Neće ako ideš po brdskim dijelovima, koje tamo nemaš. Zato je kod nas prosjek veći. I Blažuj nije dio grada.Lesli Eldridž wrote:Sa istim vozačem i sličnim uvjetima hoće, naravno. Ali ako je u Sarajevu gužva na izlazu iz grada i stojiš 4 sahata u koloni, a ne makneš, biće veća potrošnja nego u Zagrebu ili Beogradu gdje nema radova na zapadnom prilazu grdu, kao kod nas. Zato se i uzima prosjek.
Potrošnja benzinaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#76 Re: Potrošnja benzinaca
- Citizen-X
#77 Re: Potrošnja benzinaca
Ne razvlacim ubrzavanja do visih okretaja - prijenosni omjeri 1,2 brzine su kratki k'o u dzipa (sto pripisujem velikom motoru) i - da - pokusavam da u visoj brzini vozim sto prije - ali jednostavno - to mu je akord - 16 litara i ni makac manje po gradu. Iz BIH kad sam isao potrosio 6litara na 100km - za nepovjerovati.madner wrote:Skrati vrijeme ubrzavanja, tj, slobodno 2/3 gasa stisni do željene brzine.Lesli Eldridž wrote:Probaj voziti u što višoj brzini. Mjenjač ima dosta stepeni prenosa. Motor je veliki, pa je i normalno da više troši. Ako je automatik i ne možeš sam birati brzine, onda brate polako, sa malo gasa i malo naglih kočenja. Vožnja stani-kreni uz nagli start i kočenje povećav i potrošnju.Citizen-X wrote:Mitsubishi Sigma 3.0V6
Stari i jako ugladjen teskas. Prelijepa limuzina.
16L grad
80-90 km/h - spustio na 6L
"Gladim" koliko god moze da se smanji potrosnja - ali "gradsku" tesko pa i nemoguce spustiti.
-
Lesli Eldridž
#78 Re: Potrošnja benzinaca
Prvo nije kod nas sve brdo. Kad ieš nizbrdo onda štediš, pa ti dođe isto. Drugo. Imaš iste gužve od Socijalnog do Ilidže i kad si u gužvi pema Blažuju, još ti je gore nego u gradu. Pod istim uslovima i sa istim načinom vožnje potrošnja je ista. Zato se i računa prosjek.madner wrote:Neće ako ideš po brdskim dijelovima, koje tamo nemaš. Zato je kod nas prosjek veći. I Blažuj nije dio grada.Lesli Eldridž wrote:Sa istim vozačem i sličnim uvjetima hoće, naravno. Ali ako je u Sarajevu gužva na izlazu iz grada i stojiš 4 sahata u koloni, a ne makneš, biće veća potrošnja nego u Zagrebu ili Beogradu gdje nema radova na zapadnom prilazu grdu, kao kod nas. Zato se i uzima prosjek.
- madner
#79 Re: Potrošnja benzinaca
Slažem se, samo nije uzbrdo nizbrdo isto kao i ravno. Uzbrdo konstantno ubrzavaš (što ide na očuvanje brzine pri usponu), dok nizbrdo trošiš samo nešto manje nego u ravnici. Ako voziš sat uzbrdo i potrošiš 15l, i sat nizbrdo i potrošiš 3l to je opet više od 2 sata po ravnom (6l).Lesli Eldridž wrote:Prvo nije kod nas sve brdo. Kad ieš nizbrdo onda štediš, pa ti dođe isto. Drugo. Imaš iste gužve od Socijalnog do Ilidže i kad si u gužvi pema Blažuju, još ti je gore nego u gradu. Pod istim uslovima i sa istim načinom vožnje potrošnja je ista. Zato se i računa prosjek.madner wrote:Neće ako ideš po brdskim dijelovima, koje tamo nemaš. Zato je kod nas prosjek veći. I Blažuj nije dio grada.Lesli Eldridž wrote:Sa istim vozačem i sličnim uvjetima hoće, naravno. Ali ako je u Sarajevu gužva na izlazu iz grada i stojiš 4 sahata u koloni, a ne makneš, biće veća potrošnja nego u Zagrebu ili Beogradu gdje nema radova na zapadnom prilazu grdu, kao kod nas. Zato se i uzima prosjek.
