Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
45cents

#76 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

imirza wrote:KRAJNJE JE VRIJEME DA SE STVARI PROZOVU PRAVIM IMENOM.

ZNAMO LI MI SAMI ŠTA HOĆEMO ?

Srušiti Samira i Semihu ? Samo To ?
Osim što je jasno da od toga nema ništa (to je davno izgubljena bitka, barem u svjetlu inicijalnih događaja), mi se i dalje pripremamo kao da idemo rat !?
Protiv koga ? Opet samo njih dvoje ?
Ako ih, napokon, srušimo, hoćemo li se onda razići ? Nećemo, naravno, znamo odgovor. Pa šta hoćemo onda ? (Hoćemo, brate, promjene, da se ne lažemo, i to ne treba kriti. Ako smo izgubili bitku, nismo rat. Hoćemo da se vladajuće stranke promijene, ili da se smijene ! To nije samo do nas. I do njih je. Već su imali priliku, i nisu je iskoristili.).
I tako dalje, može se naredati desetine ovakvih pitanja bez pravog odgovora.
Šta da radimo?

Mogući pravci djelovanja predloženi su SWOT analizom. Diskusije su bile vrlo plodne, zaključci nisu opovrgnuti....moguće je još raditi na njima. Treba li pisati novu SWOT analizu?
imirza

#77 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by imirza »

Mogući pravci djelovanja predloženi su SWOT analizom. Diskusije su bile vrlo plodne, zaključci nisu opovrgnuti....moguće je još raditi na njima. Treba li pisati novu SWOT analizu?
[/quote]

Ne, ne treba raditi novu analizu.
Ima odličnih priloga, korisnih, upotrebljivih... vremenom će biti još.

TREBA NAPRAVITI ORGANIZACIJU !

Problemi sa kojima se srećemo su rezultat nedostatka organizacije, i tako će ostati sve dok se insistira na atributu "neformalni" !
Ne dopada se ni meni formalizam, kruti okvir pisanog kodeksa, šupljiranja, ali to je, nažalost, nužno !
Radite kako hoćete, ALI TO JE NUŽNOST ! ("Raja" može organizovati samo sijelo u kafani i navijanje na utakmici ( zviždanje pred Kantonom), korak dalje od toga je nezamisliv).

Tada sve može biti drugačije, počevši od iskorjenjivanja voluntarizma, dobro... ili loševoljnosti, pa čak, vremenom, i volonterizma ... SUBJEKT može zvanično tražiti podršku svih oblika i na stotinu mjesta; skupina romantičara može dobiti samo simpatije, i dobili smo ih, ali ....
Ima još mnogo toga, ali drugi put.
Last edited by imirza on 13/05/2008 18:38, edited 3 times in total.
imirza

#78 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by imirza »

Nedopustivo je, i čisto je gubljenje vremena, raspravljati o zaposjedanju raskrsnica, vezanju lancima, opasavanjem gradske Uprave tariguzom i govnima s jedne, i o otvaranju Internet televizije, Kablovske, ili ne znam čega već s druge strane, a nismo uspjeli skupiti više od 400 km za oglas !
K tome još - neformalni !
Za svakog na ovom svijetu koga se uputi u naše aktivnosti, ali i naš status, mi smo samo grupa nezadovoljnih izgrednika koji, doduše, svojim moralnim principima plijene ogromne simpatije, ali ništa više od toga. Povremenim prikupljanjem potpisa dobili smo preko 20.000 simpatija, ali one, bez forme, nemaju specifičnu težinu.
Mislim da sam jednom već insistirao na formalizaciji ( UG), i to je do sada moglo biti gotovo.
I, važno: tada nećemo " ...biti SDP-ovi".

Dajte se uozbiljite.
Mogly

#79 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Mogly »

Instant revolucija :roll:
45cents

#80 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Imiza i ostali koji podržavaju njegov prijedlog:

a) I mene dodajte da podražavam svaki prijedlog za uspostavu organizacije. Ovaj klizavi fluid ne vodi nas dalje od Higijenskog zavoda.

b) Neophodno je uspostaviti vertikalnu hijerahiju. Ja sam u životu radio više puta za različite mufljuze, i mnogi s mojim iskustvom nemaju problem sa poštivanjem vertikalne strukture. Ona se mora znati unaprijed i mora biti na neki način verificirana od ostatka učesnika u poslu. Uostalom, rotacija vertikalnog rukovodstva je veoma poželjna u početku. Pa i ako se pogreiješi u izboru nekoga, to nije trajna greška, biće ispravljena u relativno kratkom vremenu.

