SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

cogni

#76 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by cogni »

vee-jay wrote:Cogni, Ne znam od kud ti ta da je SDP vise "bosnjacka" a manje "bosanska" stranka?
Rijechi nisu dovoljne, govorim o djelima. Naravno da ne mislim da ce SDP i formalno da bude samo bosnjacka stranka, dovoljno je da se ponasa tako pa to vec nije dobro.
Ne zelim o ovome puno pricati, mogu da zivim sa tim da nitko drugi ne djeli moj utisak i da sam u tome usamljen i moguce u krivu.
Ili zato sto Zlatko danas porucuje Lajcaku:
"Lagumdžija: Ako Lajčak misli praviti BiH s tri plemenska lidera neka zaboravi na SDP"
:D :D :D
Ovo je tako nevjerojatno glupo da je genijalno, te moram komentirati.
Prvo, nije Lajcak tu da pravi ustav BiH, vec to treba da rade domaci politicari koji su legitimni predstavnici gradjana BiH. Lajcak moze samo da pomaze, ne moze on da preuzme odgovornost za izradu novog ustava jer njemu nitko to pravo nije dao. Bonske ovlasti ne predvidjaju pravo da se nametne novi ustav, niti bi ikom normalnom to palo napamet da uradi.
Drugo, nije Lajcak birao nacionalne stranke, plemenske lidere il sta vec, koji imaju dovoljno poslanika da usvoje ustav, nego gradjani BiH. Cak i da Lajcak svim srcem zeli da ustav pravi SDP, on ne moze to izglasati jer je Lajcak samo visoki prestavnik koji nema glasove u parlamentu. Ako SDP nije u stanju da dobije dovoljnu podrsku naroda, ne moze mu Lajcak pomoci, osim mozda da se prijavi da besplatno ljepi plakate na sljedecim izborima. Meni je potpuno neshvatljivo da ova prijetnja ide na Lajcakovu adresu, bar da mu je zaprijetio da ce Slovacka ostati bez ustava pa bi imalo nekog smisla.

Ako se BiH ustav ne uspije unaprijediti ili napravit novi to je samo na stetu gradjana BiH koji odgovornost iskljucivo mogu traziti od politicara koji ih predstavljaju. Pokusaj da se krivnja prebaci na Lajcaka je kukavicluk i trazenje opravdanja za ocekivani neuspjeh unaprijed.

@palermo,

U principu se slazem, pogotovo sa prvim djelom prve recenice koji je tako prokleto istinit :lol:. Jedino sto mislim da zbog toga sto u demokratkom uredjenju na glasanju pobjedjuje vecina nikakvi nukleusi nisu dovoljni.
Frustracija raste na obje strane, po meni je to samo zato sto su politicari neodgovorni i ne paze sta govore. Obican svijet je tako zrtva politicara, jer ja sam siguran da bi se ljudi radije okrenuli boljem zivotu nego nacionalistickim temama, samo da ih politicari i mediji time ne truju svaki dan, i nedeljom.
ja.neron

#77 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by ja.neron »

jaki ko bosanski fudbal kad je igrao Đerzelez i Vrbanjuša
sabanss

#78 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by sabanss »

zlatan01 wrote:
sabanss wrote:Ja sam glasao za reformiste :)

Ako SDP bude presao 10% ja cu svoja muda odsjeci :lol:
Posljednji puta su reformisti izasli na izbore 1990. Jel' to od tada apstiniras?
Ne nego se smijem anketama. Tada su takodjer svi glasali za reformiste.
zlatan01

#79 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by zlatan01 »

sabanss wrote:
zlatan01 wrote:
sabanss wrote:Ja sam glasao za reformiste :)

Ako SDP bude presao 10% ja cu svoja muda odsjeci :lol:
Posljednji puta su reformisti izasli na izbore 1990. Jel' to od tada apstiniras?
Ne nego se smijem anketama. Tada su takodjer svi glasali za reformiste.
Tako nekako...ankete kazu jedno a glasacki listici drugo. Ma neka je nama nasih, nema veze sto su nesposobni, nema veze sto kradu, samo neka su nasi...
Ipak je na kraju najvaznije da nasi gradjani imaju priliku sami birati svoje pretstavnike koji ih, eto vode u svjetliju buducnost...
zrikavac48

#80 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by zrikavac48 »

Demokracija je visi stupanj drustvenog razvoja, nazalost mi u BiH s nasim mentalitetom ( a ni sa susjedima nije bolje) nalazimo na mnogo nizem stupnju drustrvenog razvoja.
politicar

#81 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by politicar »

Nije tacno.Po istrazivanju nekih medjunarodnih organizacija pa i nekih domacih organizacija SDA je najjaca u Federaciji,a SNSD u RS.Po tim istrazivanjima SDA i njen kandidat za nacelnika vode cak i u Tuzli bastionu SDP-a.Pa u Tuzli je panika uhvatila SDP i prave svakakve smicalice SDA.Start je SDP-ova novina normalno da ce objaviti takve netacne podatke.SDA ce pobijediti svidjalo se kome to ili ne.SDA naprijed do pobijede.SDA forever.
vee-jay

#82 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by vee-jay »

politicar wrote:Nije tacno.Po istrazivanju nekih medjunarodnih organizacija pa i nekih domacih organizacija SDA je najjaca u Federaciji,a SNSD u RS.Po tim istrazivanjima SDA i njen kandidat za nacelnika vode cak i u Tuzli bastionu SDP-a.Pa u Tuzli je panika uhvatila SDP i prave svakakve smicalice SDA.Start je SDP-ova novina normalno da ce objaviti takve netacne podatke.SDA ce pobijediti svidjalo se kome to ili ne.SDA naprijed do pobijede.SDA forever.
:-D :-D :-D
Pa Start je samo prenio informaciju UNDPa. Ista informacija se mogla u to vrijeme naci i na drugim medijima. Eto ja je nadje na --- NO LINKS ---.

