Bosnia Air Defense - F35

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li bi BIH mogla izdvojiti 160 miliona za dva F35

Poll ended at 27/07/2008 14:17

Da
36
49%
Nema potrebe
38
51%

Total votes: 74

ljubav_aha

#76 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

+od 13 godina wrote:Jesi budala!
Zar ne znas koliko dzamija bi se moglo napraviti za te pare!!!
Ti nisi normalan, 16 miliona, mogao bi hiljadu dzamija napraviti. Taman da stanu svi vjernici iz BiH (a ima ih mnogo) u te dzamije!!!!

Image

ne diraj u Boga i svetu kucu ,oHladi
Pietje_Bel

#77 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Trebaju nam jos jedno 4 ovakva aviona i njih opremiti sa nekim raketama i mitraljezom i to bi trebalo da bude dovoljni za nas za sad:

http://groups.msn.com/_Secure/0VQA8GV8b ... 0731392485
paratrooper

#78 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

ljubav_aha wrote:napravljen je prije 9 godina,ili bolje reci ,radi sena istm modelu toliko godina, a tek je pusten u javni promet ove godine

da ,autor teme se smao salio,iako mi je tema o avionima openito najdraza na formu ;-)
sto se tice vremena, taj avion ima jako mnogo kompozitnog materijala i kod razvijanja je neophodno da se provjere ne samo kinematicke sposobnosti vec prije svega dinamicka svojstva kompozita i nakon 10 godina. To je upravo razlog zbog cega mnoge razvijene zemlje ne mogu napraviti stealth avione. Zapravo oni mogu napraviti ali karakteristike kompozitnih materijala su toliko nepredvidive da nakon 1 godine taj avion postaje potpuno nepredvidiv.

Lockheed Martin ima tehnologiju koja provjereno zadrzava svojstva kompozitnih materijala i nakon dvadeset i vise godina.
kijameta wrote:Jedino bi sa tom avijacijom trebali cekati ustavne promjene,koje ce ojacati i OS pa onda nabavljati i to jeftino a dobro.
kod ovih stvari ne postoji nesto jeftino i dobro. Veca je steta imati jeftino i vjerovat da je to dovoljno za zastitu neba nego platiti i biti siguran da imas nesto sto moze prezivjet napade vise istovremenih aviona 4 generacije poput miga 29 , miga 31 ili SU modela.

Mig 31 posjeduje radar PESA tipa, (radar pasiv electronic scanned array) , jeftinu varijantu AESA radara. PESA matrica ne posjeduju RF transmitere dok AESA posjeduje i stoga je razlika u nazivu P - Pasive, A-active. Pojednostavljeno AESA je digitalna kamera koja skenira prostor u tri dimenzije i daje opsolutno pozicioniranje svih objekata pa cak vrlo malenih (kada je ukljucen rad u centimetarskim talasima). PESA radar to ne moze , ali eventualno moze dobiti odbijene talase stealth aviona ukoliko bi njegovi talasi udarili od neki drugi objekat.

Mig 31 nije sposoban da se nadmece sa F35 iako bi imao nesto vece sanse u borbi od prethodnog Mig29, naravno sve je do pilota u F35 da li bi se pridrzava procedura kod susretanja. mig 31 bi bio pogodjen bar 4 minuta (sa 100 Km udaljenost) ranije nego bi njegov pilot mogao evidentirat (<15 Km) nadolazeci f35.
Last edited by paratrooper on 28/06/2008 10:52, edited 3 times in total.
Pietje_Bel

#79 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

paratrooper wrote:
ljubav_aha wrote:napravljen je prije 9 godina,ili bolje reci ,radi sena istm modelu toliko godina, a tek je pusten u javni promet ove godine

da ,autor teme se smao salio,iako mi je tema o avionima openito najdraza na formu ;-)
sto se tice vremena, taj avion ima jako mnogo kompozitnog materijala i kod razvijanja je neophodno da se provjere ne samo kinematicke sposobnosti vec prije svega dinamicka svojstva kompozita i nakon 10 godina. To je upravo razlog zbog cega mnoge razvijene zemlje ne mogu napraviti stealth avione. Zapravo oni mogu napraviti ali karakteristike kompozitnih materijala su toliko nepredvidive da nakon 1 godine taj avion postaje potpuno nepredvidiv.

