VJERONAUK U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA-sloboda odlučivanja u odgoju

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Bea_Trix wrote:
callmethebreeeze wrote:
Bea_Trix wrote:Prvo sto se trebamo zapitati, jeste STA nasa djeca u skoli uce na casovima vjeronauke. Raspravljati o necemu a ne baratati takvim podacima je u najmanju ruku neozbiljno. Mozemo raspredati o mnogo stvari u principu, imati razlicito shvatanje skole kao drzavne institucije s jedne strane i vjerskih institucija sa druge, kao i licnog izbora pojedinca.

Moje iskustvo i razgovori sa djecicom koja idu na vjeronauku, kao i sa roditeljima djece koja ne idu, nisu nimalo ohrabrujuca. Dakle, ne raspravljajte o zraku, molim vas, i o nekim vasim izolovanim uvjerenjima koja sa tim sta se desava u skolama svaki dan nemaju bas nikakve veze. Za pocetak.

Ovo su kratki odlomci preuzeti iz Dana, moguce da ih je neko vec postavljao na forum, a mozda i nije:
Dani, Broj 546 - 30.11.2007.
eh, ovi citati su me jos samo pojacali u uvjerenju da djeci treba omoguciti da uce istoriju religija, predmet gdje ce se svim religijima baviti iskljucivo iz naucne perspektive. tako ce djeca, bar je se nadati, biti postedjena poput gluposti iz ovih "udzbenika". :-)
zbirka nebuloza, samo takvih. apsolutno sam za uvodjenje Povijesti/Istorije religija, sa naucnoga aspekta, a ko zeli da se obrazuje sa religijskog aspekta, ima za to prigodne institucije.

apsolutno ne vidim u cemu je problem, i jos samo kad bi mi to neko mogao objasniti, jer na ovoj temi se ne zna ni ko pije ni ko placa...
ni meni nije jasno u cemu je problem :-) ako nista neka uce djecu o istocnjackim religijama :D
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

Bea_Trix wrote:
apsolutno sam za uvodjenje Povijesti/Istorije religija, sa naucnoga aspekta, a ko zeli da se obrazuje sa religijskog aspekta, ima za to prigodne institucije.
...
pa postoji predmet "kultura religije" gdje se uci o historiji religija, sa naucnog aspekta, :-) doduse neobavezan predmet...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

bosanska rijec wrote:
Bea_Trix wrote:
apsolutno sam za uvodjenje Povijesti/Istorije religija, sa naucnoga aspekta, a ko zeli da se obrazuje sa religijskog aspekta, ima za to prigodne institucije.
...
pa postoji predmet "kultura religije" gdje se uci o historiji religija, sa naucnog aspekta, :-) doduse neobavezan predmet...
doduse, skroz nebitan, kao sto nam je i povijest religija nebitna...
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

Bea_Trix wrote:
bosanska rijec wrote:
Bea_Trix wrote:
...
mislim da se o historiji religija uci na predmetu "historija" , ne znam da li j e to ne/dovoljno u svakom slucaju ne bi bilo lose da se uci u sklopu tog predmeta...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

bosanska rijec wrote:
Bea_Trix wrote:
bosanska rijec wrote: pa postoji predmet "kultura religije" gdje se uci o historiji religija, sa naucnog aspekta, :-) doduse neobavezan predmet...
mislim da se o historiji religija uci na predmetu "historija" , ne znam da li j e to ne/dovoljno u svakom slucaju ne bi bilo lose da se uci u sklopu tog predmeta...
NEMOGUCE je u gradivo povijeti ubaciti povijest religija i da to bude kvalitetno. to mora biti zaseban predmet, koji bi se izmedju ostalog bavio i tolerancijom.
isto tako, necu da pocinjem o tome da se u udzbenicima povijesti religija spominje usputno i sturo, a to i nije osnovno teziste povijesti kao predmeta, tako da prijedlog smatram besmislenim i sa logickog i pedagoskog aspekta.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

