Tehvid

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#76 Re: Tehvid

Post by bijela »

@path - i u BiH se kaže tevhid za taj događaj,
neki ljudi su ga greškom izmijenili,
kao što će neka stara nena umjesto mevlud reći meLvud
ili umjesto levha - leHva.

tehvid ne postoji
lehva ne postoji
melvud ne postoji
theTruePath

#77 Re: Tehvid

Post by theTruePath »

bijela wrote:@path - i u BiH se kaže tevhid za taj događaj,
neki ljudi su ga greškom izmijenili,
kao što će neka stara nena umjesto mevlud reći meLvud
ili umjesto levha - leHva.

tehvid ne postoji
lehva ne postoji
melvud ne postoji

Bogami u mom kraju(podrinje) se uvijek govorilo Tehvid,,tek nakon rata na onim smrtovnicama poceli pisati TeVhid,,ali narod i dalje kaze tehVid.Znam da je neispravno ali ako toliko veliki dio naroda kaze tehvid,fer je priznati i to kao ispravno
Bellydancesuperstar

#78 Re: Tehvid

Post by Bellydancesuperstar »

zanima me kako se pokapaju ljudi iz miješanog braka? svaki svoj grob ili? kako je to riješeno?
theTruePath

#79 Re: Tehvid

Post by theTruePath »

Bellydancesuperstar wrote:zanima me kako se pokapaju ljudi iz miješanog braka? svaki svoj grob ili? kako je to riješeno?

svaki ima svoj grob bez obzira jel mjesani brak ili nije :D
udrch

#80 Re: Tehvid

Post by udrch »

Bellydancesuperstar wrote:zanima me kako se pokapaju ljudi iz miješanog braka? svaki svoj grob ili? kako je to riješeno?
Koliko zmam kod nas u Bosni to nikad nije bio problem..gdje rahmetlija ili pokojnik kaže tu se i ukopa..ako ne kaže, onda odluči porodica..nikad niko nikom nije zabranio da se ukopa gdje god želi i na koje god groblje ili mezarje hoće..
me-al

#81 Re: Tehvid

Post by me-al »

Ovo je dokaz da jedna novotarija vodi ka drugoj,druga ka trecoj...i na kraju sta smo dobili..NAZALOST DOBIJEMO ono STO ALLAH NEVOLI..a to je novotarija i laz na Poslanika Muhamada s.a.w.s..
Spomenuli ste Tavhid , pa kasnije neko poziva i na mevlud povodom noci Regaib takozvana " NOC ZELJA"
a sto se tice te veceri nema vjerodostojnih hadisa da je Poslanik s.a.w.s praktikovao neki poseban namaz ili neke posebne zelje..a pogotovo mevludi i tevhidi za njih nisam cuo da postoji neki hadis..

Novotarije mjeseca Redžeba

Od ibadeta koje su ljudi 'izumjeli' u mjesecu Redžebu možemo izdvojiti sljedeće:

- Namaz koji se zove Salat Regaiba ili Namaz želja. Ima dvanaest rekata. Klanja se prvog petka u mjesecu poslije akšama. Šest puta se predaje selam. Na svakom rekatu poslije Fatihe uči suru Kader tri puta i Ihlas dvanaest puta, a nakon završenog namaza donese salavat na Allahova poslanika r sedamdeset puta te dovi šta hoće. Ovaj namaz je, bez ikakve sumnje, velika novotarija, a hadis koji je došao na temu ovog namaza pomenuo ga je Ibn Dževzi u Mevdua'tima (Knjiga izmišljenih hadisa) (2/124). Rekao je En Nevevi, neka mu se Allah smiluje: 'Neki učenjaci su ga uzeli kao dokaz o pokuđenosti ovog namaza koji se zove Regaib – neka Allah ubije onog ko ga izmisli – jer je taj namaz od novotarija koje su ljudi uveli i nije ništa drugo do zabluda i neznanje, i u njoj su jasne zabranjene stvari. Učenjaci su napisali brojna djela kako bi pojasnili pokuđenost ovog namaza, zabludu onog ko ga klanja kao i inovatora, a dokazi za pokuđenost i neispravnost ovog namaza te zabludu onog ko ga klanja se ne mogu nabrojati!'[1] Rekao je El Hitabi: 'Hadis o namazu Regaiba je skup laži i izmišljotina koje nisu male!'[2] Rekao je hafiz Ibn Redžeb, Allah mu se smilovao: 'Što se tiče namaza u mjesecu Redžebu i davanje određene posebnosti, nije do nas došlo ništa vjerodostojno, a hadisi o vrijednosti namaza koji se zove Regaib su laž i zabluda, te nisu ispravni (vjerodostojni), a pomenuti namaz je novotarija kod većine učenjaka. Ovaj namaz se pojavio po prvi put nakon 400-e godine poslije Hidžre, zbog toga naše prijašnje generacije nisu o njemu znale niti govorile'.[3]

