Bosanci kao nacionalna manjina?
- osa
#76 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
mislim da griješe svi koji nameću bošnjacima a i drugima naciju i ti kako bi se trebali zvati. što znači de islamizacija. sviđalo se to nekome ili ne povijest današnjih bošnjaka u bih počinje s turcima ili preciznije s islamom. današnji bošnjaci ne hodočaste na mjesta koja su poznata po bosanskim kraljevima, sve što je vezano za bošnjake ima pečat islama, koliko često bošnjaci daju djeci stara nacionalna imena djeci (svi narodi koji su nekad kroz povijest primili islam, uz arapska imaju i svoja nacionalna imena, zna li netko bošnjaka-muslimana da se zove tvrtko, stjepan ili možda hrvoje),koliko se kulturnih institucija bošnjaka naziva po poznatim precima prije turaka, nimalo ili vrlo malo. bošnjaci su kroz povijest izgradili svoj nacionalni identitet, u tome su veliku ulogu imali turska i islam i od toga ne treba bježati, u čemu je tu problem. svi oni koji misle da će bošnjacima, hrvatima ili srbima nametnuti neku novu nacionalnu odrednicu, bojim se da se bore s vjetrenjačama, isto tako i oni koji kažu"ustav bi trebao biti ovakav ili onakav", nadaju se bez osnova, ustav(novi) u bih se može donijeti konsenzusom predstavnika bošnjaka, hrvata i srba, i tu bosanci po ustavu ne igraju nikakvu ulogu. narodi na ovim prostorima su formirali svoju nacionalnu svijest i taj proces je za realne ljude završio, a uvijek će biti revolucionara, samo je pitanje postoje li uvjeti za revoluciju.
- Pietje_Bel
#77 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Pa to se u zadnjim godinama upravo mjenja. Mi ce mo se spojiti opet sa nasom pred Osmanskom istorijom. Ja licno ne znam nikoga da se zove Tvrtko ali znam Bosance muslimane koji se zovu npr. Gorcin. Narodi na ovim prostroima nisu jos formirali nacionalni svijest. Nacionalni svijest kod Bosnjaka/ Bosanac je u forimiranju tek sada. Oni su poceli da obilaze masovno Bobovac i druga kraljvska mjesta i to svako zna ko zivi u BiH. Svi najugledniji profesori i naucnici to potenciraju. Samo ja se zalazem za to da se to ubrza i da bude mnogo drasticnije jer nemamo vremena za bacanje.osa wrote:mislim da griješe svi koji nameću bošnjacima a i drugima naciju i ti kako bi se trebali zvati. što znači de islamizacija. sviđalo se to nekome ili ne povijest današnjih bošnjaka u bih počinje s turcima ili preciznije s islamom. današnji bošnjaci ne hodočaste na mjesta koja su poznata po bosanskim kraljevima, sve što je vezano za bošnjake ima pečat islama, koliko često bošnjaci daju djeci stara nacionalna imena djeci (svi narodi koji su nekad kroz povijest primili islam, uz arapska imaju i svoja nacionalna imena, zna li netko bošnjaka-muslimana da se zove tvrtko, stjepan ili možda hrvoje),koliko se kulturnih institucija bošnjaka naziva po poznatim precima prije turaka, nimalo ili vrlo malo. bošnjaci su kroz povijest izgradili svoj nacionalni identitet, u tome su veliku ulogu imali turska i islam i od toga ne treba bježati, u čemu je tu problem. svi oni koji misle da će bošnjacima, hrvatima ili srbima nametnuti neku novu nacionalnu odrednicu, bojim se da se bore s vjetrenjačama, isto tako i oni koji kažu"ustav bi trebao biti ovakav ili onakav", nadaju se bez osnova, ustav(novi) u bih se može donijeti konsenzusom predstavnika bošnjaka, hrvata i srba, i tu bosanci po ustavu ne igraju nikakvu ulogu. narodi na ovim prostorima su formirali svoju nacionalnu svijest i taj proces je za realne ljude završio, a uvijek će biti revolucionara, samo je pitanje postoje li uvjeti za revoluciju.
- Ashrafieh
#78 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Koliko god hoćešosa wrote: zna li netko bošnjaka-muslimana da se zove tvrtko
http://www.bhdani.com/arhiva/101/inter.htm
-
feral.tribune
#79 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Pietje_Bel wrote:@feral_tribune
Ne slazem se sa tobom. Ono sto ti zelis je ukinuti konstutivnost Srbima i Hrvatima sto je na prvom mjestu ne pravedno i fasistoidno a na drugom mjestu ne izvodljivo i vodi ka raspadu BiH. Moramo biti pazljivi sa time. Nama je u interesu da pridobijemo umjerene Srbe i Hrvate, da im se priblizimo. Oduprijeti se mozemo Srbiji i Hrvatskoj i njiohovim pretenzijima na BiH kroz jak nacionalni osjecaj medu svim Bosancima pa i onima koji dan danas potenciraju Muslimanstvo = Bosnjakstvo.
Mi moramo sto vise poboljsavato odnose sa Srbima i Hrvatima ali istovremenu se boriti za jacanje nacionalne svijesti medu Bosancima. Bosnjaci moraju da se de-Islamiziraju i da njima Bosanstvo i Bosna dode na prvo mjesto. To nam je jedini nacin da osiguramo jednu jaku borbu za BiH. Taj proces je se desijio u svim evropskim drzavama koje su namjeravale opstati i razviti se do jake drzave ali i u Turskoj je se taj proces sporveo. Svim Bosnjacima mora Bosnjastvo postati vaznije od Islama. Da bi se to postiglo mora se i sam naziv Bosnjak ili Bosnjastvo promjeniti u Bosanac i Bosanstvo jer je taj pojam "Bosnjak" politiziran. Mora da nestane taj Islamski nacionalizam totalno. Sto se mene tice to moze biti poprilicno drasticno. Mozemo zabraniti nosenje marama na poslu, stroga zabrana mjesanje IZ u politiku, nestanak partija koje potenciraju Islamski nacionalizam (SDA) itd.
- osa
#80 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
oprosti ali ja ne vidim da se to mjenja. tko to od relevantnih bošnjačkih političara i vjerskih predstavnika govori o bosanstvu? govore pojedinci i to je u redu, svatko ima pravo da se osjeća kako hoće, ali nekog nagovarati da se nekako osjeća ili naziva, ne znam nema mi to smisla. a narodi su na ovim prostorima formirali nacionalnu svijest, možda neki pojedinci nisu, ali narodi svakako. kako to ubijediti srbina da nije srbin, hrvata da nije hrvat a i veliku većinu bošnjaka da nisu bošnjaci. čini mi se da je to uludo trošenje energije i posao unaprijed osuđen na neuspjeh. a ja znam ljude koji se zovu i tvrtko(doduše samo dvojicu), a i puno puno stjepana i hrvoja , ali oni jarane nisu bošnjaci, nego uglavnom hrvati što bosanci što hercegovci što dalmatinci, slavonci i ini hrvati.Pietje_Bel wrote:Pa to se u zadnjim godinama upravo mjenja. Mi ce mo se spojiti opet sa nasom pred Osmanskom istorijom. Ja licno ne znam nikoga da se zove Tvrtko ali znam Bosance muslimane koji se zovu npr. Gorcin. Narodi na ovim prostroima nisu jos formirali nacionalni svijest. Nacionalni svijest kod Bosnjaka/ Bosanac je u forimiranju tek sada. Oni su poceli da obilaze masovno Bobovac i druga kraljvska mjesta i to svako zna ko zivi u BiH. Svi najugledniji profesori i naucnici to potenciraju. Samo ja se zalazem za to da se to ubrza i da bude mnogo drasticnije jer nemamo vremena za bacanje.osa wrote:mislim da griješe svi koji nameću bošnjacima a i drugima naciju i ti kako bi se trebali zvati. što znači de islamizacija. sviđalo se to nekome ili ne povijest današnjih bošnjaka u bih počinje s turcima ili preciznije s islamom. današnji bošnjaci ne hodočaste na mjesta koja su poznata po bosanskim kraljevima, sve što je vezano za bošnjake ima pečat islama, koliko često bošnjaci daju djeci stara nacionalna imena djeci (svi narodi koji su nekad kroz povijest primili islam, uz arapska imaju i svoja nacionalna imena, zna li netko bošnjaka-muslimana da se zove tvrtko, stjepan ili možda hrvoje),koliko se kulturnih institucija bošnjaka naziva po poznatim precima prije turaka, nimalo ili vrlo malo. bošnjaci su kroz povijest izgradili svoj nacionalni identitet, u tome su veliku ulogu imali turska i islam i od toga ne treba bježati, u čemu je tu problem. svi oni koji misle da će bošnjacima, hrvatima ili srbima nametnuti neku novu nacionalnu odrednicu, bojim se da se bore s vjetrenjačama, isto tako i oni koji kažu"ustav bi trebao biti ovakav ili onakav", nadaju se bez osnova, ustav(novi) u bih se može donijeti konsenzusom predstavnika bošnjaka, hrvata i srba, i tu bosanci po ustavu ne igraju nikakvu ulogu. narodi na ovim prostorima su formirali svoju nacionalnu svijest i taj proces je za realne ljude završio, a uvijek će biti revolucionara, samo je pitanje postoje li uvjeti za revoluciju.
