Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Moderator: _BataZiv_0809
- Zox
#76 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
/nakon slusanja Bratstvo i jedinstvo/
Bio mi je drag, cak sam bio i na njegovom koncertu na Arhitekturi u Sarajevu. Pozvao sam i neku raju, i moram priznati da je svima bilo prilicno nebulozno, pogotovo sto sam ja jedini znao o kom se radi. Navijao sam za njega, kao sto se navija za nesto za sta znas da je jako dobro, ali ga ljudi jednostavno ne priznaju. Kad sam cuo ovu pjesmu, Bratstvo i jedinstvo, shvatio sam u cemu je catch, nisam se nervirao, cak mi se i dopalo. U stvari, nije bas da mi se dopalo, klapnuo sam usima i pomislio pa dobro, sta mu se moze prigovoriti, a da ne ispadnem zatucan?
Veceras, medjutim, slusam neke stare stvari iz jugoslovenskog novog vala. Nevjerovatne, lefendarne stvari, Vjestice kako sviraju "Zlato" na Zagreb Gori devedeset i seste, Termite kako pjevaju "Mama, s razlogom se brines" i tako dalje. Razmisljam o punti u Drveniku, ne onoj izmedju Malog i Velikog Drvenika, nego o onoj poslije, onom prelijepom kutku zemaljske kugle i kontam pa eto, to vise nije moja zemlja. Slusam Caneta i Milana na youtube kako zajedno sviraju, i pitam se kako je to bilo zivjeti medju tako kreativnim ljudima. Nostalgican sam, sta da kazem. I ne, ne mislim da me neko treba upoznati "onakvim kakav stvarno jesam". Ja sam onakav kakav sam i bio, nisam se nikad pretvarao, zato moje bratstvo i jedinstvo nije nikad zavrsilo u masovnim grobnicama. Moji sugradjani jesu, moje bratstvo i jedinstvo nije.
Zato porucujem Damiru Avdicu, u istom onom duhu, bez ljutnje, dakle, u kojem on porucuje meni "jebo ti Paket aranzman majku" i "picko jedna nostalgicna", jednu stvar:
"Picko jedna retardirana".
Smatram da nije za bana (mog prvog, od 2002 godine!) jer sam samo parafrazirao njegovu pjesmu.
Bio mi je drag, cak sam bio i na njegovom koncertu na Arhitekturi u Sarajevu. Pozvao sam i neku raju, i moram priznati da je svima bilo prilicno nebulozno, pogotovo sto sam ja jedini znao o kom se radi. Navijao sam za njega, kao sto se navija za nesto za sta znas da je jako dobro, ali ga ljudi jednostavno ne priznaju. Kad sam cuo ovu pjesmu, Bratstvo i jedinstvo, shvatio sam u cemu je catch, nisam se nervirao, cak mi se i dopalo. U stvari, nije bas da mi se dopalo, klapnuo sam usima i pomislio pa dobro, sta mu se moze prigovoriti, a da ne ispadnem zatucan?
Veceras, medjutim, slusam neke stare stvari iz jugoslovenskog novog vala. Nevjerovatne, lefendarne stvari, Vjestice kako sviraju "Zlato" na Zagreb Gori devedeset i seste, Termite kako pjevaju "Mama, s razlogom se brines" i tako dalje. Razmisljam o punti u Drveniku, ne onoj izmedju Malog i Velikog Drvenika, nego o onoj poslije, onom prelijepom kutku zemaljske kugle i kontam pa eto, to vise nije moja zemlja. Slusam Caneta i Milana na youtube kako zajedno sviraju, i pitam se kako je to bilo zivjeti medju tako kreativnim ljudima. Nostalgican sam, sta da kazem. I ne, ne mislim da me neko treba upoznati "onakvim kakav stvarno jesam". Ja sam onakav kakav sam i bio, nisam se nikad pretvarao, zato moje bratstvo i jedinstvo nije nikad zavrsilo u masovnim grobnicama. Moji sugradjani jesu, moje bratstvo i jedinstvo nije.
Zato porucujem Damiru Avdicu, u istom onom duhu, bez ljutnje, dakle, u kojem on porucuje meni "jebo ti Paket aranzman majku" i "picko jedna nostalgicna", jednu stvar:
Smatram da nije za bana (mog prvog, od 2002 godine!) jer sam samo parafrazirao njegovu pjesmu.
-
KPGS
#77 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Zox wrote:/nakon slusanja Bratstvo i jedinstvo/
Pisao bih i ja zbog čega se slažem, dodao par stvari, ali mi mrsko. Treba spavati.
- ultima_palabra
#78 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Gledaj, razumijem tvoj stav, ali Diplomatz je takav lik da će nam sve sasuti u lice...nema sugarcoating shit, štono kažu...Zox wrote:/nakon slusanja Bratstvo i jedinstvo/
Fol je da je većina ljudi u bivšoj državi pokazala sebe onakvim kakvim jesu...sitnim dušama, iskompleksiranim i prodatim...samim tim bratstvo & jedinstvo je propalo, nema razloga da se žali za SFRJ. Zašto bi želio biti brat i jedno sa onim koji nije dizao glas (u najmanju ruku) kada su neki željeli da te unište?
