Kako se nacionalno definisete?
-
njeka
#76 Re: Kako se nacionalno definisete?
Moj moto : Nedaj da te definišu!!

-
zemo_online
#77 Re: Kako se nacionalno definisete?
Dali je Bosnjakinja ili BosnjaNKA? Ovo drugo je nekako ljepse.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#78 Re: Kako se nacionalno definisete?
malo nas je na forumu
- uvjek dobar gost
#79 Re: Kako se nacionalno definisete?
Ja sam OVCA..... odnosno OVAN jer sam muškog roda..... mada nisam daleko ni od KONJA.. iako isti je plemenita životinja.... što ja sigurno nisam !
-
bice_bice
#80 Re: Kako se nacionalno definisete?
nacionalnost: jevrej
-
popajic
#81 Re: Kako se nacionalno definisete?
Smije li se biti anacionalan? Ili je pod moranje ovaj neki predznak koji na nasim prostorima uglavnom stvara belaj?
-
Den
#82 Re: Kako se nacionalno definisete?
@bice_bice
Vi jevreji ste meni najinteresantniji. Zanima me npr. koliko ste vezani za BiH? Kolika je vas zajednica, koliko vas ima npr. u Sarajevu? Da li ima puno jevreja Bosanskih koji se osjecaju Bosancima ali su vjere jevrejkse? Hajde odgovori mi ako ti nije tesko.
Pozdrav!
Vi jevreji ste meni najinteresantniji. Zanima me npr. koliko ste vezani za BiH? Kolika je vas zajednica, koliko vas ima npr. u Sarajevu? Da li ima puno jevreja Bosanskih koji se osjecaju Bosancima ali su vjere jevrejkse? Hajde odgovori mi ako ti nije tesko.
Pozdrav!
-
forza milan
#83 Re: Kako se nacionalno definisete?
Samo mi nije jasno sta se htjelo reci s ovim neustavnim kategorijama tipa Jugosloven. Moglo je i bez Bosanac jer ni to nije nacionalno ime ma koliko to neki od vas zeljeli (zelio bih i ja na Havaje ali ne mogu). Umalo zaboravih Muslimana hahahahahaha
-
Tesnim
#84 Re: Kako se nacionalno definisete?
Musliman/Muslimanka nacionalna opredjeljenost??????????????????????????????????????????????????????
ma ko smisli ove opcije u pitanju????
ovdje se ocigledno brkaju pojmovi nacionalne i vjerske pripadnosti......
ma ko smisli ove opcije u pitanju????
ovdje se ocigledno brkaju pojmovi nacionalne i vjerske pripadnosti......
-
Den
#85 Re: Kako se nacionalno definisete?
Pa kako nije nacionalno ime kad se malo manje od pola Bosne tako izjasnjava? Svi pravi zenicani, Tuzlaci, Sarajlije i ljudi iz drugih srednih gradova se izjasnjavaju kao Bosanci. Bosnjaci su koliko ja mogu da shvatim majke Srebrenice i ljudi iz Foce, Zvornika, Rogatice itd.
- Maraschino
#86 Re: Kako se nacionalno definisete?
Bosanac - islamske vjeroispovijesti

- wels
#87 Re: Kako se nacionalno definisete?
Ja sam Kosmopolit bosanske vjeroispovjesti. 
- Šeha
#88 Re: Kako se nacionalno definisete?
WTF?!?Den wrote:Pa kako nije nacionalno ime kad se malo manje od pola Bosne tako izjasnjava? Svi pravi zenicani, Tuzlaci, Sarajlije i ljudi iz drugih srednih gradova se izjasnjavaju kao Bosanci. Bosnjaci su koliko ja mogu da shvatim majke Srebrenice i ljudi iz Foce, Zvornika, Rogatice itd.
- pitt
#89 Re: Kako se nacionalno definisete?
neka bolan....nove forumske nadeŠeha wrote:WTF?!?Den wrote:Pa kako nije nacionalno ime kad se malo manje od pola Bosne tako izjasnjava? Svi pravi zenicani, Tuzlaci, Sarajlije i ljudi iz drugih srednih gradova se izjasnjavaju kao Bosanci. Bosnjaci su koliko ja mogu da shvatim majke Srebrenice i ljudi iz Foce, Zvornika, Rogatice itd.
- Šeha
#90 Re: Kako se nacionalno definisete?
