Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post Reply
popajic

#76 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by popajic »

Otkako smo pokucali na vrata demokratije sve je manje Bosne(i Hercegovine),a sve vise prica o potrebi osvjestavanja.I to kojeg? Nacionalnog!
Jebes gradjansku svijest,hajmo sa nacionalnim u prve redove.Intimnu religijsku pripadnost-u prve redove!
Sa "demokratijom" mene sve manje ima.U rodjenoj drzavi.Srbija,Hrvatska,Turska su u opticaju.Sta bi sa BiH?
Odem van zemlje,pitaju odakle dolazite? Iz BiH.Dalje niko nista ne pita.Koje sam vjere(ako sam ikakve),od kojih ameba poticem,koliko mi je nacion osvijesten...ne pitaju!Kazu to je potpuno privatna stvar.
Kako privatna stvar dragi Evropljani?
Pa,mene u Bosni vise niko ne pita za ime da bi se sa mnom upoznao,nego da bi me u odredjenu fioku sortirao.
Kako privatna stvar kad me se skoro kamenuje sto nisam u klubu nacionalnog preporoda.Nacisti Jevrejima lijepili zute zvijezde na rukave.Zna se zasto.Ja hodam bez naljepnice na rukavu.Nedopustivo,kazu!
Postojim,zivim,a zvanicno me sve manje.
Moja gradjanska svijest nije dobrodosla.Cak opasna.Nacionalni Big Brother sve radi da me osvijesti,prevaspita.A Bosne sve manje!
U zdravlje,na zdravlje,aferim!
Sirius

#77 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Sirius »

Dobrodosao. Mada tamo trebas samo ici na edukaciju i citaj (starije) postove od nik-a *Dedo* i *Pasha* !

Jeste da je jezik tamo vulgaran, zbog toga sto nas je malo i moramo se nekako braniti ali i zbog toga sto Admin sve propusta.

Najbolje ostani ovdje i siri Bosnjastvo po SA-X !

Ja sam njima na bosnjastvo.com davno govorio da moramo ici na druge forume, a ne cekati da neko navrati,
ako treba direkt u dzamiju, crkvu, sinagogu, kod Cerica u stan (vilu) pa siriti bosnjastvo !
Ako jeste onda mi se nesvida grb sandzaka u desnom uglu. Fol si protiv muslija a stavljas grb sandzaka koji ima 3 polumjeseca i pola zelen. Kako moze sandzaklija biti Bosnjak ikada? Sandzaki etnos ili etnos raske je uvijek pripadao Srpskom etnosu. Kada je Tvrtko dobio Rasku tada je se nazvao kralj Bosne i Srba.
To j do Admin-a, ima i Bosnjaka u Sandzaku, nije da prestaje jedan narod iza neke ustvari izmisljene crte.
Ali je vecina Sandzaka uglavnom Muslije pa koje god nacionalnosti bili !

Zato kod nas nema ove *plavo-zute* IKEA zastave, nasa je ona sa Ljiljanima-nema druge.

Bosnjacki pozdrav !
Real Khan

#78 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Real Khan »

Sirius wrote:
Ako ima 300.000 takvih onda se nemamo sta bojati ali ja znam da to nije tacno. Takvih nema ni 20.000. Bosnjaci su ti one pokrivene zene iz istocne Bosne i Sandzaka. Pitaj sandzaklije sta su oni, svi ce ti sa ponosom reci da su Bosnjaci. Pitaj Makedonca muslimana sta je i rece ti da je Bosnjak. Probaj sa njim pricati o Osmanlijama i rece ti da su to bili dobri momci.
Kada nas bude 300 ! biti cemo sprema Bosancima, Muslijama, Islamistima svijetska sila ! Momentalno nas konkretno ima oko 8.
Ali smo sa nasom ‘ideologijom’ duhovno godine pred tom tvojom masom Bosanaca i uvijek ce biti tako dok je i jedan pravi Bosnjak ziv !
Ja ne zelim da budem Bosnjak dok se vecina tih ljudi koji se identifikuju sa Bosnjastvo budu ti ljudi koje sam iznad spomenuo. Sad za sada je to tako. Mozda ste vi stvarno pravi Bosnjaci koji ste uzdigli Bosnjastvo iznad Ilsama i mozda je to sve tako kako ti kazes ali ipak sve dok se vecinu Bosnjaka budu cinili ti Muslimani-Bosnjaci to nije to. Znaci i ja sam Bosnjak isto kao i ti. Vjerovatno mi isto mislimo potpuno. Samo nam se razlikuje vizija kako preporoditi Bosnjastvo
Eh, pa sta ti mislis, oktretati se kako vjetar puse ? Pa mozda ondah se nama prikljuciti u zadnjoj minuti ako budemo (a bicemo) konacni pobijednici. To nece ici !