-
feral.tribune
#81 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Bosnjacima takodje ali to si previdio .Nego reci mi da li su sve ostale zemlje svijeta od Hrvatske i Srbije pa sve do Kine i Mongolije pa do Novog Zelnda nepravedne i fasiticke jer u svom Ustavu imaju samo jedan narod koji nosi tu konstitiuvnost sta god to znacilo . Dalje kazes da se Srbiji i Hrvtskoj mozemo odupriujeti jedino kroz jak nacinalni osjecajPietje_Bel wrote:@feral_tribune
Ne slazem se sa tobom. Ono sto ti zelis je ukinuti konstutivnost Srbima i Hrvatima sto je na prvom mjestu ne pravedno i fasistoidno a na drugom mjestu ne izvodljivo i vodi ka raspadu BiH. Moramo biti pazljivi sa time. Nama je u interesu da pridobijemo umjerene Srbe i Hrvate, da im se priblizimo. Oduprijeti se mozemo Srbiji i Hrvatskoj i njiohovim pretenzijima na BiH kroz jak nacionalni osjecaj medu svim Bosancima pa i onima koji dan danas potenciraju Muslimanstvo = Bosnjakstvo.
Mi moramo sto vise poboljsavato odnose sa Srbima i Hrvatima ali istovremenu se boriti za jacanje nacionalne svijesti medu Bosancima. Bosnjaci moraju da se de-Islamiziraju i da njima Bosanstvo i Bosna dode na prvo mjesto. To nam je jedini nacin da osiguramo jednu jaku borbu za BiH. Taj proces je se desijio u svim evropskim drzavama koje su namjeravale opstati i razviti se do jake drzave ali i u Turskoj je se taj proces sporveo. Svim Bosnjacima mora Bosnjastvo postati vaznije od Islama. Da bi se to postiglo mora se i sam naziv Bosnjak ili Bosnjastvo promjeniti u Bosanac i Bosanstvo jer je taj pojam "Bosnjak" politiziran. Mora da nestane taj Islamski nacionalizam totalno. Sto se mene tice to moze biti poprilicno drasticno. Mozemo zabraniti nosenje marama na poslu, stroga zabrana mjesanje IZ u politiku, nestanak partija koje potenciraju Islamski nacionalizam (SDA) itd.
Last edited by feral.tribune on 17/06/2008 20:23, edited 1 time in total.
- Pietje_Bel
#82 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
To se mjenja itekako. Pogledaj sta se desava u literatunom zivotu u Bosni. Muhamed Filipoc i drugi profesori. Stablo Bosanskih kraljeva je se napravilo i vjerovatno ce svaka osnovna skola dobiti to stablo. Ljudi iz svih vecih i srednjih gradova iz Bosne idu na bobovac. Bosnjacka djeca idu na obavezne ekskurije na Bobovac, kraljevu sutjesku itd.osa wrote:oprosti ali ja ne vidim da se to mjenja. tko to od relevantnih bošnjačkih političara i vjerskih predstavnika govori o bosanstvu? govore pojedinci i to je u redu, svatko ima pravo da se osjeća kako hoće, ali nekog nagovarati da se nekako osjeća ili naziva, ne znam nema mi to smisla. a narodi su na ovim prostorima formirali nacionalnu svijest, možda neki pojedinci nisu, ali narodi svakako. kako to ubijediti srbina da nije srbin, hrvata da nije hrvat a i veliku većinu bošnjaka da nisu bošnjaci. čini mi se da je to uludo trošenje energije i posao unaprijed osuđen na neuspjeh. a ja znam ljude koji se zovu i tvrtko(doduše samo dvojicu), a i puno puno stjepana i hrvoja , ali oni jarane nisu bošnjaci, nego uglavnom hrvati što bosanci što hercegovci što dalmatinci, slavonci i ini hrvati.Pietje_Bel wrote:Pa to se u zadnjim godinama upravo mjenja. Mi ce mo se spojiti opet sa nasom pred Osmanskom istorijom. Ja licno ne znam nikoga da se zove Tvrtko ali znam Bosance muslimane koji se zovu npr. Gorcin. Narodi na ovim prostroima nisu jos formirali nacionalni svijest. Nacionalni svijest kod Bosnjaka/ Bosanac je u forimiranju tek sada. Oni su poceli da obilaze masovno Bobovac i druga kraljvska mjesta i to svako zna ko zivi u BiH. Svi najugledniji profesori i naucnici to potenciraju. Samo ja se zalazem za to da se to ubrza i da bude mnogo drasticnije jer nemamo vremena za bacanje.osa wrote:mislim da griješe svi koji nameću bošnjacima a i drugima naciju i ti kako bi se trebali zvati. što znači de islamizacija. sviđalo se to nekome ili ne povijest današnjih bošnjaka u bih počinje s turcima ili preciznije s islamom. današnji bošnjaci ne hodočaste na mjesta koja su poznata po bosanskim kraljevima, sve što je vezano za bošnjake ima pečat islama, koliko često bošnjaci daju djeci stara nacionalna imena djeci (svi narodi koji su nekad kroz povijest primili islam, uz arapska imaju i svoja nacionalna imena, zna li netko bošnjaka-muslimana da se zove tvrtko, stjepan ili možda hrvoje),koliko se kulturnih institucija bošnjaka naziva po poznatim precima prije turaka, nimalo ili vrlo malo. bošnjaci su kroz povijest izgradili svoj nacionalni identitet, u tome su veliku ulogu imali turska i islam i od toga ne treba bježati, u čemu je tu problem. svi oni koji misle da će bošnjacima, hrvatima ili srbima nametnuti neku novu nacionalnu odrednicu, bojim se da se bore s vjetrenjačama, isto tako i oni koji kažu"ustav bi trebao biti ovakav ili onakav", nadaju se bez osnova, ustav(novi) u bih se može donijeti konsenzusom predstavnika bošnjaka, hrvata i srba, i tu bosanci po ustavu ne igraju nikakvu ulogu. narodi na ovim prostorima su formirali svoju nacionalnu svijest i taj proces je za realne ljude završio, a uvijek će biti revolucionara, samo je pitanje postoje li uvjeti za revoluciju.
Mi Bosjaci smo osnovali neki formalni nacionalni svijest. Nasa nacionalna svijest se svodi na to da se mi identifikujemo sa prvobitnim Bosanskim etnosom (koji je nastao u kraljevini Bosni) a pored toga se osjecamo i muslimanima. To su neki formalni temeli i definicije Bosnjakstva. Problem je u tome sto je se ta nacionalna svijest pocela buditi u ratu kada su Bosnjaci bili na rubu nestanka i umjesto da kod Bosnjaka prevlada Bosnjakstvo kao jak nacionalni identitet prevladao je Islam, Alija Izetvbegovic, Sehidi i sta ja znam sve vec ne.
-
feral.tribune
#83 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Zato imamo ovdje tebe i za nekolko dana necemo biti glupi i neupuceni zahvaljujuci tvoj erudiciji i srkanju znanja iz tvog pehara mudrosti .Real Khan wrote:E, ne mogu da vjerujem koliko neko može biti i naivan i maliciozan istovremeno. Nadam se da je samo u pitanju naivnost...Pietje_Bel wrote:@feral_tribune
Prvo kažeš kako nekome ukinuti "konstitutivnost" bi bilo "fašistoidno" a onda ispališ kako se Bošnjaci "moraju de-islamizirati" !!! Ma nevjerovatno, i to iz više razloga. Prvo, hajde neka mi neko demistificira pojam jebene KONSTITUTIVNOSTI koja je u našem "političkom" diskursu "sveta krava" i zbog koje bi navodno nestalo BOSNE?!!!
Drugo, zašto bi se iko morao de-islamizirati?!!! Religija i religiozno uvjerenje je apsolutno PRIVATNA STVAR i nema nikakve smetnje da se bude uzoran Bosanac i mumin, ili uzoriti Bosanac i ateista... Shvatate li vi da lupetate prave gluposti koje se graniče jedino sa potpunim idiotlukom.
I treće, zar nije ovakav govor (pridika) kako se Bošnjaci MORAJU DE-ISLAMIZIRATI samo još jedan vid fašistoidne propagande!? Jao, ljudi, već hiljaditi put vam kažem ČITAJTE jebene KNJIGE, UČITE DA NE BUDETE GLUPI I NEUPUĆENI, i na kraju POLITIKA JE PUNO ŠIRI POJAM OD ONOGA ŠTO MNOGI OVDJE "MISLE"... Mnogima bi bilo bolje da se prešaltaju na neki drugi podforum, recimo sex, zabava, bilo šta... ali bježite od politike ako boga znate jer vas je stvarno mučno čitati! Fuj!
Mi upravo radimo ono sto nam ti sa bogovskih visina kao ziva enciklpodija koja hoda dvije noge postires ovdje .Citamo tvoje postove iz kojih mozemo nauciti da je suverena drzava a ne narod i to po dest puta na jednoj stranici .Takodje od tebe mozemo nauciti sta je nadmenost , umisljenost , arogancija , prepotentnost , asinluk , azdisanje , kidisanje , gubitak kontrole ...i stosta .
- Real Khan
#84 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
@Feral,feral.tribune wrote:Zato imamo ovdje tebe i za nekolko dana necemo biti glupi i neupuceni zahvaljujuci tvoj erudiciji i srkanju znanja iz tvog pehara mudrosti .Real Khan wrote:E, ne mogu da vjerujem koliko neko može biti i naivan i maliciozan istovremeno. Nadam se da je samo u pitanju naivnost...Pietje_Bel wrote:@feral_tribune
Prvo kažeš kako nekome ukinuti "konstitutivnost" bi bilo "fašistoidno" a onda ispališ kako se Bošnjaci "moraju de-islamizirati" !!! Ma nevjerovatno, i to iz više razloga. Prvo, hajde neka mi neko demistificira pojam jebene KONSTITUTIVNOSTI koja je u našem "političkom" diskursu "sveta krava" i zbog koje bi navodno nestalo BOSNE?!!!
Drugo, zašto bi se iko morao de-islamizirati?!!! Religija i religiozno uvjerenje je apsolutno PRIVATNA STVAR i nema nikakve smetnje da se bude uzoran Bosanac i mumin, ili uzoriti Bosanac i ateista... Shvatate li vi da lupetate prave gluposti koje se graniče jedino sa potpunim idiotlukom.
