Narodna skupština RS

Post Reply
ld

Post by ld »

najveci problem je u glavama tih ljudi u rs,da su imalo normalni,mogli bi da izgradimo BiH kao drzavu sa dva entiteta,da su konstruktivniji,vec bi mi bili ,,u rame,,sa hrvatskom i kucali evropi na vrata
ali to oni ne zele

njihov krajnji cilje je neovisna rs i to je to
i na svaki moguci nacin blokiraju bilo sta u ovoj drzavi

pa pogledajte zadnjih 12 godina

od zastave,tablica,dokumenta,novca itd,itd... sve su to stranci nametnuli i pod jakim pristiskom srbi su prihvatili jedinstvenu obavjestajnu sluzbu,sipu,grancnu policiju,vojsku,ali nako godina i godina pritisaka od strane MZa

i haman su skontali da njih MZ lagano svake godine ukida sve vise i vise

i sad je dosao onaj ludak iz laktasa i nece da popusti ni milimetar
tadic i kostunica mu pruzaju podrsku,a sa obzirom da smo u bliskoj proslosti vidjeli njihovu monstruoznost i ludost,a to se i danas moze vidjeti na svakom koraku,od njih me nista nebi iznenadilo
pa da cak i proglase nezavisnost sutra
od njih je sve ocekivati

pa cak i narod u federaciji kad bi i prihvatio tu nezavisnost,mada sam siguran da to niko nebi tek tako prihvatio,ostaje pitanje Brckog

u distriktu su vecina bosnjaci i hrvati
mi ga se nikad necemo odreci jer je nama bitan radi izlaza na savu i hrvatsku granicu,a tako je bitan i rs-u

i tu ce biti problemi,sukob i doci ce do rata
i ovo sve ma toliko podsjeca na rane 90-te
srbi i njihov parlament,neovisna republika srba,u srbiji psihoza zesca
svakom normalnom covjeku je jasno da oni kada bi sada nesto pokusali bi zaista bili potuceni i baceni na koljena
ali oni i dalje zive u svojoj proslosti i mitovima,i to je prava opasnost
problem je u njihovim glavama
bar u srbiji imaju 5% normalnih
u rs nemamo ni toliko
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote: Aha, znaci nijedan od 3 'najveca problema koje ima BiH' nema veze sa Bosnjacima?
Tvoj odgovor je tipican uskovidni stav o kojemu mi govorimo i u potpunosti je suprotan od onoga sto nama treba. Apsolutno nije problem u nama vec u njima jel tako? A jedini 'nas' problem je u tome sto nismo dovoljno odlucni u pokazivanju zuba? Jacanje 'probosanskog fronta' je eufemizam za sirenje bosnjackog nacionalizma. Eto, imas Silajdzica koji je odlucno radio na sirenju tog tvog tzv. probosanskog fronta, pa eto dokle nas je doveo. Aha, sad ti reci ma nisi ti za Hareta, on je lopov ovo ono....
Pa da, zato sto je patriotizam zadnje utociste hulja, bio i ostao.

ne trci pred rudu..povecao sam da bolje vidis

:D
Povecao si da bi bolje utvrdio da ne govoris isto sto i ja.

Tebi ciscenje ispred svog dvorista znaci jacanje probosanskog fronta. :-) Meni ciscenje znaci razmisljanje o svim ljudima u zemlji, ne samo o jednim. Tebi ciljanje zdravih snaga u RS znaci dijalog sa onima koji su 'probosanski' orjentisani. Takvi ne postoje. Prije svega oni to 'probosanski' vide kao probosnjacki. Ja uopste ne govorim o takvima, vec o ljudima koji ne zele da zive u BiH jer ih je strah, a ne zato sto mrze ostale narode. Takvih ima mnogo vise. I ja govorim da njih treba ciljati.
ebiga @jezu..necu valjda podrzavati antibosanske snage u srpskom narodu vrijeme podilazenja se pokazalo kontra produktivno...tebe citajuci izmedju redova shvatam da svi trebaju u BIH priznati rezultate rata i srpsku vlast onakavu kakva je trenutno u rs-u i sam rs ovakav kakav je ..pa tek onda s tih pozicija krenuti u izgradnju BIH...ne nece ici tako...BIH je i srpska koliko i ostalih naroda..Ali i obaveza tog srpskog naroda prema BIH...to sto se velikosrbi odricu federacije..ne znaci da se ja odricem rs-a i da cu ih pustiti da taj dio BIH svojataju za vlasnistvo jednog naroda..na takvim truhlim moralnim osnovama se ne gradi normalna drzava i drustvo...jesu li to srbi kao neki narod da ih drugi moraju uciti i prepoznavati u njima zdrave snage..pametni su srbi samo je bolesna ideja koja ih vodi..pa dolazimo u situaciju da im se mora podilaziti da bi bili ljudi..
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:ne moze su puno toga uraditi jer je Dejton dao velikosrbima u BIH toliko toga da oni nemaju uopste interes za gradnju suzivota i medjunacionalnog pomirenja...ali ne treba sjediti skrstenih ruku

ono sto se moze uraditi je da se jaca probosanski front i da se da do znanja secesionistima da pokusaj secesije nece proci bez posljedica po njih same...znaci cisti smece ispred svog dvorista..koristi sve prednosti i prava koje BIH daje OUN ciji je BIH clan...favorizirati zdrave snage u srpskom narodu...non-stop stavljati u funkciju pravo na konstutivnost na svakom pedlju BIH...

BIH ima tri najveca problema :

1. BIH srbi nisu jos shvatili da nema podjele BIH...oni jos misle da traje rat i da je nezavisnost BIH i kasnije Dejton samo prelazni oblik ka podjeli BIH..