Ovo dvoje se može napraviti i bez formalne registracije NVO. Ali, ako se veće radi, nek se uradi sve do kraja... Treba se dobiti forma, registracije, vertikalna struktura...interna organizacija i podjela posla, zadaci i realizacija. Ponavljamo se...
Corto Maltese

#81 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Corto Maltese »

FYI, što se tiče registrovanja, ne kasnimo, smatrajte to završenim. Prijatelj, koji je odselio preko bare, nedavno je meni i grupi drugova ostavio u amanet NVO, sa statutom, sudskom registracijom i svim što uz ti ide. Time smo uštedili, recimo, dva mjeseca posla. Statut je lako doraditi, imenovati izvršni odbor ili kako se to već zove, i krenuti formalnim stazama.
olja

#82 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by olja »

huh, evo mene opet.

glede ideje o izgradnji nezavisnog internet medija, jos jednom da ponovim neke od argumenata:

1. strateski, stvaranjem naseg medija, zadrzavamo nezavisnost od bilo koga, od bilo kojeg drugog mass medija. u suprotnom, placamo advertising i PR postojecim medijima i na taj nacin se iscrpljujemo raspravama, da li Avaz ilio Oslobodjenje, Dani ili Hayat, itd... Kopiramo neku ustaljenu PR praksu, a u rukama imamo medij i platformu kakva NIKADA U ISTORIJI OVIH PROSTORA NIJE POSTOJALA. Biramo liniju manjeg otpora (barem u komunikaciji s medijima), a internet nam nudi bezbroj do sada potpuo nepoznatih mogucnosti. INTERNET je nasa KOMPARATIVNA PREDNOST i unikatnost u odnosu na sve do sada organizovane proteste u ovoj zemlji, pa to ne bi trebalo zaboravljati.

2. ja mislim da kljucna rijec ovog pokreta nije PROMJENE vec GRADJANSKI PRITISAK na neodgovorne politicare. svjesni smo da cak i da dodje do smjena politicara, ne znaci da ce sljedeci koji bude postvljen raditi ista bolje od predhodnog. dakle, revolucionarna stvar sa upravo OVIM protestima jeste da su samoorganizovani uz pomoc interneta, te da predstavljaju istinski interes gradjana da uticu na bolji i odgovorniji rad svojih politicara. raznih protesta je uvijek bilo, i bice, ali ja mislim da se ova snaga i energija treba iskoristiti na strateski (dugorocni) nacin.

Zasto mislim da je izgradnja internet platforme dobar put prema tome? Ponovo, ostajemo NEZAVISNI. dalje, polako, ali sigurno povecavamo pritisak na lokalne politicare, tako da ce u jednom trenutku (nadam se ) objavljivanje price na tom portalu znaciti istovremeno 'pokrivanje' nekoliko stvari- mediji ce pisati o tome, dalje sam politicar ce znati da mu se stolica ljulja, a gradjani ce biti ohrabreni cinjenicom da se njihov glas zaista cuje. Svi gradjani ce biti Valter, a politicarima zbog toga nece biti ugodno.

Zasto ne priznamo sebi- ono sto je DANAS preostalo od protesta zapocetih nakon ubistva D. Mrnjavca VISE NIJE NAJBOLJE SREDSTVO GRADJANSKOG PRITISKA i nacin kanalisanja gradjanskog nezadovoljstva. Sve izgleda jako tuzno, pateticno i jadno, u odnosu na snagu i odlucnost koju smo vidjeli u februaru i martu. Gotovo da me vrijedja cinjenica da se takva velicanstvena energija i jedinstvo s pocetka ovih protesta svela na pricu oko organizovanja rostiljanja u prirodi uz dogovore oko nabavke cevapa i piva. To nije nikakva kreativnost, niti ironija koju vlast treba da shvati, to je naprosto devalviranje opravdanog bijesa iskrenih, razocaranih i gnijevnih gradjana uplasenih za svoj i zivot njihove djece.

Dalje, imam osjecaj da je nekim od 'prvoboraca' udarila u glavu medijska 'slava', pa se vecina diskusija svoji na komentarisanje ko je i koliko 'pokrio' u medijima proteste. Ljudi, mediji nisu nikakav problem, odnosno, nasi mediji uvijek dodju kada namirisu dobru pricu, a i uz malo elementarnog PR-a moze se obezbijediti prisutnost svakog medija na bilo kojem dogadjaju ili akciji koju dobro osmislimo. (ovo vam pise osoba sa dogogodisnjim medijskim iskustvom)

Mislim da put nije ni registrovanje nekog NVO-a, nema potrebe za tim. Na taj nacin se jedinstveni revolucionarni potencijal gradjana Sarajeva kojem smo bili svjedoci posljednjih mjeseci izjednacava sa bezbroj anemicnih NVO-a koji svoje ciljeve i statut mijenjaju kako vjetric puhne (citaj, kako donator odluci).