Lockheed Martin ima tehnologiju koja provjereno zadrzava svojstva kompozitnih materijala i nakon dvadeset i vise godina.
Vidim da dosta znas. Bi li mo mogao reci koliko kosta jedan f-16 bez neke specijalne opreme polovni ali ipak u poprilicno dobrom stanju?

I mozes li mi reci da li je tacno da jedna zemlja mora imati odredenu kolicinu lovaca da bi mogla postati clan NATO pakta?

Image
in33sa

#80 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by in33sa »

Pietje_Bel wrote::D Nego fino u neumu otvoriti luku i onda:

Image

:evil:
Zasto samo Neum? jedan nosac u Modrac, drugi u Jablanicko, treci u Prokosko i nema da neko preleti bez dozvole.
paratrooper

#81 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

Pietje_Bel wrote: Bi li mo mogao reci koliko kosta jedan f-16 bez neke specijalne opreme polovni ali ipak u poprilicno dobrom stanju?

I mozes li mi reci da li je tacno da jedna zemlja mora imati odredenu kolicinu lovaca da bi mogla postati clan NATO pakta?

F16 je mnogo jeftiniji cca 12 - 15 miliona po komadu. NATO nije stavio u plan neke zahtjeve BIH za nabavkom aviona, ali mislim da BIH to treba uraditi zbog sebe i zbog svog vlastitog imidja.
Pietje_Bel

#82 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

paratrooper wrote:
Pietje_Bel wrote: Bi li mo mogao reci koliko kosta jedan f-16 bez neke specijalne opreme polovni ali ipak u poprilicno dobrom stanju?

F16 je mnogo jeftiniji cca 12 - 15 miliona po komadu. NATO nije stavio u plan neke zahtjeve BIH za nabavkom aviona, ali mislim da BIH to treba uraditi zbog sebe i zbog svog vlastitog imidja.
:lol: :lol: Ej moj jarane. Izvini ali si me sada stvarno malo nasmijao. Znaci mi fakticki mozemo kupiti 10 f16 aviona za iste pare? :D
Pa nama bi bilo onda totalno dovoljno da ulozimo u f16. Siromasna smo zemlja, nemamo mi para za tako nesto. I 12 miliona je puno para za nas. Ali eto moglo bi se po meni nabaviti ovaj f16. Mozemo stediti na kopnenoj vojsci, prodati neke tenkove ili transportere, otpustiti par stotina vojnika.
paratrooper

#83 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

Pietje_Bel wrote:
paratrooper wrote:

:lol: :lol: Ej moj jarane. Izvini ali si me sada stvarno malo nasmijao. Znaci mi fakticki mozemo kupiti 10 f16 aviona za iste pare? :D
Pa nama bi bilo onda totalno dovoljno da ulozimo u f16. Siromasna smo zemlja, nemamo mi para za tako nesto. I 12 miliona je puno para za nas. Ali eto moglo bi se po meni nabaviti ovaj f16. Mozemo stediti na kopnenoj vojsci, prodati neke tenkove ili transportere, otpustiti par stotina vojnika.
F16 svoju superiornost je bazirao na podrsci koju je dobivao od F15 . Uoopce nije toliko sigurno koliko bi bio sposoban da izdrzi napad ruskog flankera Su 27 ili Su30 ili Mig 31 pa i od usavrsenog miga 29 bez takve podrske.
Pietje_Bel

#84 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Pa necemo mi kupovati sada neke top avione zato sto racunamo na neki rat. U slucaju rata opet ce zracni prostor kontrolirati nato pakt sve dok mi nebudemo imali najmanje 20 aviona. Nama treba za pocetak nekoliko ovih f-16 aviona bez nekig extra da kontroliramo zracni prostor i to je to. Nevjerujem da ce se i oni nabaviti u bliskoj buducnosti. Najbrze za nekih 5 godina da ce mo tako nesto imati. Ja bih bio totalno zadovoljan kad bi za nekih 10-15 godina imali 10 ovih f16 aviona koja imaju maksimalnu opremu sto se tice radara i nekih stvari i da uz njih imamo i dobre pilote i infrastrukturu za uzletanje i odbranu aerodroma. :thumbup:
chuchumbamayumbe

