Ocigledno...JohnnyS wrote:Men'se čini da ga nisi baš skont'ojOFLA wrote:I obratno. Najgora odnosno najžešća zanovjetanja bila su od novonastalih vegetarijanaca, kao na primjer od tebe sada.Upravo to- popovanje i jeste ono sto nervira.
Ne vegetarijanstvo kao izbor, nego zgrazavanje i fujkanje istih usmjereno ka ljudima koji to nisu.
Ma neka svako jede sto zeli, ali neka ne pegla druge.
VEGETARIJANSTVO: pokusaj...
Moderator: anex
-
JKG
-
JKG
Daj procitaj post do kraja. Pa lijepo pise da se slazem da djeci ne treba davati tu "hranu".DS9 wrote:A nije popvanje kad ti mesna industrija servira reklame kako je za dobro zdravlje potrebno jesti upravo njihovu pastetu? To je ispiranje mozga u cilju ostvarivanja sto veceg profita.JKG wrote: Upravo to- popovanje i jeste ono sto nervira.
Ne vegetarijanstvo kao izbor, nego zgrazavanje i fujkanje istih usmjereno ka ljudima koji to nisu.
Ma neka svako jede sto zeli, ali neka ne pegla druge.
Ako je moj izbor puno povrca i normalne kolicine mesa, neka me puste da uzivam u tom.
Slazem se, neka jede ko sta zeli. Mi ovdje razgovaramo na temu vegetarijanstva. Ne pokusavam nikome nista nametnuti, samo istaci da ono cime nas bombarduju svaki dan (spomenuta reklama za pastetu i sl.) nije uvijek istina. Isto tako, ne treba zatvarti oci pred cinjenicom da su i zivotinje osjecajna bica. Ja sam za to da se pokaze istina, neka se zna kako proizvodi od mesa nastaju od stale do tanjura, a neka ih jede ko hoce. Niko nikome nista ne moze zabraniti.
- Kurt_Kombajn
kokoske koje nose jaja na velikim farmama nikada u zivotu ne vide sunce. ugurane su u kaveze koji su toliko mali da ne mogu cak ni krilima da maknu. zbog toga im i krila podrezuju, da se ne ozlijede.
vremenom im zbog prisiljenog, intenzivnog, turbo-nosenja jaja kosti toliko oslabe da pucaju same od sebe. koka se skljoka kao da je od stakla.
onda dolazi recycling - samelju je za stocnu hranu.
prijatno.
vremenom im zbog prisiljenog, intenzivnog, turbo-nosenja jaja kosti toliko oslabe da pucaju same od sebe. koka se skljoka kao da je od stakla.
prijatno.
- JohnnyS
E i? Sad bih kao trebao prestat jest meso? Ovo je popovanje o kojem govorim... Dragi moj, čovjek je na vrhu evolucijske piramide i na vrhu prehrambenog lanca. ja ću uživati u svim pogodnostima toga, a ti se slobodno limitiraj na livade. Ja tebe ostavljam na miru i ne govorim ti o jadnim tratinčicama koje samo čekaju da ih neka pčela oplodi maslačkovim peludom, onda me poštedi te patetike o jadnim kokošima... Boli me briga za kokoši, jer sam, ako hoćeš, siledžija koji misli jedino na sebe...Kurt_Kombajn wrote:kokoske koje nose jaja na velikim farmama nikada u zivotu ne vide sunce. ugurane su u kaveze koji su toliko mali da ne mogu cak ni krilima da maknu. zbog toga im i krila podrezuju, da se ne ozlijede.
prijatno.
-
JKG
Da, nije dobra ni za koga.DS9 wrote:Ta "hrana" nije dobra ni za djecu, ni za odrasle. A mislim da svako ima pravo znati sta unosi u svoj organizam, dalje je pitanje licnog izbora.JKG wrote: Daj procitaj post do kraja. Pa lijepo pise da se slazem da djeci ne treba davati tu "hranu".
