Bombanje na Dobrinji 3, maloprije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nocna_mora1001_noci

Post by nocna_mora1001_noci »

banjaluka078 wrote:
nocna_mora1001_noci wrote: slazem se s tobom, samo sto mi to nazalost ne primjecujemo. Svi smo u istom problemu, ne znam kako se vi banjalucani nosite sa situacijom, ali ja kao sarajka nisam uopste sigurna van kuce, ma ni u kuci
A znas kako, svako se zabavi o svom problemu, pa mu se cini da je njegova muka najteza - tako i svaki grad misli da je njima najstrasnije. U principu je svugdje jednako strasno, jer su svugdje uzori vec odavno pogresni ljudi, posteni i vrijedni budu proglaseni levatima. Ista prica, tatini sinovi, klinci koje vaspita ulica, bijesna kola, dostupno oruzje, droge koliko hoces, svi kao da su ispali iz hip-hop spotova...poremecena mjerila u sistemu vrijednosti i neefikasna policija i citav kazneni sistem. Ovdje od prosle godine djeluje "dnevni boravak" za maloljetne delinkvente, mjesto u kojem provedu veci dio dana...ne vidim neki veliki pomak u sigurnosti, mozda taj projekat i djeluje na polaznike, ali se stalno pojavljuju novi. Nema prevencije, edukacije, drasticnih kazni koje bi posluzile kao primjer.
ja sam bila u posjeti jednom od zatvora u BiH, nesto sa faksom, jer sam evo sad dipl.pravnik. Nakon obilaska zatvora, moj komentar je bio da bih i ja rado bila kriminalac, zbog uslava kakve oni tamo imaju.
A sto se tice maloljetnika, imali smo bas okrugli stol na tu temu dosta davno. Problem je sto su institucije koje se bave kaznjavanjem maloljetnih delikvenata prepune, krcate, i maloljetnici se poustaju na slobodu jer ih nemaju gdje smjestiti. A ko je za to kriv???? Drzava, tj oni koji upravljaju drzavnim budzetom. Vazno je u svoj dzep... a sta ce biti s narodom, nevazno.
Nama samo preostaje da se svi ali bas svi dignemo protiv vlasti, svih vlasti u drzavi, samo tako mozemo nesto uciniti. Ali ne jedan dan, vec da budemo na nogama dok se definitivno nesto ne rijesi
Hamuray

Post by Hamuray »

A sto se tice maloljetnika, imali smo bas okrugli stol na tu temu dosta davno. Problem je sto su institucije koje se bave kaznjavanjem maloljetnih delikvenata prepune, krcate, i maloljetnici se poustaju na slobodu jer ih nemaju gdje smjestiti.

Koje institucije?
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

nocna_mora1001_noci wrote: ja sam bila u posjeti jednom od zatvora u BiH, nesto sa faksom, jer sam evo sad dipl.pravnik. Nakon obilaska zatvora, moj komentar je bio da bih i ja rado bila kriminalac, zbog uslava kakve oni tamo imaju.
A sto se tice maloljetnika, imali smo bas okrugli stol na tu temu dosta davno. Problem je sto su institucije koje se bave kaznjavanjem maloljetnih delikvenata prepune, krcate, i maloljetnici se poustaju na slobodu jer ih nemaju gdje smjestiti. A ko je za to kriv???? Drzava, tj oni koji upravljaju drzavnim budzetom. Vazno je u svoj dzep... a sta ce biti s narodom, nevazno.
Nama samo preostaje da se svi ali bas svi dignemo protiv vlasti, svih vlasti u drzavi, samo tako mozemo nesto uciniti. Ali ne jedan dan, vec da budemo na nogama dok se definitivno nesto ne rijesi
Upravo maloprije citam ovo: "Na području KS je u prošloj godini izvršeno 694 krivična djela, u kojima su učestvovala 303 maloljetnika. Od njih su 92 višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela."

