Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
gradjani svijeta wrote:
Kad se ljudi vole, zaista vole i postuju, i kad su dovoljno zreli da udju u brak, to je jednom zauvijek i normalno je da udju u bracnu zajednicu. Vanbracna zajednica znaci da nisi siguran/sigurna u svoj izbor a ipak nisi dovoljno emancipovan/na da zivis sam/sama i poveremno se susreces s nekim. Onaj ko ima srecu da iskreno voli i da mu je ljubav uzvracena nema problema sa bracnom zajednicom.
.
Sad bi ja mogao reci vanbracna zajednica znaci da nisi sigurna u sebe i u svoju vezu pa pokusavas to da osiguras i uvjeris sam sebe u istu potpisivanjem nekog papira.
I ne kontam, sta trebas biti 'emancipovan' da bi zivio sam i jos povremeno susretao nekoga? Kao da je to neki pojam emancipacije ili sretnog zivljenja?
Bracna zajednica je ugovorni odnos prema drzavi i nista vise.
atko wrote:A opet sa druge strane zajednicki zivot ne dozivljavam kao neki test ili pripravnicki, koji se mora obavezno odraditi... ja i u mene mi hanuma se sreli, zavolili, nismo se razdvajali i onda skontali da nema potrebe da placamo dva stana ... sto je veliki plus bio za studentski budzet ...
U ostalom to je za mene najnormalnija stvar tako da ni nemam potrebu da sad kao nesto elaboriram temju na kilometre
Zivjeti zajedno sa potpisom ili bez je jedna velika obaveza obadvije strane, i ne samo obaveza nego ljudi moji i odricanja,zrtvovanje,dogovori.kompromisi i da ne nabrajam vise.Naravno da hrcem i da me moja zena ponekad lupi laktom,naravno da odem na pivu i da ona gundza.naravno da se meni svidza ova fotelja ili ona garnitura a njoj nesto drugo ali se mora naci kompromis jer i meni smeta njenih 7-8 kila viska poslije poroda i sto se nesminka jer nema vremena od posla igre sa djetetom jeste da ja kuham a ona pere sudze ona usisava ja gledam utakmicu dodze punica meni mrak na oci a ona sva sretna,smeta mi kad kaze da je umorna i ode leci spavati a nismo se pristavili vec 3 dana pa sedmica ili ti hefta bozije kazne i to mi smeta.Smeta mi mnogo toga sa potpisom ili bez ali je VOLIM da to nije normalno ali vidim da i ona mene voli i vise nego kad smo se zabavljali jer sve te probleme koje imas ustvari zajednicki prolazis a ljubav sve jaca i jaca dogovori,razgovori uz jutarnju kaficu i nasa sreca kad mali ustane i kaze dan je ba ja se naspavo bio potpis ili nebio mi se volimo a zemlj tj drzava Australija gdje zivimo je to ljepo regulisala zakonom potpisao ili ne ako zivis zajedno ja te tretiram bracnim parom i izmislise i rjec za one bez potpisa Defakto pa se ti pusi obadvije strane imaju ista prava na sve kao i oni sa potpisom
uz zelju da nikoga ne uvrijedim, meni je dugogodisnja veza bez seksa u najmanju ruku sumnjiva . kakva to ljubav traje 3 godine a da se ne shvati da ima smisla podijeliti i to zadovoljstvo???
Kazu da nekog znas tek kad skupa pojedete kilo soli
Skupa smo 12 godina, 2 u vez, 3 predbacno i 7 braka, to je mnogo soli .... Ljudi zive savrsen brak 20 godina i onda se razidju, budu 12 godina u vezi, a ne izdrze ni godinu braka, a opet ima ih koji se nakon mjesec dana poznanstva ozene i "zive sretno do kraja zivota".... brak ne treba porediti s okovima, sreca i ljubav nemaju svoju definiciju, neko je nesretno ozenjen a neko sretno razveden... hehehe ja goleme gluposti vjerovatno cu zbog ovoga biti ismijana al nije bitno
Ma sve je to do sudbine, kako ti grah padne u kasiku, nema tu sretne kombinacije uvijek mozes pogrijesiti....
polazeci od toga da je brak pravno regulisan zajednicki zivot, onda je tu nekoliko osnovnih razloga:
- materijalna sigurnost
- nema potrebe da se vise 'puno' trudis oko partnera jer on 'obavezan'. zamalo ne rek'o emotivna sigurnost
- posesivnost. imas 'argumente' da partneru ogranicavas slobodu
- tradicionani/socioloski/romanticarski razlozi
ljubav nije razlog zbog kojeg neko zeli brak ali je ljubav cesto preduslov za brak.