-
basta sljezove boje
Kurt je samo opisao jednu scenu iz dokumentarca "This is America" ... ne znaci da time nekome odredjuje sto ce jesti, ne kontam kako se neko na to moze vrijedjati
u Europi su ceste afere sa starim ili pokvarenim mesom ... ne vidim kako nekome moze smetati razotkrivanje porijekla mesa i njegovog kvaliteta i to shvatiti kao nekakvo popovanje?
u Europi su ceste afere sa starim ili pokvarenim mesom ... ne vidim kako nekome moze smetati razotkrivanje porijekla mesa i njegovog kvaliteta i to shvatiti kao nekakvo popovanje?
-
DS9
Ako ne zelis da razgovaras o vegetarijanstvu, nemoj se javljati na temu o tome. Ili samo zelis da das svoje misljenje, a od drugih ocekujes da sute i klimaju glavom u znak odobravanja?JohnnyS wrote: E i? Sad bih kao trebao prestat jest meso? Ovo je popovanje o kojem govorim... Dragi moj, čovjek je na vrhu evolucijske piramide i na vrhu prehrambenog lanca. ja ću uživati u svim pogodnostima toga, a ti se slobodno limitiraj na livade. Ja tebe ostavljam na miru i ne govorim ti o jadnim tratinčicama koje samo čekaju da ih neka pčela oplodi maslačkovim peludom, onda me poštedi te patetike o jadnim kokošima... Boli me briga za kokoši, jer sam, ako hoćeš, siledžija koji misli jedino na sebe...
-
DS9
Vrlo jednostavno - ljudi ne zele cuti istinu, jer je vrlo ruzna!basta sljezove boje wrote: u Europi su ceste afere sa starim ili pokvarenim mesom ... ne vidim kako nekome moze smetati razotkrivanje porijekla mesa i njegovog kvaliteta i to shvatiti kao nekakvo popovanje?
Last edited by DS9 on 04/03/2008 16:07, edited 1 time in total.
- Kurt_Kombajn
moze se sa sigurnoscu reci da pitka voda postaje jedan od najvecih buducih problema za covjecanstvo.
utrosak pitke vode za osiguranje nekih namirnica:
1 kg psenice - 106 litara
1 kg krompira - 150 litara
1 kg jabuka - 50 litara
1 kg govedine - 32000 litara vode.
utrosak pitke vode za osiguranje nekih namirnica:
1 kg psenice - 106 litara
1 kg krompira - 150 litara
1 kg jabuka - 50 litara
1 kg govedine - 32000 litara vode.
- Kurt_Kombajn
neki od poznatih vegetarijanaca:
*Plutarh (100 n. e.): "Ako tvrdite da vam je priroda dala meso za ishranu, onda ubijte sami ono sto mislite pojesti - ali iskljucivo uz pomoc onoga sto vam je priroda dala (vaseg tijela), a ne nozem ili motkom."
*Leonardo da Vinci (1452 - 1519): "Jos u mladim godinama sam odbacio jedenje mesa, a vrijeme ce doci kada ce ljudi, poput mene, ubice zivotinja gledati istim ocima kao i ubice ljudi."
*Jean Paul (1763 - 1825): "Pravedni Boze! Iz koliko sati agonije zivotinja covjek priprema jednu jedinu minutu proslave za svoj trbuh!"
*Lav Tolstoj (1828 - 1810): "Jedenje mesa je artefakt divljastva; vegetarijanstvo je prvi i najprirodniji rezultat renesanse covjecanstva. To je kriterij po kojem mozemo prepoznati da li je stremljenje covjeka moralnoj potpunosti iskreno i ozbiljno."
*Thomas Alva Edison (1847 - 1931): "Ja sam vegetarijanac i antialkoholicar. Na taj nacin bolje koristim svoj mozak."
*George Bernard Shaw (1856 - 1950): "Zivotinje su moji prijatelji, a ja ne jedem svoje prijatelje."
*Mahatma Gandi (1869 - 1948): "Velicina i moralni napredak jedne nacije se mjere po tome kako se ophodi prema zivotinjama."
*Albert Einstein (1879 - 1955): "Nista nece povecati sanse za ljudski opstanak na zemlji tako kao korak prema vegetarijanskoj ishrani."
