Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
- mofo33
#76 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
ja imam jedno drzavljanstvo samo (ne umijem sjediti na dvije stolice)
nego
papir je jedno,a dusa je malo dalje...
nego
papir je jedno,a dusa je malo dalje...
-
lunci
#77 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Molim vas da mi objasnite .Kako to da je moguce da neki od nas/vas imaju samo " " drzavljansto a ne i Bosansko ili kako moze da se odrekne neko Bosanskog drzavljanstva?
Koliko ja znam Bosansko drzavljanstvo imaju svi koji su rodjeni u Bosni.Kako ga se odreknete odete u opstinu i ispisete se ?
Ili npr. odete u njemacku i kazete odricem se na njihovim papirima.Koliko znam to nema vajde u Bosni .Kad god odete po rodni list ili licnu dobicete bez rijeci.Znaci Bosanaci smo do kraja zivota.Zar ne?
Koliko ja znam Bosansko drzavljanstvo imaju svi koji su rodjeni u Bosni.Kako ga se odreknete odete u opstinu i ispisete se ?
Ili npr. odete u njemacku i kazete odricem se na njihovim papirima.Koliko znam to nema vajde u Bosni .Kad god odete po rodni list ili licnu dobicete bez rijeci.Znaci Bosanaci smo do kraja zivota.Zar ne?
- mofo33
#78 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
ne znam kako rade drugi, znam kao sam ja uradila;lunci wrote:Molim vas da mi objasnite .Kako to da je moguce da neki od nas/vas imaju samo " " drzavljansto a ne i Bosansko ili kako moze da se odrekne neko Bosanskog drzavljanstva?
kad sam zadnji put vadila rodni list (u januaru '92) jugoslovensko drzavljanstvo je islo djavolu
a bosansko tek pocinjalo... pa sam odlucila da rubrika drzavljansta ostane prazna,eto.
- Šeha
#79 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
lunci wrote:Molim vas da mi objasnite .Kako to da je moguce da neki od nas/vas imaju samo " " drzavljansto a ne i Bosansko ili kako moze da se odrekne neko Bosanskog drzavljanstva?
Neke zemlje ti traze potvrdu o odricanju drzavljanstva da bi dobio njihovo i da upravo tako, odes u opstinu i ispises se. Naravno u opstini te oderu k'o jarca, novcano naravno.
-
melb26sa
#80 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Ne radi to opstina vec Ministarstvo civilnih poslova. Mislim da je cijena oko 800 KM (200 KM ako je za zemlje bivse Jugoslavije). Znam da sam vidjala gomile ljudi u Volksbanci u UNITICu prije par godina - uplacivali bas za ovaj papir.Šeha wrote:lunci wrote:Molim vas da mi objasnite .Kako to da je moguce da neki od nas/vas imaju samo " " drzavljansto a ne i Bosansko ili kako moze da se odrekne neko Bosanskog drzavljanstva?
Neke zemlje ti traze potvrdu o odricanju drzavljanstva da bi dobio njihovo i da upravo tako, odes u opstinu i ispises se. Naravno u opstini te oderu k'o jarca, novcano naravno.
-
lunci
#81 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
A ok nisam stvarno znala .Birokratija izludjuje zar ne.melb26sa wrote:Ne radi to opstina vec Ministarstvo civilnih poslova. Mislim da je cijena oko 800 KM (200 KM ako je za zemlje bivse Jugoslavije). Znam da sam vidjala gomile ljudi u Volksbanci u UNITICu prije par godina - uplacivali bas za ovaj papir.Šeha wrote:lunci wrote:Molim vas da mi objasnite .Kako to da je moguce da neki od nas/vas imaju samo " " drzavljansto a ne i Bosansko ili kako moze da se odrekne neko Bosanskog drzavljanstva?
- Atrus
#82 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Osjecao sam se rastereceno. Ne moram vise da se j........ po BiH konzulatima gdje rade ohole i drske spodobe, ne moram placati pasos po duploj cijeni u odnosu na drzavu u kojoj zivim i nema j.........a na granicama.
