ZAKON O NOŠENJU MARAME PRIMIJENIT ĆE SE U FRANC. OD ČETVRTKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za zakon kojim se zabranjuje nosenje marame u skolama?

Slazem se
15
22%
Slazem se, zabranili su i nosenje jevrejskih kapica i velikih krstova
17
25%
Boli me ku*ac
7
10%
Ne slazem se, to je diskriminacija
17
25%
Ne slazem se, to samo govori kakav je odnos Francuske prema Islamu i muslimanima, zakon je uperen protiv Islama
13
19%

Total votes: 69

Ivy

Post by Ivy »

LudoALudjiJA wrote:
Ivy wrote:Fatate se marame. Obicnog komada krpe koji je na kraju krajeva licni izbor jedne muslimanke, a ne brine vas to sto ZENE nemaju pravo glasa, ne smiju voziti auto ili skolovati se [osim za doktorice i uciteljice] u Saudijskoj Arabiji? TO JE VALJDA OK?

ZABOGA!!! :x :x :x

Zlato, svaka cast!
kad se tema zove npr. "susret petog kola Zeljo-Orasje", onda je malo besmisleno pricati o nastanku fudbala u Engleskoj prije stotinjak i kusur godina, a da se ne otvori nova tema, zar ne, ivy?
Besmisleno pricati o zakonu jedne ali NE i druge zemlje? Zasto bi ZENE u Saudijskoj Arabiji bile nesto drugacije od onih u Francuskoj?! HALO, osnovna ljudska prava! Ma daj molim te, uozbilji se...i ako ti se sve svodi na fudbal, tesko tebi! :?
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

besmisleno na OVOJ temi, koja se zove tako kako se zove (zar su bas toliko sitna slova?)...a ako mi se sve svodi na fudbal, onda tesko mojoj zeni, a ne meni :D
zlata

Post by zlata »

Ivy
Kroz komentare mozes vid'it' da OCEKIVAJU slobodu i ravnopravnost u Francuskoj, a ne u Saudijskoj Arabiji. Digli su bolan ruke od petro-pustinjskih drzava.

Znaci...treba im francuska "sloboda i demokracija" KAD je ONI ZELE, k'o da je PRAVDA svedski stol. Ali iz iskustva u Sj.Am..mogu ti reci da kad dodje stani-pani...politicki, lakse se "sporazume" sa kriscanskim i ekonomskim desnicarima, nego sa gradjanski-orijentiranim muslimanima.

To se isto dogadja u BiH..gdje su jedva docekali da katolici krenu prvi sa krizevima i popovima...PA DA MOGU I ONI....U SKOLE. Izgovor je..."kad mogu oni...mozemo i mi"....(pridruzit' se rusenju gradjanske drzave i laicnog skolstva). Najprije skolstvo...onda sve drugo redom...i ode drzava u PM.

Ovdje gdje sad zivim...imamo slucaj Bin Ladinovih slijedbenika. Kad dodje stani-pani...eto ih namah na "dekadentni zapad"...traze PRAVA...pasose...lijecenje, sve ostalo sto ih slijeduje...ALI...kad treba raspravljati o suzivotu sa ovim "dekadentnim zapadnjacima"...zele drustveni aparthhajd. Nista NE VALJA!
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Ja mislim da se ničim ne može opravdati takva jedna zabrana, koja faktički stavlja vjerske običaje u isti koš sa regulativama tipa zabranjeno pušenje u školama ili unošenje vatrenog oružja i sl. Mislim da su se Francuzi obrukali sa ovim zakonom :roll:

