Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tataratira

#76 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by tataratira »

madner wrote:U toj ulici autom kontam kako cu se prevrnut nazad. Tjesim se da cu okusiti koju sekundu beztezinsko stanje. :D
ali zato umjesto znoja,miris spržene lamele para čist zrak :-D
madner

#77 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by madner »

Jedan moj kolega preferira pjehe Tepebašinom nego sa mnom Odobašinom.

To je sportski duh, a i cuva srce covjek. :D
fantom slobode

#78 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by fantom slobode »

madner wrote:Jedan moj kolega preferira pjehe Tepebašinom nego sa mnom Odobašinom.

To je sportski duh, a i cuva srce covjek. :D
Jeste, dobro je to kada krenes Tepebasinom, ali da bi stigao do karanfil mahale, onda ili kroz tunel ili ljivadom, gdje te ceka Nagibov dajdza sa rotvajlerom...E ako si dobar sa Nerom,ratnim komandantom raje sa vrha Gorice, koji je jedini u ratu imao "motorolu", onda mozes uz ljivadu i polaganije...Sa Nerom se mozes upoznati pred Sanjinovim granapom, gdje on obavezno navrati na pivu.Usput, popricas sa Celinim obezbjedjenjem i razgledas njegov vozni park.
Nase Sarajevo je divno!!!!! :bih: :bih: :bih:
madner

#79 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by madner »

Teoretski gledano mozes do kosog lifta, pa malo vjezbat trcanje uz brdo sa biciklom, ili pored robota pa okolo kole i na mala vrata.

Ako nekako ubacis plivanje (recimo u znoju), sasvim solidan trening za trijatlon.

Jedno pitanje iz mahale, ona prodavnica u tunelu, cemu ona sluzi? Da li je to neki mamac, turisticka atrakcija ili je neko fakat imao nekad tu prodavnicu?
fantom slobode

#80 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by fantom slobode »

madner wrote:Teoretski gledano mozes do kosog lifta, pa malo vjezbat trcanje uz brdo sa biciklom, ili pored robota pa okolo kole i na mala vrata.

Ako nekako ubacis plivanje (recimo u znoju), sasvim solidan trening za trijatlon.

Jedno pitanje iz mahale, ona prodavnica u tunelu, cemu ona sluzi? Da li je to neki mamac, turisticka atrakcija ili je neko fakat imao nekad tu prodavnicu?
A to je turisticka atrakcija, dokaz da privatni poduzetnici nemaju granica.A ujedno pokusaj da se sprijece mladi da to obavljaju na javnom mjestu, pri povratku kuci.Sindikat manijaka je isto tako imao prituzbe na pokusaj otvaranja iste, tako da je na vrijeme zatvorena...
d2

#81 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

komi wrote:ja sam kupio Avalanš 3.0

sjajno
da sam znao da ću ovako uživati ranije bih kupio mašinu

kako se čovjek fino odmori nakon cijelog dana pred kompom

oči uživaju u vožnji :)

inače malo mi se nešto sjebalo :D ne mogu na onim većim zupčanicima vratiti brzinu s najniže na srednji zupčanik :cry:
moram stati pa prstima prebaciti brzinu
jesi uradio prvi servis u ?
bavka

#82 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by bavka »

taj nulti servis se obicno radi nakon 200-400km.Zavisi ko,kako i kuda vozi.Al nakon tog servisa biciklo radi savrseno :D
d2

#83 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

ahmed_dv wrote:@lalemali i @d2

Slazem se potpuno. I sam sam bezbroj puta razmisljao zasto ljudi u Sarajevu vise ne koriste biciklo umjesto auta. Onolike guzve na ulicama, a Sarajevo saka jada, mozes ga preci za 15 min biciklom. Ubjedjen sam da u udarnim satima je biciklo brze od auta kroz grad. Bas sam citao interesantan test u Stokholmu. Testirali koji nacin dostave paketa je najbrzi u gradu. Fazon firme kao TNT i UPS. Pokazalo se da je biciklo daleko najbrze. Cak brzi i od motora, jer se provlaci gdje motor ne smije. :)
u pravu si za brzinu... prosjecna brzina kod mene na biciklu je veca nego prosjecna u autu (biciklo 18 na sat, auto 17), svako malo si u nekoj guzvi, na nekom semaforu, biciklom to uglavnom rjesavas bez stajanja...

jednom prilikom, bilo je oko 6 sati dakle nije bilo spice krenemo na kafu prijatelj i ja iz starog grada do pijace ciglane, on autom, ja biciklom, start je bio kod inat kuce. prestigao me je kod kina radnik i dosao prvi ali sam ja bio tamo prije nego je konobar stigao... ovo je bilo dakle u vrijeme kada nije guzva u gradu, kada je guzva auto nema sanse u ovoj trci...