-
Madame de Pompadour
#83 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Slazem se bas tako, a pored tog imam dvojno drzavljanstvo i potpuno sam srecna.Atrus wrote:Osjecao sam se rastereceno. Ne moram vise da se j........ po BiH konzulatima gdje rade ohole i drske spodobe, ne moram placati pasos po duploj cijeni u odnosu na drzavu u kojoj zivim i nema j.........a na granicama.
-
#84 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Bio sam na jednom sjelu prije par sedmica i nacuo sam kako raja prica da ce se uvesti zakon u Bosni ciji ce gradjani koji zive vani morati izabrati izmedju Bosanskog i stranog drzavljanstva. Da li to ima istine?
, sve je to meni bilo mutno i cudno pa nisam vise ni pokusavao da cackam oko toga.
Koju opstinu? Gradsku? Ja sam se ispisao iz grada kada sam napustio Bosnu, da li se to pika? Ja nemam pravo glasanja, nemam licne i kada sam zatrazio licnu bio je problem sto sam se kao maloljetan ispisao i da fakticki nemam nikakvog dokaza da sam gradzanin grada/drzave bio. Nego se moram opet prijaviti kao stranac da budem primljenŠeha wrote:lunci wrote:Molim vas da mi objasnite .Kako to da je moguce da neki od nas/vas imaju samo " " drzavljansto a ne i Bosansko ili kako moze da se odrekne neko Bosanskog drzavljanstva?
- Lawrence
#85 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Ja vec 16 godina zivim vani, jos od prije rata, i vrlo sam se lijepo snasao....
Ali ta jedna stvar, taj pasos... ne mogu da prelomim. Pa ga ne mjenjam. Putujem stalno, ganjam vize stalno, ali svejedno ne mogu....
Ali ta jedna stvar, taj pasos... ne mogu da prelomim. Pa ga ne mjenjam. Putujem stalno, ganjam vize stalno, ali svejedno ne mogu....
-
teletrader
#86 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Pa ja sam se osjecao ovako:
Neka glasna svjetla oko mene,nema mraka vise,samo me negdje nose tamo-vamo neke tete u bijelim mantilima...
Ne mozhes se ni popisati ko covjek,nekakve mi pelene stavili,da prostite na onu stvar..
I sedmicu dana po rodjenju kad su me upisivali u rodni list,pricali su mi, izbila je svadja izmedju mame i tate,jer kad ih je doktor pitao sta je dijete,tata mrtav hladan odgovorio "Jugosloven" na sta je mama rekla "E moje dijete nece biti Titov pionir"
Tamo vamo i na kraju su se slozhili sa varijantom drzhavljanstva "A i SFRJ" a niko nije vidio da sam napunio pelene u medjuvremenu...
E 7 godina poslije kada se polagala "Oath of allegiance" nisam nosio pelene al kazhu da sam se glasno uzrigivao..
Tako da se ne osjecam dobro kad dobivam druga drzhavljanstva
Neka glasna svjetla oko mene,nema mraka vise,samo me negdje nose tamo-vamo neke tete u bijelim mantilima...
Ne mozhes se ni popisati ko covjek,nekakve mi pelene stavili,da prostite na onu stvar..
I sedmicu dana po rodjenju kad su me upisivali u rodni list,pricali su mi, izbila je svadja izmedju mame i tate,jer kad ih je doktor pitao sta je dijete,tata mrtav hladan odgovorio "Jugosloven" na sta je mama rekla "E moje dijete nece biti Titov pionir"
Tamo vamo i na kraju su se slozhili sa varijantom drzhavljanstva "A i SFRJ" a niko nije vidio da sam napunio pelene u medjuvremenu...
E 7 godina poslije kada se polagala "Oath of allegiance" nisam nosio pelene al kazhu da sam se glasno uzrigivao..
Tako da se ne osjecam dobro kad dobivam druga drzhavljanstva
-
pita
#87 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Tako nekako...dobar osjecaj da ides u usa bez vize...bilo kamo po europi osim u rusijuAtrus wrote:Osjecao sam se rastereceno. Ne moram vise da se j........ po BiH konzulatima gdje rade ohole i drske spodobe, ne moram placati pasos po duploj cijeni u odnosu na drzavu u kojoj zivim i nema j.........a na granicama.