Drugo je pitanje, koje potencira Žak Širak, da li oni tim djevojkama u stvari pomažu da se oslobode nametanja i pritiska iz njihove okoline da rade stvari koje im ne odgovaraju ali su eto po Islamu..pa moraju. U svakom slučaju takva jedna ideja bi i bila plemenita ali nije na državi da takvom zakonskom regulativom to uređuje..to bi, po mom mišljenju, bilo kao kad bi se donio zakon za suzbijanje nasilja u porodici po kojem bi muškarac morao imati vezane ruke non stop, u prisustvu svoje žene..jer ko zna možda je i on sileđija. Drugi kontra argument takvij tezi je da postoji ogroman broj mladih Muslimanki u Francuskoj koje ne nose hijabe i koje su u potpunosti prihvatile zapadnjačku kulturu Hip-Hopa, farmerki i sl. Ali mislim da je njima isto toliko trn u oku i odnos francuskih Jevreja prema društvu..Oni, Francuzi, valjda očekuju da svi koji dođu ili su rođeni u Francuskoj moraju da nose one smiješne francuske beretke, sviraju harmoniku i loču vino po cijeli dan...a to je nešto što se neće desiti.
Mislim da ovo dovoljno govori o zapadnoj demokratiji koja se bazira na principu sva sloboda zagarantovana ali ako izgledaš kao ja, ili se furaš na mene..sve što je drugačije nevalja. Al' bolji su od nas..barem nije zijanilo 250.000 ljudi :-)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Ahmede

uglavnom se slazem s tobom, samo da dodem nesto sto je neko vec jako fino rekao, a sto mislim da je ovdje stvar od sustinske bitnosti: muslimankama je hidzab farz, stroga i neizostavna duznost, a ne dio folklora, tradicije, obicaja, mode
ding-dong

Post by ding-dong »

Svaki je vlah isti,bio on na Palama ili u Parizu. :D :D :D
Eno gledam i na moru zabranilo nosenje mahrame zenama.Sve ih tjera da se na plazama skidaju,haman pa dibidus :D :D
Pred kijamet svaki alamet :D :D :D
Ahmed.ibn.Fahalan

Upravu si..samo nisam htio da pametujem o Islamu..jer su me, valjda zbog nicka, prozivali par puta :D
airwing

Post by airwing »

Edit wrote:Izreceno ovdje nekoliko puta, da je nosenje marame "obaveza" svake muslimanke, i da je zabrana nosenja marame negiranja mogucnosti da bude muslimanka.
A ja mislila, da je to stvar njezinog izbora?? Tako ste barem tvrdili na nekim drugim temama.
Edit, dužnosti muslimanke su nošenje isamske odjeće van svoga doma ali i obrazovanje ličnosti kao nosioca familije i odgoja kako sebe tako i budućih generacija. Ja ovdje ne nalazim kontradiktornost.
air: Nešto slično su Bošnjakinje preživjele od komunjara-kada je zabranjeno nošenje islamske odjeće, muslimanke Bosne su ostajale van svih društvenih tokova a mnogi su zabilježeni primjeri odsustva muslimanki iz društva uopće.
Izmedju zahvaljivanja za nesto sto je bilo, a sto nisam trazila - vidi post, i negiranja da je uopce bilo, nadjite neku sredinu, molim vas.... Jesu ili nisu muslimanke imale pravo da se skoluju, i jesu li bile iskljucene iz drustva ili ukljucene u njega?
Bile su klasično ekspropricirane jer bez islamskog odjevanja muslimanka ne izlazi u društvo. Već sam rekao da je time žene vjernica izbačena iz društva na najgrublji način i prisiljena da bira između vjere i društvenog angažmana. Mnoge su naše nene tako ostale robovi komunizma da bi robovale Bogu!
ne zaboravi da je medresa u sarajevu postojala davno prije nego su marx i engels u planu bili.... ... a od kada su se i zene skolovale u toj medresi???[/qoute]

Od 1537e, od kada je i osnovana ova škola.