Meni se za sada cini da trebamo ispitati druge mogucnosti gradjanskog pritiska, svjesni svih nasih prednosti i nedostataka (kljucna prednost- koristenje interneta, kljucni nedostatak- cinjenica da svi radimo, da imamo obaveze, a da oni koji bi tradicionalno trebali biti nosioci protesta- studentarija jos ne pokazuje ni malo volje da pocne misliti). Stoga mi se kao moguce rjeseje ove pat pozicije javila ideja o izgradnji mocne internet platforme za gradjanski pritisak. Sa ovakvom platformom postajemo pozeljan partner za svaku progresivnu gradjansku inicijativu; kao ucesnici protesta smo samo meso za oblikovanje cevapa (onih pomenutih ranije, sa piknika).
milivoje

#83 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by milivoje »

I tako...nakon dugog niza dana, sedmica, mjeseci....ipak se skontalo da se treba organizovati?
Sjecam se, ne tako davno, kada sam spoomenuo ''organizovanje'' svi ste se digli u glas izjavama tipa: ''jos jedna NVO'', ''lov u mutnom''...
Sjecam se da je jedino nikad_izvini imao slicno misljenje (samo slicno), cak je poceo temu ali...Uvijek i vazda to ALI
No comment!
45cents

#84 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

olja wrote: Zasto ne priznamo sebi- ono sto je DANAS preostalo od protesta zapocetih nakon ubistva D. Mrnjavca VISE NIJE NAJBOLJE SREDSTVO GRADJANSKOG PRITISKA i nacin kanalisanja gradjanskog nezadovoljstva. Sve izgleda jako tuzno, pateticno i jadno, u odnosu na snagu i odlucnost koju smo vidjeli u februaru i martu. Gotovo da me vrijedja cinjenica da se takva velicanstvena energija i jedinstvo s pocetka ovih protesta svela na pricu oko organizovanja rostiljanja u prirodi uz dogovore oko nabavke cevapa i piva. To nije nikakva kreativnost, niti ironija koju vlast treba da shvati, to je naprosto devalviranje opravdanog bijesa iskrenih, razocaranih i gnijevnih gradjana uplasenih za svoj i zivot njihove djece. [/b]

Dalje, imam osjecaj da je nekim od 'prvoboraca' udarila u glavu medijska 'slava', pa se vecina diskusija svoji na komentarisanje ko je i koliko 'pokrio' u medijima proteste. Ljudi, mediji nisu nikakav problem, odnosno, nasi mediji uvijek dodju kada namirisu dobru pricu, a i uz malo elementarnog PR-a moze se obezbijediti prisutnost svakog medija na bilo kojem dogadjaju ili akciji koju dobro osmislimo. (ovo vam pise osoba sa dogogodisnjim medijskim iskustvom)

Mislim da put nije ni registrovanje nekog NVO-a, nema potrebe za tim. Na taj nacin se jedinstveni revolucionarni potencijal gradjana Sarajeva kojem smo bili svjedoci posljednjih mjeseci izjednacava sa bezbroj anemicnih NVO-a koji svoje ciljeve i statut mijenjaju kako vjetric puhne (citaj, kako donator odluci).
Olja, Ti si i dalje okrunjena carica, ali moramo otvoriti dijalog:

a) Ideja koju si ovdje donijela je kolosalna. Najvjerovatnije da će se većina odlučiti za Tvoj prijedlog. Pored opcije da će se eventualno postići sve što savjetuješ sa specijalnom web stranicom, treba imati na umu da bi to bilo malo carstvo koje ima veoma ograničen utjecaj na medijski prostor u BiH. Broj novinara, studenata, roditelja, građana, političara u BiH koji koriste Internet je voma mali. S toga, ideja o Internet TV-u je odlična, samo joj se treba dati doza realnosti u vezi njenog utjecaja na medijdki prostor i na strukturu ljudi koji bi je posjećivali;

b) Moram Ti oponirati - organizacija je neminovna. Mora se znati sistem donošenja odluka u vezi bilo kakve aktivnosti (uključujući i one bizarne), mora se unaprijed znati koje tijelo/pojedinac ima odlučujuću ulogu (taman svakih 15 dana bila vršena rotacija rukovodstva). Bez toga nemamo šansi postići razinu organizovanosti i formalne pozicije koju zahtjeva vrlo zahtjevan prijedlog kojeg si nam poklonila (na kojem smo veoma zahvalni, barem mislim da je to slučaj za mnoge sa foruma).

