Mislimo da izgleda ruzno i glupo.WizzardFromBOZ wrote:
cini mi se da bi ovo bilo bolje idejno rjesenje od prihvacene sadasnje varijante.
sta vi mislite o tome?
Sta mislite o ovakvoj verziji drzavne zastave BiH?
-
artzy
#76 Re: Sta mislite o ovakvoj verziji drzavne zastave BiH?
- trinaesti
-
kijameta
Na ekonomiju,hajde mi reci jednu ekonomski uspjesnu zemlju koja nema svoje zastave.USA,GB,Italija,Japan,Njemacka,Kanada,Svicarska jeli oni nemaju mozda zastavu ?bruce lee wrote:jah, nemamo ozbiljnijih problema u drzavi od zastave.. lijepa je ova bo, graficki gledano stavise odlicna. mogli smo proci i gore, raznoraznim kombinacijama simbola.
kako bi bilo da se malo osvrnemo na ekonomiju umjesto da bespotrebno trosimo politicke resurse na ovakve teme?
Nema NIKAKVE ekonomije bez jasno definisane i organizovane drzave.SVAKA jasno definisana i organizovana drzava ima svoje simbole.Naprimjer zastavu.
U historiji imamo puno primjera da su ljudi prvo imali zastavu bez drzave,da bi onda stvorili drzavu-USA,Francuska
Zastava je jedan od najstarijih i najvaznijih civilizacijskih simbola.Oko zastave se ljudi okupljaju na ideoloskoj,civilizacijskoj,nacionalnoj osnovi,onda oni cine zajednicu.Zajednica je odredzen broj ljudi kojima isti simboli isto znace.
Kod nas u Bosni,da bi poceli stvarat normalnu i efikasnu drzavu,koja bi bila temelj za zdravu EKONOMIJU,najprije moramo postici koncenzus o osnovnim stvarima,kao sto je zastava,pa da bi isli dalje.
Ali kod nas nema koncenzusa,nema uopste volje da se pravi zajednicka normalna drzava i zastava je samo jedan od pokazatelja toga.
Iz bosanske heraldike i historije mozemo izvuci mnogo simbola prihvatljivih svima,kada bi postojala volja za dogovorom i zajednickim zivotom.
A dok ne bude volje za napretkom,dobra je i ona plavo-zuta kreatura od zastave.
- sebilj
#80 Re: Sta mislite o ovakvoj verziji drzavne zastave BiH?
nema sanse, ova crvena i plava me podsjecaju na onu sa petokrakom, a jos zvjezdice zuteWizzardFromBOZ wrote:
cini mi se da bi ovo bilo bolje idejno rjesenje od prihvacene sadasnje varijante.
sta vi mislite o tome?
-
mala od skandala
#81 Re: Sta mislite o ovakvoj verziji drzavne zastave BiH?
Bosna i Hercegovina na podlozi Srbije ...WizzardFromBOZ wrote:
sta vi mislite o tome?
- DrugaGimnazija
Ovo je jedino novo rjesenje koje mi svidja, jer ima nekog smisla. Dopada mi se sto predstavlja citavu BiH (i "B" i "H").Nachtar wrote:GRB
Grb se sastoji od grba kotromanica (predstavlja Bosnu) i grba Kosaca (predstavlja Hercegovinu).
Imedju njih se nalazi mac koji simbolizira ujedinjenost, te historijsku cinjenicu da su se bosna i hercegovina udruzili braniti svoju nezavisnost i suverenitet u otporu protic osmanske okupacije.
Pentagram iznad oznacava cjelovitost i potpunost te zajednistvo i srecu (pentagram nije samo, kao sto neki kazu djavolji" znak, pentagram imaju jos zastava maroka i zastava etiopije)
ZASTAVA
Zastava sastavljena od slavenskih boja (crvena, bijela i plava).. tri boje mogu predstavljati konstitutine narode, dok crvena i plava predstavljaju hercegovinu i bosnu, a bijela njihovu ujedinjenost..
- MuaDib
Ja sam dao ne tako davno najbolje rješenje za zastavu Bosne i Hercegovine!

Zastava BiH je plavo-bijelo-crvena vodoravna tobojnica, sa grbom Bosne i Hercegovine na sredini. Grb Bosne i Hercegovine je zlato obrubljeni plavi štit, podjeljen bijelom dijagonalnom gredom na dva polja, sa tri zlatna u svakom polju.
Simbolika: Zastava se sastoji od srpskih i hrvatskih nacionalnih boja u neutralnom rasporedu, na kojoj se nalazi grb sa ljiljanima, grb prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, simbol RBiH, a danas bošnjačkog naroda.