Ti si ustvari *obicni Balija* = Nacionalnost: Musliman Religija: ateist
Mislis kao Muslije mijenjati mantile, ici tamo vamo, pa ondah u najsladje umociti.

Prije 60 godina je cijeli svijet smatrao Njemce nacistima.
Pa nije sada Njemac sebi zbog toga dao neko drugo ime (napr. Bosanac) da bi se ogranicio od drugih Njemaca koji su nacisti. Nego naopako.
Ako danas hoces da budes pravi Njemac nemozes biti nacista, nece te nikada prihvatiti.

Tako danas NE-mozes biti pravi Bosnjak ako se izjasnjavas Bosancem, Muslijom, Bosancem i Hercegovcem,
Bosanskohercegovackim narodom, Muslimanom, muslimanom, Dijasporcem, Nasim, Nas narod, Nacionalnom Sarajlijom,
Sandzaklijom, Onog od tamo, Svi smo mi isti, Svi smo mi Bosanci, Svi smo mi sa Balkana, Jugoslovenom, Ex-Jugoslovenom,
iz bivse Juge, Titov, Balija, Alijni, Bakirovi, Cericevi, Turci, bosanski Turci, ljudi iz Bosne, covjek iz Bosne, pravim Bosancem, Muslimancem, bosanskim (M)uslimanom, bosanskim (m)uslimanom, (M)uslimanom iz Bosne, (m)uslimanom iz Bosne, Muslimanom koji prica neki bosanski iz Makedonije, itd. Itd dakle ako ti nije vrhovna religija, kutura, vjera Bosnjastvo nemas medju Bosnjacima sta traziti.
Razlika ce biti u tome sto cemo se mi jasno razlikovati od Bosnjaka = Muslimana koji stavljaju Islam iznad religije i koji pod Bosnjastvom shvataju nesto sasvim drugu.
Da vidimo do kada ce tako ?
Posto smo mi strego protiv islamizma i Alijih Muslija, pravi Muslimani ce lahko se odreci Bosnjastva.
To rade iz dana u dan kada posijete bosnjastvo.com.

Obicna reakcija je: Ako jet o Bosnjak i Bosnjastvo ondah ja necu vise biti Bosnjak !
Ondah odose tu gdje imaju zagarantovana islamska prava. U Muslije, Bosance, Vehabije a bogme idu i neki u Hrvate i Srbe,
samo ako moze ostati Musliman, a Islam ce za njega uvijek ostati broj jedan. Bilo koji nacionalni mantil on obukao.

Bosnjacki pozdrav
Ja još uvijek mislim da si ti @siriuse u ozbiljnim duševnim problemima i molim te za tvoje dobro zatraži stručnu pomoć ljekara specijaliste. Kada se izliječiš, onda se upiši u školu. Vidjet ćeš da će ti biti puno bolje i lakše. Puno pozdrava od iskreno dobronamjernog kolege forumaša.
Pietje_Bel

#79 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

popajic wrote:Otkako smo pokucali na vrata demokratije sve je manje Bosne(i Hercegovine),a sve vise prica o potrebi osvjestavanja.I to kojeg? Nacionalnog!
Jebes gradjansku svijest,hajmo sa nacionalnim u prve redove.Intimnu religijsku pripadnost-u prve redove!
Sa "demokratijom" mene sve manje ima.U rodjenoj drzavi.Srbija,Hrvatska,Turska su u opticaju.Sta bi sa BiH?
Odem van zemlje,pitaju odakle dolazite? Iz BiH.Dalje niko nista ne pita.Koje sam vjere(ako sam ikakve),od kojih ameba poticem,koliko mi je nacion osvijesten...ne pitaju!Kazu to je potpuno privatna stvar.
Kako privatna stvar dragi Evropljani?
Pa,mene u Bosni vise niko ne pita za ime da bi se sa mnom upoznao,nego da bi me u odredjenu fioku sortirao.
Kako privatna stvar kad me se skoro kamenuje sto nisam u klubu nacionalnog preporoda.Nacisti Jevrejima lijepili zute zvijezde na rukave.Zna se zasto.Ja hodam bez naljepnice na rukavu.Nedopustivo,kazu!

