JA SAMO MOGU REĆI DA MNOGI OD FORUMAŠA KOJI STALNO PONAVLJAJU DA SU BOSANCI NEKAD KAD IM ČITAŠ KOMENTARE POMISLIM DA VIŠE DODIK VOLI OVU ZEMLJU A NE ONIpopajic wrote:Cesto razmisljam o drzavi ciji su stanovnici bili : slovenci,hrvati,bosanci,srbijanci,makedonci i crnogorci.Nisam preskakao casove istorije,ali mi je promakao momenat kada su bosanci jednostavno nestali.Makedonac je ostao makedonac,slovenac i ostali takodje,samo su bosanci nestali.
U svijetu,naravno,stanovnika Bosne nazivaju bosancem.U Bosni ga nema.Ni zvanicno ni nezvanicno.Nema ga.
Cesto cujem komentar na ovu temu u smislu:ja se svog naroda i svoje vjere ne stidim,kao da biti bosanac atakuje na neciju narodnost ili vjeru.
Busamo se kako volimo BH,svojatamo je,grabimo,kao branimo je stalno od nekoga,a strano nam je reci - ja sam bosanac(ka).Nekako je previse siroko,ne odredjuje nas po aktuelnim principima,zulja...
Mozda ce mi neko na logican nacin moci objasniti zasto smo odlucili da budemo sve drugo osim bosanci i hercegovci.
ZASTO SU BOSANCI I HERCEGOVCI NESTALI IZ BH
-
Umjetnik a
#76 Re: ZASTO SU BOSANCI I HERCEGOVCI NESTALI IZ BH
- DaysleepeR
nije u tom problemtrlica wrote:pa Srb i Hrvati se smatraju srpskom i hrvatskom dijasporom u Bosni.DaysleepeR wrote:tebi nije isto kad se bosanci katolicke i pravoslavne vjeroispovjesti prozovu hrvatima i srbima kao i kad se srbijanci, hrvati, kosovari i crnogorci islamske vjeroispovjesti prozovu bošnjacima?colt wrote: Naziv Bosnjak nije nametnut nego vracen zato sto je nasilno ukinuta.Naziv Srbin i Hrvat je nametnit da bi se podijelilo.Zasto.Zato sto taj pojam nije postojao da bi se uvezao od susjeda i proglasilo Bosnu Srpskim i Hrvatskim teritorijem.Bosnjaci su bili jedini ponosni i nisu htjeli termin Srbin i Hrvat kao svoje.Kako to ne kuzite
zar to nije onda legaliziranje i prihvatanje koncepta o maticnim drzavama upravo od strane bosnjaka?
prihvatanje i legaliziranje teorije kako su bosanski srbi i hrvati ustvari dijaspora susjednih drzava
hajd malo razmisli o tome
da su Srbi i Hrvati smatrali Bosnu svojom domovinom pokazali bi i Tudjmanu i Milosevicu srednji prst.
nemojmo se ovdje farbati nekim ne postojecim bosanstvom i trpanjem Srba i Hrvata prisilno u to bosanstvo kad oni sami to ne zele.
svjesni su oni duboko da su dijaspora njihovih maticnih drzava i rado bi se nasli u zagrljaju matice ali kad bi bili sigurni da mogu ponijeti i parce zemlje Bosne sa sobom.
problem je sto su bosnjacki politicari toboze patrioti i za cjelovitu BiH a ustvari davno su halalili i RS i HZHB te pokusavaju da hajruju Sandzak na fazon bosne kao matice svih Bosnjaka
ista govna su to sve to je moj argument
- IZVANZEMALJAC
Što se tiče tih Bošnjaka na Sanđaku i drugod.
Velik broj jih je izbjeglo iz Bosne kad se je Bosna pripojila Austro-Ugarskoj. Bježali su u tada još uglavnom Tursko područje. Znači dio tih muslimana je orginalno iz Bosne. Jedini veči broj autohtonih muslimana su još Crnogorci uz granicu sa Albanijom (Plav, Gusinje) Na Sanđaku su večinoma Bošnjaci.
Največi Broj muslimana u Hrvatskoj su pridošlice (ne brojim one koji su prešli na Islam a koji su "domači") poslje 1.sv.rata znači večinoma Bošnjaci.
Oni u Srbiji (ne računam Sanđak) ili su Srbi ili Turci ( 8% Srba ima Turske gene) ili Sanđaklije i večina jih je u Beogradu (ostali su izumrli od dosade). Znači večina muslimana u Srbiji je na Sanđaku (ne brojim Kosovo jer su tamošnji muslimani jasno Albanci).