- d700
#88 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Bez emocija. Zbog cega emocije ?location wrote:Veseli, tuzni ili ste samo mislili da ispalite iz dvorane gdje je dodjela bila da bi mogli nazad na posao. U Americi naprave ceremoniju od toga kao da je dodjela Oscara. Mozda u drugim zemljama samo dodje postom.
Ja sam licno imao dozu veselja u sebi. Drugi su plakali oko mene, pogotovo azijati, ljubili americku zastavu, a ja sam se prisjetio kada sam postao pionir i pjevalo se racunajte na nas:). Nekako mi je to bila ljepa asosijaicja, skoro pa isto. Mislim da sam imao majicu sa petokrakom i titom kada sam dobio drzavljanstvo.
Primanje drzavljanstva drzave u kojoj provodim vise od 80% svog zivota kao pozadinu ima tehnicke razloge. Sve je lakse, viza, biznis....itd.
-
spectra
#89 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Ti ocigledno nikada u svom zivotu nisi putovao dalje od relacije BH-drzava za koju imas neogranicenu vizu, sa BH pasosem, pa izvodis takve zakljucke?? Blago tebi, lijepo je zivjeti u takvom uvjerenju....bhxxl wrote:ne kontam zasto u opce uzimati necije drzavljanstvo i jos se odreci svoga .... kad jednostavno sa vizom u bh pasosu mozes da putujes i zadovoljava osnovne potrebe... ja imam priliku da uzmem drugo drzavljanstvo ali ne pada mi na pamet ... ovako je extra bih pasos sa vizom na neograniceno vrijeme . samo sto je bosnjacima lakse dati dio svoga identiteta nego malo para
-
demagog
#90 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Bilo mi je drago kad sam dobio americko drzavljanstvo ali ne zbog patriotizma i slicnih stvari nego cisto zato sto mi to pojednostavljuje zivot.
Inace drzavljanstvo kao takvo mi u emotivnom smislu nista ne predstavlja (ni americko ni bosansko) i uzeo bih bez razmisljanja i kinesko ili bilo cije kad bi to bilo korisno i izvodljivo.
Inace drzavljanstvo kao takvo mi u emotivnom smislu nista ne predstavlja (ni americko ni bosansko) i uzeo bih bez razmisljanja i kinesko ili bilo cije kad bi to bilo korisno i izvodljivo.
-
shupljak
#91 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Ko kaze da sam ista osjecao,
De, ne dramatizuj.
De, ne dramatizuj.
-
fritz
#92 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
ne kontam???
pun forum stranih drzavljana!!

-
malizeleni
#93 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Odrekao sam se bosanskog zato sto sam morao. Cisti biznis. Da su sredili stvari sa Norveskom kad su trebali, ne bih nikada dosao u ovu situaciju, na zalost, tako je ispalo. Krivo mi je sto i na papiru nisam bosanac, ali sta je tu je .
-
apsurdina
#94 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
mogla sam da zadrzim i bosansko drzavljanstvo al sam rekla "jebo te ono" ,uzela danski pasos i vristala Jupiiiiiiiiiiiiiiii. Sa bosanskim su me maltretirali na svakoj granici, u Maroku mi ga cak i uzeli, dali mi neki zeleni listic umjesto pasosa i na povratku na aerodromu sam dugo cekala da mi ga vrate.