2. Hrvatski politicki krug u BIH se nije jasno definisao o svom polozaju i samoj BIH..

3. Ime manjeg entiteta(koje je po meni najveca kocnica kako nesrbima tako i samim srbima u BIH)

od ovo troje navedenog za pocetak i predhodnicu rjesavanja ostala dva problema je ukidanje imena i fedraciji i rs-u...npr.

entitet A....entitet B...po pravu na konstutivnost naroda u BIH ovo se moze rijesiti lako na ustavnom sudu BIH...
Aha, znaci nijedan od 3 'najveca problema koje ima BiH' nema veze sa Bosnjacima?
Tvoj odgovor je tipican uskovidni stav o kojemu mi govorimo i u potpunosti je suprotan od onoga sto nama treba. Apsolutno nije problem u nama vec u njima jel tako? A jedini 'nas' problem je u tome sto nismo dovoljno odlucni u pokazivanju zuba? Jacanje 'probosanskog fronta' je eufemizam za sirenje bosnjackog nacionalizma. Eto, imas Silajdzica koji je odlucno radio na sirenju tog tvog tzv. probosanskog fronta, pa eto dokle nas je doveo. Aha, sad ti reci ma nisi ti za Hareta, on je lopov ovo ono....

@jezu stari salonski ratnice....ljubav bosnjaka prema BIH nije bosnjacki nacionalizam i protiv srpski cin....to sto se srbima iz velikosrpskog staba naturtilo da je BIH njima zlo...pa sad po tebi ispada da kad se bosnjaci zalazu za BIH oni ustvari su protiv srba..jer pobogu brate srbima je BIH nuzno zlo... po tebi ja kao bosnjak trebam i smijem voliti BIH i stititi istu onoliko koliko se to svidja srbima koji bi da nema BIH..zajebi tu politiku..ili si za BIH ili nisi..i ne petljaj Silajdzica i ostale bosnjacke lidere sa BIH,,,jer nema velikobosnjacke ideologije i ideje.
Pazi kako mali bosnjacki patriJota sa politoloskim aspiracijama odmah pocne etiketirati ljude. Znaci ja sam cetnik je li?
De nam reci sta ce se desiti u novoj epizodi tvog romana zvanog 'Saga o Kosovu i Velikosrbima'? Hoce li Mile Ronhill plakati za Kosovom? Sta ce uraditi Grobar? Hoce li Ronhill ici kod Tadica po uputstva i sta ce nam donjeti nazad? Sta se desava u zadimljenim salonima SANU?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote: Aha, znaci nijedan od 3 'najveca problema koje ima BiH' nema veze sa Bosnjacima?

@jezu stari salonski ratnice....ljubav bosnjaka prema BIH nije bosnjacki nacionalizam i protiv srpski cin....to sto se srbima iz velikosrpskog staba naturtilo da je BIH njima zlo...pa sad po tebi ispada da kad se bosnjaci zalazu za BIH oni ustvari su protiv srba..jer pobogu brate srbima je BIH nuzno zlo... po tebi ja kao bosnjak trebam i smijem voliti BIH i stititi istu onoliko koliko se to svidja srbima koji bi da nema BIH..zajebi tu politiku..ili si za BIH ili nisi..i ne petljaj Silajdzica i ostale bosnjacke lidere sa BIH,,,jer nema velikobosnjacke ideologije i ideje.
Pazi kako mali bosnjacki patriJota sa politoloskim aspiracijama odmah pocne etiketirati ljude. Znaci ja sam cetnik je li?
De nam reci sta ce se desiti u novoj epizodi tvog romana zvanog 'Saga o Kosovu i Velikosrbima'? Hoce li Mile Ronhill plakati za Kosovom? Sta ce uraditi Grobar? Hoce li Ronhill ici kod Tadica po uputstva i sta ce nam donjeti nazad? Sta se desava u zadimljenim salonima SANU?
ti cetnik....ebiga zaboravio si prefiks :D "salonski" a salonac moze biti i bosnjak i hrvat i srbin za mene :D

a u novoj epizodi...kasike kazu gradjanski rat u Srbiji zbog podjele kosova..
Šandor

Post by Šandor »

jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:@jezu stari salonski ratnice....ljubav bosnjaka prema BIH nije bosnjacki nacionalizam i protiv srpski cin....to sto se srbima iz velikosrpskog staba naturtilo da je BIH njima zlo...pa sad po tebi ispada da kad se bosnjaci zalazu za BIH oni ustvari su protiv srba..jer pobogu brate srbima je BIH nuzno zlo... po tebi ja kao bosnjak trebam i smijem voliti BIH i stititi istu onoliko koliko se to svidja srbima koji bi da nema BIH..zajebi tu politiku..ili si za BIH ili nisi..i ne petljaj Silajdzica i ostale bosnjacke lidere sa BIH,,,jer nema velikobosnjacke ideologije i ideje.
Ježa u leđa, nije lijepo što te nazvao saloncem ali ako izuzmemo taj detalj ne vidim gdje griješi? Moji stavovi su još "radikalniji" od Zavrzlaminih. Sa srpskom stranom nema dogovora. Srbi blokiraju sve. Danas su ponovo blokirali zahtjeva pa proveđenje presude međunarodnog suda pravde. Danas su zaprijetili da će onemogućiti premještanje materijala iz haškog tribunala u BiH. Ne daju da se bosanskohercegovačkoj dijaspori ne oduzme pasoš.

Sa takvim Srbima nema života. I oni su tu samo jer je to nužno zlo....kako reče Zavrzlama. Što se tiče bošnjačkih političara....i oni su dobrim dijelom zaslužni za cjelokupno sranje. Upravo zbog toga što konstantno popuštaju Srbima a ne zato što traže BiH bez Srba. :) :D
Tarikh1

Post by Tarikh1 »

zavrzlama wrote:
jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:

ti cetnik....ebiga zaboravio si prefiks :D "salonski" a salonac moze biti i bosnjak i hrvat i srbin za mene :D

a u novoj epizodi...kasike kazu gradjanski rat u Srbiji zbog podjele kosova..

Ha, ja bi rek'o agresija!!
Tarikh1

Post by Tarikh1 »

Šandor wrote:
jeza u ledja wrote:
zavrzlama wrote:@jezu stari salonski ratnice....ljubav bosnjaka prema BIH nije bosnjacki nacionalizam i protiv srpski cin....to sto se srbima iz velikosrpskog staba naturtilo da je BIH njima zlo...pa sad po tebi ispada da kad se bosnjaci zalazu za BIH oni ustvari su protiv srba..jer pobogu brate srbima je BIH nuzno zlo... po tebi ja kao bosnjak trebam i smijem voliti BIH i stititi istu onoliko koliko se to svidja srbima koji bi da nema BIH..zajebi tu politiku..ili si za BIH ili nisi..i ne petljaj Silajdzica i ostale bosnjacke lidere sa BIH,,,jer nema velikobosnjacke ideologije i ideje.
Ježa u leđa, nije lijepo što te nazvao saloncem ali ako izuzmemo taj detalj ne vidim gdje griješi? Moji stavovi su još "radikalniji" od Zavrzlaminih. Sa srpskom stranom nema dogovora. Srbi blokiraju sve. Danas su ponovo blokirali zahtjeva pa proveđenje presude međunarodnog suda pravde. Danas su zaprijetili da će onemogućiti premještanje materijala iz haškog tribunala u BiH. Ne daju da se bosanskohercegovačkoj dijaspori ne oduzme pasoš.