Postojim,zivim,a zvanicno me sve manje.
Moja gradjanska svijest nije dobrodosla.Cak opasna.Nacionalni Big Brother sve radi da me osvijesti,prevaspita.A Bosne sve manje!
U zdravlje,na zdravlje,aferim!
Ni ja nisam nacionalista vjeruj mi ali moras shvatiti da je u evropi etno Nacionalna pripadnost vrlo vazna. Mi je nismo imali i zato nam je se desilo ono sto nam je se desilo. Bosna se brani Bosnjastvom a ne Islamom. A jaka nacionalna svijest uopste ne treba da iskljuci gradansku svijest. Obicno ide prvo jaka nacionalna svijest, pa gradanska svijest. Mi nemamo ni jedno ni drugo vec tapkamo u mjestu i cekamo da nam neku drugi rijesi probleme. Jaka nacionalna svijest je kicma jednog drustva i na tome se citavo drustvo gradi u stvari. Mi nemamo tu kicmu zato imamo Lajcaka i OHR koji to sreduju za nas i koji nas cuvaju i nase politicare educiraju, politicare koji pedstavljaju jedan totalno ne slozen Bosnjacki narod.
Pietje_Bel

#80 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

Sirius wrote:Dobrodosao. Mada tamo trebas samo ici na edukaciju i citaj (starije) postove od nik-a *Dedo* i *Pasha* !

Jeste da je jezik tamo vulgaran, zbog toga sto nas je malo i moramo se nekako braniti ali i zbog toga sto Admin sve propusta.

Najbolje ostani ovdje i siri Bosnjastvo po SA-X !

Ja sam njima na bosnjastvo.com davno govorio da moramo ici na druge forume, a ne cekati da neko navrati,
ako treba direkt u dzamiju, crkvu, sinagogu, kod Cerica u stan (vilu) pa siriti bosnjastvo !
Ako jeste onda mi se nesvida grb sandzaka u desnom uglu. Fol si protiv muslija a stavljas grb sandzaka koji ima 3 polumjeseca i pola zelen. Kako moze sandzaklija biti Bosnjak ikada? Sandzaki etnos ili etnos raske je uvijek pripadao Srpskom etnosu. Kada je Tvrtko dobio Rasku tada je se nazvao kralj Bosne i Srba.
To j do Admin-a, ima i Bosnjaka u Sandzaku, nije da prestaje jedan narod iza neke ustvari izmisljene crte.
Ali je vecina Sandzaka uglavnom Muslije pa koje god nacionalnosti bili !

Zato kod nas nema ove *plavo-zute* IKEA zastave, nasa je ona sa Ljiljanima-nema druge.

Bosnjacki pozdrav !
Ma i ja sam musliman ali to mi je vjera. Ja sam na prvom mjestu Bosnjak i to je ono sto mene razlikuje i formira moj identitet. Islam je nacin na kojem se ja molim bogu i nista vise. Boga ja postujem i u svemu sto radim vodim racuna o njemu da nebi zgrijesio i u tome nema nista lose.

Mogu se kladiti da sam vise musliman od Alijinih Muslimana koji su muslimani postali preko noci. Koji su prije jeli svinjsko meso i psovali ko ludi. Ja sam musliman a moje nane i dede su klanjale 5 puta na dan i bili su muslimani. Nazalost Muslimani su bili sa velikim M jer njihova narodna svijest je bila 0. Ipak ja sam na prvom mjestu Bosnjak i to je najvaznije, u tome se razlikujem od nane i dede. Moj identitet nije baziran na vjeri i koliko mi je vazna vjera jos mi je vazniji moj identitet i nacionalna svijest. Drago mi je da sam vas pronasao mada se ne slazem bas sa tvojim nacinom diskutovanja. Moze to malo smirenije. Ljudi na taj nacin dobiju dojam da se na bosnjastvo.com skupljaju balavci iz dijaspore a u stvari je to mjesto gdje bi se trebala skupljati Bosnjacka intelektualna elite, Bosnjacki studenti koji su na prvom mjestu Bosnjaci, oni najbolji i najnacitaniji ljudi medu nama. Cinis samo stetu kada na taj nacin nekoga probas da ubjedis u vaznost nacionalne svijesti, bar ja tako mislim.