I treće, zar nije ovakav govor (pridika) kako se Bošnjaci MORAJU DE-ISLAMIZIRATI samo još jedan vid fašistoidne propagande!? Jao, ljudi, već hiljaditi put vam kažem ČITAJTE jebene KNJIGE, UČITE DA NE BUDETE GLUPI I NEUPUĆENI, i na kraju POLITIKA JE PUNO ŠIRI POJAM OD ONOGA ŠTO MNOGI OVDJE "MISLE"... Mnogima bi bilo bolje da se prešaltaju na neki drugi podforum, recimo sex, zabava, bilo šta... ali bježite od politike ako boga znate jer vas je stvarno mučno čitati! Fuj!
Mi upravo radimo ono sto nam ti sa bogovskih visina kao ziva enciklpodija koja hoda dvije noge postires ovdje .Citamo tvoje postove iz kojih mozemo nauciti da je suverena drzava a ne narod i to po dest puta na jednoj stranici .Takodje od tebe mozemo nauciti sta je nadmenost , umisljenost , arogancija , prepotentnost , asinluk , azdisanje , kidisanje , gubitak kontrole ...i stosta .
Ne znam što si se baš ti našao uvrijeđenim kada nisam replicirao tebi nego osobi koja je "potopila" tvoj post... Pročitaj opet pa ti vidi ko je imao razlog za ovakvu reakciju. A za moju aroganciju, prepotentnost itd. si u pravu.
Ne znam čime se ti inače baviš van ovog virtualnog svijeta, ali eto pretpostavit ću da se baviš nuklearnom fizikom (ovo je samo kao primjer, mada može bilo koja druga profesija). Onda ti ja ovdje na forumu kao potpuni laik iz oblasti nuklearne fizike počnem pričati kako se atomi mogu cijepati warp sjekirom uz primjenu nanoidnih dermoza za karbulajzne i obavezne svjetlosne sablje... i još te u to počnem zdušno ubjeđivati da je tačno. Ti mi repliciraš jednom i objasniš da su to obične nebuloze koje postoje samo u SF filmovima i da se to tako ne radi nego posebnom procedurom i tehnologijom... Ja onda ignorišem tvoje objašnjenje i nastavim o warp sjekiri i svjetlosnim sabljama. Ti opet uskočiš i na argumentovan način mi ponovo objasniš da lupetam gluposti. I na kraju ja samo ovlaš pročitam prvih par riječi tvog posta i kažem kako si arogantan, nadmen, umišljen, prepotentan i još ti kažem kako si izgubio kontrolu...
OK, neka vam, bude... jebi ga, izgleda da je Bosancima (ovdje mislim na Srbe, Hrvate i Bošnjake, a boga mi i ostale koji imaju BH državljanstvo) knjiga najveći dušmanin a neznanje najbolji haver. Jedno vrijeme se neću javljati na ovaj forum, a vi lijepo uživajte u svojoj "mudrosti". Ja ću se samo smijati i plakati istovremeno... a uz to i dalje čitati, učiti, raditi i dograđivati svoje znanje. Eto, izvinjavam se što sam možda nekoga uvrijedio, ali je to bilo u najboljoj namjeri da nešto naučite iz političke teorije. Kada jednom neke stvari bolje upoznate, sami ćete se smijati svojim postovima.
- cogni
#85 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Govorio si o tome "kako se neko izjasnjava", sto podrazumjeva izjasnjavanje koristeci neku zbirnu imenicu, kao recimo "Ja sam Srbin", Bosnjak, Marsovac, Medjed...Real Khan wrote:
Evo, opet ću polako i u kratkim rečenicama da te ne zbunim, nedaj bože: Izjašnjavati se kao Srbin u Bosni nije problem, ali izjasniti se da je "Bosna Srbija", ili da "Bosna ne postoji", da je "Bosna nametnuta i mrska država"... "tijesan okvir"... onda to jeste veliki problem. Hajde me opet nasmij, molim te.
Ne moze se neko izjasnjavati tako sto ce za to koristiti konstrukte koji opisuju tvrdnjenja. Ja odista ne znam sta bi to znacilo "Ja sam Bosna ne postoji", ili "ja sam Bosna je tijesan okvir". Ako uspijesh da pojasnish sta ti pod time podrazumijevash, rad sam pokusati da to razumijem.
- osa
#86 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
quote="osa"]
To se mjenja itekako. Pogledaj sta se desava u literatunom zivotu u Bosni. Muhamed Filipoc i drugi profesori. Stablo Bosanskih kraljeva je se napravilo i vjerovatno ce svaka osnovna skola dobiti to stablo. Ljudi iz svih vecih i srednjih gradova iz Bosne idu na bobovac. Bosnjacka djeca idu na obavezne ekskurije na Bobovac, kraljevu sutjesku itd.
Mi Bosjaci smo osnovali neki formalni nacionalni svijest. Nasa nacionalna svijest se svodi na to da se mi identifikujemo sa prvobitnim Bosanskim etnosom (koji je nastao u kraljevini Bosni) a pored toga se osjecamo i muslimanima. To su neki formalni temeli i definicije Bosnjakstva. Problem je u tome sto je se ta nacionalna svijest pocela buditi u ratu kada su Bosnjaci bili na rubu nestanka i umjesto da kod Bosnjaka prevlada Bosnjakstvo kao jak nacionalni identitet prevladao je Islam, Alija Izetvbegovic, Sehidi i sta ja znam sve vec ne.[/quote]
bez ljutnje, ali i bobovac i kraljeva sutjeska su katoličke svetinje i već stoljećima vezane za hrvatski narod u bih, kako ta mjesta vezati za bošnjake, da li to znači da su to prije bili katolici, da dijele isto narodnosno stablo sa hrvatima. ja mislim da nije tako, možda dio, ali većina ne. i moram primjetiti da bošnjaci nikad nisu bili na rubu nestanka, bili su u teškoj situaciji, ali jedan narod ne može nestati, i narod je izabrao ono što osjeća da je, ako je to islam, u redu, većina misli i želi to, ti si izgleda u manjini.
oprosti ali ja ne vidim da se to mjenja. tko to od relevantnih bošnjačkih političara i vjerskih predstavnika govori o bosanstvu? govore pojedinci i to je u redu, svatko ima pravo da se osjeća kako hoće, ali nekog nagovarati da se nekako osjeća ili naziva, ne znam nema mi to smisla. a narodi su na ovim prostorima formirali nacionalnu svijest, možda neki pojedinci nisu, ali narodi svakako. kako to ubijediti srbina da nije srbin, hrvata da nije hrvat a i veliku većinu bošnjaka da nisu bošnjaci. čini mi se da je to uludo trošenje energije i posao unaprijed osuđen na neuspjeh. a ja znam ljude koji se zovu i tvrtko(doduše samo dvojicu), a i puno puno stjepana i hrvoja , ali oni jarane nisu bošnjaci, nego uglavnom hrvati što bosanci što hercegovci što dalmatinci, slavonci i ini hrvati.[/quote]Pietje_Bel wrote:Pa to se u zadnjim godinama upravo mjenja. Mi ce mo se spojiti opet sa nasom pred Osmanskom istorijom. Ja licno ne znam nikoga da se zove Tvrtko ali znam Bosance muslimane koji se zovu npr. Gorcin. Narodi na ovim prostroima nisu jos formirali nacionalni svijest. Nacionalni svijest kod Bosnjaka/ Bosanac je u forimiranju tek sada. Oni su poceli da obilaze masovno Bobovac i druga kraljvska mjesta i to svako zna ko zivi u BiH. Svi najugledniji profesori i naucnici to potenciraju. Samo ja se zalazem za to da se to ubrza i da bude mnogo drasticnije jer nemamo vremena za bacanje.osa wrote:mislim da griješe svi koji nameću bošnjacima a i drugima naciju i ti kako bi se trebali zvati. što znači de islamizacija. sviđalo se to nekome ili ne povijest današnjih bošnjaka u bih počinje s turcima ili preciznije s islamom. današnji bošnjaci ne hodočaste na mjesta koja su poznata po bosanskim kraljevima, sve što je vezano za bošnjake ima pečat islama, koliko često bošnjaci daju djeci stara nacionalna imena djeci (svi narodi koji su nekad kroz povijest primili islam, uz arapska imaju i svoja nacionalna imena, zna li netko bošnjaka-muslimana da se zove tvrtko, stjepan ili možda hrvoje),koliko se kulturnih institucija bošnjaka naziva po poznatim precima prije turaka, nimalo ili vrlo malo. bošnjaci su kroz povijest izgradili svoj nacionalni identitet, u tome su veliku ulogu imali turska i islam i od toga ne treba bježati, u čemu je tu problem. svi oni koji misle da će bošnjacima, hrvatima ili srbima nametnuti neku novu nacionalnu odrednicu, bojim se da se bore s vjetrenjačama, isto tako i oni koji kažu"ustav bi trebao biti ovakav ili onakav", nadaju se bez osnova, ustav(novi) u bih se može donijeti konsenzusom predstavnika bošnjaka, hrvata i srba, i tu bosanci po ustavu ne igraju nikakvu ulogu. narodi na ovim prostorima su formirali svoju nacionalnu svijest i taj proces je za realne ljude završio, a uvijek će biti revolucionara, samo je pitanje postoje li uvjeti za revoluciju.
To se mjenja itekako. Pogledaj sta se desava u literatunom zivotu u Bosni. Muhamed Filipoc i drugi profesori. Stablo Bosanskih kraljeva je se napravilo i vjerovatno ce svaka osnovna skola dobiti to stablo. Ljudi iz svih vecih i srednjih gradova iz Bosne idu na bobovac. Bosnjacka djeca idu na obavezne ekskurije na Bobovac, kraljevu sutjesku itd.