Zao mi je zbog tvoje tetke, kame, ali to je bila sudbina prosvjetnih radnika i ljekara, svih nacionalnosti. Bili su uredbama prerasporedjivani tamo gdje je trebalo. Po obicaju nista nisi dokazao takvom tvrdnjom. A to, da se na poslu nisu smjela nositi vjerska obiljezja, tacno je. Mogu ti i ja izvuci primjer otpustanja zbog kriza na lancicu.
Zakon o skdanju feređe/zabrani nošenja šamije, nije zabranio krst i križ već konkretnu nošnju-nošnju muslimanke.
Moja susjeda u ovoj dalekoj zemlji...je svojoj curici nabila hidzab vec u 5-oj godini. Tako je isla u vrtic. Ide i u drzavnu skolu. JEL'TO ISLAMSKI? Cini mi se...DA NIJE?
Jeste Zlato islamski, i to ti je već XY puta objašnjeno općepoznato pravilo o oblačenju muslimanki i muslimanke nose spomenute mahrame od svoje polne zrelosti što je danas neka granica od 12-14 godina. Dakle djete od 5 godina ne nosi ni šamiju ni haljinu do zemlje. Ono što može biti slučaj jeste lijep primjer navikavanja djece od 10-12 godina na tzv. hidzab tj. šamiju i dugu odjeću. Šta dijete od 5 godina radi sa šamijom pitaj roditelje.

Posto je u Etiopiji "Islamski" obicaj OBREZIVANJE zenske dijece...predpostavljam da je i TO ceka.
Nekorektno je mješati plemenske, nacionalne i ine običaje sa vjerskim propisima. Da li je to elementarno nepoznavanje religije ili zluradost u usporedbi-ne znam.

Kod mene ce dobiti kredibilitet kad STANU za obranu PRAVA muslimanskih ZENA...UOPCE...a ne za obranu PRAVA DJEVOJCICA da nose samije u skolama.
Irelevantno je da li se tebi lično dopada određeni vjerski propis i njegovo implemenitanje kroz ma koje društvo-Ovdje je relavantno da se obespravljuju muslimanke koje moraju birati između vjere i društva. Ja unaprijed znam njihov izbor, ali me kao muslimana boli da se "Francuska stoljetna demokratija" ovako grubo poigrava sa sudbinom stanovništva kojeg načelno želi "implementirati u demokratsko društvo"
Sestra mog bivseg profesora sa fukluteta je bila ambasadorka Danske u Iranu. Morala je nositi rubac. MOZDA JE KRAJNJE vrijeme da ZAPAD UZVRATI ISLAMSKIM FUNDAMENTALISTIMA NA ISTI NACIN. NATJERATI SVE....ICI GOLE GLAVE
Pokušavaju očito Zlato ali vjera je najjači mehanizam u čovjeku, a duša najjače oružje protiv ma kakve sile i nametanja.

Takav fašistički metod su spomenute komunjare jednom i ovdje primjenjivale. Ovdje se to sigurno više nikada neće desiti, bar dok postoji dovoljno trezvenih muslimana i muslimanki.

No zapad je vlasnik svoje kuće ali je zanimljivo da se novim pravilima kuće nekada povinuju i aminuju njeni gosti poput tebe negoli sami zapadnjaci. Tada je to slika jedne bjede duha i otuđenja od vjere. Vrlo žalosno.

To se isto dogadja u BiH..gdje su jedva docekali da katolici krenu prvi sa krizevima i popovima...PA DA MOGU I ONI....U SKOLE. Izgovor je..."kad mogu oni...mozemo i mi"....(pridruzit' se rusenju gradjanske drzave i laicnog skolstva). Najprije skolstvo...onda sve drugo redom...i ode drzava u PM.
Šta ovo treba značiti?

Opet lična frustracija?

:-? :-?
zlata

Post by zlata »

Mozda je prepotentno od zapadnjaka...ALI...mislim da direktno i indirektno najavljivaju Islamskom svijetu...da je krajnje vrijeme i islamskog vijerskog reformizma. Taj proces se u Iranu...odvija prirodnim tokom...I BILO BI KRIMINALNO od Bush-a...ako ga prekine vojnim nasiljem...inace...bit'ce presjecen jedan prirodan proces modernizacije jednog islamskog drustva.