Sa takvim Srbima nema života. I oni su tu samo jer je to nužno zlo....kako reče Zavrzlama. Što se tiče bošnjačkih političara....i oni su dobrim dijelom zaslužni za cjelokupno sranje. Upravo zbog toga što konstantno popuštaju Srbima a ne zato što traže BiH bez Srba. :) :D
Da bi se skontala sustina tog problema da Srbi blokiraju sve treba malo u poslovni svijet uci. Kakav je tretman privrednih subjekata koji zele da posluju na teritoriji RS. To je jedna katastrofa, uzmete cinjenicu da ako zelite nesto napraviti neki posao, uslovljavaju vas da tamo napravite poslovnicu, da vodite tamo knjige i da poslove sklopljene tamo , da se racunaju tamo, tj. da se porez ubire tamo. Bas prave drzavu u drzavi. Iz takvih primjera se vidi, sta RS radi, i sta joj je cilj. Nema slobodnog trzista, pogotovo sad ovi noviji zakoni finansijske prirode, i odluke i pravilnici agencije za bankarstvo RS.
To je katastrofa.
cogni

#83 Re: Narodna skupština RS

Post by cogni »

1gorstak wrote:
Interese Srba se brani zalaganjem za provedbu zakona o konstitutivnosti sva tri naroda na tlu citave drzave, a ne svojatanjem dijelova BiH. Ti nisi taj koji moze dici ruke od Srba u vecem entitetu kao da se radi o nekakvom skartu, niti je to Dodik. A to sto forsiranje multietnicke prirode naseg drustva ne odgovara nacionalistima, nije moj problem, neka nadju visoku zgradu i neka se bace s vrha. Dodikov pajtas Stankovic je upravo zavrsio jednu takvu. To ce kocoperenje nacionalista biti moj problem tek ako ponovo dignu barikade, s tim da bih to ovaj put spremno docekao.
Jako je skakljiva ta kontitutivnost naroda na tlu citave drzave. Ako pogledamo sta to konkretno donosi vidimo da to i nije tako puno. Zbog cinjenice da su Srbi u FBiH u velikoj brojcanoj manjini oni ne mogu uticati na raspodjelu vlasti u vecem entitetu. Isto vazi za Hrvate i Bosnjake u RS.
Imash li ti neki konkretan prijedlog kako bi islo to jacanje konstitutivnosti, a da to istodobno ne ukljucuje uvodjenje dodatnih nacina da se blokira funkcioniranje vlasti?

Znam da moje misljenje trenutno nije prihvatljivo za vecinu ucesnika foruma, ali svejedno zelim da ga iznesem. Moje vidjenje je da mulitetnicko uredjenje podrazumjeva odsustvo bilo kakvog nacionalnog kljuca u parlamentu, savjetu ministara, predsjednistvu.

U BiH kakva je ona sada, jedini nacin gradjanskog uredjenja koji ja mogu da vidim je da prava koja imaju narodi budu ustupljena gradjanima.
Tako sto bi gradjani iz RS, bez obzira na nacionalnost, dobili mjesta koja trenutno imaju pripadnici srpskog naroda. Isto bi se zamijenila i mjesta Bosnjaka i Hrvata, tako da se odgovarajuca nacionalnost nigdje ne trazi. Ovo drugo je puno teze za ostvariti ali je moguce. Ipak ne zelim sada da ulazim u sve moguce nacine da se to realizira jer svi koje ja imam na umu imaju dosta manjkavosti.
Prava u entitetima koja imaju konstitutivni narodi bi ostala, ali bi se realizirala nekim malo drukcijim mehanizmima.

Nije ovo idealno rjesenje, ali mi se cini boljim od trenutnog stanja. O prijedlozima koji podrazumjevaju drasticno odstupanje od Dejtona, kao sto su unitarno uredjenje po nekim ekonomskim regijama ili pak odcepljenje RS-a ne zelim trenutno da govorim jer ih smatram sasvim neraalnima.
pitarozder

Post by pitarozder »

1gorstak wrote:
pitarozder wrote:
jeza u ledja wrote:Sve je to tacno, ali eto ja se pitam mozemo li MI ista drugo uciniti na priblizavanju (i da li trebamo)?
ma ja bi da se priblize do nekih 200-300m , kalasnjikov tad ima najbolje rezulatate :D
Odjavi se iz tog sarajevskog komfora i budi tako hrabar da ti mjesto boravka bude Srebrenica, pa ucestvuj na lokalnim izborima. Boj ne bije svijetlo oruzje ....
ucestvovao u boju pasha i opet cu , bez sekiracije ... vi jos uvjek mastajte o suzivotu ... pogledajte zadnje slike iz banja luke i bg pa ce vam svima bit jasno oko priblizavanja ... jebla vas ta prica , fuj :x
cogni

#85 Re: Narodna skupština RS

Post by cogni »

artzy wrote:
Kada promijene naziv malo kome ce smetati postojanje tog entiteta. Bio bi to korak koji bi vecini "zainteresiranih" izbio mnoge argumente - cak i ako ne promijene diskriminatorski stav i ponasanje.
Moje misljenje je da je velika steta sto na promjeni naziva nije cvrsto insistirano u Dejtonu. Nazalost, naziv RS sada vise nije moguce promijeniti.
Trilogic

Post by Trilogic »