Bea_Trix wrote:
bosanska rijec wrote:
Bea_Trix wrote: doduse, skroz nebitan, kao sto nam je i povijest religija nebitna...
NEMOGUCE je u gradivo povijeti ubaciti povijest religija i da to bude kvalitetno. to mora biti zaseban predmet, koji bi se izmedju ostalog bavio i tolerancijom.
isto tako, necu da pocinjem o tome da se u udzbenicima povijesti religija spominje usputno i sturo, a to i nije osnovno teziste povijesti kao predmeta, tako da prijedlog smatram besmislenim i sa logickog i pedagoskog aspekta.
moje dijete je ucilo u predmetu "kultura religija" o historiji religija onako opsirno i detaljno , sto bi rekli kvalitetno su ucili i bas je zbog toga , odustao od tog predmeta. A sto se tice bavljenja tolerancijom to uce u predmetu "demokratija i ljudska prava", ne znam kako je u rs s obzirom da u javnim ustanovama slave kao drzavni praznik " krsnu slavu" sumnjam da o tome ista uce, doduse tu djecu nema ko ni nauciti... :-) :D
Last edited by bosanska rijec on 04/02/2008 08:53, edited 1 time in total.
mostarac

Post by mostarac »

Samim tim sto vjeronauka apsolutno ne moze postati obavezan i mora biti fakultativan predmet u okviru obrazovnog sistema u nasoj drzavi, ona sebe iskljucuje kao potrebu u skolama. Biologija negdje moze biti izborni predmet, moze to biti i istorija ili hemija, ali po potrebi su obavezni, a vjeronauka nema nacina da postane obavezna, a kad imas takav predmet onda je i njegovo mjesto u obrazovnom sistemu jedne zemlje nebitno tj. nepotrebno i suvisno.
Postoje institucije koje se bave vjerskim odgojem djece i omladine i vjeronauka treba da bude smjestena u te institucije jer vjeronauka je strogo individualna stvar i zavisi iskljucivo od pojedinca i kao takva je strana obrazovnom sistemu koji se bazira na obrazovanje pojedinca unutar jednog kolektiva.
Dimenzija vise koja se dobija postavljanjem vjeronauke u skole u situaciji u kojoj je bosna i hercegovina gdje su vjera i nacija glavni kamen spoticanja cini vjeronauku ne samo nepotrebnom nego i nepozeljnom i izrazito stetnom ukoliko se ona pojavi u skolama. Upravo insistiranje na razlicitostima, a vjeronauka je takav predmet koji htio ili ne htio to podstice, dovodi do dvije skole pod jednim krovom, dovodi do obiljezavanja djece i do kreiranja napetosti i neprirodnih grupa u koje se djeca organizuju.
Isto tako nisam ni za predmet kultura ili istorija religija jer ukoliko budemo govorili istinu o onome sto su religije radile i sta su donijele svijetu, onda cemo pozitivne stvari moci da napisemo u cetvrtini knjige i obradimo za polugodiste ili tromjesecje, a negativne bi se izucavale kroz vise razreda, a sa tim se naravno ne bi slozile aktuelne vjerske zajednice, a lagati djecu u tako maloj dobi bi bilo glupo i bezobrazno.
Dakle ne vidim uopste mjesta nikakvom posebnom statusu religije u skoli jer religija je individualna stvar ljudi koju ljudi treba da nose u sebi i sa sobom i koja ima veoma mocne, bogate i jake institucije u ovoj drzavi da svima onima koji to nose u sebi i zele da se obrazuju na taj nacin, omoguci da dobiju sve sto zele.
mema mo

Post by mema mo »

zakonom bi zabranila vjeronauk u skolama, a da ne govorim o vrticima :-?
simi5

Post by simi5 »

Ne bih dozvoljavala veronauku u vrtićima i osnovnim školama. Srednješkolcima bih dozvolila da se sami opredele prema ovom predmetu kao fakultativnom.
Arminovski