Ovome vrijedjanje ide tako prirodno, kao da se i ne trudipitt wrote: neka bolan....nove forumske nade![]()
![]()
- dacina_curica
#91 Re: Kako se nacionalno definisete?
cuuuuuuuuuuuuuujDen wrote:Pa kako nije nacionalno ime kad se malo manje od pola Bosne tako izjasnjava? Svi pravi zenicani, Tuzlaci, Sarajlije i ljudi iz drugih srednih gradova se izjasnjavaju kao Bosanci. Bosnjaci su koliko ja mogu da shvatim majke Srebrenice i ljudi iz Foce, Zvornika, Rogatice itd.
-
leeloo
#92 Re: Kako se nacionalno definisete?
Pokusala sam se izjasnjavati kao Bosanka, no prilikom jednog anketiranja prije par godina koje radio Kanton Sa, neka socijalna karta ili tako nešto.... anketar me pita nacionalnost, ja njemu Bosanka... on upsuje bošnjakinja... Ja njega ispravim... nije bošnjakinja nego bosanka... KAže on meni, da je to isto.... Pošto u tom nekom programu koji koriste postoje samo Bošnjaci,Srbi, Hrvati i ostali, svi koji se izjasne kao bosanci ili muslimani budu svrstani u bošnjake...
Koliko tu ima istine, stvarno ne znam... možda je lagao... No činenica je da Bosanci i Hercegovci "ne postoje". Tako da se definišem kao Bosanka, a izjašnjavam kao ostali...
Prošle godine sam se udala i onom kretenskom formularu za statistiku koji moraš predati kada zakazuješ termin, ima gomila nekih moronskih pitanja među kojima je i nacionalnost. Ja sam se izjasnila kao Betazoid, a moj muž kao Vulkanac.
Koliko tu ima istine, stvarno ne znam... možda je lagao... No činenica je da Bosanci i Hercegovci "ne postoje". Tako da se definišem kao Bosanka, a izjašnjavam kao ostali...
Prošle godine sam se udala i onom kretenskom formularu za statistiku koji moraš predati kada zakazuješ termin, ima gomila nekih moronskih pitanja među kojima je i nacionalnost. Ja sam se izjasnila kao Betazoid, a moj muž kao Vulkanac.
- pitt
#93 Re: Kako se nacionalno definisete?
oho ti se kad Commander Riker saznaleeloo wrote:
-
forza milan
#95 Re: Kako se nacionalno definisete?
Stvarno ste napredni i neoptereceni i ti i muz ti da je to poezija. Fakat vam zavidim, da bogdo i ja mogu biti tako rasterecen, urban, ukorak s vremenom kao vas dvoje pa da se tako izjasnim, ali ne mogu. Sta cu kad se izjasnjavam ka o Bosnjak i sigurno da sam zaosto, ljakse, nisam urban kao Bosanci i Hercegovci (jao dobrog imena za naciju. Sto bi reko Pervan:''Samo kad kazes Bosanac i Hercegovac!!)leeloo wrote:Pokusala sam se izjasnjavati kao Bosanka, no prilikom jednog anketiranja prije par godina koje radio Kanton Sa, neka socijalna karta ili tako nešto.... anketar me pita nacionalnost, ja njemu Bosanka... on upsuje bošnjakinja... Ja njega ispravim... nije bošnjakinja nego bosanka... KAže on meni, da je to isto.... Pošto u tom nekom programu koji koriste postoje samo Bošnjaci,Srbi, Hrvati i ostali, svi koji se izjasne kao bosanci ili muslimani budu svrstani u bošnjake...
Evo jedna informacija za sve Bosance i Hercegovce: u turskom i madjarskom jeziku ne postoji (!!!) izraz Bosanac, postoji samo izraz Bosnjak. Za svakoga ko moze prosudjivati raciom bez da mijesa emocije ovo je u najmanju ruku indikativno. (Ova dva naroda su ovdje skupa vladala 500 godina i ne poznaju termin Bosanac).
- Šeha
#96 Re: Kako se nacionalno definisete?