#85 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by chuchumbamayumbe »

Ako zelimo da branimo svoju zemlju, moramo se spustiti na nju i razmisliti koji je najbolji nacin da se to ucini. Mozda bi bilo bolje ulagati u PVO, nego u avijaciju. Anyway, sa 10-tak aviona mozemo se slikati kada naidje bombarder i razori nam poletno-sletne staze. Dajte ljudi, kakvi avioni, qrtzi-palci, to je ublehana zesca, shupljak samo takav. Nego fino, ako vec hocemo da se lafo osiguramo od eventualnog napada, ulagati u najmodernije sisteme protivzracne odbrane, u pjesadiju, treninge, artiljeriju, raketne sisteme.
A ovo o avionima, manite se shuplje ba, fakat.
Pietje_Bel

#86 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

chuchumbamayumbe wrote:Ako zelimo da branimo svoju zemlju, moramo se spustiti na nju i razmisliti koji je najbolji nacin da se to ucini. Mozda bi bilo bolje ulagati u PVO, nego u avijaciju. Anyway, sa 10-tak aviona mozemo se slikati kada naidje bombarder i razori nam poletno-sletne staze. Dajte ljudi, kakvi avioni, qrtzi-palci, to je ublehana zesca, shupljak samo takav. Nego fino, ako vec hocemo da se lafo osiguramo od eventualnog napada, ulagati u najmodernije sisteme protivzracne odbrane, u pjesadiju, treninge, artiljeriju, raketne sisteme.
Pa donekle se slazem sa tobom ali ipak avioni nisu nikakva suplja. Mi cemo njih morati nabaviti kad tad. Sto se tice mene sad za sad bi bilo najpametnije da odpustimo svu vojsku u da pomognemo onim izbjeglicama da se vrate i Istocnu Bosnu. I onako nas nato brani a u slucaju rata opet ce mo svi mi biti armija. :D Da pomognemo izbjeglicama da se zaposle, izgrade kuce. Koliko bi mogli ljudi vratiti u Istocnu Bosnu, dati im krov nad glavom i posao za 120 miliona eura? :oops:
chuchumbamayumbe

#87 Re: Bosnia Air Defense - F35

Pietje_Bel wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ako zelimo da branimo svoju zemlju, moramo se spustiti na nju i razmisliti koji je najbolji nacin da se to ucini. Mozda bi bilo bolje ulagati u PVO, nego u avijaciju. Anyway, sa 10-tak aviona mozemo se slikati kada naidje bombarder i razori nam poletno-sletne staze. Dajte ljudi, kakvi avioni, qrtzi-palci, to je ublehana zesca, shupljak samo takav. Nego fino, ako vec hocemo da se lafo osiguramo od eventualnog napada, ulagati u najmodernije sisteme protivzracne odbrane, u pjesadiju, treninge, artiljeriju, raketne sisteme.
Pa donekle se slazem sa tobom ali ipak avioni nisu nikakva suplja. Mi cemo njih morati nabaviti kad tad. Sto se tice mene sad za sad bi bilo najpametnije da odpustimo svu vojsku u da pomognemo onim izbjeglicama da se vrate i Istocnu Bosnu. I onako nas nato brani a u slucaju rata opet ce mo svi mi biti armija. :D Da pomognemo izbjeglicama da se zaposle, izgrade kuce. Koliko bi mogli ljudi vratiti u Istocnu Bosnu, dati im krov nad glavom i posao za 120 miliona eura? :oops:
A i ta shuplja o vracanju izbjeglica u Istocnu Bosnu, 13 godina nakon kraja rata. Ja licno poznajem mnogo njih, ne pada im na pamet da se vracaju. Imaju tamo zemlju, poneko nesto i proda, a najvise koriste svoja prijeratna imanja kao vikendice. Vecina se snasla, sto u Sarajevu i okolici, sto vani.
Dakle, avioni zdraooo, Istocna Bosna i povratak, zdraoooo....
Dajte nam PAT-ova, SAM-ova, ovo-ono....
paratrooper

#88 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

chuchumbamayumbe wrote:Mozda bi bilo bolje ulagati u PVO, nego u avijaciju. Nego fino, ako vec hocemo da se lafo osiguramo od eventualnog napada, ulagati u najmodernije sisteme protivzracne odbrane, u pjesadiju, treninge, artiljeriju, raketne sisteme.
brzo bi vas rasturili s tom partizanskom strategijom.