Nije ni prvi ni zadnji put da se ljudi nisu pokazali dovoljno kvalitetnim za sprovedbu plemenite ideje
S druge strane, ko kaže da Mali i Veliki Drvenik nisu tvoja zemlja? Zato što moraš pokazati ličnu kartu da dođeš do njih...come on
Ide novi milenijum, neka bude i nova forma Bratstva&jedinstva, umjesto žala za starim...živio
- Corto Maltese
#79 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
@ultima_palabra, poenta je u tome da mnogi iz bratstvojedinstvenih generacija nemaju baš nikakve potrebe da se ponovo upoznaju ni sa Rambom, ni sa Canetom, ni sa Maxom, ni sa Beletom... da ne nabrajam. Upoznao sam ih, i osim pokoje sjede, malo toga se promijenilo kod njih. A što se tiče ostalih...i u onom sistemu se znalo da nisu svi oko nas bili partizani, nego su mnogi bili od četnika, ustaša i drugih bandi. Pa to se i u školama učilo, filmovi se pravili o domaćim izdajnicima. Je l' i te možda treba da upoznajem? Detaljno sam ih upoznao od 92. do 95. I još mi svakog dana Kantonalna TVSA pušta 5 sati ratnog programa, valjda da ne izgubim kontakt sa nedragim poznanicima.ultima_palabra wrote:Gledaj, razumijem tvoj stav, ali Diplomatz je takav lik da će nam sve sasuti u lice...nema sugarcoating shit, štono kažu...Zox wrote:/nakon slusanja Bratstvo i jedinstvo/
Što mi Tito treba jebat majku? Zbog toga što je rekao "Čuvajte Bratstvo i Jedinstvo"!? Jel on to govorio da mu vrijeme prođe ili zato što je znao šta nas čeka ako ga ne sačuvamo. Uostalom, jesmo li ga popušili zbog toga što smo ga sačuvali, ili zbog toga što nam to nije pošlo za rukom?
Zašto je pjesnik ispao pička autocenzuristička, pa mu se "Jebo ti religija majku!" pretvorilo u "Jebo ti regija majku!" Guta slogove kad pjeva, što li!?
Imam ja komšiju koji svakome ko prođe ulicom sve saspe, što u lice, što iza leđa, ali to ga ne čini umjetnikom, samo kabadahijom.
Jebi ga mi smo na odrasli Buldožeru, Štuliću, Bukovskom... pa nam je to malo podiglo standarde, i što se tiče sasipanja i što se tiče ostalog.
Ipak, ne može se prozom na stihove, ma koliko nevješti stihovi bili, pa ću ja sve ovo što rekoh, u stihu i ponoviti:
- Zox
#80 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Slazem se s tobom u potpunosti. Diplomatza na neki nacin postujem, izrazava svoje stavove, a mislim da sam u proslosti i sam komunicirao (kroz druge medije) na nacin da sam nekog direktno uvrijedio, u necemu sto mu je bitno u zivotu. Bio sam spreman, u svakom slucaju, da mi se na isti nacin odgovori. Zato ni ja nisam iskoristio sugarcoating shit, u prethodnom postu, i to je uglavnom to. Kao sto on smatra da je *icka neko ko je nostalgican, tako i ja smatram da je *icka neko ko postavi u isti kontekst Paket Aranzman i masovne grobnice. Tacnije, da je ili tup ili zao. Sad kad sam od Corta procitao ovo za regiju i religiju jos sam skepticniji prema nekome ko se fura na ogoljenost, emociju na prvu, sasipanje stava u lice, estetiku "ruznog i neprijatnog" a s druge strane se sam sebi pokaki u sve to autocenzurom. Ponavljam, ako je tacna informacija.ultima_palabra wrote: Gledaj, razumijem tvoj stav, ali Diplomatz je takav lik da će nam sve sasuti u lice...nema sugarcoating shit, štono kažu...
Fol je da je većina ljudi u bivšoj državi pokazala sebe onakvim kakvim jesu...sitnim dušama, iskompleksiranim i prodatim...samim tim bratstvo & jedinstvo je propalo, nema razloga da se žali za SFRJ. Zašto bi želio biti brat i jedno sa onim koji nije dizao glas (u najmanju ruku) kada su neki željeli da te unište?
Nije ni prvi ni zadnji put da se ljudi nisu pokazali dovoljno kvalitetnim za sprovedbu plemenite idejeIdemo dalje
![]()
S druge strane, ko kaže da Mali i Veliki Drvenik nisu tvoja zemlja? Zato što moraš pokazati ličnu kartu da dođeš do njih...come onbudi ono što jesi, druži se, komuniciraj, cugaj, sviraj sa onima koji razmišljaju kao i ti, sa nasljednicima Caneta i Milana, Johnnyja i Vlatka.