-
Kesedzija
#95 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
nisam se pokajoa, jer sto je naglavnije nisam izgubio BiH drzavljansto
gdje god sam putovao viza mi nije nikakva trebala
ali ......kad sam polagao i davao zakletvu ,i pored toga sto sam zadrzao BiH drzavljanstvo, osjecao sam se tako bijedno i jadno
oko mene se azijati ljube, slikaju, placu, familija i rodbina im dosla..a meni srce hoce da pukne, valjda sam se osjecao kao izdajnik, i nije mi bas bilo prijatno
gdje god sam putovao viza mi nije nikakva trebala
ali ......kad sam polagao i davao zakletvu ,i pored toga sto sam zadrzao BiH drzavljanstvo, osjecao sam se tako bijedno i jadno
oko mene se azijati ljube, slikaju, placu, familija i rodbina im dosla..a meni srce hoce da pukne, valjda sam se osjecao kao izdajnik, i nije mi bas bilo prijatno
- HAVANA
#96 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Poslovni potez,uzeo šaru i ragulio nazad u Sarajevo.
- Maraschino
#97 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Dobiti legalni boravak u jednoj zemlji je uspjeh a drzavljanstvo ti dodje k''o slag na tortu. Kada sam ja dobio drzavljanstvo ( pre toga sam se izborio da zadrzim BH), stojim na ulici,gledam onu knjizicu i pokusavam izmamiti neki osjecaj a oni se toliko izmijesali da ni danas neznam kako sam se osjecao. Prvo bi plakao, da nakon 9 godina neke neizvijesnosti, krug se zatvori sa tom knjizicom. Osjetio sam i olaksanje. Nema vise mozda ovo, mozda ono, mozda produze a mozda se nesto zakomplikuje na globalnom planu pa ti noga...Nisam se osjecao kao izdajnik, zadrzao sam i svoje. Sve u svemu, nista narocito izuzev one egzistencijalne sigurnosti u buducnosti.
- d700
#98 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Nishta ti netreba biti krivo. Papir uopste nije vazan ako ti u srcu znas ko si, sta si i ako te okolina i dalje prepoznaje kao Bosanca. Iskreno receno, vodio sam par diskusija sa nekim nashim gastarbajterima koji su ocigledcno okupirani i dalje jugonacionalnokomunjarskim pogledima u smislu: "Izdaja". I kao sto tim ljudima i njihovom povrsinskom razmisljanju dolikuje, obican papir je dokaz da su neko i nesto. A to sto im djeca neznaju ni da bleknu par rijeci na nashem, to im neispade nelogiocno.....malizeleni wrote:Odrekao sam se bosanskog zato sto sam morao. Cisti biznis. Da su sredili stvari sa Norveskom kad su trebali, ne bih nikada dosao u ovu situaciju, na zalost, tako je ispalo. Krivo mi je sto i na papiru nisam bosanac, ali sta je tu je .
Eh jadan je taj Bosanac sto svoje bosanstvo gleda samo kroz obican papiric dok je za ostalo slijep...
S toga: Nishta ti netreba biti krivo, zao.... za mene si i dalje Bosanac...
-
bajadera82
#99 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
ja se ruzno osjecam kad pomislim da trebam odustati od bosanskog pasosa da bih uzela njemacki, al izgleda mi sad nema druge
znam dosta raje koja ima dva drzavljanstva, al Njemci nedaju.. dal se to moze ikako preko stele? 
- d700
#100 Re: Kada ste dobili njihovo drzavljanstvo kako ste se osjecali?
Moze, ali je van legaliteta. Problem mozes imati veoma brzo kada napr. dodjes u neki problem van Njemacke i BiH. U tom slucaju Njemci -kada saznaju da imas i drugo drzavljanstvo- mogu da uskrate pomoc preko svoje DKP mreze, jer te smatraju drzavljaninom druge drzave. To bi -znajuci "kvalitet" bosanskohercegovacke DKP-Mreze- moglo biti komplikovano. U slucaju problema u drzavi BiH vazi automatski, da te SR Njemacka nepriznaje kao svog drzavljanina ukoliko nelegalno zadrzis (ili preko "stele") drzavljanstvo BiH.bajadera82 wrote:ja se ruzno osjecam kad pomislim da trebam odustati od bosanskog pasosa da bih uzela njemacki, al izgleda mi sad nema drugeznam dosta raje koja ima dva drzavljanstva, al Njemci nedaju.. dal se to moze ikako preko stele?
Inace....sve je to stvar papira koji ti nije potreban za nacionalni osjecaj ukoliko je zadnji iskren.