Moderni rat se dobiva kontrolom trasportnih komunikacija potpunim nadzororom zraka i blokadom kopna, unistenjem informacionih komunikacija upotrebom "specijalnog taktickog oruzja" i paralizom vojog-politickog sistema kroz izazivanje unutarnjih nereda i zatvaranja granica. I sve to skupa u najkracem roku - tako da u principu neprijatelj i ne zna sta se desava.
Anyway, sa 10-tak aviona mozemo se slikati kada naidje bombarder i razori nam poletno-sletne staze.
F35B ima mogucnost vertikalnog uzletanja, zbog toga i jest posebno je dizajniran bas da bude sposoban za uzletanje nedaleko od zone sukoba i u slucaju da je staza razorena.
BSn

#89 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by BSn »

in33sa wrote:
Pietje_Bel wrote::D Nego fino u neumu otvoriti luku i onda:

slika

:evil:
Zasto samo Neum? jedan nosac u Modrac, drugi u Jablanicko, treci u Prokosko i nema da neko preleti bez dozvole.
Sta ce nam ovo, kad ne bi mogli isploviti od onog mosta sto ga susjedi grade?! :D

Brodove ne moramo ni kupovati. Davno je drug Branko Djuric otvorio brodogradiliste u Bugojnu. :D
chuchumbamayumbe

#90 Re: Bosnia Air Defense - F35

paratrooper wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Mozda bi bilo bolje ulagati u PVO, nego u avijaciju. Nego fino, ako vec hocemo da se lafo osiguramo od eventualnog napada, ulagati u najmodernije sisteme protivzracne odbrane, u pjesadiju, treninge, artiljeriju, raketne sisteme.
brzo bi vas rasturili s tom partizanskom strategijom.

Moderni rat se dobiva kontrolom trasportnih komunikacija potpunim nadzororom zraka i blokadom kopna, unistenjem informacionih komunikacija upotrebom "specijalnog taktickog oruzja" i paralizom vojog-politickog sistema kroz izazivanje unutarnjih nereda i zatvaranja granica. I sve to skupa u najkracem roku - tako da u principu neprijatelj i ne zna sta se desava.
Anyway, sa 10-tak aviona mozemo se slikati kada naidje bombarder i razori nam poletno-sletne staze.
F35B ima mogucnost vertikalnog uzletanja, zbog toga i jest posebno je dizajniran bas da bude sposoban za uzletanje nedaleko od zone sukoba i u slucaju da je staza razorena.
Machak, a protiv koga ti to mislis da bi se mi borili?! Brzo bi nas rasturili ako bi zaratili sa Amerikom, Velikom Britanijom, ali ako gledamo okruzenje, onda bi sasvim dovoljno bilo ono o cemu ja govorim. Nema Srbija ni 100 aviona (pretpostavljam) tako da bi jake mobilne protivzracne raketne jedinice bile sasvim dovoljna prijetnja za njih, a da ne spominjem kojekakve "sa ramena" projektile. Znaci, jaka protivzracna odbrana bi odvratila zracne napade i osujetila velika razaranja, bar ako su u pitanju nasi dragi i miroljubivi susjedi.
Te strategije koje ti govoris vaze za frontove koji su dugi nekoliko stotina a mozda i hiljadu kilometara, za ratove koje vode velike sile, i mani se tih copy-paste strategija i ublehana i spusti se na zemlju.
Znas li ti kakvu i koliku podrsku iza sebe treba da ima jedan F35B da bi bio operativan? Daj ba, ili nastavi loziti lozionicare ovom pricom, ili daj da normalno razgovaramo sta bi bilo najbolje da se uradi (kako se odbraniti) od eventualne ponovne agresije ili napada izvana.
fantom slobode

#91 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by fantom slobode »

BSn wrote:
Sta ce nam ovo, kad ne bi mogli isploviti od onog mosta sto ga susjedi grade?! :D

