Ne znam, nisam vidio skicu spomenika, taj opis koji navodis ne govori puno. O izgledu spomenika se da razgovarati, ali o samom postojanju - to je vec bezobrazluk.Prenj wrote:"postavka 44 rasvjetna stuba koja simboliziraju 44 mjeseca opsade. Ime i djelo Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine bit će obilježeno putem slobodno-stojećih stubova visine 2,5 metara koji će biti postavljeni prema ulicama Ferhadija i Branilaca Sarajeva"
Ponavljam pitanje, Zgembo, je li tebi ovo adekvatan spomenik zrtvama agresije????
U isto vrijeme, pravi spomenici agresije i nasim ubijenim sugradjanima, 'ruze Sarajeva' nestaju, jedna po jedna. Cijom zaslugom?
Evo kako su ih slikali neki posjetioci grada http://www.flickr.com/search/?q=sarajevo+rose
Sta mislis da li ce ikome pasti na pamet da slika ove 44 lampe ili "slobodnostojece" stupove????
Unistenje jos jednog gradskog parka
- zgembo_sa
#76 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
-
Prenj
#77 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Prije no sto si se ti raskukao nad odbijanjem spomenika, da li je iko na ovoj temi uopste doveo u pitanje izgradnju spomenika?
Zar se nije moglo napraviti rjesenje koje bi spomenik uklopilo u postojeci ambijent?
Zar se nije moglo napraviti rjesenje koje bi spomenik uklopilo u postojeci ambijent?
-
newone
#78 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Bilo bi najbolje cijelo Sarajevo pretvoriti u jedan veliki spomenik i tako okoncati i sa gradom i sa parkovima i sa zivotom. Najtuznije je sto sa kroz spomenik o 10 000 zrtava opsade provlaci zapravo munument o liku i djelu Alije Izetbegovica. To je izgleda front side cijele ove ujdurme a opsada i zrtve iste opsade su samo background. U svemu je samo Alija izgleda bitan. Licno , sto se mene tice, trebalo bi malo "ohladiti" sa slavljenjem njegovog lika i djela i dozvoliti istoriji i buducnosti da o tome malo vise kaze. Pa zasto se onda cuditi sto 2/3 stanovnistva u Bosni i Hercegovini Sarajevo vise ne smatra glavnim gradom.
- shuriken
#79 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
ko je projektant?
ko je odabrao?
koja je bila konkurencija?
koji efekt imaju rasvjetni stubovi po danu?
u koje doba dana se pale, gase?
sta to simbolizira?
zasto su mjeseci vazniji nego dani?
ko ce i u kojem roku mijenjat sijalice?
kako se obiljezava 10 00 zrtava?
spomeniik mirzi i davorinu izgleda morbidno onako neosvijetljen.
ko je odabrao?
sta to simbolizira?
spomeniik mirzi i davorinu izgleda morbidno onako neosvijetljen.
- zgembo_sa
#80 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
A ne smatraju ga glavnim gradom zato sto necemo da kazemo da je Alija isti kao Karadzic, Boban, Milosevic ili Tudjan? Jel to? E onda nek se yebu, da izvine posten svijet.
-
newone
#81 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
ISTINA BOLI PONEKAD ZGEMBO!
- x0z0y0
#82 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
premalo podataka da bi se bilo protiv ili za
ako misle urediti zelene povrsine,koje su sada u katastrofalnom stanju, onda ih podrzavam
to je zaista jedno od najprometnijih dijelova grada i treba mu posvetiti paznju
ne podrzavam pojekat koji ce smanjiti obim zelenih povrsina koje su sada prisutne i graditi groteskne spomenike
ako misle urediti zelene povrsine,koje su sada u katastrofalnom stanju, onda ih podrzavam
to je zaista jedno od najprometnijih dijelova grada i treba mu posvetiti paznju
ne podrzavam pojekat koji ce smanjiti obim zelenih povrsina koje su sada prisutne i graditi groteskne spomenike
- zgembo_sa
#83 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Zgembo bi ti sad nesto rekao, a usput zalijepio i samarcinu za takav bezobrazluk. Nek su tebi svi isti. Pricu "mir, mir, mir, niko nije kriv" pricaj svojim prijateljima cetnicima i ustasama.newone wrote:ISTINA BOLI PONEKAD ZGEMBO!
