Porijeklo prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Facaipo85
#76 Re: Porijeklo prezimena
imal' kakve informacije za prezime Hodzic? Znam da je poprilicno popularno
- cyprus
#77 Re: Porijeklo prezimena
Zna li iko pouzdano ko je najčešće prezime u BiH? 
-
amalia
#78 Re: Porijeklo prezimena
Hodziccyprus wrote:Zna li iko pouzdano ko je najčešće prezime u BiH?
- max_power
#80 Re: Porijeklo prezimena
I moji su od tamo (nije rijec o istom prezimenu) a bili su neka vrsta divljaka/pirata koji su terorizirali talijanska obalna mjesta dok nisu izbjegli u Hercegovinu pod napadima Mletaka. To sam citao u nekoj knjizi ali ne sjecam se bas detalja.coek wrote:Hercegovina je ocigledno kolijevka života![]()
Znao sam da smo (Bajramovici) iz Herceg Novog, samo ne znam kad smo dosli. Ima li kakva knjiga o ovim detaljima?
-
Eborg
#81 Re: Porijeklo prezimena
Da malo ozhivimo ovu temu...
Zanima me jedna stvar.Koliko se vi nacionalno identifikujete sa nekim zemljama ukoliko saznate da su vam preci iz nekih drugih zemalja?Evo npr. igrom sluchaja sam pouzdano saznao da mi dio porodice dolazi iz Madjarske,Turske i Crne Gore (250+ godina) i to se vremenom izmijeshalo sa domacim bosanskim elementima.E sad,ja lichno ne osjecam nishta prema tim zemljama,davno je to bilo.
Interesantno je onda kako se neki identifikuju sa Hrvatskom ili Srbijom a ne znaju da li ih ishta vezhe za te zemlje osim same religije.Dakle,potpuno je moguce da su im preci iz Rumunije,Njemachke,Svazilanda (malo tezhe ali znate na shta mislim
)) ali opet se chvrsto drzhe Srbije ili Hrvatske...Chak i Turske pojedini...
Kakav je vash odnos prema "pradrzhavama" ukoliko ih imate?
Zanima me jedna stvar.Koliko se vi nacionalno identifikujete sa nekim zemljama ukoliko saznate da su vam preci iz nekih drugih zemalja?Evo npr. igrom sluchaja sam pouzdano saznao da mi dio porodice dolazi iz Madjarske,Turske i Crne Gore (250+ godina) i to se vremenom izmijeshalo sa domacim bosanskim elementima.E sad,ja lichno ne osjecam nishta prema tim zemljama,davno je to bilo.
Interesantno je onda kako se neki identifikuju sa Hrvatskom ili Srbijom a ne znaju da li ih ishta vezhe za te zemlje osim same religije.Dakle,potpuno je moguce da su im preci iz Rumunije,Njemachke,Svazilanda (malo tezhe ali znate na shta mislim
-
Brčko1973
#82 Re: Porijeklo prezimena
Vozdra,
Da li iko zna porijeklo prezimena Osmić...??
Da li iko zna porijeklo prezimena Osmić...??
- cyprus
#83 Re: Porijeklo prezimena
Pa nisam lud da mislim da mi je familija od postanka života bila vezana samo za Bosnu. Naravno da svi vučemo dio porijekla i iz raznih bližih ili daljih zemalja. A kako to utiče na mene - nikako, boli me briga i da mi je djed sa Tibeta - moja jedina država je BiH.Eborg wrote:Da malo ozhivimo ovu temu...![]()
Interesantno je onda kako se neki identifikuju sa Hrvatskom ili Srbijom a ne znaju da li ih ishta vezhe za te zemlje osim same religije.Dakle,potpuno je moguce da su im preci iz Rumunije,Njemachke,Svazilanda (malo tezhe ali znate na shta mislim)) ali opet se chvrsto drzhe Srbije ili Hrvatske...Chak i Turske pojedini...