E kako mi ovaj Dodik ide na neku stvar...seljačina bahata, pa ima li neko rješenje za njega? Gledam njegove intervjue (naručene) na RTRS pa oni novinari seru u gaće pred njim, boje se da ne postave neko pogrešno pitanje...pa nešto koketiraju s njim a on seljačina bahata zavaljen kao da je u kafani priča kao da se.e,nešto mrmlja. Ta seljačina bahata koči svaki napredak u Bosni, pa dokle... Znam da ste ovo mnogo puta vidjeli ali još jedno podsjećanje nije na odmet, kakav je to kafanski kriminalac

http://www.youtube.com/watch?v=X_cDhmyE ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=81SLG35p ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=uffUhsa6 ... re=related
cogni

#87 Re: Narodna skupština RS

Post by cogni »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: U tom kontekstu sam i pomenuo povratak R.BiH. 8-)
Ok, priznajem da poredjenje koji od dva vrlo nerealna scenarija je manje nerealan prevazilazi moje trenutne mentalne i vremenske kapacitete.
To znamo, to i jeste problem sto Srbi u BiH insistiraju na maksimalistickim zahtjevima.
Zasto je veci problem kad Srbi insistiraju na maksimalistickim zahtjevima nego kad to cine drugi?
Mozda sam subjektivan, al kolko mi se cini, u zadnje vrijeme je insistiranje RS na maksimalistickim zahtjevima kroz trazenje prava na samoodredjenje dolazilo kao odgovor na maksimalisticke zahtjeve druge strane, u vidu trazenja ukidanja RS-a.
Recimo, Mile kaze da granice R.S nisu upitne jer su potvrdjene u Dejtonu, a onda u istoj recenici govori kako od F.BiH treba napraviti dvije administrativne jedinice. Halo...ko je ovdje lud? Ako ikada dodje do drugacijeg unutrasnjeg uredjenja, sadasnje granice R.S-a ce se svakako morati mijenjati i tu nema dileme. Pa i Hrvati govore da zahtjevi za prekrajanjem granica samo i iskljucivo F.BiH nisu ozbiljni ukoliko se imaju dobre namjere.
Daj mi makar jedan, makar najmanji razlog zbog koga bi RS ucestvovala u nekom hipotetickom razgranicenju izmedju Hrvata i Bosnjaka tako sto bi smanjivala svoj teritorij.
Tarikh1

Post by Tarikh1 »

Trilogic wrote:E kako mi ovaj Dodik ide na neku stvar...seljačina bahata, pa ima li neko rješenje za njega? Gledam njegove intervjue (naručene) na RTRS pa oni novinari seru u gaće pred njim, boje se da ne postave neko pogrešno pitanje...pa nešto koketiraju s njim a on seljačina bahata zavaljen kao da je u kafani priča kao da se.e,nešto mrmlja. Ta seljačina bahata koči svaki napredak u Bosni, pa dokle... Znam da ste ovo mnogo puta vidjeli ali još jedno podsjećanje nije na odmet, kakav je to kafanski kriminalac

http://www.youtube.com/watch?v=X_cDhmyE ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=81SLG35p ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=uffUhsa6 ... re=related
Pa kocili su i oni prije Dodika, koci ce i ovi poslije Dodika,
Pustite te suplje Dodik, ovo ono, svi su oni ista govna. Imaju peterocifrne plate, i sto bi nesto mjenjali.
NJima je dobro.
Znaju odakle moze doci opasnost, Mostar, Sarajevo Banjaluka, i tu se iole dobro zivi.
A ovi drugi gradovi i mjesta, to je dno dna.
Sad takticki se pumpa novac u ta tri grada da ne bi doslo do bunta jer ljudima je koliko toliko dobro.
Ja odem cesto ovako imam neke rodbine u jednom manjem gradu. To je propalo sve, do 10 kafane i prazne su. 10 KM ne mozes potrositi, a omladina se rovi po dzepovima i nikako da nadje onih pola marke da plati kafu.

Sve je smisljeno, samo sto ti ljudi iz manjih gradova nemaju instrumente da bi nesto promjenili. Ovi sto imaju nemaju potrebu za tim.
Jer su puni para.
Sarajevo, Mostar i Banjluka, puni su para.
cogni

#89 Re: Narodna skupština RS

Post by cogni »

madner wrote: Ne slusat cemo price o ukidanju entiteta dok ti entiteti predstavljaju prepreke građanima BiH. Znaci, ukoliko se RS moze uklopiti u gradanski model drustva, neka ostane.
Sta je po tebi gradjanski model drustva i da li price o ukidanju dovode do boljeg uklapanja RS u taj model? Da li barem dovode do ukidanja RS?

madner wrote: Ako ne, onda ne treba drustvo mijenjati da bi se uklopila nacijonalisticka sklepotina koja se zasniva na jednom narodu, tj. treba je ukinut.
Da li su kantoni u Svici nacionalisticke sklepotine? Da li je recimo jedna Skotska nacionalisticka sklepotina? Da li su na kraju krajeva sve drzave u Evropi nacionalisticke sklepotine?
Maraschino

Post by Maraschino »

dobar intervju koji daje mnoge odgovore i na nasa pitanja

Gregorijan: Zahtjevima za nezavisnost ili ukidanjem RS ruši se Dejton
Dragan Jerinić

22.02.2008 21:18

"Rezolucija koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u kojoj se spominje referendum je razlog za duboku zabrinutost. Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti BiH nemaju pravo otcjepljenja od BiH.

Ukoliko dovodite u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, dovodite u pitanje i postojanje Republike Srpske", kaže u intervjuu za "Nezavisne novine" prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

"Svima je poznato da građani RS osjećaju određenu zabrinutost u vezi s Kosovom i da će u vezi s tim biti posljedica. Ali prilično je zabrinjavajuće ono što se čuje od SDS-a i drugih stranaka, kao i nevladinih organizacija, a to je traženje proglašenja nezavisnosti ili pak referenduma u RS. I jasno je da su nasilni ili pak nedozvoljeni protesti uvijek razlog za zabrinutost", kaže Gregorijan.

NN: Kakve su Vaše procjene kako se situacija na Kosovu može preliti na BiH?

GREGORIJAN: Imamo kancelariju u Banjaluci. U kontakstu su s političarima i pratimo situaciju. Biće sastanaka s raznim nivoima zvaničnika u RS. Neki se dešavaju, neki će tek biti. Sljedeće sedmice u Briselu se održava sjednica Vijeća za implementaciju mira. Mislim da će i premijer Dodik biti prisutan. Ne znam hoće li biti baš na toj sjednici, ali u svakom slučaju biće u Briselu. I biće prilike da se sastanemo i razgovaramo.