Ide novi milenijum, neka bude i nova forma Bratstva&jedinstva, umjesto žala za starim...živio
- Corto Maltese
#81 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Zox, nije informacija, nego moja slobodna procjena značenja, ritma, sloga, metrike... Možda je potpuno pogrešna, ali kad se u pjesmi zauzmeš stav o jebanju svakome svega i svačega, onda je dozvoljeno i jebenom da isuče ćunu. Uostalom, ljepota je u očima posmatrača. Što se mene tiče stvari stoje ovako:Zox wrote:Sad kad sam od Corta procitao ovo za regiju i religiju jos sam skepticniji prema nekome ko se fura na ogoljenost, emociju na prvu, sasipanje stava u lice, estetiku "ruznog i neprijatnog" a s druge strane se sam sebi pokaki u sve to autocenzurom. Ponavljam, ako je tacna informacija.
DA: "Na kojem od ta dva flora želiš da ti sviram, pičko nostalgična?"
Upitan odgovor hitan dade: "Odjebi!"
- BSn
#82 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Zox wrote:/nakon slusanja Bratstvo i jedinstvo/
E, zato ce Diplomatz i propasti, jer sve kaze u facu, a niko nije spreman podnijeti istinu - barem cijelu istinu i svako ima nesto svoje sveto na sta ne da.
Pa, propalo je bratstvo i jedinstvo - iz te su se ideologije rodili poslije konc. logori i masovne grobnice (djeca te ideologije su ih napravila). A ideologija - to su ljudi. Na celu ideologije je bio Tito. Njegova djeca, u koju se kleo da ih je dobro sklepo i da ce i poslje njega biti on, su napravila to sto su napravila. On nas je vaspitao tako kako nas je vaspitao, tj. da jedni drugima gledamo u oci i lazemo ih (ne svi i ne svako svakoga - oni koji su fakat bili dobro odgojeni od tata Tileta su najvise i naj*bali, da prostis - a i zato je kriv tata Tile sto nas je neke odgojio da mu vjerujemo sta god da kaze, a za one druge nije mario, tj. pustio ih je da lazu i sebe i njega i nas i na kraju nas izvedu na ta dva flora). Sta je to on slag'o u pomenutoj pjesmi? Je li vecina stala 90-ih iza svojih bajraka i vodja (a do tad su se kleli u bratstvo i jedinstvo)? Je li vecina preko noci pocela da vice "vaki su, naki su, izradise nas"? Jesu li komsije komsijama vratove sjekle? Je li Sarajevo postalo Teheran? Je li Banja Luka postala Srbija, a Listica Hrvatska, a do jucer se kleli u jednu drzavu? - Pa koga onda lazemo?! Oni koji nisu skontali fol, ti su i danas dobri medjusobno (opet s onima na drugim stranama koje nisu skontale fol - tj. za njih, tj. za mene, ne postoje strane, postoje samo moji i drugi - a moji su svi oni koje ja smatram mojima, a drugi su svi oni koje ja ne smatram mojima i za to koristim licne kriterije koji su moji i j-mi se sta ko misli o tim kriterijima i jesam li ja zbog toga njegov, jer on ionako nije moj, ako misli da moze da vrednuje moje kriterije po svojim kriterijima). Dakle, vecina je skinula maske (to jeste svi koji su i imali maske) 90-ih, pa bi sad da ih opet stavljaju. Oni koji nisu imali maske, nisu ih ni skidali i oni su i 92. i 2002. znali da su to sto su - ako ih je vecina izradila, to ne znaci da oni moraju izraditi sami sebe, tj. da u tom metezu mogu samo jedno - ostati sami sebi dosljedni.
E, sad se vratimo Damiru. On i pjeva toj vecini... Toj vecini koja je skinula maske, napravila to sto je napravila i sada opet navlaci maske i laze o istoj stvari, tj. opet su zedni krvi, samo sto prikrivaju i opet zele u krug.
Osim toga, red je i da se malo kriticki osvrne na prosli rezim. Red je da nekima dodje iz d*peta u glavu i da ohlade malo sa glorificiranjem mrtvog nam vodje, jer postaje isuvise pateticno i tjera na povracanje od tolike miline.
- Sezam
#83 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Ma ono sto ljudi ne kontaju u stihovima:
Ybo ti Tito majku...
Ybo ti Paket Aranzman majku...
Ybo ti Dzoni Stulic (moj omiljeni npr) majku...
je Damirov napad na tu neku glupu nostalgiju; svi sjede i naprdjuju kako smo nekad imali Tita, dDzonija, paket...a niko nista ne radi...niko ni guzicom da mrdne da nesto napravi danas - SAD, u ovom momentu...svi samo cekaju i cekaju i naprdjuju i nostalgicno se prisjecaju...e zato nam i ybe svima majku...
Ybo ti Tito majku...
je Damirov napad na tu neku glupu nostalgiju; svi sjede i naprdjuju kako smo nekad imali Tita, dDzonija, paket...a niko nista ne radi...niko ni guzicom da mrdne da nesto napravi danas - SAD, u ovom momentu...svi samo cekaju i cekaju i naprdjuju i nostalgicno se prisjecaju...e zato nam i ybe svima majku...
- BSn
#84 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Sezam wrote:Ma ono sto ljudi ne kontaju u stihovima:
Ybo ti Tito majku...
- ultima_palabra
#85 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Sezam wrote:Ma ono sto ljudi ne kontaju u stihovima:
Ybo ti Tito majku...
