Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
iz dna duše

#76 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by iz dna duše »

aida05 wrote:Kao sto Dusmanka rece-Nista i ne teba kada cujem Neretvu.Danas dan provedoh u Mostaru(do 19 sati)i opet isti osjecaj kao kada god dodjem ovamo-Fascinira me.Mislim da bih satima mogla sjediti na onom kamenu pored Neretve ispod Starog mosta.....
A ono sto je ipak ljepse od ovoga jeste Vrelo Bune
Jeste, vrelo Bune je prelijepo, pogotovo bez turista...
A Neretva je najljepša od Konjica prema izvoru...
Rijeka koja živi...
dervish

#77 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by dervish »

mostarac wrote:Grad cine prije svega ljudi, pa tek onda sve ostalo. Mostarac jesam, rodile mi se cukun dede u mostaru, al ja gorih ljudi od Mostaraca nisam nigdje i nikad vidio a zivio sam u tri grada. Ono ne moze se generalizovati, ali ljude s vise kompleksa nigdje i nikad nisam vidio, a gdje su kompleksi tu je i zloba. Shodno tome Mostar je daleko do najljepseg grada u BiH
Slazem se s tobom . Rodjeni sam mostarac i sva mije rodbina tu u Mostaru ali nikad nisam volio ljude sto su zivjeli u njemu . Pokvarenjaci , prevaranti , prevarili bi oca i majku da mogu ( bilo je i takvih ) za 10 maraka , psovanje im je glavni adut u obrazovanju djece , napuhani ko fol nesto , i mostarci i mostarke , veliki traceri i neradnici . Obnavlja se hotel Bristol rade bosanci , obnavlja se stari grad opet bosanci . Cast izuzecima ali prava polukasaba . Znali su izmisliti , te tracare i traceri , dosta prica da su se familije znale posvadjati, otc i sin itd itd . Posebno se znalo fino shupati sa ljudima invalidima i rodjenim kao hendikepirani . E tu su se mnogi takmicili kako ce se shprdati sa njima . Posebno se isticalo klanjanje vahidu a ko je isao u dzamiju ili crkvu smijuckali su se iza ledja
U ratu dodje kazna za koju su sami krivi . Mozda kazna a mozda opomena , Allah to najbolje zna , ali nisu se naucili nicemu
mema mo

#78 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by mema mo »

a tobe jarabi sta nazborise na ljude u mostaru :roll: i ja sam mostarka ali mislim da vi niste kad mozete tako nesto govoriti na mostarce. meni je zao sto ste razocarani jer ste ocito naletjeli na pogresne ljude u mostaru. u svakom zitu ima kukolja pa tako i u mostarskom, isti je slucaj i sa drugim gradovima :roll:
dervish

#79 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by dervish »

mema mo wrote:a tobe jarabi sta nazborise na ljude u mostaru :roll: i ja sam mostarka ali mislim da vi niste kad mozete tako nesto govoriti na mostarce. meni je zao sto ste razocarani jer ste ocito naletjeli na pogresne ljude u mostaru. u svakom zitu ima kukolja pa tako i u mostarskom, isti je slucaj i sa drugim gradovima :roll:
Nisi u pravu , mozda djelimichno . Mostar je bio i ostao polukasaba u kojem je glavna fora sto vise psovati i kako drugog prevariti . A zavist , to je vec druga prica . A umisljenost :lol:
Josip

#80 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by Josip »

dervish wrote:
mostarac wrote:Grad cine prije svega ljudi, pa tek onda sve ostalo. Mostarac jesam, rodile mi se cukun dede u mostaru, al ja gorih ljudi od Mostaraca nisam nigdje i nikad vidio a zivio sam u tri grada. Ono ne moze se generalizovati, ali ljude s vise kompleksa nigdje i nikad nisam vidio, a gdje su kompleksi tu je i zloba. Shodno tome Mostar je daleko do najljepseg grada u BiH
Slazem se s tobom . Rodjeni sam mostarac i sva mije rodbina tu u Mostaru ali nikad nisam volio ljude sto su zivjeli u njemu . Pokvarenjaci , prevaranti , prevarili bi oca i majku da mogu ( bilo je i takvih ) za 10 maraka , psovanje im je glavni adut u obrazovanju djece , napuhani ko fol nesto , i mostarci i mostarke , veliki traceri i neradnici . Obnavlja se hotel Bristol rade bosanci , obnavlja se stari grad opet bosanci . Cast izuzecima ali prava polukasaba . Znali su izmisliti , te tracare i traceri , dosta prica da su se familije znale posvadjati, otc i sin itd itd . Posebno se znalo fino shupati sa ljudima invalidima i rodjenim kao hendikepirani . E tu su se mnogi takmicili kako ce se shprdati sa njima . Posebno se isticalo klanjanje vahidu a ko je isao u dzamiju ili crkvu smijuckali su se iza ledja
U ratu dodje kazna za koju su sami krivi . Mozda kazna a mozda opomena , Allah to najbolje zna , ali nisu se naucili nicemu

ja sam rođeni mostarac. moram reći da u ovome ima istine ali nije sve ovako crno. u Mostaru je puno više onoga dobroga nego onoga lošega (mislim na ljude).
I vi Mostarci što ovako pišete o svome gradu.....neznam.........
To neka ostane među nama, ovo stvarno nije fer.
VjecitiStudent

#81 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by VjecitiStudent »

aida05 wrote:Kao sto Dusmanka rece-Nista i ne teba kada cujem Neretvu.Danas dan provedoh u Mostaru(do 19 sati)i opet isti osjecaj kao kada god dodjem ovamo-Fascinira me.Mislim da bih satima mogla sjediti na onom kamenu pored Neretve ispod Starog mosta.....
A ono sto je ipak ljepse od ovoga jeste Vrelo Bune
Nazalost, Mostar je fascinantan samo u tih nekoliko stotina metara. Cim se malo ode od Starog mosta, krene smece, sveopsta prljavstina, nakaradne novogradnje ... Na kamenu pored Neretve se moze sjediti samo kad je velika voda, jer ljeti kad voda oplica krene smrad kanalizacije, koji je tu zato sto sav otpad kojeg nacine Mostar i Mostarci, zavrsava direktno u Neretvi.
Ukratko, "svaka cast" sadasnjim Mostarcima sta uradise od onakvog grada i onakvog mjesta.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#82 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by Šeherzada »

VjecitiStudent wrote: Nazalost, Mostar je fascinantan samo u tih nekoliko stotina metara. Cim se malo ode od Starog mosta, krene smece, sveopsta prljavstina, nakaradne novogradnje ... Na kamenu pored Neretve se moze sjediti samo kad je velika voda, jer ljeti kad voda oplica krene smrad kanalizacije, koji je tu zato sto sav otpad kojeg nacine Mostar i Mostarci, zavrsava direktno u Neretvi.
Ukratko, "svaka cast" sadasnjim Mostarcima sta uradise od onakvog grada i onakvog mjesta.
Mozda meni tako djeluje jer ne zivim tamo,ali inace zaista me ocarava onaj kamen ispod Mosta i Vrelo Bune.......Ja nisam osjetila smrad kanalizacije nikada ,vjerovatno dodjem u to vrijeme kada nema tog smrada...... :)
Inace Mostar mi je jako drag kao grad.Ljude ne komentarisem jer ih ne poznajem dovoljno
mema mo

#83 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by mema mo »

dervish wrote:
mema mo wrote:a tobe jarabi sta nazborise na ljude u mostaru :roll: i ja sam mostarka ali mislim da vi niste kad mozete tako nesto govoriti na mostarce. meni je zao sto ste razocarani jer ste ocito naletjeli na pogresne ljude u mostaru. u svakom zitu ima kukolja pa tako i u mostarskom, isti je slucaj i sa drugim gradovima :roll:
Nisi u pravu , mozda djelimichno . Mostar je bio i ostao polukasaba u kojem je glavna fora sto vise psovati i kako drugog prevariti . A zavist , to je vec druga prica . A umisljenost :lol:
da li se ti dervish nalazis u ovim osobinama mostaraca, jer si kako rece i ti mostarac? :?
sarajevo63

#84 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by sarajevo63 »

Sarajevo mi jeste najdraže, a za Mostar ko kaže da mu nešta fali dižem glas protiv takvog razmišljanja! Pozdrav iz Sarajeva gradu na Neretvi.
mema mo

#85 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by mema mo »

sarajevo63 wrote:Sarajevo mi jeste najdraže, a za Mostar ko kaže da mu nešta fali dižem glas protiv takvog razmišljanja! Pozdrav iz Sarajeva gradu na Neretvi.
:thumbup: :thumbup:
d2

#86 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by d2 »

mostar ima posebno mjesto u mom srcu
negativ

#87 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by negativ »

meni je mostar prelijep, al mostarci :?: :!: :?:
pričaju u ratu dvojica mostaraca:
znaš brato ko je pogino juče?
ko, pita drugi?
Želja, bola, snajper ga skino...
a šta će oon poginut'?
to je vic al nam pravo opisuje taj mentalitet...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#88 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by Toto »

Mostar je isto kakva napirlitana, zanosna plavusa: zanijeme oci od ljepote - dok ne prozbori.
tatjanamster

#89 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by tatjanamster »

BISCANIN2 wrote:
Hajde srecom nismo svi isti pa neko i voli taj Mostar
Upravo tako nismo svi isti ,SREĆOM. :D
Evo jos vrtim film iz Mostara ,jos kad obnove SABORSKU CRKVU i hotel Neretvu ,Dubrovnik mu nece biti ravan :-D

Mostar jeste lijep, onaj dio oko Starog Mosta barem, ali ovo....

:run: :run: :run: :run:

da ko ne čuje :D
Kin

#90 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by Kin »

Toto wrote:Mostar je isto kakva napirlitana, zanosna plavusa: zanijeme oci od ljepote - dok ne prozbori.
Dobro rečeno...
Bijeli_sa

#91 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by Bijeli_sa »

Sarajevo...... :D
sta ima

#92 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by sta ima »

prelijep grad sa dobrim ljudima(bar onih koje ja poznajem)
Dr.Belajsuz

#93 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by Dr.Belajsuz »

Evo ovih dana bijahu u Mostaru i ako izbacimo Sarajevo, kao moj rodni rgad i ipak svakome najdraži(mislim an to da, ako je neko iz Hong Konga, taj mu je najdraži), onda je Mostar sigurno najljepsi grad, barem u BiH, ali sigurno i sire.
Velik grad, na savršenoj lokaciji. Ljudi su kao nigdje na svijetu i nemaju kompleks nikakav. Definitivno, svaki dio ima posebnu čaroliju. Većina samo spominje Stari Most, stari dio grada, ali i drugi djelovi, neke građevine mu daju poseban šmek.
Recimo, sinoć se vozim iz Vrapčića, u drugi dio grada, skroz iznad aerodroma, i pomislim, u PM koliki je grad, nikad ne bih pomislio da je ovoliki.

U svakom slučaju, samo bi dobro došlo malo vlage i koji stepen niža temperatura, ali se dolje ljudi snađu.
MOSTARAC_

#94 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by MOSTARAC_ »

zato što mane većih jazavaca na kugli zemaljskoj! :lol:
jes da ima dosta i negativnih stvari ali ne bih dao ovaj svoj edenski (a prije zološki) vrt ni za milijune maraka! :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#95 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by Toto »

Dr.Belajsuz wrote:Evo ovih dana bijahu u Mostaru i ako izbacimo Sarajevo, kao moj rodni rgad i ipak svakome najdraži(mislim an to da, ako je neko iz Hong Konga, taj mu je najdraži), onda je Mostar sigurno najljepsi grad, barem u BiH, ali sigurno i sire.
Velik grad, na savršenoj lokaciji. Ljudi su kao nigdje na svijetu i nemaju kompleks nikakav. Definitivno, svaki dio ima posebnu čaroliju. Većina samo spominje Stari Most, stari dio grada, ali i drugi djelovi, neke građevine mu daju poseban šmek.
Recimo, sinoć se vozim iz Vrapčića, u drugi dio grada, skroz iznad aerodroma, i pomislim, u PM koliki je grad, nikad ne bih pomislio da je ovoliki.

U svakom slučaju, samo bi dobro došlo malo vlage i koji stepen niža temperatura, ali se dolje ljudi snađu.

Sve bih ti -o Mostaru- potpis'o, da se ne pohvali da mostarci nemaju ama bas nikakv kompleks. Ova jedna rijec usefi i sefa i stanicu.

Upravo ova, prenapuhana, doza hvalospjeva je jedna od ponajboljih mahana originalnih mostaraca. Ova elitna mostarska mahana se laHko da i dokazat: prostom cinjenicom da je svaki mostarac -u svojim mostarskim epovima- skakao sa Starog Mosta. :D Nema carsije na dunjaluku koje nema makar jedne mahane. Ne mora mahana bit uocljiva. Izmigolji ona sama od sebe kad god joj se ukaze prilika.
Najveci mostarski kompleks - koji je vec postao karakterna crta, gentski biljeg i mostarski barcode - ce vam mostarac sam pokazat. Mostarac ce vas prvo odvest na Stari Most i cim vidi da ste se napojili one ljepote: hercegovacki otegnuto ce vam "otpjevat" lajtmotiv vecine rodjenih mostarca: " a, vidi ovog seljaka". Dok vam bude "pjevao" lajtmotiv: išaretom ce otegnut ocima i ustima, pa pokazat na svog komsiju, koji upravo prolazi pored vas. Nema veze sto vi njegovog komsiju ne poznajete i sto ste jos obuzeti ljepotom Mosta i Neretve. Jok. Mostarac ce nastaviti pricu o seljacima i "seljacima".

Strah mostaraca od seljaka, dosla, dodjosa je epiedemioloskih razmjera i nema mostarca koji se ne cese zbog ove alergije. Tesko je odgonetnuti uzroke epidemije. Jesu li hercegovacki gorstaci toliko superiorni u zivotnim megdanima ili su urbani mostarci toliki papucari tesko je proniknut?
Ovaj mostarski virus je iz ruralne forme mutirao i u urbanu. Kad pored vas prodju svi mostarski seljaci i naidje koji mostarski original: mostaca ce za njega reci najpoznatiju mostarsku uzrecicu: "sta ce on". Mostaci to otezu i izgovaraju: "taa ce on". Izostavljanjem š iz rijeci "šta" mostarac vam daje doznanja da on ne izgovara pitanje nego konstatciju, najcesce upucenu nekom vidjenijem i uspjesnijem mostracu.
I ovaj mostarski kompleks je vec prerastao u vrlinu pa ce vam svaki -kriticki raspolozen- mostarac ispricati mostarski liskaluk, za koga ce tvrditi i da je istinit. Susreli se dva mostarca. Kad je prvi prenio drugom -neveselu- vijest da je umro neki mostarc, ovaj drugi je odgovorio: " 'ta ce on umrijet".

Ovi mostarski kompkesi nisu samo iznjedrili vrline i mahane mostaraca, vec su rezultirali pojavom posebne grupe mostarskih "ekologa", koji su imali drustvenu zadacu da prepoznaju seljake i dosljake i da ih - odmah na ulici- obiljeze i izloze javnom prepoznavanju i kritici. Kritika se toliko glasno izricala da je ulica prestajala da funkcionise i postajala svojevrsna arena i forum javne osude i kritike. Umjesto ulicnih sviraca i pantomimicara Mostar ima urbane legende koji na ulici organizuju igrokaze na temu iskonske borbe mostaraca kontra seljaka, dosljaka i ostalih kompleksa.
mostarac

#96 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by mostarac »

ja kao mostarac ti kazem da si skroz dobro ovo napisao :D

Najgore je sto mostarci nemaju komplekse koji su mjerljivi i vidljivi, tj. nekog drugog. Mostarci su kompleks sami sebi, a to je onda informatickim rjecnikom receno jedna beskonacna petlja u kojoj se stalno vrte :D
vaučer

#97 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by vaučer »

Odlični postovi Toto, ne samo ovaj..
BISCANIN2

#98 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by BISCANIN2 »

Malo idete off ,meni Mostarci koji čine pola moje familije su ne bitni ,govorim o gradu ,položaju ,arhitekturi ,meni je sve ovo nabrojano Vrh .
Lijepo se osjećam kad odem na Tepu ,pa prošetam preko Kujundžiluka do Starog Mosta ,stanem na vrh i osjetim miris mora .Osjećam se kao da sam u nekom drugom vremenu i prostoru
senzibilni

#99 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by senzibilni »

fin grad nema govora,jednom sam bio tamo sa starim koji je imao zelenaru u sarajevu pa smo išli nabavljat ,raštiku, prasu, kelj, kupus i trešnje, kupus, kupili smo i duvana,ma to je bilo prije 30 godina, e sad ne znam šta je bilo dalje sa mostarom,
fina raja,svi se muškarci većinom zovu SAFA, a žene NEFA
djana h

#100 Re: Zasto je Mostar najljepsi grad ?

Post by djana h »

senzibilni wrote:fin grad nema govora,jednom sam bio tamo sa starim koji je imao zelenaru u sarajevu pa smo išli nabavljat ,raštiku, prasu, kelj, kupus i trešnje, kupus, kupili smo i duvana,ma to je bilo prije 30 godina, e sad ne znam šta je bilo dalje sa mostarom,
fina raja,svi se muškarci većinom zovu SAFA, a žene NEFA
Bas si smijesan sa ovim utiskom o imenima :D :D
Post Reply