Post by Arminovski »

callmethebreeeze wrote:pokusacu biti kratak :-)
ja sam u svedskoj srednjoj i osnovoj imao predmet "poznavanje religija" i mislim da je tako nesto idealno za zemlju poput bosne. zanci da sva djeca, u citavoj bosni, uce po istom udzbeniku. (znam da je ovo utopija, ali boze moj, vrijedi sanjati) jer nama je potrebno znanje o onom drugom, plus sto ne skodi ako se nauce nesto o religijama kojih ne nema u bosni, a nije zgoreg ni uciti o ateistima i njihovom vidjenju svijeta.

posto u bosni ne fali bomogolja svi koje zele da se djeca uce klanjati, ili na neki drugi nacin bogu moliti mogu ih slati u dzamije, crkve i tako dalje.
slazem se sa tobom. Dodao bih i da je poznavanje religije jedan od osnovnih predmeta u nastavi SVIH svedskih skola pored matematike, jezika, fizickog i jos par. I ja sam prosao kroz isti sistem i mislim da je dobar mada za to trebaju i vrsni nastavnici koji poznaju svoj zanat i koji su nepristrasni. Stoga ne bi mogao hodza, pop, rabin biti nastavnik (znam da to ne mislis) vec bi se njihova uloga svela na posjete skolama ili vodice pri posjetama dzamijama, sinagogama, crkvama itd... Znaci nisam za vjeronauku kao "svako svojim" gdje se razred podijeli i idu na "svoje casove" vec za jedan uopsten predmet koji se moze izucavati npr jednu godinu gdje se sve vece religije izucavaju npr mjesec dana, pocev od budizma pa do islama. Isto tako rezervirano mjesto i za manje religije pa i za ateizam. Cilj bi bio ne da se u skolama ne uce molitve vec da se djeca upoznaju sa osnovama svake religije. U to moze ulaziti istorija, vjerovanja, nacini prakticiranja, razlike izmedju religija, spoznavanje slicnosti tj stvari koje roditelji rijetko nauce svoje dijete.

Moguci rezultat ovoga bi bio smanjenje tenzija i povecanje tolerantnosti prema ljudima druge boje, vjere ili nacije u nasem drustvu gdje, jel' ono bi "Dodikovim rijecima", mladi nemaju prilike da se druze sa osobama druge nacije. Mozda utopija, ali vrijedna sanjanja. Nadalje, nisam siguran da li bi introdukcija ovog predmeta bila dobra ideja za osnovnu skolu. Toliko od mene...
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

simi5 wrote:Ne bih dozvoljavala veronauku u vrtićima i osnovnim školama. Srednješkolcima bih dozvolila da se sami opredele prema ovom predmetu kao fakultativnom.
Vjeronauk se prije svega pohađa za vrijeme osnovne škole
kada se i primaju sveti sakramenti (ovo se tiče kršćana)
tako da se vjerojatno misli na osnovnu školu.
U srednjim školama nema vjeronauka, bar ne u Hrvatskoj, Italiji, Austriji
ima još primjera
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Milioniti put, ima predmet KULTURA RELIGIJA. To je dovoljno sto jedna skola treba da pruzi uceniku.
Ili ce roditelji bas biti roditeljske jedinice koje ce da stancaju djecu a da se obrazovanjem i odgojem bavi skola.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Vjeronauk u vrticu i u skolama nije djeci potreban, vec NACI majmunima da bi uzgajali sebi odane. Vjera se uci kuci i u BOZIJIM domovima (crkve,dzamije,sinagoge ect.) a ne u skolama. Ucenje vjeronauka u vrticu ili skolama je odraz ZAPISANE TERITORIJE.
Nasem skolstvu nije vazno da podignu nivo skolovanja, da se pobrinu da se lokali modernizuju, da djeci daju znanje. Ne koga briga sto nase djete u vidi kompjuter samo na TV ekranima, Bitnije je da se NACI odgoje i da znaju kome pripadaju a ko "vjekovni NEPRIJATELJI".
mostarac

