SARAJEVO JE...
- uvjek dobar gost
#76 Re: SARAJEVO JE...
Sve gore napisano je istina, Sarajevo je drugačije zavisi šetaš li njim, voziš li paciklo i voziš automobil... u meni tada budi drugačije emocije.
- Virim iza ćoše
#77 Re: SARAJEVO JE...
nažalost naseljeno mjesto kroz koje brzo treba proći 
-
nestasna
#78 Re: SARAJEVO JE...
I da se ne lažemo, tu nema kraja. Sarajevo se ili voli ili ne voli.
Ovo mi je najjaca recenica..Sarajevo ja te volim, bilo kad, bilo gdje, i sta god o tebi pricali...
Ovo mi je najjaca recenica..Sarajevo ja te volim, bilo kad, bilo gdje, i sta god o tebi pricali...
- uvjek dobar gost
#79 Re: SARAJEVO JE...
Volim ga toliko da mi ga je nekad žao, mislim na Sarajevo kao grad da neki ne pomisle...
-
beka_mo
#80 Re: SARAJEVO JE...
Mostarka sam,ali sarajevo volim vise!
Eto,pa sta sad!
Ima papanluka,seljakluka,primitivizma,(kako god se sve to zove) i u Mostaru. Sve se izmjenilo zbog ponasanja takvih ljudi,vec 10 -15 godina su tu i jos se nisu emancipovali,nece ni njihovi potomci sigurno,iako su vss stekli! Mislim da bi u osnovne i srednje skole trebali uvesti predmet Kultura zivljenja i Bonton za sve! Mosda se s tim nesto postigne.
Svejedno volim i MOstar a i Sarajevo!
Eto,pa sta sad!
Ima papanluka,seljakluka,primitivizma,(kako god se sve to zove) i u Mostaru. Sve se izmjenilo zbog ponasanja takvih ljudi,vec 10 -15 godina su tu i jos se nisu emancipovali,nece ni njihovi potomci sigurno,iako su vss stekli! Mislim da bi u osnovne i srednje skole trebali uvesti predmet Kultura zivljenja i Bonton za sve! Mosda se s tim nesto postigne.
- milivoje
#81 Re: SARAJEVO JE...
beka_mo wrote:Mostarka sam,ali sarajevo volim vise!
Eto,pa sta sad!
-
BajrinNajmladji
#82 Re: SARAJEVO JE...
Ja ne mogu zamisliti živote onih koji striktno slijede putokaze, znakove, natpise,... U Sarajevu se niko ne bi smio pouzdati u takvo nešto. Bolje je priupitati nekoga.
Sjećam se nekog penzionera, invalida sa drhtavom desnom rukom koji je znao sjediti blizu vozača tramvaja, na onoj stolici označenoj da je rezervisana za invalide i prodornim glasom obznanjivao na koju stanicu tramvaj ulazi:
Skendeeeriiijaaa, i više od pola tramvaja izađe.
Odavno ga nema, još prije rata je ''prestao da se voza''. Onako bucmast, nosio je hozn-tregere umjesto kaiša.
Sarajevo je drugačije.
Sjećam se nekog penzionera, invalida sa drhtavom desnom rukom koji je znao sjediti blizu vozača tramvaja, na onoj stolici označenoj da je rezervisana za invalide i prodornim glasom obznanjivao na koju stanicu tramvaj ulazi:
Skendeeeriiijaaa, i više od pola tramvaja izađe.
Odavno ga nema, još prije rata je ''prestao da se voza''. Onako bucmast, nosio je hozn-tregere umjesto kaiša.
Sarajevo je drugačije.
-
Alkos
#83 Re: SARAJEVO JE...
...moj rodni grad!
Kako covjek da ne voli mjesto gdje je rodjen i gdje je odrastao. Druga stvar sto je danas drugacija struktura stanovnistva i jako malo rodjenih Sarajlija danas zivi u njemu (neki zbrisali 92 na drugu stranu, neki pobjegli trbuhom za kruhom...), ali je to i dalje moj grad. Lose i pogrdne rijeci na racun ovog grada danas mogu samo reci oni koji su prebjegli i oni koji ovdje nisu rodjeni!!!!
Sarajevo, ljubavi moja...
Kako covjek da ne voli mjesto gdje je rodjen i gdje je odrastao. Druga stvar sto je danas drugacija struktura stanovnistva i jako malo rodjenih Sarajlija danas zivi u njemu (neki zbrisali 92 na drugu stranu, neki pobjegli trbuhom za kruhom...), ali je to i dalje moj grad. Lose i pogrdne rijeci na racun ovog grada danas mogu samo reci oni koji su prebjegli i oni koji ovdje nisu rodjeni!!!!
Sarajevo, ljubavi moja...