Ako je paralela Inkviziciji i kontrareformi bila Talibanski Afganistan...onda je ocito da islamski svijet sad prezivljava TESKE trenutke...i slucaj rubaca u Francuskoj je samo simptom toga. Problem nije samo francuski antiislamski sovnizam...problem je i islamski radikalizam...koji se sukobljava sa modernim zivotom...ali na francuskom tlu.

Rubac, mahrama, marama, samija, hidjab...su samo SIMBOL improviziranih kontrareformi u islamskom svijetu, i naseg produljenog iscekivanja tog islamskog "preporoda" u suvremenijem izdanju. Ne mozemo mi u modernom PLURALISTICKOM drustvu, SKLADNO slijediti ZAKONE koji su propisani za 7-o stoljece. Ocito...nas'o se je neko, ko je rek'o DOSTA. BASTA! Chirac!

Nisu ni Pape digle ruke od svoje moci bez sukoba sa gradjanskom drzavom...TAKO da sumnjam da ce islamisti tek tako dici ruke od svojih pretenzija.

DAPACE..Zele iskoristiti gradjansku demokraciju...za pravo propagiranja svojih ekstremizama....I PRVOM prilikom....KAO STO SE DOGODILO U IRANU...sjebat'ce i pluralizam i demokraciju...U IME BOGA.

I to nije samo slucaj sa islamistima. Vecina hodza i popova PATE za VECOM ulogom u politickom i drustvenom zivotu. Amerika se i danas dan boci sa kriscanskim fundamentalistima.
zlata

Post by zlata »

AIRWING

Ne patim od licnih frustracija..niti od otudjenja duha...NEGO...zivim u 21-om stojecu...a NE u Saudijskoj Pustinji prije 1000 godina. Ne puse mi pustinjski vjetar u oci...ne pece me sunce...Nemam razloga za takvo oblacenje. Kad mi je ledeno...oblacim se kako treba. Kad me pece sunce, sklonim se u hladovinu.

Osim toga...SMATRAM da se dostajanstvo i obraz jedne zene ne nalazi u taracu na glavi.
Ahmed.ibn.Fahalan

Ti si u svim ovim svojim postovima stavila znak jednakosti između Islamista=Fundamentalista=svih Muslimana. U svojoj argumentaciji koristiš Inkviziciju i porediš je sa Talibanima..sa čim se slažem..ali onda u slijedećoj rečenici opet stavljaš znak jednakosti i kažeš da Islam ima veliki problem i da ga treba riješiti. Znači, koristeći dedukciju ja zaključujem, ti izjednačavaš Inkviziciju sa svim Muslimanima koji praktikuju Islam.
Imam još nekih primjera ali mislim da bi bili suvišni..mislim da ti je jasno gdje ja vidim problem..nažalost ne vjerujem da si i ti sama nadošla do istog jer ne bi iznosila takve zaključke :roll:
airwing

Post by airwing »

zlata wrote: Ne mozemo mi u modernom PLURALISTICKOM drustvu, SKLADNO slijediti ZAKONE koji su propisani za 7-o stoljece.
Zlato, ne sljedite ih vi. Sljede ih vjernici i vjernice. Oni traže samo da se njihovo pravo demokratski poštuje u načelno demokratskoj sredini.
Ahmed.ibn.Fahalan

I ako mogu da te zamolim, pošto vidim da vjera na tebe nema nikakvog uticaja, da prestaneš sa upotrebom pogrdnih izraza kao što su otirač za glavu..jer to nekoga ipak vrijeđa..a to pravo, da se nekog vrijeđa, mi na ovom forumu nemamo.
BECHO

Post by BECHO »

