STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
tonymontana

#76 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by tonymontana »

Dakle, nista od ovoga sto je Alhemicarka napisala niti je tacno, niti je istina, niti je tako u praksi.. Ocito nisi pratila ranije postove,a pitam se gdje ti je logika. Znaci, sudenti koji studiraju po novom imaju 35 ispita u 3 godine, a ti si imala 24 u 4 godine.. Dakle sada postoje svi ispiti koje si ti imala dvosemestralne, kao jednosemestralni, a dodani su i neki novi, a neki kao statistika i multivarijabilne metode su razdvojeni u dva.. Drugaciji je pristup predavanju, a i samom polaganju ispita, koji se polazu parcijalno u kolokvijima tokom cijelog semestra, sa konacnim ispitom kada se dobija ocjena i broj kredita. Postoje obavezni i izborni predmeti, a cak se predmeti koji su se prije polagali dvosemestralno spremaju i sada iz istih knjiga, znaci student, a i profesor su stalno angazovani i puno optereceniji. Lako je otici na internet pronaci stari i novi nastavni plan i program i uporediti ih, trebalo bi biti malo jasnije onima kojima nije sada.. Dalje, treba imati na umu da postoje profesori koji nisu angazovani na novim nastavnim planovima i programima, iz raznih razloga, starost, nestrucnost, neprilagodjenost, neomiljenost, slaba prolaznost itd, nego im je angazman vezan iskljucivo za posljednju generaciju diplomaca po starom nastavnom planu i programu, i normalno je da su oni protiv reformi i da svasta izmisljaju i obmanjuju i narod i studente, posto im je dalji angaznan na fakultetu upitan..
newone

#77 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by newone »

I u dodatku......u Americi je samo 8 ispita po skolskoj godini i to bude kombinacija i jednosemestralnih i dvosemestralnih ispita.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#78 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

Kako nije? Pa recimo brit.knjizevnost 20.vijeka na anglistici je bila dvosemsetralni JEDAN predmet, sad podijeljen u dva predmeta...mozda uskoro bude u tri...roman, drama i poezija...
Alhemicarkaa

#79 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Alhemicarkaa »

tonymontana wrote:Dakle, nista od ovoga sto je Alhemicarka napisala niti je tacno, niti je istina, niti je tako u praksi.. Ocito nisi pratila ranije postove,a pitam se gdje ti je logika.
Gdje mi je logika? Gdje je tebi. Ja nisam trazila po internetu, vec direktno na fakultetu, od ljudi koji studiraju. Vidjela sam im raspored, predavanja, plan i program potpuno isti kao moj. Ispite im samo podjelili na 2 i umanjili rokove. Tako da moraju imati duplo vise ispita.
U teoriji ti mozes svasta napisati, u praksi to fakultet sprovodi kako se njemu cefne i mjenjaju svake godine.
MUNAFIK

#80 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by MUNAFIK »

imal tih potesta?
mIRCerka

#81 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

MUNAFIK wrote:imal tih potesta?
Nema. To je u PROCESU i oni ce PREDLOZITI.
Protesta nema.
Moze se ici na kafu svijetla obraza....
MUNAFIK

#82 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by MUNAFIK »

Alhemicarkaa wrote:
tonymontana wrote:Dakle, nista od ovoga sto je Alhemicarka napisala niti je tacno, niti je istina, niti je tako u praksi.. Ocito nisi pratila ranije postove,a pitam se gdje ti je logika.
Gdje mi je logika? Gdje je tebi. Ja nisam trazila po internetu, vec direktno na fakultetu, od ljudi koji studiraju. Vidjela sam im raspored, predavanja, plan i program potpuno isti kao moj. Ispite im samo podjelili na 2 i umanjili rokove. Tako da moraju imati duplo vise ispita.
U teoriji ti mozes svasta napisati, u praksi to fakultet sprovodi kako se njemu cefne i mjenjaju svake godine.

Alhemicarka je upravu... student sam i upravo su to uradili kao sto je alhemicarka rekla.... postoje NEKI ali RIJETKI izuzetci!!!
MUNAFIK

#83 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by MUNAFIK »

mIRCerka wrote:
MUNAFIK wrote:imal tih potesta?
Nema. To je u PROCESU i oni ce PREDLOZITI.
Protesta nema.
Moze se ici na kafu svijetla obraza....