-
Master.DKP
#84 Re: SARAJEVO JE...
Ja bih od Osla, preko Beca do Cape Town-a i Melburna ali Sarajevo ili znas tj "volis" ili ne volis...Samo je jedan rodni grad!
- uvjek dobar gost
#85 Re: SARAJEVO JE...
Sarajevo je grad koji kad izgovaraš mu ime.. nekako puna ti usta.,.. SARAJEVO... grad koji barem ja čas volim, čas me nervira, a čas ga ne prepoznajem više..
Sarajevo je to....
Sarajevo je to....
-
popajic
#86 Re: SARAJEVO JE...
U dusi ga branim,ali ga zaista vise ne prepoznajem!Postao/la uvjek dobar gost dana 17/09/2008 16:36
Sarajevo je grad koji kad izgovaraš mu ime.. nekako puna ti usta.,.. SARAJEVO... grad koji barem ja čas volim, čas me nervira, a čas ga ne prepoznajem više..
Sarajevo je to....
Jedan obicni festival,kao ovaj Q.,mu je pokazao pravo lice.Toliko primitivizma,netrpeljivosti,prijetnji na temi o Q fest. pokazuje da je mrak,sa velikim M,zavladao i Sarajevom.
to vise nije TO.Sarajevski duh se ispario.Mozda cak u nepovrat.Grozno.Grozno !!!
-
MELBOURNE_SARAJEVO
#87 Re: SARAJEVO JE...
Kako ljudi pogresno razmisljaju boze me sacuvaj....Pa eto vecina prica nema vise Sarajevskog duha hmmm bas me zanima da li bi 80 godina festival ovaj mogao ikako i da se organizuje a kamalo da marsiras
a tad je postojao Sarajevski duh..U to doba bi policija tukla a ne gradjani,bio si peder ako si imao dugu kosu drot te zaustavi pa te naljepi kako izgledas
Kao sto neko rece u postu prije meni bio je u dosta gradova po svijetu isto tako proputovao sam pola planete igrom prilika zivio u par stranih zemalja i opet se na kraju vratio kuci u Sa za stalno.Ovo je moj grad moja ljubav
Nije savrsen i ne postoji savrsen grad, znaci ima minusa i mi to svi znamo ali opet ja vise volim minuse Sarajeva nego pluseve Melbourne,Geteborg,Londona,Berlina ili recimo Sydney....
Neka homosexualaca bolje oni nego kriminalci ili narkomani u svakom slucaju... 
- Banksy
#88 Re: SARAJEVO JE...
Stid me je Sarajlija (ne Sarajeva) bilo tri puta.
Prvi put je bila Cacina dženaza, drugi put turske zastave, treći put sinoć.
Krivi smo mi koji smo ih gledali kako nadiru i povlačili se i uzmicali, krivi su oni koji su pobjegli 92. i ostavili ga zauvijek, krivi smo svi.
I jako sam tužna i ljuta jutros.
Samo ne zaboravite, grad ne čine ljudi, to je laž. Čine ga trotoari, zgrade, ulice i sokaci koji su bili i biće i kad ode i ova stoka i dođu neki drugi. Preživjeće Sarajevo i ove, preživjelo je i gore.
Krivi smo mi koji smo ih gledali kako nadiru i povlačili se i uzmicali, krivi su oni koji su pobjegli 92. i ostavili ga zauvijek, krivi smo svi.
Samo ne zaboravite, grad ne čine ljudi, to je laž. Čine ga trotoari, zgrade, ulice i sokaci koji su bili i biće i kad ode i ova stoka i dođu neki drugi. Preživjeće Sarajevo i ove, preživjelo je i gore.
- uvjek dobar gost
#89 Re: SARAJEVO JE...
Sarajevo je poseban grad, Sarajevo je grad čije se ime izgovara punih ustiju, grad koji je u stvari u isto vrijeme i velik i mal, i uzak i širok takav je oduvjek bio.. no grad ne pamti da su se u njemu sugrađani ovako ponašali sve do 92. godine kada se određena populacija preselila na proplanke oko grada, prije toga jedini incident sličan je bio poslije atentata na prestolonasljednika Ferdinanda i suprugu mu...Banksy wrote:Stid me je Sarajlija (ne Sarajeva) bilo tri puta.
No najveći problem ovog grada je glasna i radikalna šačica ljudi, plaćenika donekle koja kvari ukupnu sliku no nisu oni krivci, krivi smo mi koji se povlačimo i uzmičemo, mi koji smo takvi od kraja opsade i ukuidanja policijskog, bili smo dezorjentisani i zbunjeni, nismo bili psihološki spremni na ovakav atak na ono što Sarajevo u stvari...