c) Tačno je da su se neki istakli, a neki se nisu istakli, neki su se "pronašli", uživjeli, itd. Mislim da je to neizbježno. I u uslovima da uspostavimo dobru unutrašnju organizaciju, biće opet toga. Ali će nečeg drugog biti puno manje - a to su lutanja, dječije igre, odlučivanje neformalnih unutrašnjih grupa, kontrola iz pozadine koju niko nije verificirao, itd. Drugo, biće više formalnog odlučivanja o planovima za naredna događanja i akcije, one će biti sistemske, a ne izleti pojedinaca i malih skupina. Sistemske akcije imaju rep i glavu, a individualne akcije imaju jednosatne-dvosatne efekte (plus eventualna slava nekog od izvođača).

d) Za razradu Tvoje ideje potrebno je napraviti cijeli mali štab ljudi. Mora se od ideja do realizacije definisati niz detalja - poput tehničkih, finansijskih i kadrovskih potreba. Pretpostavimo da odmah danas nađemo donatora za takav projekat, opet ostaje pitanje koji će ljudi raditi na tome, kako će se administrirati stranica, kako će se ocjenjivati prihvatljivost nekog upload-a, moraju se definisati kriteriji, ciljevi koji se postižu tim kriterijima, etički kodeks, administracija, administratorsko pravo, ko kontroliše administratora, i dosta drugih nevidljivih stvari.
Daću mali primjer: građanin se žali da već godinama ne može dobiti dozvolu za otvaranje privatnog obrta. Birokratija ga ometa. Pravi se prilog. Dobije se prilog. Sve je ok, čovjek traži objektivnu, profesionalnu i nepristrasnu administracijuoja koja će bez koruptivne prakse riješiti predmet u razumnom roku. Objavi se. Sutradan, moramo otvoriti novu stranicu zbog hiljada i hiljada istih slučajeva za druge radnje, za nadziđivanja, za sve "greške" i tajkunizacije naših parkova i pretvaranja istih u poslovne objekte....

Dakle, ne treba žuriti sa zaključcima... Ne treba sanjati da će privatni medij Sa-x to sve raditi umjesto nas. Oni moraju imati svoj interes pa da bi se upustili u tako zahtjevan projekat....

Što se tiče ostalih konstatacija, nema problema. Tema je otvorena samo zato što su se praktični protesti sveli od 3000 protestanata na stotinjak. Otvorena je diskusija sa ciljem i namjenom - da se na najbolji način definišu naredni koraci.
suncica24

#85 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by suncica24 »

milivoje wrote:I tako...nakon dugog niza dana, sedmica, mjeseci....ipak se skontalo da se treba organizovati?
Sjecam se, ne tako davno, kada sam spoomenuo ''organizovanje'' svi ste se digli u glas izjavama tipa: ''jos jedna NVO'', ''lov u mutnom''...
Sjecam se da je jedino nikad_izvini imao slicno misljenje (samo slicno), cak je poceo temu ali...Uvijek i vazda to ALI
No comment!
JA sam jos uvijek PROTIV!

PS: Ako mi neko objasni koja razlika je izmedju te nove NVO, udruzenja ili cega vec i CCI, Acipsa, Transparency international-a, Helsinskog komiteta, CDR-a... i sta ce to ovo novo udruzenje postici,zasto ce mu ljudi prici, zasto ce bolje djelovati, sta je razlika izmedju ustrojstva i neustrojstva...mozda misljenje i promijenim.
ali kako niko nije to objasnio ili razmatrao, misljenje, moje, ostaje isto. I dalje sam protiv!
Prenj

#86 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Prenj »

Bilo bi dobro ako bi pristalice formalne neorganizacije mogli ukazati na ijedan slican, uspjesan pokret u cjelokupnoj istoriji?
'Dosta' je bio formalno neorganizovan i neslavno se ugasio, "gradjani" su takodjer formalno neorganizovani i stanje je ovakvo kakvo jeste.
Kakav je zakljucak?
Prenj

#87 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Prenj »

suncica24 wrote: JA sam jos uvijek PROTIV!