Ako se izvanbracne veze duze od 3 godina tretiraju isto kao brak, a brak je od samog pocetka (znaci i nakon pola godine) zakonski priznata zajednica i ako se razvodis i nakon 6 mjeseci djelis sve..To znaci da zena koja hoce da "odere" muza ili obrnuto treba trpiti 3 godine izvanbracne zajednice da bi uradila to isto...Vrijeme je novac....
A moze li muskarac tj.muz "odrati" zenu ako je ona bogatija od njega? Npr. ako ona radi a on ne radi.. Recimo da je on student, ona ima dobar posao i platu..Ozene se, razvedu nakon po' godine.. Je l' dijele sve pola pola i ima li on pravo traziti placanje uzdrzavanja od zene?
procitaj akt koji ima naslov 'porodicni zakon' i mozda ti bude malo jasnije. ocito puno gledas americke filmove.
prilikom razvoda se djeli samo ono sto je zajednicki steceno u braku. ne ono sto si ima(la)o prije. cak ni ono sto po osnovu nasljedstva dobijes u toku braka.
u braku svako ima svoju ulogu i doprinosi na odredjeni nacin. rasprava ko je vise a ko manje 'zaradio' je besmislena. zato se imovina i djeli jednako.
za mene je to posteno.
tempora wrote:Nista zivljenje, samo brak! Prednost braka je ta, sto on preuzima moje dugove, a ja njegovo bogatstvo.
Salu na stranu, ne vidim nikakvu razliku.Zar ona osim papira u opstini postoji? Valjda je to stvar vidjenja dvije osobe, koje su se odlucile za ovu ili onu formu? Poznajem masu ljudi koji su u dugogodisnjem "partnerstvu"a zive odvojeno, svako u svom stanu.Koliko ljudi, toliko i formi.Okolina ne bi trebala predstavljati nikakvu prepreku ili faktor koji ce odlucivati u nacinu zajednickog zivljenja.
No ne vidim ni razliku po pitanju razilazenja sto se tice zajednickog zivljenja i braka.U oba slucaja, komplikacije su neminovnost.Kako emotivno tako i materijalno.
Ibrahimovski wrote:Prelijepa stvar, brak je surogat zajedništva.
hajd mi recite u cemu je razlika izmedju zivota u dvoje bez papira i zivota u dvoje sa papirom
evo, ja prodjoh oba, i ne skontah razliku, izuzev sto po sopstvenom izboru imam drugo prezime
hajd mi recite u cemu je razlika izmedju zivota u dvoje bez papira i zivota u dvoje sa papirom
evo, ja prodjoh oba, i ne skontah razliku, izuzev sto po sopstvenom izboru imam drugo prezime
a
Last edited by Ibrahimovski on 27/06/2008 12:34, edited 1 time in total.
Previše se uozbilje ljudi s papirom. A ti si očito izuzetak.
ma dajjjj to su predrasude. pa ne mozemo se vodit onim sto je bilo prije 50 godina. Prosla su ta vremena
evo, svi moji prijatelji su uglavnom vjencani. Znaci, bracni parovi izmedju 30-40 godina. I nisu se uopce pretjerano uozniljili.
NE UOZBILJUJE BRAK I POTPIS VEC NAS GODINE UOZBILJE
Kad je cura "tetkica" ona ce biti "tetkica" i kada se uda. Djaba joj. To je sve do majke prirode tj. licnosti i godina
Ćelava cura wrote:ZAto sto je to za neke ljude nacin da proslave svoju ljubavi i pokazu svima da su zajedno..da zele ostariti zajedno, djecu odgojiti zajedno...itd..
NEmam nista protiv ljudi koji se odluce za vanbracnu zajednicu, njihova stvar...Ako se oni vole i vjeruju u svoju zajednicu, ne saraju okolo, postuju jedno drugo, meni to dodje isto kao i da su u braku.. S druge strane, da mi muskarac kojeg volim predlozi zajednicki zivot bila bih uvrijedjena i nikad mu to ne bih oprostila, niti bih pristala na brak s njim (da me pita poslije)..
To bi za mene bilo kao da me neko testira i lazno na neki nacin..Kao da sam "roba" sa garancijom, pa ako se nesto pokvari moze me vratiti nazad..
Isto tako primjecujem da se na temu javlja veliki broj muskaraca koji se ili boje vezivanja ili su se, da tako kazem, zeznuli pri vezivanju, pa su sad protiv braka...Mislim da je brak/izvanbracna zajednica svima onakav kakkvim ga skroje...Znaci do partnera je a ne do papira...
p.s. da mi se brak kojim slucajem raspadne, cija god da je krivica, nikad ne bih prihvatila ni uzdrzavanje, niti trazila ista od doticnog, isto tako nista mu ne bih ni dala..
Svaka cast na svakoj napisanoj rijeci. Potpisujem od do, kao da sam ja ovo pisala.