NN: Smatrate li Vi da BiH u ovom trenutku treba razmišljati o priznanju Kosova kao nezavisne države?

GREGORIJAN: Prije nekoliko sedmica asistent sekretara za spoljne poslove SAD Den Fri jasno je rekao da se od BiH niti traži, niti očekuje da prizna Kosovo.

Isto tako je jako bitno da ljudi u RS znaju, oni koje zanima vladavina zakona, da su pitanja koja se tiču spoljne politike i priznavanja država nešto što se rješava u Predsjedništvu BiH, a ne u entitetu. Koliko je meni poznato, niko od političara u BiH ne insistira na priznavanju nezavisnosti Kosova. To je pitanje koje se uopšte ne poteže.

Međutim, treba naglasiti da sa zakonske tačke gledišta nema nikakve veze između onoga što se dešava na Kosovu i trenutne situacije u BiH. Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a 1244, koja se tiče Kosova, uvijek je predviđala da će doći do nekog novog statusa Kosova. Sada je odluka o tom statusu donesena. Što se tiče BiH, njen je i status i struktura definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ta struktura uključuje i RS, i upravo je putem Dejtonskog sporazuma RS priznata kao pravno lice unutar BiH, tako da bi napuštanje Dejtona, odnosno BiH, istovremeno dovelo u pitanje i položaj RS te bi nas vratilo u devedesete i sve strašne stvari koje su se tada desile.

Što se tiče međunarodne zajednice, nije upitna naša podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu. To znači da mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet države BiH i njenu strukturu koja podrazumijeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Isto tako bilo koji potezi ka ukidanju tih struktura bili bi jednako protivdejtonski, kao i oni potezi koji bi vodili ka nezavisnosti RS. I bez obzira na retoriku koja se čuje od nekih političara koja ni najmanje nije korisna, nema apsolutno nikakvih dokaza da bilo ko radi na ukidanju RS ili da postoji prijetnja koja bi dovela do ukidanja RS.

NN: Parlament BiH u srijedu je u prvom čitanju usvojio zakone o reformi policije. Da li je to dovoljno za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU?

GREGORIJAN: Potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji odluka je koju donosi 27 članica EU. Međutim, samo usvajanje zakona o reformi policije, a u skladu s onim što je dogovoreno u Mostaru, Laktašima i Sarajevu, značilo bi jedan ogroman korak koji bi omogućio razmatranje potpisivanja tog sporazuma.

NN: Kako komentarišete povlačenje SDA iz mostarskog dogovora?

GREGORIJAN: Mislim da je bitno da se ljudi fokusiraju na rezultat donošenja takvih zakona, a rezultat bi bio potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji. Znam mnoge ljude koji su na čelu SDA i znam da je njima bitna perspektiva BiH u EU. Zaista želim vjerovati da oni u krajnjoj liniji to neće dovesti u pitanje iz bilo kojih razloga. Nadam se da će naći način da omoguće donošenje tih zakona.

NN: To Vas pitam zato što se sljedeće sedmice održava sjednica PIC-a na kojoj će se raspravljati o budućnosti OHR-a. Nije li to pokušaj SDA da se ponovo zakomplikuje situacija u BiH, da se da još jedan argument za ostanak OHR-a?

GREGORIJAN: Ne mogu govoriti u ime SDA. Neuspjeh, ukoliko do njega dođe, u donošenju zakona o reformi policije još više će usporiti put BiH ka EU. Treba imati na umu da Savjet za implementaciju mira nije EU. PIC ne donosi odluke u ime EU, niti obrnuto. Naravno, ne sumnjam da će se i o tome razgovarati među članicama PIC-a, ali nije mi baš jasno koliko to može uticati na bilo kakvu odluku PIC-a.

NN: Kakvu odluku očekujete o ostanku OHR-a?

GREGORIJAN: Bilo je već dosta razgovora između visokog predstavnika i predstavnika zemalja članica PIC-a. Ja ne mogu predvidjeti koju će odluku donijeti Savjet za implementaciju mira, ali mislim da je stav takav da postoji dosta stvari koje treba da se urade prije nego što možemo smatrati da je Dejtonski sporazum u cjelini sproveden. Dosta od tih stvari nisu nove. Većina njih je starija i postoje u opticaju već pet godina.
Između ostalog, riječ je o rješavanju državne imovine. Naravno, tu je i Brčko. Tu još ima par bitnih koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se supervizija mogla smatrati dovršenom. Što se tiče PIC-a, različite članice PIC-a imaju različite stavove i o nekim drugim elementima koje je potrebno do kraja sprovesti kako bi se OHR mogao zatvoriti.

Međutim, takođe je jasno da ima dosta pitanja koja se mogu uspješno predati u ruke EU da ih ona rješava u ime međunarodne zajednice, tako da pravo pitanje za PIC trebalo bi da bude koje stvari mora uraditi OHR, a koje može uraditi EU i druge članice međunarodne zajednice nakon zatvaranja OHR-a.

NN: Znači, Vi ste za ostanak OHR-a?

GREGORIJAN: Ja sam za to da OHR što prije završi svoj posao. Da bi se to desilo potrebna je saradnja strana potpisnica Dejtona i kao i to da se one ponašaju u skladu sa zahtjevima Dejtona. Sasvim je jasno da bilo kakvi razgovori ili podrška nezavisnosti ili otcjepljenju RS, kao i ukidanju RS, ni najmanje ne podržavaju ideju zatvaranja OHR-a.
Uloga OHR-a upravo prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma je da smo mi u ulozi civilnog supervizora sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako se on i njegovo sprovođenje dovedu u pitanje, onda je jasno da nije vrijeme za nas da odemo.

NN: To Vas pitam zato što stranke iz RS imaju jasan stav da OHR treba da završi svoju misiju u BiH.

GREGORIJAN: Da bi se to desilo potrebna nam je njihova pomoć, jer RS blokira Sporazum o državnoj imovini. Takođe je jasno da se više može uraditi kada je riječ o saradnji sa Haškim tribunalom. Premijer Dodik ima dobru saradnju sa predsjednikom i premijerom Srbije i nadam se da je on od njih tražio da pomognu u izručenju preostalih bjegunaca. Takođe mislim da imamo još neke potencijalne krize koje bi mogle izbiti na površinu.