Djevojke i djevojcice tj. skolarke koje nose samije po meni ne mogu bas imati "normalno"skolovanje ako idu u drzavne skole! Zbog cega? Zato sto se razlikuju od vrsnjakinja (pogotovo ako su u manjini), onda krse i pravila ponasanja svoje vjere jer npr. moraju prisustvovati casovima fiskulture kakvi opet podrazumijevaju tijesnu odjecu, nago tijelo i sve ono sto nije po islamskim propisima etc. etc.! Zasto ne pohadjati nastavu u privatnim skolama gdje bi im te mogucnosti sa sigurnoscu bile dostupne? Tako nesto zidovi/jevreji praktikuju vec godinama i nevidim zbog cega bi se pravila razlika izmedju njih i ovih? A s druge strane, mozda bi bilo prihvatljivije sacekati da djeca odrastu i da bez dodatnih problema zavrse svoje skolovanje (jer sigurno imaju dosta uobicajenih) pa tek onda da same odluce da li ce se oblaciti po muslimanskim propisima ili ne!

Uostalom, jel pise igdje u casnom Kur'anu da je grijeh NE NOSITI maHramu??? :?
zlata

Post by zlata »

Dragi Falahan

Ne radi se vise SAMO o Islamu.
Radi se o militantnom politiko-ideoloskom Islamu. Radi se o hidzabu kao orudjem zenske opresije. Mnoge..koje ja znam..su pocele nositi rubac tek kad su iznosale bikinije i minice...i sad nam ostalima drze lektire o skromnosti i farzu. Njih niko nije bark'o...ni prije...ni poslije samije. One, cesto namecu nekakvu moralnu superiornost.

Imam DEBELO iskustvo sa Islamistima i fundamentalistima. Nikad necu zaboraviti dan kad sam pohadjala casove o Islamu na jednom univerzitetu. Nije bilo u dzamiji. Bio je to studentski klub...osoba koje je zanimao Islam

"Hodza" mi je odrz'o lektiru...kako cu "postati kurva"...tako obucena. Nosila sam suknju bas ispod koljena...i zategnutu majicu dugackih rukava. Bila sam mlada. Druga vijernica (u komplet hidzabu) je bila sokirana kad sam joj ispricala sta je Indijanac rek'o. Odgovorila je..."da, to je taj isti koji je ostavio zenu u Indiji...i ode samo jedan put godisnje da joj napumpa jos jedno dijete".

On je bio moj "sudac". A koje su to zene koje bi njemu mogle suditi...JERBO...CITAV ISLAMSKI ESTABLISMENT JE SASTAVLJEN OD MUSKARACA. ZENE SU IZNIMKA.

Zato jos podrzavam STROGU podijelu drzave i crkve. Sve ostalo...je koketiranje sa mogucim ekstremistima. Hvala Bogu...vec ih ima dosta i iz redove ekstremne lijevice i desnice...ne trebaju nam jos iz crkava i dzamija. Gradjanska drzava je vrlo OSJETLJIVO BICE. To je rat u Bosni citko dokaz'o...i k'o jos koketira sa klerikalizmom je ILI FANATIK ili narcisoidno bice....bez kolektivne svjesti...i jos gore...bez "povjesnog sjecanja".

Taj isti ISLAMSKI ESTABLISMENT je sutio...kad je hodza u mojoj carsiji, davno jos prije Drugog Svjetskog Rata...napad'o oceve..."sto salju kceri u "Vlaske" skole. Zbog takvih hodza...i Islamskog Establismenta koji ima VAZNIJE interese od zastite zena...TREBA nam JAKA GRADJANSKA DRZAVA...da nas zastiti od NAS.
sarr

Post by sarr »