*Plutarh (100 n. e.): "Ako tvrdite da vam je priroda dala meso za ishranu, onda ubijte sami ono sto mislite pojesti - ali iskljucivo uz pomoc onoga sto vam je priroda dala (vaseg tijela), a ne nozem ili motkom."
*Leonardo da Vinci (1452 - 1519): "Jos u mladim godinama sam odbacio jedenje mesa, a vrijeme ce doci kada ce ljudi, poput mene, ubice zivotinja gledati istim ocima kao i ubice ljudi."
*Jean Paul (1763 - 1825): "Pravedni Boze! Iz koliko sati agonije zivotinja covjek priprema jednu jedinu minutu proslave za svoj trbuh!"
*Lav Tolstoj (1828 - 1810): "Jedenje mesa je artefakt divljastva; vegetarijanstvo je prvi i najprirodniji rezultat renesanse covjecanstva. To je kriterij po kojem mozemo prepoznati da li je stremljenje covjeka moralnoj potpunosti iskreno i ozbiljno."
*Thomas Alva Edison (1847 - 1931): "Ja sam vegetarijanac i antialkoholicar. Na taj nacin bolje koristim svoj mozak."
*George Bernard Shaw (1856 - 1950): "Zivotinje su moji prijatelji, a ja ne jedem svoje prijatelje."
*Mahatma Gandi (1869 - 1948): "Velicina i moralni napredak jedne nacije se mjere po tome kako se ophodi prema zivotinjama."
*Albert Einstein (1879 - 1955): "Nista nece povecati sanse za ljudski opstanak na zemlji tako kao korak prema vegetarijanskoj ishrani."
-
Saraswati
Nisi mi odgovorio na pitanje.JohnnyS wrote:To se smatra ugrožavanjem djeteta i posljedično, organi države poduzimaju korake, u krajnjem slučaju, oduzimanjem djeteta. Djeca naime MORAJU jesti puno proteina i masti čega u raznim travama nema. Proguglaj malo, dogodilo se dosta puta pa su mediji o tome izvještavali...Saraswati wrote:Odakle ti ova informacija?JohnnyS wrote:Moja bašto, upravo sam pojeo grah sa rebarcima, svi ti stresni hormoni iz ubijene životinje su prešli u mene pa se ispričavam zbog svog primitivizma...
@mirci pošto mi je medicina struka - postoje razni suplementi i umjetno stvorene aminokiseline i uistinu se može živjeti bez mesa uz šaku tableta.
Djeci je ipak nedostatak mesa nenadoknadiv pa je i protuzakonito držati djecu na vegetarijanskoj prehrani...
-
DS9
Drugim rijecima - pricas bez veze. Druge kritikujes, a sam nista ne radis za opce dobro.jOFLA wrote:I ne možeš jer nisam osoba sklona izmišljanjima i/ili laganju za razliku od tebe.DS9 wrote:Ni ja nisam cula tvoj glas.jOFLA wrote: Ne vidjesmo i ne čusmo baš tvoj glas za termoelektrane i ostale visoke peći i industriju visokih dimnjaka o zagađivanju onoliko koliko te informacijama hrane američke novine.
- JohnnyS
Auuuuuu kako se da Vinci zajebo... Nek se on drži kista i svog koda, a prognoziranje budućnosti nek ostavi Nostradamusu...Kurt_Kombajn wrote: *Leonardo da Vinci (1452 - 1519): "Jos u mladim godinama sam odbacio jedenje mesa, a vrijeme ce doci kada ce ljudi, poput mene, ubice zivotinja gledati istim ocima kao i ubice ljudi."
-
paratrooper
Bas mi je drago da si napisao ovakav komentar, to je tacno razlog poslijedice kakva je vecina ljudi.JohnnyS wrote:Dragi moj, čovjek je na vrhu evolucijske piramide i na vrhu prehrambenog lanca. ja ću uživati u svim pogodnostima toga, a ti se slobodno limitiraj na livade
...
jer sam, ako hoćeš, siledžija koji misli jedino na sebe...