Ali prije toga ce napraviti komisiju uzeti nekoliko dnevnica malo dzaba jesti i onda ce ih predloziti :-) :-) :-)

Kafa zakon...
alica.k

#84 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by alica.k »

studenti su nekad bili strah i trepet za sve na vlasti...kad se oni dignu, jadna im majka.

a sad....ma eto, stas, bolje kaHvenisat po ferhadiji. to je lakse.
thEnd

#85 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by thEnd »

Ova alhemicarka nema pojma sta prica. Sto ti je toliko krivo,pomiri se sa cinjenicama. Ti si dipl i ja cu biti,,,ne sikiraj se nista. Ona bi sada na silu da sprovodi kako se njoj cefne. Izgleda da bi ti dosla na proteste ako nama odobre dipl ecc, da se bunis da nam ukinu to, a? Samo opusteno bolonjci,,mi smo evropski...ko im je kriv sto su se ranije rodili...
Alhemicarkaa

#86 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Alhemicarkaa »

thEnd wrote:Ova alhemicarka nema pojma sta prica. Sto ti je toliko krivo,pomiri se sa cinjenicama. Ti si dipl i ja cu biti,,,ne sikiraj se nista. Ona bi sada na silu da sprovodi kako se njoj cefne. Izgleda da bi ti dosla na proteste ako nama odobre dipl ecc, da se bunis da nam ukinu to, a? Samo opusteno bolonjci,,mi smo evropski...ko im je kriv sto su se ranije rodili...
:-) Hoces reci da lazem? Odes lijepo na Prirodno-matematicki fakultet, odsjek hemija, pitas nekog ko trenutno pohadja 1., 2., ili 3. godinu i reci ce ti isto sto i ja. Hemija je uzela sistem 4+1, plan i program im je identican starom programu, a kad odslusaju petu godinu i diplomiraju postaju magistri nauka. Dakle, ovo su mi potvrdili i profesori i studenti. U toku skolovanja su plan mjenjali n puta, pa znam da su se studenti kao nesto bunili kad su trebali upisati drugu godinu u oktobru a oni u septembru nisu imali usvojen plan i program. Prvobitni plan im je bio da sistem bude 3+2, gdje bi studenti nakon tri godine dobivali zvanje pogonskog inzinjera (po starom sistemu visa skola), a nakon pet godina magistra struke. Medjutim, zbog lijenosti, neupucenosti i neorganizovanosti kadra taj plan nikad nije usvojen, pa su oni nastavili po starom provjerenom sistemu i samo isparcijalisali ispite i smanjili rokove. Eh sad, ako ti mislis da ja lazem, bujrum na PMF i pitaj. Mogu ti dati i ime profesara koji ce te vrlo rado primiti i u tancine objasniti. Ali na pp. Ovo je za hemiju, ne bi me zacudilo da je za druge odsjeke drugacije. :-)
Moje pitanje je kakva je to bolonja koju svaki fakultet unutar jednog univerziteta provodi kako on zeli?

Ja nemam potrebe omolovazavati Bolonju, narocito sto na mom fakultetu ne donosi nista novo, ucinilo mi se da je tonymontana upuceniji i da ce mi znati dati neke informacije, ali nije. Evo, kad si ti tako pametan i sve znas, mozda ces i ovo znati. Ova peta godina na hemiji je nas stari magistarski, ni tu nisu nista mjenjali, osim sto se umjesto dvije godine slusa jednu. Po starom sistemu na predavanja se islo petkom i subotom, znaci dva dana u sedmici, po Bolonji ce se ici preko sedmice, 4 dana, i tako da ce efektivno preci isto sto i po starom sistemu. Mene interesuje jesu li ta predavanja obavezna i kako ce rijesiti sa onima koji rade? Jer sam ja zakasnila na postdiplomski po starom sistemu.