Pozdrav

Image
Sirius

#81 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Sirius »

Evti Cerica, samo sto sam najavio Ceric je promijenio nacionalnost !!!!
Cerić izmislio bosansku naciju, negirajući postojanje tri naroda u BiH

-Mi smo Bosanci po nacionalnom određenju, a po etničkom smo Bošnjaci. Zato Bosanci mogu biti iz različitih vjera i različitih etničkih skupina u Bosni. Kulin-ban je bio Bosanac. On nije bio ni Hrvat ni Srbin, e to je naš djed, kazao je Cerić.

GRAČANICA-"Mi smo Bosanci po naciji, a po etničkom određenju smo Bošnjaci. Kad kažemo da smo Bosanci po naciji to znači isto kao kad bi vam Englez rekao mi smo Englezi po etničkom određenju, a po nacionalnom i državnom određenju smo Britanci. E i mi smo tako, kazao je reis – ul – ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa ef. Cerić." Cerić je, izmišljajući bosansku naciju, istovremeno negirao nacionalnu odrednicu trima, konstitutivnim nacijama u BiH, Hrvatima, Bošnjacima i Srbima, svodeći ih na etničke skupine

-Mi smo Bosanci po nacionalnom određenju, a po etničkom smo Bošnjaci. Zato Bosanci mogu biti iz različitih vjera i različitih etničkih skupina u Bosni. Kulin-ban je bio Bosanac. On nije bio ni Hrvat ni Srbin, e to je naš djed, u kojeg mi treba da se ugledamo, kazao je Cerić u nedjelju na svečanosti proklanjavanju Šarene džamije u Gračanici, na kojoj se okupilo 20.000 muslimanskih vjernika.

15.7.2008.
Vidite da je vec poceo udarati po Bosnjacima i Bosnjastvu.

U povelji Kulina Bana pise fino Bosnjanin a ne Bosanac.

Bjezi Ceric od Bosnjastva jer zna sta ga ceka.

Biti ce na(p)ijen na glogov kolac i postavljen na vrh Husrev Begove.

BOSANCI ETO VAM SADA BOSNASKA NACIJA A VODJA I STVARATELJ VAM JE UPRAVO POSTAO EFEDIJA CERIC !

Bosnjacki Pozdrav !
Sirius

#82 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Sirius »

Hej, ovaj, pitanje za Bosance, hocete li sada, posto vam je Muftija, Efendija, Hodza, Imam itd. Ceric vas glavni vodja, da uvedete Serijat u Bosni ? :D
Jazz_Junkie

#83 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Jazz_Junkie »

Sirius wrote:Hej, ovaj, pitanje za Bosance, hocete li sada, posto vam je Muftija, Efendija, Hodza, Imam itd. Ceric vas glavni vodja, da uvedete Serijat u Bosni ? :D
Sirius, smiri malo bubice. :-)
zgembo_sa

#84 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by zgembo_sa »

Sirius wrote:Hej, ovaj, pitanje za Bosance, hocete li sada, posto vam je Muftija, Efendija, Hodza, Imam itd. Ceric vas glavni vodja, da uvedete Serijat u Bosni ? :D
Hocemo.
osa

#85 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by osa »

zgembo_sa wrote:
Hocemo.
kad mogu englezi ...
NKVD

#86 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by NKVD »

Pietje_Bel wrote: Ma i ja sam musliman ali to mi je vjera. Ja sam na prvom mjestu Bosnjak i to je ono sto mene razlikuje i formira moj identitet. Islam je nacin na kojem se ja molim bogu i nista vise. Boga ja postujem i u svemu sto radim vodim racuna o njemu da nebi zgrijesio i u tome nema nista lose.
Tužno je da pripadnost naciji formira tvoj identitet i što te "razlikuje" (od koga, čega). Dakle, ništa ljudske i ine vrijednosti, afiniteti, pogled na život - samo pripadnost toru. E, vidiš, to nikako, ali nikako ne valja, jer ako je to ono što te "formira i razlikuje" onda (ne)prijatelji sve u tvom toru imaju pravo izjednačiti. Razmisli čemu to vodi.

Ja sam Bosanac. To nisam mogao izbjeći, niti sam ikada želio. Recimo da nisam vjernik, niti se osjećam Bošnjakom (ovo je samo "recimo") jer su mi osnivači i glavni protagonisti te ideje, u najmanju ruku, sumnjivi (Izetbegovići, Cerić...). Jesam li ja možda time hendikepiran? Manje vrijedan što ne pripadam toru što će mi dati identitet i "razliku"?