-
dlfo
#84 Re: Porijeklo prezimena
Zanima me porijeklop prezimena Panjeta. Znam da je od Pajevica iz Crne Gore ali dalje ne znam. Hvala.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#85 Re: Porijeklo prezimena
Isti kao prema Swazilandu.Kakav je vash odnos prema "pradrzhavama" ukoliko ih imate?
Btw, znam da sam neobicna mjesavina,
-
Eborg
#86 Re: Porijeklo prezimena
Iz Swazilanda?Latinica wrote:Isti kao prema Swazilandu.Kakav je vash odnos prema "pradrzhavama" ukoliko ih imate?![]()
Btw, znam da sam neobicna mjesavina,zbog citavog dijapazona zemalja za koje misle da sam porijeklom prilikom upoznavanja.
- zlatiborka
#87 Re: Porijeklo prezimena
Mozda je off topic, ali ne bih da zato otvaram novu temu. Imam jedno pitanje i ako neko zna, lijepo molim odgovor.
Moje je prezime stranog porijekla. Na novoj licnoj karti su mi upisali kao sto pise na uvjerenju o drzavljanstvu koje sam izvadila u mjestu rodjenja i nepravilno je upisano. Isto je tako i na rodnom listu.
Na pasosu, bankovnoj kartici i staroj licnoj karti je PRAVILNO upisano. Medjutim kad sam uzimala novu licnu kartu trazila sam da upisu onako kako treba tj. pravilno. Rekli su mi da se moraju drzati onoga sto pise na rodnom listu i uvjerenju o drzavljanstvu.
Moje je pitanje sljedece:
Kako i gdje mogu pokrenuti postupak promjene prezimena tj. postupak da se na licnoj karti upise PRAVILNO, sto znaci da cu morati uzeti novu licnu kartu, ali mi to ne smeta. Hvala na svakom odgovoru, da ne lutam uzalud od saltera do saltera!
Moje je prezime stranog porijekla. Na novoj licnoj karti su mi upisali kao sto pise na uvjerenju o drzavljanstvu koje sam izvadila u mjestu rodjenja i nepravilno je upisano. Isto je tako i na rodnom listu.
Na pasosu, bankovnoj kartici i staroj licnoj karti je PRAVILNO upisano. Medjutim kad sam uzimala novu licnu kartu trazila sam da upisu onako kako treba tj. pravilno. Rekli su mi da se moraju drzati onoga sto pise na rodnom listu i uvjerenju o drzavljanstvu.
Kako i gdje mogu pokrenuti postupak promjene prezimena tj. postupak da se na licnoj karti upise PRAVILNO, sto znaci da cu morati uzeti novu licnu kartu, ali mi to ne smeta. Hvala na svakom odgovoru, da ne lutam uzalud od saltera do saltera!
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#88 Re: Porijeklo prezimena
Draga, moja sestra je 22 godine imala Ć umjesto N na kraju prezimena. odes u opstinu, pravac odjel za rodne i tamo podneses taj zahtjev, mislim da ce ti oni dati formular i upute kako daljezlatiborka wrote:Mozda je off topic, ali ne bih da zato otvaram novu temu. Imam jedno pitanje i ako neko zna, lijepo molim odgovor.
Sretno
- zlatiborka
#89 Re: Porijeklo prezimena
Hvala Mirci....
-
Eborg
#90 Re: Porijeklo prezimena
Je li ti sestra udajom utekla od tog "falsh" prezimena ili je jadna to nekako rijeshila?mIRCerka wrote:Draga, moja sestra je 22 godine imala Ć umjesto N na kraju prezimena. odes u opstinu, pravac odjel za rodne i tamo podneses taj zahtjev, mislim da ce ti oni dati formular i upute kako dalje
Sretno
-
mIRCerka
#91 Re: Porijeklo prezimena
kad je vadila novi pasos morala ici po uvjerenje itd itd...Eborg wrote:Je li ti sestra udajom utekla od tog "falsh" prezimena ili je jadna to nekako rijeshila?mIRCerka wrote:Draga, moja sestra je 22 godine imala Ć umjesto N na kraju prezimena. odes u opstinu, pravac odjel za rodne i tamo podneses taj zahtjev, mislim da ce ti oni dati formular i upute kako dalje
Sretno
I zadesila se maticarka koja zna citati CIRILICU PISANA SLOVA... do tad je bilo DODJES KAZES I ONI PRINT ali ova navalila da je Ć a nije N...