Sto se mene tice , mislim da mi ti stavovi nisu nista novo, i nikad nisam o tome razgovarao , to je licno opredjeljenje . Licno mislim svojim stavom sam eticki cist pred samim sobom - dovoljno za mene
-
sabanss
Meni meso treba i gotovo, ne moram se nikom pravdati.
Da razjasnimo: pastete, salame, hrenovke pa i govedinu ne jedem i po tom pitanju se komotno mogu smatrati vegeterijancem.
Sa druge strane, tvrditi da je teletina, piletina ili riba nezdrava i da je ne treba jesti... Tesko da to moze osoba potpuno bistrog razuma.
Da razjasnimo: pastete, salame, hrenovke pa i govedinu ne jedem i po tom pitanju se komotno mogu smatrati vegeterijancem.
Sa druge strane, tvrditi da je teletina, piletina ili riba nezdrava i da je ne treba jesti... Tesko da to moze osoba potpuno bistrog razuma.
-
artzy
#95 Re: VEGETARIJANSTVO: bolest ili...
teza ti je kao da je smislio neko retardiran...kelly lake wrote:silence_is_sexy wrote:Dakle, po cijenu da dobijem dozivotno zimovanje u Banovicima:kelly lake wrote: VEGETARIJANSTVO: bolest ili poremecaj ili pak samo trend/pomodarstvo
-prije par dana gledam emisiju o povijesti covjecanstva,i kaze da su sve prvobitne grupe koje su se hranile samo biljkama i korijenjem izumrle, a da je grupa koja se hranila mesom jedina prezivjela i da smo mi potomci te grupe!!
Svečano te nabijem na Nježnik!
Intelektualno nedonošče koje je na osnovu "emisije o povijesti covjecanstva" skontalo da ukoliko ne jedes cevape i ne uzivas u krvavom bifteku automatski moras biti bolestan, poremecen ili "zrtva" pomodarstva, ne zasluzuje da mu se odgovori na ovakvu debilanu... Admini, makar bili najveci mesojedi na planeti, smilujte se i zakljucajte ovu koksaru.![]()
ti se bas uvrijedi!! ovo je samo teza/ pitanje a ne nikakva naucna cinjenica.neznam kako si ti zakljucio/la da ja tako mislim,ja samo postavljam pitanje /otvaram raspravu, a odgovarati na tvoje rijeci upucene meni,necu jer je to ispod mog nivo!!
-
artzy
Facial Muscles
CARNIVORE: Reduced to allow wide mouth gape
HERBIVORE: Well-developed
OMNIVORE: Reduced
HUMAN: Well-developed
Jaw Type
CARNIVORE: Angle not expanded
HERBIVORE: Expanded angle
OMNIVORE: Angle not expanded
HUMAN: Expanded angle
Jaw Joint Location
CARNIVORE: On same plane as molar teeth
HERBIVORE: Above the plane of the molars
OMNIVORE: On same plane as molar teeth
HUMAN: Above the plane of the molars
Jaw Motion
CARNIVORE: Shearing; minimal side-to-side motion
HERBIVORE: No shear; good side-to-side, front-to-back
OMNIVORE: Shearing; minimal side-to-side
HUMAN: No shear; good side-to-side, front-to-back
Major Jaw Muscles
CARNIVORE: Temporalis
HERBIVORE: Masseter and pterygoids
OMNIVORE: Temporalis
HUMAN: Masseter and pterygoids
Mouth Opening vs. Head Size
CARNIVORE: Large
HERBIVORE: Small
OMNIVORE: Large
HUMAN: Small
Teeth: Incisors
CARNIVORE: Short and pointed
HERBIVORE: Broad, flattened and spade shaped
OMNIVORE: Short and pointed
HUMAN: Broad, flattened and spade shaped
Teeth: Canines
CARNIVORE: Long, sharp and curved
HERBIVORE: Dull and short or long (for defense), or none
OMNIVORE: Long, sharp and curved
HUMAN: Short and blunted
Teeth: Molars
CARNIVORE: Sharp, jagged and blade shaped
HERBIVORE: Flattened with cusps vs complex surface
OMNIVORE: Sharp blades and/or flattened