Mi Bosjaci smo osnovali neki formalni nacionalni svijest. Nasa nacionalna svijest se svodi na to da se mi identifikujemo sa prvobitnim Bosanskim etnosom (koji je nastao u kraljevini Bosni) a pored toga se osjecamo i muslimanima. To su neki formalni temeli i definicije Bosnjakstva. Problem je u tome sto je se ta nacionalna svijest pocela buditi u ratu kada su Bosnjaci bili na rubu nestanka i umjesto da kod Bosnjaka prevlada Bosnjakstvo kao jak nacionalni identitet prevladao je Islam, Alija Izetvbegovic, Sehidi i sta ja znam sve vec ne.[/quote]
bez ljutnje, ali i bobovac i kraljeva sutjeska su katoličke svetinje i već stoljećima vezane za hrvatski narod u bih, kako ta mjesta vezati za bošnjake, da li to znači da su to prije bili katolici, da dijele isto narodnosno stablo sa hrvatima. ja mislim da nije tako, možda dio, ali većina ne. i moram primjetiti da bošnjaci nikad nisu bili na rubu nestanka, bili su u teškoj situaciji, ali jedan narod ne može nestati, i narod je izabrao ono što osjeća da je, ako je to islam, u redu, većina misli i želi to, ti si izgleda u manjini.
-
feral.tribune
#87 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Pravis se Englez .Ono sto Dodik radi i govori je za zatvora .Ono sto Dodik govori u Bosni , o Bosni izvana Bosne Rasim Ljajic ne smije nicogni wrote:Govorio si o tome "kako se neko izjasnjava", sto podrazumjeva izjasnjavanje koristeci neku zbirnu imenicu, kao recimo "Ja sam Srbin", Bosnjak, Marsovac, Medjed...Real Khan wrote:
Evo, opet ću polako i u kratkim rečenicama da te ne zbunim, nedaj bože: Izjašnjavati se kao Srbin u Bosni nije problem, ali izjasniti se da je "Bosna Srbija", ili da "Bosna ne postoji", da je "Bosna nametnuta i mrska država"... "tijesan okvir"... onda to jeste veliki problem. Hajde me opet nasmij, molim te.
Ne moze se neko izjasnjavati tako sto ce za to koristiti konstrukte koji opisuju tvrdnjenja. Ja odista ne znam sta bi to znacilo "Ja sam Bosna ne postoji", ili "ja sam Bosna je tijesan okvir". Ako uspijesh da pojasnish sta ti pod time podrazumijevash, rad sam pokusati da to razumijem.
sanjati .Ono sto Dodik ima i ono sto Dodik govori jedan sprski politicar u Hrvtskoj npr .Milorad Pupavc ne smije ni pomisliti .Da Dodik zivi u Americi i odnosi se prema Americi kao Bosni i prica o Americi kao o Bosni otisao bi na elektricnu stolicu .Moras biti lojalan drzavi u kojoj zivis .On je opasam po nacvionalnu sigurnost , on je drzavni neprijatelj , on bi sutra sa vojnikom iz Nisa osuo salvu plutona prema Sarajevu .On bi zapalio Sarajevo isto kao Kardjic da moze .On mrzi zemlju u kojoj zivi i ciji hljeb jede,On trazi nacin da pola Bosne odnese u Srbiju ali ga ne moze pronaci ..ali zato ruje , pljuje rusi , pljacka unistava ...od entiteta rs je napravio srpsku drzavu koja je tako koncipirana i tako funkcinira da onaj ko nije Srbin mora da ide ili da se grize iznutra .To bi trebalo zaustaviti .BL je Bosna .Ljepse je biti Bosanc u Beogradu milion puta nego biti Bosanac u BL .Bosanski muslimani su sigurniji u Kini i Japanu nego li u svojoj drzavi Bosni u onim dijelovima zemlje gdje je Dodik na vlasti .Hocu reci bolje se osjecaju a i sigurniji su .Sutra ih opet mogu u logore voditi .Bosnu treba napraviti tako da Dodik ne moze da radi ovo sto radi i i da govori ovo sto govori .Ali ja ne vidim niti jedan drugi nacin osim Oluje .Da Hrvatska nije imala Oluju danas bi Mile Martic bio premijer u Kninu bi bio parlament , postojala bi Republika Srpska Krajina koja ima svoju policiju i niko iz Zagreba nikad ne bi prolazio kroz Knin kao sto ja zaobilazim BL u sirokom luku .Ja jos nijednom nisam bio u RS niti cu otici tamo do kraja zivota .Oticu u BL jedino kada se ljiljani budu vijorili tamo .A ja znam da ljiljani nemogu doci tamo nijednim drugim putem i nijednim drugim prevoznim sredstvom ( doli ) nego na transporteru .
- osa
#88 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
feral.tribune wrote:Pravis se Englez .Ono sto Dodik radi i govori je za zatvora .Ono sto Dodik govori u Bosni , o Bosni izvana Bosne Rasim Ljajic ne smije nicogni wrote:Govorio si o tome "kako se neko izjasnjava", sto podrazumjeva izjasnjavanje koristeci neku zbirnu imenicu, kao recimo "Ja sam Srbin", Bosnjak, Marsovac, Medjed...Real Khan wrote:
sanjati .Ono sto Dodik ima i ono sto Dodik govori jedan sprski politicar u Hrvtskoj npr .Milorad Pupavc ne smije ni pomisliti .Da Dodik zivi u Americi i odnosi se prema Americi kao Bosni i prica o Americi kao o Bosni otisao bi na elektricnu stolicu .Moras biti lojalan drzavi u kojoj zivis .On je opasam po nacvionalnu sigurnost , on je drzavni neprijatelj , on bi sutra sa vojnikom iz Nisa osuo salvu plutona prema Sarajevu .On bi zapalio Sarajevo isto kao Kardjic da moze .On mrzi zemlju u kojoj zivi i ciji hljeb jede,On trazi nacin da pola Bosne odnese u Srbiju ali ga ne moze pronaci ..ali zato ruje , pljuje rusi , pljacka unistava ...od entiteta rs je napravio srpsku drzavu koja je tako koncipirana i tako funkcinira da onaj ko nije Srbin mora da ide ili da se grize iznutra .To bi trebalo zaustaviti .BL je Bosna .Ljepse je biti Bosanc u Beogradu milion puta nego biti Bosanac u BL .Bosanski muslimani su sigurniji u Kini i Japanu nego li u svojoj drzavi Bosni u onim dijelovima zemlje gdje je Dodik na vlasti .Hocu reci bolje se osjecaju a i sigurniji su .Sutra ih opet mogu u logore voditi .Bosnu treba napraviti tako da Dodik ne moze da radi ovo sto radi i i da govori ovo sto govori .Ali ja ne vidim niti jedan drugi nacin osim Oluje .Da Hrvatska nije imala Oluju danas bi Mile Martic bio premijer u Kninu bi bio parlament , postojala bi Republika Srpska Krajina koja ima svoju policiju i niko iz Zagreba nikad ne bi prolazio kroz Knin kao sto ja zaobilazim BL u sirokom luku .Ja jos nijednom nisam bio u RS niti cu otici tamo do kraja zivota .Oticu u BL jedino kada se ljiljani budu vijorili tamo .A ja znam da ljiljani nemogu doci tamo nijednim drugim putem i nijednim drugim prevoznim sredstvom ( doli ) nego na transporteru .
tamo ljiljani nikad neće ući ni na transporteru, možda je mogla šahovnica, ali tko će shvatit pokojnog franju.
