A NAJLON KESE

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

munevera44

#76 Re: A NAJLON KESE

Post by munevera44 »

Kupovala sam u nekim većim trgovinama tipa Merkator ili Konzum i na kasi tražila ekološke vrečice. Naravno ne džaba platila bih. Osim onih šarenih "za poklona" drugih nema.

Svakodnevno vidimo koje kakve akcije u trgovačkim centrima, (popust za penzionere, pa skupljanje koje kakvih bodova, pa kupiš dva dobiješ nešto gratis.

Ali nigdje i nikada nisam vidjela npr. kupiš nešto za 50 KM dobiješ gratis ekološku vrečicu. :dance:
*mima*

#77 Re: A NAJLON KESE

Post by *mima* »

Ha ha ha.........haj nam sasi cekera.....
karanana

#78 Re: A NAJLON KESE

Post by karanana »

e ovako, ako procitate u novinama da je neka budaletina nokautirala blagajnicu u konzumu, to sam ja.

ja svaki put kad krenem u konzum ponesem sa sobom ceker jer necu kesu. i ko po baksuzluku bas meni blagajnica otkuca robu i sama rucno uzme kesu i trpa mi kupljene stvari. ja kazem, hvala, ne treba mi kesa imam je, a ona me gleda kao da sam najveca budala. e bit cu budala kad je shtociram. necu kesu!
*mima*

#79 Re: A NAJLON KESE

Post by *mima* »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
realna do boli

#80 Re: A NAJLON KESE

Post by realna do boli »

Jedno vrijeme na kasama u Konzumu ( sa one strane do blagajnice) pisalo je ..vrecica 0,20 KM..navodno samo za one vece..
Predlazem da budemo dosadni i dosljeni i redovno trazimo papirne kese i u knjigu zalbi ..ako postoji ..to navoditi kao manu i prijedlog.
Ko zna

#81 Re: A NAJLON KESE

Post by Ko zna »

Redovno vracam kese , i cesto vratim i one kese sto upakuju povrce i voce u njih. Dok pakujem u ceker, skinem kesu i ostavim na kasi. Cudno me gledaju, ali to nije moj problem. Valjda ce skontati...U Intereksu uzela u ,mesnici komad mesa i fasirano i ciko svaki komad u posebnu kesu. Rekoh, izvagajte pa stavite makar u jednu kesu, i na nju zalijepite kod, a on me napade, samo sto se nismo potukli, sreca odvukose me...
I ima jos jedna stvar, ona extra ambalaza na pasti za zube, za koji ona postoji??? Imas karton koji odmah ide u smece, i onda tubu koju, jelte, koristis...Pa za sta sluzi extra kartonska kutija? I to treba na kasi da se vraca.
Jedini nacin je da kupac pookaze sta hoce a sta nece, a pametan i sposoban sef ce valjda dab privukao musterije , promijeniti pristup. I samim tim uticati na proizvodjaca.
Eto napricah se ja o kesama ... :D
The Nightwatchman

#82 Re: A NAJLON KESE

Post by The Nightwatchman »

komi wrote:plastici treba 1000 godina da se razgradi
da ti nisi malo optimistican? :D
The Nightwatchman

#83 Re: A NAJLON KESE

Post by The Nightwatchman »

Ko zna wrote:Redovno vracam kese , i cesto vratim i one kese sto upakuju povrce i voce u njih. Dok pakujem u ceker, skinem kesu i ostavim na kasi. Cudno me gledaju, ali to nije moj problem. Valjda ce skontati...U Intereksu uzela u ,mesnici komad mesa i fasirano i ciko svaki komad u posebnu kesu. Rekoh, izvagajte pa stavite makar u jednu kesu, i na nju zalijepite kod, a on me napade, samo sto se nismo potukli, sreca odvukose me...
I ima jos jedna stvar, ona extra ambalaza na pasti za zube, za koji ona postoji??? Imas karton koji odmah ide u smece, i onda tubu koju, jelte, koristis...Pa za sta sluzi extra kartonska kutija? I to treba na kasi da se vraca.
Jedini nacin je da kupac pookaze sta hoce a sta nece, a pametan i sposoban sef ce valjda dab privukao musterije , promijeniti pristup. I samim tim uticati na proizvodjaca.
Eto napricah se ja o kesama ... :D

da bi se zadovoljili transportni standardi. zamisli 10 000 tuba paste za zube nepravilnog oblika na jednoj hrpi na brodu u nekom sjevernom moru u oktobru :D
iceandfire

#84 Re: A NAJLON KESE

Post by iceandfire »

Prvo natron u maglaju radi,, otkupili su ga turci..