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 660&meni=2

Slazem se s tobom. Bas sam danas kao komentar na ovo "nemamo dovoljno kapaciteta za smjestanje" rekla da u zemlji prepunoj napustenih fabrickih zgrada sigurno nije tesko pronaci dvije-tri koje jos nisu prodane/privatizovane, adaptirati ih i smjestati ih tamo. Mislim da ce drzava vise dobiti time, nego sto ce nekom prodati fabriku i zemljiste da bi se onda sve srusilo i napravio jos jedan stambeno-poslovni objekat.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

nocna_mora1001_noci wrote:
banjaluka078 wrote:
nocna_mora1001_noci wrote: slazem se s tobom, samo sto mi to nazalost ne primjecujemo. Svi smo u istom problemu, ne znam kako se vi banjalucani nosite sa situacijom, ali ja kao sarajka nisam uopste sigurna van kuce, ma ni u kuci
A znas kako, svako se zabavi o svom problemu, pa mu se cini da je njegova muka najteza - tako i svaki grad misli da je njima najstrasnije. U principu je svugdje jednako strasno, jer su svugdje uzori vec odavno pogresni ljudi, posteni i vrijedni budu proglaseni levatima. Ista prica, tatini sinovi, klinci koje vaspita ulica, bijesna kola, dostupno oruzje, droge koliko hoces, svi kao da su ispali iz hip-hop spotova...poremecena mjerila u sistemu vrijednosti i neefikasna policija i citav kazneni sistem. Ovdje od prosle godine djeluje "dnevni boravak" za maloljetne delinkvente, mjesto u kojem provedu veci dio dana...ne vidim neki veliki pomak u sigurnosti, mozda taj projekat i djeluje na polaznike, ali se stalno pojavljuju novi. Nema prevencije, edukacije, drasticnih kazni koje bi posluzile kao primjer.
ja sam bila u posjeti jednom od zatvora u BiH, nesto sa faksom, jer sam evo sad dipl.pravnik. Nakon obilaska zatvora, moj komentar je bio da bih i ja rado bila kriminalac, zbog uslava kakve oni tamo imaju.
Ma malodobnu delikvenciju treba spriječiti, a ne liječiti. Kad on osjeti snagu i moć i, trenutnu, zakonsku nedodirljivost, ni jedan zatvor ne može pomoći. "Ušlo u krv"!
Posebno još ako su mu idoli Ćele, Gašiji, Krasnićiji, Eraci i mnogi slični kriminalci-siledžije koji slobodno haraju državom, puni novca, skupih vozila, plavušica i ostalog. Svi malodobni bi da se poistovjete s velikim, oni su izvor njihove delikvencije.
Uz neefikasnu psiho-socijalnu pomoć i kućnu nebrigu.
nokturno

Post by nokturno »

homo_sapiens wrote:
nocna_mora1001_noci wrote:koji je ovo vrag, dokle vise, iskreno ja ne smijem iz kuce izaci, pogotovo navece... jos zivim na Dobrinji

Izazivanje straha, panike, nemira . . . To je i cilj bacanja eksplozivne naprave. Terorizam!
Kakav terorizam kad smo protjerali Abu Hamzu :? Nek se mi tu dokazujemo da smo veci katolici od pape a ovo ce proci sa pricom o nasoj vlasti, Semihinom ili cijem vec kompleticu a krvoloci zive na kilometar od nas.

Klasicni teroristicki cin, nicim izazvano bacanje bombe na nasumice izabrani cilj....a mi mozemo ovdje naglabati o cemu hocemo.
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

homo_sapiens wrote: Ma malodobnu delikvenciju treba spriječiti, a ne liječiti. Kad on osjeti snagu i moć i, trenutnu, zakonsku nedodirljivost, ni jedan zatvor ne može pomoći. "Ušlo u krv"!
Posebno još ako su mu idoli Ćele, Gašiji, Krasnićiji, Eraci i mnogi slični kriminalci-siledžije koji slobodno haraju državom, puni novca, skupih vozila, plavušica i ostalog. Svi malodobni bi da se poistovjete s velikim, oni su izvor njihove delikvencije.
Naravno da treba sprijeciti, ali pogledaj socijalnu sliku iz koje to dolazi...ili sa margine drustva ili su mame na sapunicama i narodnjacima, a tate opale pokoju cusku ili su guzonjini sinovi s dobrim zaledjem, u svakom slucaju bahati i u svakom slucaju bi pomoglo da ga ona prva kazna, kad vec do nje dodje, tako zaboli psihicki/fizicki da doooobro razmisli drugi put. Pogresni uzori, ponavljam se, klinci sanjaju da ce postati "face" kad porastu, sta god da to znaci, pa i kad su svjesni toga da ti zivoti nisu dugacki. Brza lova, brza kola, dobre koke, pucaljka, o tebi se pise i prica i drugi klinci te se boje...