-
Lesli Eldridž
#80 Re: Potrošnja benzinaca
Odakle ti te brojke i proračun? Kakva dva sata po ravnom?
- madner
#81 Re: Potrošnja benzinaca
Primjer, potrošnja iz iskustva.Lesli Eldridž wrote:Odakle ti te brojke i proračun? Kakva dva sata po ravnom?
Otiđi na Bijelašnicu i vrati se, pogledaj pređene km, pređi ih na ravnom pa usporedi.
-
Lesli Eldridž
#82 Re: Potrošnja benzinaca
Ali ono nešto 2 sata, šest sati, pa nkakvi litri,madner wrote:Primjer, potrošnja iz iskustva.Lesli Eldridž wrote:Odakle ti te brojke i proračun? Kakva dva sata po ravnom?![]()
Otiđi na Bijelašnicu i vrati se, pogledaj pređene km, pređi ih na ravnom pa usporedi.
- madner
#83 Re: Potrošnja benzinaca
Kako bi ti izmjerio razliku između potrošnje uzbrdo nizbrdo naspram ravnice?Lesli Eldridž wrote:Ali ono nešto 2 sata, šest sati, pa nkakvi litri,madner wrote:Primjer, potrošnja iz iskustva.Lesli Eldridž wrote:Odakle ti te brojke i proračun? Kakva dva sata po ravnom?![]()
Otiđi na Bijelašnicu i vrati se, pogledaj pređene km, pređi ih na ravnom pa usporedi.pa... circus korkira, zar ne?
-
Lesli Eldridž
#84 Re: Potrošnja benzinaca
Daj bolan ne lupaj. Navodiš nakve brojke, sate, litre, šta pišeš uopšte?
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#85 Re: Potrošnja benzinaca
Ja vozim Renaulta Megana 1.4E (97 god) naravno benzin. Predjem sa njim otprilike mjesecno od 400-450 km (53 litra pun) s tim da ga uvijek punim kada dodje do crvene crte tako sto znaci da bi ovih 450 km bilo otprilike do zadnje kapi, naravno po gradu. Na otvorenom recimo odem do Drvenika i vratim sa tacno pola rezervara. I ja sam poprilicno zadovoljan jer je on jako tesko auto radi svih onih sigurnosnih zackoljica koje se ugradjuju u njega. Medjutim sipam iskljucivo zelenu 98 sa kojom sam prezadovoljan (jer mi je skinut katalizator). Dok sam sipao 95-icu 400 km mi je bila misaona imenica. Rijetko koji benzinac po gradu tesko da trosi ispod 10 litara i to su odavno price za malu djecu pogotovo ako su u pitanju jace masine.
- zaphodia
#86 Re: Potrošnja benzinaca
beco wrote:2 Amrici
Mislim da danasnja kola i nisi toliko osjetljiva jer gledaj kod clia mog crveno polje okretaja cak i ne pocinje na 6000 obrtaja, te ja mislim da ces ga visi pokvariti ako naspes neko smece od goriva. A haj da vas pitam koliko vam je po board kompjuteru prosjecna brzina u SA, meni je 17km/H i nikako preko toga
25, okruglo i vazda.
-
sabanss
#87 Re: Potrošnja benzinaca
Svaka cast, iskreno tesko mogu povjerovati ali ako tako kazes, valjda nema razloga da lazes. Pozdrav.johntra wrote: i odgovor za Sabana...da, mjerim gradsku vožnju upravo kao ti, znači plafon treća u gradu i gužva...evo recimo neki dan sam na testu imao novog 500 sa motorom 1,2 8v i po gradu taj auto neće da uzme više od 7,5, a u to ubrajam i dvodnevno kreni-stani od po sat vremena na relaciji Blažuj-Mostarsko raskršće....
- madner
#88 Re: Potrošnja benzinaca
Da ti nacrtam?Lesli Eldridž wrote:Daj bolan ne lupaj. Navodiš nakve brojke, sate, litre, šta pišeš uopšte?