Brodove ne moramo ni kupovati. Davno je drug Branko Djuric otvorio brodogradiliste u Bugojnu. :D
Prije cemo mi isploviti, nego sto ce susjedi izgraditi most...kazu pred iduce izbore ode Sanci opet da ga malo obidje...Da hoce vise u Neumu napraviti dzamiju, kada naprave istu, eto Arapa sa jahtama...
paratrooper

#92 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

chuchumbamayumbe wrote: Nema Srbija ni 100 aviona (pretpostavljam) tako da bi jake mobilne protivzracne raketne jedinice bile sasvim dovoljna prijetnja za njih, a da ne spominjem kojekakve "sa ramena" projektile. Znaci, jaka protivzracna odbrana bi odvratila zracne napade i osujetila velika razaranja, bar ako su u pitanju nasi dragi i miroljubivi susjedi..
srbija ima 5 aviona Mig 29 , ostatak njihovih letilica mozes gadjat i obarat maljutkama ako bas hoces tako , ali ovih pet su znacajno napredniji avioni. Koristenje s ramena projektila ima dvije velike mane, prva jeste da opeatori budu na vrijeme obavjesteni o prilazu aviona. U slucaju Mig29 i vece klase to vrijeme za odgovor je vrlo kratko. Drugo i da su spremni da reagiraju na vrijeme, potrebno je mnogo neznanja kod pilota pa da ga takva stvar obori.
Te strategije koje ti govoris vaze za frontove koji su dugi nekoliko stotina a mozda i hiljadu kilometara, za ratove koje vode velike sile, i mani se tih copy-paste strategija i ublehana i spusti se na zemlju.
zasto mislis da je copy paste ?

duzina fronta u BIH je bila mnogo veca nego u zaljevu. zapravo u zaljevu i nije bilo fronta jer su americke jedinice brzo prosle kroz iracke linije.
Znas li ti kakvu i koliku podrsku iza sebe treba da ima jedan F35B da bi bio operativan? Daj ba, ili nastavi loziti lozionicare ovom pricom, ili daj da normalno razgovaramo sta bi bilo najbolje da se uradi (kako se odbraniti) od eventualne ponovne agresije ili napada izvana
da , to je odlicno pitanje,

jedna raketa zrak zrak stoji $350 000,00 ali ta raketa korektno ispaljena sigurno obara letilicu od par stotina hiljada do vise miliona dolara. Ali ratovi nisu stvar troskova vec stvar vremena, i oni koji se ranije pravilno organiziraju ti dobijaju rat.

zavisno od ugovora uz F35 se moze dobiti mnogo rezervne opreme pa i obuka za odrzavanje aviona.
Pietje_Bel

#93 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Evo sta nama treba za odbranu protiv eventalnih zravnih napada:

radar i raketni sistem:

Image

Image

Patriot rakete koje corespondiraju sa radarskim sistemima:

Image

Uz to na bjelasnici obavezno popraviti repetitor:

Image

I osigurati ga sa ovim:

Image

Mislim kad bi razvil jednu ozbiljnu protivzracnu odbranu na ovaj nacin, znaci sa radarima dobrim i modernim uvezanim raketnim sistememima, da se svakako susjedi ne bi osudili da krenu sa avijacijom.
chuchumbamayumbe

#94 Re: Bosnia Air Defense - F35

paratrooper wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Nema Srbija ni 100 aviona (pretpostavljam) tako da bi jake mobilne protivzracne raketne jedinice bile sasvim dovoljna prijetnja za njih, a da ne spominjem kojekakve "sa ramena" projektile. Znaci, jaka protivzracna odbrana bi odvratila zracne napade i osujetila velika razaranja, bar ako su u pitanju nasi dragi i miroljubivi susjedi..
srbija ima 5 aviona Mig 29 , ostatak njihovih letilica mozes gadjat i obarat maljutkama ako bas hoces tako , ali ovih pet su znacajno napredniji avioni. Koristenje s ramena projektila ima dvije velike mane, prva jeste da opeatori budu na vrijeme obavjesteni o prilazu aviona. U slucaju Mig29 i vece klase to vrijeme za odgovor je vrlo kratko. Drugo i da su spremni da reagiraju na vrijeme, potrebno je mnogo neznanja kod pilota pa da ga takva stvar obori.
zasto mislis da je copy paste ?

