Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

gulas

#76 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by gulas »

osa wrote:
gulas wrote:
pengpeng wrote:Covjek se uvjek iznova iznenadi, koliko gluposti se da procitati na jednom mjestu.
Neka "bosanska" parvoslavna Crkva ne moze postoji iz dva veoma bitna razloga, kao prvo kod vjernika SPC-a na geografskom podrucju BiH ne postoji zelja za takvim necim, a kao drugo ne moze se tek tako osnovati jedan novi organak pravoslavne crkve na prostoru neke drzave, po pravilima pravoslavne crkve, sa osnivanjem se moraju sloziti ostale crkve, poput ruske pc, srpske pc, grcke pc, itd. Upravo iz toga razloga se makedonska pc, te novoproglasena "crnogorska" pc ne mogu smtrati punopravnim predtavnicama jedne od pravoslavnih crkava, koje u odnosu na centralisticku organizacijukat. crkve imaju vise autonomsku oraganizaciju na nivou jedne drzave ili jednog regiona koji obuhvata vise drzava.
Samo mi nije jasno zasto crnogorsku stavljas pod navodnike, a makedonsku ne?
Jer gledano sa pravnog aspekta i jedna i druga imaju isti status - nisu priznate. Prema tome, ili i jednu i drugu stavi pod navodnike, ili nemoj nijednu.
nebitno, na kraju će svi oni priznati rimskog biskupa za šefa.
:lol: :lol: :lol:
Dobar skroz, mislim kao fazon.
Brkic1978

#77 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Brkic1978 »

:lol: :zzzz:
osa

#78 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by osa »

Brkic1978 wrote:
:lol: :zzzz:
i sada ga priznaju, ali ne i njegove ovlasti. pitaj matičnog paroha.
gulas

#79 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by gulas »

Momci, hajde da ne prelazimo iz jedne dubiozne teme u drugu.
osa

#80 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by osa »

gulas wrote:Momci, hajde da ne prelazimo iz jedne dubiozne teme u drugu.
s ovakve teme se mora skrenuti, pa zar ti ovo smatraš ozbiljnim.
Shoba

#81 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Shoba »

pengpeng wrote:Covjek se uvjek iznova iznenadi, koliko gluposti se da procitati na jednom mjestu.
Neka "bosanska" parvoslavna Crkva ne moze postoji iz dva veoma bitna razloga, kao prvo kod vjernika SPC-a na geografskom podrucju BiH ne postoji zelja za takvim necim, a kao drugo ne moze se tek tako osnovati jedan novi organak pravoslavne crkve na prostoru neke drzave, po pravilima pravoslavne crkve, sa osnivanjem se moraju sloziti ostale crkve, poput ruske pc, srpske pc, grcke pc, itd. Upravo iz toga razloga se makedonska pc, te novoproglasena "crnogorska" pc ne mogu smtrati punopravnim predtavnicama jedne od pravoslavnih crkava, koje u odnosu na centralisticku organizacijukat. crkve imaju vise autonomsku oraganizaciju na nivou jedne drzave ili jednog regiona koji obuhvata vise drzava.
Ma ne mora niko da ima monopol nad vjernicima. Ljudi brate vjeruju u sta hoce i mole se bogu gdje hoce. Da li je to SPC ili Bosanska PC nebitno. U sustini, koga briga da li je doticna crkva dio "pravoslavne internacionale" ili nije....Ljudi se organizovali, izgradili sebi crkvu, furaju svoj fazon.... :thumbup:
Ahmmed

#82 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Ahmmed »

Frane-x wrote:Samo je jedan način da nastane bošnjačka pravoslavna crkva.
A to je da današnji bih muslimani u cijelosti ili barem dijelom pređu na pravoslavlje- i time se vrate na kršćansku vjeru.
Ma, jok :D Ni tada vi, uzoriti kršćani i hrišćani :D ne biste bili načisto sa nama, jerbo smo poznati po prevjeravanju :D Svako malo, pa u neku drugu vjeru....A, brate i lažemo...."Niko krupno ka Turčin ne laže", mantra je na kojoj su odgojene generacije i generacije....A s obzirom da joj je autor blagopočivajući Njegoš, ne mere biti da je to bRez neke :D ....
Znao je to i tvoj pokojni predsjednik,kad nas je htio europeizirati....Nego, ne dade mu viša sila....