Sljedeće sedmice će biti godinu dana od donošenja odluke Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH protiv tadašnje Jugoslavije, sada Srbije. Sud je utvrdio da je Srbija prekršila odredbe konvencije o genocidu i tražio od Srbije neodložno izručivanje Ratka Mladića. Čak i na Balkanu ako se to nije desilo za godinu dana to se smatra kašnjenjem. Očekujem da će se u vezi s tim podići više buke. Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić već je to i najavio. To će ponovo podgrijati svu onu diskusiju o Srebrenici, tako da bismo se ponovo mogli suočiti sa jednim nizom kriza. Željeli bismo da do njih ne dođe.

Hoću reći da dužina ostanka OHR-a zavisi o tome koliko brzo će se sprovoditi ostale stvari iz Dejtonskog sporazuma i očigledno je da će strane potpisnice morati više da se angažuju u ispunjavanju sopstvenih obaveza u vezi s tim. Drugim riječima, ukoliko RS želi da odemo onda mora ispuniti svoje obaveze i zahtjeve iz Dejtona, umjesto što svoje vrijeme i energiju troši na delegitimizaciju OHR-a i Dejtonskog sporazuma.

NN: Vi ste veliki kritičar nekih političkih poteza Milorada Dodika. Često se čuju komentari da ste u ličnom sukobu s Dodikom...

GREGORIJAN: Ne znam šta mislite pod tim kad kažete da sam kritičar rada Milorada Dodika. Tu sam da bih poštovao Dejtonski sporazum i međunarodno pravo, a ako ljudi djeluju suprotno tome onda ću to i reći. Što se tiče Milorada Dodika, čovjeka kojeg znam već deset godina, ja sam više puta tražio od njega da jasno kaže da nema govora o nezavisnosti RS. Uostalom, to sam rekao i vlasniku vaših novina. Nažalost, do tih jasnih izjava nikada nije došlo. I kao rezultat toga mnoge stvari koje radi RS viđene su u kontekstu čiji je krajnji cilj otcjepljenje.
NN: Koje su to konkretne stvari da su vlasti RS radile na otcjepljenju?

GREGORIJAN: Pa recimo činjenica da ne možemo dobiti saglasnost kada je riječ o imovini odbrambenih struktura. To je nešto s čim se kasni već dvije godine.

NN: Ali su vladajuće stranke iz RS u parlamentu BiH glasale za zakone o reformi policije. Tu nema secesionizma već se radi o pozitivnoj stvari za BiH...

GREGORIJAN: Hajdemo se nadati da će se to i nastaviti. Moramo priznati da priča o nezavisnosti RS ne popravlja situaciju.

NN: Ja živim u Banjaluci. Ne osjećam da su baš ljudi nešto opterećeni razmišljanjem o otcjepljenju RS...

GREGORIJAN: Kao što sam i rekao, nema nikakve objektivne osnove da se smatra da je RS ugrožena. Upravo je zato retorika političara i nevladinih organizacija tako uznemirujuća. Pokazaću Vam skup izjava zvaničnika RS i Srbije od marta 2006. do novembra 2007. godine. Osamnaest stranica sitnih slova, citata ljudi koji traže nezavisnost, otcjepljenje ili pak raspad BiH Dakle, nije ništa izmišljeno. To su izjave za TV, novine, zvanične izjave, saopštenja, a kada je uz to SNSD 26. januara donio svoje zaključke koji faktički predstavljaju manifest za nezavisnost, otcjepljenje, morate razumjeti da postoji zabrinutost.
Ja ću zatražiti od Vas da nađete bilo kakvu izjavu nekog odgovornog međunarodnog zvaničnika kojom se potvrđuje da je RS na bilo koji način dovedena u pitanje. Uostalom, kao što i vi kažete bio sam u Banjaluci prije nekoliko sedmica. Nisam osjetio nikakvu nelagodu, nesigurnost kada je riječ o opstanku RS. Jedini koji govore o tome su političari.

NN: Ne želim da budem advokat političara iz RS, ali njihov stav više shvatam kao odgovor na stavove političara iz Sarajeva o ukidanju RS...

GREGORIJAN: Zašto to mora biti odgovor? Zašto se ne kaže da je to ono što i jest - protivdejtonska retorika i nezakonito. Zašto bi bilo koji odgovoran političar odgovorio na to, faktički tražeći da se vratimo u 1995. godinu kada je i samo postojanje RS bilo upitno. Ne mislim da je to način da se utvrdi opstanak RS. Štaviše, time se ona dovodi u pitanje. Mislim da bi bilo puno korisnije naći načine da se sarađuje unutar države čiji je dio RS i kroz te mehanizme doći do konačnog cilja, a to je članstvo u EU. Alternativna je potencijalno tragična. Nema nikakve realistične alternative.
Još jedna stvar koju bih istakao, a koja se odnosi na Kosovo i Srbiju... U jednom momentu u sljedećih nekoliko godina očekujemo da ćemo svi biti u EU i onda će granice u suštini biti beznačajne kada je riječ o svakodnevnom životu. Riječ je o potpunoj slobodi kretanja i o evropskim standardima koji će se primjenjivati svuda. Ako znate da je to konačni cilj, zašto onda u ovom momentu razgovarati o unutrašnjim granicama i pri tome rizikujući strašan nesporazum koji bi mogao dovesti do tragičnih posljedica.

Mislim da je sada pravo vrijeme da se ima na umu dugoročni cilj budućnosti ove zemlje i regije. Ta budućnost može biti jako svijetla. Jer kad se vozim u Brčko, Banjaluku vidim dosta primjera pozitivnog razvoja, pozitivnih događaja. To je rezultat brojnih reformi koje su sprovedene u posljednjih nekoliko godina, a koje su otvorile ekonomske perspektive BiH. Ne mogu a da se ne otmem utisku da političari u cijeloj zemlji sami žele da održavaju osjećaj konflikta, umjesto da se fokusiraju na pravo rješavanje problema. I koriste jedni druge kao izgovore za sopstveno ponašanje. Velike vođe, ljudi koje zovemo državnicima, su ljudi koji su u stanju izdići se iznad svega toga, jer su u stanju vidjeti budućnost. Nažalost, ovdje nemamo takvih ljudi.