A drugo posto sam ja sumar,, znam kakva je situacija iza paravna,, trenutno je bolje kese i otpad baciti u rijeku na ulicu, kroz prozor itd,, nego u kontenjer,, jer naši dobri komunalci a i država je se pobrinula da to smeće se samo transportuje par kilometara od grada,, i opet ga istresu kraj rijeke,, ili u šumu, jezero i slično..

A još niko nije svijestan da se od otpada može čak dosta energije iskoristiti,, ali hajde ko nas jeb... kad smo glupi..
shlauf

#85 Re: A NAJLON KESE

Post by shlauf »

Evo kako je ženska bacila PVC kesu iz auta, mrsko joj da stane i ubaci već samo onako kroz prozor. Ulica je Breka - Sarajevo. Evo joj i registracije auta.
Image

Image

:x :x :x
Baba_Droga

#86 Re: A NAJLON KESE

Post by Baba_Droga »

http://www.facebook.com/home.php?#!/gro ... 086&ref=ts

Ovo se desavalo danas u Udruzenju "SEKA".
Moje dijete je tu bilo i kaze kako je bila super radionica. Odmah je sve plasticne kese skupila na jedno mjesto :)

Navodno neka od sledecih radionica ce biti stand u gradu, gdje ce djeca prezentovati svoje radove i podizati svijest kod starijih kroz letke i drugi promo materijal.
Takodje ce da dijele platnene cekere :thumbup:

Prijatno sam iznenadjena... Svaka cast !!!

P.S. Tu su saznali i sta se sve moze raditi od kesa ...zanimljivo :)

http://arhiva.net.hr/alternativa/page/2 ... 99006.html
http://blog.craftzine.com/archive/2007/ ... rafts.html
aleksandra123

#87 Re: A NAJLON KESE

Post by aleksandra123 »

Treba nama jos 1000 godina da bi gradjani u BiH postali savjesni, te da koriste papirne vrecice i da se smece baca gdje mu je mjesto a ne kroz prozor automobila ili, pak, prozor stana....
zambaklija

#88 Re: A NAJLON KESE

Post by zambaklija »

vjerovali ili ne u Ruandi su plastične kese strogo zabranjene,danas gledao naa TVu,et i oni su napredniji od nas... :shock:
SeadK

#89 Re: A NAJLON KESE

Post by SeadK »

Ovdje u Torontu su 2009 godine uveli zakon da se mora naplatiti svaka kesa 5 centi. Prije nego sto je uveden svi su govorili kako to neće nikakve razlike napravit. Sada saznajmo od velikih supermarketa ovdje da je već prvi mjesec poslje uvođenja zakona potražnja za plastične kese pala 50%, a danas je 80% manje koriste.
de fakto

#90 Re: A NAJLON KESE

Post by de fakto »

http://radiosarajevo.ba/novost/40638
Recite: "Ne, hvala, imam svoju vrećicu!". Izvucite prvo vrećicu, a potom novčanik jer su trgovci na blagajnama izvježbani da brzo stave stvari u vrećice da se ne bi stvarao red. Preduhitrite ih i uzmite vrećicu samo kada vam je stvarno potrebna. Ako već uzimate plastične vrečice, iskoristite ih makar još jednom - za odlaganje smeća.
eelmaa

#91 Re: A NAJLON KESE

Post by eelmaa »

Izbaciti iz upotrebe, nije mi jasno sti jos uvijek nisu!
atel

#92 Re: A NAJLON KESE

Post by atel »

mozda sam zastarila sa postom, ali pokusavam se ukljuciti na meni vazna pitanja...
u australiji su vec ukinuli sve plasticne kese u supermarketima. Vraca se vrijeme papirnih kesa i jako puno ljudi koristi svoje cekere i to je fol.

ja se nadam da samo primjerom jedan po jedan, i pricom, mi mozemo polako krenuti ka tom putom. sve pocinje od sebe samog.

Vracam se juce autom iz Travnika i gledam pored rijeke Bosne samo kese i smece...pa svugje na svijetu pored rijeka su najskuplje kuce, pogled folovi, i ciste rijeke. Evo ja sam za one radne akcije ne mora me niko nista platiti, prijavljujem se dobrovoljno, jednom mjesecno ili u po godine da svaki grad krene ispred svog dvoriste ocisti i nauce oe koje treba... i nisam tinejdzer, imam godina, ali bih to za sebe i svoj grad uradila.
Tranquilizer

#93 Re: A NAJLON KESE

Post by Tranquilizer »

eelmaa wrote:Izbaciti iz upotrebe, nije mi jasno sti jos uvijek nisu!