A znamo biti i šarmantni u tom prevjeravanju :D :

Kad su Crnogorci početkom druge decenije prošloga stoljeća, pokrštavali muslimane Plava, neki je tamošnji i tadašnji Kačavenda, razvukao ceremoniju pokrštavanja, ko hodža teraviju. Kad izvjesna Šahze-hanuma,izgubivši strpljenje, negdje iz zadnjeg dijela pravoslavne crkve, povika: "Požuri, pope, tako ti Boga, prođe mi ikindija :D

Glede teme, evo i mog doprinosa: :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=W9VYmN5GEUk
turban

#83 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by turban »

Ahmmed wrote:
Frane-x wrote:Samo je jedan način da nastane bošnjačka pravoslavna crkva.
A to je da današnji bih muslimani u cijelosti ili barem dijelom pređu na pravoslavlje- i time se vrate na kršćansku vjeru.
Ma, jok :D Ni tada vi, uzoriti kršćani i hrišćani :D ne biste bili načisto sa nama, jerbo smo poznati po prevjeravanju :D Svako malo, pa u neku drugu vjeru....A, brate i lažemo...."Niko krupno ka Turčin ne laže", mantra je na kojoj su odgojene generacije i generacije....A s obzirom da joj je autor blagopočivajući Njegoš, ne mere biti da je to bRez neke :D ....
Znao je to i tvoj pokojni predsjednik,kad nas je htio europeizirati....Nego, ne dade mu viša sila....

A znamo biti i šarmantni u tom prevjeravanju :D :

Kad su Crnogorci početkom druge decenije prošloga stoljeća, pokrštavali muslimane Plava, neki je tamošnji i tadašnji Kačavenda, razvukao ceremoniju pokrštavanja, ko hodža teraviju. Kad izvjesna Šahze-hanuma,izgubivši strpljenje, negdje iz zadnjeg dijela pravoslavne crkve, povika: "Požuri, pope, tako ti Boga, prođe mi ikindija :D
Glede teme, evo i mog doprinosa: :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=W9VYmN5GEUk
OPLAKAH U OVE SITNE SATE :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Leonid Breznjev

#84 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Leonid Breznjev »

malo je ovakvih kao sto je @Ahmmed, malo.. :)
Tullius Iustinius

#85 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Tullius Iustinius »

meatoverhere wrote:Citat: Mitropolit Nikolaj smatra da su delegati u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH koji nisu podržali Silajdžićev prijedlog pokazali političku mudrost i državničku zrelost za dobrobit same BiH i svih njenih naroda.

Bilo bi lijepo kad bi ova izjava o politickoj mudrosti bila istinita. Rijec je naime o medjustranackin trvenjima Bosnjaka u kojima se ne vidi "dalje od nosa" ni sa jedne strane.

A tek sto bi bilo lijepo kad bi Srbi pokazali malo politicke mudrosti za dobrobit BiH i svih njenih naroda. Naime, pravoslavne crkve su uglavnom struktuirane kao drzavne/nacionalne (makedonska,srpska, crnogorska, ruska itd.). Zasto ne posoji bosanska, ili jos bolje, bosnjacka? Tim cinom bi srbi pokazali da i oni imaju "tapiju" na BiH i pokazali da su iskreno i istinski autohtoni u BiH. Koristenjem imena "Bosnjacka" bi oduzeli pravo "Bosnjacima" na ekskluzivitet u koristenju imena Bosnjak (samo smo mi istinski autohtoni narod u BiH).
Ovo nije dobar primer jer nema razloga da se srpska pravoslavna crkva deli na dva dela, srpski i bosanski, to je jednostavno jedbna ista crkva.
zemomak

#86 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by zemomak »

босански православци су посрпчени Власи, као и православна црква у БиХ...
spreca

#87 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by spreca »

zemomak wrote:босански православци су посрпчени Власи, као и православна црква у БиХ...

