Kremiranje za 68KM!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Leonid Breznjev

#76 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Leonid Breznjev »

Upravo tu vatru Allah spomInje u Kur'anu: «Ljudi! Štitite sebe i obitelji svoje vatre u kojoj ljudi i kamen zajedno gore, a koja je pripravljena nevjernicima.»
Postoji nekoliko razloga zbog kojih ni jedan imam ne može izvršiti obred dženaze kremiranima. Islam energično zapovijeda živima da se odnose prema tijelu umrloga s najvećim oprezom i poštovanjem, kao da se radi o tijelu živoga. Zato se tijelo umrlog kupa, oblači u kefine i s najvećim oprezom i pozornošću polaže u grob. A što se tiče kremiranja umrlog, s njegovim tijelom se postupa s najvećom okrutnošću. Nakon što je otvoren Krematorij uprava je poslala pozive svim vjerskim zajednicama nudeći im suradnju, pa tako i nama. Kao predstavnik Islamske zajednice zatražio sam da budem upoznat s propisima Krematorija, te da nazočim spaljivanju, što mi je i omogućeno. Moram priznati da mi je prizor spaljivanja bio strašan i dugo nakon toga nisam mogao potisnuti taj mučan osjećaj iz svijesti. Kao što znate, cijenjena braćo, spaljivanja umrlih je budistički propis, a islam budizam smatra filozofijom a ne religijom, pa je prema tome ta filozofija profana, a ne sveta. Islamski nauk smatra da iz pepela Allah neće oživjeti umrloga i njegova je duša osuđena da luta bez tijela, osim onih koji su stradali u nesreći. Suvremena znanost koja se bavi kloniranjem tvrdi da je moguće iz svega izlučiti DNK osim iz pepela koji se smatra potpuno mrtvom tvari. Islamska zajednica ne može nikako prihvatiti ono što je suprotno učenju islama, a kremiranje je uistinu novotarija koja se nastoji uvući u islam posredstvom liberalnih stajališta nekih muslimana.
nedokuciva

#77 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by nedokuciva »

Skupo brate......:) Iskrena da budem i da je dzabe , nikada to radila ne bih , niti bi voljela moje tijelo tako sutra da zavrsi. Zna se kako je od Boga ostavljeno, a to je najbolje tako da ove "novotarije" pogotovo od strane muslimana su sokantne.
jennisjoplin

#78 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by jennisjoplin »

Luke Perry wrote:
komi wrote:ja ću izabrati jeftiniju varijantu za sebe
samospaljivanje :shock: :D
:thumbup: samo da ne boli :lol:
jennisjoplin

#79 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by jennisjoplin »

nedokuciva wrote:Skupo brate......:) Iskrena da budem i da je dzabe , nikada to radila ne bih , niti bi voljela moje tijelo tako sutra da zavrsi. Zna se kako je od Boga ostavljeno, a to je najbolje tako da ove "novotarije" pogotovo od strane muslimana su sokantne.
a kako sahraniti milijardu ipo kineza kad umru (prostorno i fizicki) 8-)
pustopoljina

#80 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by pustopoljina »

ooo-ok,to se vec zove objasnjenje...
mada,izgleda da sam ja malo pomijesanih osjecaja po tom pitanju...mislim da bog sve moze-pa i iz pepela podici...a opet jest da izgleda grozno...al'ti to ionako ne osjecas...ma-filozofiram i ja...nisam znala da je to budisticki obicaj...mislila sam da je to nastalo kao stednja mjesta...ima ovdje u austriji bolesno,morbidno nesto...jedan obicaj...iskopaju kosti u tim nekim selima i ne znam sta s njima urade-mislim da ih spale,a lobanje poliraju i zapisu na celu ko je to kad je umro...i onda brdo lobanja pod nekim krizem stoji...kao-to su sve mala sela,i groblja u dovoristu oko crkve i nema vise mjesta...nego tako ove sto su davno umrli otkopavaju...nisam nista strasnije vezano za mrtve cula...
Leonid Breznjev

#81 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Leonid Breznjev »

pustopoljina wrote:ooo-ok,to se vec zove objasnjenje...
mada,izgleda da sam ja malo pomijesanih osjecaja po tom pitanju...mislim da bog sve moze-pa i iz pepela podici...a opet jest da izgleda grozno...al'ti to ionako ne osjecas...ma-filozofiram i ja...nisam znala da je to budisticki obicaj...mislila sam da je to nastalo kao stednja mjesta...ima ovdje u austriji bolesno,morbidno nesto...jedan obicaj...iskopaju kosti u tim nekim selima i ne znam sta s njima urade-mislim da ih spale,a lobanje poliraju i zapisu na celu ko je to kad je umro...i onda brdo lobanja pod nekim krizem stoji...kao-to su sve mala sela,i groblja u dovoristu oko crkve i nema vise mjesta...nego tako ove sto su davno umrli otkopavaju...nisam nista strasnije vezano za mrtve cula...
u nekim selima u svicarskoj imaju slican obicaj, samo bez vadjenja kostiju. nakon 20 godina, kriz ili oznaka se sklanjaju, grob se otkopava i u isti, na one kosti koje su vec tu, sahranjuje se sledeci pripadnik te familije.. tako nekako.. :)
jennisjoplin