Jevreji!?jOFLA wrote: Ne znam Den, govori mi se Bošnjaci su islamske vjeroispovjesti, međutim, gdje su tu ateisti po ličnom izboru pogotovo oni rođeni čak i od roditelja ateista, a mnogi i od djeda ateiste koji je od 1941-ve bio u partizanima, na primjer ? Ti ljudi nisu islamske, niti bilo koje druge vjeroispovjesti. Ispada da je ime naroda Bošnjak/Bošnjakinja određeno po religiji. Ljudi koji ne vjeruju u Boga, ne idu u džamiju, ne pridržavaju se vjerskih običaja jer ih i ne poznaju- nije mi nikako jasno je li to neki drugi narod ? Šta se zapravo hoće s tom definicijom koja sadrži riječi "islamske vjeroispovjesti". Ne znam ima li u svijetu ijedan drugi narod koji je kao narod definisan samo po religijskoj pripadnosti. Sama definicija koja je bazirana na religijskom principu mnoge nas isključuje iz bošnjačkog naroda. Jedni su religiozni - jedan narod, drugi nisu religiozni - drugi su narod. Pa to je podjela u BiH još dublja od podjele koja je bila u ratu. Kakvog to smisla ima ?
Ja ovde znam par Jevreja koji se izjasnjavaju kao Jevreji agnostici.
-
leeloo
#97 Re: Kako se nacionalno definisete?
Eto cemu to. Odmah za vratove. Ccccc... gdje sam bilo gdje napisala nesto tako. Ne vjerujem u boga, ne praktikujem ni jednu religiju, u najmjesanijem sam mogucem braku.... prava BiH u malom. Zasto ne zelim da me upisuju kao bosnjaka... zato sto to nisam... ovdje je bosanjak=musliman... zasto? ne znam... nisam muslimanka, nisam katolkinja, nisam pravoslavka, nisam jevrej, nisam hrvatica, nisam srpkinja. Rodjena i odrasla u BiH. Nije li moronski to da se ne mogu deklarisati tako, ma kako to tebi smijesno zvucalo.forza milan wrote: Stvarno ste napredni i neoptereceni i ti i muz ti da je to poezija. Fakat vam zavidim, da bogdo i ja mogu biti tako rasterecen, urban, ukorak s vremenom kao vas dvoje pa da se tako izjasnim, ali ne mogu. Sta cu kad se izjasnjavam ka o Bosnjak i sigurno da sam zaosto, ljakse, nisam urban kao Bosanci i Hercegovci (jao dobrog imena za naciju.
Gadi mi se cinjenica da ne postoje bosanci i hercegovci u BiH i puca mi neka stvar sto u mađarskom i u turskom jeziku nema bosanaca.... Postoje ljudi koji se osjećaju tako i sta cemo .... Protjerivanje, genocid?!Evo jedna informacija za sve Bosance i Hercegovce: u turskom i madjarskom jeziku ne postoji (!!!) izraz Bosanac, postoji samo izraz Bosnjak.
Dakle ja trebam ostati ostali do kraja zivota zato sto turci i madjari nemaju rijec za bosance?! Zato sto ne pripadam ni jednoj religijskoj grupi... jel' to znaci da ja nemam domovinu?
Znala sam da postoji razlog zasto se ne javljam na ovakve teme...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#98 Re: Kako se nacionalno definisete?
leeloo kako si se pisala na faxu? na formularu za upis na godinu studija MORAS ispuniti rubriku NACIONALNOST...
- Edin H.
#99 Re: Kako se nacionalno definisete?
Gadi mi se cinjenica da ne postoje bosanci i hercegovci u BiH i puca mi neka stvar sto u mađarskom i u turskom jeziku nema bosanaca.... Postoje ljudi koji se osjećaju tako i sta cemo .... Protjerivanje, genocid?!Evo jedna informacija za sve Bosance i Hercegovce: u turskom i madjarskom jeziku ne postoji (!!!) izraz Bosanac, postoji samo izraz Bosnjak.
Dakle ja trebam ostati ostali do kraja zivota zato sto turci i madjari nemaju rijec za bosance?! Zato sto ne pripadam ni jednoj religijskoj grupi... jel' to znaci da ja nemam domovinu?
Znala sam da postoji razlog zasto se ne javljam na ovakve teme...
Kao da sa Madjarima ili Turcima razgovarate na madjarskom (inace vrlo zahvalan i jednostavan jezik za skontat
Pricas na engleskom na kojem imas izraze Bosnian i Bosniak pa neka levati prevode
- milivoje
#100 Re: Kako se nacionalno definisete?
jednostavno je: ne upises faxmIRCerka wrote:leeloo kako si se pisala na faxu? na formularu za upis na godinu studija MORAS ispuniti rubriku NACIONALNOST...