:thumbup:
VjecitiStudent

#94 Re: A NAJLON KESE

Post by VjecitiStudent »

Tranquilizer wrote:
eelmaa wrote:Izbaciti iz upotrebe, nije mi jasno sti jos uvijek nisu!

:thumbup:
Izgleda da stvari bas i nisu tako crno-bijele
http://www.ekoakcija.com/content/koje-v ... j-na-klimu
de fakto

#95 Re: A NAJLON KESE

Post by de fakto »

ucestvovala sam u dm-ovoj kampanji "ja cuvam okolis" i dobila sam njihovu platnenu vrecicu koja i nije bog zna cemu. te s njom mogu samo da reklamiram istoimenu prodavnicu.
e sad, zanima me koliko se vi odazivate na ovakve kampanje i da li uopste od njih imamo neke koristi?
dm sigurno ima :x
madnessa

#96 Re: A NAJLON KESE

Post by madnessa »

de fakto wrote:ucestvovala sam u dm-ovoj kampanji "ja cuvam okolis" i dobila sam njihovu platnenu vrecicu koja i nije bog zna cemu. te s njom mogu samo da reklamiram istoimenu prodavnicu.
e sad, zanima me koliko se vi odazivate na ovakve kampanje i da li uopste od njih imamo neke koristi?
dm sigurno ima :x
meni je bas ok za svakodnevi odlazak do granapa. sama je napravljena od lana (pise na njoj da je ekoloski proizvod), pa mozda estetski nije nesto posebno, ali je bolja od debelog pamuka, jer ce se prije razgraditi. inace furam alverde proizvode iz dm-a, jer su nastali eco proizvodnjom i prihvatljivi su za vegan-e.

takodjer recikliram plasticne boce. ljeti ih ne nalazim mnogo na ulici, ali zato zimi ih izvlacim iz snijega i fino u cekercic. kuci ih saperem, presujem i u odlagaliste. firma koja vrsi reciklazu plastike je najavila otvaranje i pogona za reciklazu kesa, kojeg jedva cekam!
gradina

#97 Re: A NAJLON KESE

Post by gradina »

E pošto sam tamo na recikliranju PET da vas samo obavjestim da također možete pokrenuti i akciju skupljanja najlona, uz PET..cijena? Prava sitnica, za tonu od 100 do 200KM. Ja već dvije i po godine ne bacam najlon vrećice već odnesem u svoju firmu jer u mojoj firmi imamo kontejnere za najlon, za PET, karton i redovno nam firma Omorika odvozi i naravno radnici dobiju u fond solidarnosti te pare. Nakupi se, ali najbitnije što već ima radnika koji od kuće kao i ja donose i PET, ali evo sada u Tešnju već imamo kontejnere na zelenim otocima pa možemo i tu odlagati. Utakmica je malo teža ali vrijedi igrati!
Ko želi može dobiti više informacija na pp...... Sretno nam svima!
ladyada

#98 Re: A NAJLON KESE

Post by ladyada »

:x stvarno nam to kvari domovinu i to je pitanje sto dobijemo od stranaca kad ih dovedemo u bosnu sto je to tako sto se nesto ne ucini po tom planu ............. :cry:
madnessa

#99 Re: A NAJLON KESE

Post by madnessa »

gradina wrote:E pošto sam tamo na recikliranju PET da vas samo obavjestim da također možete pokrenuti i akciju skupljanja najlona, uz PET..cijena? Prava sitnica, za tonu od 100 do 200KM. Ja već dvije i po godine ne bacam najlon vrećice već odnesem u svoju firmu jer u mojoj firmi imamo kontejnere za najlon, za PET, karton i redovno nam firma Omorika odvozi i naravno radnici dobiju u fond solidarnosti te pare. Nakupi se, ali najbitnije što već ima radnika koji od kuće kao i ja donose i PET, ali evo sada u Tešnju već imamo kontejnere na zelenim otocima pa možemo i tu odlagati. Utakmica je malo teža ali vrijedi igrati!
Ko želi može dobiti više informacija na pp...... Sretno nam svima!
znaci otvoreno je! kako divna vijest! hvala ti puno!
gradina

#100 Re: A NAJLON KESE

Post by gradina »

Najlon se koliko ja znam u Tešnju otkupljuje kod ovih već duže vrijeme i oni to dalje distribuiraju. Najlon iz moje firme ide kad i PET, jer i dole su uvezani sa ljudima koji na veliko uzimaju najlon od njih. Samo k oće to u drugim gradovima da uveže, ostaje pitanje......
Pozdrav!
Post Reply