S druge strane, u kaznenim ustanovama se ne radi na rehabilitaciji i korekciji licnosti. Sjedis tamo, brojis dane, ponekad dobijes batine, ponekda ih das, u to ti prodje vrijeme i ti si vani. Pa sve iz pocetka. Nema programa koji bi se bavili popravljanjem u tim kazneno-popravnim domovima/zavodima/zatvorima.
nocna_mora1001_noci

homo_sapiens wrote:
banjaluka078 wrote: A znas kako, svako se zabavi o svom problemu, pa mu se cini da je njegova muka najteza - tako i svaki grad misli da je njima najstrasnije. U principu je svugdje jednako strasno, jer su svugdje uzori vec odavno pogresni ljudi, posteni i vrijedni budu proglaseni levatima. Ista prica, tatini sinovi, klinci koje vaspita ulica, bijesna kola, dostupno oruzje, droge koliko hoces, svi kao da su ispali iz hip-hop spotova...poremecena mjerila u sistemu vrijednosti i neefikasna policija i citav kazneni sistem. Ovdje od prosle godine djeluje "dnevni boravak" za maloljetne delinkvente, mjesto u kojem provedu veci dio dana...ne vidim neki veliki pomak u sigurnosti, mozda taj projekat i djeluje na polaznike, ali se stalno pojavljuju novi. Nema prevencije, edukacije, drasticnih kazni koje bi posluzile kao primjer.
Ma malodobnu delikvenciju treba spriječiti, a ne liječiti. Kad on osjeti snagu i moć i, trenutnu, zakonsku nedodirljivost, ni jedan zatvor ne može pomoći. "Ušlo u krv"!
Ma naravno da treba sprijeciti, a ako mene pitate ja bih uvela smrtnu kaznu ne pitajuci za dob, mada ni ona cesto nije rjesenje, jer pocesto ta smrtna kazna potrefi nevinog... zato je i ukinuta.
Cuvari u zatvorima nemaju ni pendreka, ako slucajno povrijede zatvorenika kazna im slijedi... Radi se o eksperimentiranju EU na nama. Sve sto je vezano za za resocijalizaciju osudjenika, prvo se eksperimentise na budalama... U samoj EU ovoga nema, cuvari, policija itd i dalje koriste oruzje, pendreke i slicno, ali kod nas jok. Mi moramo imati uslove za osudjenike i pritvorenike bolje nego sto ih imaju normalni ljudi u svojim kucama. Pa oni svi tamo imaju pravo na posao, ako kihnu odmah idu doktoru, tri obroka dnevno, imaju pravo na obrazovanje...
Delikvent se ne boji kazne, u tom je problem. Nema bolje prevencije od straha
HarisKavaz

Post by HarisKavaz »

Ma nemamo potrebe ni izlaziti vise nigdje,,sta cemo gdje cemo,,puca se na sve strane,,,imamo dernak.ba i sjedi i uzivaj :-)

strasno sto se desava
anais_nin

Post by anais_nin »

banjaluka078 wrote:
a kako bi bilo da se dignemo na noge i malo oslovimo UZROKE problema, a ne samo njihove simptome :roll: nisu se ova djeca odjednom probudila ko kriminalci i ubice :roll: valjda smo to mi i nase drustvo od njih napravili :roll:
stochar

Post by stochar »

vrijeme je da se policajci okupe s jednim zahtjevom:

VRATITE NAM PALICE!

Dajte Vikicu vlast mjesec dana, pa cete vidjeti kako se rjesava problem kriminaliteta!

najveci belaj je sto svi politicari imaju svoje kriminalce koji za njih obavljaju prljave poslove, i zato se ne zelče ozbiljno obracunati s kriminalom jer bi na kraju doslo do njihove odgovornosti u svemu tome!
graphonet

#87 Re: Mi ginemo, a gradonacelnica u sopingu u Dubaiju

Post by graphonet »

Krugman wrote:
graphonet wrote:E pasha moj, dok mi zivu glavu spasavamo, gradonacelnica je odletila do
Dubaija u soping.
Nije valjda ovo istina - otkud ti informacija. To bi bilo novo dno one nesposobne barabe.
100% tacna informacija, muz joj drzi Happy , sve se zna :)
nokturno

Post by nokturno »

Umjesto zabrane nosenja oruzja sve su prilika da bi svima trebali podijeliti dozvole za nosenje licnog naoruzanja. Ne mogu vjerovati da danas nema nikakvih reakcija vlasti iz Sarajeva u vezi sa ovim teroristickim cinom.

Ne znam sta ciniti, jer sam siguran da MUP iz manjeg entiteta sigurno nece naci pocinioce, kao sto nikad nije razrijesio ni jedan slucaj u kojem su zrtve napada bili Bosnjaci ili Hrvati. Znam da planom implemetacije Dejtonskog ugovora zabranjeno postavljati policijske patrole na entitetsku liniju razgranicenja ali mislim da sigurnost gradjana i zastita od teroristickih akcija treba biti i iznad Dejtona i bilo kakvih papirnatih ugovora.

