Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
semmy

#76 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by semmy »

Eborg wrote:
Benighted wrote:A kako Albanci reaguju na nas sto govorimo bosanski/srpski/hrvatski , budel vrljikom preko ledja ? :D
Na Kosovu je ekstremno opasno,sad u Albaniji ko ce ga znati... :D
dvije drzave kao mi i hrvati iliti mi i srbija, ne kontam sto ih spajate u jedno, nidje veze :? :?
tako su mnogi evropljani mislili a bogami i dan danas misle o bosni pa opet se usude i dodju kod nas...
nije ni nasa situacija u drzavi nista bolja od njihove
fantom slobode

#77 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by fantom slobode »

Eborg wrote:
Benighted wrote:A kako Albanci reaguju na nas sto govorimo bosanski/srpski/hrvatski , budel vrljikom preko ledja ? :D
Na Kosovu nema problema.Vise puta sam stajao i pitao za put na nasem jeziku, mladi koji ne znaju nas jezik, upute te samo na starijeg koji ga govori i koji ti sasvim normalno objasni kojim putem treba da ides.E sada sto poznata propaganda servira pricu, to i nije prvi put, serviraju oni to vec desetinama godina...Jedini grad koji je opasan na Kosovu je Kosovska Mitrovica jer je puna olosa koji je tu dosao po naredbi da pravi nerede i probleme.Oni su placeni za to.
Eborg

#78 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Eborg »

Pa dobro.Ali vodio sam se chlancima koje je pisao rezhiser Mustafic i nekim iskustvima koje je dozhivio moj rodjak...

Dodushe,moja greshka.Isti narod ali ono na Kosovu je politichko pitanje... ;-)
Valbon_1

#79 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Valbon_1 »

Eborg wrote:

@Eborg...Ti si izgleda neka teska kukavica...tesko tebi ako si mushko.... :D odose nam tema ohrabrujuci te... :lol:

@Semmy, radi se o stihovima poezije "Bagëti e Bujqësi" poznatog albanskog pisca Naima Frashëria. :)

@Bumerang, odlicna i tacno na vreme otvorena tema... :thumbup:

A ja...ostao skroz iznenadhen (na dobro) kada vidjeh temu... :-D

Inace ja sam sa "opasnog" dijela albanske teritorije, tj Republike Kosova... :-)
emra_a

#80 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by emra_a »

A kako Albanci reaguju na nas sto govorimo bosanski/srpski/hrvatski , budel vrljikom preko ledja ?

stavis mjesec i zvjezdu,odmah ce skontati da si Bosnjo i pustit ce te :D :D

salu na stranu,na Kosovu je opasno,u Albaniji ne....Albanija je 30% pravoslavna,,Saranda(turisticko mjesto) je vecinom pravoslavna,pa i da si srbin mnogi ce te voljeti :D
Last edited by emra_a on 13/06/2008 15:08, edited 2 times in total.
Bumerang

#81 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Image

Vise info i slika na: http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 00&page=42

Eborg wrote:Pa dobro.Ali vodio sam se chlancima koje je pisao rezhiser Mustafic i nekim iskustvima koje je dozhivio moj rodjak...

Eborg,

Pa i nemoj da ides u nijednu zemlju na svijetu ako imas lose prdrasude o tim zemljama i ljudima i ako se plasis da ti se nigdje sta lose ne dogodi :shock:

Danas je opasno i preko ulice prelazit jer te moze nedaj boze i neko auto udarit ili ti pasti s necijeg balkona saksija na glavu :D Znaci, oslobodi se straha i predrasuda i bice ti svugdje lijepo :)
Last edited by Bumerang on 12/01/2013 16:46, edited 2 times in total.
Eborg

#82 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Eborg »

Valbon_1 wrote:@Eborg...Ti si izgleda neka teska kukavica...tesko tebi ako si mushko.... :D odose nam tema ohrabrujuci te... :lol:
Shto me iznapadashe a ja ni kriv ni duzhan... :shock:

Nije mene strah kao ponosnog pripadnika mushkog roda,no budimo realni Albanija je dugo,dugo vremena bila u izolaciji i logichno je da se jako malo zna o njoj...Ipak,prvi sam koji ce pokushati promijeniti tu stvar,barem iz svoje perspektive...
semmy

#83 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by semmy »

Valbon_1 wrote: Inace ja sam sa "opasnog" dijela albanske teritorije, tj Republike Kosova... :-)
ma hajd bogati i ja sam iz opasnog dijela bih, tj sarajeva gdje se maloljetnici ubijaju medjusobno u sred bijela dana, skoro pa svakodnevno.... pa fala bogu zivi se nekako
Eborg

#84 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Eborg »

Bumerang wrote:
Eborg wrote:Pa dobro.Ali vodio sam se chlancima koje je pisao rezhiser Mustafic i nekim iskustvima koje je dozhivio moj rodjak...