@Zox i @Corto, ipak je fol u tome da vas je Damir malo pogodio tom svojom pjesmom i da ste se malo u njoj prepoznali
Činjenice jesu, Juga je bila dobra država, najbolja moguća u to vrijeme...ali je završila na dva floora o kojim Damir pjeva. Finito, neće se više vraćati, niti treba. I generaciji koja je zapamtila rat, teško će više iko prodati patriotska muda pod bubrege...ni ovih novonastalih banana-stejtova, ni Juge...
- Zox
#86 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Ja to u potpunosti shvatam, Damir me JESTE pogodio s pjesmom. Zato sam i napisao da ga na neki nacin postujem.
Za ovo ostalo, slazem se u potpunosti da se treba kriticki osvrnuti na prosli rezim. Ne smeta mi cak ni Jebo te Tito, ili sta vec kaze. Ponavljam, smeta mi samo to sto je maliciozno stavio Paket Aranzman u isti kos sa masovnim grobnicama. 90% tog Paket aranzmana je diglo glas, po cijenu sopstvene sigurnosti, kad se desio belaj.
Ja ne sjedim i ne naprdjujem, isto kao ni Corto. Ko nas poznaje, zna da radimo ono sto je objektivno moguce s nase strane da stvari krenu nabolje (nismo raja, Corto i ja, da ne bude zabune, da ne pomislite da smo se nesto koalizirali ovdje na ovoj temi, upoznali smo se upravo u jednoj od tih "belaj" prilika, i sreli mozda par puta).
I, ne, nije me natjerao na razmisljanje, osim zbog cinjenice da je ispao vrlo namazan, i volio bih da je meni to palo na pamet: nasrati se dobro, i onda biti potpuno obezbijedjen od kritike jer, zaboga "sasipas istinu u lice".
Nedavno sam prisustvovao probi Dvadesetorice, i u jednom momentu sam ostao ZGROZEN cinjenicom da su odsvirali pa recimo 4 pjesme zaredom koje mogu zvucati... protiv samo jednog konstitutivnog naroda u BiH. Medjutim, vrlo brzo sam se dozvao, i skontao koliko su momci u stvari pozitivni, iza ledja imaju i pjesmu "Sad sam s Mevluda", i NJIMA covjek stvarno nista ne moze prigovoriti. Sad mogu srati do kijamet dana protiv srba, i nista im ne mogu prigovoriti. Govore istinu.
Damir je, ipak, samo zloban i maliciozan. Tako nesto me sigurno nece natjerati da razmisljam.
Za ovo ostalo, slazem se u potpunosti da se treba kriticki osvrnuti na prosli rezim. Ne smeta mi cak ni Jebo te Tito, ili sta vec kaze. Ponavljam, smeta mi samo to sto je maliciozno stavio Paket Aranzman u isti kos sa masovnim grobnicama. 90% tog Paket aranzmana je diglo glas, po cijenu sopstvene sigurnosti, kad se desio belaj.
Ja ne sjedim i ne naprdjujem, isto kao ni Corto. Ko nas poznaje, zna da radimo ono sto je objektivno moguce s nase strane da stvari krenu nabolje (nismo raja, Corto i ja, da ne bude zabune, da ne pomislite da smo se nesto koalizirali ovdje na ovoj temi, upoznali smo se upravo u jednoj od tih "belaj" prilika, i sreli mozda par puta).
I, ne, nije me natjerao na razmisljanje, osim zbog cinjenice da je ispao vrlo namazan, i volio bih da je meni to palo na pamet: nasrati se dobro, i onda biti potpuno obezbijedjen od kritike jer, zaboga "sasipas istinu u lice".
Nedavno sam prisustvovao probi Dvadesetorice, i u jednom momentu sam ostao ZGROZEN cinjenicom da su odsvirali pa recimo 4 pjesme zaredom koje mogu zvucati... protiv samo jednog konstitutivnog naroda u BiH. Medjutim, vrlo brzo sam se dozvao, i skontao koliko su momci u stvari pozitivni, iza ledja imaju i pjesmu "Sad sam s Mevluda", i NJIMA covjek stvarno nista ne moze prigovoriti. Sad mogu srati do kijamet dana protiv srba, i nista im ne mogu prigovoriti. Govore istinu.
Damir je, ipak, samo zloban i maliciozan. Tako nesto me sigurno nece natjerati da razmisljam.
- Sezam
#87 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
2x
Last edited by Sezam on 21/05/2010 20:49, edited 1 time in total.
- Zox
#88 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
I jos nesto. U momentima kad sam kritikovao ono sto je nekim DRUGIM ljudima sveto, uvijek sam se trudio da ponudim zdravu i pozitivnu (s moje tacke gledista, je li) alternativu.
Koju alternativu nudi Damir? Da se zatvorimo u torove?
- Sezam
#89 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Ali, taj Paket Aranzman i jeste jedna velika laz.
U Londonu nastaje punk, ciji su glavni pokretaci John Lydon, Malcolm Mclaren, Sid Vicious - sve djeca radnicke klase, odrasli u neatraktivnim dijelovima sjevernog i istocnog Londona...
Paket Aranzman - djeca beogradske elite, koja su si mogli priustiti garderobu i instrumente u tom istom Londonu...ni P od punka...cista laz...