Ako je suditi po jutrosnjim reakcijama bit ce po onoj staroj pojeo vuk magarca, bar sto se tice vlasti. Reakcije gradjana cemo vidjeti a ukoliko je bude, vidjet cete koliko ce trebati vlastima iz manjeg entiteta da dignu halabuku o ugrozenosti u Sarajevu.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#89 Re: Mi ginemo, a gradonacelnica u sopingu u Dubaiju

Post by Bea_Trix »

graphonet wrote:
Krugman wrote:
graphonet wrote:E pasha moj, dok mi zivu glavu spasavamo, gradonacelnica je odletila do
Dubaija u soping.
Nije valjda ovo istina - otkud ti informacija. To bi bilo novo dno one nesposobne barabe.
100% tacna informacija, muz joj drzi Happy , sve se zna :)
:x :x :x :x

tuka maloumna.
dimu

Post by dimu »

stochar wrote: Dajte Vikicu vlast mjesec dana, pa cete vidjeti kako se rjesava problem kriminaliteta!

to se nikad nece desiti zato sto bi pola familije guzonja u foteljama zavrsilo iza resetaka
Zox

Post by Zox »

stochar wrote:svasta moze biti uzrok te bombe.

kao sto neko reche, ova vlast najbolje vlada u haosu i u situaciji kad se svi zabave sami o sebi. mislim da im danashnje okupljanje naroda i situacija u kojoj su svi uprli pogled u njih nikako ne ide od ruke.

ne znam sta je povod, ali me ne bi iznenadilo da se radi o skretanju s teme i usmjeravanju nakupljene mrzhnje na etnichki sukob. tako bi opet vuk bio sit i ovce na broju! vlasti entiteta odlichno saradjuju i jedni drugima drzhe ledja, a svi imaju i svoju mafiju koja ce za njih uraditi svaki prljavi poslic.

moramo biti oprezni!
nocna_mora1001_noci

U RS-u je ista situacija po pitanju kriminaliteta, ovo je nama prilika da se bar u ovome ujedinimo a ne razjedinimo. Ne vjerujem da je ovu bombu bacio neko iz manjeg entiteta , zato sto to ne odgovara ni njima ni nama. Stvari su povezane. Dva ubistva, veliki protest, i sad odjednom bomba koja dolazi iz Istocnog Sarajeva. Skretanje paznje definitivno!!!
A mi umjesto da vristimo po forumima, gundjamo itd trebali bismo jos jedan protest organizovati najmanje ali sirom BiH. Nije to tesko za obaviti, jednostavno se povezati s ostalim gradovima, dogovoriti vrijeme i mjesto okupljanja i idemo. Nekom ovo smijesno zvuci, al pogledajte malo francuze kako rjesavaju probleme. Da se ovako nesto desi tamo cijela Francuska bi bila na nogama, gorila bi auta onih koji su u vlasti itd. Al, jok, mi samo po forumima...
alica.k

Post by alica.k »

i ovaj put javiti i njihovim medijima uz poruku "ne dozvolite da nas politicari vise razdvajaju. svi smo mi jedno!"
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

nocna_mora1001_noci wrote:U RS-u je ista situacija po pitanju kriminaliteta, ovo je nama prilika da se bar u ovome ujedinimo a ne razjedinimo. Ne vjerujem da je ovu bombu bacio neko iz manjeg entiteta , zato sto to ne odgovara ni njima ni nama. Stvari su povezane. Dva ubistva, veliki protest, i sad odjednom bomba koja dolazi iz Istocnog Sarajeva. Skretanje paznje definitivno!!!
A mi umjesto da vristimo po forumima, gundjamo itd trebali bismo jos jedan protest organizovati najmanje ali sirom BiH. Nije to tesko za obaviti, jednostavno se povezati s ostalim gradovima, dogovoriti vrijeme i mjesto okupljanja i idemo. Nekom ovo smijesno zvuci, al pogledajte malo francuze kako rjesavaju probleme. Da se ovako nesto desi tamo cijela Francuska bi bila na nogama, gorila bi auta onih koji su u vlasti itd. Al, jok, mi samo po forumima...
Nije u okviru teme, ali je vezana vijet za tvoj post:

"Maloljetnik M.M. (1991.) iz Banje Luke koji je sinoć napadnut u centru tog grada i kome je zasad nepoznata osoba nanijela ubodnu ranu u predjelu leđa, štićenik je banjalučkog Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

Maloljetnik je napadnut oko 22.30 sati u ulici Jovana Dučića i zadobio je ubodnu ranu u predjelju lijeve plećke."