E, vidiš, ja mislim da mi trenutna pozicija daje slobodu u ponašanju i rasuđivanju, bez da me neko "formira" i govori šta da radim.
Deleter

#87 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Deleter »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Potpis
Pietje_Bel

#88 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

Tužno je da pripadnost naciji formira tvoj identitet i što te "razlikuje" (od koga, čega). Dakle, ništa ljudske i ine vrijednosti, afiniteti, pogled na život - samo pripadnost toru. E, vidiš, to nikako, ali nikako ne valja, jer ako je to ono što te "formira i razlikuje" onda (ne)prijatelji sve u tvom toru imaju pravo izjednačiti. Razmisli čemu to vodi.
Pripadnost nekoj naciji je cisto pravno pitanje. Ali pripadnost etnosu je pitanje koje za sebe vuce istoriju, jezik, svijest. Mi tu svijest nemamo i u tome se ja slazem. Ja je imam ali ti nemas a tvoji su u vecini.
Ja sam Bosanac. To nisam mogao izbjeći, niti sam ikada želio. Recimo da nisam vjernik, niti se osjećam Bošnjakom (ovo je samo "recimo") jer su mi osnivači i glavni protagonisti te ideje, u najmanju ruku, sumnjivi (Izetbegovići, Cerić...). Jesam li ja možda time hendikepiran? Manje vrijedan što ne pripadam toru što će mi dati identitet i "razliku"?
I ja sam Bosanac ali ipak sam dovoljno citao da znam da Bosnac nikada nije bila nacija niti etnicka pripadnost a Bosnjak je bila i etnicka pripadnost (kulturna i narodna) i etnicka pripadnost politikcka (danas). I ja sam Bosanac isto kao sto je i Ratko Madic Bosanac. Roden sam u BiH. Isto kao sto je neki covijek koji je roden u Hercegovini Hercegovac i kao sto je neko iz dalmacije Dalmatinac.
NKVD

#89 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by NKVD »

Nećeš se, nadam, se ljutiti ako primjetim da čitanje (koliko? čega?) nije dovoljno da se u ovako košmarnim vremenima i trusnom području tako čvrsto zauzmu pozicije. Recimo, da tvrdiš da ti neku svijest (o propadnosti nečemu) imaš a ja je pak nemam. Pa Bosanac ne može biti nacionalna pripadnost (može li Amerikanac?). Moram biti još nešto, dakle? U protivnom sam - ništa. Jednom riječju neformiran. Pričamo...

Za mene je, i uvijek će biti, tako glasna pripadnost naciji da ti ona formira identitet ništa više nego utočište za slabiće a često i za hulje. Sa kojima je onda vrlo lako manipulisati. Bilo kroz knjige, medije ili život u toru. U kojem srdi ali smo naši.

Svijest o pripadanju nečemu što većina "pripadnika" ne može definisati je, bojim se, u većini slučajeva - odsustvo svijesti.
Pietje_Bel

#90 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

NKVD wrote:Nećeš se, nadam, se ljutiti ako primjetim da čitanje (koliko? čega?) nije dovoljno da se u ovako košmarnim vremenima i trusnom području tako čvrsto zauzmu pozicije. Recimo, da tvrdiš da ti neku svijest (o propadnosti nečemu) imaš a ja je pak nemam. Pa Bosanac ne može biti nacionalna pripadnost (može li Amerikanac?). Moram biti još nešto, dakle? U protivnom sam - ništa. Jednom riječju neformiran. Pričamo...

Za mene je, i uvijek će biti, tako glasna pripadnost naciji da ti ona formira identitet ništa više nego utočište za slabiće a često i za hulje. Sa kojima je onda vrlo lako manipulisati. Bilo kroz knjige, medije ili život u toru. U kojem srdi ali smo naši.