duzina fronta u BIH je bila mnogo veca nego u zaljevu. zapravo u zaljevu i nije bilo fronta jer su americke jedinice brzo prosle kroz iracke linije.
Znas li ti kakvu i koliku podrsku iza sebe treba da ima jedan F35B da bi bio operativan? Daj ba, ili nastavi loziti lozionicare ovom pricom, ili daj da normalno razgovaramo sta bi bilo najbolje da se uradi (kako se odbraniti) od eventualne ponovne agresije ili napada izvana

jedna raketa zrak zrak stoji $350 000,00 ali ta raketa korektno ispaljena sigurno obara letilicu od par stotina hiljada do vise miliona dolara. Ali ratovi nisu stvar troskova vec stvar vremena, i oni koji se ranije pravilno organiziraju ti dobijaju rat.

zavisno od ugovora uz F35 se moze dobiti mnogo rezervne opreme pa i obuka za odrzavanje aviona.
A ko bi nas eventualno mogao napasti pa da se mi branimo? Albanci, Crnogorci...? Eto ti sada rece da Srbija ima 5 Mig-ova, za njih bi sasvim dovoljna bila malo jaca PVO i to je to. Vjerujem i da Hrvati nisu nista jaci od njih, prema tome?
E hajde mi jos samo odgovori kako popadashe onoliki NATO-ovi avioni iznad Srbije u toku bombardovanja, a padali su i kod nas u toku rata?
Obarali ih Srbi sa F35B ili?
Uostalom, javi se ef.Cengicu, on ima aerodrom, siguran sam da ima i para za takve nebuloze, mozda kaparishe 5-6 komada za republiku Visoko, jos ako ga oslobode PDV-a i carine kod uvoza, mozda uzme i cijelih 10 komada, sa sve raketama!
Joj, paratrooper-u, fakat si furach zeschi!
chuchumbamayumbe

#95 Re: Bosnia Air Defense - F35

Pietje_Bel wrote:Evo sta nama treba za odbranu protiv eventalnih zravnih napada:

radar i raketni sistem:

Image

Image

Patriot rakete koje corespondiraju sa radarskim sistemima:

Image

Uz to na bjelasnici obavezno popraviti repetitor:

Image

I osigurati ga sa ovim:

Image

Mislim kad bi razvil jednu ozbiljnu protivzracnu odbranu na ovaj nacin, znaci sa radarima dobrim i modernim uvezanim raketnim sistememima, da se svakako susjedi ne bi osudili da krenu sa avijacijom.
Vidim igralo se nekada C&C-ja (Red Alert-a), a sta se igra ovih dana...? :D
Salu na stranu, i ja govorim o radarima, PVO-u, ovo-ono, kakva Air Force i tako to, presiromasni smo mi za to.
Ne bi mi pogli odrzavati ni Pajpera od Mr. No-a, a ne kojekakve supersonicne nenadjebive avionchine!
Pietje_Bel

#96 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Ja fakat. Srbi oborili Stealth bomardera B92 ili kako se vec zove. Oborili im najmoderniji avion koji amerika ima sa starim Sovjetskim odbrambenim sistemima kopno- zrak.. :lol: :lol:
Last edited by Pietje_Bel on 28/06/2008 15:03, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#97 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Prpa.ba »

chuchumbamayumbe wrote: (kako se odbraniti) od eventualne ponovne agresije ili napada izvana.