HUMAN: Flattened with nodular cusps
Chewing
CARNIVORE: None; swallows food whole
HERBIVORE: Extensive chewing necessary
OMNIVORE: Swallows food whole and/or simple crushing
HUMAN: Extensive chewing necessary
Saliva
CARNIVORE: No digestive enzymes
HERBIVORE: Carbohydrate digesting enzymes
OMNIVORE: No digestive enzymes
HUMAN: Carbohydrate digesting enzymes
Stomach Type
CARNIVORE: Simple
HERBIVORE: Simple or multiple chambers
OMNIVORE: Simple
HUMAN: Simple
Stomach Acidity
CARNIVORE: Less than or equal to pH 1 with food in stomach
HERBIVORE: pH 4 to 5 with food in stomach
OMNIVORE: Less than or equal to pH 1 with food in stomach
HUMAN: pH 4 to 5 with food in stomach
Stomach Capacity
CARNIVORE: 60% to 70% of total volume of digestive tract
HERBIVORE: Less than 30% of total volume of digestive tract
OMNIVORE: 60% to 70% of total volume of digestive tract
HUMAN: 21% to 27% of total volume of digestive tract
Length of Small Intestine
CARNIVORE: 3 to 6 times body length
HERBIVORE: 10 to more than 12 times body length
OMNIVORE: 4 to 6 times body length
HUMAN: 10 to 11 times body length
Colon
CARNIVORE: Simple, short and smooth
HERBIVORE: Long, complex; may be sacculated
OMNIVORE: Simple, short and smooth
HUMAN: Long, sacculated
Liver
CARNIVORE: Can detoxify vitamin A
HERBIVORE: Cannot detoxify vitamin A
OMNIVORE: Can detoxify vitamin A
HUMAN: Cannot detoxify vitamin A
Kidney
CARNIVORE: Extremely concentrated urine
HERBIVORE: Moderately concentrated urine
OMNIVORE: Extremely concentrated urine
HUMAN: Moderately concentrated urine
Nails
CARNIVORE: Sharp claws
HERBIVORE: Flattened nails or blunt hooves
OMNIVORE: Sharp claws
HUMAN: Flattened nails
CARNIVORE: Reduced to allow wide mouth gape
HERBIVORE: Well-developed
OMNIVORE: Reduced
HUMAN: Well-developed
Jaw Type
CARNIVORE: Angle not expanded
HERBIVORE: Expanded angle
OMNIVORE: Angle not expanded
HUMAN: Expanded angle
Jaw Joint Location
CARNIVORE: On same plane as molar teeth
HERBIVORE: Above the plane of the molars
OMNIVORE: On same plane as molar teeth
HUMAN: Above the plane of the molars
Jaw Motion
CARNIVORE: Shearing; minimal side-to-side motion
HERBIVORE: No shear; good side-to-side, front-to-back
OMNIVORE: Shearing; minimal side-to-side
HUMAN: No shear; good side-to-side, front-to-back
Major Jaw Muscles
CARNIVORE: Temporalis
HERBIVORE: Masseter and pterygoids
OMNIVORE: Temporalis
HUMAN: Masseter and pterygoids
Mouth Opening vs. Head Size
CARNIVORE: Large
HERBIVORE: Small
OMNIVORE: Large
HUMAN: Small
Teeth: Incisors
CARNIVORE: Short and pointed
HERBIVORE: Broad, flattened and spade shaped
OMNIVORE: Short and pointed
HUMAN: Broad, flattened and spade shaped
Teeth: Canines
CARNIVORE: Long, sharp and curved
HERBIVORE: Dull and short or long (for defense), or none
OMNIVORE: Long, sharp and curved
HUMAN: Short and blunted
Teeth: Molars
CARNIVORE: Sharp, jagged and blade shaped
HERBIVORE: Flattened with cusps vs complex surface
OMNIVORE: Sharp blades and/or flattened
HUMAN: Flattened with nodular cusps
Chewing
CARNIVORE: None; swallows food whole
HERBIVORE: Extensive chewing necessary
OMNIVORE: Swallows food whole and/or simple crushing
HUMAN: Extensive chewing necessary
Saliva
CARNIVORE: No digestive enzymes
HERBIVORE: Carbohydrate digesting enzymes