Mahalali smo mi kasnije i istrazivali malo, ispostavilo se da je maticarka bila nako malo sklona cugi, nije moja sestra jedini slucaj...
Ispravljeno je prezime...
-
Eborg
#92 Re: Porijeklo prezimena
Majko draga...Treba onda triput provjeriti da ne bude Solomon Bičakčić (prvi tvrdo,drugo mehko,a vidi i treceeeeeee ima!
)...
- pustopoljina
#93 Re: Porijeklo prezimena
bome...bice da su moji do stoljeca 17.zivjeli u boki kotorskoj?!
pola tamo navedenih prezimena su domaca u krajini...
pola tamo navedenih prezimena su domaca u krajini...
- pustopoljina
#94 Re: Porijeklo prezimena
to sa bokom kotorskom mi pravo daleko i nejasno...
evo jedne stranice gdje ima dosta "nasih" prezimena...(i moje)
sve mi se cini po fenotipu da je moja porodica iz like.
evo jedne stranice gdje ima dosta "nasih" prezimena...(i moje)
sve mi se cini po fenotipu da je moja porodica iz like.
-
chaos158
#95 Re: Porijeklo prezimena
Pa hebemu miša, otkad je z+h=ž? Ili s+h=š?Eborg wrote:Da malo ozhivimo ovu temu...![]()
Interesantno je onda kako se neki identifikuju sa Hrvatskom ili Srbijom a ne znaju da li ih ishta vezhe za te zemlje osim same religije.Dakle,potpuno je moguce da su im preci iz Rumunije,Njemachke,Svazilanda (malo tezhe ali znate na shta mislim)) ali opet se chvrsto drzhe Srbije ili Hrvatske...Chak i Turske pojedini...
Vala svašta na ovom dunjaluku... prvo je bilo cwijet umjesto cvijet, a sad' je ova furka zamijenila staru...
Ljudi, pravopis, pravopis... ccc
-
mIRCerka
#96 Re: Porijeklo prezimena
otkad je na temi o porijeklu prezimena tema o pisanju(pravopis bi bio mljeko ili mlijeko, jok zh)?chaos158 wrote:Pa hebemu miša, otkad je z+h=ž? Ili s+h=š?Eborg wrote:Da malo ozhivimo ovu temu...![]()
Vala svašta na ovom dunjaluku... prvo je bilo cwijet umjesto cvijet, a sad' je ova furka zamijenila staru...
Drzi se teme.
- pustopoljina
#97 Re: Porijeklo prezimena
Vratimo se na zagvodsku starinu roda Čelan. U vrijeme Kandijskog rata (1645 - 1669) iz Zagvozda je u Podgoru otišao đak Andrija Čelanović Petrov, koji se kasnije zaredio, te službovao kao kapelan i tamo je umro 1675. godine. Don Andrija je mogao biti rođen oko 1630. godine, što znači da su Čelanovići nazočni u Zagvozdu od početka 17. stoljeća. Još je jedan svećenik od zagvodskih Čelanovića, fra Mijo, tajnik makarskog biskupa, o kojem je ostalo zapisano da je 1671. godine s još nekoliko svećenika nosio moći Svetog Jure na istoimeni najviši vrh Biokova, gdje se nalazi crkvica posvećena tom svecu.
Zagvozd kao starinu roda Čelan potvrđuje i sljedeći podatak: u vrijeme Bečkog rata 1686. godine u zbjegu stanovnika tog imotskog sela na Makarskom primorju nalaze se: obitelj Mate Čelanovića s 9 i obitelj Mije Čelanića ms 8 duša.
