravnopravnih gradjana,ne bi uopste imali ovakve teme i sva ova prepucavanja.Niti bi malo-malo osvanuo neko ko je ugrozen(opet grupno,kao etnos),mada smo svi ugrozeni-kao gradjani!
Ne bi raspravljali o Hrvatskoj,Srbiji ili...Turskoj,jer bi bili okrenuti BiH.
Ne bi non-stop brkali drzavnost,narodnost i religiju.
Ne bi imali nacionalne vodje nego politicke predstavnike.
Predstavljali bi nas gradjane,a ne izmanipulisana nacionalna stada.

Da li u BiH zive Bosanci i Hercegovci?
Ja sam bio ubijedjen da zive.Sad vidim da je u modi kopanje po daaalekoj istoriji kako bi jedni drugima dokazali da nismo to sto jesmo nego nesto sasvim drugo.Nesto sto nas dresiraju da budemo.Da bi "vodje" mogle da opstanu.
A sve na ustrb Bosne i Hercegovine.
Post Reply