Svijest o pripadanju nečemu što većina "pripadnika" ne može definisati je, bojim se, u većini slučajeva - odsustvo svijesti.
Ukratko receno: Druze tito mi ti se kunemo. :D

Ali Tite nema da podrzava tu ideju. I moji roditelji su bili takvi. I tu pricu su mi 100 puta ispricali. Ali u ovom okruznju danas u kojem se Bosnjaci nalaze to o cemu ti pricas uopste ne postoji. To mozes pricati iz Kanade ali ne iz Sarajeva. Ili moras biti neki filozofski tip, sanjar.
NKVD

#91 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by NKVD »

Iz Sarajeva, nego kako. A šta ne postoji, nisam uspio shvatiti iz tvog posta? Ja ne postojim ili pak nešto drugo?
Pietje_Bel

#92 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

NKVD wrote:Iz Sarajeva, nego kako. A šta ne postoji, nisam uspio shvatiti iz tvog posta? Ja ne postojim ili pak nešto drugo?
Mislio sam na to da nema uopste logike. SDA I Ceric vam kradu Bosnjastvo a vi umjesto da se borite protiv Islamizacije Bosnjastva vi bjezite od Bosnjastva i pocinjeti da se nazivate Bosancima i da podupirete neko YuoBosanstvo (koliko ja mogu da shvatim na to najvise lici). Zar nije logicnije da se boris protiv Islamizacije Bosnjastva? Ocito taj polozaj moze samo neko prihvatiti ko je vrlo malo svijestan svoje narodnosti. I da sutra dode neki Tito i uvece Yugoslavenstvo vecina bi to prihvatila jer neke druge svijest nemaju. I onda bi se njima opet mnipulisalo, poturceni Srbi, hrvati, Turci i sve u krug. Stanimo vec jednom na tu loptu. :)
NKVD

#93 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by NKVD »

Ja se ne mogu boriti protiv islamizacije bošnjaštva! Niti to više ima ikakvog smisla. Kao kada bi se borio protiv islamizacije SDA ili IZV-a. Ta je ideja uzurpirana (upravo ta riječ) i nepovratno uništena od njenih lidera. Ja sam, sticajem okolnosti, bio onomad na Bošnjačkom saboru u Holideju, čini mi se, devedesettreće, sjedio i slušao govornike. Ponešto i zabilježio a dosta toga zapamtio. Sem što se od zvanica i govornika nekoliko njih u međuvremenu distanciralo od načina na koji se prvobitna ideja diskreditira i srozava, ona nije u pozitivnom smijeru ni malo evoluirala niti se prilagodila novonastalim okolnostima. Upravo suprotno, otišla je, blago rečeno, u tri pičke materine. Upravo kao i, u to vrijeme aktuelna, "plaftorma predsjedništva". Ne-po-vra-tno.

Time je muslimanskom narodu, "ostalima" i ovcama koje nisu htjele ući u tor načinjena neviđena šteta. I puhnulo se u jedra idejama agresora. Time je i nanesen težak udarac državotvornosti Bosne i eliminisana mogućnost da se država u budućnosti uredi kao građanska.

I kome je to odgovaralo? Takva podijela vlasti na etničkom principu... Možeš sam napraviti spisak i, siguran sam, da se nećeš iznenaditi kada na njemu nađeš i imena iz prvog safa bošnjaštva. Ako su agresori svojim zločinima razvalili državu, smrtni (valjda nije, pu pu pu) udarac su joj zadali domaći imbecili. Vidi pod B.
Pietje_Bel

#94 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

NKVD wrote:Ja se ne mogu boriti protiv islamizacije bošnjaštva! Niti to više ima ikakvog smisla. Kao kada bi se borio protiv islamizacije SDA ili IZV-a. Ta je ideja uzurpirana (upravo ta riječ) i nepovratno uništena od njenih lidera. Ja sam, sticajem okolnosti, bio onomad na Bošnjačkom saboru u Holideju, čini mi se, devedesettreće, sjedio i slušao govornike. Ponešto i zabilježio a dosta toga zapamtio. Sem što se od zvanica i govornika nekoliko njih u međuvremenu distanciralo od načina na koji se prvobitna ideja diskreditira i srozava, ona nije u pozitivnom smijeru ni malo evoluirala niti se prilagodila novonastalim okolnostima. Upravo suprotno, otišla je, blago rečeno, u tri pičke materine. Upravo kao i, u to vrijeme aktuelna, "plaftorma predsjedništva". Ne-po-vra-tno.

Time je muslimanskom narodu, "ostalima" i ovcama koje nisu htjele ući u tor načinjena neviđena šteta. I puhnulo se u jedra idejama agresora. Time je i nanesen težak udarac državotvornosti Bosne i eliminisana mogućnost da se država u budućnosti uredi kao građanska.