- Namaz koji se klanja u polovini mjeseca Redžeba. Hadisi koji su došli na ovu temu su izmišljeni hadisi.[4]

- Namaz Lejletul mi'radž. To je namaz koji je očita novotarija, a klanja se u noći 27-og mjeseca Redžeba. Ovaj namaz nema ispravne osnove niti u Kur'anu niti u sunnetu Allahova Poslanika r.[5] Zatim, prizivanje da se Mi'radž desio u mjesecu Redžebu je pusti govor bez ikakvog dokaza. Rekao je Ibn Šameh, neka mu se Allah smiluje: 'Neki od 'onih koji pričaju priče' govore da se Isra desio u mjesecu Redžebu. Ovaj govor kod učenjaka Džerha i Ta'dila (ocjenjivanja) je čista laž.'[6] Oni koji klanjaju ovaj namaz uzimaju za dokaz govor koji je pripisan Allahovom Poslaniku r da je rekao: 'U mjesecu Redžebu ima jedna noć, u toj noći za urađeno dobro djelo je nagrada sto dobrih djela, i to kada preostanu tri noći od mjeseca...' Hadis bilježi El Bejheki u Šua'bu, 3/374, a zatim ga ocijenio slabim kao što ga takvim smatra hafiz Ibn Hadžer u knjizi Tebjinul 'adžeb, str. 25. Rekao je Kari' o ovom hadisu: 'Veoma slab!'[7] Kažem: 'Znakovi koji upućuju na neosnovanost ovog hadisa su jasni. Svi učenjaci su složni da je najvrednija noć u godini noć Lejletul kadr, a ovaj hadis to oponira.' Zatim, od novotarija te noći je sakupljanje, održavanje vatre i kuhanje hrane. Rekao je šejh Ali el Kari': 'Nema sumnje da je to novotarija i pokvareno djelo, jer se u njoj bezvezno troši imetak i poistovjećuje sa onima koji obožavaju vatru u pokazivanju stanja.'[8]
theTruePath

#82 Re: Tehvid

Post by theTruePath »

udrch wrote:
Koliko zmam kod nas u Bosni to nikad nije bio problem..gdje rahmetlija ili pokojnik kaže tu se i ukopa..ako ne kaže, onda odluči porodica..nikad niko nikom nije zabranio da se ukopa gdje god želi i na koje god groblje ili mezarje hoće..
znam zenu koja je nakon smrti muza muslimana presla na islam da bi je ukopali nakon smrti pored muza u islamskom mezarju..znaci zavisi gdje i kako

ali sumnjam da bi u mezarju bilo zabrane(nema islamskog razloga-naravno pod uslovom da ne bude kipova,krizeva i sl na grobu,dakle sve sto se protvi islamu)
Last edited by theTruePath on 05/06/2011 01:28, edited 1 time in total.
arte.fakt

#83 Re: Tehvid

Post by arte.fakt »

nadzoh na stranici rijaseta odgovor od uvazenog Prof. dr. Enes Ljevaković
fetva-i-emin

Postovani!

