Ova postavka mi se sviđa, i ovo zasad razlikuje ovu platformu od one platforme na kojoj se trenutno temelji politika SDP-a. Ja sam glasač SDP-a, međutim to ne znači da se neću kritički odnositi prema politici Partije koja u zadnje vrijeme postaje sve više nedefinirana i nažalost sve više jednonacionalno orijentirana. Ja sam svjestan realnosti da velika većina biračkog tijela SDP jesu Bošnjaci, što apsolutno ne znači da bi zbog toga Partija trebala odustati od svojih političkih ideja zasnovanih na multietničnosti i ideja koji su u skladu s europskom socijalističkom politikom (koja istinabog jest u krizi, ali iz nekih drugih razlika).1gorstak wrote:
Ova opcija pretpostavlja vođenje nove srpske politike u BiH. Ona bi se trebala zalagati za interes srpskog naroda na cijeloj teritoriji BiH, sa pozicije da je i istorijski i praktično BiH država i srpskog naroda, koji ravnopravno sa ostala dva naroda čini progresivno bosansko-hercegovačko i evropsko društvo. Nova politika bi zastupala tezu da aktuelna srpska generacija nema pravo da se odriče žive istorije srpskog naroda u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Drvaru, Livnu i drugim mjestima i gradovima u kojima se nalaze bezbrojni kulturno istorijski spomenici. Aktuelna srpska generacija nema pravo da se odriče Bosne i Hercegovine i da je odbacuje, jer su Srbi neodvojiv segment u hiljadugodišnjoj istoriji ove države. Nova politika bi se zalagala za prosperitet i napredak srpskog naroda u BiH uz punu participaciju i zalaganje za BiH, kao države ravnopravnih naroda i građana.
Što hoću da kažem! SDP mora voditi ''srpsku politiku'' i ''hrvatsku politiku'' (naravno uz ''bošnjačku'') što po meni ne bi značilo sada neke tri odvojene politike nego bi značilo prihvaćanje realiteta i pokušaj promjene realiteta jednom realnom politikom!
I dalje sam veliki pobornik revitalizacije i rehabilitacije Alijanse jer jedino tako se može promjeniti vlast, ako ne na nivou države, onda barem u Federaciji!