- beco
#89 Re: Potrošnja benzinaca
Ja mislim da 90% ljudi laze o potrosnji svojih auta posebno benzinaca, moje misljenje da vecina benzinaca u uslovima kakvi su u SA trose 10l, cast izuzetcima recimo ta brava. Opet sve zavise kad i kuda se vozis i definitivno drasticna je razlika kad vozim uzbro gdje sam rekao da trenutna potrosnja leti i do 20l, ali recimo kad uhvatim recimo val i konstatno vozim recimo 50-60KM/H onda mi je trenutna potrosnja 4,5l.
Laze se kad se prica i o dizelima posebno oni veci koji mogu u gradu povuci i do 10l(Motori zapremina vecim od 2l), a recimo sad je trend pravljenja malih dizela recimo onaj 1.4 TDI koji je na kraju ispao preslab, a kad ga pocvuces popije. Mislim pricao sam sa ljudima koji imaju 2.o turbo dizele i malo ko od njih trosi ispod 7l. Ako vec trazi neko ekonomiju, onda mislim da je najbolja mjera neki dizel 1.5-1,6l.
Laze se kad se prica i o dizelima posebno oni veci koji mogu u gradu povuci i do 10l(Motori zapremina vecim od 2l), a recimo sad je trend pravljenja malih dizela recimo onaj 1.4 TDI koji je na kraju ispao preslab, a kad ga pocvuces popije. Mislim pricao sam sa ljudima koji imaju 2.o turbo dizele i malo ko od njih trosi ispod 7l. Ako vec trazi neko ekonomiju, onda mislim da je najbolja mjera neki dizel 1.5-1,6l.
- alcho
#90 Re: Potrošnja benzinaca
Naravno da lazu...misle ako priznaju da ima auto trosi 10 da ce ispasti levati, jer svima drugima auto trosi 7(naravno i oni lazu). Pa ko jos nije cuo pricu tipa: "Jarane kod mene alfa 1.6 motor...trosi negdje oko 7 po gradu"beco wrote:Ja mislim da 90% ljudi laze o potrosnji svojih auta posebno benzinaca, moje misljenje da vecina benzinaca u uslovima kakvi su u SA trose 10l, cast izuzetcima recimo ta brava. Opet sve zavise kad i kuda se vozis i definitivno drasticna je razlika kad vozim uzbro gdje sam rekao da trenutna potrosnja leti i do 20l, ali recimo kad uhvatim recimo val i konstatno vozim recimo 50-60KM/H onda mi je trenutna potrosnja 4,5l.
-
Lesli Eldridž
#91 Re: Potrošnja benzinaca
Kod mene je bila 1,8 i trošio sam 10-10,5 l/100km po gradu. Kad se ne prži na otvorenom, mogla je i ispod 8, a prosječno van grada i kad se malo stisne gas (180 km/h na autoputu) i do 140 km/h na otvorenom, a fatam najčešće do 110 km/h na običnim cestama, potrošnja je oko 8 l/100km.alcho wrote:Naravno da lazu...misle ako priznaju da ima auto trosi 10 da ce ispasti levati, jer svima drugima auto trosi 7(naravno i oni lazu). Pa ko jos nije cuo pricu tipa: "Jarane kod mene alfa 1.6 motor...trosi negdje oko 7 po gradu"beco wrote:Ja mislim da 90% ljudi laze o potrosnji svojih auta posebno benzinaca, moje misljenje da vecina benzinaca u uslovima kakvi su u SA trose 10l, cast izuzetcima recimo ta brava. Opet sve zavise kad i kuda se vozis i definitivno drasticna je razlika kad vozim uzbro gdje sam rekao da trenutna potrosnja leti i do 20l, ali recimo kad uhvatim recimo val i konstatno vozim recimo 50-60KM/H onda mi je trenutna potrosnja 4,5l.
