ja sam bila u posjeti jednom od zatvora u BiH, nesto sa faksom, jer sam evo sad dipl.pravnik. Nakon obilaska zatvora, moj komentar je bio da bih i ja rado bila kriminalac, zbog uslava kakve oni tamo imaju.banjaluka078 wrote:A znas kako, svako se zabavi o svom problemu, pa mu se cini da je njegova muka najteza - tako i svaki grad misli da je njima najstrasnije. U principu je svugdje jednako strasno, jer su svugdje uzori vec odavno pogresni ljudi, posteni i vrijedni budu proglaseni levatima. Ista prica, tatini sinovi, klinci koje vaspita ulica, bijesna kola, dostupno oruzje, droge koliko hoces, svi kao da su ispali iz hip-hop spotova...poremecena mjerila u sistemu vrijednosti i neefikasna policija i citav kazneni sistem. Ovdje od prosle godine djeluje "dnevni boravak" za maloljetne delinkvente, mjesto u kojem provedu veci dio dana...ne vidim neki veliki pomak u sigurnosti, mozda taj projekat i djeluje na polaznike, ali se stalno pojavljuju novi. Nema prevencije, edukacije, drasticnih kazni koje bi posluzile kao primjer.nocna_mora1001_noci wrote: slazem se s tobom, samo sto mi to nazalost ne primjecujemo. Svi smo u istom problemu, ne znam kako se vi banjalucani nosite sa situacijom, ali ja kao sarajka nisam uopste sigurna van kuce, ma ni u kuci
A sto se tice maloljetnika, imali smo bas okrugli stol na tu temu dosta davno. Problem je sto su institucije koje se bave kaznjavanjem maloljetnih delikvenata prepune, krcate, i maloljetnici se poustaju na slobodu jer ih nemaju gdje smjestiti. A ko je za to kriv???? Drzava, tj oni koji upravljaju drzavnim budzetom. Vazno je u svoj dzep... a sta ce biti s narodom, nevazno.
Nama samo preostaje da se svi ali bas svi dignemo protiv vlasti, svih vlasti u drzavi, samo tako mozemo nesto uciniti. Ali ne jedan dan, vec da budemo na nogama dok se definitivno nesto ne rijesi