Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Podržavate li ovu inicijativu?

Da
88
69%
Ne
39
31%

Total votes: 127

Država

#76 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Država »

StupskaBitanga wrote:i nadam se da će ako ovo dobijemo do 2014 biti izgrađen Ars Avi i koncrtna dvorana
Malo je vremena ali možemo mi to
Još ako otvore Vijećnicu i obnove Historijski i Zemaljski muzej :thumbup:
:thumbup:
Ambrozija

#77 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Ambrozija »

Historijski muzej bi definitivno trebalo obnoviti...

Zasluzili smo da budemo evropska prijestolnica kulture......bit ce....samo optimisticno :thumbup:

Kad je konacna odluka?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#78 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by JoseMujica »

biti ćemo europska prijestolnica kulture 335 dana ;-)
Omar500

#79 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Omar500 »

Napokon nešto pozitivno. Prvo dodijeljena organizacija svjetskog prvenstva u rukometu za mlade, pa sada ovo. Odlično
valterbranisarajevo

#80 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by valterbranisarajevo »

Podrška kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine

http://www.facebook.com/event.php?eid=124442394301659
valterbranisarajevo

#81 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Kada već pričamo o muzejima ne smijemo zaboraviti jednu važnu stvar. Ključna sarajevska kulturna institucija -Muzej grada Sarajeva nema svoje prostorije. Imaju nekoliko depadansa, ali centralnu muzejsku zgradu više nemaju. Sramota je da istorija našeg grada - od butmirske civilizacije do današnjih dana kupi prašinu po podrumima.....Nadam se da će se i to pitanje riješiti..... :oops:
BiH-x

#82 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by BiH-x »

StupskaBitanga wrote:i nadam se da će ako ovo dobijemo do 2014 biti izgrađen Ars Avi i koncrtna dvorana
Malo je vremena ali možemo mi to
Još ako otvore Vijećnicu i obnove Historijski i Zemaljski muzej :thumbup:
Dace Bog :thumbup: :thumbup: :thumbup:
nellington

#83 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by nellington »

Nije dovoljno samo neke objekte otvoriti - potrebno je i neke ljude zatvoriti, i to na duži vremenski period ;)
StupskaBitanga

#84 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by StupskaBitanga »

nellington wrote:Nije dovoljno samo neke objekte otvoriti - potrebno je i neke ljude zatvoriti, i to na duži vremenski period ;)
Slažem se
Zatvoriti Basement, Aqua, Royal, ono čudo u Vila Parku, Atilu

Kad mi ljudi u EU znali za ovakva mjesta mi nikada ne bi dobili čast da budemo EU prijestolnica kulture
valterbranisarajevo

#85 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Ma ima toga i u EU. Pogledajte samo reklame npr. na DM Satu. Doduše drže ih "naši," ali i oni to tolerišu..... :D Ništa nas ne smije spriječiti ni iznenaditi.... :dance:
BASS

#86 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by BASS »

Nije poenta zatvoriti te objekte i oduzeti tim ljudima prostor,pored toga što je nemoguće.
Poenta je ponuditi alternativu i održavati je u životu.Pa ko voli nek izvoli.
Problem kod nas je više taj što nema (dovoljno) alternative nego što ima (i više nego dovoljno) onog nižerazrednog.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#87 Re: Sarajevo Nominovano za Evropsku Prijestolnicu Kulture

Post by PipiDugaDevetka »

flyawayll wrote:
hercegovac_pravi wrote:Čuj Sarajevo...
Ćudi me kako Lištica ili Posušje nisu na ovome spisku...ta "cjeli svet zna" da su to bastiljoni kulutre..