Post by mostarac »

i koga treba kamenom gadjat kad se u vrticu bude igralo u pijesku, a kasnije s kamena predjemo i na bojevu municiju.
ataturk nama treba jedan pod hitno.
be

#90 vjeronauk

Post by be »

Da se ne bih previše upuštao u raspravu, daću samo jedan primjer. Moj desetogodišnjak ne pohađa vjeronauk. Ne pohađa ga, jer ja sebi ne uzimam za pravo da mu kažem da Boga ima ili nema. Osim toga i previše drugih stvari ima u školi.
Međutim, on već petu godinu, redovno, skoro svake sedmice "gori u džehenemu". Narednu put kad to bude čuo od "drugova" u školi, otići ću i efendiji žvalje razavaliti. Je li to tolerancija koju islam proklamuje? Nije ! Pa čemu ih onda tamo uče ? Koliko ja vidim, ne uče ih da prihvataju različito.

A ta budalaština da nema morala bez vjere . Jah....Rahmetli Ćelo Delalić je baš onako moralan bio...a Hadžija :)
Lincoln-Burrows

#91 Re: vjeronauk

be wrote: A ta budalaština da nema morala bez vjere .
A što to određuje moral i tko?
be

#92 moral i vjera

Post by be »

dobro pitanje ! Šta i ko ? Dobro se sjećam jedne moje mudre profesorice iz gimnazije kada je rekla da nema te kategorije koja je tako teška za odrediti i definirati kao moral. Ništa nije toliko rastezljivo poput morala, složićeš se.
A to, šta i ko određuje moral, sigurno to neće biti Reis, koji je to pravo priljepio za vjeru neki dan u svojoj izjavi. Upravo tako je rekao: "bez vjere nema ni morala" .
Ma nemoj ! :x
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

ma vala ne znam sta ih to uce kad je ovo Vako, svi uce bosanski jezik, imena skola, po begovima, drzavni praznik je Bajram, i jos sad im odobrili plemensko islamsko bosnjačku policiju mos mislit koji radikalizam ali to im pije vode i to svijet uvazava i lajcak ih tapse ... 8-) i odobrava ...
Lincoln-Burrows

Ne bih to nazvao budalaštinom,
Jer knjige poput Biblije su knjige o
moralnom načinu života koje nam
ja Bog dao.
Nema čovjeka Božje mudrosti!!!

A to da nema morala bez vjere
ipak nije točno jer i onaj koji ne
vjeruje može živjeti po ovim od
Boga datim moralnim pravilima.
Last edited by Lincoln-Burrows on 04/02/2008 12:00, edited 1 time in total.
be

#95 vjera i moral

Post by be »

tu je teza okrenuta, jer po meni je trebalo to ovako izgledati:
Nema vjere bez morala !
dobro sad, malo smo u OT otišli
poplava

Post by poplava »

Nemam namjeru pretjerano obrazlagati moje misljenje - ukratko, mislim da djeca ne razumiju o cemu se tu radi i da nisu u stanju ni razumjeti. Zato mislim da bi vjeronauka, ovakva kakva se sad provodi trebala biti dio kucnog odgoja (ako neko vec misli da je to potrebno), a nikako skole ili obdanista, bar dok su djeca. Nemam nista protiv nekog predmeta tipa "istorija religija" u kojem ce dijete dobiti objektivne informacije o svim religijama za razliku informacija tipa "bog je napravio ovaj cvijet, da nema boga zvijezde bi pale sa neba" i slicno. Cak bih vrlo rado "poslao" svoju djecu na takve casove.
Da ne duzim, evo vidjenja moje cerke, sestoipogodisnjeg djeteta koje ne ide na vjeronauku. Na pitanje kako je bilo u skoli, razocarano kaze:
"Ma ne znam, svi su bili na vjeronauci, a ja nisam isla... k'o da su sve muslimani u ovoj drzavi, a nisu."
E sad, neka me neko ubijedi da ona zna o cemu prica i da moze shvatiti ko su muslimani, katolici, pravoslavci itd. i da ima potrebe da o tome razmislja dok je dijete. Inace, njena najbolja drugarica ide na vjeronauku i u pocetku je nagovarala moju cerku da pita svoju mamu moze li i ona ici na vjeronauku, s obzirom da sjede zajedno u klupi i uvijek su zajedno, skoro svaki dan i poslije skole.
Ono sto jos uvijek ne znam je kako joj objasniti zasto je njena drugarica koja ide na vjeronauku drugacija...
district-beg