meni je samo zao sto po nasim firmama nema vise uslova za to da radnici dolaze biciklom, neka prostorija ili dvoriste gdje bi se bicikli mogli sigurno ostaviti i gdje bi se ljudi mogli presvuci

sto se tice ulica mislim da uslovi nisu losi, ulice posebno od m dvora pa prema ilidzi imaju siroke trotoare i mozes do vrela bosne doci bez ikakvih problema samo sa jednim malo potencijalno problematicnim mjestom a to je ona nova cesta sto vodi prema kruznom toku na ilidzi jer je tu trotoar (na strani prema aerodromu) uzak... mozes voziti drugom stranom ceste (ispod podvoznjaka) ali onda moras na kruzni tok...

takodje mislim da je stanje sve bolje i u pogledu toga kako vozaci tretiraju bicikle, prije kada krenes da predjes na zeleno maltene katanu moras nositi da se obracunas sa onim vozacima kojima je takodje zeleno, danas toga skoro da i nema, mene redovno pustaju da predjem prvi sa biciklom i stvarno je rijetko da se neko bas seljači i uzme ti pravo prolaza...

takodje sam primjetio i to da se papci (da bas tako - papci) uglavnom ne zele skloniti sa ceste kada pozvonis zvoncem dok se urbana ekipa skloni i pusti te da prodjes (uredno ih zahvalim kada prodjem ili sa hvala ili sa izvinite /sto su se morali skloniti/). nemojte mi sada raspredati price kako znam ko je ko jer je to vise nego ocigledno cak i kada nekome dopedalavam sa ledja...

uglavnom svijetla je buducnost bajkera cini mi se

jedino sto je po meni potencijalni problem je situacija na vilsonovom koje je postalo totalno zakrceno + klinci budalesu kako stignu na bajkovima... vec dva prijatelja su mi zavrsila sa slomljenim rukama ovog ljeta radi toga (naleti klinac na zadnjem pa se ti snalazi sta ces i kako ces da ga ne pokupis)... radi toga po vilsu samo obidjem krug da se upisem i ispisem i to maksimalno polako i obazrivo.

sretno !
d2

#84 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

bavka wrote:taj nulti servis se obicno radi nakon 200-400km.Zavisi ko,kako i kuda vozi.Al nakon tog servisa biciklo radi savrseno :D
ja predjoh vec 450, narucise me ove sedmice... mjenjaci blago receno prave probleme ... valjda ce rijesiti
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#85 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by Truba »

tek tamo poslije 22.06 ce biti mjesec da sam kupio
d2

#86 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

komi wrote:tek tamo poslije 22.06 ce biti mjesec da sam kupio
nije ti bitan mjesec nego klometraza, ja sam negdje 20.4.
zena21

#87 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by zena21 »

dje nestade pokretacica teme.. kako se natakarila na paciklo.. gubi joj se svaki trag :lol: :lol: :lol:
bavka

#88 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by bavka »

d2 wrote:
bavka wrote:taj nulti servis se obicno radi nakon 200-400km.Zavisi ko,kako i kuda vozi.Al nakon tog servisa biciklo radi savrseno :D
ja predjoh vec 450, narucise me ove sedmice... mjenjaci blago receno prave probleme ... valjda ce rijesiti
ma ne brini,sredice se to. sta rece,kod tebe je outpost? jel nazad alivio ili altus? nesto nisam obracao paznju.
a sto se tice situacije u gradu...ima nekih naznaka da ce biti bolje...mada je jos uvijek KRIZA! Katastrofalan je odnos vozaca prema biciklistima...mada ni pjesaci nisu mnogo bolji.Ustvari,nekad mi oni vise smetaju. Sreca,kroz grad samo proletim do prvog brda :D
ljudi,vjerujte...vrijedi proliti malo znoja i popeti se na Igman,Bjelasnicu,Jahorinu...cist zrak,uglavnom normalan narod,prekrasni krajolici i fenomenalan spust :D eto,nemam problema s linijom...al za one koji imaju...odlicna stvar..uzbrdo i samo uzbrdo :D
Alhemicarkaa

#89 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by Alhemicarkaa »

bavka wrote:
d2 wrote: Katastrofalan je odnos vozaca prema biciklistima...mada ni pjesaci nisu mnogo bolji.Ustvari,nekad mi oni vise smetaju. Sreca,kroz grad samo proletim do prvog brda :D
I vozim se ja tako, u suprotnoj traci kolona vozila, kad izmedju dva vozila iz te kolone ispade pred mene biciklista. Sram me bilo, sto ne zaustavljam auto kraj svakog vozila, izadjem i dobro pogledam da li ce se neko odluciti da prelazi cestu biciklom, maskiran, i na mjestu gdje se ne prelazi.