Laze se kad se prica i o dizelima posebno oni veci koji mogu u gradu povuci i do 10l(Motori zapremina vecim od 2l), a recimo sad je trend pravljenja malih dizela recimo onaj 1.4 TDI koji je na kraju ispao preslab, a kad ga pocvuces popije. Mislim pricao sam sa ljudima koji imaju 2.o turbo dizele i malo ko od njih trosi ispod 7l. Ako vec trazi neko ekonomiju, onda mislim da je najbolja mjera neki dizel 1.5-1,6l.![]()
-
zippo
#92 Re: Potrošnja benzinaca
imam benzinca od 2000 ccm, mercedes190,
necu lagat, kad je zima (automatski saug) i kreni stani po gradu, potrošnja je bliže 20 nego 15 l. (nije mi ni karburator bas udure)
na otvorenoj cesti i bez neke jurnjave mogu spustiti do 8 l na 100 km.
cuo sam dosta prica o famoznim golf II dizel i njihovoj potrošnji, ali cesto sam stavljao pare da se kladimo, ja 100 maraka oni 50 , i niko nije prihvatio opkladu.
u svakom slucaju slijedece auto mi je japanac pa koji god, cisto da i to probam, iako sam sa svojim mercedesom od 20 godina i vise nego zadovoljan. Trebalo bi u cijenu kilometra racunati tako da u nju ulaze i troskovi odrzavanja i registracije. osim kocionih plocica na mercedesu nisam nista mjenjao, tako da mu mogu oprostiti vecu potrošnju u gradu (potrošnja koju sam naveo je najekstremniji primjer potrošnje, realno bi bilo 13-15 ili malo ispod ).
nisam neki protivnik dizela , ali me razbija njihova veca cijena i sve veca cijena dizela, vjerovatno je najekonomicnije se vozati sa nekim benzincem od 1600 - 1800 ccm sa ugradjenim plinom.
necu lagat, kad je zima (automatski saug) i kreni stani po gradu, potrošnja je bliže 20 nego 15 l. (nije mi ni karburator bas udure)
na otvorenoj cesti i bez neke jurnjave mogu spustiti do 8 l na 100 km.
cuo sam dosta prica o famoznim golf II dizel i njihovoj potrošnji, ali cesto sam stavljao pare da se kladimo, ja 100 maraka oni 50 , i niko nije prihvatio opkladu.
u svakom slucaju slijedece auto mi je japanac pa koji god, cisto da i to probam, iako sam sa svojim mercedesom od 20 godina i vise nego zadovoljan. Trebalo bi u cijenu kilometra racunati tako da u nju ulaze i troskovi odrzavanja i registracije. osim kocionih plocica na mercedesu nisam nista mjenjao, tako da mu mogu oprostiti vecu potrošnju u gradu (potrošnja koju sam naveo je najekstremniji primjer potrošnje, realno bi bilo 13-15 ili malo ispod ).
nisam neki protivnik dizela , ali me razbija njihova veca cijena i sve veca cijena dizela, vjerovatno je najekonomicnije se vozati sa nekim benzincem od 1600 - 1800 ccm sa ugradjenim plinom.
- Better Man
#93 Re: Potrošnja benzinaca
Moj novi Clio 1,2 16v benzin troši u prosjeku između 6,6 i 6,8 l na 100 km. Riječ je o svakodnevnoj kombinovanoj vožnji: autoputom i kroz Sarajevo.
- chuchumbamayumbe
#94 Re: Potrošnja benzinaca
Mislim...
Pa ko ce priznati da se "zajebo" kada iskeshira 35-40k KM za Golfa 5 TDI, misli ga vozati po Sarajevu i da mu trosi 5 tarli prosjeka. Niko, naravno, jer takav smo mi mentalitet.
Sa danasnjim cijenama eurodizela kod nasKe, za grada je najbolje voziti malolitraznog benzinca. Kada se uracunaju troskovi odrzavanja dizela, razlike u cijeni servisa, razlika u cijeni goriva kao i pocetna cijena kostanja, meni je suludo davati toliko vise za dizela.
Ili nekog 1.8 benzinjaru, pa ga shibnuti na plin i miran si.
Da se sve to staviti na papir i izracunati.