-
ld
#89 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
vidis osa kako ti to lukavo ubacujes,drzite se vi turske,rodila te majka pametnog
a bobovac je hrvatski
izvini nisam te prepoznao
ni jedna kralj nije se iznasio kao hrvat,svi su to bili BOSANSKI kraljevi
neki su se izjasnjavali kao bogumili,neki kao katolici,ali BOSANSKI,a ne hrvatski
i djeca naseg posljednjeg kralja stjepana tomasevica,simun i katarina su odvadeni u istanbul
poslije su prihvatili islam i u arhivama osmanskog carstva nalaze se dokumenti i zapisi pratilaca sultana mehmeda fatiha kako je volio da igra saha sa simunom i sultan iako je bio vrlo strog,je strasno volio malog simuna i drzao ga u dvoru,i kad bi mali simun izgubio partiju od strane sultana,srusio bi figure i naljutio se,i sultan bi se smijao na to
jer je znao kako su bosanci ljuti i tvrdoglavi,mada niko na dvoru mehemda fatiha nije smio to da radi,vladal je velika disciplina,cak ni njegova rodjena dijeca
a jos nesto,sultan fatih je izjavio da nikada nebi mogao zauzeti bosnu,i da je to uradio na ,,prevaru,,
jer bez tog ratnog lukavstva,i nebi je mogao zauzeti,uglavnom,fatih je dogovorio sa tomasevicem mir i da se placa dadjbina godisnja
i pri povratku tomasevic je raspustio vojsku kucama i fatih je udario na bosnu i zauzeo bobovac i centralnu bosnu
sve se to nalazi u arhivama u ankari i sada nasi historicari redovno odlaze u tursku i skupljaju te dokumente
takodje dobar dio dokumenata se nalazi i u vatikanu i radi se upravo na tome da dobijemo dozvolu da se i te arhive otvore
i akoBogda u narednim godinama ce se pojaviti knjige koje ce po prvi put pisati bosnjacki orijentalisti,jer dosada nama su pisali nasu historiju srpski orijentalisti iz beograda i njihove poznate akademije
a bobovac je hrvatski
izvini nisam te prepoznao
ni jedna kralj nije se iznasio kao hrvat,svi su to bili BOSANSKI kraljevi
neki su se izjasnjavali kao bogumili,neki kao katolici,ali BOSANSKI,a ne hrvatski
i djeca naseg posljednjeg kralja stjepana tomasevica,simun i katarina su odvadeni u istanbul
poslije su prihvatili islam i u arhivama osmanskog carstva nalaze se dokumenti i zapisi pratilaca sultana mehmeda fatiha kako je volio da igra saha sa simunom i sultan iako je bio vrlo strog,je strasno volio malog simuna i drzao ga u dvoru,i kad bi mali simun izgubio partiju od strane sultana,srusio bi figure i naljutio se,i sultan bi se smijao na to
jer je znao kako su bosanci ljuti i tvrdoglavi,mada niko na dvoru mehemda fatiha nije smio to da radi,vladal je velika disciplina,cak ni njegova rodjena dijeca
a jos nesto,sultan fatih je izjavio da nikada nebi mogao zauzeti bosnu,i da je to uradio na ,,prevaru,,
jer bez tog ratnog lukavstva,i nebi je mogao zauzeti,uglavnom,fatih je dogovorio sa tomasevicem mir i da se placa dadjbina godisnja
i pri povratku tomasevic je raspustio vojsku kucama i fatih je udario na bosnu i zauzeo bobovac i centralnu bosnu
sve se to nalazi u arhivama u ankari i sada nasi historicari redovno odlaze u tursku i skupljaju te dokumente
takodje dobar dio dokumenata se nalazi i u vatikanu i radi se upravo na tome da dobijemo dozvolu da se i te arhive otvore
i akoBogda u narednim godinama ce se pojaviti knjige koje ce po prvi put pisati bosnjacki orijentalisti,jer dosada nama su pisali nasu historiju srpski orijentalisti iz beograda i njihove poznate akademije
-
feral.tribune
#90 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
To se mjenja itekako. Pogledaj sta se desava u literatunom zivotu u Bosni. Muhamed Filipoc i drugi profesori. Stablo Bosanskih kraljeva je se napravilo i vjerovatno ce svaka osnovna skola dobiti to stablo. Ljudi iz svih vecih i srednjih gradova iz Bosne idu na bobovac. Bosnjacka djeca idu na obavezne ekskurije na Bobovac, kraljevu sutjesku itd.osa wrote:quote="osa"]oprosti ali ja ne vidim da se to mjenja. tko to od relevantnih bošnjačkih političara i vjerskih predstavnika govori o bosanstvu? govore pojedinci i to je u redu, svatko ima pravo da se osjeća kako hoće, ali nekog nagovarati da se nekako osjeća ili naziva, ne znam nema mi to smisla. a narodi su na ovim prostorima formirali nacionalnu svijest, možda neki pojedinci nisu, ali narodi svakako. kako to ubijediti srbina da nije srbin, hrvata da nije hrvat a i veliku većinu bošnjaka da nisu bošnjaci. čini mi se da je to uludo trošenje energije i posao unaprijed osuđen na neuspjeh. a ja znam ljude koji se zovu i tvrtko(doduše samo dvojicu), a i puno puno stjepana i hrvoja , ali oni jarane nisu bošnjaci, nego uglavnom hrvati što bosanci što hercegovci što dalmatinci, slavonci i ini hrvati.Pietje_Bel wrote:Pa to se u zadnjim godinama upravo mjenja. Mi ce mo se spojiti opet sa nasom pred Osmanskom istorijom. Ja licno ne znam nikoga da se zove Tvrtko ali znam Bosance muslimane koji se zovu npr. Gorcin. Narodi na ovim prostroima nisu jos formirali nacionalni svijest. Nacionalni svijest kod Bosnjaka/ Bosanac je u forimiranju tek sada. Oni su poceli da obilaze masovno Bobovac i druga kraljvska mjesta i to svako zna ko zivi u BiH. Svi najugledniji profesori i naucnici to potenciraju. Samo ja se zalazem za to da se to ubrza i da bude mnogo drasticnije jer nemamo vremena za bacanje.osa wrote:mislim da griješe svi koji nameću bošnjacima a i drugima naciju i ti kako bi se trebali zvati. što znači de islamizacija. sviđalo se to nekome ili ne povijest današnjih bošnjaka u bih počinje s turcima ili preciznije s islamom. današnji bošnjaci ne hodočaste na mjesta koja su poznata po bosanskim kraljevima, sve što je vezano za bošnjake ima pečat islama, koliko često bošnjaci daju djeci stara nacionalna imena djeci (svi narodi koji su nekad kroz povijest primili islam, uz arapska imaju i svoja nacionalna imena, zna li netko bošnjaka-muslimana da se zove tvrtko, stjepan ili možda hrvoje),koliko se kulturnih institucija bošnjaka naziva po poznatim precima prije turaka, nimalo ili vrlo malo. bošnjaci su kroz povijest izgradili svoj nacionalni identitet, u tome su veliku ulogu imali turska i islam i od toga ne treba bježati, u čemu je tu problem. svi oni koji misle da će bošnjacima, hrvatima ili srbima nametnuti neku novu nacionalnu odrednicu, bojim se da se bore s vjetrenjačama, isto tako i oni koji kažu"ustav bi trebao biti ovakav ili onakav", nadaju se bez osnova, ustav(novi) u bih se može donijeti konsenzusom predstavnika bošnjaka, hrvata i srba, i tu bosanci po ustavu ne igraju nikakvu ulogu. narodi na ovim prostorima su formirali svoju nacionalnu svijest i taj proces je za realne ljude završio, a uvijek će biti revolucionara, samo je pitanje postoje li uvjeti za revoluciju.
bez ljutnje, ali i bobovac i kraljeva sutjeska su katoličke svetinje i već stoljećima vezane za hrvatski narod u bih, kako ta mjesta vezati za bošnjake, da li to znači da su to prije bili katolici, da dijele isto narodnosno stablo sa hrvatima. ja mislim da nije tako, možda dio, ali većina ne. i moram primjetiti da bošnjaci nikad nisu bili na rubu nestanka, bili su u teškoj situaciji, ali jedan narod ne može nestati, i narod je izabrao ono što osjeća da je, ako je to islam, u redu, većina misli i želi to, ti si izgleda u manjini.[/quote]
--------------------
---------------------
FT
A sto bas za hrvatski narod da budu vezane katolicke svetinje Bosne i Hercegovine .Zasto ne npr za Argentinski ili Poljski narod ? Zasto bas za hrvtski narod da bude vezano ono sdto je katolicko u Bosni .I to jos stoljecima , Bogati , otkad je jedno stoljece , stoljcima .Kolko to stoljeca zive Hrvati u Bosni .Jedno jedino stoljece i ni sekunde vise .Te katolicke svetinje pripadaju bosanskom narodu koji je bio katolicke vjkeroispovjesti jer se zemlja zove bosna a ne Hrvtska .Katolicke vrijednosti u Vrasavi pripadaju poljskom narodu , katedrala u Zagrebu pripada hrvtskom narodu a katedrala u Sarajevu pripada bosni i bosanskom narodu .Jebe se meni kako se danasd osjecaju katolici .Oni kraljevi koji su bili katolici ( Tvrtko ( Stjepan Tomasevic je presao na katolicanstvo ) Katarina ...svi oni sui bili po nacionalonosti Bosanci .
Bobovac i Kraljevska Sutjeska su moji a ni slucajno tvoji .Nikakav hrvtski narod nema na tapiju na Bobovac i Kraljevu Sutjesku .Shvatices to jednog dana .Ti ne znas ni na karti naci Kresevo i Fojnicu .Otidji tamo udani havu , okreni se oko sebe ...mirise Bosna sa svojim katolicima i muslimanima i pravoslavcima ...nikakva Hrvtske i Srbije nema tamo .Ja znam kako mirise Zagreb i Split i Sisak i Beograd ....DRUKCIJE !!!!!!!
-
ld
#91 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
ma ja nek je mogao ante gotovina sa svojih 10 000 domobrana da udje u banja luku
Boze sacuvaj i sakloni
Boze sacuvaj i sakloni
- cogni
#92 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Pricali smo o tome kako se ko izjasnjava, i kako treba da se izjasnjava. Bili smo fokusirani samo na to. Ono sto Dodik pricha ima veze sa time koliko i cinjenica da sam se ja naJo jako dobrog Dimcek jegera, onog dimljenog.feral.tribune wrote: Pravis se Englez .Ono sto Dodik radi i govori je za zatvora.
Ako treba pricati o Dodiku, pricacemo na temi o Dodiku, samo cek da neko otvori neku.
-
feral.tribune
#93 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
[quote="osa"][quote="feral.tribune"][quote="cogni"][quote="Real Khan"]
Evo, opet ću polako i u kratkim rečenicama da te ne zbunim, nedaj bože: [u]Izjašnjavati se[/u] kao Srbin u Bosni nije problem, ali [u]izjasniti[/u] se da je "Bosna Srbija", ili da "Bosna ne postoji", da je "Bosna nametnuta i mrska država"... "tijesan okvir"... onda to jeste veliki problem. Hajde me opet nasmij, molim te.[/quote]
Govorio si o tome "kako se neko izjasnjava", sto podrazumjeva izjasnjavanje koristeci neku zbirnu imenicu, kao recimo "Ja sam Srbin", Bosnjak, Marsovac, Medjed...