- Corto Maltese
#84 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Da sam jučer umro, ne bih saznao da je Alija bio žrtva agresije!? Vjerovatno je zbog toga i sahranjen na vojnom groblju. A ja, budala, mog'o sam nogu dat' da je umro prirodnom smrcu, nekoliko godina poslije rata!Prenj wrote:"Ime i djelo Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine bit će obilježeno putem slobodno-stojećih stubova visine 2,5 metara koji će biti postavljeni prema ulicama Ferhadija i Branilaca Sarajeva"
- slavkoimamodilera
#85 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Hvalim te Boze neko pametan i fokusiran...shuriken wrote:ko je projektant?
ko je odabrao?
sta to simbolizira?
Jel stvarno niko ovdje ne vidi o cemu se radi? Kakvo drvece, kakvo zelenilo, kakve zrtve, kakve lampe... PARE ljudi moji dragi, P A R E ! ! ! !
-
ins
#86 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Zar niste svi trunili godinama kako Sarajevu treba pravi TRG?
I sada kada se pravi, ustvari vi ga necete. Odlucite se molim...
Sto se arhitekte Igora Grozdanica tice, covjek zna svoj posao itekako dobro...
- uvjek dobar gost
#87 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
ins wrote:Zar niste svi trunili godinama kako Sarajevu treba pravi TRG?
Izjavna rečenica bi se mogla dovesti u pitanje... razlog je sljedeći, mislim da još niko nije vidio idejno rješenje... bar ja nisam tako da o tim stvarima ne mogu polemizirati. Priliku za normalan trg smo izgubili kada je umjesto "sarajke" izgrađen novi objekat... opet da ponovim ovo je moje mišljenje a ne stav moje baze.
-
ins
#88 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Bilo je rjesenje, i u novinama i na TV...
- uvjek dobar gost
#89 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Ja isto to rješenje nisam vidio... no iz dosadašnje prakse građenja i nadograđivanja mogu reći da nemam nikakva očekivanja (kad me se već vuče za jezik) !ins wrote:Bilo je rjesenje, i u novinama i na TV...
A odoh sad da tražim pomenuto rješenje da ga postiram ovdje (ukoliko "ga" pronađem)...
-
Prenj
#90 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Ima slika "rjesenja" na ulazu u opstinu Stari grad. Ako ima dobrovoljac da uslika i postavi, rasprava ce biti puno laksa i konkretnija.
- shuriken
#91 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
hehe, a zhena koja je vodila pokret protiv objekta na mjestu "sarajke" jer da tu treba trguvjek dobar gost wrote:ins wrote:Zar niste svi trunili godinama kako Sarajevu treba pravi TRG?
Izjavna rečenica bi se mogla dovesti u pitanje... razlog je sljedeći, mislim da još niko nije vidio idejno rješenje... bar ja nisam tako da o tim stvarima ne mogu polemizirati. Priliku za normalan trg smo izgubili kada je umjesto "sarajke" izgrađen novi objekat... opet da ponovim ovo je moje mišljenje a ne stav moje baze.
projektirala dzamiju kod Lore
a ako je arhitekt onda u redu da je simbolika izvedena stupovima
nije covjek kipar, sta ce drugo
-
Prenj
#92 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Sarajevske arhitekte su tek poseban sloj bez morala i integriteta, cijim se "remek djelima" mozemo svakodnevno diviti, ali to je svakako zasebna tema.shuriken wrote: hehe, a zhena koja je vodila pokret protiv objekta na mjestu "sarajke" jer da tu treba trg
projektirala dzamiju kod Lore![]()
![]()
- uvjek dobar gost
#93 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Ja sad evo zvah zavod za izgradnju kantona... nema slike na njihovom sajtu, nema ni na sajtu opštine Centar...
ako neko može fakat da uslika i postira ....
ako neko može fakat da uslika i postira ....
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#94 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Po cemu si ti zakljucio da se ovaj spomenpark pravi za Aliju?newone wrote:Bilo bi najbolje cijelo Sarajevo pretvoriti u jedan veliki spomenik i tako okoncati i sa gradom i sa parkovima i sa zivotom. Najtuznije je sto sa kroz spomenik o 10 000 zrtava opsade provlaci zapravo munument o liku i djelu Alije Izetbegovica. To je izgleda front side cijele ove ujdurme a opsada i zrtve iste opsade su samo background. U svemu je samo Alija izgleda bitan. Licno , sto se mene tice, trebalo bi malo "ohladiti" sa slavljenjem njegovog lika i djela i dozvoliti istoriji i buducnosti da o tome malo vise kaze. Pa zasto se onda cuditi sto 2/3 stanovnistva u Bosni i Hercegovini Sarajevo vise ne smatra glavnim gradom.
Gdje ce izmjestiti sah onim jadnim starcima?
ma znas sta iskreno, gade mi se te price...
Da li iko zna po cijoj naredbi su uklonjene Ruze?