Bas sam bezobrazna :roll:
madner

#90 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by madner »

Alhemicarkaa wrote:
bavka wrote:
d2 wrote: Katastrofalan je odnos vozaca prema biciklistima...mada ni pjesaci nisu mnogo bolji.Ustvari,nekad mi oni vise smetaju. Sreca,kroz grad samo proletim do prvog brda :D
I vozim se ja tako, u suprotnoj traci kolona vozila, kad izmedju dva vozila iz te kolone ispade pred mene biciklista. Sram me bilo, sto ne zaustavljam auto kraj svakog vozila, izadjem i dobro pogledam da li ce se neko odluciti da prelazi cestu biciklom, maskiran, i na mjestu gdje se ne prelazi.

madner wrote:Nema problema, kad napravis salto mortale preko haube jer si na brzinu htjeo preci sa ceste na trotoar pa preko pjesackog, ili piruetu zbog otvaranja vrata ja cu pljeskat.

I no sikiriki, limarija se lako popravi, a kicma malo teze.
Alhemicarkaa

#91 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by Alhemicarkaa »

madner wrote:madner wrote:Nema problema, kad napravis salto mortale preko haube jer si na brzinu htjeo preci sa ceste na trotoar pa preko pjesackog, ili piruetu zbog otvaranja vrata ja cu pljeskat.

No sikiriki, ja ne vozim brzo, i bez problema sam uspjela zakociti, pa je hauba netaknuta, a i kicma gospodina za biciklom, medjutim, tahikardiju koju sam tad dobila, nijedan lijecnik ne moze izlijeciti. A gospodin je prelazio na otvorenom putu, preprijecio sebi cestu, sto da ne. Usko mu prevozno sredstvo, pa moze.
d2

#92 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

bavka wrote:ma ne brini,sredice se to. sta rece,kod tebe je outpost? jel nazad alivio ili altus? nesto nisam obracao paznju.
a sto se tice situacije u gradu...ima nekih naznaka da ce biti bolje...mada je jos uvijek KRIZA! Katastrofalan je odnos vozaca prema biciklistima...mada ni pjesaci nisu mnogo bolji.Ustvari,nekad mi oni vise smetaju. Sreca,kroz grad samo proletim do prvog brda :D
ljudi,vjerujte...vrijedi proliti malo znoja i popeti se na Igman,Bjelasnicu,Jahorinu...cist zrak,uglavnom normalan narod,prekrasni krajolici i fenomenalan spust :D eto,nemam problema s linijom...al za one koji imaju...odlicna stvar..uzbrdo i samo uzbrdo :D
Jeste outpost (imam crno - sive bisage nazad, po tome me je lako poznati - ako me sretnes), mjenjaci su Acera. Znam da nisu nista posebno ali meni je ok samo kad su nastimani, vjerovatno su se samo rastimali.

znam ja to za planinu stari ali se plasim da jos nemam kondicije pa se trudim da je steknem, moram malo detaljnije poceti pratiti CC forum pa kad budu kakve lakse ture da se prikljucim, blam mi da idem sa vama a da ne mogu drzati tempo :(
d2

#93 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

Alhemicarkaa wrote:
bavka wrote:Katastrofalan je odnos vozaca prema biciklistima...mada ni pjesaci nisu mnogo bolji.Ustvari,nekad mi oni vise smetaju. Sreca,kroz grad samo proletim do prvog brda :D

i ja sam vozac ali i biciklista i ima istine u tome sto kazes ali ipak posto i sam vozim biciklo znam sta bi onaj drugi na bicklu mogao uraditi pa mi nije problem da to i predvidim, desi se i meni da izletim pred auto ili napravim sranje, ako to vec uradim onda se covjeku izvinem i vjeruj da se jos nije desilo ni jednom da me pjesak ili vozac posalju u .icku materinu nakon toga. izvini sto sam te trznuo, nije bilo namjerno, izgubio sam ravnotezu ili mi je pukla sajla od kocnice (kao prije mjesec dana na skenderiji na sred mosta) ili je bilo nesto drugo, moj zajeb i ja ti se izvinjavam... sve ok uvijek.
madner

#94 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by madner »

Alhemicarkaa wrote:
madner wrote:madner wrote:Nema problema, kad napravis salto mortale preko haube jer si na brzinu htjeo preci sa ceste na trotoar pa preko pjesackog, ili piruetu zbog otvaranja vrata ja cu pljeskat.

No sikiriki, ja ne vozim brzo, i bez problema sam uspjela zakociti, pa je hauba netaknuta, a i kicma gospodina za biciklom, medjutim, tahikardiju koju sam tad dobila, nijedan lijecnik ne moze izlijeciti. A gospodin je prelazio na otvorenom putu, preprijecio sebi cestu, sto da ne. Usko mu prevozno sredstvo, pa moze.
Pazi, ako njemu njegovo zdravlje nije bitno, sto bi se ti brinula?