Ne moze se neko izjasnjavati tako sto ce za to koristiti konstrukte koji opisuju tvrdnjenja. Ja odista ne znam sta bi to znacilo "Ja sam Bosna ne postoji", ili "ja sam Bosna je tijesan okvir". Ako uspijesh da pojasnish sta ti pod time podrazumijevash, rad sam pokusati da to razumijem.[/quote]
Pravis se Englez .Ono sto Dodik radi i govori je za zatvora .Ono sto Dodik govori u Bosni , o Bosni izvana Bosne Rasim Ljajic ne smije ni
sanjati .Ono sto Dodik ima i ono sto Dodik govori jedan sprski politicar u Hrvtskoj npr .Milorad Pupavc ne smije ni pomisliti .Da Dodik zivi u Americi i odnosi se prema Americi kao Bosni i prica o Americi kao o Bosni otisao bi na elektricnu stolicu .Moras biti lojalan drzavi u kojoj zivis .On je opasam po nacvionalnu sigurnost , on je drzavni neprijatelj , on bi sutra sa vojnikom iz Nisa osuo salvu plutona prema Sarajevu .On bi zapalio Sarajevo isto kao Kardjic da moze .On mrzi zemlju u kojoj zivi i ciji hljeb jede,On trazi nacin da pola Bosne odnese u Srbiju ali ga ne moze pronaci ..ali zato ruje , pljuje rusi , pljacka unistava ...od entiteta rs je napravio srpsku drzavu koja je tako koncipirana i tako funkcinira da onaj ko nije Srbin mora da ide ili da se grize iznutra .To bi trebalo zaustaviti .BL je Bosna .Ljepse je biti Bosanc u Beogradu milion puta nego biti Bosanac u BL .Bosanski muslimani su sigurniji u Kini i Japanu nego li u svojoj drzavi Bosni u onim dijelovima zemlje gdje je Dodik na vlasti .Hocu reci bolje se osjecaju a i sigurniji su .Sutra ih opet mogu u logore voditi .Bosnu treba napraviti tako da Dodik ne moze da radi ovo sto radi i i da govori ovo sto govori .Ali ja ne vidim niti jedan drugi nacin osim Oluje .Da Hrvatska nije imala Oluju danas bi Mile Martic bio premijer u Kninu bi bio parlament , postojala bi Republika Srpska Krajina koja ima svoju policiju i niko iz Zagreba nikad ne bi prolazio kroz Knin kao sto ja zaobilazim BL u sirokom luku .Ja jos nijednom nisam bio u RS niti cu otici tamo do kraja zivota .Oticu u BL jedino kada se ljiljani budu vijorili tamo .A ja znam da ljiljani nemogu doci tamo nijednim drugim putem i nijednim drugim prevoznim sredstvom ( doli ) nego na transporteru .[/quote]
tamo ljiljani nikad neće ući ni na transporteru, možda je mogla šahovnica, [b]ali tko će shvatit pokojnog franju[/b].[/quote]
------------------
---------------
FT
Ja ga shvatam .Citam ga ko bukvar . Nije dogovoren sa Slobom i Smiljom Avramov i drugim crtacima karata ulazak u Banja Luku kao u Knin . :P
Evo, opet ću polako i u kratkim rečenicama da te ne zbunim, nedaj bože: [u]Izjašnjavati se[/u] kao Srbin u Bosni nije problem, ali [u]izjasniti[/u] se da je "Bosna Srbija", ili da "Bosna ne postoji", da je "Bosna nametnuta i mrska država"... "tijesan okvir"... onda to jeste veliki problem. Hajde me opet nasmij, molim te.[/quote]
Govorio si o tome "kako se neko izjasnjava", sto podrazumjeva izjasnjavanje koristeci neku zbirnu imenicu, kao recimo "Ja sam Srbin", Bosnjak, Marsovac, Medjed...
Ne moze se neko izjasnjavati tako sto ce za to koristiti konstrukte koji opisuju tvrdnjenja. Ja odista ne znam sta bi to znacilo "Ja sam Bosna ne postoji", ili "ja sam Bosna je tijesan okvir". Ako uspijesh da pojasnish sta ti pod time podrazumijevash, rad sam pokusati da to razumijem.[/quote]
Pravis se Englez .Ono sto Dodik radi i govori je za zatvora .Ono sto Dodik govori u Bosni , o Bosni izvana Bosne Rasim Ljajic ne smije ni
sanjati .Ono sto Dodik ima i ono sto Dodik govori jedan sprski politicar u Hrvtskoj npr .Milorad Pupavc ne smije ni pomisliti .Da Dodik zivi u Americi i odnosi se prema Americi kao Bosni i prica o Americi kao o Bosni otisao bi na elektricnu stolicu .Moras biti lojalan drzavi u kojoj zivis .On je opasam po nacvionalnu sigurnost , on je drzavni neprijatelj , on bi sutra sa vojnikom iz Nisa osuo salvu plutona prema Sarajevu .On bi zapalio Sarajevo isto kao Kardjic da moze .On mrzi zemlju u kojoj zivi i ciji hljeb jede,On trazi nacin da pola Bosne odnese u Srbiju ali ga ne moze pronaci ..ali zato ruje , pljuje rusi , pljacka unistava ...od entiteta rs je napravio srpsku drzavu koja je tako koncipirana i tako funkcinira da onaj ko nije Srbin mora da ide ili da se grize iznutra .To bi trebalo zaustaviti .BL je Bosna .Ljepse je biti Bosanc u Beogradu milion puta nego biti Bosanac u BL .Bosanski muslimani su sigurniji u Kini i Japanu nego li u svojoj drzavi Bosni u onim dijelovima zemlje gdje je Dodik na vlasti .Hocu reci bolje se osjecaju a i sigurniji su .Sutra ih opet mogu u logore voditi .Bosnu treba napraviti tako da Dodik ne moze da radi ovo sto radi i i da govori ovo sto govori .Ali ja ne vidim niti jedan drugi nacin osim Oluje .Da Hrvatska nije imala Oluju danas bi Mile Martic bio premijer u Kninu bi bio parlament , postojala bi Republika Srpska Krajina koja ima svoju policiju i niko iz Zagreba nikad ne bi prolazio kroz Knin kao sto ja zaobilazim BL u sirokom luku .Ja jos nijednom nisam bio u RS niti cu otici tamo do kraja zivota .Oticu u BL jedino kada se ljiljani budu vijorili tamo .A ja znam da ljiljani nemogu doci tamo nijednim drugim putem i nijednim drugim prevoznim sredstvom ( doli ) nego na transporteru .[/quote]
tamo ljiljani nikad neće ući ni na transporteru, možda je mogla šahovnica, [b]ali tko će shvatit pokojnog franju[/b].[/quote]
------------------
---------------
FT
Ja ga shvatam .Citam ga ko bukvar . Nije dogovoren sa Slobom i Smiljom Avramov i drugim crtacima karata ulazak u Banja Luku kao u Knin . :P
- cogni
#94 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
O ne, samo ne opet.ld wrote:ma ja nek je mogao ante gotovina sa svojih 10 000 domobrana da udje u banja luku
![]()
![]()
![]()
Boze sacuvaj i sakloni
Ljudi, to je bilo prije 12 godina, nije li to malo predugo vremena da bismo i dalje na svakoj temi prichali o tome da li je Banja Luka bila pred padom, cijom zaslugom, tko je to sprijechio i sta bi bilo da je bilo drukcije.
- mofo33
#95 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
12 godina ??? bolan, jos 400 godina ce se pricati iste suplje pricecogni wrote:O ne, samo ne opet.ld wrote:ma ja nek je mogao ante gotovina sa svojih 10 000 domobrana da udje u banja luku
![]()
![]()
![]()
Boze sacuvaj i sakloni![]()
Ljudi, to je bilo prije 12 godina, nije li to malo predugo vremena da bismo i dalje na svakoj temi prichali o tome da li je Banja Luka bila pred padom, cijom zaslugom, tko je to sprijechio i sta bi bilo da je bilo drukcije.
(u medjuvremenu ce se dodati jos neke nove, naravno)
- Pietje_Bel
#96 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Osa:
Mislim da je ovo sve malo previse komplikovano za tebe. Ovdje ja upravo pisem o osvjecsenju Bosanskog ili Bosnjackog naroda. Svi mi ovdje uporno govorimo da je Bosanac isto kao i Bosnjak i Bosnjanin. Nema nikakve razlikeizmedu tih rijeci. Samo je Bosnjak uprljan ratom, stradanjem itd. i mi zelimo da koristimo taj naziv Bosanac. Katolici posle pada Bosanskog kraljvstva su se nazivali BOSNJACIMA (pogledaj sta nas Benedikt jos 1531. o njima zapisuje
), Bosnjaci koji prelaze na Islam i katolici se skupa nazivaju Bosnjacima sve do 1900. godine. (pogledaj putopise Evlije Celebi). Nista ja nemam znaci protiv tog naziva Bosnjak. To je naziv za stanovnike Bosne, nasljednike Bosanskog etnosa (koji je se poceo formirati od kada je Bosna napravila prve korake za samostalnost.). Ono sto meni smeta je da je se taj pojam uprljao i sto se Bosnjaci nisu dovoljno osvijestili u nacionalnom smislu.
Ne ljutim se ja nista samo ti nije logicno to sto pises. Katolicke svetinje ali vezane za Hrvatski narod. Znaci sve sto je katolicko je postalo Hrvatsko? Ti Hrvati su se nazivali Bosnjacima do 19. vjeka. Ako su katolici ne znaci da su automatski Hrvati. Ispravno je reci da su to katolicke svetinje i da su danas vezne za Hrvatski narod. Ja njima ne sporim da su oni Hrvati. Ako se oni tako osjecaju onda ko smo mi da to negiramo ali te svetinje ne pripadaju Hrvatskom narodu nego samo Bosanskom.bez ljutnje, ali i bobovac i kraljeva sutjeska su katoličke svetinje i već stoljećima vezane za hrvatski narod u bih, kako ta mjesta vezati za bošnjake, da li to znači da su to prije bili katolici, da dijele isto narodnosno stablo sa hrvatima. ja mislim da nije tako, možda dio, ali većina ne. i moram primjetiti da bošnjaci nikad nisu bili na rubu nestanka, bili su u teškoj situaciji, ali jedan narod ne može nestati, i narod je izabrao ono što osjeća da je, ako je to islam, u redu, većina misli i želi to, ti si izgleda u manjini.
