Koliko se u Bosni zdravo jede???

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#76 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by PipiDugaDevetka »

“Svu robu koja se uvozi u našu zemlju kontrolišu na granicama federalni tržišni, sanitarni i veterinarski inspektori. Da oni to rade kako je predviđeno zakonom, onda mi ne bismo imali velikih problema...."
Rekao je Mithat Pašić, šef svih kantonali inspekcija i za NTV Hayat objasnio da oni, kantonalne inspekcije, NEMAJU novca, nije predviđeno u budžetu, da bi recimo, poslali u laboratoriju na analizu radi odredjivanja rezidua pesticida u voću i povrću koje se prodaje u tržnim centrima ili na pijacama. Da urade te analize, ''svašta bi smo našli'', naglasio je Pašić.

Nakon ove njegove priče, NTV Hayat je prikazao neke građane kako govore o hrani, a jedan od njih se žalio da je imao grčeve (Vjerovatno i dijareju) u stomaku od slate puterice.
Sapatnik moj,...isto sam doživio, a sestra i povraćala,...Kakva puterica domaća,...Ta salata nam iz Italije stiže, a zna se da Koza Nostra kontrolira poljoprivrednu proizvodnju tamo, preko Nostra Mare-a.
Bosanac sa dna kace

#77 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Bosanac sa dna kace »

pa ono nije normalno, ono nije zdravo.....pa samose meso krka, meso, meso, mesina.....i nist vise....men se pocelo gadit kolko se krka.......tovar mesa dnevno pojedu u Bosni..... :-?
savrseni krug

#78 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by savrseni krug »

Bosanac sa dna kace wrote:pa ono nije normalno, ono nije zdravo.....pa samose meso krka, meso, meso, mesina.....i nist vise....men se pocelo gadit kolko se krka.......tovar mesa dnevno pojedu u Bosni..... :-?
eee krko bi i ti da ti nije kila snicle u istanbulu 20 YTL :D :D
Bosanac sa dna kace

#79 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

savrseni krug wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:pa ono nije normalno, ono nije zdravo.....pa samose meso krka, meso, meso, mesina.....i nist vise....men se pocelo gadit kolko se krka.......tovar mesa dnevno pojedu u Bosni..... :-?
ima i to....al ope kad sam bio kuci nisam krko onolko
savrseni krug

#80 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by savrseni krug »

Bosanac sa dna kace wrote:
savrseni krug wrote:
ima i to....al ope kad sam bio kuci nisam krko onolko
ma kratko si bio
zato je to :D
Bosanac sa dna kace

#81 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

ma ono je covjece natjecanjeu krkanju mesom.........
.....a kasnije nakon par godina svi se zale na pritisak, na gusenje, na to sto ne mogu stajat na nogama od tezine, na masnocu....a samo krkaju meso.... :run:
S.T.H

#82 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by S.T.H »

koliko se u Bosni zdravo jede???? slabo, slabo

Bas sam proslu zimu dole bila i zgrozila se kolko ljudi ne paze sta jedu ... od msg, fat ... uhhhh

Doduse i ja da ne radim posao koji radim mozda ne bih ni ja ovoliko brinula za zzdravu ishranu, ali sta sam se sve nagledala radeci ovdje... covjek od 31 ima 3 baypass-a ... masnoca mu ko zna kolko dugo bila trodupla....kazem ja njegovoj zeni da mu sad malo zdravije kuha povrce, maslinovo da se izbjegava przeno bla bla ... kaze ona ma sta ne mogu ja ... mi svi u kuci volimo pitu ... ja stalno pravim pite i to one masne (ljak) ... nemojte me pogresno shvatiti volim i ja i cevape i onaj junk food mcdonalds se ponekad pojede ali se uglavnom kuha uglavnom se izbjegava jesti poslije 6 ponekad salatica za veceru ... ne bih sa 31-om godinom na operaciju srca ;)
rezzmatazz

#83 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by rezzmatazz »

Portal o prehrani... Poigrajte se s aplikacijom Tanjur

http://www.mojaprehrana.net
redondo72

#84 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by redondo72 »