PS: Ako mi neko objasni koja razlika je izmedju te nove NVO, udruzenja ili cega vec i CCI, Acipsa, Transparency international-a, Helsinskog komiteta, CDR-a... i sta ce to ovo novo udruzenje postici,zasto ce mu ljudi prici, zasto ce bolje djelovati, sta je razlika izmedju ustrojstva i neustrojstva...mozda misljenje i promijenim.
ali kako niko nije to objasnio ili razmatrao, misljenje, moje, ostaje isto. I dalje sam protiv!
To sto vecina postojecih NVO-ova postoji samo zarad vlastitog budzeta i plata zaposlenih u njima, uopste ne znaci da je nemoguce napraviti NVO kojem ce biti najvaznija njegova zadaca, a ne hljeb za zaposlene.
palermo

#88 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by palermo »

suncica24 wrote:
milivoje wrote:I tako...nakon dugog niza dana, sedmica, mjeseci....ipak se skontalo da se treba organizovati?
No comment!

A mogu li ja da pitam, sasvim ozbiljno i bez ikakva sarkazma ili cinizma, zašto nevladina organizacija a ne politička partija.Mislim ako ste se već odlučili da treba zajednički djelovati, ako imate slična politička promišljanja, onda po mom uvjerenju osnivanje nevladine organizacije je samo puki oportunizam.

P.S nije sunčici upućeno pitanje, samo mi zgodno bilo postirati ispod njenog posta
Corto Maltese

#89 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Corto Maltese »

Poredeći Hrvatsku od prije 10 godina i Hrvatsku u kojoj danas studenti i srednješkolci preko noći promijene ili odlože primjenu zakona, u kojoj sindikati izvedu 50.000 radnika na Jelačića Plac, jasno mi je šta treba raditi:
http://www.gong.hr/
SL67

#90 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by SL67 »

palermo wrote:
suncica24 wrote:
No comment!

A mogu li ja da pitam, sasvim ozbiljno i bez ikakva sarkazma ili cinizma, zašto nevladina organizacija a ne politička partija.Mislim ako ste se već odlučili da treba zajednički djelovati, ako imate slična politička promišljanja, onda po mom uvjerenju osnivanje nevladine organizacije je samo puki oportunizam.

P.S nije sunčici upućeno pitanje, samo mi zgodno bilo postirati ispod njenog posta
Ja se slazem sa ovim misljenjem i dodala bih sljedece:
NVO kao organizacija je dobra i pozeljna stvar u ovom drustvu. Mnogi od njih rade svoj posao kako treba i konkretno sa cinjenicam ukazuju na propuste i probleme u nasoj drzavi ALI to na nasu zalost nije dovoljno i time se nista kardinalno ne mjenja osim sto dobijemo izvjestaje i statisticke podatke, koji na veliko zadovoljstvo onih o kojima se konkretno pise u istima ostaje mrtvo slovo na papiru.
Njima svima koji se trude a iskljucivo svojim radom da dodju do tih podataka, svaka cast .

Zakljucak je sljedeci: NVO su dobre ali nemaju taj mehanizam da se stanje popravi.
Prijedlog je sljedeci: Na sadasnju politicku situaciju se jedino moze reagovati politickim angazovanjem, jer je to jedini jezik i moc kojom se nesto moze promjeniti.

Zao mi je sto ce me mozda mnogi popljuvati ali to sam nedavno skontala, jer peticije, protesti, prozivanje ispred institucija njih jednostavno ne pogadja i oni i dalje sjede gdje sjede i cinicno se smjeskaju jer su sigurni i ubjedjeni da su MOCNI. Svojim ponasanjem u proteklom periodu su nam to jasno pokazali, ma koliko mi protestvovali, prozivali pojedince i potpisivali peticiji.

Iskreno mi je zao sto svim tim akcijama nismo uspjeli bas nista osim sto su se malo vise zadali na posao da nam dokazu da oni ipak nesto rade, ali moje misljenje da je malo kasno i ne bas dovoljno.

Zato se svi mi trebamo dobro zamisliti sta konkretno ciniti i koji je to mehanizam da se sve ono pametno sa foruma sprovede u praksu. Ovdje ima jako mnogo pametnih, konstrutivnih, realnih i sposonih ljudi koji stvarno zasluzu sve moguce pohvale za svoje ideje, akcije, trud, zalaganje ali tu fali jedna stvar M A S A. To je ono sto nam fali da pokrene i promjeni ovu situaciju kao u Hrvatskoj ( kao sto je Plamenko rekao). Isto tako moramo biti svjesni da smo mi u BIH podjeljeni e to nas j..e.

Kako da stvorimo tu M A S U :?

Toliko od mene, nadam se da nisam nikoga iznervirala, naljutila ili nesto slicno, jer ovo je sam moje razmisljanje koje sam htjela podjeliti sa vama.
Topli pozdrav od moje malenkosti :bih:
Mahalac

#91 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Mahalac »

Prenj wrote:
suncica24 wrote: JA sam jos uvijek PROTIV!