Dakle, razlozi postoje
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Isto nije u vezi teme ali kaze mi sad mama, pricala s prijateljicom maloprije i ova joj rece kako je cula da su sinoc u Varesu nasli zaklanu djevojku :? :?
Znal neko sta? :-?
barby02

Post by barby02 »

Mislim da bi neko trebao otici do zrtava sa Dobrinje , prenjeti njihova razmisljanja i slikati ih. Nisu valjda na intenzivnoj. . .
:-?
dimu

Post by dimu »

do lukavice imaju jos bar 3 raskrsnice na kojima se auto moglo ukljuciti na cestu prema mjestu dogadjaja, a oni se uhvatili lukavice.
nokturno

Post by nokturno »

dimu wrote:do lukavice imaju jos bar 3 raskrsnice na kojima se auto moglo ukljuciti na cestu prema mjestu dogadjaja, a oni se uhvatili lukavice.
Cega bi se trebali uhvatiti? Hoce li mozda oni nestati ako mi zazmirimo? Ovo ima sve odlike teroristickog napada. Ko, odakle, to je na policiji da rijesi ali minimiziranje ovog dogadjaja ne rjesava nista a minimizira se.
nocna_mora1001_noci

anais_nin wrote:
banjaluka078 wrote: A znas kako, svako se zabavi o svom problemu, pa mu se cini da je njegova muka najteza - tako i svaki grad misli da je njima najstrasnije. U principu je svugdje jednako strasno, jer su svugdje uzori vec odavno pogresni ljudi, posteni i vrijedni budu proglaseni levatima. Ista prica, tatini sinovi, klinci koje vaspita ulica, bijesna kola, dostupno oruzje, droge koliko hoces, svi kao da su ispali iz hip-hop spotova...poremecena mjerila u sistemu vrijednosti i neefikasna policija i citav kazneni sistem. Ovdje od prosle godine djeluje "dnevni boravak" za maloljetne delinkvente, mjesto u kojem provedu veci dio dana...ne vidim neki veliki pomak u sigurnosti, mozda taj projekat i djeluje na polaznike, ali se stalno pojavljuju novi. Nema prevencije, edukacije, drasticnih kazni koje bi posluzile kao primjer.
a kako bi bilo da se dignemo na noge i malo oslovimo UZROKE problema, a ne samo njihove simptome :roll: nisu se ova djeca odjednom probudila ko kriminalci i ubice :roll: valjda smo to mi i nase drustvo od njih napravili :roll:
Djeca imaju maksimalnu slobodu. Profesori i nastavnici u skolama imaju svezane ruke. Nema vise izbacivanja s casa, jer ih ceka premlacenje od strane samog dijeteta ili reakcija roditelja koja moze dovesti do otkaza profesoru/nastavniku.
Krivi su roditelji i niko vise, ne znaju odgajati. Nekad se znalo ko koga treba slusati i ako je dijete nevaspitano sasvim je normalno bilo da se drekens na njega, jok, danas nista. Djeca vise ni ne persiraju starije, a kamoli sta drugo :x
anais_nin

Post by anais_nin »

nocna_mora1001_noci wrote: Djeca imaju maksimalnu slobodu. Profesori i nastavnici u skolama imaju svezane ruke. Nema vise izbacivanja s casa, jer ih ceka premlacenje od strane samog dijeteta ili reakcija roditelja koja moze dovesti do otkaza profesoru/nastavniku.
Krivi su roditelji i niko vise, ne znaju odgajati. Nekad se znalo ko koga treba slusati i ako je dijete nevaspitano sasvim je normalno bilo da se drekens na njega, jok, danas nista. Djeca vise ni ne persiraju starije, a kamoli sta drugo :x
ne zelim se upustati u dalje diskusije, kad se malo smire strasti mislim da bi vrijedilo otvoriti temu o STVARNIM uzrocima drasticnog porasta maloljetne delikvencije u BiH. Ne zelim da doprinosem daljnjem drasticnom skretanju sa zadate teme.

Samo me zanima koji broj vas koji toliko glasno i s toliko zara prebacujete svu krivicu na roditelje ove djece ste i sami roditelji, po mogucnosti tinejdzera i to u BiH :? :roll:
Post Reply