Imam dilemu da li novce 300-500 KM utrošiti za tevhid (6mjeseci) za moju rahmetli majku ili te novce podijeliti nužnim ili onima kojima treba, koji su siromašni

Odgovor

Bolje je da taj novac podijelite u dobrotvorne svrhe i da sevab od tog djela namijenite Vašoj rahmetli majci.
___________________________________________________________________________________________________

1. Učenje sedmina i četeresnica nije bila poznata praksa u vrijeme Poslanika a.s. i Halifa na pravom putu. Nema posebnih dokaza da je to dozvoljeno, ali ni posebnih dokaza da je zabranjeno, osim općeg pravila da u ibadetima nije dozvoljena inovacija, pa bi ta vrsta učenja, prema tom pravilu predstavljala bid'at - novotariju. Ne mislimo da se treba previše baviti ovim pitanjem, tim prije što niko od imama ne nameće tu praksu kao obaveznu. Samo učenje ili neučenje sedmina i četeresnica neće bitnije promijeniti stanje živih muslimana, pa ni onih umrlih, nabolje ni nagore. Mnogo više vremena treba provesti u tumačenju Kur'ana živima nego u njegovom učenju mrtvima. Spomenuta praksa i običaj će vremenom iščeznuti pa nema potrebe trošiti energiju u tom pravcu. Nema neke štete čak i ako se ti običaji prakticiraju.
2. Ovo što je rečeno za prethodno pitanje važi i za ovo.Učenje Kur'ana za novac u smislu da proučena sura ima svoju poznatu cijenu nije dozvoljeno. Ukoliko neko da hediju učaču Kur'ana za proučeno, dozvoljeno mu je to uzeti. Hediju je dozvoljeno uzeti.
strongwoman

#84 Re: Tehvid

Post by strongwoman »

Arte - pusti ti tih postiranja oko novotarija!!! Da nije bilo te novotarije, zamisli sta bi bilo u komunizmu!!! Jedino su se po tevhidima zene okupljale i ucile i dovodile svoju djecu... To je bio jedini javni dzemmat u komunizmu...

Ako nista sevap ide onim osobama koji uce tevhid. Pa zar Allah dz.s. ne voli one koji se sastaju radi spominjanja Njega uzvisenog!!!
arte.fakt

#85 Re: Tehvid

Post by arte.fakt »

strongwoman wrote:Arte - pusti ti tih postiranja oko novotarija!!! Da nije bilo te novotarije, zamisli sta bi bilo u komunizmu!!! Jedino su se po tevhidima zene okupljale i ucile i dovodile svoju djecu... To je bio jedini javni dzemmat u komunizmu...

Ako nista sevap ide onim osobama koji uce tevhid. Pa zar Allah dz.s. ne voli one koji se sastaju radi spominjanja Njega uzvisenog!!!
Prof. dr. Enes Ljevaković
fetva-i-emin

covjek objasnio , ili mozda ti znas bolje od uvazenog ...
theTruePath

#86 Re: Tehvid

Post by theTruePath »

istina je,,nekad i u zlu ima nekog dobra...moze biti da je novotarija ali konkretno u BIH je to tokom komunizma sacuvalo islam..sta bi bilo tokom komunizma s islamom u BIH da je u BIH islam bio striktan bez ikakvih obicaja? zamislite samo :-)
strongwoman

#87 Re: Tehvid

Post by strongwoman »

arte.fakt wrote:
strongwoman wrote:Arte - pusti ti tih postiranja oko novotarija!!! Da nije bilo te novotarije, zamisli sta bi bilo u komunizmu!!! Jedino su se po tevhidima zene okupljale i ucile i dovodile svoju djecu... To je bio jedini javni dzemmat u komunizmu...

fetva-i-emin

Za hedije se slazem, za zabranu uzimanja novca takodjer...

A o tome hoce li umrli imati ikakve koristi, to samo Allah dz.s. zna... Mozda neko uputi iskrenu dovu za spas te duse koja je preselila.. To je Allahovo i tu se niko, pa cak ni najuceniji alimi ne mogu i ne bi trebali mijesati...