Dopao mi se komentar “kad se tema zove npr. "susret petog kola Zeljo-Orasje", onda je malo besmisleno pricati o nastanku fudbala u Engleskoj prije stotinjak i kusur godina”
Francuski zakon je fasistoidan, segregacijski i nedemokratski !
Koliko je meni poznato hidzab nije religijsko obiljezje vec “nacin zivota”. OBAVEZAN za zenu Muslimanku, ali isto tako STVAR IZBORA jer Musliman (prevod rijeci je Vjernik) se ne radja vec postaje. Biti Musliman i zivjeti po nacinima i pravilima Islama je licna stvar pojedinca (kao uostalom i svih religija).
Hvatate se Saudijske Arabije (koja je po svim demokratskim nacelima i principima zemlja prisile i tiranije). Poredite je s Francuskom (G7 zemlja, clanica Vijeca Sigurnosti i tzv. Lider na podrucju demokratije) koja donosi zakon “zabrane”. U isti kos trpaju jarmulku (takodjer stvar licnog izbora) i “velikog kriza”. Zanima me kako bi izgledalo da su donijeli zakon “malog hidzaba i male jarmulke”. Kriz je simbol. Davidova zvijezda je simbol. Polumjesec i zvijezda je simbol. Hidzab i jarmulka su nacin zivota.
Na moju srecu zivim u drzavi koja je demokratska (bar kad je u pitanju unutarnja politika). Jedna od kolegica na fakultetu (koji je drzavni) je studirala i diplomirala pod nikabom. Bilo je malo cudno u pocetku. I da, vecini nas je njen stil oblacenja bio cudniji od kolege koji je svake sedmice bojio kosu u razlicitu flouroscentnu boju. Nakon vrlo kratkog vremena je prestalo biti cudno. Ta mlada zena je odabrala nikab (pokriveno lice, sake, svi dijelovi tijela) na protivljenje svoje porodice. I to je nije sprijecilo da diplomira medju 5 najboljih, da vec u toku studija otvori privatnu firmu i da uspjesno posluje. Jos dvije koleginice pod hidzabom su diplomirale i pronasle posao jednakom brzinom kao i mi ostali, a da im pri tome niko nije postavio pitanje o odjeci. Imala sam i kolege s jaramulkama, i sa dastarima, itd; sve postalo normalno do prvog ispitnog roka. U toku studija pocesto sam iskoristila udobnost iznajmljenog bazena samo za zene iako nisam Muslimanka i iako ne pratim bilo kakav kodeks oblacenja. (na razocarenje pojedinih “glasnogovornika” na ovoj temi, one ne zahtijevaju da im fakultet napravi bazen. Udruze se i zakupe ga).
Izabrala sam idem na fitnes u klub koji je samo za zene i koliko mi je poznato nijedna od zena u tom klubu nije muslimanka. Da, ja sam izabrala za ljekara zenu. Osjecam se slobodnije i prijatnije pred ljekarima zanskog roda. Normalno za osobu zenskog roda, ali po nacelima diskutanata na ovom forumu vjerovatno ne bi bilo da sam kojim slucajem muslimanka i da zivim po nacelima islama.
Zalosno je da se tokom ove teme najvise bune “zene” za koje pretpostavljam da nose muslimanska imena u stvarnom zivotu. To sto se vi izabrale da zivite jednim nacinom zivota ne daje vam za pravo da ismijavate nekog ko je izabrao drugi nacin zivota, i da se jos pravdate modernizacijom i “nametnutim maramama” za te zene. Vecina ih je izabrala marame (iz ovog ili onog razloga) i zabranom nosenja hidzaba problemi koji postoje u vec getoriziranom francuskom drustvu samo ce postati dublji.
Zabranom hidzaba u javnim skolama tim se mladim zenama uskracuje pravo na skolovanje (Koliko mi je poznato privatne skole kostaju, i koliko mi je poznato u francuskoj nije pretjerano razvijen sistem privatnih univerziteta ili stipendija).
Francuski zakon se direktno kosi za internacionalnim zakonima slobode ispoljavanja i prakticiranja religije, i iskreno se nadam da ce pred internacionalnom zajednicom snositi sankcije.
U ovom momentu sretna sam da zivim u zemlji koja je jos uvijek demokratska i koja svakom dozvoljava da prakticira svoju religiju. Ova drzava je napravila segregaciju crkve i drzave, a da pri tome nije zabranila ljudima da prakticiraju religiju i zive u skladu s obicajima njihove religije.
Osim toga, ako vas zanima sta pametniji, iskusniji i neutralniji imaju da kazu na ovu temu preporucujem da posjetite stranice Helsinskog Komiteta za Ljudska Prava i procitajte njihov komentar na ovaj zakon koji treba da potpomogne “integraciju” manjina.
zlata