To sto se tebi nekad ucinilo da ja imam nesto protiv Bolonje, ili ne daj Boze Bolonjaca je samo stvar tvoje povrsnosti. Ono sto ja imam protiv Bolonjaca, je isto sto imam protiv svih apaticnih studenata (pa studirali po starom ili novom sistemu), koji samo ispijaju kafe, kukaju kako je tesko, kako su profesori korumpirani, kako odabrani polazu na stelu, stiklaju jednu na drugu, nikad ne izlaze na izbore i kad se kao nesto vise zabrinu za svoju diplomu, onda bi da neko za njih organizuje proteste, nedo Bog da to sami urade, i gledaju u nekog deklarisanog predstavnika, koji je u stvari rektorov pulen, dok je rektor pulen nekog sa vlasti, i tako vas lijepo vuku za nos, izbjegavaju, ne javljaju se na telefon, a vi sjedite i cekate da neko nesto poduzme za vasu guzicu. Ako se ikad odlucite dici, prepoznacemo vas po karakteristicnom priljepku na toj istoj guzici, necete se moci rijesiti stolice u kojoj sjedite godinama.
Kad sam ja protestovala, ti studenti su sjedili u basti i pitali ko su ovi? A drugi student je rekao naki Gradjani. Tako cu i ja, samo ce odgovor biti naki studenti.

Ne sikiraj se Vlasto, ovi su se ustolicili gore od vas, i ako se dignu bice im pretesko nositi stolicu na zadnjem isturenom djelu ljudskog tjela, pa ce se samo vratiti svojoj kafi. Ma mozete biti i dostuppni, njima u facu da se smijes, oni bi samo na kafu i kukali, poduzeti nece nista... Mirno spavajte...

btw, i ovaj topic je dokaz apaticnosti, ispisase se 4 strane, a o protestima se vec prestalo i govoriti... :skoljka:
mIRCerka

#87 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

thEnd wrote:Ova alhemicarka nema pojma sta prica. Sto ti je toliko krivo,pomiri se sa cinjenicama. Ti si dipl i ja cu biti,,,ne sikiraj se nista. Ona bi sada na silu da sprovodi kako se njoj cefne. Izgleda da bi ti dosla na proteste ako nama odobre dipl ecc, da se bunis da nam ukinu to, a? Samo opusteno bolonjci,,mi smo evropski...ko im je kriv sto su se ranije rodili...
Kad su po bolonji ukinuli aprilski rok na ekonomiji, prije godinu i po, organizovale se demonstracije pred ekonomijom...10ak studenata je zvalo DOSTAshe da im pomognu oko organizacije protesta...i otisli su stolac i uvijekdobargost...
i pomogli im oko pripreme...
I odem ja sa svog posla kojim hranim i sebe i macke svoje...odem podrzati STUDENTE...u pravednoj borbi za svoja prava...
Slika koja me docekala JAD BIJEDNI...
Pred Ekonomijom 50ak DOSTASHA, samo 3. zavrsili ili studirali ekonomiju u to vrijeme...sve ostalo NIDJE VEZE S EKONOMIJOM... medju 50 DOSTAsha stoji 30ak studenata ekonomije...ostali SJEDE I PIJU KAFU U BASTI ISPRED EKONOMIJE...

E ako ti veliki Europejcu ne kontas da je to ono o cemu Alhemicarka i ja pricamo, onda se drzi svog studija, suti trpi i vici DOBRO JE SAMO DA SE NE PUCA.

:x
thEnd

#88 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by thEnd »

Dobro je, samo da se ne puca. Ne moze biti bolje.A na kraju krajeva vidjecemo za mjesec kako cemo se zvati, pa se cujemo. Nemojte se vi nervirati bezveze, ovo se vas svakako i ne tice.
MUNAFIK

#89 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by MUNAFIK »

Jarane kada dobijes tu neku diplomu koju ti ne bogu dati prije nego sto izglasaju par zakona, a ti zakoni ce biti bukvalno sklepani preko noci... e sad skontaj na sta ce liciti to sve i samo da vidis te ublehase koji te zakone prave :( :( :( ....... Daj Boze da i za 1 mjesecc dobijes ikakvu diplomu...

Davno je sazrijela situacija da se digne grad na noge.... ali po svemu sudeci moramo cekati da penzioneri to urade!!!
Maystor

#90 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Maystor »

Ne znam zašto toliko raspravljate o tome sta će vam pisati na diplomi. To nije toliko važno, a evo i zašto: ko se bude zapošljavao u privatnim kompanijima biće mu jedino važno šta zna raditi, a ne koju titulu ima. Ja bih volio da sam čuo nekoga od ovih što se bune da traže kvalitetnija predavanja (što uključuje i kvalitetniju provjeru znanja), bolje laboratorije, više kreativnog rada. Ali jok, oni uglavnom traže više rokova, veću prolanost, više titula na diplomi.
Druga grupa su oni studenti koje čeka udoban posao u državnoj službi. Njima je jako bitno šta će im pisati na diplomi, jer ionako neće raditi ništa, a plata će rasti sa brojem titula.
A treća grupa će biti oni koji neće moći naći posao (bar ne prema stručnoj spremi), tako da i njima nema fajde od toga šta piše na diplomi.
MUNAFIK

