daors wrote:
mislim da je jos uvijek tu, ali sa drugim nickom - Johnny071. Inace strucnjak za vise oblasti

Pa dobro, trebali ste mi to odmah reći jer njega uopšte ne shvatam ozbiljno.
Malo ću sada o Linuxu... Linux uglavnom najviše vole ljudi kojima je IT krv, ne zanimanje, nego doslovce krv koja teče njihovim venama.

Linux je namijenjen ljudima koji žele istraživati, družiti se i razmjenjivati iskustva na razno - raznim druženjima "Linuxoida"

, odnosno onima koji žele proširivati svoja iskustva, suočavati se sa nepoznatim "misterijama" i riješavati logičke probleme, davati svoj doprinos zajednici i biti dio nečega "što se ne može kupiti novcem"...
Linux distribucije se na početku nisu bavile "desktop izdanjima" i pretežno su se bazirale na "server problematici", međutim nakon Gates-ove žestoke pljuvačine po Linuxu koja je pokrenula strahoviti revolt, gotovo sve novije verzije desktop okruženja pružaju fantastičan komfor jer pored obilja besplatnih programa još dosta njih se također može besplatno preuzeti sa servera. Neke Linux verzije dolaze i sa ugrađenim codec-ima (npr. Linux Mint, bilo koja verzija) i sve u svemu, u vrijeme ove opšte besparice je definitivno glupavo nazivati trud jedne čitave komune "smećem". Neki ljudi kažu da je problem instalacija samog operativnog sistema, drajvera (mada se po meni neki veći problemi mogu uočiti tek sa drajverima za novije grafičke karte), podešenje internet konekcije, ali u principu sve se to može odraditi i u servisima po nikakvim cijenama. Dakle, ljudi koji uopšte ne žele znati ništa o ovome i ne žele se uopšte truditi oko bilo kakvih instalacija ili podešenja, ali ipak žele "osjetiti ukus slobode" sa ulaganjem minimuma novca (20 - 30KM) za taj novac mogu dobiti:
- Legalan, besplatan, i relativno stabilan operativni sistem ;
- Legalne i besplatne programe kojima mogu pregledati bilo koje formate datoteka (prvenstveno asociram na video klipove i dokumente sa različitim ekstenzijama) ;
- Programe za chat i video konferencije ;
- Sistem koji je totalno "operisan" od bilo kakve mogućnosti infekcioniranja operativnog sistema koji će usporiti njegov rad, ili ga totalno onesposobiti.
' Pokušajte za 20KM dobiti legalno instaliran Win sa svim ostalim pripadajućim (potrebnim) programima...
Dalje... Svi vi koji ste ovdje na ovoj temi znate čemu služi "Total Commander" i "iReset", i naravno isto tako znate kada se oni upotrebljavaju...

Ja ću samo ukratko reći da Linux ne treba navedene alatke jer je definitivno imun na maliciozni kod namijenjen windowsu, a pored toga, za sve one koji bi voljeli i dalje zadržati programe kojima su bili zadovoljni na WinBlowsu, tu je i Wine. Početnicima ne bih baš preporučio "bilo koju Linux verziju", nego striktno "Ubuntu", čisto radi jednostavnosti, jer je taj sistem u principu namijenjen početnicima.
Glupo mi je uopšte porediti Linux i WinBlows i pisati o tome kako je bolji ovaj i onaj, jer se svaka osoba u ovisnosti o onome šta želi raditi na računaru treba odlučiti koju platformu želi, i šta je u stvari najbolje za njega.