Post by zlata »

Eh draga moja Sarr
Taj Deluxe Islam...koji si ti doziv'la na zapadu...nije realnost vecine muslimanki svijeta...koje zive u ideoloskoj, spolnoj, vjerskoj, i ekonomskoj represiji. Razlog njihove represije nije samo neokolonijalni status njihovih drzava...nego i zaostakluk njihovih vjerskih zajednica.
Tvojoj kolegici sa fakulteta je zapadni pluralizam omogucio taj izbor i slobodu...a ne hodze i popovi..niti nikakva Islamska utopija...kao sto su nekad zamisljali da ce biti Iran. Kakav izbor moze imati 12-o godisnje dijete?
violentjack

Post by violentjack »

Ivy stvar je u drustvu i njihovim koncepcijama sta treba i sta ne u ovom modernom svjetu?

Evo dajem ti primjer Tunisa

Tamo zene ne samo da nose mini-suknjice ..ili cak i drmaju cugu.nego prije par godina i zene pilotiraju Air tunis znaci apsolutno sva prava imaju ..kad zamisli u jednoj islamskoj zemlji zena moze da bude pilot..zar ne?

Sve je to od polovine 50 tih godina kada je Tunis transformiran iz teske ISLAMSKO-KONVERVATIVNE SREDINE U ZAPADNJACKU

Saudijska Arabija je primjer Vehabistickog razmisljana..sve napredke od smrti Muhameda treba ignorisati i sve sto je islam postigao nakon njegove smrti unistavati

Nema vise neke industrijske revolucije..ili necega drugog tamo

U Emiratima Zene imaju mnogo vise prava..Egipat imas masu Bordela.,.u Arabiji Saudijskog kad bi to vodio..odsjekli bi ti cu.. :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Zakon o zabrani nosenja hidzaba je diskriminatorski. Tu diskriminaciju ne ponistava to sto u vecini islamskih zemalja zene nemaju pravo izbora o tome, jer jedno zlo ne opravdava drugo. Sve u svemu, zene su te na kojima se sprovodi ta diskriminacija, u Iranu ili u Francuskoj. Muslimanke znaju da je hidzab farz, ali nama i samo nama se mora ostaviti pravo izbora da li cemo taj farz ispunjavati ili ne.
Malo vas koji ste diskutirali na ovu temu, uopce ima pojma kakav je to izbor. Ne sporim da neke muslimanke koje nose hidzab nisu to same odabrale, ali je velika vecina nas koje jesmo. S tim izborom smo odabrale i stalnu borbu za svoje pravo da nas se zbog toga ne tretira kao gradjane drugog reda. Hidzab je dio mog ubjedjenja, a ne "otirac" na glavi... Hidzab nije oruzje, pa da ga se plasite. Hidzab predstavlja dio nasega personaliteta, i nije nimalo lahko odabrati biti u manjini i drugaciji... Nemate se cega plasiti, mi smo samo zene, s ubjedjenjem da nase nosenje hidzaba (i to sto smo muslimanke) nikome ne cini zlo i zene s jakim personalitetom (ili kako se u nasem narodu kaze, s kicmom) koje su u stanju javno stati iza svojih ubjedjenja...
Glumica

Post by Glumica »

koja samo doza licemjerja kod kameta! :shock: impresivno!
kame

Post by kame »