To sto vecina postojecih NVO-ova postoji samo zarad vlastitog budzeta i plata zaposlenih u njima, uopste ne znaci da je nemoguce napraviti NVO kojem ce biti najvaznija njegova zadaca, a ne hljeb za zaposlene.

Dragi PRENJ pa ti si "alive"...ooo tvoja pojava mi je uljepsala dan ;-)

:bih:
45cents

#92 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

SL67 wrote: Prijedlog je sljedeci: Na sadasnju politicku situaciju se jedino moze reagovati politickim angazovanjem, jer je to jedini jezik i moc kojom se nesto moze promjeniti.
Kako da stvorimo tu M A S U :?
Danas sam popio kafu sa prijateljem koji je bio poprilično društveno neaktivan i nezaiteresiran. Rekao mi je mnogo lijepih stvari za dosadšnje proteste, ali i da su, po njemu, protesti izgubili onaj inicijalni impuls... Jako je kritičan u pogledu neformalnosti i te neke "zbrda-zdola-organizacije". On i njegova supruga su se odlučili za ovaj prijedlog od SL67 - učlanili su se u jednu od postojećih stranaka i dijelom u neka glavna tijela te stranke. Smatraju da se kroz demokratski sistem koji je na raspolagnju može jako puno učiniti. Zasukati rukave i svakodnevno raditi.
Oboje smatraju da djelovanje kroz UG ili NVO je neki "pomoćni oblik" djelovanja (kao neka treća razina političkog utjecaja).

Moj je problem što ja ne vidim tu stranku (ni njihovu o kojoj mi je pričao) koja je dovoljno opredjeljena i istrajna da pokrene stvari "up-side-dawn".

Koja bi to bila stranka, ima li neko na forumu ko je pravio uporedne analize??
Deleter

#93 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Deleter »

Svaka cast na konstaaciijama koje ja govorim vec 3-4 godine.
NVOa imamo na pasja preskakala, i jos jedna bi bila samo kap u moru koja bi se stopila sa ostalima iste sekunde kada ne bi narpravila nista radikalno u najkracem mogucem roku. A da bi neka NVO napravila nesto radikalno, neku radikalnu promjenu, mora postojati neko vrijeme, postati prepoznatljiva, i sto je jos vaznije - osvojiti povjerenje naroda. Kako kotiraju danasnje NVO u BiH, mislim da bi ovo bila zestoka fula i gubitak vremena.

ALI - Politicka partija je vec nesto skroz drugo. Ni to nije problem organizovati i pokrenuti, medjutim sada je pitanje momenta. Svi znamo da je upravo nastala nova stranka "Nasa stranka" koja, sudeci po onome sto pricaju, ima slicne ako cak ne i ste ciljeve kakve imamo i mi. A logicno pitanje je - da li jos jedna "Nasa stranka" pije vode i da li ce postici pravi ili krivi efekat u narodu?

Ne potenciram nista jer nisam ni u jednoj stranci, ni sada niti sam ikada bio, ali sta mislite o ideji da se svi pridruzimo "Nasoj stranci", pri cemu bismo to i javno obajvili i naglasili?
Gdje bismo rekli nesto tipa: "Neformalna grupa "Gradjani Sarajeva" koja je pokrenula i vodila proteste u proteklih xxx mjeseci je odlucila da promijeni nacin djelovanja. Posto je postalo vise nego jasno da gradjanske inicijative usmjerene protiv neodgovorne vlasti i pojedinaca u njoj, a na nacin kako su vodjene do sada - protesti, javna pisma, peticije i sl., ne daju rezultatem "Gradjani Sarajeva" su odlucili da se kolektivno pridruze politickoj partiji "Nasa stranka", jer smatramo da su ciljevi te stranke najblizi onome sto i sami zelimo i mislimo.
Ovim putem pozivamo i sve ostale gradjane, i to ne samo Sarajeva, da krenu nasim stopama. Ocito je da se u ovoj i ovakvoj BiH stvari ne mogu kretati na bolje nikako drugacije osim kroz politicko djelovanje, te stoga pristupamo politici, ali istovremeno zadrzavamo sve ciljeve za koje smo i do sada radili.

Ako ni na ovaj nacin, dakle kroz politicku partiju "Nasa stranka" ne uspijemo pokrenuti pozitivne promjene, tada cemo se, opet kolektivno, okrenuti vlastitoj politickoj partiji."

Zasto da ne...
Asana

#94 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Asana »

Ovakva poruka bi od vladajucih stranaka bila docekana sa "AHA! znali smo da oni stoje iza protesta!"