Tebi je @zox povrijedjena sujeta, ali to najvise govori o tebi samom.
U Londonu nastaje punk, ciji su glavni pokretaci John Lydon, Malcolm Mclaren, Sid Vicious - sve djeca radnicke klase, odrasli u neatraktivnim dijelovima sjevernog i istocnog Londona...
Paket Aranzman - djeca beogradske elite, koja su si mogli priustiti garderobu i instrumente u tom istom Londonu...ni P od punka...cista laz...
Tebi je @zox povrijedjena sujeta, ali to najvise govori o tebi samom.
- Zox
#90 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
E jebiga... YU novi val je u svakoj svjetskoj antologiji novog vala, pojedine grupe su ISPRED svog vremena cak i naspram Londona, ali tebi je, zaboga, Malcom Mclaren pojam tog istog punka, covjek koji je imao radnju sa cudnom odjecom i odlucio je da je promovira tako sto ce stvoriti grupu. Ali ja cak ne govorim ni o kvaliteti Paket Aranzmana. Govorim samo da je zlobno ono sto kaze Damir. Ne znam je li mi povrijedjena sujeta, ne znam na sta bih trebao biti sujetan, govorim da je ono sto pjeva Damir protivno mom svjetonazoru, isto kao sto on pjeva protiv onoga sto vrijedja NJEGOVE svjetonazore, zar ne?Sezam wrote:Ali, taj Paket Aranzman i jeste jedna velika laz.
Kad me cujes da kazem "Jebo ti reis i oca i majku" onda cu se sloziti da zvucim kao da mi je povrijedjena sujeta. Ali, to jedna uravnotezena osoba ne bi nikad rekla... Ili mozda bi?
Ja se onda, evo, pitam otkud Rupi u zidu instrumenti? Radili na baustelu pa zaradili?
Last edited by Zox on 21/05/2010 20:52, edited 1 time in total.
- BSn
#91 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Ma on i jeste nagruho sve u pjesmu, vjerujem bas zato da bi pogodila svakog. Poslije toga, ko skont'o skont'o, a ko nije njemu ce na prvu zasmetati il' psovanje Tita, il' Dzonija, il' Brene... nebitno. Mozes se i ti njemu ******* majke, al' s nekim razlogom (k'o sto si i ti sjeo, pa dva put prekont'o, pa reko de jarane ne supljiraj). Al' lik je udario po "svetinjama" koje i prave granice medju nama. Onaj svrsava na Azru, onaj na Brenu, onaj na ... i ne da na svoj cejf, a tudji pljuje vrlo rado i bez razmisljanja. E, ova valja da malo vidimo kako je kad nam spomene sve ono sto licno ne volimo, al' i ono sto je "nase". Nekako, ja kad sam ga slus'o prvi put, kontam psuje ovog, onog i ovo i ono, i sve sto se i meni ne svidja i kontam "jes' vala, upravu je", pa onda za nesto prema cemu si u podsvijesti liberalniji "ma, nek' je vala i tome", a kad dodje do neceg tebi bitnog, stanes, premotas u glavi sto je do sad reko i onda opalis "e svaka mu dala".
Lik u psovanju nije pres'o granicu. Nije otisao u totalnu vulgarnost i psovao stvarne svetinje, nego nesto nase sto smo licno odabrali, tj. psov'o je nas. Pa, kad nam natakari i oca i majku, opet stanes, pa skontas da je u BiH opsovati nekome majku, ili oca, postalo k'o "dobar dan" i onaj ni ne reaguje i njemu to pozdrav - sto samo pokazuje kol'ko smo nisko pali kao drustvo, a umjetnik se valjda obraca drustvu.
Meni djeluje pjesma nekako razbudjujuce, al' jest da ce je mnogi tek tako popljuvati i da je mozda po nekima i presao granicu. Po meni je taman ostao uljudan, a rekao sve sto je trebao.
Lik u psovanju nije pres'o granicu. Nije otisao u totalnu vulgarnost i psovao stvarne svetinje, nego nesto nase sto smo licno odabrali, tj. psov'o je nas. Pa, kad nam natakari i oca i majku, opet stanes, pa skontas da je u BiH opsovati nekome majku, ili oca, postalo k'o "dobar dan" i onaj ni ne reaguje i njemu to pozdrav - sto samo pokazuje kol'ko smo nisko pali kao drustvo, a umjetnik se valjda obraca drustvu.
Meni djeluje pjesma nekako razbudjujuce, al' jest da ce je mnogi tek tako popljuvati i da je mozda po nekima i presao granicu. Po meni je taman ostao uljudan, a rekao sve sto je trebao.
- BSn
#92 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Zox wrote:I jos nesto. U momentima kad sam kritikovao ono sto je nekim DRUGIM ljudima sveto, uvijek sam se trudio da ponudim zdravu i pozitivnu (s moje tacke gledista, je li) alternativu.
