in33sa wrote:Nebi se usudio, tamo nasi ljudi postuju zakone, ali nije to tema jer ovdje kod nas gradjane gaze i dijasporci i nedijasporci.don vito wrote:Sta mislite da li bi se dijasporac u svojoj novoj domovini Svedskoj usudio voziti:
1. pijan
2. brze nego propisi dozvoljavaju
Cisto sumnjam, jer da je ovo sto je napravio ovom nesretnom bracnom paru, uradio porodici Kristensen u centru Geteborga:
1. dugo bi robijao
2. kada bi najzad izasao iz hapsa, radio bi do kraja zivota samo da im placa odstetu zbog pretrpljenih fizickih i psihickih boli
Stoga mu je u podsvjesti jasno da ne smije krsiti nikakav zakon, cak ni prelaziti ulicu kao pjesak na crvenom u Svedskoj. Ali, ima taj prelijepi mjesec dolaska u domovinu kada se moze raditi sta mu je volja. Pa, i da napravi masakr u uskoj gradskoj ulici. I dijasporcu se nece nista desiti i mozemo ga ocekivati naredne godine u novoj sezoni lova na "domoroce" uz zvuke turbo-folka, brzu voznju, skripu guma. A prije toga ce, u oktobru na izborima, zaokruziti kandidata koalicije SDA/SZBiH jer mu takvi kreiraju "pravni ambijent" da jedan mjesec godisnje moze dati oduska svojim divljim hormonima.
Ja sam siguran da ovi stranci kod nas uzivaju jer kod kuce ne smiju raditi sta ih volja. Jer tamo se zakoni postuju. Napravis prekrsaj, odgovaras. Pa da si tito.
Snipes nije platio porez, hop tri godine u zatvor. Pa se zali upravi vodovoda.
A kod nas i dalje vrijedi ono "meni badzo faca u policiji, boli me qrac, mogu raditi sta hocu".
Svemu ovome kumuje neucinkovita kriminalizirana korumpirana vlast, odnosno narod koji bira vlast. Ali kome govoriti, kad ce i na svakim sljedecim izborima prilikom glasanja glavna zvijezda vodilja biti ona "ma neka je lopov ba, daj da ja glasam za Hareta, Srbi i Hrvati ce za svoje, i ja cu za svoje". Ili "jeste lopov, ali ja cu za Dodika, Bosnjaci i Hrvati ce za svoje, i ja cu za svoje". I da ne idem na treci tor, predugacko.
U kakvoj drzavi zivimo, bolje nismo ni zasluzili. Prije par godina vracam se iz Slovenije sa par poznanika koji me pokupise usput, oni dosli iz Njemacke. Prelazimo granicu kod Gradiske, otvara se prozor i ovaj jedan baca praznu flasu kroz prozor i jos neke ostatke, kese od cipsa i slicno, sav sretan i ozaren, uz recenicu "konacno da mogu ko covjek...".
Licno poznajem Adisa Delalica od djetinstva i poznavao sam rahmetli Mirela "Chiefa" Imamovica koji je prosle sedmice poginuo na motoru u Bolnickoj ulici, zato dobro procitajte slijedece:
Na zalost cu se morati sloziti u vecini toga sto si naveo. Licno zivim u Svedskoj i znam kakvo je ponasanje nasih ljudi dok su u Svedskoj i tokom godisnjeg boravka u Bosni. Gledajuci iz saobracajne perspektive: nasi ljudi (a i velik dio sveda) na zalost voze brzo u i u Svedskoj ALI ne ponasaju se kao ovaj debil po ulicama i naseljima kao sto je manje vise svaka ulica i naselje u Sarajevu. Uglavnom u gradu gdje je npr ogranicenje 30-50 km/h prekoracenje brzine od 20-30 km/h ti garantuje sudjenje pod optuzbom grubog ugrozavanja saobracaja. Ako npr vozis 100 km/h gdje je ogranicenje 50 km/h moze se lako desiti da dobijes zatvorsku kaznu ili uslovno 2 godine. U Svedskoj cim udjete u naselje (da ne govorim o centru grada) odma vas cekaju lezeci policajci svakih 30, 50 , 100 m, pa ako ne mislis glavom morat ces novcanikom jer ces kuci sleperom a ne autom (a ako jos imas "j.backi" spusteno i napucano auto ima da ga metlom kupis po ulici ako si lak na gasu). Tu dolazimo do slijeceg problema u Sarajevu: lezecih policajaca manje vise nema u gradu, trosak za iste nije velik. Licnog sam misljenja da je 100 puta bilo pametnije uloziti novac na lezece policajce sirom grada nego sto je bilo slucaj sa dizanjem trotoara po centru grada da nebi sminkeri mogli parkirati svoja vozila. Da se razumijemo: ja gledam pozitivno na podizanje trotoara ALI smatram da je smanjivanje brzina u gradu puno vaznije jer ako bi to sacuvalo bar jedan zivot godisnje onda licno kazem: ko j.be sminkere nek se prave face po gradu al jedan manje je poginuo. Mislim da ce se vecina ljudi sloziti u tome da se ne radi o jednoj osobi manje nego o znatno vecem broju. Tu imamo jos jedan problem, naime nasi ljudi su zeljni brzine a nemaju gdje da se izive pa im ostaje da se prave sumaheri po gradskim ulicama, tj pitanje infrastrukture i puteva koji su kao sto svi znamo katastrofa.
Dolazimo do slijedece tacke: voznja pod utjecajem alkohola. U Svedskoj je granica 0.2 promila, u Bosni je koliko se sjecam 0.5 (slobodno me ispravite ako nisam u pravu). Ako predjete granicu od 0,2 promila automatski ostajete bez vozacke na licu mjesta, kuci dolazi debela novcana kazna i zabrana voznje koja zavisi o pripitosti. A ako "napusete" 1 promil onda ste "na konju". Preko 1 promil ide automatski tuziocu i ceka vas zakonska kazna pa vi bujrum ako se usudjujete. I sto je najvaznije: NEMA IZUZETAKA sto se tice kaznjavanja, nema stela i ostalih gluposti. Tu dolazimo do sindroma dijaspore : u svedskoj se rijetko ko usudi sjesti pijan za volan jer zna sta ga ceka i sta sve moze izgubiti, dok je u Bosni jos uvjek prisutan mentalitet "stela" i mita, i sto je najtuznije u 99% slucaja im "upali". I ono sto se meni najvise svidja u svedskoj sto se tice voznje u pripitom stanju: Ako je vozac osoba X, ostali putnici u vozilu osoba Y i Z SVI su odgovorni za voznju u pripitom stanju, znaci nije samo vozac kriv. Cak i ako vozite biciklo pod utjecajem alkohola ostajete bez vozacke (NIJE SALA). Ali vazno je napomenuti i slijedece: u Bosni je saobracajni mentalitet takav da je manje vise socijalno prihvaceno da se vozi pod utjecajem alkohola i dijaspora se tu "uklopi" (ne pravdam ni jedne ni druge). Tu se pod hitno mora nesto uciniti i na mentalitetu a i na pravosudju i policiji. Saobracajna policija bi trebala uloziti puno vise vremena na alko testiranje vozaca nego sto ulaze na pisanje "glupih" kazni za popisana svjetla po danu ili svjetla na tablicama (cisto primjera radi) a da ne govorim o standardnom pregledu pomocne opreme (sijalice, prva pomoc, lanci po zimi itd).
Adisu i njegovoj supruzi zelim sve najbolje sto moze izaci iz ove situacije a tom majmunu sto je ovo pocinio dugu robiju.
R.I.P. Mirel "Chief" Imamovic '83-'08