Mislim da je ovo sve malo previse komplikovano za tebe. Ovdje ja upravo pisem o osvjecsenju Bosanskog ili Bosnjackog naroda. Svi mi ovdje uporno govorimo da je Bosanac isto kao i Bosnjak i Bosnjanin. Nema nikakve razlikeizmedu tih rijeci. Samo je Bosnjak uprljan ratom, stradanjem itd. i mi zelimo da koristimo taj naziv Bosanac. Katolici posle pada Bosanskog kraljvstva su se nazivali BOSNJACIMA (pogledaj sta nas Benedikt jos 1531. o njima zapisuje
-
ld
#97 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
bosnjaci su imali itekako formiranu svijest do prije nekih 150-tak godina
i u bitci kod banja luke bosnjaci muslimani,bosnjaci katolici,bosnjaci pravoslavci su se zajedno borili protiv austrougarske vojske
u to vrijeme je bila bosna i bosnjaci,imali su zavidan stupanj autonomije u osmanskom carstvu
cak jedan od jezika na dvoru sultana je bio bosnjacki
veziri,oficirski kadar,administracija,dobar dio svega toga su drzali upravo bosnjaci
ali padom osmanskog carstava i aneksijom bosne pocinje srpska i hrvatska propaganda i svi se vode svojim nacionalnim interesima i pri tome nas jedni smatraju hrvatskim cvijecem,a drugi poturcenim srbima,a nasa inteligencija,bogati bosnjaci se iseljavaju za tursku
U pocetku u tome prednjace Hrvati. Po idejnoj floskuli "oca Hrvata" Ante Starcevica da su "muslimani cvijet hrvatskog
naroda", tada vodeci romanticarski pisci Josip Eugen Tomic, Eugen Kumicic i Milan Ogrizovic kroz svoja djela nastoje
opravdati tezu da su Bosnjaci - islamizirani Hrvati. U krajnost odlazi tadasnji nadbiskup Bosanske Biskupije Josip
Stadler koji vrsi pokrstavanje Bosnjaka. Sa srpske strane, jos od vremena Vasilija Brkica do istoricara Jovana Rajica
uporno se tvrdi da su Bosnjaci prisilno "poturceni" Srbi pa tako dolazi do toga da se prvaci potput Dervisbega
Ljubojevica, Alipase Rizvanbegovic i Mehemdbega Spahica deklarisu kao Srbi. Ipak; Osman DJikic 1903. prvi uvodi
vjersku odrednicu: muslimani - za narod: Bosnjake. Time cini katastrofalnu gresku, jer taj pojam ostaje u upotrebi do
danasnjih dana, posto i danas ogroman broj Bosnjaka umjesto da za sebe kazu da su Bosnjaci u nacionlanom smislu,
oni govore da su muslimani (dakle samo pripadnici vjerske grupe). Do 1903. su austrougarske vlasti Bosnjake u
vjerskom smislu nazivali: muhamedanci, sto je takodjer netacno, jer muslimani nisu sljedbenici Muhammeda a.s.
nego vjere: islama koju je Poslanik samo primio od Boga
uglavnom i i za vrijeme kraljevine shs i za vrijeme titine jugoslavije su bosnjaci bili gradjani drugog reda,zapravo nisu bili ni priznati
srpski orijentalisti su nam pisali ko smo i sta smo,tek sada,poslije rata bosnaci pisu i istrazuju,i treba vremena,pa enver imamovic je radio 15 godina na stablu bosanske kraljevske porodice kotromanic,proputovao je od irske,rusije,turske,italije i drugih evropskih zemalja,15 godina je istrazivao arhive da bi mogao ovo stablo kotromanica da zavrsi
i on i nasi drugi historicari odlaze u tursku,rade na tome da dobiju dozvolu za vatikansku arhivu,skupljaju dokumente koji se pazljivo provjeravaju,jer mi ne zelimo da budemo poput srpskih orijentalista koji gdje god stignu lazu i poturaju lazi
evo sta kaze durakovic o tim srpskim orijentalistima
Takve negativnosti uocavamo i u našem bližem okruženju. Orijentalisti iz Srbije imali su posebnu ulogu u proizvodnji netrpeljivosti spram muslimana u Bosni i Hercegovini. Neke od njih ste i osobno poznavali?
Prof.dr. Esad Durakovic: Da, poznavao sam ih licno i kao što rekoh vodio sam oštru javnu polemiku s njima, zbog cega me je Darko Tanaskovic prije dvadesetak godina javno optužio za fundamentalizam, a za univerzitetskog profesora u to vrijeme bila je to smrtna profesionalna presuda. Kao beogradskom studentu, nametali su mi literaturu upravo onih negativnih orijentalistickih autoriteta o kojima sam malocas govorio, a ja nisam mogao prihvatiti konacnost njihovih sudova. Doduše, tih decenija pozitivan je bio Rade Božovic, ali su centrifugalne sile srpskoga fašizma uspjele i njega homogenizirati u posljednje vrijeme, zbog cega veoma žalim. Glavni srpski orijentalisti (D. Tanaskovic, A. Popovic, M. Jevtic, pa i D. Kalajic) decenjama su uspješno djelovali u struji ekstremnog evrocentrizma, zapravo oni su ga doveli do šovinizma. Pogledajte samo Tanaskovicevu posljednju knjigu Islam i mi: ne pamtim da sam citao knjigu koja nosi tako silnu mržnju i koja se temelji na takvoj ideološkoj izopacenosti. Tu sam knjigu negativno prikazao našoj javnosti. Zapravo, tvrdim da su srpski orijentalisti marljivo gradili ideološku platformu za genocid u Bosni i Hercegovini. O tome sam podnio izlaganje na jednom medunarodnom skupu (Orientalism: Dialogue of Cultures, Amman (Jordan) 22-24. oktobra 2002. godine, povodom proglašenja Ammana prijestonicom arapske kulture. Referat “Dawr al-’istišraq al-yuguslafi fi tabrir ’ibada al-D`ama’iyya” – Uloga jugoslovenske orijentalistike u amnestiji genocida) i to izlaganje vec je objavljeno na arapskom jeziku.
i u bitci kod banja luke bosnjaci muslimani,bosnjaci katolici,bosnjaci pravoslavci su se zajedno borili protiv austrougarske vojske
u to vrijeme je bila bosna i bosnjaci,imali su zavidan stupanj autonomije u osmanskom carstvu
cak jedan od jezika na dvoru sultana je bio bosnjacki
veziri,oficirski kadar,administracija,dobar dio svega toga su drzali upravo bosnjaci
ali padom osmanskog carstava i aneksijom bosne pocinje srpska i hrvatska propaganda i svi se vode svojim nacionalnim interesima i pri tome nas jedni smatraju hrvatskim cvijecem,a drugi poturcenim srbima,a nasa inteligencija,bogati bosnjaci se iseljavaju za tursku
U pocetku u tome prednjace Hrvati. Po idejnoj floskuli "oca Hrvata" Ante Starcevica da su "muslimani cvijet hrvatskog
naroda", tada vodeci romanticarski pisci Josip Eugen Tomic, Eugen Kumicic i Milan Ogrizovic kroz svoja djela nastoje
opravdati tezu da su Bosnjaci - islamizirani Hrvati. U krajnost odlazi tadasnji nadbiskup Bosanske Biskupije Josip
Stadler koji vrsi pokrstavanje Bosnjaka. Sa srpske strane, jos od vremena Vasilija Brkica do istoricara Jovana Rajica
uporno se tvrdi da su Bosnjaci prisilno "poturceni" Srbi pa tako dolazi do toga da se prvaci potput Dervisbega
Ljubojevica, Alipase Rizvanbegovic i Mehemdbega Spahica deklarisu kao Srbi. Ipak; Osman DJikic 1903. prvi uvodi
vjersku odrednicu: muslimani - za narod: Bosnjake. Time cini katastrofalnu gresku, jer taj pojam ostaje u upotrebi do
danasnjih dana, posto i danas ogroman broj Bosnjaka umjesto da za sebe kazu da su Bosnjaci u nacionlanom smislu,
oni govore da su muslimani (dakle samo pripadnici vjerske grupe). Do 1903. su austrougarske vlasti Bosnjake u
vjerskom smislu nazivali: muhamedanci, sto je takodjer netacno, jer muslimani nisu sljedbenici Muhammeda a.s.
nego vjere: islama koju je Poslanik samo primio od Boga
uglavnom i i za vrijeme kraljevine shs i za vrijeme titine jugoslavije su bosnjaci bili gradjani drugog reda,zapravo nisu bili ni priznati
srpski orijentalisti su nam pisali ko smo i sta smo,tek sada,poslije rata bosnaci pisu i istrazuju,i treba vremena,pa enver imamovic je radio 15 godina na stablu bosanske kraljevske porodice kotromanic,proputovao je od irske,rusije,turske,italije i drugih evropskih zemalja,15 godina je istrazivao arhive da bi mogao ovo stablo kotromanica da zavrsi
i on i nasi drugi historicari odlaze u tursku,rade na tome da dobiju dozvolu za vatikansku arhivu,skupljaju dokumente koji se pazljivo provjeravaju,jer mi ne zelimo da budemo poput srpskih orijentalista koji gdje god stignu lazu i poturaju lazi
evo sta kaze durakovic o tim srpskim orijentalistima
Takve negativnosti uocavamo i u našem bližem okruženju. Orijentalisti iz Srbije imali su posebnu ulogu u proizvodnji netrpeljivosti spram muslimana u Bosni i Hercegovini. Neke od njih ste i osobno poznavali?