истина je увек само jeдна
lopta

#88 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by lopta »

Ima li na forumu ijedan pravoslavac da kaze nesto na ovu temu? Da li bi zelio pripadati bosanskoj pravoslavnoj crkvi ili ne?
in33sa

#89 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by in33sa »

chuchumbamayumbe wrote:Postoji li americka pravoslavna crkva, ili kineska pravoslavna crkva?
Ovo pitanje je, cijenim, retoricko.

Ali nekim ljudima ocito treba crtati, pa nije lose i reci odgovor. Ne, ne postoji americka pravoslavna crkva, postoji grcka pravoslavna crkva, ruska pravoslavna crkva ili srpska pravoslavna crkva u Sjedinjenim Americkim Drzavama.

Ko to ne moze razumjeti, i cijelu poentu, taj nema zeru inteligencije.

Uostalom, koliki licemjer mozes biti pa (iz nekih svojih niskih pobuda) zagovarati ideju da u Bosni nema Srba samim tim ni srpske pravoslavne crkve ne moze biti, a odmah zatim zagrmiti kako u Makedoniji ko biva ima Bosnjaka :-) sta to onda nisu makedonci islamske vjerosipovjesti :-) ili zar nije onda Salko iz Novog Pazara Srbin?
chuchumbamayumbe

#90 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by chuchumbamayumbe »

in33sa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Postoji li americka pravoslavna crkva, ili kineska pravoslavna crkva?
Ovo pitanje je, cijenim, retoricko.

Ali nekim ljudima ocito treba crtati, pa nije lose i reci odgovor. Ne, ne postoji americka pravoslavna crkva, postoji grcka pravoslavna crkva, ruska pravoslavna crkva ili srpska pravoslavna crkva u Sjedinjenim Americkim Drzavama.

Ko to ne moze razumjeti, i cijelu poentu, taj nema zeru inteligencije.

Uostalom, koliki licemjer mozes biti pa (iz nekih svojih niskih pobuda) zagovarati ideju da u Bosni nema Srba samim tim ni srpske pravoslavne crkve ne moze biti, a odmah zatim zagrmiti kako u Makedoniji ko biva ima Bosnjaka :-) sta to onda nisu makedonci islamske vjerosipovjesti :-) ili zar nije onda Salko iz Novog Pazara Srbin?
Shvatas moju poentu (ili kako je sada IN reci - POANTU).
Mislim, kakve se ublehane i shuplje ovdje prosipaju u ime Bosne i Hercegovine, a isti ti koji se zalazu za ovakve nebulozne primjere najvise idu na ruku konacnoj podjeli i raskolu (do koje nece doci).
Ja prvi sipam drvlje i kamenje na velikosrpstvo i sve sto je vezano uz to (da sada ne psujem), ali sam i objektivan oko nekih stvari i nisam jednostran.
Bosanski pravloslavci zele da budu pod okriljem SPC, izjasnjavaju se kao Srbi, i sta sada?! Neko bi htio da ospori njihovo pravo i vjerovanje?!
Na forumu sve vise ima naucne fantastike i nebuloza, a sve manje objektivnosti i miroljubive tolerancije.
:roll:
Pietje_Bel

#91 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Pietje_Bel »

Mi nismo uspjeli da sprovedemo "Oluju" Bosansku o zbog toga je glupo pricati o Bosnjackoj/Bosanskoj pravoslavnoj crkvi. To bi samo moglo kada bi Srbi postali Bosnjaci a tu sansu smo propustili prije 150 godina i to se vise nece desiti nikada.
Tullius Iustinius

#92 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Tullius Iustinius »

Pietje_Bel wrote:Mi nismo uspjeli da sprovedemo "Oluju" Bosansku o zbog toga je glupo pricati o Bosnjackoj/Bosanskoj pravoslavnoj crkvi. To bi samo moglo kada bi Srbi postali Bosnjaci a tu sansu smo propustili prije 150 godina i to se vise nece desiti nikada.
А како су Срби могли да постану Бошњаци и која је то линија која повезује настанак Бошњака и Срба ? :roll:
dalinton

#93 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by dalinton »

lopta wrote:Ima li na forumu ijedan pravoslavac da kaze nesto na ovu temu? Da li bi zelio pripadati bosanskoj pravoslavnoj crkvi ili ne?
Ima taman onoliko koliko ima muslimana koji bi željeli pripadati Islamskoj zajednici Republike Srpske.
Jesli li ti normalan ?
Pietje_Bel