pe es svečano su obećali da će bar 30% stanovnika napraviti proteze ako im se ukaže šaMsa za "kulturnu prestoLjnicu"..
A kažu da će baš te godine i hrašitka rodit ko nikaT...
wtf ?? Kojim ti jezikom pričaš :lol: :lol:
Bježi.ba @hercegovac_pravi. Nema Bosne bEz Hercegovine_prave!
Rodilo u bašči, pa red je voće podijeliti sa prvim komšilukom, a ne da djeca kradu i otimaju to voće.
Last edited by PipiDugaDevetka on 23/05/2011 10:57, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#88 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

valterbranisarajevo wrote:Kada već pričamo o muzejima ne smijemo zaboraviti jednu važnu stvar. Ključna sarajevska kulturna institucija -Muzej grada Sarajeva nema svoje prostorije. Imaju nekoliko depadansa, ali centralnu muzejsku zgradu više nemaju. Sramota je da istorija našeg grada - od butmirske civilizacije do današnjih dana kupi prašinu po podrumima.....Nadam se da će se i to pitanje riješiti..... :oops:
Mandić vilu upristojiti, pa sa Olimpijskim muzejom napraviti dil o zamjeni prostora, oni nazad u staru zgradu, a uprava Muzeja grada u Zetru ili bilo koja druga zamjena.

Mandić vila, jedna od najljepših zgrada u Sarajevu:
Image

Prije, otprilike sedam dana je bilo neko savjetovanje o finansiranju u kulturi.
@valtere imaš li link za tu vijest? Spominjane su neke pare iz fondova EU. IPA fondovi ili nešto tome slično.
StupskaBitanga

#89 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by StupskaBitanga »

Koliko znam a i vidio sam nešto su već radili na Vili Mandić
I to naravno treba urediti
onda u NPS treba obnoviti unutrašnjost dati mu malo sjaja
Vidjeti sa East West centrom da oni počnu graditi svoj objekat
Naci smještaj za Colegium Artistikum
Naci prostor za manifestacije tj da jedan objekat bude festivalski centar sih velikih manifestacija od SFF, Mess....
PipiDugaDevetka

#90 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

StupskaBitanga wrote:Koliko znam a i vidio sam nešto su već radili na Vili Mandić
I to naravno treba urediti
onda u NPS treba obnoviti unutrašnjost dati mu malo sjaja
Vidjeti sa East West centrom da oni počnu graditi svoj objekat
Naci smještaj za Colegium Artistikum
Naci prostor za manifestacije tj da jedan objekat bude festivalski centar sih velikih manifestacija od SFF, Mess....
Možemo mi piskarati po forumu i praviti spiskove želja, ali ipak, ostaviti stručnjacima da odluče. Naravno, pare iz fondova EU uzeti.
Ipak, možda iskrsne neka super ideja jer ovo čitaju i kvalifikovani ljudi, stručnjaci.
:sax:
valterbranisarajevo

#91 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Nažalost nemam puno informacija. mediji sa izuzetkom portala Radio sarajevo slabo ili gotovo nikako ne prate ova dešavanja, a trebali bi, jer će ovo biti najveći javni događaj u našem gradu poslije olimpijade. Šta god saznam objaviću ovdje...

Međutim, siguran sam da nas evropski parlament neće gurnuti u ovu avanturu praznih džepova. Do nas je da vodimo računa da taj novac završi na pravim mjestima..Ako ćemo dobiti novac iz IPA fondova za kulturu i kulturne institucije onda ih treba tu i potrošiti, a ne njim krpiti druge budžetske rupe.... :oops: Ovo je jedinstvena šansa da se mnoge stavri iz oblasti kulture, na koje smo upozoravali ovdje - riješe.

Drugu priliku ćemo teško dobiti!

Uostalom sjetite se koliko smo infrastrukturnih problema riješili za vrijeme olimpijade. Doduše, tada su građeni sportski objekti, a sada bi se trebali graditi kulturni....
valterbranisarajevo

#92 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Nadam se da neće zaboraviti ni veoma važan kulturno istorijski spomenik Spomen park Vraca. Gore bi se, umjesto u ratu pokradene postavke, iz historijskog muzeja mogla prebaciti postavka vezana za II svjetski rat, a u historijskom muzeju bi se možda, poslije renoviranja, mogao smjestiti Muzej grada Sarajeva..Mada sam ja čuo da je izgradnja tog muzeja planirana na parkingu gdje je nekada bila stara vojna bonica (ili je tu planirana izgradnja nekog drugog muzeja-ali čini mi se baš muzeja grada). :?
Last edited by valterbranisarajevo on 23/05/2011 11:49, edited 1 time in total.
valterbranisarajevo