A tvrditi da nema koristi za zive sto spominju Allaha, sto kazu bar stotinu puta La illahe ilallah, sto mozda neko obnovi imanske sarte, ponovo prouci sehadet... je malo isto diskutabilno... ne bih da ulazim dublje...
Last edited by strongwoman on 05/06/2011 02:17, edited 1 time in total.
strongwoman

#88 Re: Tehvid

Post by strongwoman »

theTruePath wrote:istina je,,nekad i u zlu ima nekog dobra...moze biti da je novotarija ali konkretno u BIH je to tokom komunizma sacuvalo islam..sta bi bilo tokom komunizma s islamom u BIH da je u BIH islam bio striktan bez ikakvih obicaja? zamislite samo :-)
O tome i pricam, lahko mi je sada izdavati fetve za i protiv!!!
arte.fakt

#89 Re: Tehvid

Post by arte.fakt »

strongwoman wrote:
arte.fakt wrote:

fetva-i-emin

Za hedije se slazem, za zabranu uzimanja novca takodjer...

A o tome hoce li umrli imati ikakve koristi, to samo Allah dz.s. zna... Mozda neko uputi iskrenu dovu za spas te duse koja je preselila.. To je Allahovo i tu se niko, pa cak ni najuceniji alimi ne mogu i ne bi trebali mijesati...

A tvrditi da nema koristi za zive sto spominju Allaha, sto kazu bar stotinu puta La illahe ilallah, sto mozda neko obnovi imanske sarte, ponovo prouci sehadet... je malo isto diskutabilno... ne bih da ulazim dublje... ovo je moje misljenje, i stojim iza njega...
Valjda uvezeni Prof. dr. Enes Ljevaković na osnovu dokaza iz serijata je izjavio takvo nesto ... ipak on je za serijat mjerodavniji od moga i tvoga misljenja ...
BHF_Manijak

#90 Re: Tehvid

Post by BHF_Manijak »

strongwoman wrote:
theTruePath wrote:istina je,,nekad i u zlu ima nekog dobra...moze biti da je novotarija ali konkretno u BIH je to tokom komunizma sacuvalo islam..sta bi bilo tokom komunizma s islamom u BIH da je u BIH islam bio striktan bez ikakvih obicaja? zamislite samo :-)
SW polahko, nemoj tako agresivno... :mrgreen: :skoljka: Covjek na osnovu serijata izdaje fetve, tj Kur'ana i hadisa a ne na osnovu nasih okolnosti, ne kaze da mozda nije to kod nas u tom i tom periodu sacuvalo neko zajednistvo, ali to i dalje ne mjenja fetvu za taj vid ibadeta, uprkos tom komunistickom periodu osnove u islamu za takvo sto nema... :)
strongwoman

#91 Re: Tehvid

Post by strongwoman »

BHF_Manijak wrote:
strongwoman wrote:
SW polahko, nemoj tako agresivno... :mrgreen: :skoljka: Covjek na osnovu serijata izdaje fetve, tj Kur'ana i hadisa a ne na osnovu nasih okolnosti, ne kaze da mozda nije to kod nas u tom i tom periodu sacuvalo neko zajednistvo, ali to i dalje ne mjenja fetvu za taj vid ibadeta, uprkos tom komunistickom periodu osnove u islamu za takvo sto nema... :)
Manijace, ne znam bas ali...

* U Muslimovom Sahihu zabilježen je hadis Džerira ibn 'Abdullaha, koji kaže: 'Allahov poslanik, s.a.v.s., je rekao: 'Ko u islam unese kakav lijep običaj imat će za to nagradu, kao i nagradu svih onih koji se tog običaja budu držali, s tim da njihova nagrada neće biti umanjena, a ko u islam unese kakav ružan običaj, on će za to nositi njegov grijeh kao i grijeh svih onih koji su taj običaj prakticirali, s tim da njihov grijeh neće biti umanjen!'