Post by district-beg »

mema mo wrote:zakonom bi zabranila vjeronauk u skolama, a da ne govorim o vrticima :-?
a uvela bi seksologiju il nesto slicno jel...eee, zbog toga i jesmo tu gdje jesmo...sve se nesto ugledamo na ove, one...pogledajte sta oni uce u skolama pa cete vidjeti da rcm i amerikanci imaju vjeronauku koja je, ako ne na nivou ostalih predmeta, onda barem tu negdje...a vidi nas(ne daj Boze da smo svi takvi)- ukinuti, cccc
mrki62

Post by mrki62 »

district-beg wrote:
mema mo wrote:zakonom bi zabranila vjeronauk u skolama, a da ne govorim o vrticima :-?
a uvela bi seksologiju il nesto slicno jel...eee, zbog toga i jesmo tu gdje jesmo...sve se nesto ugledamo na ove, one...pogledajte sta oni uce u skolama pa cete vidjeti da rcm i amerikanci imaju vjeronauku koja je, ako ne na nivou ostalih predmeta, onda barem tu negdje...a vidi nas(ne daj Boze da smo svi takvi)- ukinuti, cccc
Jel u Ameriki škola džabe ili se plaća ?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

district-beg wrote:
U Ameriskim Public Schools (dakle skolama finansiranim od strane ljudi koji placaju taksu-dakle svih nas) dozvoljeno je predavati religiju samo kao dio ljudske istorije i njen uticaj na ljude, a nikako tumaciti svete knjige niti vrsiti uticaj od strane jedne ili druge religije.
Bio je i incident u Alabami, gdje je nekolicina roditelja i skolski odbor pokusali da okace 10 zapovijedi iz bibilije pred skolom. To je naravno protiv-ustavno i naredjeno im je da ih skinu.

Takodje je nedavno pokusano u jednoj skoli u Pensilvaniji da se uvede inteligentni dizajn kao alternativa teoriji evolucije, sto je takodje oboreno na sudu i proglaseno neustavnim....

Ako vec spominjete Ameriku i njen skolski sistem, bar se pobrinite da to uradite pravilno. U Americi, religiju je nametnuta samo u poluprivatnim skolama koje se nalaze uz crkve/hramove/dzamije i ciju punu cijenu placaju roditelji djece koja skolu pohadjaju. Postoje, naravno, i Internati i privatne skole u kojima je takodje dozvoljeno proucavati sta god...

Amerika je jos uvijek sekularna drzava i religija i religiozni uticaj u skolama je ZABRANJEN i onaj ko tvrdi drugacije, nije nikada bio u Americi niti pohadjao skole ovde.

Teachers and school administrators, when acting in those capacities, are representatives of the state, and, in those capacities, are themselves prohibited from encouraging or soliciting student religious or anti-religious activity. Similarly, when acting in their official capacities, teachers may not engage in religious activities with their students. However, teachers may engage in private religious activity in faculty lounges.

http://www.ed.gov/Speeches/04-1995/prayer.html
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Slažem se sa svima koji bi to zakonom zabranili..... vjera je lično pravo pojedinca njegova privatna stvar... nikako ne predmet interesa zajednice... kad čovjek ide "Bogu" na istinu ide sam i propituje ga se za ono što je uradio on a ne zajednica il vjerska grupa.....
Post Reply