Zastava BiH je plavo-bijelo-crvena vodoravna tobojnica, sa grbom Bosne i Hercegovine na sredini. Grb Bosne i Hercegovine je zlato obrubljeni plavi štit, podjeljen bijelom dijagonalnom gredom na dva polja, sa tri zlatna u svakom polju.
Simbolika: Zastava se sastoji od srpskih i hrvatskih nacionalnih boja u neutralnom rasporedu, na kojoj se nalazi grb sa ljiljanima, grb prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, simbol RBiH, a danas bošnjačkog naroda.
-
xon_sa
Koliko ja znam za sad nemaju. Na grbu federacije su predstavljeni ljiljanom na grbu sa zelenom podlogom, ali je to nidje veze... Ljiljan je bosanski simbol. Bosnjaci mogu izrazavati svoju ljubav prema drzavi i na nacin da odbijaju da definisu neke svoje simbole i priznaju samo drzavne, ali ne ide da Srbi i Hrvati budu na zastavi i grbu predstavljeni svojim nacionalnim simbolima ili na drugi nacin, a da se neutralni simboli koriste za Bosnjake.MuaDib wrote:Pa imaju li onda Bošnjaci uopšte svoj simbol.xon_sa wrote:Nidje veze, na toj zastavi Bosnjaci nisu nigdje ni u tragovima. Daleko je to od "najboljeg rjesenja".
- MuaDib
Izvini molim te u mom prijedlogu Bošnjaci nisu ništa manje zastupljeni nego Srbi i Hrvati!xon_sa wrote:Koliko ja znam za sad nemaju. Na grbu federacije su predstavljeni ljiljanom na grbu sa zelenom podlogom, ali je to nidje veze... Ljiljan je bosanski simbol. Bosnjaci mogu izrazavati svoju ljubav prema drzavi i na nacin da odbijaju da definisu neke svoje simbole i priznaju samo drzavne, ali ne ide da Srbi i Hrvati budu na zastavi i grbu predstavljeni svojim nacionalnim simbolima ili na drugi nacin, a da se neutralni simboli koriste za Bosnjake.MuaDib wrote:Pa imaju li onda Bošnjaci uopšte svoj simbol.xon_sa wrote:Nidje veze, na toj zastavi Bosnjaci nisu nigdje ni u tragovima. Daleko je to od "najboljeg rjesenja".
-
StarScream

Avo je jedina zastava koja ima svoju konkretnu vrijednost! Pod ovom zastavom je Bosna odbranjena!
Ali naravno, to su samo puste zelje...
- Prozor
halo ba, ljiljan je moj od kako ima ove drzave, kakva bolan neutralnost...xon_sa wrote:Koliko ja znam za sad nemaju. Na grbu federacije su predstavljeni ljiljanom na grbu sa zelenom podlogom, ali je to nidje veze... Ljiljan je bosanski simbol. Bosnjaci mogu izrazavati svoju ljubav prema drzavi i na nacin da odbijaju da definisu neke svoje simbole i priznaju samo drzavne, ali ne ide da Srbi i Hrvati budu na zastavi i grbu predstavljeni svojim nacionalnim simbolima ili na drugi nacin, a da se neutralni simboli koriste za Bosnjake.MuaDib wrote:Pa imaju li onda Bošnjaci uopšte svoj simbol.xon_sa wrote:Nidje veze, na toj zastavi Bosnjaci nisu nigdje ni u tragovima. Daleko je to od "najboljeg rjesenja".
- MuaDib
Na Simbolima BiH ne treba da bude ni šahovnica ni krst s ocilima, jer iste te simbole imaju Srbija i Hrvatska, a BiH nije njihov protektorat. Moj prijedlog je upravo nastojao ići u tom smijeru, jer ljiljani nisu isključivo Bošnjački simboli, već i svih onih koji se prvenstveno smatraju Bosancima, pa tek sve ostalo, plava, bijela i crvena jesu i srpske i hrvatske nacionalne boje, samo sam ih stavio u neutralan raspored tako da je zastava identična jugoslavenskoj trobojci!Urda wrote:
Smanji grbi dodaj ovo:
![]()
:mrgreen:
Ali nemam ništa protiv da Srbi i Hrvati, i Bošnjaci imaju svoje nacionalne simbole, ali simboli države BiH ne bi trebali posuđivati elemente iz simbola drugih država!
-
uvijek dobar post
-
Urda
Alo, bolan ovo je 2008 budi realan.MuaDib wrote:Na Simbolima BiH ne treba da bude ni ¹ahovnica ni krst s ocilima, jer iste te simbole imaju Srbija i Hrvatska, a BiH nije njihov protektorat. Moj prijedlog je upravo nastojao iæi u tom smijeru, jer ljiljani nisu iskljuèivo Bo¹njaèki simboli, veæ i svih onih koji se prvenstveno smatraju Bosancima, pa tek sve ostalo, plava, bijela i crvena jesu i srpske i hrvatske nacionalne boje, samo sam ih stavio u neutralan raspored tako da je zastava identièna jugoslavenskoj trobojci!Urda wrote:
Smanji grbi dodaj ovo:
![]()
:mrgreen:
Ali nemam ni¹ta protiv da Srbi i Hrvati, i Bo¹njaci imaju svoje nacionalne simbole, ali simboli dr¾ave BiH ne bi trebali posuðivati elemente iz simbola drugih dr¾ava!