OMNIVORE: No digestive enzymes
HUMAN: Carbohydrate digesting enzymes
Stomach Type
CARNIVORE: Simple
HERBIVORE: Simple or multiple chambers
OMNIVORE: Simple
HUMAN: Simple
Stomach Acidity
CARNIVORE: Less than or equal to pH 1 with food in stomach
HERBIVORE: pH 4 to 5 with food in stomach
OMNIVORE: Less than or equal to pH 1 with food in stomach
HUMAN: pH 4 to 5 with food in stomach
Stomach Capacity
CARNIVORE: 60% to 70% of total volume of digestive tract
HERBIVORE: Less than 30% of total volume of digestive tract
OMNIVORE: 60% to 70% of total volume of digestive tract
HUMAN: 21% to 27% of total volume of digestive tract
Length of Small Intestine
CARNIVORE: 3 to 6 times body length
HERBIVORE: 10 to more than 12 times body length
OMNIVORE: 4 to 6 times body length
HUMAN: 10 to 11 times body length
Colon
CARNIVORE: Simple, short and smooth
HERBIVORE: Long, complex; may be sacculated
OMNIVORE: Simple, short and smooth
HUMAN: Long, sacculated
Liver
CARNIVORE: Can detoxify vitamin A
HERBIVORE: Cannot detoxify vitamin A
OMNIVORE: Can detoxify vitamin A
HUMAN: Cannot detoxify vitamin A
Kidney
CARNIVORE: Extremely concentrated urine
HERBIVORE: Moderately concentrated urine
OMNIVORE: Extremely concentrated urine
HUMAN: Moderately concentrated urine
Nails
CARNIVORE: Sharp claws
HERBIVORE: Flattened nails or blunt hooves
OMNIVORE: Sharp claws
HUMAN: Flattened nails
- pojedinac
Jesti moramo da bi ostali u životu.
Po pitanju zdrave ishrane u ovom trenutku nema velike razlike između hrane biljnog i životinjskog porijekla s obzirom na GMO i kloniranje a da ne govorimo o raznoraznim aditivima.
Veliko je pitanje šta danas uopšte jedemo kako djeca tako i mi odrasli.
Sve je biznis.
Po pitanju zdrave ishrane u ovom trenutku nema velike razlike između hrane biljnog i životinjskog porijekla s obzirom na GMO i kloniranje a da ne govorimo o raznoraznim aditivima.
Veliko je pitanje šta danas uopšte jedemo kako djeca tako i mi odrasli.
Sve je biznis.
-
artzy
Meso je super ukusno, odnosno, navikli smo da ga jedemo... u prirodi ako meso ne kuhas (peces, dinstas...) slabo ces se najesti a vjerovatno ces se razboliti... kuhanje, pripremanje je neprirodna aktivnost koju nismo mogli naslijediti od majmuna znaci kao bice u prirodi sigurno nismo mesojedi...sabanss wrote:Meni meso treba i gotovo, ne moram se nikom pravdati.
takodjer, meso u ljudskom zelucu se ne vari nego trune ... dakle napravi mali eksperiment; uzmi kokos i pokusaj je pojesti bez kuhanja i bez upotrebe noza... mislim da ce ti to odgovoriti koliko je meso ukusno, koliko je zdravo i kako smo stvoreni da ga jedemo...
-
artzy
>>>A stomach of a tiger is made to process raw meat, it is short and strong, and it sucks all the nutrients out of meat and gets it out fast. Our stomachs are similar to monkey stomachs, who eat fruits and nuts in small quantities all day long. Human stomach digests mango in two hours without any extra effort, and it digests meat in six to sixteen hours depending on type of meat and the way it was cooked. Being so long in our stomachs, meat rots and instead of nutrients the blood takes toxins the body. The same goes for all the chemicals and toxins we eat with manufactured and canned foods, cakes, artificial sweeteners, this list can go on and on. <<<