On samo poziva da se upoznaju oni s maskama. Okreni na DM, pa da vidis poruka i lizanja, a vamo su to sve zakleti ovi ili oni i sve bi to rijecima klalo na prvi pucanj. Pa onda koncert A. Lukasa, sve ide omladina i prica kako jest da je Cetnik, al' dobre mu pjesme i dobro pjeva... Sto ce reci, natakare masku i lizu se, a u sebi jedva cekaju kad ce se za vratove scepati. Pa zar nije vise vrijeme da jedni drugima saspu u lice sta misle, pa nek' onda i zive u torovima i to im je bolje, nego u zajednici na silu i lagati se i lizati i bratiti i jedinstvati, pa onda opet na dva flora.
- Zox
#93 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Kontradiktorno je to sto pises (s ostatkom se slazem). Ja ne stanem pa ne skontam da je u BiH opsovati nekom majku ili oca postalo kao "dobar dan". Meni to nije normalno, ja ne hodam naokolo i to govorim. Po meni je itekako presao granicu (ali, cak mu ni to ne zamjeram, umjetnici cesto prelaze granicu.BSn wrote:
Ponavljam pitanje, kakvu alternativu nudi Damir?
Pokusavam diskutovati na sto objektivniji nacin: prihvatam slobodu umjetnika, prihvatam pomjeranje granica, cak i kad se ne slazem sa samom porukom. Ovo pisem cisto da ne pomislite da nesto tersam.
(Ok, kad se pojedinci nisu slagali S MOJIM porukama, stvar je vrlo ofirno ugusena (cupanjem bilborda po gradu, na primjer), zato i smatram da se svakome treba zagarantovati sloboda izrazavanja. Ali, uzimam i ja sebi slobodu da odgovorim na isti nacin).
- Zox
#94 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Posteno. Ne slazem se, naravno, sa podjelom u torove, ali eto, ako je to poruka, neka je onda salje tim istim likovima koji pisu po DM i idu na koncerte Ace Lukasa. Samo, u AG-u ce zateci upravo SUPROTNU publiku, jer se, eto, on kao obraca "urbanim" alternativcima, pa covjek ne moze da se ne zapita da li se mozda malo prekontao oko targeta?BSn wrote:Zox wrote:I jos nesto. U momentima kad sam kritikovao ono sto je nekim DRUGIM ljudima sveto, uvijek sam se trudio da ponudim zdravu i pozitivnu (s moje tacke gledista, je li) alternativu.
On samo poziva da se upoznaju oni s maskama. Okreni na DM, pa da vidis poruka i lizanja, a vamo su to sve zakleti ovi ili oni i sve bi to rijecima klalo na prvi pucanj. Pa onda koncert A. Lukasa, sve ide omladina i prica kako jest da je Cetnik, al' dobre mu pjesme i dobro pjeva... Sto ce reci, natakare masku i lizu se, a u sebi jedva cekaju kad ce se za vratove scepati. Pa zar nije vise vrijeme da jedni drugima saspu u lice sta misle, pa nek' onda i zive u torovima i to im je bolje, nego u zajednici na silu i lagati se i lizati i bratiti i jedinstvati, pa onda opet na dva flora.
Da se ja time bavim (a inace se bavim masovnom komunikacijom) opleo bih po stilemima Ace Lukasa i potrudio bih se da zavrsim upravo na DM-u sa shukom. A ne po AG-u.
- BSn
#95 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Zox wrote:Kontradiktorno je to sto pises (s ostatkom se slazem). Ja ne stanem pa ne skontam da je u BiH opsovati nekom majku ili oca postalo kao "dobar dan". Meni to nije normalno, ja ne hodam naokolo i to govorim. Po meni je itekako presao granicu (ali, cak mu ni to ne zamjeram, umjetnici cesto prelaze granicu.BSn wrote:
Ponavljam pitanje, kakvu alternativu nudi Damir?
Pokusavam diskutovati na sto objektivniji nacin: prihvatam slobodu umjetnika, prihvatam pomjeranje granica, cak i kad se ne slazem sa samom porukom. Ovo pisem cisto da ne pomislite da nesto tersam.
(Ok, kad se pojedinci nisu slagali S MOJIM porukama, stvar je vrlo ofirno ugusena (cupanjem bilborda po gradu, na primjer), zato i smatram da se svakome treba zagarantovati sloboda izrazavanja. Ali, uzimam i ja sebi slobodu da odgovorim na isti nacin).
Nije ni meni, al' uprati malo van kruga u kojem se kreces (normalno je da se necu kretati u krugu psovaca majki, ako to meni ne pase) komunikaciju. Dakle, lete majke k'o konfete samo tako i to iz za*ebancije, cak ni to, nego ono u prici ovaj je njemu provuce, ovaj njemu i tako...
Ti o kojim on pjeva nece ni skontati sta im pjeva, jer su se previse upecali u sistem u kojem su. Ovi drugi, koji su susta suprotnost ovih prvih, ce mu naci neke mane, k'o sto si mu i ti nasao (ja licno ne mogu poslusati vise od dvije njegove pjesme u cugu - dakle, nisam big fan, nego ga mogu poslusati u manjim kolicinama).Zox wrote:Posteno. Ne slazem se, naravno, sa podjelom u torove, ali eto, ako je to poruka, neka je onda salje tim istim likovima koji pisu po DM i idu na koncerte Ace Lukasa. Samo, u AG-u ce zateci upravo SUPROTNU publiku, pa covjek ne moze da se ne zapita da li se mozda malo prekontao oko targeta?BSn wrote:Zox wrote:I jos nesto. U momentima kad sam kritikovao ono sto je nekim DRUGIM ljudima sveto, uvijek sam se trudio da ponudim zdravu i pozitivnu (s moje tacke gledista, je li) alternativu.