Sto se tice kopnenih snaga, prosli rat nam je pokazao ( a vecina osjetila i na svojoj kozi i imovini) da je artiljerija daleko najbitnija kad se ratuje "po Bosni". Tako da je dobrodoslo to sto je nekadasnja VFBiH "dobila" stotinjak M114-ki od Amerikanaca. Ostatak "donacija" koje smo primili poslije rata je vecinom beskoristan (npr. tenkovi sa felericnim "gusjenicama" , te helikopteri koji od sluzbe u Vijetnamu nisu uzletjeli dok nam ih nisu poslali :-) ). "Mala a profesionalna vojska" podrazumjeva vrhunsku tehnologiju koja malom broju vojnika daje ogromnu premoc, a vidimo kakvu mi tehnologiju imamo. Danasnje OSBiH ce se raspasti prvom prilikom kada ih se stavi na kusnju, i onda moramo opet gledati sta ce ko "copiti" iz skladista naoruzanja. Mozda jedino pozitivno u tome jeste da ce ta vojska imati pravo napasti sve separatiste (zapadnjaci rezonuju tako da smo se svi dogovorili oko zadataka OSBiH, jedan od njih je i ocuvanje granica, ko ispadne iz dogovora "popusio" je da se izrazim tako).
A sad malo o avijaciji. Bilo kakvi napredniji avioni automatski ispadaju iz price, pod prvo jer se nema para, pod drugo jer je prodaja/kupovina aviona vise politicko pitanje nego pitanje nasih potreba i zelja, i pod trece jer bi kupovina bilo kakvih masina odmah izazvala visegodisnja previranja (vec gledam "da li ce avioni biti u Mahovljanima ili kod balija u Sarajevu, a mozda ce i Hrvati napraviti vojni aerodrom u Grudama" i obratno), itd, itd.
Eventualno da nam neko donira kakav jad i cemer (recimo Hrvatskoj zele uvaliti besplatno rabljene F-16 iz americke nacionalne garde koje bi onda trebalo "dotjerati" a cijena toga je otprilike kao i novog aviona) ili da se sami odvazimo na kupovinu nekog aviona. Recimo Su-25 (subsonicni ruski/gruzijski avion za dejstva po tenkovima i slicnoj neprijateljskoj tehnici- 10 mil US$ cijena) bi nam pasao + jaka protuzracna odbrana i kapak.
Last edited by Prpa.ba on 28/06/2008 15:03, edited 1 time in total.
paratrooper

#98 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

Pietje_Bel wrote:Evo sta nama treba za odbranu protiv eventalnih zravnih napada:
radar i raketni sistem:
protiv aviona cetvrte generacije da , ali ti radari su potpuno neupotrebljivi za stealth avione. Cak i b-static mreza prijemnika sa jednim predajnikom je bez koristi protiv nevidljivih aviona.

Najbolja odbrana jeste raspolaganje ofanzivnim arsenalom poput F35. Za par minuta je iznad bilo koje zone, a te zemlje toga ne bi bile ni svjesne.
chuchumbamayumbe

#99 Re: Bosnia Air Defense - F35

Pietje_Bel wrote:

A ko bi nas eventualno mogao napasti pa da se mi branimo? Albanci, Crnogorci...? Eto ti sada rece da Srbija ima 5 Mig-ova, za njih bi sasvim dovoljna bila malo jaca PVO i to je to. Vjerujem i da Hrvati nisu nista jaci od njih, prema tome?
E hajde mi jos samo odgovori kako popadashe onoliki NATO-ovi avioni iznad Srbije u toku bombardovanja, a padali su i kod nas u toku rata?
Obarali ih Srbi sa F35B ili?
Uostalom, javi se ef.Cengicu, on ima aerodrom, siguran sam da ima i para za takve nebuloze, mozda kaparishe 5-6 komada za republiku Visoko, jos ako ga oslobode PDV-a i carine kod uvoza, mozda uzme i cijelih 10 komada, sa sve raketama!
Joj, paratrooper-u, fakat si furach zeschi![/quote]

Ja fakat. Srbi oborili Stealth bomardera B92 ili kako se vec zove. Oborili im najmoderniji avion koji amerika ima sa starim Sovjetskim odbrambenim sistemima kopno- zrak.. :lol: :lol:[/quote]
Ma ja, pao sam, tehnicka greska... I jos poneki pao, sve same tehnicke greske...
Najlakse se smijati.
chuchumbamayumbe

#100 Re: Bosnia Air Defense - F35

paratroope[quote][/quote]r wrote:
radar i raketni sistem:
protiv aviona cetvrte generacije da , ali ti radari su potpuno neupotrebljivi za stealth avione. Cak i b-static mreza prijemnika sa jednim predajnikom je bez koristi protiv nevidljivih aviona.

Najbolja odbrana jeste raspolaganje ofanzivnim arsenalom poput F35. Za par minuta je iznad bilo koje zone, a te zemlje toga ne bi bile ni svjesne.
Pa hocemo li se mi braniti ili biti agresori???
Post Reply