mamica papucarka wrote:lady midnight wrote:xyz2007 wrote:
Zasto je bolje imati muza koji voli drugu ? I koje je uopste zadovoljstvo biti s nekim ko voli neku drugu?
I u cemu je sreca jedne osobe gledati muza u ovom slucaju kako pati za nekim drugim?
samo da te ponovim
no,
zanemarujesh onaj toliko chesto prisutan nachin razmishljanja kod zhena "vazhno je da ja znam da ce se on uvijek vratiti meni, pa shta bilo da bilo"
ne znam koliko to ljude chini sretnim, sumnjam ustvari da ikako jeste, ali se tu radi o vishe stvari... o posesivnosti, strahu od samoce (nekima je vazhno da samo "imaju nekoga", nebitno kakav je taj odnos), strahu od suochavanja sa istinom, strahu od toga shta ce reci okolina, nadi da ce se on/ona kad-tad "odljubiti" (a ne shvacajuci da ce se to sigurno dogoditi i drugi put, ako se dogodi jednom, jer je distanciranje od prvobitnog partnera vec uslijedilo, a to je jako rijetko reverzibilan proces)... ima tu svashta neshta...
ja bih rekla da je isti postotak i muski

Nije to nikakvo tipicno
zensko razmisljanje.

Nase drustvo ima jako iskrivljenu percepciju ko koga "voli" i ko koga "ne voli". Ono sto osoba sama tvrdi ili saopsti je obicno nevazno! Vecinom se to recimo nece uzeti u obzir. A trebalo bi ! Jer ko zna sta ja osjecam u mom srcu i ko zna sta on osjeca ako nam ne kaze, ko zna sta bilo ko osjeca?
Mi mozemo znati samo ako nam to neko kaze javno, i nemamo sta tu vise argumentovati jel ljubav ili nije. Ta osoba tvrdi jeste, zavrsena stvar.
Recimo ovdje imate pitanja gdje djevojka pita ako joj momak ne cestita ili cestita praznike da li bi ona trebala da bude ljuta i sta to treba da znaci jel ona ima prevelika ocekivanja i trazi potvrdu njegove ljubavi - da li mu je stalo ?
Ljudi traze konstantno potvrdu od drugih i djela kojima drustvo potvrdjuje neciju ljubav.
Tako po tim normamam recimo ako vam momak ne donese cvijece za Valentinovo a donese za 15 drugih praznika on vas ne voli jer ipak on nije donio cvijece za Valentinovo.
A vidjecete isto kad neko istinski voli kako drustvo ne moze da to prihvati pa vecinom ubjedjuje kako ta osoba u stvari
ne voli. 
Totalno nepostovanje ljubavi kao Emocije i snizavanje njenog znacenja javno i privatno i na svim poljima.
Pa i ne cudi me kad ljudi nece da se izjasne i kazu da vole jer ako kazu neko ce ih ubjediti da lazu! Znaci svi znaju samo mi koji znamo o svojim sopstvenim emocijama ne znamo. Zato nama licno treba reci sta mi osjecamo i sta mi treba da osjecamo i ako nije tako eh onda nije ljubav.
Iskrena ljubav se ne cijeni jer covjek upravo tvrdi u ime nekih prijatelja kako neko od njih voli drugu ali svi ( skoro svi ) ga osudjuju.
Mene to ne fascinira vec shokira jer logicki ljubav bi trebala da bude podrzana i cijenjena, a posebno kad je neko licno izjavi.
Zato sto je drustvo nametnulo zeni tako ponizvajucu ulogu u kojoj pojedine zene osudjuje sve zene pa i samu sebe unaprijed. Cak par njih nije ni postavilo pitanje o cemu se tacno radi a vec unaprijed daje komentar koji joj je nametnulo drustvo a samim time i ona/e ga dalje proslijedjuju.
Ako se muz zaljubi u drugu i kaze supruzi otvoreno, onda drustvo ce supruzi savjetovati da je ona druga - nebitna- da je nije nikad ni volio, da je bio u principu samo seks a da je ona ipak ta osoba koju on neminovno i zeli i voli.
Daju joj nelogicne i glupe ideje koje uopste nisu tacne i prave je budalom a ona uz to podrzava to i sama sebe ponizava - samom cinjenicom sto prihvata da bude sa osobom koji voli drugu a istovremeno ubija svoju buducnost jer mozda bi ona mogla sresti nekoga isto tako i ko ce je jos vise ciniti sretnijom nego onaj sto voli drugu.
Ja stvarno neznam kakva bi to osoba mogla uraditi ali to zene rade konstantno a i ove poruke ovdje pokazuju upravo takvo misljenje. Ni muskarci nisu izuzetak.