Al' nema veze, naci ces ti i nesto protiv UNDPa...

:-D :-D :-D
McDizdar

#83 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by McDizdar »

Dok god ljudi sa sela glasaju SDA će biti na vlasti.

1. po selima ima dosta ljudi sa pravom glasa

2. svi glasaju

3. svi potiču iz tradicionalnih, vjerskih sredina

4. komunizam = ateizam = NIKAD neću glasati za SDP

5. SDA, SBiH = reis = bošnjaci = naši, glasam za njih pa kakvi god da su jer naši su

6. svi ti ljudi su uglavnom iskreni ali naivni tako da je lahko manipulisati njima

A sela ne možeš uništiti, ne možeš pobiti te ljude niti im možeš oduzeti pravo glasa.
sabanss

#84 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by sabanss »

McDizdar wrote:Dok god ljudi sa sela glasaju SDA će biti na vlasti.

2. svi glasaju

5. SDA, SBiH = reis = bošnjaci = naši, glasam za njih pa kakvi god da su jer naši su

6. svi ti ljudi su uglavnom iskreni ali naivni tako da je lahko manipulisati njima

A sela ne možeš uništiti, ne možeš pobiti te ljude niti im možeš oduzeti pravo glasa.
Dok god SDP bude imao takav stav nikada, ali bas nikada nece pobjediti. Svijet je inace crno-bijel i gradjani glasaju za SDP a papci za SDA/SBiH/StaviStrankuPoZelji. Ma daj...
vee-jay

#85 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by vee-jay »

sabanss wrote:

2. svi glasaju

Dok god SDP bude imao takav stav nikada, ali bas nikada nece pobjediti. Svijet je inace crno-bijel i gradjani glasaju za SDP a papci za SDA/SBiH/StaviStrankuPoZelji. Ma daj...
Hmmm, SDP ima vecu podrsku u urbanim sredinama nego u ruralnim. Ali ni ja ne mislim da je situacija priblizno tako jednostavna kao gore opisano. Inace valjda je anketa napravljena i u urbanim i u ruralnim sredinama...
McDizdar

#86 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by McDizdar »

sabanss wrote:

2. svi glasaju

Nisam rekao da papci glasaju za SDA/SBiH, već glasaju ljudi koji potiču iz tradicionalnih, vjerskih sredina, koji ne vole komunizam, koje je lahko manipulisati a SDA/SBiH im ponudi sve to - vjeru, pljuvanje po komunizmu (iako ih je većina bilo u KPJ) i lijepu riječ kojoj vjeruju i onda obično imamo to što imamo.

Naravno, ovo što sam naveo važi za područje gdje živim, jer ovdje ruralne sredine fakat uvijek izvuku SDA na pobjedničko postolje.
zlatan01

#87 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by zlatan01 »

politicar wrote:Nije tacno.Po istrazivanju nekih medjunarodnih organizacija pa i nekih domacih organizacija SDA je najjaca u Federaciji,a SNSD u RS.Po tim istrazivanjima SDA i njen kandidat za nacelnika vode cak i u Tuzli bastionu SDP-a.Pa u Tuzli je panika uhvatila SDP i prave svakakve smicalice SDA.Start je SDP-ova novina normalno da ce objaviti takve netacne podatke.SDA ce pobijediti svidjalo se kome to ili ne.SDA naprijed do pobijede.SDA forever.
Pa kad ovako dobro vode zemlju, ni vjecnost nije dovoljna...
winabike

#88 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by winabike »

zlatan01 wrote:
Pa kad ovako dobro vode zemlju, ni vjecnost nije dovoljna...
18 najtezih godina sa nama... :D
zlatan01

#89 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by zlatan01 »

2. svi glasaju

Ovome doprinosi i sam SDP na nizim nivoima. Umjesto da se priblizi gradjanima-vjernicima, njihovi aktivisti cesto stvaraju jos veci jaz. Ja zapravo smatram da SDP nije prosao kroz potpunu mentalnu transformaciju iz jednospartijskog-ateistickog u socijaldemokratski-visestranacki nacina razmisljanja i djelovanja. Ovo se vise odnosi na opstinski nivo, a manje na neki drzavni nivo, medjutim na nizim nivoima se i odradjuje najveci posao...a tu su majstori manipulacija i najjaci...
sabanss

#90 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by sabanss »

zlatan01 wrote: Ovome doprinosi i sam SDP na nizim nivoima. Umjesto da se priblizi gradjanima-vjernicima, njihovi aktivisti cesto stvaraju jos veci jaz. Ja zapravo smatram da SDP nije prosao kroz potpunu mentalnu transformaciju iz jednospartijskog-ateistickog u socijaldemokratski-visestranacki nacina razmisljanja i djelovanja. Ovo se vise odnosi na opstinski nivo, a manje na neki drzavni nivo, medjutim na nizim nivoima se i odradjuje najveci posao...a tu su majstori manipulacija i najjaci...
Upravo je to i moja poenta. SDP na nivoima mjesne zajednice i opstine ima ljudi koji smatraju da su Bogom dani da nas prosvijetle i smatraju vjeru i dalje "opijumom za narod" sto stvara odbojnost kod vecine, cak i one koja nije izrazito vjerski orjentisana.
kicky

#91 Re: SDP najjaci u Federaciji, a SNSD u RS!

Post by kicky »

reko bi čovjek: prava socijaldemokratska zemlja...kakva Švecka? :roll:
Post Reply