Sam pao sam se ubio.

Teorija evolucije na djelu, ko nije u stanju da se prilagodi uslovima u saobracaju treba da izumre. :D
madner

#95 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by madner »

d2 wrote:
Alhemicarkaa wrote:
bavka wrote:Katastrofalan je odnos vozaca prema biciklistima...mada ni pjesaci nisu mnogo bolji.Ustvari,nekad mi oni vise smetaju. Sreca,kroz grad samo proletim do prvog brda :D

i ja sam vozac ali i biciklista i ima istine u tome sto kazes ali ipak posto i sam vozim biciklo znam sta bi onaj drugi na bicklu mogao uraditi pa mi nije problem da to i predvidim, desi se i meni da izletim pred auto ili napravim sranje, ako to vec uradim onda se covjeku izvinem i vjeruj da se jos nije desilo ni jednom da me pjesak ili vozac posalju u .icku materinu nakon toga. izvini sto sam te trznuo, nije bilo namjerno, izgubio sam ravnotezu ili mi je pukla sajla od kocnice (kao prije mjesec dana na skenderiji na sred mosta) ili je bilo nesto drugo, moj zajeb i ja ti se izvinjavam... sve ok uvijek.
Ovo je posteno. :thumbup:
d2

#96 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

Alhemicarkaa wrote:

Prijatelju je tako biciklista zavrsio na haubi na vilsonovom... Uvidjaj bio, murija rekla da je biciklo proslo na crveno (kao sto i jeste jer je sjekao vilsonovo) tip zavrsio u bolnici i to je bilo to. Ako ce te utjesiti nikakvih pravnih posljedica po vozaca auta nije bilo jer nije bio ni kriv, hauba uredno poravnata.

Sam pao - sam se ubio.
Alhemicarkaa

#97 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by Alhemicarkaa »

d2 wrote: i ja sam vozac ali i biciklista i ima istine u tome sto kazes ali ipak posto i sam vozim biciklo znam sta bi onaj drugi na bicklu mogao uraditi pa mi nije problem da to i predvidim,
Ma znas sta, ja sam poprilicno savjestan vozac, imam razumjevanja i za djecu, i za motocikle, i pacikle, znam da mi se biciklisti i motociklisti niotkud mogu stvoriti s lijeve ili desne strane dok se prestrojavam, znam opasne zone gdje ti dijete moze istrcati niotkud, pa vozim ko puz, ali mi se tad taj biciklista samo stvorio ispred auta, znaci provukao se izmedju dva auta u suprotnoj traci i izletio pred mene. Vec sam ga vidjela na svojoj sofersajbi. Kad tad nisam dobila srcani, necu nikad.
Opet kazem, sreca da vozim sporo, upravo iz straha da mi neko dijete ne istrci pred auto, pa sam uspjela na vrijeme zakociti, ali, mogaoje biti i neki drugi, nas poznati smireni vozac... Pala bi mrtva glava... :(
Alhemicarkaa

#98 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by Alhemicarkaa »

d2 wrote:Ako ce te utjesiti nikakvih pravnih posljedica po vozaca auta nije bilo jer nije bio ni kriv, hauba uredno poravnata.
vidi, da se ja plasim samo pravnih posljedica, vozila bih malo brze od puza po gradu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#99 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by Truba »

d2 wrote:
komi wrote:tek tamo poslije 22.06 ce biti mjesec da sam kupio
nije ti bitan mjesec nego klometraza, ja sam negdje 20.4.
pa kako cu znati kilometrazu :D

nemam mjerač
bavka

#100 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by bavka »

d2 wrote:
bavka wrote:ma ne brini,sredice se to. sta rece,kod tebe je outpost? jel nazad alivio ili altus? nesto nisam obracao paznju.
Jeste outpost (imam crno - sive bisage nazad, po tome me je lako poznati - ako me sretnes), mjenjaci su Acera. Znam da nisu nista posebno ali meni je ok samo kad su nastimani, vjerovatno su se samo rastimali.

znam ja to za planinu stari ali se plasim da jos nemam kondicije pa se trudim da je steknem, moram malo detaljnije poceti pratiti CC forum pa kad budu kakve lakse ture da se prikljucim, blam mi da idem sa vama a da ne mogu drzati tempo :(
kondiciju neces steci vozeci po gradu(ravnom)...moj preporuka za prvu laksu turu,tj. laksi uspon-Igman(ratni put).Evo bujrum s nama radnim danom nakon posla,oko 5 do Trebevica.Bice ti jebeno u pocetku,al ti garantujem da ces nakon 2-3 Trebevica biti sretan...mi nikad nikoga nismo ostavili niti cemo ostaviti...svako ima svoj tempo i to je najvaznije...bez naglih promjena brzine.Ustvari,to se zove kadenca-brzina okretaja u minuti :D
Post Reply