Ipak, ja sam vazda bio zagovornik ideje da plin sluzi za grijanje, dizel za traktore a auta se voze na benzin.
Pa ko ce priznati da se "zajebo" kada iskeshira 35-40k KM za Golfa 5 TDI, misli ga vozati po Sarajevu i da mu trosi 5 tarli prosjeka. Niko, naravno, jer takav smo mi mentalitet.
Sa danasnjim cijenama eurodizela kod nasKe, za grada je najbolje voziti malolitraznog benzinca. Kada se uracunaju troskovi odrzavanja dizela, razlike u cijeni servisa, razlika u cijeni goriva kao i pocetna cijena kostanja, meni je suludo davati toliko vise za dizela.
Ipak, ja sam vazda bio zagovornik ideje da plin sluzi za grijanje, dizel za traktore a auta se voze na benzin.
-
Lesli Eldridž
#95 Re: Potrošnja benzinaca
chuchumbamayumbe wrote:Mislim...
- Citizen-X
#96 Re: Potrošnja benzinaca
Koliko god ti imao svoje misljenje sto ne sporim - milioni prodanih auta sa dizel motorom - kao i golf koji je u ratu gut'o sve od motornog ulja - su dokaz da je tvoje misljenje - kao i moje - nevazno.Lesli Eldridž wrote:chuchumbamayumbe wrote:Mislim...
A to je potvrdio i Audi sa W12 TDI trkacim motorom prijatelju.
- chuchumbamayumbe
#97 Re: Potrošnja benzinaca
Zaboravio si dodati i milione prodatih auta sa benzinskim motorom.Citizen-X wrote:Koliko god ti imao svoje misljenje sto ne sporim - milioni prodanih auta sa dizel motorom - kao i golf koji je u ratu gut'o sve od motornog ulja - su dokaz da je tvoje misljenje - kao i moje - nevazno.Lesli Eldridž wrote:chuchumbamayumbe wrote:Mislim...
A to je potvrdio i Audi sa W12 TDI trkacim motorom prijatelju.
Jos da uvedu diesel F1, pa nasoj sreci ne bi bilo kraja.
Jest vala, G2 se pokaz'o dobro u ratu, svaka mu cast!
Eto da se onda nadovezem na ono moje "odozgora".
Plin sluzi za grijanje, dizel za traktore i za rata, a auta se voze na benzin.
-
IRONMAN
#98 Re: Potrošnja benzinaca
imam reno clio 99 godina, 1.9 dizel, ma potrošnja je mizerna, uzme 5 lit na otvorenom a 6-6,5 lit gradske voznje,sto se tice isplativosti nema sta , auto je super 
- dastonja
#99 Re: Potrošnja benzinaca
Ja zaboravio na ovaj topic skroz...
Kao sto rekoh, imam fiat-a bravo 1.2 16 V (82 konja) i u gradu nece preci 8 litara!
Ima ovih pametnjakovica koji nemaju blage sa zivotom i onda govore ma "sta ima" i sl.
Muka mi je gledati Vas idiote kako glumite neke sveznalice, a siguran sam da niko od Vas nije ni ispobao ovaj motor, niti zna njegove karakteristike!
Kao sto rekoh, imam fiat-a bravo 1.2 16 V (82 konja) i u gradu nece preci 8 litara!
Ima ovih pametnjakovica koji nemaju blage sa zivotom i onda govore ma "sta ima" i sl.
Muka mi je gledati Vas idiote kako glumite neke sveznalice, a siguran sam da niko od Vas nije ni ispobao ovaj motor, niti zna njegove karakteristike!
-
AdnanSA
#100 Re: Potrošnja benzinaca
Kod mene ja Lancia Y sa tim motorom 1,2 16v trosila 7,5 litara po gradu, relacija Velešići-Blažuj.
Na otvorenom 5-5,5 litara. Nema tog benzinca koji će po Sarajevu potrošiti ispod 7 litara bez obzira na zapreminu i veličinu auta.
Na otvorenom 5-5,5 litara. Nema tog benzinca koji će po Sarajevu potrošiti ispod 7 litara bez obzira na zapreminu i veličinu auta.