Dokumenti za pasos?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DON_eARL

#76 Re: Dokumenti za pasos?

Post by DON_eARL »

bumboo wrote:Trebala bih izvaditi pasoš za tek rođenu bebu. Moram predati što prije pošto se čeka mjesec dana, a na godišnji bismo išli oko 20.08. Na stranici MUP-a KS piše da se može predati na bilo kojoj lokaciji neovisno o mjestu prebivališta. Prebivalište nam je u Novom gradu i jučer sam tamo bila da prijavim bebu u CIPS, tamo je haos, gužva neopisiva. Čekala sam više od sat vremena na šalteru, a došla sam oko 12 sati. Ima li ko svježih iskustava s čekanjem na drugim lokacijama, htjela bih izbjeći gužvu koliko je moguće zbog bebe, kakva je situacija u Hadžićima, Vogošći, Ilidži? Kad je najbolje doći, kojim danom, ujutro ili poslije podne?
Ja sam u MUPu KS završio sve za 10 minuta, mislim da je bilo oko 10 ujutro... Rekoše da dođem za 30 dana, a kako stvari stoje, vjerovatno će se i duže čekati...
dado_

#77 Re: Dokumenti za pasos?

Post by dado_ »

zlo zlo wrote:zapravo trenutno se ceka 40 dana zbog guzvi i navale:(

muz ide danas podic, išo vec 3put, i rekli svaki put još nije, i odgodili za 5-6 dana, sad mu 40-ti dan :)
Potpis na ovo, cura predala prije 21 dan, rekli joj 20 dana max, otisla jucer kazu nije gotovo tek iduce sedmice... Stoka nijedan rok nisu u stanju ispostovat, bolje da su rekli ceka se mjesec, 40 dana, nego ovako covjek sve isplanira i onda nema pasosa... :twisted:
Nisrin

#78 Re: Dokumenti za pasos?

Post by Nisrin »

dado_ wrote:

muz ide danas podic, išo vec 3put, i rekli svaki put još nije, i odgodili za 5-6 dana, sad mu 40-ti dan :)
Potpis na ovo, cura predala prije 21 dan, rekli joj 20 dana max, otisla jucer kazu nije gotovo tek iduce sedmice... Stoka nijedan rok nisu u stanju ispostovat, bolje da su rekli ceka se mjesec, 40 dana, nego ovako covjek sve isplanira i onda nema pasosa... :twisted:

Ja sam za pasos predala 5.6., rekli su za 20 dana, ali nisam bila u mogucnosti otici! Nadam se da ce biti gotov 15.7., jer 16, putujem :S
zlo zlo

#79 Re: Dokumenti za pasos?

Post by zlo zlo »

eto podigo je danas, konacno gotovo. :D samo 40 dana
mp3problem

#80 Re: Dokumenti za pasos?

Post by mp3problem »

Zna li iko koliko se čeka za pasoš i koliko košta ono hitno da se napravi?
Hvala
4zr4

#81 Re: Dokumenti za pasos?

Post by 4zr4 »

dado_ wrote:

Znaci, ni ja da ne idem jos. Prosao je tek 21 dan. :-?
Mikelanđelo

#82 Re: Dokumenti za pasos?

Post by Mikelanđelo »

Bošnjaci vazda pasoš vade u julu :). Geniji :D.
eeq650

#83 Re: Dokumenti za pasos?

Post by eeq650 »

Jedno pitanje, da li je moguce predati za pasos u Sarajevu ako si rodjen u drugoj opstini i tamo imas mjesto prebivalista ili zahtjev za pasos mora da se preda u gradu/opstini gdje osoba ima mjesto prebivalista?

Hvala!
Nisrin

#84 Re: Dokumenti za pasos?

Post by Nisrin »

eeq650 wrote:Jedno pitanje, da li je moguce predati za pasos u Sarajevu ako si rodjen u drugoj opstini i tamo imas mjesto prebivalista ili zahtjev za pasos mora da se preda u gradu/opstini gdje osoba ima mjesto prebivalista?

Hvala!

Kad sam ja vadila pasos, 99% zahtjeva za izdavanje pasosa je bilo od ljudi koji NISU RODJENI U SARAJEVU! :)
Rodjeni su u drugim gradovima- vecinom IB i Hercegovini, ali su prijavljeni u Sarajevu pa tu vade pasos...:D
eeq650

#85 Re: Dokumenti za pasos?

Post by eeq650 »

Nisrin wrote:
eeq650 wrote:Jedno pitanje, da li je moguce predati za pasos u Sarajevu ako si rodjen u drugoj opstini i tamo imas mjesto prebivalista ili zahtjev za pasos mora da se preda u gradu/opstini gdje osoba ima mjesto prebivalista?

Hvala!

Kad sam ja vadila pasos, 99% zahtjeva za izdavanje pasosa je bilo od ljudi koji NISU RODJENI U SARAJEVU! :)
Rodjeni su u drugim gradovima- vecinom IB i Hercegovini, ali su prijavljeni u Sarajevu pa tu vade pasos...:D

znaci moras biti prijavljen u sarajevu da bi tu predao zahtjev za pasos?
mp3problem

#86 Re: Dokumenti za pasos?

Post by mp3problem »

Hvala!
Moguće je, barem tako piše na njihovoj web stranici, proguglaj.
Btw, ja predala 19.7., gotov pasoš 12.8. :)
eeq650

#87 Re: Dokumenti za pasos?