I kome je to odgovaralo? Takva podijela vlasti na etničkom principu... Možeš sam napraviti spisak i, siguran sam, da se nećeš iznenaditi kada na njemu nađeš i imena iz prvog safa bošnjaštva. Ako su agresori svojim zločinima razvalili državu, smrtni (valjda nije, pu pu pu) udarac su joj zadali domaći imbecili. Vidi pod B.
Pa ima mnogo istine u ovome. Nazalost vrlo vrlo vrlo mnogo... :(
NKVD

#95 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by NKVD »

Vidiš kako je čitanje kosrisno!
popajic

#96 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by popajic »

@ NKVD

:thumbup:
Tullius Iustinius

#98 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Tullius Iustinius »

U starom veku danasnju teritoriju Bosne i Hercegovine su naseljavali Iliri. Bila je sastavni deo Rimskog carstva. U 7. veku su je naselili Srbi, tokom naseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo. Za vreme kneza Caslava 931. i kralja Bodina 1081. Bosna se nasla u sastavu jedinstvene srpske drzave. Jedinstvenu drzavu u Bosni je stvorio ban Kulin.
Srednjovekovna Bosna je pored Srbije bila druga srpska drzava tokom razvijenog i kasnog srednjeg veka. Bosna i Hercegovina su se prvi put ujedinile 1326. godine kada je bosanski ban Stefan I Kotromanic osvojio Hum (Hercegovina).
Zahumlje je bila srednjovekovna srpska knezevina koja je obuhvatala juznu Dalmaciju i delove Bosne i Hercegovine. Stjepan Konstantin je bio knez Zahumlja i naslednik Srpskog prestola 1323. a zatim je Jovan Ugljesa, potomak srpske kuce Mrnjavcevica je vladao od 1370. do 1404. Sandalj Hranic Kosaca, jedan od vojvoda Svetog Save je postao Veliki Vojvoda Bosne do svoje smrti 1435.
Bosna je najveci uspeh dozivela za vreme Tvrtka I Kotromanica, koji se 1377. proglasio za kralja Bosne i Srba. Stefan Vukcic Kosaca se 1448. osamostaljuje u Humu i proglasava se Hercegom od Svetog Save.
Bosna pada pod Otomansko carstvo 1463. a Hercegovina 1481. Ubrzo islam prihvataju i lokalni Sloveni, Srbi i Hrvati (pretezno Srbi) koji su do tada bili hriscani. Osmanlijski osvajaci su nad nemuslimanskim zivljem primenjivali zulume koji su doveli do ostrih nacionalnih podela, a koje su i danas primetne.
(zulum= zlodela u celini su bila Harac= porez, Kuluk= neplaceni rad, danak u krvi= odvodjenje hriscanske dece u janjicare- specijalni turski vojni odred.
Srbi jula 1875. u Nevesinju dizu ustanak a Bosna kasnije pada pod Austro-Ugarsku okupaciju.
Posle prvog i drugog svetskog rata (da neduzim i o tome), BiH je bila federalna republika u sklopu SFRJ. BiH je nezavisnost proglasila 6. aprila 1992. godine nakon izjasnjavanja gradjana na referendumu. Referendum su podrzale muslimanske i hrvatske politicke stranke dok ga srpske stranke nisu prihvatile i izlazak srba je bio izuzetno mali. Ovi dogadjaji su prehodili ratu u BiH koji je trajao do 1995. a rat se zavrsio Dejtonskim sporazumom.
Ukratko, "muslimani" su Sloveni, najvecim delom Srbi koji su prihvatili islamsku veru od Turaka da bi izbegli zulume koji su bili vrhunac izivljavanja nad hriscanima od strane turaka. Vera je islamska (muslimanska) a nacionalnost Srpska i jednim malim delom Hrvatska... :idea:
Sada je moguce da dobijem neke uvrede od strane pojedinih ljudi ali nema veze, slobodno kazite sta mislite. :zoka:
I na kraju se izvinjavam zbog dugackog teksta ali i pitanje je prilicno opsirno... :cry:
Pietje_Bel