Po tome dodje da ce mu najvise praviti zaradu wanna be alternativci. Mozda i ja grijesim, al' tako mi nekako dodje.
- Zox
#96 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Slazem se. Zaradu.
U svakom slucaju, i ja ga slusam u manjim kolicinama, i sve u svemu mislim da si u mnogo cemu u pravu. Ostavljam samo sebi slobodu da Damiru odgovorim na isti nacin.
Ako me njegova pjesma nije natjerala da razmislim, ova diskusija koju smo imali sigurno jeste
U svakom slucaju, i ja ga slusam u manjim kolicinama, i sve u svemu mislim da si u mnogo cemu u pravu. Ostavljam samo sebi slobodu da Damiru odgovorim na isti nacin.
Ako me njegova pjesma nije natjerala da razmislim, ova diskusija koju smo imali sigurno jeste
- stochar
#97 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
slazem se sa Sezamom. Damir je lik koji je bio dio scene 80-ih kojoj sad jebe majku. Bio je clan SCH, imao je svoj band Rupa u zidu, i on jednostavno ovom pjesmom zeli da JM pretjeranoj nostalgiji.
OK je kad ima nostalgije kao 'zala za prosloscu' i to je zdravo, ali problem je sto je kod nas nostalgija postala nacin zivota, sto ljudi kod nas zive u proslosti (imam temu 'Sarajevo-mitovi i zablude' gdje dijelom govorim o tome).
znaci
Paket aranzman - ok, svaka cast, ali proslo. sta sad imamo?
Bratstvo i jedinstvo - ok, svaka cast, ali proslo. sta sad imamo?
Olimpijada - ok, svaka cast, ali proslo. sta sad imamo?
Prvi vodovod - ok, svaka cast, ali proslo. sta sad imamo? imamo isti taj vodovod...
mislim da je u ctome fazon, da lik JM zivljenju u proslosti. lijepo se sjecati proslosti, ali problem je kad zamjenu onome sto sada nemamo pocnemo traziti u necemu sto smo imali...
OK je kad ima nostalgije kao 'zala za prosloscu' i to je zdravo, ali problem je sto je kod nas nostalgija postala nacin zivota, sto ljudi kod nas zive u proslosti (imam temu 'Sarajevo-mitovi i zablude' gdje dijelom govorim o tome).
znaci
Prvi vodovod - ok, svaka cast, ali proslo. sta sad imamo? imamo isti taj vodovod...
mislim da je u ctome fazon, da lik JM zivljenju u proslosti. lijepo se sjecati proslosti, ali problem je kad zamjenu onome sto sada nemamo pocnemo traziti u necemu sto smo imali...
- Corto Maltese
#98 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Nemam se šta prepoznavati, čovjek mi je direktno opsovao majku u spomenutoj pjesmi. Samo što mi ime nije izgovorio i sliku stavio.ultima_palabra wrote:Sezam wrote:Ma ono sto ljudi ne kontaju u stihovima:
Ybo ti Tito majku...
je Damirov napad na tu neku glupu nostalgiju; svi sjede i naprdjuju kako smo nekad imali Tita, dDzonija, paket...a niko nista ne radi...niko ni guzicom da mrdne da nesto napravi danas - SAD, u ovom momentu...svi samo cekaju i cekaju i naprdjuju i nostalgicno se prisjecaju...e zato nam i ybe svima majku...To je to... da svi konačno skontamo šta hoćemo i izborimo se za to, ne bi nam polupismene lole krojile kapu. Umjesto toga, sjedimo i kukamo kako je nekad bilo bolje. Dok se mi prisjećamo pjesama Paketa i Azre, dijete iz komšiluka odlazi po prvi put na koncert Ace Lukasa, šupak iz škole kojeg si napucavao nogom kad ti je bilo ćeif postaje ministar, itd...
@Zox i @Corto, ipak je fol u tome da vas je Damir malo pogodio tom svojom pjesmom i da ste se malo u njoj prepoznaliI dosta ljudi jest sasvim sigurno... I jebali ste mu majku onako iz prve, reaktivno, ali ipak vas je natjerao na razmišljanje, kao i mene.
Činjenice jesu, Juga je bila dobra država, najbolja moguća u to vrijeme...ali je završila na dva floora o kojim Damir pjeva. Finito, neće se više vraćati, niti treba. I generaciji koja je zapamtila rat, teško će više iko prodati patriotska muda pod bubrege...ni ovih novonastalih banana-stejtova, ni Juge...
i na kakvo razmišljanje me natjerao? Da Južni Slaveni nisu savršeni? Da ima šupaka? Da je Bratstvo i Jedinstvo propalo? Kao nisam to primjetio, pa mi Diplomac oči otvorio!? Pa ja nosim bruku gelera, i skidaju me do kože na aerodromima kao direktan rezultat propasti Bratstva i Jedinstva.I sad zbog toga trebam prestati da slušam Azru, EKV i Paket Aranžman ili bilo kakvu neaktuelnu muziku? Jebo te, pa u autu su mi trenutno: jedan J.S.Bach, jedan Vivaldi, pravo star album od Bowie-a, I jedna jazz kompilacija iz pedesetih. Koliko li ministara prave karijeru dok ja to, kukala mi nostalgična majka, slušam?