U venecijanskom zemljišniku za područje Zagvozda iz 1726. godine upisano je da su mletačke vlasti dodijelile zemlju i domaćinima pet obitelji s prezimenom Čelan: Jure (8-člana obitelj, 10 kanapa), Frane (10, 12), Mate rečeni Patak (6 , 7), Ante rečeni Sule (9,
i Ante rečeni. Kurt (8, 10). Od Ante Čelana Kurta (turski kurt = vuk) nastali su zagvodski Kurtovići; od Ante Čelana Sule (Suleyman turski naziv naziv za židovskog kralja Solomuna) postali su Sulići; "jedan od trojice braće (Ante) spustio se u mušu (zajednički seoski pašnjak-AI) i tako dobio nadimak Mušura, koji mu postade prezimenom"; prema predaji Alagići, dio Čagalja, nastanjenih u Donjim Čagljima, također su nastali od Čelana; Čelan odselio na ženinstvo i dobio nadimak Vranjić koji je kasnije postao novo prezime.
Dakle, od zagvodskih Čelana nastali su Kurtovići, Sulići, Mušure, Alagići i Vranjići, s napomenom da danas u Zagvozdu nema više prezimena Čelan. Dakako, tome su pridonijele i njihove seobe (kronološki): skradinsko zaleđe, Cetinska krajina, Neorić, Cista Velika, Dugopolje i Imotski.
cudo jedno
cak se i ono sa 17.stoljecem uklapa .
Zagvozd kao starinu roda Čelan potvrđuje i sljedeći podatak: u vrijeme Bečkog rata 1686. godine u zbjegu stanovnika tog imotskog sela na Makarskom primorju nalaze se: obitelj Mate Čelanovića s 9 i obitelj Mije Čelanića ms 8 duša.
U venecijanskom zemljišniku za područje Zagvozda iz 1726. godine upisano je da su mletačke vlasti dodijelile zemlju i domaćinima pet obitelji s prezimenom Čelan: Jure (8-člana obitelj, 10 kanapa), Frane (10, 12), Mate rečeni Patak (6 , 7), Ante rečeni Sule (9,
Dakle, od zagvodskih Čelana nastali su Kurtovići, Sulići, Mušure, Alagići i Vranjići, s napomenom da danas u Zagvozdu nema više prezimena Čelan. Dakako, tome su pridonijele i njihove seobe (kronološki): skradinsko zaleđe, Cetinska krajina, Neorić, Cista Velika, Dugopolje i Imotski.
cudo jedno
- pustopoljina
#98 Re: Porijeklo prezimena
http://www.forum.hr/showthread.php?t=206817
evo sa susjednog nam foruma. i tu ima moje prezime ( izmedju ostalih), kao licko...pa prebjeglo za krajinu.
koliko teorija...
evo sa susjednog nam foruma. i tu ima moje prezime ( izmedju ostalih), kao licko...pa prebjeglo za krajinu.
koliko teorija...
-
chaos158
#99 Re: Porijeklo prezimena
Aaa, sorry my mistake.mIRCerka wrote:otkad je na temi o porijeklu prezimena tema o pisanju(pravopis bi bio mljeko ili mlijeko, jok zh)?chaos158 wrote:Pa hebemu miša, otkad je z+h=ž? Ili s+h=š?Eborg wrote:Da malo ozhivimo ovu temu...![]()
Drzi se teme.
Onda porijeklo prezimena Shucalich? Ili možda Shmighalowich? Dzhemilowich?
I nemoj samo kasnije reći da nije u sklopu teme... pišem na isti način kao i Eborg.
Don't shoot pls.
-
mIRCerka
#100 Re: Porijeklo prezimena
Kao shto rekoh, sh ch i zh nisu tema ovdje. Ja vishe upozoravati netju.
Lijep pozdrav
Lijep pozdrav