Ipak... i sama sam konstatirala i morala priznati sebi da gradjanske inicijative ove vrste nemaju kod nas plodno tlo, "vlast" se ni ne pocese... jedini nacin je uzeti im vlast. Ojacati neku opozicionu stranku, nekompromitiranu a odlucnu da promijeni stvari.
U tom smislu tvoj prijedlog ima smisla.
Moram ovo prespavati ...
:roll:
vedderedi

#95 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by vedderedi »

Evo analize is Starta.

Analiza: Latinoamerikanizacija političke scene u BiH

Gušeći se u sapunici

Fanatično bježanje od saradnje sa institucionalnim oblicima političkog organizovanja (opozicijom, prije svega) nevladine organizacije, udruženja i pokrete (pa i medije) čini saučesnikom vlasti i cementira poziciju onih protiv kojih se navodno bore

Samir Šestan
...

Revolucija ili kasting za domaću sapunicu?

Svoj nemali doprinos karikaturalizaciji naše stvarnosti i pretvaranju naših života u latinoameričku sapunsku seriju daju i sami građani, najprije svojom pasivnošću i konzumentskom ulogom koju su izabrali, a onda i estradnim nivoom svojih protesta kad se na njih i odluče.

Odgovornost za to snose prije svega nevladine organizacije i samozvani pokreti koji ne pokazuju ni dovoljno znanje ni potrebnu svijest o ozbiljnosti trenutka i stepenu radikalnosti mjera koje je nužno preduzeti.
S druge strane, opterećene balastom „političke korektnosti“ i gotovo paničnim strahom od dovođenja u vezu sa nekom političkom opcijom, te organizacije i pokreti ogromnu količinu svog vremena i djelovanja koriste na dokazivanje svoje „neutralnosti“ tj. nevezanosti za bilo koju političku partiju.

Što pokazuje i nezrelost tih organizacija i društva u cjelini. A i ukazuje na savršenost, od vladajuće oligarhije, uspostavljenog sistema, koji uspijeva (uz pomoć medija kakvi jesu) građane i kada su skloni kritici vlasti, ili čak protestima, držati podalje od opozicije, kao njihovog prirodnog saveznika. Čuvajući „djevičansku čistoću“ svojih protesta građani, naime, ne shvataju da rade protiv samih sebe i služe Sistemu. Nakaradnom, kriminalnom i zločinačkom, kakav jeste.

Svojevremeni mlađahni lider ruskog građanskog pokreta Odbrana, koji je na Rusiju pokušao prenijeti zanos ukrajinske narandžaste revolucije, nakon godina bespoštedne borbe sa Putinovim neototalitarnim režimom, masovnih protesta, akcija, sukoba sa policijom, uspješnog objedinjavanja raznorodnih nevladinih organizacija i pokreta na minimumu zajedničkih interesa, priznao je da je čitava stvar bila ubleha! Da je naprosto pogrešno postavljena. Da su pokušavali preslikati Narandžastu revoluciju bez njenog odlučujućeg segmenta – partije koja će, na talasu narodnog protesta, preuzeti vlast i, na jedini način koji poznaje višepartijski demokratski sistem, oživotvoriti ideale pokreta zahvaljujući kome je došao do vlasti.

Potpuno istu glupost čine domaće nevladine organizacije, „pokreti“, „neformalna udruženja građana“, pa i mediji, koji zazivaju promjene, ali u priči nastoje po svaku cijenu ostati „čistih ruku“. Tj. neimenovati tog poželjnog nosioca promjena.

Koncept je to koji je već u više navrata doživio totalni debakl. I kojim se čak možda čini više štete nego koristi. Kao na posljednjim izborima kada je usljed nečijeg zajeba u računici, umjesto da povećani izlazak građana na izbore rezultira „pozitivnim promjenama“, desilo upravo suprotno. I to isključivo zato što su nevladine organizacije i mediji (te strani „inžinjeri“) koji su zagovarali promjene, s fanatičnom upornošću odbijali da građane nedvosmisleno upute na to za koga treba da glasaju. Kao „nije važno za koga će glasati, samo da izađu na izbore i glasaju po svojoj savjesti za one za koje oni misle da će najbolje zastupati njihove interese“. Jah...

Apolitičnost je politički stav. Nenasilje je ponekad doprinos nasilju. Neutralnost – sudjelovanje u zločinu. Isto tako – fanatično bježanje od saradnje sa institucionalnim oblicima političkog organizovanja (opozicijom, prije svega) nevladine organizacije, udruženja i pokrete (pa i medije), čini saučesnikom vlasti i cementira poziciju onih protiv kojih se navodno bore!