#91 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by MUNAFIK »

Jedan od clanova senata na UNSA je povodom ovoga rekao parafraziram.... Ne treba Vas brinuti to sta ce pisati na diplomama i kada cete ih dobiti jer i onako necete moci naci posao, veliki broj ljudi je ne zaposlen.... :-) :-)
mIRCerka

#92 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

thEnd wrote:Dobro je, samo da se ne puca. Ne moze biti bolje.A na kraju krajeva vidjecemo za mjesec kako cemo se zvati, pa se cujemo. Nemojte se vi nervirati bezveze, ovo se vas svakako i ne tice.
eto greshke...cuj vas se ne tice...naravno da me se tice...ili me se ne tice ni ubistvo u tramvaju jer nije bilo na mojoj stanici...

sve me se ovo tice...
Bumbar

#93 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Bumbar »

Maystor wrote:Ne znam zašto toliko raspravljate o tome sta će vam pisati na diplomi. To nije toliko važno, a evo i zašto: ko se bude zapošljavao u privatnim kompanijima biće mu jedino važno šta zna raditi, a ne koju titulu ima. Ja bih volio da sam čuo nekoga od ovih što se bune da traže kvalitetnija predavanja (što uključuje i kvalitetniju provjeru znanja), bolje laboratorije, više kreativnog rada. Ali jok, oni uglavnom traže više rokova, veću prolanost, više titula na diplomi.
Druga grupa su oni studenti koje čeka udoban posao u državnoj službi. Njima je jako bitno šta će im pisati na diplomi, jer ionako neće raditi ništa, a plata će rasti sa brojem titula.
A treća grupa će biti oni koji neće moći naći posao (bar ne prema stručnoj spremi), tako da i njima nema fajde od toga šta piše na diplomi.
izvini, ali jel ti mene zaj****s? :shock: :x :x
Alhemicarkaa

#94 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Alhemicarkaa »

mIRCerka wrote:
thEnd wrote:Dobro je, samo da se ne puca. Ne moze biti bolje.A na kraju krajeva vidjecemo za mjesec kako cemo se zvati, pa se cujemo. Nemojte se vi nervirati bezveze, ovo se vas svakako i ne tice.
eto greshke...cuj vas se ne tice...naravno da me se tice...ili me se ne tice ni ubistvo u tramvaju jer nije bilo na mojoj stanici...

sve me se ovo tice...
U pravo, ova logika to se mene ne tice nas je i dovela dovdje, kad cemo svatiti da su problemi nase drzave nasi problemi? Pa bili mi subjekt tih problema ili ne...

Moj problem je moj otac, demobilisani borac i RVI koji ne moze da zivi od svoje invalidnine.
Moj problem je otac moga druga koji potrazuje placu za 2004., 2005., 2006. i 2007. godinu.
Moj problem je moja mama koju se pokrali i obespravili prilikom privatizacije fabrike u kojoj radi.
Moj problem je moja diploma s kojom ne mogu da nadjem posao.
Moj problem je moja diploma koju, uprkos uvedenom Bolonjskom procesu, ne priznaju nigdje, pa ni u BiH.
Moj problem je sto moj mladji brat mora da ide u istu skolu sa svojim najboljim drugom, ali ne mogu da uce zajedno samo zato sto se drugacije zovu.
Moj problem je moja mala sestra koja jos nije ni svjesna sebe i zivota, a hoce da je uce sta je to Bog i vjera.
Moj problem je svaki krst, dzamija i crkva koji nicu kao gljive poslije kise dok ja dijete na svijet donosim u zapustenom i vlaznom porodilistu.
Moj problem je sto drzava kao odgovor na povecanje cijena zivotnih namjernica daje namirnice sa isteklim rokom trajanja.
Moj problem je sto se premijer na sve smije uz floskulu - sve je po zakonu.
Moj problem je sto za svaki problem postoji drugo rijesenje a ono je obavezno mito i korupcija.
Moj problem je sto ne mogu da glasam za jednog predsjednika, vec samo za one koji su mi po nacionalnoj osnovi dodjelili.
Moj problem je sto mediji o ovome sute.
Moj problem je sto narod o ovome suti i trpi.
Moj problem je i vas problem