Islamski učenjaci su, također, saglasni da umrla osoba ima koristi od sljedećeg:
1. Kada muslimani za umrloga Allahu upućuju dove moleći za oprost njegovih grijeha
2. Kada se za umrlu osobu dijeli sadaka
3. Kada se za umrlog obavi hadž, s tim što su različiti pogledi u pogledu hadža za umrloga – tj. šta od njega stiže umrlome: da li sevap od potrošenih sredstava ili sevap za izvršeni obred? Većina učenjaka je na stanovištu da umrlome ide sevap izvršenog obreda, dok neki učenjaci hanefijskog mezheba smatraju da sevap dolazi od od sredstava koja su utrošena za obavljanje hadža.
Poznati islamski učenjak imam Ibn Kajjim el-Dževzijje u Knjizi o duši (Kitabu-r-ruh) kaže da ova tri pitanja postoji konsenzus svih učenjaka ehli-sunneta: fakiha, muhaddisa i mufessira - svi su saglasni da od dove, sadake i hadža umrli ima koristi.
arte.fakt

#92 Re: Tehvid

Post by arte.fakt »

allah salamet...
ema_

#93 Re: Tehvid

Post by ema_ »

strongwoman wrote:
Manijace, ne znam bas ali...

* U Muslimovom Sahihu zabilježen je hadis Džerira ibn 'Abdullaha, koji kaže: 'Allahov poslanik, s.a.v.s., je rekao: 'Ko u islam unese kakav lijep običaj imat će za to nagradu, kao i nagradu svih onih koji se tog običaja budu držali, s tim da njihova nagrada neće biti umanjena, a ko u islam unese kakav ružan običaj, on će za to nositi njegov grijeh kao i grijeh svih onih koji su taj običaj prakticirali, s tim da njihov grijeh neće biti umanjen!'

Islamski učenjaci su, također, saglasni da umrla osoba ima koristi od sljedećeg:
1. Kada muslimani za umrloga Allahu upućuju dove moleći za oprost njegovih grijeha
2. Kada se za umrlu osobu dijeli sadaka
3. Kada se za umrlog obavi hadž, s tim što su različiti pogledi u pogledu hadža za umrloga – tj. šta od njega stiže umrlome: da li sevap od potrošenih sredstava ili sevap za izvršeni obred? Većina učenjaka je na stanovištu da umrlome ide sevap izvršenog obreda, dok neki učenjaci hanefijskog mezheba smatraju da sevap dolazi od od sredstava koja su utrošena za obavljanje hadža.
Poznati islamski učenjak imam Ibn Kajjim el-Dževzijje u Knjizi o duši (Kitabu-r-ruh) kaže da ova tri pitanja postoji konsenzus svih učenjaka ehli-sunneta: fakiha, muhaddisa i mufessira - svi su saglasni da od dove, sadake i hadža umrli ima koristi.

A gdje su tu spomenuti tevhidi, sedmine, četeresnice...? :zoka:

Mene uvijek iznova fascinira to kako mi znamo bolje , iako Poslanik, saws, nešto nije radio, niti najbolje generacije koje su hodile ovom zemljom, ispada "Ta će oni, nama treba nešto novo čime ćemo održati Islam.." :|

Naša vjera je upotpunjena, i nema nijedno dobro da Poslanik, saws, nije uradio niti uputio na njega, i tu sva priča završava...
Bellydancesuperstar

#94 Re: Tehvid

carobnjak_iz_voza wrote:Ja u životu nisam bio na tevhidu.......užasavam se pomisli da sjedim u društvu sa pešes hodža koji će na stotine puta ponoviti neki zikr i onda uzeti za to plavu kofertu :shock: Nema šanse da me ubjedi neko da je to "lijep običaj" samo zbog toga ,a da ne govorimo o miješanju muških i ženskinja tu,te o povezanosti tih običaja sa nekim neislamskim :roll:
miješanje muških i ženskinja :mrgreen:
da se m i ž ne miješaju svijeta nikad ne bi bilo. :D 8-)
puharska

#95 Re: Tehvid

Post by puharska »

Problem je sto se kod nas preferiraju novotarije a zapostavlja farz.Cak se desava u Bosni
da se ljudi koji se pridrzavaju islamskog minimuma , a to je klanjanje 5 vakata dnevno ,
smatraju ekstremnim.Nase vrijeme na dunajluku je previse kratko i prolazno da bi se zbog
njega trebali davati neki ustupci.
A da se primjetiti da cak i imami u raznim dzematima nemaju snage da skrenu paznju ljudima
na greske jer se boje da ce im tamo neki zamjeriti , oni koji o vjeri neznaju nista i
koji traze da se "dzamije" liberalisu i modernizuju...
Kod nas se zapostavlja farz a o vadzibu i sunetima da se i neprica....ali zato ima onih kojima su
najbitnije novotarije.Ok netrebamo traziti od starijih da se rijese toga ali mozemo mi
mladji uciniti to da ti pogresni obicaji zamru , jer mi imamo daleko veci pristup informacijama
i znanju nego sto su oni imali .A to sto se neke novotarije praktisu u Bosni 300 -400 godina
je nebitno...Molim dragog Allaha da nas uputi na pravi put !
Bellydancesuperstar