Post by eeq650 »

ima li iko da je vadio pasos poslije ljeta? interesuje me da li je procedura kraca sa obzirom da je kako kazu pritisak ogroman za vrijeme ljeta. u tom slucaju, koliko vremena je trajalo dok niste dobili pasos?
hvala
drug_profi

#88 Re: Dokumenti za pasos?

Post by drug_profi »

U oktobru vadio.
kazu ti 15 dana i bude tako. Meni je upisan datum izdavanja deset dana nakon sto sam predao, plus dani za transport iz BL u SA.
Guzva nula.
Black111

#89 Re: Dokumenti za pasos?

Post by Black111 »

Gdje se nalazi odjeljenje putnih isprava u Novom Sarajevu? I zna li ko do koliko sati primaju zahtjeve?

I pretpostavljam da treba slika za biometrijsku putovnicu? Na stranicama MUP slika se uopce ne spominje? Kao ni prijava prebivalista?
drug_profi

#90 Re: Dokumenti za pasos?

Post by drug_profi »

Ti si neko dijete pretpostavljam.
Odjel putnih isprava Novo Sarajevo je preko puta ulaza u kampus (bivsa kasarna Marsal Tito), blizu Importane centra..
Slikas se na lokaciji, kao kad vadis licnu, ali je ti vjerovatno jos nisi vadio pa ne znas.
Ako imas stari pasos, treba ti samo on i 40 maraka.
Ako nemas treba ti cips, uvjerenje o drzavljanstvu, rodni list i 40 maraka.
Ako si maloljetan kao sto pretpostavljam, moras predati dokumente u pratnji jednog roditelja, dok drugi mora doci sa tobom da ga preuzme, jer oba moraju potpisati saglasnost.
Rade do 16h.
Black111

#91 Re: Dokumenti za pasos?

Post by Black111 »

Pa i nisam bas. :D

Zadnji put kad sam vadio putovnicu bilo je kad sam bio dijete. Al to je bilo prije nekih 9 godina.

A i tad nisam vadio bosansku (ovo mi je prvi put) pa nisam znao proceduru.
madesa

#92 Re: Dokumenti za pasos?

Post by madesa »

znaci samo licna i uplatnica nikakvi papiri ne trebaju ?
Ductus Holedocus

#93 Re: Dokumenti za pasos?

Post by Ductus Holedocus »

Predala sam za pasos prije 15tak dana.Danas me (tek)zovu i kazu,da mi se zaboga ne poklapa ime oca (zvali rodni grad,da provjere nesto?? ).
Ja imam licnu ,vozacku i ostale dokumente,dakle prilozila sam im milion puta rodni list i sta sad?

Poenta je u tome,da je pogresno uneseno u sistem ocevo ime,tj greska u slovu. U maticnoj knjizi rodjenih stoji pravilno.

Pasos mi treba do kraja sedmice,ne pada mi napamet da placam dodatnih 160KM,jer su me zavlacili ne mojom krivicom. Ima li neko ideju,sta uraditi
manekenka u penziji

#94 Re: Dokumenti za pasos?

Post by manekenka u penziji »

Kod moje bebe je u rodni list upisano pogrešno moje prezime. Kada sam predala za njen pasoš, rekli su mi da ce ići na izradu ali ga mogu preuzeti sa novim (ispravnim) rodnim listom. Nazovem matični ured, kažu da se na ispravak čeka po 2 mjeseca, a meni pasoš treba za manje od 30 dana.
Usutim se i odem po pasoš, sa već pripremljenim objašnjenjem kako zbog nečije greške ne mogu na vrijeme obezbjediti novi RL, međutim, dobila sam pasoš da mi ništa nisu tražili niti su me ista pitali.
To je moje iskustvo, ako ista znaci...
Ductus Holedocus

#95 Re: Dokumenti za pasos?

Post by Ductus Holedocus »

Meni treba najdalje do cetvrtka.
Nije mi jasno,zasto su zvali maticni ured,kad imam vec godinama licnu,i kad mi je tu mjesto prebivalista?!
:evil:
Galamdzija

#96 Re: Dokumenti za pasos?

Post by Galamdzija »

Nova (preko zajednickog sistema) procedura gdje su ubacili dio posla maticnom uredu da potvrde da li su sve informacije tacne. Ja sam cekao 40-ak dana da mi maticni ured ispravi ime oca. Redovnim putem pasos neces dobiti prije osim ako nemas bas jaku stelu u maticnom uredu. Moja rodica je imala isti problem za svoju djecu, trazila stele nekih sedam dana ali nije imala srece. Nakon sto je uplatila 400km dobila je pasose za 24 sata.
amiliana

#97 Re: Dokumenti za pasos?

Post by amiliana »

Da ozivimo temu

Zna li neko koliko se ceka za pasos od trenutka kada se preda. Planiram da putujem sredinom ili krajem februara , jer mi pasos istice u maju a idem u EU i ne bih da me peglaju na granici jer mi je pasos 2-3 mjeseca pred istek.
BHCluster

#98 Re: Dokumenti za pasos?

Post by BHCluster »

Kakva je procedura kada ti biometrijski pasos istice i treba ti drugi ista kao kada si vadio ovaj ili nesto drugo?
drug_profi

#99 Re: Dokumenti za pasos?

Post by drug_profi »

Mene stvarno cude ovakva pitanja kad se googletom lako nadje sluzbena stranica na kojoj sve lijepo pise.
Rijeka_snova

#100 Re: Dokumenti za pasos?

Post by Rijeka_snova »

Ima li ko da je skoro vadio pasos, koliko se trenutno ceka na novi pasos?
Post Reply