-
SL67
#95 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Zid će biti izrađen od nehrđajućeg čelika
Na osvijetljenom polukružnom zidu bit će ispisana imena svih poginulih branitelja i građana Sarajeva...
18.03.2008. 09:10
Na osvijetljenom polukružnom zidu visokom metar, u sklopu urbanističkog plana „Trg oslobođenja-Alija Izetbegović”, u samom srcu grada bit će ispisana imena svih poginulih branitelja i građana Sarajeva, kazala je Aida Halilagić, odgovorni projektant Zavoda za izgradnju KS.
- Prema projektu, zid će biti izrađen od nehrđajućeg čelika. Ispred njega će se nalaziti vodeni prsten, dok će u sredini polukruga biti ostavljen prostor za organiziranje ceremonija te posjete turista i gostiju - rekla je Halilagić.
Prema njenim riječima, iza vodenog kruga, odnosno zida spomenika, pojavljuje se „park-šuma” koji će simbolički predstavljati sarajevske bašče. Na tom mjestu će biti zasađene trešnje, šljive, dunje, jasmini ili jorgovani.
- Unutar bašti, pored šumskih staza od raznobojnih biljaka, bit će smještene biste bosanskih književnika. Borba za naš grad bit će simbolično prikazana na 44 stuba koji će biti raspoređeni po cijelom trgu. Svaki stub predstavlja jedan mjesec opsade, a u unutrašnjosti svakog je traka od mliječnog stakla kroz koju probija svjetlost - pojasnila je Halilović, te dodala da su urbanistički plan uradili Igor Grozdanić i Sanja Galić-Grozdanić.
Ploča sa imenom prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića bit će postavljena na slobodnostojećem stubu čija ća visina biti 2,5 metra i bit će okrenuta prema ulicama Ferhadija i Branilaca Sarajeva.
Izdužene trake
Prostor ispred Doma Oružanih snaga BiH također će biti obuhvaćen novim konceptom, te će sa Trgom činiti jedinstvenu cjelinu.
- Ispred Doma prema Trgu će se pružati izdužene trake koje simboliziraju pola milenija urbanog razvoja Sarajeva, a na njima će biti ispisani svi značajniji događaji. Naprimjer, metalne šine na podu simbolizirat će godinu kada je gradom prvi put prošao tramvaj. Period od 1992. do 1996. godine bit će predstavljen rastresitim podnim oblogama - pojasnila je Halilagić.
Na osvijetljenom polukružnom zidu bit će ispisana imena svih poginulih branitelja i građana Sarajeva...
18.03.2008. 09:10
Na osvijetljenom polukružnom zidu visokom metar, u sklopu urbanističkog plana „Trg oslobođenja-Alija Izetbegović”, u samom srcu grada bit će ispisana imena svih poginulih branitelja i građana Sarajeva, kazala je Aida Halilagić, odgovorni projektant Zavoda za izgradnju KS.
- Prema projektu, zid će biti izrađen od nehrđajućeg čelika. Ispred njega će se nalaziti vodeni prsten, dok će u sredini polukruga biti ostavljen prostor za organiziranje ceremonija te posjete turista i gostiju - rekla je Halilagić.
Prema njenim riječima, iza vodenog kruga, odnosno zida spomenika, pojavljuje se „park-šuma” koji će simbolički predstavljati sarajevske bašče. Na tom mjestu će biti zasađene trešnje, šljive, dunje, jasmini ili jorgovani.
- Unutar bašti, pored šumskih staza od raznobojnih biljaka, bit će smještene biste bosanskih književnika. Borba za naš grad bit će simbolično prikazana na 44 stuba koji će biti raspoređeni po cijelom trgu. Svaki stub predstavlja jedan mjesec opsade, a u unutrašnjosti svakog je traka od mliječnog stakla kroz koju probija svjetlost - pojasnila je Halilović, te dodala da su urbanistički plan uradili Igor Grozdanić i Sanja Galić-Grozdanić.
Ploča sa imenom prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića bit će postavljena na slobodnostojećem stubu čija ća visina biti 2,5 metra i bit će okrenuta prema ulicama Ferhadija i Branilaca Sarajeva.
Izdužene trake
Prostor ispred Doma Oružanih snaga BiH također će biti obuhvaćen novim konceptom, te će sa Trgom činiti jedinstvenu cjelinu.
- Ispred Doma prema Trgu će se pružati izdužene trake koje simboliziraju pola milenija urbanog razvoja Sarajeva, a na njima će biti ispisani svi značajniji događaji. Naprimjer, metalne šine na podu simbolizirat će godinu kada je gradom prvi put prošao tramvaj. Period od 1992. do 1996. godine bit će predstavljen rastresitim podnim oblogama - pojasnila je Halilagić.