#93 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Da ulinkovao sma ovu temu sa facebook eventom koji sam otvorio. Primjetio sam da su se tamo učlanili i neki političari i kulturni radnici, što znači da čitaju i ovo što mi pišemo....Zato samo pišite i predlažite.... :thumbup:

I učlanite se na event i pozovite svoje prijatelje da učine isto :)

Podrška kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine

http://www.facebook.com/event.php?eid=124442394301659
valterbranisarajevo

#94 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

BiH ne koristi dovoljno mogućnosti IPA fondova

U velikoj dvorani poslovnog centra UNITIC u Sarajevu je u subotu organiziran kongres Kulturnog foruma BiH koji je okupio predstavnike kulturnih institucija iz BiH kao i predstavnike Direkcije za evropske integracije, Direkcije za ekonomsko planiranje te Agencije za statistiku BiH. U toku Kongresa predstavljen je angažman kulturnih radnika, ali i nadležnih institucija na implementaciji Strategije kulturne politike.

"Direkcija za evropske integracije je čvorište koje povezuje sve institucije, interministarske i agencijske s evropskim institucijama. Stoga je vrlo bitno informirati kulturne radnike o fondovima koji mogu biti korišteni za projekte iz kulture. Agencija za statistiku BiH pomoći će u realizaciji statistika kulturnih industrija što je vrlo važno", pojasnio je predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić.

Skup radi na plenarnoj razini uz organiziranje dva okrugla stola na kojim će biti pregledan Akcioni program za provedbu Strategije kulturne politike BiH koji je razvijen u okviru projekata UNICEF-a, UNDP-ja i UNESCO-a, a u suradnji s predstavnicima Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Prisutnim se obratila i direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić koja ih je informirala o načinima i mogućnostima apliciranja za sredstva iz IPA fondova.

"BiH u statusu potencijalnog kandidata može koristiti IPA 1 komponentu. Riječ je o oblasti zaštite kulturnog naslijeđa. Druga mogućnost za apliciranje projekata je komponenta prekogranične suradnje gdje se implementira šest programa: tri bilateralna sa susjednim zemljama i tri transnacionalna. U nekim od projekata postoji mogućnost finansiranja iz široke oblasti kulture", kazala je Savić.

BiH ne koristi dovoljno mogućnosti koje pružaju IPA fondovi, a razlog tome je, smatra Savić, nedovoljna informiranost.

"Nekoliko projekata je implementirano, ali, vrlo je bitno proširiti informaciju i ukazati na mogućnosti koje pružaju IPA fondovi", zaključila je Savić.

Na kongresu će biti riječi i o prijedlogu datuma za obilježavanje Dana kulture i umjetnosti BiH. Jedan od prijedloga koji će danas biti prezentiran učesnicima kongresa je i 23. april - Svjetski dan autorskih prava.

--- NO LINKS ---
PipiDugaDevetka

#95 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

valterbranisarajevo wrote:BiH ne koristi dovoljno mogućnosti IPA fondova

U velikoj dvorani poslovnog centra UNITIC u Sarajevu je u subotu organiziran kongres Kulturnog foruma BiH koji je okupio predstavnike kulturnih institucija iz BiH kao i predstavnike Direkcije za evropske integracije, Direkcije za ekonomsko planiranje te Agencije za statistiku BiH. U toku Kongresa predstavljen je angažman kulturnih radnika, ali i nadležnih institucija na implementaciji Strategije kulturne politike.

"Direkcija za evropske integracije je čvorište koje povezuje sve institucije, interministarske i agencijske s evropskim institucijama. Stoga je vrlo bitno informirati kulturne radnike o fondovima koji mogu biti korišteni za projekte iz kulture. Agencija za statistiku BiH pomoći će u realizaciji statistika kulturnih industrija što je vrlo važno", pojasnio je predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić.