NN: Hoće li međunarodna zajednica pogurati proces ustavnih promjena?

GREGORIJAN: Pozitivna je stvar što se lideri svih velikih stranaka slažu i kada je riječ o potrebi za ustavnom reformom. Nažalost, oni se nisu ni najmanje primakli ideji kako bi taj ustav trebao izgledati.

Mislim da je potrebno najprije postići nivo političke zrelosti i mirne političke atmosfere kako bi se ti razgovori omogućili. Nažalost, meni se čini da ima političara iz svih grupa koji vjeruju da je jedini način da se to postigne putem stvaranja krize.

NN: Znači, Dodik nije jedini krivac...

GREGORIJAN: Ne. Naravno da nije. Ne možete na političkoj sceni BiH naći baš puno ljudi poput Tomasa Džefersona ili Džordža Vašingtona.

Nisam rekao da u RS vlada medijski mrak
NN: Nedavno ste izjavljivali da ste zabrinuti stanjem demokratskih i medijskih sloboda u RS. Šta ste konkretno podrazumijevali pod tim?

GREGORIJAN: U saopštenju za javnost koje smo izdali govori se o podršci koju SAD, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i OEBS daju medijima u RS. Potom smo čuli da su određeni pojedinci izrazili zabrinutost. Rekli smo da ćemo o toj zabrinutosti razgovarati s nadležnim organima RS. Reakcija na taj sastanak fokusirala se na to što je Rajko Vasić rekao, lažno me citirajući, da sam govorio o medijskoj tami i torturi. Tako mene oko šest sedmica nakon toga sastanka stalno napadaju i lično i profesionalno u svim medijima RS, uključujući vašu redakciju. Zovu me lažovom, kukavicom, plaćenikom. A sve je to zbog nečeg što nikad nisam ni rekao, tako da pretpostavljam da nikad nećemo zasigurno znati da li ima medijske slobode u RS, jer nikad nisam bio u prilici da razgovaram sa zvaničnicima RS o onome što su nam ti ljudi rekli. No, kao što je sam premijer Dodik rekao, to je pitanje kojim se bavi OEBS i njegov specijalni predstavnik za slobodu medija. On dolazi u BiH u sljedećih nekoliko sedmica. Mi se nadamo da će on razmotriti situaciju u cijeloj zemlji kada je riječ o medijima, a ne samo u RS.

Zaista bih apelovao da pogledate naše originalno saopštenje za javnost, a ne ono šta su drugi rekli o tome. Takođe mi je skrenuta pažnja na to da jedna fraza koju mi u engleskom koristimo "pas čuvar" je nešto što se ne može tako fino prevesti na vaš jezik. Na engleskom je to termin koji se koristi u pozitivnom smislu. Možda bi bolji izbor riječi bio "čuvar". U svakom slučaju, to nije bio osnovni razlog za nesporazum.

NN: Uređujem medij koji ima sjedište u Banjaluci, a imamo redakciju i u Sarajevu. Lično sam inicirao da Udruženje novinara BiH organizuje raspravu o stanju u medijima da novinari u BiH sjednu i razgovaraju. Smatrate li da postoje medijske neslobode u RS, da je nekom zabranjen pristup medijima?

GREGORIJAN: Ne. To nikad nisam rekao. Nikad nisam rekao da ljudi nemaju pristup medijima. Ono što sam ja rekao je da smo čuli zabrinutost većeg broja pojedinaca o tome kako ih tretiraju zvaničnici RS. Naš razgovor s tim ljudima nije se ticao njihovog pristupa lokalnim medijima. Ideja o tom sastanku rodila se u decembru, nakon ubistva gospodina Vukelića. Možda je samo plod nesrećne koincidencije što je taj sastanak održan dva-tri dana nakon navoda u federalnim medijima o postojanju tzv. crne liste. Na našem sastanku nije se razgovaralo ni o kakvoj crnoj listi, nego o postupanju organa vlasti prema tim pojedincima u skladu s onim što su nam oni rekli. Ono što sam ja od svih njih čuo je da postoji jedan konzistentan i vrlo sličan način ponašanja prema svima njima. Reći ću vam isto tako da neke ljude koji su bili prisutni na tom sastanku ne bih smatrao svojim prijateljima. To su ljudi koji su u prošlosti bili vrlo kritički raspoloženi kad sam ja u pitanju. Ali svi su ispričali jako dosljednu priču. Moram reći da me je jako iznenadio napad na mene od strane medija iz RS, što je nažalost za posljedicu imalo to da je potvrdilo dosta ovih navoda koje su mi ovi ljudi ispričali. Zašto sam baš ja izdvojen za takve napade? Jedino što mi može pasti na pamet je da ja na neki način predstavljam prijetnju. Ne vidim zašto bi to bilo tako. Već dugo sarađujem i produktivno radim sa ljudima u RS. To i dalje radim.

NN: Jedan dio ljudi koji su bili na sastanku s Vama koristi medije koji izlaze u Sarajevu da napadaju bezobzirno prvenstveno "Nezavisne novine" i RT RS, da su u stvari dio nekakvog medijskog mraka...

GREGORIJAN: Mi smo se nekada sastajali s liderom opozicije koji se zove Milorad Dodik, a i sa vlasnikom "Nezavisnih novina" Željkom Kopanjom. I zbog toga su nas jako kritikovali SDS i radikali. Postavljali su pitanje: "Zašto se nalazite s njima?", "Zašto ih slušate?". Uostalom Vi kao profesionalac znate da je riječ o principu. Nije pitanje da li vam se neko sviđa, nego da li su to ljudi iz vaše profesije i kojima se dopušta da rade čak i ako se ni najmanje ne slažete s onim što govore. Onda se postavljaju dva pitanja. Prvo, ja bih očekivao od novinara iz BiH, uključujući i one iz RS, da stanu u odbranu takvih ljudi, kao profesionalci. Dakle, to je ono glavno što želim reći. Vi ste dio jedne profesije i trebali biste stati u odbranu tih ljudi.