#82 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by jennisjoplin »

pustopoljina wrote:ooo-ok,to se vec zove objasnjenje...
je bilo na telki, cinimi se onaj milic prikazivao, ali sarajevo ce imati taj problem. sjecam se kada je vlakovo gradjeno, talambasi udarani kao ima prostora apogledajte sada, ma hindusi tj budisti su zakon, oni to sve uz miris ruza i ostalog cvijeca, jos da bude kakva zenska ili muskih u ovisnosti od zelja pokojnika 8-)
Bosanac_21

#83 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Bosanac_21 »

nedokuciva wrote:Skupo brate......:) Iskrena da budem i da je dzabe , nikada to radila ne bih , niti bi voljela moje tijelo tako sutra da zavrsi. Zna se kako je od Boga ostavljeno, a to je najbolje tako da ove "novotarije" pogotovo od strane muslimana su sokantne.
Slazem se s tobom, nebi ovo pozelio nema tih para. Znamo i sami kako nam je propisano, a vala i preneseno je koljena na koljeno. Bar za mene je lijepo vidjeti na mezarlucima mezare majke, pramajke - dokaz da su postojali. Odes proucis Fatihu i sjetis se nekih uspomena.
Ovim kremiranjem ni traga ni glasa o tebi, nije to brate po nasim obicajima.
jennisjoplin

#84 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by jennisjoplin »

Bosanac_21 wrote:
Slazem se s tobom, nebi ovo pozelio nema tih para. Znamo i sami kako nam je propisano, a vala i preneseno je koljena na koljeno. Bar za mene je lijepo vidjeti na mezarlucima mezare majke, pramajke - dokaz da su postojali. Odes proucis Fatihu i sjetis se nekih uspomena.
OK, :?: a sto ces kada nema mjesta (dzamija na ciglanama, bare pune, vlakovo puno, ostala stara groblja/mezarja puna, kukuruz avazov na stanici, ilidza pretrpana od privatnih vila, haremi dzamija rezervirani samo za odabrane i da ne nabrajam)
pustopoljina

#85 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by pustopoljina »

komi wrote:ocel kremiranje biti jeftinije ljeti? :D

ovo je logican i racionalan covjek!

evo da vam pokazem sliku-jedva iskopah na netu:
Image

http://www.hallstatt.net/publisher/arti ... icleID/17/
pustopoljina

#86 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by pustopoljina »

meni neka rade sta hoce-samo zabranjujem bilo kome da mi uradi ovo sto je ovim perverznjacima tradicija i obicaj.
Bosanac_21

#87 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Bosanac_21 »

jennisjoplin wrote:
Bosanac_21 wrote:
OK, :?: a sto ces kada nema mjesta (dzamija na ciglanama, bare pune, vlakovo puno, ostala stara groblja/mezarja puna, kukuruz avazov na stanici, ilidza pretrpana od privatnih vila, haremi dzamija rezervirani samo za odabrane i da ne nabrajam)
Cuj nema mjesta? Kako nema, kolika je ova nasa Bosna s brdima i poljima. Stotinama godina je narod ukopavan po mezarlucima/grobljima koji i danas postoje, nadje se opet mjesto i rahat za dalje.
Ovdje je rijec o kremaciji, strani pojam za nasu kulturu i tradiciju.
jennisjoplin

#88 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by jennisjoplin »

OK, :?: a sto ces kada nema mjesta (dzamija na ciglanama, bare pune, vlakovo puno, ostala stara groblja/mezarja puna, kukuruz avazov na stanici, ilidza pretrpana od privatnih vila, haremi dzamija rezervirani samo za odabrane i da ne nabrajam)[/quote]

Cuj nema mjesta? Kako nema, kolika je ova nasa Bosna s brdima i poljima. Stotinama godina je narod ukopavan po mezarlucima/grobljima koji i danas postoje, nadje se opet mjesto i rahat za dalje.
Ovdje je rijec o kremaciji, strani pojam za nasu kulturu i tradiciju.[/quote]

jeste za 2,5 milikona bosanaca a sto ka ih bude milijarda :mrgreen:
Bosanac_21

#89 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Bosanac_21 »

jennisjoplin wrote: jeste za 2,5 milikona bosanaca a sto ka ih bude milijarda :mrgreen:
:lol: satra ti mene :lol: Tad nece ni zemlje biti, kako je krenulo po cijelom svijetu, smak svijeta :roll:
Sad se sjeti, treba ove sadasnje Kineze u BiH kontrolisati, sta ako se oni razmnoze, avuuuu
jennisjoplin