#99 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

Tullius Iustinius wrote:U starom veku danasnju teritoriju Bosne i Hercegovine su naseljavali Iliri. Bila je sastavni deo Rimskog carstva. U 7. veku su je naselili Srbi, tokom naseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo. Za vreme kneza Caslava 931. i kralja Bodina 1081. Bosna se nasla u sastavu jedinstvene srpske drzave. Jedinstvenu drzavu u Bosni je stvorio ban Kulin.
Srednjovekovna Bosna je pored Srbije bila druga srpska drzava tokom razvijenog i kasnog srednjeg veka. Bosna i Hercegovina su se prvi put ujedinile 1326. godine kada je bosanski ban Stefan I Kotromanic osvojio Hum (Hercegovina).
Zahumlje je bila srednjovekovna srpska knezevina koja je obuhvatala juznu Dalmaciju i delove Bosne i Hercegovine. Stjepan Konstantin je bio knez Zahumlja i naslednik Srpskog prestola 1323. a zatim je Jovan Ugljesa, potomak srpske kuce Mrnjavcevica je vladao od 1370. do 1404. Sandalj Hranic Kosaca, jedan od vojvoda Svetog Save je postao Veliki Vojvoda Bosne do svoje smrti 1435.
Bosna je najveci uspeh dozivela za vreme Tvrtka I Kotromanica, koji se 1377. proglasio za kralja Bosne i Srba. Stefan Vukcic Kosaca se 1448. osamostaljuje u Humu i proglasava se Hercegom od Svetog Save.
Bosna pada pod Otomansko carstvo 1463. a Hercegovina 1481. Ubrzo islam prihvataju i lokalni Sloveni, Srbi i Hrvati (pretezno Srbi) koji su do tada bili hriscani. Osmanlijski osvajaci su nad nemuslimanskim zivljem primenjivali zulume koji su doveli do ostrih nacionalnih podela, a koje su i danas primetne.
(zulum= zlodela u celini su bila Harac= porez, Kuluk= neplaceni rad, danak u krvi= odvodjenje hriscanske dece u janjicare- specijalni turski vojni odred.
Srbi jula 1875. u Nevesinju dizu ustanak a Bosna kasnije pada pod Austro-Ugarsku okupaciju.
Posle prvog i drugog svetskog rata (da neduzim i o tome), BiH je bila federalna republika u sklopu SFRJ. BiH je nezavisnost proglasila 6. aprila 1992. godine nakon izjasnjavanja gradjana na referendumu. Referendum su podrzale muslimanske i hrvatske politicke stranke dok ga srpske stranke nisu prihvatile i izlazak srba je bio izuzetno mali. Ovi dogadjaji su prehodili ratu u BiH koji je trajao do 1995. a rat se zavrsio Dejtonskim sporazumom.
Ukratko, "muslimani" su Sloveni, najvecim delom Srbi koji su prihvatili islamsku veru od Turaka da bi izbegli zulume koji su bili vrhunac izivljavanja nad hriscanima od strane turaka. Vera je islamska (muslimanska) a nacionalnost Srpska i jednim malim delom Hrvatska... :idea:
Sada je moguce da dobijem neke uvrede od strane pojedinih ljudi ali nema veze, slobodno kazite sta mislite. :zoka:
I na kraju se izvinjavam zbog dugackog teksta ali i pitanje je prilicno opsirno... :cry:

Citaj sta je najpoznatija Hrvatska istoricarka dr.prof Nada Klaic napisala prije 1991. kao reakciju na tu politicku istoriju:

Image
….No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća. ….Posve razumljivo da Ćirkoviću za njegovu teoriju o srpstvu Bosne ne mogu poslužiti niti Konstantinovi podaci o naseljenju Srba, jer ih car, a znamo i zašto, stavlja u Srbiju, Paganiju, Zahumlje i Travuniju te Konavle po kriteriju 10-og stoljeća kad su sve te zemlje priznavale bizantsku vlast. Prema tome, ako se sam car nije hvalio da je Bosna od naseljenja srpska, a sigurno bi to vrlo rado učinio,onda kritičkom historičaru ne preostaje drugo nego i na osnovi careva teksta tvrditi da je Bosna od početka bila BOSANSKA.
Tu velikoSrpsku istoriju okaci macku o rep za vek vekova bre. Nije to ovo Beograd kafe. Ovdje je samo dozvoljena Bosansko Hercegovacka zastava. Ako doguras do 10 postova evo moja glava. :roll:
Pietje_Bel

#100 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

Samo jos da odgovorim na ovaj ustanak. Prvi ustanak balkanski protiv Turaka su digli Bosnjaci pod vodstvom Husein Kapetana Gradascevica i tada su otjerali Turke dalje od Kosova Bosnjaci. Jedino Bosnjaci su bili u stanju to da urade jer su jedino oni imali vojsku. Znaci prije prvog Srpskog ustanka je vec bio Bosnjacki ustanak.
Post Reply