Skup radi na plenarnoj razini uz organiziranje dva okrugla stola na kojim će biti pregledan Akcioni program za provedbu Strategije kulturne politike BiH koji je razvijen u okviru projekata UNICEF-a, UNDP-ja i UNESCO-a, a u suradnji s predstavnicima Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Prisutnim se obratila i direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić koja ih je informirala o načinima i mogućnostima apliciranja za sredstva iz IPA fondova.

"BiH u statusu potencijalnog kandidata može koristiti IPA 1 komponentu. Riječ je o oblasti zaštite kulturnog naslijeđa. Druga mogućnost za apliciranje projekata je komponenta prekogranične suradnje gdje se implementira šest programa: tri bilateralna sa susjednim zemljama i tri transnacionalna. U nekim od projekata postoji mogućnost finansiranja iz široke oblasti kulture", kazala je Savić.

BiH ne koristi dovoljno mogućnosti koje pružaju IPA fondovi, a razlog tome je, smatra Savić, nedovoljna informiranost.

"Nekoliko projekata je implementirano, ali, vrlo je bitno proširiti informaciju i ukazati na mogućnosti koje pružaju IPA fondovi", zaključila je Savić.

Na kongresu će biti riječi i o prijedlogu datuma za obilježavanje Dana kulture i umjetnosti BiH. Jedan od prijedloga koji će danas biti prezentiran učesnicima kongresa je i 23. april - Svjetski dan autorskih prava.

--- NO LINKS ---
Hbte, ovo k'o Olimpijada!

Mnogi nisu ni svjesni šta smo dobili i šta sve možemo izgraditi, obnoviti,...a imamo Doris Pack koja posredno lobira za nas.
Area_51

#96 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Post by Area_51 »

Ovo je divna inicijativa, bas ono, podrska svim srcem.

editovano zbog neprimjerenosti sadrzaja
PipiDugaDevetka

#97 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

manki wrote:Odlična inicijativa! Nadam se da će nas izabrati! :thumbup: :bih:
Ako spikaš strane jezike, molim da i ti, a i ostali forumaši pošaljete e-mail poruku evropskim parlamentarcima.
E-mail adrese su priložene ovdje:
http://www.europarl.europa.eu/members/p ... anguage=EN

Ako neko dobije odgovor, molim da ga postavi na ovoj temi.
valterbranisarajevo

#98 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Ustvari moramo tačno saznati koja institucija EU odobrava kandidtauru. Evropski parlament nas je kandidovao što znači da oni ne odlučuju o prihvatanju kandidature, nego neko drugi. Pokušaću saznati ko.....
PipiDugaDevetka

#99 Re: Kandidatura Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

valterbranisarajevo wrote:Ustvari moramo tačno saznati koja institucija EU odobrava kandidtauru. Evropski parlament nas je kandidovao što znači da oni ne odlučuju o prihvatanju kandidature, nego neko drugi. Pokušaću saznati ko.....
Hajde @valtere, sokole, poleti, pa da lobiramo putem e-mail poruka. Prepašće se kada ih zatrpamo e-mail porukama da glasaju za Sarajevo evropski glavni grad (prijestolnica) kulture 2014.

Nema puno gradova na svijetu, pa ni u Evropi u kojima se može naći ovakav pogled:
Image
Nije da ih nema, ima u Evropi i ovakvih pogleda, ali to je kod nas u Sarajevu stoljećima tako.

Odmah da napomenem, ova ratna zbivanja su nas uvukla u krizu, žestoku multikonfesionalnu i svaku drugu krizu. Rat je u Bosnu i Sarajevo došao izvana! I svi ostali ratovi su dolazili uvijek izvana. Još od Nevesinjske puške.

Predlažem da u svaku e-mail poruku stavite i ovu sliku nepoznatog autora koja je napravljena iz Muzeja Jevreja.
valterbranisarajevo

#100 Re: Kandidatura Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.

Najvjerovatnije Komitet/Odbor za kulturu i edukaciju evropskog parlamenta....a s obzirom da su članovi tog odbora vjerovatno i članovi evropskog parlamenta. Onda je to to....
Post Reply