Afganistanska i ostale istine

jefferson

#76 Re: Afganistanska i ostale istine

Post by jefferson »

pitt wrote:Vidis brazil to pametno radi a ne kao ameri. Ethanol proizvode od secerne trske i mnogo vise i lakse dolaze do njega. Prokleti ameri su susidize kukuruz za proizvodnju etanola i sad ko god moze uzgaja kukuruz jer ima garantovanu zaradu sto znaci manje ih proizvodi ostale zitarice. Ako smanjis supply, price goes up. Dodaj tome lose ljetine u nekim dijelovima svijeta, vise gladnih usta, stotine hiljada "nove srednje klase" u zemljama u razvoju koji sad odjednom mjenjaju sve u zivotu od bolje ishrane pa do klima uredjaja i doskora nedostupnih automobila i vidis da idemo u sve veci belaj.
normalno, ali da bi imao politiku kao sto ima Brazil treba strpljenja i pameti. Vidis, po meni problem sa americkom ekonomijom, demokratijom itd, je menadzerski pristup svemu. kao po sablonu, mi cemo subsidize, i sve ce biti kako treba. E pa to bas ne funkcionise tako lako.
Nemozes 8 godina iamti administraciju koja se vodi ideologijom i kojoj je 9/11 dosao kao kec na desetku da bi ostali na vlasti i potrositi 2 triliona u Iraku i imat jeftino gorivo.
omar little

#77 Re: Afganistanska i ostale istine

Post by omar little »

pitt wrote:Vidis brazil to pametno radi a ne kao ameri. Ethanol proizvode od secerne trske i mnogo vise i lakse dolaze do njega. Prokleti ameri su susidize kukuruz za proizvodnju etanola i sad ko god moze uzgaja kukuruz jer ima garantovanu zaradu sto znaci manje ih proizvodi ostale zitarice. Ako smanjis supply, price goes up. Dodaj tome lose ljetine u nekim dijelovima svijeta, vise gladnih usta, stotine hiljada "nove srednje klase" u zemljama u razvoju koji sad odjednom mjenjaju sve u zivotu od bolje ishrane pa do klima uredjaja i doskora nedostupnih automobila i vidis da idemo u sve veci belaj.
znash shta mene brine u tom scenariju...od devedesetih pa naovamo, mi svjedocimo vec dva-tri raspada ovih "bubbles", prvo su bile .com i nova tehnologija, pa su onda dosle na red nekretnine, evo sada financijska grana nekretnina i ja sa bojim da nece ista stvar biti i sa tim alternativnim izvorima energije. sad zbog etanola, vrijednost kukuruza ce se toliko precijeniti da ce totalno poremetiti trziste (sto je jelte bubble) i samim tim ekonomiju. vec se zadnjih godina hrpetine para ulazu u venture capitals (kako se to kod nas kaze? :D ) za alternativnu energiju, sto znaci da ce uskoro burza (dionicka) preusmjeriti kapital gdje najprofitabilniji i, s obzirom na losu regulaciju i kontrolu nad finansijskom industrijom i burzama, mogli bi komotno upast' u krizu. znaci neki ce se namlatiti para a obicni svijet ce opet ispushit', kao i njihovi penzioni fondovi. meni to izgleda kao da americhka ekonomija ne moze vishe da se odrzava nego konstantno mora da kreira te precjenjene i vjestacke poraste da bi prezivjela. fakat se brinem i pesimisticna sam. shta kad se vise ne bude moglo praviti bogatstvo i dodatni kapital iz have? najebaus, to ce biti :D
Post Reply