Da se vratimo na temu. Autor kroz pjesmu debelim uopštavanjem rješava neke svoje frustracije. To nije zabranjeno, naprotiv. Na žalost, nije previše talentovan. Vjeruj mi, naslušao sam se talentovanih alternativaca, neke od njih sam već spomenuo, tako da sam, uz njih, naučio prepoznati šta valja.
A ova hard- core verzija Dine Merlina ne valja.
Ako ne vjeruješ čujemo se za 15 godina po tom pitanju.
E u tom kontekstu nije loše biti nostalgičan, jer poznavanje i priznavanje dobrih stvari iz prošlih vremena mi omogućuje da svom djetetu pokažem da se i na našem jeziku mogu pisati dobre pjesme. da je sranje koje živimo, sranje privremenog tipa, jer ga mogu upoznati sa vremenom u kojem nije bilo toliko sranja. Pa, ako moje ili bilo koje dijete bude nekad pisalo dobre pjesme (da ne idemo dalje od muzike), to će biti zato što će se ugledati na gorepomenute. Kao što su Lennon i McCartney u početku slušali Chuck Berry-a, Chuck se, prije toga ugledao na R. Johnsonna, Dylan se, nostalgično, ugledao na W. Guthriea... i tako dalje i tako dalje. Dobar si onoliko koliko možeš prevazići svoje dobre uzore. Da su, k'o komšijin mali, slušali Acu Lukasa i Magazin- Beatlesa, Stonesa, Floydova, Radioheada... ne bi bilo.
Oprostite na digresiji, vraćam se na temu. Helem, ljut k'o guja, a lišen stvarne dubine, znanja da sastavlja rime i vještine da sačini stabilan metar u svome stihu, D.A. poteže ka psovkama. Ni to nije zabranjeno. Ali to je ono što razdvaja, recimo J. Štulića i Boru Đorđevića. Ima li koga da je nostalgičan za Ribljom Čorbom? Teško. A jedno vrijeme su bili popularni, gotovo kao Azra. Mogu nabrajati do jutra (ne)kulturne pojave iz SFRJ kojih se gotovo niko ne sjeća. Vrijeme ih pojelo, pregazilo. A neke vrijeme nije pregazilo. Dakle, kad slušam Buldožer, Leb i Sol, Smak, čitam Miljkovića, Ujevića... ne radi se o nostalgiji nego o pozivanju na prave vrijednosti.Ako mi je jeb'o Paket Aranžmanom majku zbog toga što se Jugoslavija nepovratno raspala, onda je, komotno, mogao svakom Nijemcu B. Brechtom ili Goethe-om jebati i svastiku i majku jer je, pobogu, Njemačka je jedno vrijeme bila, tada se činilo nepovratno, propala i podijeljena na dvije države, pa njihove drame, u cilje borbe protiv nostalgije nije trebalo izvoditi bar tih 40 podijeljenih godina. Nepovratno, na isti način na koji se prethodna zajednica, naoko nepovratno, raspala, a sad svi iz nje, nepovratno, to jest bezglavo, jure da ponovo budu skupa u novoj zajednici, mnogo većoj a kraćega imena.
Nego, umorih se radi marginalca. Da mi neko na ulici opsuje majku puko bih ga štocem (kako me je bratstvojedinstveni otac podučio, a ja opjevao par postova iznad), a ovako, kad mi neko nemušto jebe majku iz Slovenije, a da me pritom i ne poznaje (valjda je to upoznavanje o kojem Diplomatz govori) samo se bez veze nanerviram.
Ostajte mi živi i zdravi uz nostalgičan, a na žalost, svakim danom sve aktuelniji pozdrav: SF-SN
Last edited by Corto Maltese on 21/05/2010 22:08, edited 2 times in total.
- HAVANA
#99 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Damire,jebem ti mater. 
- Sezam
#100 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"
Podebljano je sustina svega.stochar wrote:slazem se sa Sezamom. Damir je lik koji je bio dio scene 80-ih kojoj sad jebe majku. Bio je clan SCH, imao je svoj band Rupa u zidu, i on jednostavno ovom pjesmom zeli da JM pretjeranoj nostalgiji.
znaci
je li ima neko da je nostalgican za Beatles? Nema, a nema zato jer u Engleskoj npr muzicka scena nikad nije prestala da se obnavlja i prosperira. Beatlesi su samo dio istorije, vjerovatno najbitniji, ali su samo dio istorije.
A kod nas je npr Stulic (njega spominjem jer sam odrastao na Azri) pocetak i kraj svega. Pa sta smo onda mi? sta je onda sljedeca genracija i svaka nova generacija? Kurton generacija, eto sta. U tome je problem.