Ne znam koliko se zdravo jede ali mene više zanima kvalitet vode u Sarajevu.
Naime, otkada živim ovde odjednom mi je kosa počela pojačano da opada. Nisam kapirao u čemu je stvar, mislio sam da je genetski i da je nasledna muška ćelavost. U poslednjih par meseci baš posmatram kvalitet kose kod muške populacije u Sarajevu. :D Sednem na Ferhadiju i gledam. :D Došao sam do frapantnih podataka. Skoro svaki drugi muškarac je ćelav a oni koji imaju kosu uglavnom imaju kosa slabog kvaliteta. Već preko 25-te, muškarci su proćelavi.
Evo ja sam počeo da perem kosu kupovnom vodom i odjednom mi je ozdravilo vlasište. Do pre koji mesec koža glave kao da je počela da se suši a kosa opada ko luda. Moram priznati da sam ppzd. Otkako ne perem glavu vodom iz sarajevskog vodovoda, vlasište kao da mi je ozdravilo.
Last edited by redondo72 on 14/07/2008 14:07, edited 1 time in total.
Luke Perry

#85 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Luke Perry »

:D Nisi ti prvi celavac koji kaze da on zapravo nije celav :lol:
lamija_SA

#86 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by lamija_SA »

Pročita ove silne komentare i odjednom mi nesto zamirisa na ćevape. Odoh ja nakon posla na ćevape! :D
ja_cura_

#87 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by ja_cura_ »

bosanac...

rastika ti je povrce, velikih zelenih listova, visine jedno 70 cm... koristi se sitno nasjeckan uz rizu i teletinu na primjer, ili se moze takodje praviti sarma, umotana u ove listove umjesto u vinovu lozu. koliko sam upoznata, hercegovina prefrira ovu rastiku (ja je znam, samo zato sto mi je mama iz tih krajeva). mozes je naravno samo malo blansirati, pa kao dodatak jelima (u sustini slicna je i spinatu... ) to bi bilo to...
redondo72

#88 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by redondo72 »

Luke Perry wrote::D Nisi ti prvi celavac koji kaze da on zapravo nije celav :lol:
Sasvim slučajno danas su kod mene nešto kopali. Pitam prvog komšiju šta kopaju, a komšija kaže, menjaju cevi, bile od azbesta!
:( :( :( :( :( :( :(
Čoveče, pa ovo nije normalno. Znate li šta znače cevi od azbesta. A ja se čudim kako mi kosa opada.
d2

#89 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by d2 »

sve je dobro dok je kosa :lol:
redondo72

#90 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by redondo72 »

Meni su rekli da su te ˇbrzo do leukemije ˇcevi samo na Ilidži, a koliko vidim ima ih pola Sarajeva. Lepo, sve boolje od boljeg.
Motokultivator

#91 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Motokultivator »

Ma evo ja sam doso malo u tudjinu. Samo pasem od kako sam doso. Nema insan, pite brate. Kakva ba zdrava hrana, sta ima :D :mrgreen:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#92 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Motokultivator wrote:Ma evo ja sam doso malo u tudjinu. Samo pasem od kako sam doso. Nema insan, pite brate. Kakva ba zdrava hrana, sta ima :D :mrgreen:
Kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.
Puši njihov duhan, jedi njihovu hranu, pij njihovo vino, njihove žene.
Gdje je ta tudjina?
PipiDugaDevetka

#93 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

redondo72 wrote:Meni su rekli da su te ˇbrzo do leukemije ˇcevi samo na Ilidži, a koliko vidim ima ih pola Sarajeva. Lepo, sve boolje od boljeg.
Eno teme o sa. vodi na podforumu Sarajevo.

I da znaš, nije samo azbestom obogaćena sa. voda u pitanju.

I naše i uvozno mlijeko i meso, te preradjevine od istih, obogaćeni su BGH GM hormonom brzog rasta. O antibioticima, teškim metalima, dioxinima, reziduima pesticida,...etc., nema priče jer inspekcija nema planiranih sredstava da obavlja HEMIJSKE analize uzoraka.
U USA, gdje nije zabranjem GM BGH - hormon brzog rasta možeš birati NON-BGH mlijeko ili ono na kojem ništa ne piše. Skuplje je ovo NON-BGH, pa izvoli. Kod nas, yok! U EU i drugdje u svijetu u uredjenim zemljama, zabranjen je GM BGH hormon u stočarstvu.

Koji god krompir kupiš, on je GM. Ista stvar je sa raštikom, blitvom, paradajzom-rajčicom, krastavcima,...Agencija za ispravnost hrane (uMostaru) samo reagira i naredjuje sklanjanje robe sa tržišta u slučaju da ih EU obavjesti o nalazima, pa su tako uklonjeni proizvodi: Franckov origano, čileanske jabuke, bilo je halabuke u vezi sa Manchmallow-om,...Uglavnom, oni iako imaju gas-maseni foto-spektrometar, nekakav bitan aparat da bi laboratorija bila prema EU standardima, ne rade hemijske analize, pa ni ne znamo šta jedemo. Ne rade jer zakonima nisu uredjena sva ova pitanja.