Želite li vi zaista promjenu ili samo svoju ulogu u domaćoj sapunici s predvidivim zapletima i tragičnim krajem?

http://www.startbih.info/Default.asp?broj=246&ID=291
Asana

#96 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Asana »

Svoj nemali doprinos karikaturalizaciji naše stvarnosti i pretvaranju naših života u latinoameričku sapunsku seriju daju i sami građani, najprije svojom pasivnošću i konzumentskom ulogom koju su izabrali, a onda i estradnim nivoom svojih protesta kad se na njih i odluče.

Odgovornost za to snose prije svega nevladine organizacije i samozvani pokreti koji ne pokazuju ni dovoljno znanje ni potrebnu svijest o ozbiljnosti trenutka i stepenu radikalnosti mjera koje je nužno preduzeti.
S druge strane, opterećene balastom „političke korektnosti“ i gotovo paničnim strahom od dovođenja u vezu sa nekom političkom opcijom, te organizacije i pokreti ogromnu količinu svog vremena i djelovanja koriste na dokazivanje svoje „neutralnosti“ tj. nevezanosti za bilo koju političku partiju.

Što pokazuje i nezrelost tih organizacija i društva u cjelini. A i ukazuje na savršenost, od vladajuće oligarhije, uspostavljenog sistema, koji uspijeva (uz pomoć medija kakvi jesu) građane i kada su skloni kritici vlasti, ili čak protestima, držati podalje od opozicije, kao njihovog prirodnog saveznika. Čuvajući „djevičansku čistoću“ svojih protesta građani, naime, ne shvataju da rade protiv samih sebe i služe Sistemu. Nakaradnom, kriminalnom i zločinačkom, kakav jeste.
Odlicno isecirano ...
Prenj

#97 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Prenj »

Asana wrote:Ovakva poruka bi od vladajucih stranaka bila docekana sa "AHA! znali smo da oni stoje iza protesta!"

Ipak... i sama sam konstatirala i morala priznati sebi da gradjanske inicijative ove vrste nemaju kod nas plodno tlo, "vlast" se ni ne pocese... jedini nacin je uzeti im vlast. Ojacati neku opozicionu stranku, nekompromitiranu a odlucnu da promijeni stvari.
U tom smislu tvoj prijedlog ima smisla.
Moram ovo prespavati ...
:roll:
Podrzati nekoga kad dodje vrijeme zaokruzivanja sad u oktobru svakako moramo.
Ali koga? Na osnovu kojih kriterija?
Kako odabrati "najmanje zlo"?
Da je opozicija sama po sebi vrijedna, zar bi ovakve dileme uopste postojale?
suncica24

#98 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by suncica24 »

Joj, "kak ste mi svi super" :-)

Cek, cek, ima jedna dobra narodna za ovo, a kaze: OKOLO KOLE PA NA MALA VRATA!

Budite mi pozdravljeni... ovdje je vrijeme za razlaz odavno zazvonilo...
:run:
jennisjoplin

#99 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by jennisjoplin »

non-stop se vrtimo u krug a vec tri puta je postano: ANIMIRATI MAS-MEDIJE (tipa Hayat i druge) a onda ide efekat snjezne grudve, prvo se zakotrlja mala (nas stotinjak a onda sto vrijeme protice veca i veca i eto kriticne mase za nesto urediti. NVO i ini nisu nikada nigdje nista veliko uradili a i jadnicci moraju raditi po direktivi onih koji ih placaju. Dobri su samo za korekciju i ukazivanje na neke nepravde ali ne i snaga koja ce pokrenuti promjene. Zna li neko(imali) veze da se S.Hadzifejziovic rasprica, Duska (jedan put nije dovoljno), Mato Dzakovic? zaboravite one tekre iz TVSa, oni su naplatnom spisku mame i taje. nisu mogli barem objektivno izvjestiti kad je GRAS strajkao (sjecate kako se Biber slizao sa njima) :!: :!: :!: :?: :?: :?:
Prenj

#100 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Prenj »

jennisjoplin wrote:Zna li neko(imali) veze da se S.Hadzifejziovic rasprica, Duska (jedan put nije dovoljno), Mato Dzakovic? zaboravite one tekre iz TVSa, oni su naplatnom spisku mame i taje. nisu mogli barem objektivno izvjestiti kad je GRAS strajkao (sjecate kako se Biber slizao sa njima) :!: :!: :!: :?: :?: :?:
A ovi gore pobrojani su ko nezavisni?
Locked