I još bih nešto rekao... Tiče se i Dodika i medija u RS. Vi ste dovoljno jaki da se oduprete tim napadima. Premijer Dodik ima podršku koja prelazi 80 odsto. Zašto njega brine šta ti ljudi govore? Zašto troši vrijeme na to? Zašto ide na TV i prijeti da će ih pretući? On je u prilici da preko toga pređe s osmijehom. On je premijer i treba da se izdigne iznad toga. Znam ga već deset godina i znam da to može.
Ridjobrki

Post by Ridjobrki »

"...Dodik je istakao da je RS trajna kategorija čija se budućnost mora zasnivati na dijalogu i međusobnom uvažavanju..."

Image

http://ridjobrki.blogger.ba/
cogni

Post by cogni »

Tarikh1 wrote:
To je jedna katastrofa, uzmete cinjenicu da ako zelite nesto napraviti neki posao, uslovljavaju vas da tamo napravite poslovnicu, da vodite tamo knjige i da poslove sklopljene tamo , da se racunaju tamo, tj. da se porez ubire tamo. Bas prave drzavu u drzavi. Iz takvih primjera se vidi, sta RS radi, i sta joj je cilj. Nema slobodnog trzista, pogotovo sad ovi noviji zakoni finansijske prirode, i odluke i pravilnici agencije za bankarstvo RS.
To je katastrofa.
To nije katastrofa vec cista racunica. Oce ljudi da se porez placa njima. Nisam sretao puno slucajeva da se neko dobrovoljno odrice novaca.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Da li su kantoni u Svici nacionalisticke sklepotine? Da li je recimo jedna Skotska nacionalisticka sklepotina? Da li su na kraju krajeva sve drzave u Evropi nacionalisticke sklepotine?
Kantoni u svici nisu pravljeni genocidima i etnickim ciscenjima...

znam reci ces pa ognjem i macem su stvarane sve drzave u svijetu...pa sto se to nebi dozvolilo i srbima...zato sto su turci usli u srbiju sa 150 pravoslavnih crkava u istoj a kad su izlazili bilo preko 300 crkava...zato sto ni hitler nije rusio vjerske objekte ko velikosrbi..zato sto ni hitler nije mijenjeo imena gradiva i drzava kao velikosrbi....zato sto ni Ausvic nije imao kapacitet pogubljenja 8000 ljudi za tri dana....eto zasto
bossfaria

Post by bossfaria »

Jao koji kreten i seljak ovaj Dodik :roll: Oj zemljo Bosno!
Last edited by bossfaria on 23/02/2008 01:02, edited 1 time in total.
zemo_online

Post by zemo_online »

Ridjobrki wrote:"...Dodik je istakao da je RS trajna kategorija čija se budućnost mora zasnivati na dijalogu i međusobnom uvažavanju..."

Image

http://ridjobrki.blogger.ba/

Brcko je distrikt,zar ne?
cogni

Post by cogni »

Šandor wrote:Sa srpskom stranom nema dogovora.
Gdje si ti vidio zelju da se dogovara sa Srbima? Isto tako Srbi kazu da sa bosnjackom stranom nema dogovora. Kome da vjerujemo?
Srbi blokiraju sve.
Odsustvo dogovora je sustinski problem, ko je formalno sta predlozio ili blokirao je beznacajno. Moze se na stvari gledati sa drugog ugla, Bosnjaci blokiraju sve, dajuci prijedloge koji su Srbima neprihvatljivi.
Ridjobrki

Post by Ridjobrki »

Naravno, al' haj' ti njima objasni....
cogni

Post by cogni »

zavrzlama wrote:
Kantoni u svici nisu pravljeni genocidima i etnickim ciscenjima...

znam reci ces pa ognjem i macem su stvarane sve drzave u svijetu...pa sto se to nebi dozvolilo i srbima...zato sto su turci usli u srbiju sa 150 pravoslavnih crkava u istoj a kad su izlazili bilo preko 300 crkava...zato sto ni hitler nije rusio vjerske objekte ko velikosrbi..zato sto ni hitler nije mijenjeo imena gradiva i drzava kao velikosrbi....zato sto ni Ausvic nije imao kapacitet pogubljenja 8000 ljudi za tri dana....eto zasto
Ne bih sada mjenjao temu i ulazio u to kako je koja drzava nastala i sta se sve desavalo kroz povijest. Govorili smo o tome kakve su sada ti kantoni.

RS svakako ima veliku mrlju zbog svih zlocina koji su pocinjeni u procesu njenog nastajanja, i duzna je da ima daleko posteniji odnos prema tim zlocinima, kao i prema zrtvama. Ako treba mogu to u svakom postu da ponovim.
pitarozder

Post by pitarozder »

cogni wrote:
Šandor wrote:Sa srpskom stranom nema dogovora.
Gdje si ti vidio zelju da se dogovara sa Srbima? Isto tako Srbi kazu da sa bosnjackom stranom nema dogovora. Kome da vjerujemo?
Srbi blokiraju sve.
Odsustvo dogovora je sustinski problem, ko je formalno sta predlozio ili blokirao je beznacajno. Moze se na stvari gledati sa drugog ugla, Bosnjaci blokiraju sve, dajuci prijedloge koji su Srbima neprihvatljivi.
ja dobro si ... bosanci ne daju da se farhadija napravi u banja luci ... bosanci ne daju ljudima da se vrate na svoje ... bosanci skrivaju ratne zlocince ... ma citava lista ima o yebenim bosancima i nemogucnoscu dogovora sa njihove strane ... ja i zaboravih te pitat ko ono veto udari za sprovedbu oderdbi medjunarodnog suda pravde ? ... bice da je bosanac zlocinac , pleme mu njegovo :x :x :x :x
Irm@

Post by Irm@ »

gledala sam sinoc nekad kasno na PTC njihov Dnevnik 3... i nakon silnih govorancija politicara sa skupa u Beogradu... objavili su sadrzaj deklaracije koja je potpisana NSRS-u... doslo mi je da povratim...
ja ne razumijem do u tancine o balkanskoj teritorijalnoj historiji... ali koliko znam Kosovo je nekad bilo nezavisno...a Republika Srpska nije nikad... Bosna postoji vijeke vijekova...
a oni samo mogu sanjati o otcjepljenju... :x
Post Reply