Eborg,

Pa i nemoj da ides u nijednu zemlju na svijetu ako imas lose prdrasude o tim zemljama i ljudima i ako se plasis da ti se nigdje sta lose ne dogodi :shock:

Danas je opasno i preko ulice prelazit jer te moze nedaj boze i neko auto udarit ili ti pasti s necijeg balkona saksija na glavu :D Znaci, oslobodi se straha i predrasuda i bice ti svugdje lijepo :)
Ma nemam nikakve predrasude,zaboga,bio sam i na "gorim" mjestima.Samo sam naveo losha iskustva tih osoba sa Kosova.A i Kosovo sam naveo u zezanciji aludirajuci na to da je to isti narod...Uopce nemam predrasude prema Albancima,naprotiv.Rado bih otishao,josh samo da nadjem drushtvo kojima nije vrhunac derneka uletjeti "medju trebe" u Crnoj Gori ili Hrvatskoj jer vjerujem da je albanska obala poluprazna...Barem sam tako zakljuchio na nekim turistichkim siteovima...
debela

#85 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by debela »

ako je albanska obala poluprazna to je onda najprivlacnije u cijeloj prici. kao najveci problem cini mi se prevoz. ako nemas auto mrka kapa :(
Bumerang

#86 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Shkoder around/Skadar okolina
http://farm9.staticflickr.com/8441/7754 ... 56d7_b.jpg
Image
Valbon_1 wrote:
Eborg wrote:

@Eborg...Ti si izgleda neka teska kukavica...tesko tebi ako si mushko.... :D odose nam tema ohrabrujuci te... :lol:

@Semmy, radi se o stihovima poezije "Bagëti e Bujqësi" poznatog albanskog pisca Naima Frashëria. :)

@Bumerang, odlicna i tacno na vreme otvorena tema... :thumbup:

A ja...ostao skroz iznenadhen (na dobro) kada vidjeh temu... :-D

Inace ja sam sa "opasnog" dijela albanske teritorije, tj Republike Kosova... :-)

Valbon,

Hvala ti na lijepom i korektnom odgovoru. Drago mi je da ti se tema svidja :) Kako vidimo, ti bolje pricas, pises i razumijes bosanski nego sto bosanci razumiju, pisu ili pricaju albanski i to je za tebe veliki plus. Znanje razlicitih jezika je pravo bogatsvo i najvaznija komunikacija izmedju ljudi. Bez poznavanja razlicitih jezika je nemoguce komunicirati.

Evo i google translate program za prevodjenje jezika. Program ne prevodi sve korektno ali se ipak moze razumjeti: http://translate.google.com/#sq|hr|
Na zalost na google-u bosanski jezik nije programiran pa se do daljnjeg dok ga ne ubace mogu koristiti hrvatski, srpski i slicno.

Evo otvorena je i posebna tema o Kosovu sa naslovom "Kosovo Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija". http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 32&t=54465 Tu ce se ubacivati slike i tekstovi o tome koliki su prirodni i drugi turisticki potencijali na Kosovu. Koliko se danas na cijelom Kosovu i Kristini masovno gradi (poslovni, stambeni objekti i infrastruktura) i kako ce Pristina uskoro postati veliki poslovni centar SAD-a i EU. Mislim da ce jedna ovakva tema biti jako dobra za poslovne, turisticke i druge veze izmedju Kosova i Bosne i Hercegovine :dance:

PS: Valbon, ja bih tebe i ostale ucesnike ove teme zamolio da se ne upetljajete u politicke teme da nebi na taj nacin pokvarili cilj teme a to je turizam u Albaniji.

Lijep pozdrav,
Bumerang
Last edited by Bumerang on 12/01/2013 16:52, edited 7 times in total.
Valbon_1

#87 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Valbon_1 »

emra_a wrote:
A kako Albanci reaguju na nas sto govorimo bosanski/srpski/hrvatski , budel vrljikom preko ledja ?

stavis mjesec i zvjezdu,odmah ce skontati da si Bosnjo i pustit ce te :D :D

salu na stranu,na Kosovu je opasno,u Albaniji ne....Albanija je 30% pravoslavna,,Saranda(turisticko mjesto) je vecinom pravoslavna,pa i da si srbin mnogi ce te voljeti :D

Emra...tu si negdje ali ne bas sasvim...mislim sa statistikom. A sto se tice Kosova...ja ne znam otkud tebi misao da je tamo opasno :shock: :shock:

E sad sto se tice gostoprimstava...ne znam dal negdje na svijetu postoji obicaji kao kod albanaca, kod kojih gost bi bio zasticen njihovim zivotima (domacina kuce).