Onaj ko neki od gore navedenih problema ne osjeca kao svoj, onda on i nema problema, i nek se ne buni nista. Nek bude sretan ako mu drzava uopce da diplomu ikakvu, bez obzira na trud... :x
Sta ce vam diploma, ako vam se nesto uokviruje, uokvirite si sliku... :skoljka:
thEnd

#95 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by thEnd »

Zar nisi u nekoj od prethodnih postova rekla da ces sjediti ispijati kafu u basti kad mi budemo protestvovali. I sad odjedanput ovo i tvoj problem. Ma daj molim te. I bas tebe boli briga kako cemo se mi zvati,i zato nemoj majke ti.Haj sad , pusti mi se nekog nabrajanja. Idi pisi knjigu kad ovako sve dobro znas. I meni se cini da ti imas i previse nesto problema.
Alhemicarkaa

#96 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by Alhemicarkaa »

Presla sam u fazu koju ces ti tek doci ako pocnes protestovati, a to su ti protesti protiv protesta, ali prekomplikovano je to za tebe...
Uglavnom, picu kafu ;)
zlatiborka

#97 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by zlatiborka »

Maystor wrote:Ne znam zašto toliko raspravljate o tome sta će vam pisati na diplomi. To nije toliko važno, a evo i zašto: ko se bude zapošljavao u privatnim kompanijima biće mu jedino važno šta zna raditi, a ne koju titulu ima. Ja bih volio da sam čuo nekoga od ovih što se bune da traže kvalitetnija predavanja (što uključuje i kvalitetniju provjeru znanja), bolje laboratorije, više kreativnog rada. Ali jok, oni uglavnom traže više rokova, veću prolanost, više titula na diplomi.
Skolstvo je odavno otislo u neku stvar! Pocevsi od obdanista gdje djecicu hoce da kljukaju religijom (djecica su samo zeljna igre i medjusobnog druzenja), osnovnih skola podijeljenih na nacionalnoj osnovi, evo i visokoskolske ustanove su katastrofa. I kad neko, makar sa najboljim ocjenama zavrsi fakultet, tesko ce se zaposliti jer posla nema! Nema ga jer je Bosna i Hercegovina jedna velika piljara i nista vise!
Last edited by zlatiborka on 28/05/2008 15:37, edited 1 time in total.
mIRCerka

#98 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by mIRCerka »

Alhemicarkaa wrote:Presla sam u fazu koju ces ti tek doci ako pocnes protestovati, a to su ti protesti protiv protesta, ali prekomplikovano je to za tebe...
Uglavnom, picu kafu ;)
picEMO kafu.
madner

#99 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by madner »

zlatiborka wrote: Skolstvo je odavno otislo u neku stvar! Pocevsi od obdanista gdje djecicu hoce da kljukaju religijom (djecica su samo zeljna igre i medjusobnog druzenja), osnovnih skola podijeljenih na nacionalnoj osnovi, evo i visokoskolske ustanove su katastrofa. I kad neko, makar sa najboljim ocjenama zavrsi fakult, tesko ce se zaposliti jer posla nema! Nema ga jer je Bosna i Hercegovina jedna velika piljara i nista vise!
Malo manje generalizacije, ima nas par sto rade, nakon sto su zavrsili faks.
zlatiborka

#100 Re: STUDENTSKI PROTESTI- Bolonja

Post by zlatiborka »

madner wrote:
zlatiborka wrote: Skolstvo je odavno otislo u neku stvar! Pocevsi od obdanista gdje djecicu hoce da kljukaju religijom (djecica su samo zeljna igre i medjusobnog druzenja), osnovnih skola podijeljenih na nacionalnoj osnovi, evo i visokoskolske ustanove su katastrofa. I kad neko, makar sa najboljim ocjenama zavrsi fakult, tesko ce se zaposliti jer posla nema! Nema ga jer je Bosna i Hercegovina jedna velika piljara i nista vise!
Malo manje generalizacije, ima nas par sto rade, nakon sto su zavrsili faks.
Ako vas ima par sto radite i dobili ste posao nakon zavsetka faksa, onda je to jadno i tuzno! Aferim.....
Post Reply