#94 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Pietje_Bel »

Tullius Iustinius wrote:
Pietje_Bel wrote:Mi nismo uspjeli da sprovedemo "Oluju" Bosansku o zbog toga je glupo pricati o Bosnjackoj/Bosanskoj pravoslavnoj crkvi. To bi samo moglo kada bi Srbi postali Bosnjaci a tu sansu smo propustili prije 150 godina i to se vise nece desiti nikada.
А како су Срби могли да постану Бошњаци и која је то линија која повезује настанак Бошњака и Срба ? :roll:
Pa Srbi su se oko 1700. poceli nazivati Bosnjacima. To je se desilo znaci 250 godina nakon njihovog dolaska u Bosnu kao narod (ne kao pleme). Kada je se probala stvoriti Bosnjacka nacija bilo je Srba koji su to podrzavali a katolici su cesto bili ti koji su bili glavni igraci u toj ideji (Fra IvAN fRane Jukic). Ali tu sansu smo propustili davno.
chuchumbamayumbe

#95 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

A ko ste to "VI"?!
Mozes li mi to pojasniti?
Pietje_Bel

#96 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Pietje_Bel »

chuchumbamayumbe wrote:
A ko ste to "VI"?!
Pa gradani BiH. :)

Da je Bosnjacki nacionalni pokret uspio 1850. tada bi danas bili kao albanci. Jedna nacija bez mogucnosti rata. Mozda se nebi bas podnosili previse ali bi to bila Bosnjacka/Bosanska nacija bez entiteta i folova.
stickitout

#97 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by stickitout »

lopta wrote:Ima li na forumu ijedan pravoslavac da kaze nesto na ovu temu? Da li bi zelio pripadati bosanskoj pravoslavnoj crkvi ili ne?
Imam ja!!! Boli me kutnjak :D
chuchumbamayumbe

#98 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Pietje_Bel wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
A ko ste to "VI"?!
Pa gradani BiH. :)

Da je Bosnjacki nacionalni pokret uspio 1850. tada bi danas bili kao albanci. Jedna nacija bez mogucnosti rata. Mozda se nebi bas podnosili previse ali bi to bila Bosnjacka/Bosanska nacija bez entiteta i folova.
Znaci "MI" smo gradjani BiH, a "ONI" su Srbi, i "ONI" nisu gradjani BiH?
Pietje_Bel

#99 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Post by Pietje_Bel »

chuchumbamayumbe wrote: Znaci "MI" smo gradjani BiH, a "ONI" su Srbi, i "ONI" nisu gradjani BiH?
Ne i i su gradani BiH. Ti nepismen? Svi mi smo propustili sansu da budemo jedna nacija. To je ono sto sam zelio da kazem. U stvari tu sam samo citirao jednog Bosanskog profesora. ;)
chuchumbamayumbe

#100 Re: Bosanska/Bosnjacka Pravoslavna CRKVA

Pietje_Bel wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Znaci "MI" smo gradjani BiH, a "ONI" su Srbi, i "ONI" nisu gradjani BiH?
Ne i i su gradani BiH. Ti nepismen? Svi mi smo propustili sansu da budemo jedna nacija. To je ono sto sam zelio da kazem. U stvari tu sam samo citirao jednog Bosanskog profesora. ;)
Nisam nepismen, otkud ti to?
A nisam ni glup kao sto se neki ovdje prave, a mozda su i bezobrazni, sta ti mislis?
Nevermind.
Nismo propustili sansu da budemo jedna nacija zato sto to nikada nismo ni htjeli.
Mislim, ja bih volio kada bi smo svi bili bosanska nacija, ali to niti je kada moglo da bude, niti ce biti, pa makar i silom. Nazalost.
Tako da mislim da je svaka polemika o Bosanskoj (ili jos gore Bosnjackoj) pravoslavnoj crkvi i nebuloze oko stvaranja bosanske nacije nekakvim olujama i slicnim stvarima samo ublehana kojom samo velikosrbi mogu da profitiraju, a Bosna i Hercegovina da izgubi.
Post Reply