#97 Re: Tehvid

kao prvo izraz ženskinja mi već djeluje :roll: :roll: :roll: , ako ne nepoštivanje onda barem kao pravopisna greška.

svet čovjek ne gleda na tijelo osobe, već na dušu, a tako ni na spol osobe i mislim da nije ni pristojno, a ni zdravo odvajati ljude na taj način.

Na mjestima gdje se m i ž najviše odvajaju ima i najviše požude, ako već nema prema suprotnom spolu, javlja se prema istom. (zatvori, škole koje polazi samo jedan spol itd...)

to je najgora karakteristika islama po mom mišljenju, a postoji i u drugim religijama samo manje izraženo, a nadam se da će se potpuno iskorijeniti jednog dana.
AdnaZ

#98 Re: Tehvid

Post by AdnaZ »

A ima ih puno koji, kada im se kaže:' pokrijte se, i odjenite fino prije ulaska u džamiju' odgovore :'šta ti, balavica, znaš. ja sam rođena sarajka a dedo mi je bio hodža'.

A ima i onih koji poslije farza izađu žurno iz džamije k'o da ih ko koprivom ganja, pa onda po taj vakat sjede 'na vratima' i glasno se smiju i pričaju, a nakon što ih zamolim da to više ne rade jer su mene, a vjerujem i druge žene u zadnjim safovima, omeli u namazu, oni odgovore:'boj se Allaha, sestro. i ne razgovaraj s muškarcima'.

Čudan smo mi soj.
Bellydancesuperstar

#99 Re: Tehvid

ma bolan pa moraš biti perveznjak da ti se na pogrebu digne na ikoga. :D
idealnaM

#100 Re: Tehvid

Post by idealnaM »

theTruePath wrote:

svaki ima svoj grob bez obzira jel mjesani brak ili nije :D
:lol: oj...oplakah

Na zadanu temu:
Nekako taj tevhid u danu dženaze i mogu shvatitit...onako, ako se to još kod kuce odrzava, na neki način namazom, učenjem Kur ana, zikrom i dovom prisutnih, umiruje se i ženski dio porodice umrlog...pa se to sve lakše podnese...ali ovo bardanje četresnice, pa godišnjice... :roll:
Po meni je mevlud ili tehvid vise drustveni događaj, negoli neka vrsta ibadeta..skupe se tetke, amidzinice, dajdzinice, kone..jedinstvena prilika da se vide, ižljube, promahalaju..i tako..u jednom ćošku plač i naricanje, a u drugom kikotanje, gibet, podsmjehivanje...A ko će ko žene...onda imaš obavezno "vijeće stoličarki" koje je po pravilu zaduženo za nadgledanje prisutnih, i održavanje reda i mira(još jedna devijantna pojava-džamije nam sve više podsjećaju na crkve po broju i potrebi stolica)...Namaz je tu sekundarna stvar, većina i ne ispunjava uslove pristupanja namazu...međutim sve imaju osnovni rekvizit - tespih :-) ...vidjela žaba da se konji kuju...u tarlakanju obicno prodje i ostatak "događaja".Na koncu, sve se žale na utrnulost udova od "aman silnog sjedenja", a onda se brže-bolje pogudi izaći vani..jedna preko druge.Mahalanje se nastavlja i pred džamijom, a onda razlaz...Jedina stvar u koju su sve sigurne-nevalja se sa teHvida svraćati nikome-... :lol:
Ni mevludi nisu ništa bolji...jedina razlika je povod :roll: ...Prije par godina ostadoh zatečena...nakon šerbeta, slatkiša i ostaloga, počeše se dijeliti i cigare.. :roll:
Post Reply