BECHO wrote:Djevojke i djevojcice tj. skolarke koje nose samije po meni ne mogu bas imati "normalno"skolovanje ako idu u drzavne skole! Zbog cega? Zato sto se razlikuju od vrsnjakinja (pogotovo ako su u manjini), onda krse i pravila ponasanja svoje vjere jer npr. moraju prisustvovati casovima fiskulture kakvi opet podrazumijevaju tijesnu odjecu, nago tijelo i sve ono sto nije po islamskim propisima etc. etc.! Zasto ne pohadjati nastavu u privatnim skolama gdje bi im te mogucnosti sa sigurnoscu bile dostupne? Tako nesto zidovi/jevreji praktikuju vec godinama i nevidim zbog cega bi se pravila razlika izmedju njih i ovih? A s druge strane, mozda bi bilo prihvatljivije sacekati da djeca odrastu i da bez dodatnih problema zavrse svoje skolovanje (jer sigurno imaju dosta uobicajenih) pa tek onda da same odluce da li ce se oblaciti po muslimanskim propisima ili ne!

Becho, nisi ti to dobro skonto.

Nema razloga da na casu fiskulture zene ne budu u tijesnoj odjeci ako zene i muskarci imaju odvojen cas fiskulture, a profesorica je recimo zensko.

Moze biti i gola. :P :D
CiCiban

Post by CiCiban »

BECHO wrote:Djevojke i djevojcice tj. skolarke koje nose samije po meni ne mogu bas imati "normalno"skolovanje ako idu u drzavne skole! Zbog cega? Zato sto se razlikuju od vrsnjakinja (pogotovo ako su u manjini), onda krse i pravila ponasanja svoje vjere jer npr. moraju prisustvovati casovima fiskulture kakvi opet podrazumijevaju tijesnu odjecu, nago tijelo i sve ono sto nije po islamskim propisima etc. etc.! Zasto ne pohadjati nastavu u privatnim skolama gdje bi im te mogucnosti sa sigurnoscu bile dostupne? Tako nesto zidovi/jevreji praktikuju vec godinama i nevidim zbog cega bi se pravila razlika izmedju njih i ovih? A s druge strane, mozda bi bilo prihvatljivije sacekati da djeca odrastu i da bez dodatnih problema zavrse svoje skolovanje (jer sigurno imaju dosta uobicajenih) pa tek onda da same odluce da li ce se oblaciti po muslimanskim propisima ili ne!

razumijem sta zelis reci.. medjutim ovakvo razmisljanje je pogresno.. djevojke sa hidzabom koje zive u mjesovitom religijskom okruzenju na taj nacin bile bi stavljene u izolaciju, sto na duge staze moze imati za posljedicu da se na njih gleda kao na sektu cudaka..(ljudi su skloni upadanju u takve zamke).. iz drugih razloga doduse.. ali i crna djeca amerike isla su u posebne skole.. i znamo do cega je to dovelo
islam je nacin zivota..koji svako svjesno odabire sam za sebe, bez prisile.. a nacin na koji ce neko stici do tog izbora je razlicit..

te djevojke razlikuju se od vrsnjakinja u onome sto im u skoli svakako nece biti smetnja.. ako su casovi fiskulture jedini problem, onda mozemo reci da ga skoro i nema.. :P mogu imati izdvojen zasebni termin, koji svaka skola moze organizovati
ja na primjer, ne vidim zasto bi casovi fiskulture bili zajednicki za muskarce i zene, ako su vec i svi sportovi podijeljeni na M i Z konkurenciju :?
novalic

Post by novalic »

becho, komsija

tvoje rijeci za mene imaju jos vecega znacaja zato sto dolaze iz muske glave

aferim
Kron29

Post by Kron29 »

Islam mi se prosto gadi, jer je stvoren da ponizava ljudsko bice.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

da, nikog ne mozemo kriviti za osjecaje, samo za predrasude
Post Reply