Prof.dr. Esad Durakovic: Da, poznavao sam ih licno i kao što rekoh vodio sam oštru javnu polemiku s njima, zbog cega me je Darko Tanaskovic prije dvadesetak godina javno optužio za fundamentalizam, a za univerzitetskog profesora u to vrijeme bila je to smrtna profesionalna presuda. Kao beogradskom studentu, nametali su mi literaturu upravo onih negativnih orijentalistickih autoriteta o kojima sam malocas govorio, a ja nisam mogao prihvatiti konacnost njihovih sudova. Doduše, tih decenija pozitivan je bio Rade Božovic, ali su centrifugalne sile srpskoga fašizma uspjele i njega homogenizirati u posljednje vrijeme, zbog cega veoma žalim. Glavni srpski orijentalisti (D. Tanaskovic, A. Popovic, M. Jevtic, pa i D. Kalajic) decenjama su uspješno djelovali u struji ekstremnog evrocentrizma, zapravo oni su ga doveli do šovinizma. Pogledajte samo Tanaskovicevu posljednju knjigu Islam i mi: ne pamtim da sam citao knjigu koja nosi tako silnu mržnju i koja se temelji na takvoj ideološkoj izopacenosti. Tu sam knjigu negativno prikazao našoj javnosti. Zapravo, tvrdim da su srpski orijentalisti marljivo gradili ideološku platformu za genocid u Bosni i Hercegovini. O tome sam podnio izlaganje na jednom medunarodnom skupu (Orientalism: Dialogue of Cultures, Amman (Jordan) 22-24. oktobra 2002. godine, povodom proglašenja Ammana prijestonicom arapske kulture. Referat “Dawr al-’istišraq al-yuguslafi fi tabrir ’ibada al-D`ama’iyya” – Uloga jugoslovenske orijentalistike u amnestiji genocida) i to izlaganje vec je objavljeno na arapskom jeziku.
- sarajevac071
#98 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Bošnjaku
Primi pozdrav, premili spomene,
od gorstaka sa studene st´jene,
Gdje ´no soko sokolice leze,
Gdje ´no zemlja krvnu bracu steze,
Gdje se bolji ocekuju dani,
Gdje se stuju svoji velikani.
Ti polece nebu pod oblake,
Da ugasis zarkom suncu trake
I sneses ih u gnijezdo milo.
Ha, Bosnjace! Sretno tebi bilo.
Miloj Bosni stani na medjniku
Miloj Bosni na ponos i diku!
Moj Bosnjace, oko sokolovo,
Dosta slatkih prespavasmo snova,
dosta ljutih preboljesmo rana
kroz nekol´ko godinica dana.
Vec je hora, koja doci omra,
da poletis kao soko sivi,
Da poviknes: "Joste Bosnjak zivi;
joste zivi, mrijet mu se nece,
dok se Zemlja oko Sunca krece.
Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata...
A danas se kroza svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire,
I jos nesto, cemu oko vjesto
Hrabri ponos i srce junacko
nada sve se zacuditi mora:
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvjetlije blago,
Nase ime ponosno i drago;
Eto hoce, secer razgovore!
Kucnuo je casak odlucnosti,
da kliknemo i mi u radosti:
Zdravo sine, mile domovine,
Nas junace, ponosni Bosnjace!
Pozdravlja te sa krsa viteze,
Zivi, zivi na hiljade ljeta!
Miloj majci na radost i diku,
Boreci se za otajstva sveta!
Safvet beg Bašagić
(List "BOŠNJAK" od 2. VII, 1891)
Primi pozdrav, premili spomene,
od gorstaka sa studene st´jene,
Gdje ´no soko sokolice leze,
Gdje ´no zemlja krvnu bracu steze,
Gdje se bolji ocekuju dani,
Gdje se stuju svoji velikani.
Ti polece nebu pod oblake,
Da ugasis zarkom suncu trake
I sneses ih u gnijezdo milo.
Ha, Bosnjace! Sretno tebi bilo.
Miloj Bosni stani na medjniku
Miloj Bosni na ponos i diku!
Moj Bosnjace, oko sokolovo,
Dosta slatkih prespavasmo snova,
dosta ljutih preboljesmo rana
kroz nekol´ko godinica dana.
Vec je hora, koja doci omra,
da poletis kao soko sivi,
Da poviknes: "Joste Bosnjak zivi;
joste zivi, mrijet mu se nece,
dok se Zemlja oko Sunca krece.
Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata...
A danas se kroza svoje hire,
Oba stranca ko u svome sire,
I jos nesto, cemu oko vjesto
Hrabri ponos i srce junacko
nada sve se zacuditi mora:
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvjetlije blago,
Nase ime ponosno i drago;
Eto hoce, secer razgovore!
Kucnuo je casak odlucnosti,
da kliknemo i mi u radosti:
Zdravo sine, mile domovine,
Nas junace, ponosni Bosnjace!
Pozdravlja te sa krsa viteze,
Zivi, zivi na hiljade ljeta!
Miloj majci na radost i diku,
Boreci se za otajstva sveta!
Safvet beg Bašagić
(List "BOŠNJAK" od 2. VII, 1891)
- osa
#99 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
ne znam možda je sve to stvarno komplicirano za mene, zato to treba pojednostaviti, otićo do bobovca, do kraljeve sutjeske, do samostana u kreševu i fojnici i pitati ljude koji tamo obitavaju, što su i tko su, bojim se da će te odgovor razočarati. možda su ti ljudi nekad i bili bošnjani ali sada nije nekad, nacije se kao što i sam kažeš izgrađuju i ti ljudi su se kroz stoljeća izgrađivali i danas su hrvati. ne znam šta tu ima komplicirano. kažeš sve što je katoličko ne mora biti i hrvatsko, pa naravno da ne mora i nije, pa masa ljudi koji stoljećima žive u hrvatsko a katolici su nisu hrvati(talijani, mađari,česi), ne vidim zašto onda nekom smeta to što je netko u bih hrvat a nije bošnjak, ne primjećuje li se u takvim razmišljanjima i doza nekih totalitarnih ideologija koje bošnjaci vole inputirati drugima. a nacionalni osjećaj se ne stiče tako da se prisvajau tuđe svetinje, jer kad se toliko držalo do bobovaca i sl. svetinja, što se onda nije držalo uvijek kao što su se bih hrvati toga držali. htio ti to prihvatiti ili ne bošnjačka povijest i nacionalni osjećaj počinje s turcima i islamom, pa to i gospodin cerić sam kaže, a on je ipak autoritet za većinu bošnjaka.Pietje_Bel wrote:Osa:
Ne ljutim se ja nista samo ti nije logicno to sto pises. Katolicke svetinje ali vezane za Hrvatski narod. Znaci sve sto je katolicko je postalo Hrvatsko? Ti Hrvati su se nazivali Bosnjacima do 19. vjeka. Ako su katolici ne znaci da su automatski Hrvati. Ispravno je reci da su to katolicke svetinje i da su danas vezne za Hrvatski narod. Ja njima ne sporim da su oni Hrvati. Ako se oni tako osjecaju onda ko smo mi da to negiramo ali te svetinje ne pripadaju Hrvatskom narodu nego samo Bosanskom.bez ljutnje, ali i bobovac i kraljeva sutjeska su katoličke svetinje i već stoljećima vezane za hrvatski narod u bih, kako ta mjesta vezati za bošnjake, da li to znači da su to prije bili katolici, da dijele isto narodnosno stablo sa hrvatima. ja mislim da nije tako, možda dio, ali većina ne. i moram primjetiti da bošnjaci nikad nisu bili na rubu nestanka, bili su u teškoj situaciji, ali jedan narod ne može nestati, i narod je izabrao ono što osjeća da je, ako je to islam, u redu, većina misli i želi to, ti si izgleda u manjini.
Mislim da je ovo sve malo previse komplikovano za tebe. Ovdje ja upravo pisem o osvjecsenju Bosanskog ili Bosnjackog naroda. Svi mi ovdje uporno govorimo da je Bosanac isto kao i Bosnjak i Bosnjanin. Nema nikakve razlikeizmedu tih rijeci. Samo je Bosnjak uprljan ratom, stradanjem itd. i mi zelimo da koristimo taj naziv Bosanac. Katolici posle pada Bosanskog kraljvstva su se nazivali BOSNJACIMA (pogledaj sta nas Benedikt jos 1531. o njima zapisuje), Bosnjaci koji prelaze na Islam i katolici se skupa nazivaju Bosnjacima sve do 1900. godine. (pogledaj putopise Evlije Celebi). Nista ja nemam znaci protiv tog naziva Bosnjak. To je naziv za stanovnike Bosne, nasljednike Bosanskog etnosa (koji je se poceo formirati od kada je Bosna napravila prve korake za samostalnost.). Ono sto meni smeta je da je se taj pojam uprljao i sto se Bosnjaci nisu dovoljno osvijestili u nacionalnom smislu.
- sarajovasi
#100 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Slazem se da smo manjina ali postavlja se ZASTO?
Kad smo bili u Krljevini SHS bili smo Musimani-na kraju smo najvise +++ebali
Kad smo bili u Jugi bili smo najveci Jugosloveni i kleli se u Tita -na kraju smo najvise +++ebali
Kad se Juga raspadala postali smo Bosanci -na kraju smo najvise +++ebali
Jedino kad smo bili BOŠNJACi za vrijeme Kraljevine BIH imali smo prosperitet i napredak
PS
Kad se HRVATI I SRBI iz BIH budu se nazivali Bosancima i da zive u BIH jedinoj domovini onda cu i ja da se tako nazivam i to ovim redom
Bosanac -katolik
Bosanac -musliman
Bosanac -pravoslavac
Kad smo bili u Krljevini SHS bili smo Musimani-na kraju smo najvise +++ebali
Kad smo bili u Jugi bili smo najveci Jugosloveni i kleli se u Tita -na kraju smo najvise +++ebali
Kad se Juga raspadala postali smo Bosanci -na kraju smo najvise +++ebali
Jedino kad smo bili BOŠNJACi za vrijeme Kraljevine BIH imali smo prosperitet i napredak
PS
Kad se HRVATI I SRBI iz BIH budu se nazivali Bosancima i da zive u BIH jedinoj domovini onda cu i ja da se tako nazivam i to ovim redom
Bosanac -katolik
Bosanac -musliman
Bosanac -pravoslavac