-
makondo
#96 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Ako sam dobro shvatio, na Trgu oslobodjenja ce biti postavljeno:
- spomenik zrtvama opsade grada,
- stubovi koji velicaju lik i djelo alije i.,
- 44 lampe,
- nekakve trake za 500 godina razvoja grada
- biste knjizevnicima,
- mozda i poneko drvce,
- klupe,
- staze za prolaz setaca,
- moguce da sam nesto propustio nabrojati.
Meni ovo djeluje malo prenatrpano za onaj prostor. Svemu navedenom treba sest fudbalskih igralista da bi moglo biti dobro rasporedjeno i uklopljeno.
Ne znam sta im smeta Mulit-kulti covjek. Kad su sve ovo nagurali, mogli su i njega da ostave.
Inace, ne volim kad se stari spomenici uklanjaju da bi se gradili novi. Previse me podsjeca na ono: "istorija pocinje od nas".
- spomenik zrtvama opsade grada,
- stubovi koji velicaju lik i djelo alije i.,
- 44 lampe,
- nekakve trake za 500 godina razvoja grada
- biste knjizevnicima,
- mozda i poneko drvce,
- klupe,
- staze za prolaz setaca,
- moguce da sam nesto propustio nabrojati.
Meni ovo djeluje malo prenatrpano za onaj prostor. Svemu navedenom treba sest fudbalskih igralista da bi moglo biti dobro rasporedjeno i uklopljeno.
Ne znam sta im smeta Mulit-kulti covjek. Kad su sve ovo nagurali, mogli su i njega da ostave.
Inace, ne volim kad se stari spomenici uklanjaju da bi se gradili novi. Previse me podsjeca na ono: "istorija pocinje od nas".
- zgembo_sa
#97 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Eto bice i drvece, sta ce vam sad smetat?
-
Prenj
#98 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Ljepsi i stariji Dubrovnik?zgembo_sa wrote:Eto bice i drvece, sta ce vam sad smetat?
Imas li ti uopste pojma koliko jednom drvetu treba vremena da naraste?
- zgembo_sa
#99 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
Gradovi rastu, mijenjaju se, ljudi imaju drugacije potrebe, drugacije poimanje lijepog i funkcionalnog... Da smo od dana nastanka ovog grada isli tvojom logikom grad ne bi ni postojao. Eto dobice se veliki trg, bice drveca, bice spomenik sa imenima ubijenih gradjana Sarajeva i bice stubovi koji simboliziraju najduzu opsadu grada u historiji. Mozda se tebi estetski ne svidja kako ce trg izgledati, ali to je vec sasvim druga prica. Vecina vas se hvatala za pricu kako nece biti zelenila. Eto bice zelenila, al dzaba, kao sto sam mislio naci cete vi neki novi prividni razlog, zato sto niste dovoljno iskreni da priznate prave razloge protivljenja gradnji ovog spomenika.Prenj wrote:Ljepsi i stariji Dubrovnik?zgembo_sa wrote:Eto bice i drvece, sta ce vam sad smetat?
Neki su ovdje stvarno licemjerni, sjetite se samo hajke da je dobit jedan moderan trg na mjestu gdje je bila robna kuca. Sada kada se hoce napravit jedan moderan trg ovdje se dize hajka oko starosti drveca
- DoradO
#100 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka
zgembo_sa wrote:Gradovi rastu, mijenjaju se, ljudi imaju drugacije potrebe, drugacije poimanje lijepog i funkcionalnog... Da smo od dana nastanka ovog grada isli tvojom logikom grad ne bi ni postojao. Eto dobice se veliki trg, bice drveca, bice spomenik sa imenima ubijenih gradjana Sarajeva i bice stubovi koji simboliziraju najduzu opsadu grada u historiji. Mozda se tebi estetski ne svidja kako ce trg izgledati, ali to je vec sasvim druga prica. Vecina vas se hvatala za pricu kako nece biti zelenila. Eto bice zelenila, al dzaba, kao sto sam mislio naci cete vi neki novi prividni razlog, zato sto niste dovoljno iskreni da priznate prave razloge protivljenja gradnji ovog spomenika.Prenj wrote:Ljepsi i stariji Dubrovnik?zgembo_sa wrote:Eto bice i drvece, sta ce vam sad smetat?
Neki su ovdje stvarno licemjerni, sjetite se samo hajke da je dobit jedan moderan trg na mjestu gdje je bila robna kuca. Sada kada se hoce napravit jedan moderan trg ovdje se dize hajka oko starosti drveca