Možemo kriviti nedostatak jalije, stare raje, možemo kriviti one koji su se ispalili, moramo kriviti sebe jer smo mislili da smo odbranivši grad od barbara završili bitku.. no tada je jedna sasvim druga bitka započela i mi smo je izgubili jer na vrijeme nismo prepoznali neprijatelja..
To tada bila je vlast koja je svojim konceptom provincijalizacije Sarajeva osigurala sebi vlas, a Sarajevu... je osigurala šta?
Sarajevo ... je grad za koji se vrijedi boriti, Sarajevo je drugačiji grad.
-
Celly
#90 Re: SARAJEVO JE...
Nekad sam bila ponosna na Sarajevo. Nekada je postojao sarajevski duh, po kome si mogao i zmireci prepoznat u kom se gradu nalazis. Znam tacno sta to znaci, ali ne znam rijecima opisat. Oni koji su tu odrasli znaju o cemu govorim. Toga vise nema. Zalosno je sto smo dopustili da se Sarajevo tako drasticno promijeni. I sto smo tako ponizni prema onima koji ga planski mijenjaju na gore i sto sutimo i pravimo se da se nas to ne tice. Bojim se da povratka vise nema.
-
shalaedin
#91 Re: SARAJEVO JE...
Sarajevo je grad u kojem sam rodjen i koji volim i koji me je hiljadu puta natjerao da pomislim da se odselim. Ali kada sam i bio negdje drugo vraćao sam se u mislima Sarajevu dok se nebi u njega vratio. Merlin, Ćola, Pušenje, Jabuka, Orkestar... ma ko god bi mi tada zapjevao povukao bi me u nostalgiju za svojim gradom. Mi smo zlatni kakvi su drugi, nama zele da isperu dusu, da nam ubiju nasu autenticnost... sta pa Sarajevo poseljaceno i primitivno je bolje od toga da Sarajevo nemamo... To je grad koji ponekad i mrzis i volis... prema njemu se ponasas kao zaljubljen. Kad si s njim pozelis promjenu... kada odes molis Boga da mu se vratis... Sarajevo je takvo kakvo je... i bez obzira sto se u njemu desavalo samo ga vise volim, a lazno mrzim...
-
shalaedin
#92 Re: SARAJEVO JE...
Sarajevski duh zivi... od jalije do hadzije... Sarajevo sa svim kontrastima je na istome mjestu i taj duh znaju prepoznati oni koji su odrasli sa ovim gradom, na njegovim ulicama i koji ga se nisu odrekli ni kada su takvo sto mogli uciniti... Sarajevo je i ovakvo bolje nego da ga nema.Celly wrote:Nekad sam bila ponosna na Sarajevo. Nekada je postojao sarajevski duh, po kome si mogao i zmireci prepoznat u kom se gradu nalazis. Znam tacno sta to znaci, ali ne znam rijecima opisat. Oni koji su tu odrasli znaju o cemu govorim. Toga vise nema. Zalosno je sto smo dopustili da se Sarajevo tako drasticno promijeni. I sto smo tako ponizni prema onima koji ga planski mijenjaju na gore i sto sutimo i pravimo se da se nas to ne tice. Bojim se da povratka vise nema.
- weed
#93 Re: SARAJEVO JE...
Ne znam odakle ti to da vise nema sarajevskog duha... to onda znaci da su i sve preostale prave sarajlije poprimile oblik primitivaca, koji su uzurpirali ovaj grad... sarajevski duh je bio, traje i bice, dok god ovaj grad zivi... to se najbolje osjeti kad odes iz Sarajeva u neki drugi grad i kad ljudi prepoznaju tipicni sarajevski govor dok pricas s njima!Celly wrote:Nekad sam bila ponosna na Sarajevo. Nekada je postojao sarajevski duh, po kome si mogao i zmireci prepoznat u kom se gradu nalazis. Znam tacno sta to znaci, ali ne znam rijecima opisat. Oni koji su tu odrasli znaju o cemu govorim. Toga vise nema. Zalosno je sto smo dopustili da se Sarajevo tako drasticno promijeni. I sto smo tako ponizni prema onima koji ga planski mijenjaju na gore i sto sutimo i pravimo se da se nas to ne tice. Bojim se da povratka vise nema.
-
Celly
#94 Re: SARAJEVO JE...
Cuj, otkud mi to. Ja sam samo rekla sta ja mislim o Sarajevu danas. Mozda sve preostale prave Sarajlije nisu izgubile svoj duh, ali su se i previse zatvorile u neke svoje male svjetove, jer vide da se tu vise ne uklapaju. Zato sam i rekla da je zalosno sto smo postali tako ponizni prema onima koji ovaj grad svaki dan mijenjaju na gore.