Jesi li u velikim tržnim centrima osjetio čudan vonj tamo kod voća i povrća (Naročito kod banana, ananasa i ostalog južnog voća). E, to je vonj od zaštitnih pesticida kojim je voće i povrće tretirano zbog sporijeg dozrijevanja i manjeg truHljenja-čitaj, manjeg kala.

Na orignal pakovanju banana i piše o kojem se pesticidu radi: IMAZALIL ili Thiabendazol. Da li ga proizvodjači ''šuknu'' prema propisima ili mnogo više, samo ptice znaju. Nema kontrole.
Široko ti Googleovo polje sa ključnim riječima: BGH, Imazalil & Thiabendazol.

P.S.
Nema tog selektora nogometno-fudbalske reprezentacije koji će se proslaviti sa našim reprezentativcima jer igrači jedu hemijski neispravnu hranu i GMH. Ne može se svih 90 i kusur minuta trčati kao Olić, biti koncentrisan da se postigne gol, pa se vratiti u odbranu, NEMA TEORIJE toliko trčati sa otečenom jetrom!
Last edited by PipiDugaDevetka on 14/07/2008 15:21, edited 1 time in total.
redondo72

#94 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by redondo72 »

Da znam... nžl to sam primetio čim sam ovde doselio. Samo glupo mi da se žalim jer ispada da provociram. Nego, kosa mi je bila odlična do pre 3 godine. Odjednom kako sam došao tako je kosa počela kao luda da opada. Mislio sam da je androgena alopecija i šta je tu je ali mi postalo sumnjivo kad sam primetio da se proredila i sa strane a koža glave tj. vlasišta. kao da se suši, nekako skroz čudno. Veruj mi da otkako ne perem ovom vodom jbt ko da je ozdravila. Koža skroz mekana, kosa drugačija.
A o hrani... uh... ne smem.
redondo72

#95 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by redondo72 »

dp.
Motokultivator

#96 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by Motokultivator »

PipiDugaDevetka wrote:
Motokultivator wrote:Ma evo ja sam doso malo u tudjinu. Samo pasem od kako sam doso. Nema insan, pite brate. Kakva ba zdrava hrana, sta ima :D :mrgreen:
Kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.
Puši njihov duhan, jedi njihovu hranu, pij njihovo vino, njihove žene.
Gdje je ta tudjina?
Kako ko vala, al ja bRez pite nemerem, pa kud puklo da puklo :mrgreen:
8. sekretar SKOJ-a

#97 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

mojgrad

#98 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by mojgrad »

redondo72 wrote:Ne znam koliko se zdravo jede ali mene više zanima kvalitet vode u Sarajevu.
Naime, otkada živim ovde odjednom mi je kosa počela pojačano da opada. Nisam kapirao u čemu je stvar, mislio sam da je genetski i da je nasledna muška ćelavost. U poslednjih par meseci baš posmatram kvalitet kose kod muške populacije u Sarajevu. :D Sednem na Ferhadiju i gledam. :D Došao sam do frapantnih podataka. Skoro svaki drugi muškarac je ćelav a oni koji imaju kosu uglavnom imaju kosa slabog kvaliteta. Već preko 25-te, muškarci su proćelavi.
Evo ja sam počeo da perem kosu kupovnom vodom i odjednom mi je ozdravilo vlasište. Do pre koji mesec koža glave kao da je počela da se suši a kosa opada ko luda. Moram priznati da sam ppzd. Otkako ne perem glavu vodom iz sarajevskog vodovoda, vlasište kao da mi je ozdravilo.

A kako objasnjavas da zene ne hodaju Ferhadijom celave? Valjda sve sarajlije (muskarci i zene) peru kosu istom vodom :mrgreen:
S.T.H

#99 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by S.T.H »

pa kako se moze zdravo hraniti kad ni na jednom produktu nema nista napisano na onoj naljepnici ..... ni sastojci ni nutrition facts ....

joj al bi sad mogla jedan boem uhhhhh
callmethebreeeze

#100 Re: Koliko se u Bosni zdravo jede???

Post by callmethebreeeze »

redondo72 wrote:Ne znam koliko se zdravo jede ali mene više zanima kvalitet vode u Sarajevu.
moj babo tom vodom kosu pere 60 godina pa mu ne fali nista. amidza 53 godine i ni on nije celav. dedo je umro u 93-oj sa sve kosom na glavi...
:D
Post Reply