#90 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by jennisjoplin »

Bosanac_21 wrote:
jennisjoplin wrote: jeste za 2,5 milikona bosanaca a sto ka ih bude milijarda :mrgreen:
:lol: satra ti mene :lol: Tad nece ni zemlje biti, kako je krenulo po cijelom svijetu, smak svijeta :roll:
Sad se sjeti, treba ove sadasnje Kineze u BiH kontrolisati, sta ako se oni razmnoze, avuuuu
bravo, to i jest bilo na pameti :skoljka: :run:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#91 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by PipiDugaDevetka »

Kremiranje 68KM!

Evo radosti za one koji će voditi brigu o meni kao kadaveru!
MPC

#92 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by MPC »

Ko zna ko ce u vatru :x ,
i nesto mi ne pase ovo kremiranje..............
njeka

#94 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by njeka »

Neće mene crvi da glockaju!!!!
Da se dole raspadam ko svaka lešina,smrdim--fuj!!! Ja sam već oporučno ostavila da me spale i prospu po moru!!
Samo još da skontam nešto i da ostavim izvršiocu,neku pinku!!
Maraschino

#95 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Maraschino »

pustopoljina wrote:meni neka rade sta hoce-samo zabranjujem bilo kome da mi uradi ovo sto je ovim perverznjacima tradicija i obicaj.

da, da, tako mi mislimo da su oni perveznjaci, oni misle da su bude perveznjaci, bude misle da je ostatak svijeta perverzan... i tako u nedogled

treba prihvatiti svaciji bilo kakav obicaj kao normalno, pa makar ga mi ne prakticirali
Dioda

#96 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Dioda »

" Tata spalio Djenku. Ostali samo dugmici. "

Nije to ni losa ideja.Kad riknem,ispeku me,i onda me strpaju u urnu.Pa me moja djeca mogu drzati na polici,plakaru... :D
Mog dedu kremirali u Sloveniji.Po njegovoj posljednjoj zelji.Srasno se bojao glista :lol:
Moja mama nije znala,i kad je otisla tamo,zamal' da padne u bandak.Kaze ona,przili ga tri dana :lol:
Po meni "malo" sokantno,al eto... :-)
vjesticanametli

#97 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by vjesticanametli »

pa ne okrecu na raznju :lol: :lol: :lol:
Dioda

#98 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by Dioda »

vjesticanametli wrote:pa ne okrecu na raznju :lol: :lol: :lol:
Mozda bi na raznju bilo brze i efikasnije :D
Men' se cini da je ovo na principu rerne :D Znaci,ne przili,nego pekli :lol:
ibrahim_tanovic

#99 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by ibrahim_tanovic »

Hodidjed wrote:
vjesticanametli wrote:dokakaše hoĐŽama i popoFima :lol: :lol: nema viseeeeeeeee koverte pa moli i uci, pa kafana, pa haj ovo pa haj ono a i to odrzavanje baj baj :D
Dobro bi bilo kad bi bilo, ali mi se cini da ce Hodze uvest' da "oni moraju pritisnut' prekidac" da te sprze i to ti naplatiti od familije 500 KM sto su spremili za przenje i 50 hodzama sto su te sprzile.

4000 KM me kostala dzenaza moje majke. Kako, ne znam ni sam............
Uglavnom, izmislice oni svasta nesta da bi i kremiranje kostalo 4000 KM.
Joj ovo je genijalno!

Zato: Ne damo krematorije hodžama, popovima i monasima. Neka to bude neka peta religija...
njeka

#100 Re: Kremiranje za 68KM!

Post by njeka »

ibrahim_tanovic wrote:
Hodidjed wrote:
vjesticanametli wrote:dokakaše hoĐŽama i popoFima :lol: :lol: nema viseeeeeeeee koverte pa moli i uci, pa kafana, pa haj ovo pa haj ono a i to odrzavanje baj baj :D
Dobro bi bilo kad bi bilo, ali mi se cini da ce Hodze uvest' da "oni moraju pritisnut' prekidac" da te sprze i to ti naplatiti od familije 500 KM sto su spremili za przenje i 50 hodzama sto su te sprzile.

4000 KM me kostala dzenaza moje majke. Kako, ne znam ni sam............
Uglavnom, izmislice oni svasta nesta da bi i kremiranje kostalo 4000 KM.
Joj ovo je genijalno!

Zato: Ne damo krematorije hodžama, popovima i monasima. Neka to bude neka peta religija...

Ma pekarima,oni već znaju zanat :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply