sto?SaraLe wrote:Jesam se ja usrecila ...![]()
ponasaj se prirodno, samo mojne svirat nista narodno
sto?SaraLe wrote:Jesam se ja usrecila ...![]()
Vidi mi bona "komsiluka"anais_nin wrote:sto?SaraLe wrote:Jesam se ja usrecila ...![]()
![]()
![]()
ponasaj se prirodno, samo mojne svirat nista narodno![]()
Naravno, šta društvo ima od te zajednice?anais_nin wrote: ah StLouis kako ne razumijesko sljivi ljubav i slobodu izbora
valja u svemu makar trunku mrznje pronaci
![]()
ljudi dobili pravo izbora, ni manje ni vise....ali oni su ocigledno manje vrijedni od ostalih ljudi zbog onog sto biraju da rade u privatnosti svoje spavace sobe
![]()
Drugim riječima, iz prava na toleranciju različosti nastalo je pravo na nametanje jednakosti. Zašto ja kao samac nemam hrpu privilegija koje idu uz brak. (porez!) Ja sebe stvarno volim i mislim da ću živjeti do kraja života sretno sa sobom. Ko to hoće da kaže da je moja veza manje vrijedna od drugih? Ko ste?anais_nin wrote: neki se vole, neki ce ostati citav zivot zajedno, neki ce se razvesti, neki su promiskuitetni, neki nisu....ne vidim neku vele razliku izmedju homoseksualnih i heteroseksualnih parovalegalizacija gay brakova znaci drustveno prepoznavanje cinjenice da oni koji ne praktikuju heteroseksualne odnose nisu manje vrijedni, i da pred zakonom imaju ista prava kao i heteroseksualni bracni parovi
![]()
Ovdje se radi o subvenciranju od strane države koja ima jak interes da dođe do razmnožavanja. Pošto su djeca skupa investicija za roditelje, potrebno im je omogučiti neke privilegije. Naravno da to neko iskorištavaju, ali to ne znaći da treba svima omogučiti tu subvenciju.anais_nin wrote: seks je tu za razmnozavanje, heteroseksualne bracne zajednice su tu da bi djeca imala oba roditelja jer samo tako je prirodnotakodje bih zabranila pravo na bracnu zajednicu svim onim koji nece ili ne mogu da imaju djecu
sto ce im brak onda? ako njihova zajednica nije u svrhu nastavka ljudske vrste onda to nije prirodno i svakako im je nepotreban taj papir
ima tu jos raznoraznih grupa koje prakticiraju neprirodne stvari....svima zabraniti pravo na brak
ha ja, sta oni misle
cuj da imaju pravo da se vjencaju, a rade neprirodne stvari
isto sto ima od brakova u kojima ljudi ne zele ili ne mogu imati djecumadner wrote: Naravno, šta društvo ima od te zajednice?
naravnomadner wrote: Drugim riječima, iz prava na toleranciju različosti nastalo je pravo na nametanje jednakosti. Zašto ja kao samac nemam hrpu privilegija koje idu uz brak. (porez!) Ja sebe stvarno volim i mislim da ću živjeti do kraja života sretno sa sobom. Ko to hoće da kaže da je moja veza manje vrijedna od drugih? Ko ste?
kako kojamadner wrote: Ovdje se radi o subvenciranju od strane države koja ima jak interes da dođe do razmnožavanja. Pošto su djeca skupa investicija za roditelje, potrebno im je omogučiti neke privilegije. Naravno da to neko iskorištavaju, ali to ne znaći da treba svima omogučiti tu subvenciju.
Ili vako, ako država daje 1000$ socijalno ugroženim kategorijama, da li i bogati imaju pravo na tih 1000$?
usvajanje nije jedini nacin da osobe u homoseksualnoj vezi imaju dijetemetal_rules_cura wrote:Ne bih vise pisala o literaturi. Sjecanje me dobro sluzi jos uvijek...
Svakako je cinjenica kako postoje milioni djece koji nemaju dom, koji zive u takvim uvjetima da kad ih covjek pogleda moze samo Bogu zahvaliti sto doceka novi dan u toploj postelji i sa kojekakvom hranom u frizideru. Niko od nas to ne cijeni dok ima. To ne sporim, ali mislim i dalje kako se djeca ne bi trebala usvajati u homoseksualnim zajednicama. I to nije nikakvo tabu misljenje obzirom na malen broj uopce legalizovanih ovakvih brakova u odnosu na one "normalne" brakove. Za te "normalne" se treba zapitati koliko ih na svijetu ima koji mogu usvojiti djecu, pa to ne cine. Pa cak i u toj situaciji nema mjesta otvoreno ih kriviti, jer tu nista nije crno - bijelo. Neko jednostavno ne moze zamisliti da usvoji dijete. I tu je kraj price.
Moze i opcija da se spoji jedan par pedera i jedan par lezbejki, u ime djece pederi odrade lezbejke, ove rode dvoje djece, jedno uzmu pederi, drugo ostane lezbejkama i svi sretnianais_nin wrote:usvajanje nije jedini nacin da osobe u homoseksualnoj vezi imaju dijetemetal_rules_cura wrote:Ne bih vise pisala o literaturi. Sjecanje me dobro sluzi jos uvijek...
Svakako je cinjenica kako postoje milioni djece koji nemaju dom, koji zive u takvim uvjetima da kad ih covjek pogleda moze samo Bogu zahvaliti sto doceka novi dan u toploj postelji i sa kojekakvom hranom u frizideru. Niko od nas to ne cijeni dok ima. To ne sporim, ali mislim i dalje kako se djeca ne bi trebala usvajati u homoseksualnim zajednicama. I to nije nikakvo tabu misljenje obzirom na malen broj uopce legalizovanih ovakvih brakova u odnosu na one "normalne" brakove. Za te "normalne" se treba zapitati koliko ih na svijetu ima koji mogu usvojiti djecu, pa to ne cine. Pa cak i u toj situaciji nema mjesta otvoreno ih kriviti, jer tu nista nije crno - bijelo. Neko jednostavno ne moze zamisliti da usvoji dijete. I tu je kraj price.partnerice u lezbejskim vezama uvijek imaju opciju da imaju dijete "prirodnim" putem tj da to isto dijete rode
iako muskarci nemaju tu mogucnost postoji sve vise slucajeva u kojim gay muskarac donira svoju spermu lezbejskom paru, a zatim dijele starateljstvo nad dijetetom
prema tome zabraniti ili ne zabraniti usvajanje i nije toliko relevantno koliko mnogi ljudi misle
To je cisto zadovoljavanje seksualnog nagona. Jesi li gledala film "Midnight Express" kada glavni protagonist ima seksualni snosaj sa zatvorskim kolegom tokom tusiranja dok u Americi ima djevojku koja ga ceka? Covjek nije homoseksualac, ali nakon mnogo godina bez seksualnog snosaja, mora bilo kako zadovoljiti seksualne potrebe. To prelazi kontekst orijentacije.metal_rules_cura wrote: Na kraju... Ako je samo licna priroda kako onda objasnjavas pojavu da osobe koje su osudjene na visegodisnje zatvorske kazne se u dogledno vrijeme vrlo lako mogu zamisliti sa osobom istog spola? Ako tog socijalnog uticaja uopce nema...
Slazem se. Nije prelazak u homoseksualce svakako, ali iz ovog ili onog razloga (koji im nije urodjen) mogu se zamisliti USLJED OKOLNOSTI sa osobom istog spola. Znaci, okolnosti uticu na neki nacin, nije samo ono sto je prirodjeno.Jazz_Junkie wrote:To je cisto zadovoljavanje seksualnog nagona. Jesi li gledala film "Midnight Express" kada glavni protagonist ima seksualni snosaj sa zatvorskim kolegom tokom tusiranja dok u Americi ima djevojku koja ga ceka? Covjek nije homoseksualac, ali nakon mnogo godina bez seksualnog snosaja, mora bilo kako zadovoljiti seksualne potrebe. To prelazi kontekst orijentacije.metal_rules_cura wrote: Na kraju... Ako je samo licna priroda kako onda objasnjavas pojavu da osobe koje su osudjene na visegodisnje zatvorske kazne se u dogledno vrijeme vrlo lako mogu zamisliti sa osobom istog spola? Ako tog socijalnog uticaja uopce nema...
Ne sasvim, jer kod prvih postoji mogucnost promjene izbora, a drugi imaju minorni efekat marketinga braka. Homoseksualni brak obezvrijeđuje cijelu koncepciju i kao takav ima negativan efekat.anais_nin wrote: isto sto ima od brakova u kojima ljudi ne zele ili ne mogu imati djecu![]()
To bi bio argument protiv tolerancije i ujedno jedan od razloga guranja ove vrste braka. Homoseksualni lobi želi izjednačiti taj način života, umjesto da je samo tolerisan od države. Ispade da je homoseksualni brak ljudsko pravo...anais_nin wrote: naravnos malom ispravkom da pravo na toleranciju razlicitosti vodi ka pravu za JEDNAKOST....to nije pitanje nikakvog nametanja....pretpostavljam da onda mislis da su zene NAMETNULE pravo da budu tretirane isto kao i muskarci....ili da su crnci NAMETNULI pravo da budu tretirani kao bijelci....vidis ja smatram da im to pravo PRIPADA
![]()
Rekao sam ti najvažniji, manji porez. Ovo sve ostalo je šminka.anais_nin wrote: a koje su to privilegije koje idu uz brak? mnoge drzave prepoznaju iste ili slicne "privilegije" i ljudima koji se odlucuju da samo zive zajedno, a da ne sklope brak zakonski....kulturoloski znacaj ove presude i znacaj s tacke gledista ljudskih prava je u tome sto homoseksualne osobe sada IMAJU MOGUCNOST izbora...pravni je taj sto imaju pravo na alimentaciju, sponzorisanje bracnih drugova pred odjelom za imigraciju itd itd....
Pa kako si samo tako zadrta i ne tolerentnaanais_nin wrote: vjerujem da ti uzivas u svom statusu samca....nema nista lose u tome....samo tu onda nema veze...logicki koncept veze zahtjeva postojanje minimalno 2 stvari koje su POVEZANE
pokusaj stavljanja JA i JA na ta dva mjesta je promasaj u argumentovanju cak i ako patis od poremecaja podvojene licnosti
![]()
u biti sve se svodi na to da ti imas mogucnost izbora - da li da budes sretno sam ili da stupis u bracnu zajednicui da ti tu svoju mogucnost izbora uzimas zdravo za gotovo.....
To bi bio bolja koncepcija od jednog dijeteta, jer šta kad im ova generacija ode u penziju?anais_nin wrote: kako kojau Kini sve rade da do razmnozavanja dolazi sto manje
jesu li stavovi kineza prema homoseksualnim parovima stoga tolerantniji i umjereniji? jer je njima u interesuje da imaju sto vise zajednica u kojima nema djece
mozda bi oni trebali subvencirati gay brakove
![]()
Odlično izbjegavanje pitanja i promjena primjera. Država želi da subvencira siromašne, da li je ljudsko pravo bogatih da i oni dobiju tu subvenciju?anais_nin wrote: pa oni socijalno ugrozeni dobiju tih $1000, a onaj "bogati" dobije tih istih $1000 u poreznim olaksicama kad god pomogne nekoj dobrotvornoj organizaciji koja pomogne onom socijalno ugrozenomnamakne svaka strana svoje, ne brinem se ja
Znaš kako to ide, vide Ameri vozaju Hummera i odma se kroz mahale provlači H2BRCAK27 wrote:Lele kuda plovi ovaj brod heheheh!!!![]()
![]()
Bez obzira na sve ,moje osobno misljenje je da bih trebali postovati svačiji izbor,,zelju ili nacin zivota,,normalno je to da se ovakve stvari kose sa nasim zivotima ,ogojom ,kulturom i vjeri ,,no kako god bilo ipak nas dijele milje ,A.ocean i jos stosta od tog i takvon nacina zivota ,,stoga nema razloga za brigu
Pa ne baš. Što neko reče, slijedeći tu logiku, obezvrjeđivanje braka bi onda bilo i dozvoliti brak između sterilnog muškarca i neplodne žene. A to, znamo nije slučaj.zgembo_sa wrote: Brak je zajednica izmedju muskarca i zene kojoj je cilj formiranje porodice i produzenje vrste. Kao takvu, iz interesa njenog opstanka i razvoja, zakonom stiti drzava. Drugacije zajednice, tipa homoseksualnih, mogu postojati, ali po mom misljenju nikako ne mogu biti smatrane brakom. Moze se naci neki novi naziv, mogu se priznati odredjena dodatna prava, ali izjednacavanje sa brakom bi bilo cisto obezvrjedjivanje braka.
Dio vezan za labilnost homo zajednice u odnosu na hetero je jednostavno netačan. Stereotip vezan za promiskuitet homoseksualaca. A i da su stvarno nestabilnije, zar ne bi trebalo ići od slučaja do slučaja? "Izloženost homoseksualnom ponašanju" dokazano nema ništa veći utjecaj na homoseksualno ponašanje djeteta, nego što izloženost heteroseksualnom ponašanju ima na heteroseksualno ponašanje. S tim se rađaš. Ili jesi ili nisi. To nije opredjenjenje.zgembo_sa wrote: Usvajanje djece je svakako problematicno. Kao sto sam vec naveo, homo zajednice su daleko labilnije od hetero, a takodje postoji dosta istrazivanja koja govore da je nasilje u vezi daleko prisutnije u homo vezama nego u hetero. Kad se na to doda da bi dijete u sa homo starateljima stalno izlozeno homoseksualnom ponasanju onda se s pravom postavlja pitanje kakvog bi to uticaja imalo na psihu djeteta. Ako ima, u smislu da utice na djetetovo seksualno opredjeljenje onda je svakako opravdana odluka drustva da zabrani usvajanje djece homoseksualnim parovima, jer utice na kljucni interes drzave i drustva.
...NIJE opredjeljenje.zgembo_sa wrote: Seksualno opredjeljenje vam niko nece nametnuti, ali necete ga ni vi nametati djeci.
Netacno. Sterilnost nije stvar izbora, vec je zdravstveno pitanje koje ne umanjuje vrijednost takve zajednice. Dok homo veze su takve iz licnog izbora i u startu su se odrekle definicije braka koja je gore navedena.Risto Kuglarić wrote:Pa ne baš. Što neko reče, slijedeći tu logiku, obezvrjeđivanje braka bi onda bilo i dozvoliti brak između sterilnog muškarca i neplodne žene. A to, znamo nije slučaj.zgembo_sa wrote: Brak je zajednica izmedju muskarca i zene kojoj je cilj formiranje porodice i produzenje vrste. Kao takvu, iz interesa njenog opstanka i razvoja, zakonom stiti drzava. Drugacije zajednice, tipa homoseksualnih, mogu postojati, ali po mom misljenju nikako ne mogu biti smatrane brakom. Moze se naci neki novi naziv, mogu se priznati odredjena dodatna prava, ali izjednacavanje sa brakom bi bilo cisto obezvrjedjivanje braka.
Za labilnost sam u nekom od prethodnih postova na ovu temu naveo jedno vece istrazivanje provedeno bas na ovu temu koje potvrdjuje moj stav. Heteroseksualno ponasanje i njegov uticaj na dijete je svakako pozeljno jer dijete u svakom slucaju usmjerava na put stvaranja porodice, zajednice muskarca i zene i u krajnjem njen rezultat - produzenje vrste, sto je interes drzave i drustva. A ne postoje dokazi da je homoseksualno opredljenje urodjeno. Nema nikakvih fizickih razlika izmedju ljudskih jedinki bilo koje seksualne orjentacije. Kako onda zakljuciti da je to urodjeno?Risto Kuglarić wrote:Dio vezan za labilnost homo zajednice u odnosu na hetero je jednostavno netačan. Stereotip vezan za promiskuitet homoseksualaca. A i da su stvarno nestabilnije, zar ne bi trebalo ići od slučaja do slučaja? "Izloženost homoseksualnom ponašanju" dokazano nema ništa veći utjecaj na homoseksualno ponašanje djeteta, nego što izloženost heteroseksualnom ponašanju ima na heteroseksualno ponašanje. S tim se rađaš. Ili jesi ili nisi. To nije opredjenjenje.zgembo_sa wrote: Usvajanje djece je svakako problematicno. Kao sto sam vec naveo, homo zajednice su daleko labilnije od hetero, a takodje postoji dosta istrazivanja koja govore da je nasilje u vezi daleko prisutnije u homo vezama nego u hetero. Kad se na to doda da bi dijete u sa homo starateljima stalno izlozeno homoseksualnom ponasanju onda se s pravom postavlja pitanje kakvog bi to uticaja imalo na psihu djeteta. Ako ima, u smislu da utice na djetetovo seksualno opredjeljenje onda je svakako opravdana odluka drustva da zabrani usvajanje djece homoseksualnim parovima, jer utice na kljucni interes drzave i drustva.
Kako znas? Nema dokaza da je urodjeno, a to onda prebacuje lopticu u sferu psihe, odnosno uticaja iskustva i okoline.Risto Kuglarić wrote:...NIJE opredjeljenje.zgembo_sa wrote: Seksualno opredjeljenje vam niko nece nametnuti, ali necete ga ni vi nametati djeci.
Sta mu dodje to sirotiliste.max_power wrote:Ma nek i usvajaju djecu sto se mene tice, ako ispunjavaju sve uslove.
Bolje djetetu da odrasta sa njima nego negdje po sirotilistima...
u principu se neslaganje između mene i tebe svodi na ovo. Dakle, iako ništa kao što je gay gene nije izolovano, treba znati da nešto komplikovano kao što je ljudska seksualnost i ne može određivati pojedinačan gen, nego konstelacija njih. Imajući to na umu, možemo se osloniti samo na istraživanja i studije slučaja, koje nam govore da velika većina gay populacije dolazi iz okoline u kojoj su odgajani heteroseksualno. Što izbacuje lopticu iz sfere psihe, odnosno uticaja iskustva i okoline.zgembo_sa wrote: Kako znas? Nema dokaza da je urodjeno, a to onda prebacuje lopticu u sferu psihe, odnosno uticaja iskustva i okoline.
Vidi, postoje razlicita istrazivanja koja govore o tome sta je uzrok nastanka odredjene seksualne orijentacije kod pojedinca. Da je homo orijentacija urodjena onda ne bi postojali pojedinci koji mijenjaju seksualnu orijentaciju u toku svog zivota, a postoje. Cak postoje klinike za "lijecenje" homoseksualnosti i koje imaju prilicno dobre rezultate.Risto Kuglarić wrote:u principu se neslaganje između mene i tebe svodi na ovo. Dakle, iako ništa kao što je gay gene nije izolovano, treba znati da nešto komplikovano kao što je ljudska seksualnost i ne može određivati pojedinačan gen, nego konstelacija njih. Imajući to na umu, možemo se osloniti samo na istraživanja i studije slučaja, koje nam govore da velika većina gay populacije dolazi iz okoline u kojoj su odgajani heteroseksualno. Što izbacuje lopticu iz sfere psihe, odnosno uticaja iskustva i okoline.zgembo_sa wrote: Kako znas? Nema dokaza da je urodjeno, a to onda prebacuje lopticu u sferu psihe, odnosno uticaja iskustva i okoline.
Također, možemo hipotetizirati da, pod pretpostavkom da je to stvar izbora, teško da bi se neko odlučio da bude homoseksualne orjentacije, ako uzmemo u obzir stigmu koju to nosi u društvima kao što je naše.
Pa u principu, zavisi kako gledaš na to. Mijenjanje orjentacije je po meni također mit. Istina je da postoje ljudi koji skoro čitav život provedu u hetero stilu, ožene/udaju se, imaju djecu sa partnerom i onda "promijene" orjentaciju. Međutim, u principu, nije došlo do promjene orjentacije, nego do promjene u ispoljavanju seksualnosti koja je otpočetka bila takva kakva je. Drugim riječima ti ljudi usljed mainstream vjerovanja da je homoseksualnost bolesna, neproduktivna, ovakva-onakva (uglavnom, rijetki su pozitivni atributi koje joj mainstream pripisuje) potiskuju svoju seksualnost i konformiraju svoje seksualno ponašanje sa zahtjevima kulture. Kad konačno dođe iz guzice u glavu (što bi naš narod reko), onda ostave žene/muževe i traže ljubav među osobama istog spola, nešto što su trebali odmah da urade, umjesto da zbog pritiska okoline pokušavaju da budu nešto što u biti nisu. I tako heteronormativnost uništava porodicu. Iz najbolje namjere.zgembo_sa wrote: Vidi, postoje razlicita istrazivanja koja govore o tome sta je uzrok nastanka odredjene seksualne orijentacije kod pojedinca. Da je homo orijentacija urodjena onda ne bi postojali pojedinci koji mijenjaju seksualnu orijentaciju u toku svog zivota, a postoje. Cak postoje klinike za "lijecenje" homoseksualnosti i koje imaju prilicno dobre rezultate.đ
Pa, ostavljam mogućnost da zaista postoje takva istraživanja, iako stvarno nikad nisam čuo za njih, a relativno dobro sam upoznat sa tematikom. Ali kada je riječ o nedostatku uzora u pogledu muškosti, taj nedostatak je tu i u slučaju recimo samohranih majki.zgembo_sa wrote: Postoje istrazivanja koja pokazuju da postoji odredjena uzrocno-posljedicna veza izmedju trauma iz djetinjstva sa seksualnim opredjeljenjem. To ne mora biti neko nasilno iskustvo, vec i neke dugorocne situacije u kojima je dijete neshvaceno ili neprihvaceno od svojih vrsnjaka istog spola u periodu dok jos uvijek ne shvata odnose medju spolovima niti ima razvijena osjecanja u tom pogledu. Nedostatak uzora kojeg ce imitirati u pogledu svoje muskosti ili zenstvenosti moze navesti dijete da trazi druge uzore ili ako iz odredjene odbojnosti ne moze imati ovakav uzor takodje dolazi do stanja zbunjenosti i trazenja drugog uzora, koji moze biti drugog spola cime se u stvari poistovjecuje sa njim i u periodu u kojem kod suprotnog spola dolazi do otkrivanja vlastite seksualnosti moze doci do imitiranja njihovog ponasanja i posljedicno i prihvatanja. Potpuno bi pogresno bilo zakljuciti da su djeca iz hetero brakova postala gay zato sto su odrastali u hetero porodici.
Uglavnom vrlo komplikovana situacija. U svakom slucaju pitanje odgoja djece je vrlo osjetljivo i ja sam protiv bilo kakvog eksperimentisanja po tom pitanju.
Pa kazem, komplikovano je, nije samo jedan uzrok, moze to dijete naci uzor u komsiji, u starijem bratu, u jaranovom bratu, komsiji... Moze biti uzrok neka trauma, nasilje, neprihvacanje u drustvu i sl.Risto Kuglarić wrote:Pa, ostavljam mogućnost da zaista postoje takva istraživanja, iako stvarno nikad nisam čuo za njih, a relativno dobro sam upoznat sa tematikom. Ali kada je riječ o nedostatku uzora u pogledu muškosti, taj nedostatak je tu i u slučaju recimo samohranih majki.
Boldirano: Upravo tako! To i ja govorim! Isto tako pogrešno bi bilo zaključiti i obrnuto.
Da. Možda je vrijeme da se društvene norme malo preispitaju, odnosno omjer onoga šta odgovara društvu, a šta pojedincu. Kako rekoh, stojim na stanovištu da se homoseksualac ne može postati. U tom slučaju zadnja rečenica u tvom postu značila bi da homoseksualno okruženje (misleći pri tom na roditelje, da ne bude zabune sa zatvoromzgembo_sa wrote:Pa kazem, komplikovano je, nije samo jedan uzrok, moze to dijete naci uzor u komsiji, u starijem bratu, u jaranovom bratu, komsiji... Moze biti uzrok neka trauma, nasilje, neprihvacanje u drustvu i sl.Risto Kuglarić wrote:Pa, ostavljam mogućnost da zaista postoje takva istraživanja, iako stvarno nikad nisam čuo za njih, a relativno dobro sam upoznat sa tematikom. Ali kada je riječ o nedostatku uzora u pogledu muškosti, taj nedostatak je tu i u slučaju recimo samohranih majki.
Boldirano: Upravo tako! To i ja govorim! Isto tako pogrešno bi bilo zaključiti i obrnuto.
A sto se tice boldiranog ipak je malo drugacije. Brak izmedju muskarca i zene, na tome zasnovana porodica, je u skladu sa drustvenim normama i drustveno je prihvatljiva i pozeljna i u skladu sa interesima drustva i drzave tako da uticaj takvog obrazovanja sa stanovista drustva nije pogresan. Dok s druge strane mogucnost da homoseksualno okruzenje poveca sanse da dijete postane homoseksualac sigurno drustvu ne odgovara.