Citav sam zivot tu provela, i rat, i prije i poslije rata. I znam vrlo dobro o cemu pricam. Ja, sarajevski duh, onakav kakvog ga se ja sjecam, ne vidim vise. To je moj dozivljaj mog grada. Voljela bih da nije takav, ali jeste. Ubijedite me u suprotno
Citav sam zivot tu provela, i rat, i prije i poslije rata. I znam vrlo dobro o cemu pricam. Ja, sarajevski duh, onakav kakvog ga se ja sjecam, ne vidim vise. To je moj dozivljaj mog grada. Voljela bih da nije takav, ali jeste. Ubijedite me u suprotno
- uvjek dobar gost
#95 Re: SARAJEVO JE...
hladovina wrote:Ne znam odakle ti to da vise nema sarajevskog duha... to onda znaci da su i sve preostale prave sarajlije poprimile oblik primitivaca, koji su uzurpirali ovaj grad... sarajevski duh je bio, traje i bice, dok god ovaj grad zivi... to se najbolje osjeti kad odes iz Sarajeva u neki drugi grad i kad ljudi prepoznaju tipicni sarajevski govor dok pricas s njima!Celly wrote:Nekad sam bila ponosna na Sarajevo. Nekada je postojao sarajevski duh, po kome si mogao i zmireci prepoznat u kom se gradu nalazis. Znam tacno sta to znaci, ali ne znam rijecima opisat. Oni koji su tu odrasli znaju o cemu govorim. Toga vise nema. Zalosno je sto smo dopustili da se Sarajevo tako drasticno promijeni. I sto smo tako ponizni prema onima koji ga planski mijenjaju na gore i sto sutimo i pravimo se da se nas to ne tice. Bojim se da povratka vise nema.
Zbog Sarajeva ali i zbog sebe moram samo reći sljedeće.... ja kad odem iz Sarajeva u bilo koji drugi grad, čak kad odem recimo negdje vani.. ja popizdim nakon deset il najviše petnaest dana od neke nostalgije i neke želje da se vratim kući, ja znam gdje moja je kuća, gdje moj je dom, no taj moj dom ne čini akcenat sarajevski, ne čine ga zeleni moderni trotoari, ne čine ga neboderi stakleni izgrađeni sumnjivim novcem.. čine ga ljudi koji me okružuju, raja moja.. ja ako cijenim po toj grupi ljudi Sarajevo je ostalo Sarajevo ... no nije krug od nekih dvadesetak ljudi u stvari grad.. to samo moja je odbrana, to je moj mehanizam da se zaštitim, da se zatvorim kao puž u svoju kućicu jer u toj kućici se osjećam sigurnim...
Hoću reći sljedeće svako od nas se na neki način zatvorio u sebe, svako od nas ocjenjuje sredinu u kojoj živi prema nekom uskom krugu prijatelja, poznanika... , a ne prema ljudima koji se ne peru a voze se tramvajem, ne prema onim desnim koji su instrumentalizirani i polu-hipnostisani..., a Sarajevo je recimo danas punije tih ljudi nego poslije II Svjetskog rata...
Sve u svemu recimo ja kad odem bilo gdje pričam kao mahalac a tako nikad u samom Sarajevu ne muhabetim...
Sve u svemu jeste Sarajevo je u teškoj situaciji i možda je trebao još neki šok da nas upozori i da identifikujemo problem..-.. ako već nismo ??!
- Peppers
#96 Re: SARAJEVO JE...
Najjaci ste mi vi koji identifikujete Sarajevo sa 30-ak zatucanih vehabija 
- uvjek dobar gost
#98 Re: SARAJEVO JE...
Ja ga u zadnje vrijeme identifikujem sa indiferentnim ljudima koji su nako, fol žive, fol su moderni, ništa ih ne zanima i eto živi se nekako.. to mi još gore je. Nekako takvo je meni Sarajevo danas, lijeno, pretvara se glumi, grad onako blještav na prvu ali siromašan na drugu, grad nekad sumornih ulica punih prosjaka i prodavaca, posebno kad je kiša i nekako sivo je to je baš taj grad, ali šta ću... ja ga nekada takvog volim ,a svakako ga razumijem jer ne može Sarajevo biti krivo, krivi smo mi... ta neka nezainteresovana većina koja misli da sve će se samo .. sve će neko drugi... mislim da lagano spoznajemo da ipak morati ćemo sami.Peppers wrote:Najjaci ste mi vi koji identifikujete Sarajevo sa 30-ak zatucanih vehabija
- ljubav_aha
#99 Re: SARAJEVO JE...
hmBanksy wrote:... grad ne čine ljudi, to je laž. Čine ga trotoari, zgrade, ulice i sokaci koji su bili i biće i kad ode i ova stoka i dođu neki drugi. Preživjeće Sarajevo i ove, preživjelo je i gore.
- milivoje
#100 Re: SARAJEVO JE...
Kakvo je da je...moje je...'bem li ga