Sto se tice prirodnih lijepota, Albanija ima dosta visu i bolju "prirodnu" ponudu, to je i normalno jer je skoro tri puta i veca (geografski) od Kosova, mada i na Kosovu ima dosta lijepih mijesta, a narocitu u juznom i zapadnom dijelu zemlje (Albanske Alpe i Nacionalni Park "Sharr", koje ne bih menjao ni za jedno mijesto na svijetu).
Medjutim razvoj turizma kod obje drzave je...zazeljeti.
Bumerang

#88 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Last edited by Bumerang on 12/01/2013 16:55, edited 6 times in total.
Bumerang

#89 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Albanska naftna industrija:

AMBO pipeline http://en.wikipedia.org/wiki/AMBO_pipel ... note-bbc-0

History
The pipeline was proposed already in 1993. On 27 December 2004, prime-ministers of Albania, the Republic of Macedonia and Bulgaria signed the latest political declaration, followed by the memorandum of understanding between representatives of Albania, the Republic of Macedonia and Bulgaria and Ted Ferguson, the president and CEO of AMBO.[1] On 30 October 2006, Albania and the Republic of Macedonia signed a protocol to determinate the entrance points of the pipeline. The entrance point will be Stebleve village in Albania and Lakaica village in the Republic of Macedonia. A similar protocol between Bulgaria and the Republic of Macedonia was signed later in 2006.

On 31 January 2007, the Republic of Macedonia, Bulgaria and Albania signed a trilateral convention on the construction of the Balkan pipeline AMBO. This document has been ratified by the Parliaments of all three countries and governs the construction, operation, and maintenance of the pipelines.[2]
[edit]

Description
The aim of the 912-kilometre (567 mi) long pipeline is to bypass the Turkish Straits in transportation of Russian and Caspian oil. The pipeline is expected to cost about US$1.5 billion and it will have a capacity of 750,000 barrels per day (119,000 m3/d).[3] There will be four pump stations, two in Bulgaria and one each in the Republic of Macedonia and Albania, constructed along the route. A pre-front-end engineering and design study (FEED) will be prepared by KBR.

Environmental studies to be conducted and construction licenses need to be obtained. The pipeline is expected to be operational by 2011

AMBO pipeline http://en.wikipedia.org/wiki/AMBO_pipel ... note-bbc-0

http://www.balkanalysis.com/2004/12/29/ ... lly-signed

http://en.wikipedia.org/wiki/AMBO_pipeline

Image

Image

Luka Drac ili Durres
Image

Image

Image

Image

Vise informacija i slika na: http://s120.photobucket.com/albums/o179 ... ?start=100
Last edited by Bumerang on 26/10/2011 01:44, edited 5 times in total.
meryem79

#90 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by meryem79 »

sellam na kosovu nije opasno ja sam bila u aprilu i ako bog da sad 2 jula idem opet u aprilu nisam smjela preko srbije da putujem ali sad mozda cu ici preko srbije jer preko bosne je daleko i u crnoj gori je ljepo ja sam bila prosleg ljeta u crnoj gori i super je u albaniji ima mafije i zbog jezika je zeznuto a u crnoj gori svi znaju bosanski mada je meni svejedno ha bosanski ha albanski
Bumerang

#91 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Saranda

Description

Just across the azure Ionian Sea from Corfu, this port city is a base for exploring the spectacular scenery of the Albanian Riviera and the amazing ruins of Butrint, an ancient Roman city 10 min/15 km to the south. Saranda, decorated by lofty cypress trees and brilliant purple bougainvillea, has had a construction boom of cafes, bars and hotels.

Image
Saranda, jug Albanije

Putovanja preko agencije Kompas: http://www.kompas-online.net/pages/indi ... randa.aspx
Last edited by Bumerang on 08/08/2010 23:01, edited 2 times in total.
Bumerang

#92 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Saranda:

Image

Image
Bumerang

#94 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Image
Last edited by Bumerang on 15/12/2010 09:41, edited 1 time in total.
Bumerang

#95 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Last edited by Bumerang on 15/12/2010 09:36, edited 1 time in total.
Bumerang

#97 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Image
Bumerang

#98 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Bumerang »

Valbona, sjevernoistocni dio Albanije u blizini granice sa Kosovom i Crnom Gorom
http://farm8.staticflickr.com/7204/6979 ... b4a6_b.jpg
Image

Vise info i slika na: http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 00&page=42
Last edited by Bumerang on 12/01/2013 17:03, edited 3 times in total.
Ponekad s'proljeca

#99 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by Ponekad s'proljeca »

Ovi kao da jos citaju i slusaju beogradske vijesti i propagandu!!!!!
callmethebreeeze

#100 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!

Post by callmethebreeeze »

ja sam bio na kosovu u decembru, na obe strane, nije opasno. mada nisam pricao nas na albanskoj strani, ali sam sreo jako puno albanaca. izuzetno fini i gostoljubivi ljudi.
Post Reply