Velik broj jih je izbjeglo iz Bosne kad se je Bosna pripojila Austro-Ugarskoj. Bježali su u tada još uglavnom Tursko područje. Znači dio tih muslimana je orginalno iz Bosne. Jedini veči broj autohtonih muslimana su još Crnogorci uz granicu sa Albanijom (Plav, Gusinje) Na Sanđaku su večinoma Bošnjaci.
Največi Broj muslimana u Hrvatskoj su pridošlice (ne brojim one koji su prešli na Islam a koji su "domači") poslje 1.sv.rata znači večinoma Bošnjaci.
Oni u Srbiji (ne računam Sanđak) ili su Srbi ili Turci ( 8% Srba ima Turske gene) ili Sanđaklije i večina jih je u Beogradu (ostali su izumrli od dosade). Znači večina muslimana u Srbiji je na Sanđaku (ne brojim Kosovo jer su tamošnji muslimani jasno Albanci).
-
popajic
colt wrote:Zamilsi da jedan te isti narod ima dvije nacionalne odrednice.Jedan se izjava kao Bosanac a drugi Hercegovac.
Upravo iz tog Bosanac i Hercegovac treba biti teritorijalna odrednica a ne nacionalna.Ova konfuzija Bosnjaka kad se neko izjasnjava kao Bosanac drugi kao Hercegovac a treci kao Bosnjak, cetvrti kao Sandžaklija kod drugih izaziva na smijeh i sa razlogom nas zovu balijama (balija:neznalica,glupan) . . svasta
Teritorijalna odrednica: Bosanac,Hercegovac,Sandžaklija;
Nacija:Bosnjak;
Vjerska pripadnost:musliman;
Kod nas je bila konfuzija kao :musliman ateista.Kako musliman moze biti ateista ?
Meni sad vise nista nije jasno.Ako je Bosanac teritorijalna odrednica,kako onda imamo Srbe i Hrvate?Sta se tu desilo sa teritorijama?
Nacija svugdje u svijetu predstavlja drzavnost.UN su ujedinjene nacije (drzave).U tom slucaju smo svi mi jednostavno Bosanci ili Hercegovaci.
U krajnjoj liniji ne bi bilo vazno kako se ko izjasnjava da se ne poistovjecuje narodnost sa vjerom.Tacno je da su se BH pravoslavci i BH katolici prvi poceli nazivati Srbima i Hrvatima.Ali je tacno i da nije bilo previse protivljenja tome kao da se cekala prilika da i muslimani lako krenu njihovim stopama.I kad se i to dogodilo,sta je iko time dobio. Djelice BH.I mirna Bosna. Ah...
Bosanaca i Hercegovaca vise skoro da i nema jer su prijetnja onima kojima je dobro u iskomadanoj BH.Onima koji vole podjele.Onima kojima je vjerski predznak vazniji od dobrobiti BH.
Samo to je razlog.I nikakva geografija,istorija...I SVAKO se vrijedja kada se spomene nesto negativno medju "njegovim",blacenje tudjeg je uvijek dobrodoslo.UVIJEK drugi kriv,NAS uvijek u pravu.MI i ONI ! BH sudbina.
ZATO nestaju Bosanci i Hercegovci.
A onda se svi Bosnom i Hercegovinom kunemo.
- Lincoln-Burrows
Državljanstvo je Bosansko Hercegovačko a nacija je nešto drugopopajic wrote:
Meni sad vise nista nije jasno.Ako je Bosanac teritorijalna odrednica,kako onda imamo Srbe i Hrvate?Sta se tu desilo sa teritorijama?
Nacija svugdje u svijetu predstavlja drzavnost.UN su ujedinjene nacije (drzave).U tom slucaju smo svi mi jednostavno Bosanci ili Hercegovaci.
Kao na pr. Belgija, državljanstvo Belgijanac a nacionalne skupine
Valonci i Flamanci. Pa Švicarska, Island, Španjolska i ima puno
više primjera nego što misliš.
-
kijameta
Brkas pojam nacija i narod. Zato imamo UN ujedinjene nacije a ne ujedinjene narode.Nacija tvori drzavu,neovisno koliko naroda ima u toj drzavi,primjer Svicarska i USA. U Bosni je problem sto bosanski Srbi i Hrvati nisu dio bosanske nacije nego dijaspora,nacionalne manjine u najgorem smislu te rijeci,nesto kao sudetski Njemci u Ceskoj.Lincoln-Burrows wrote:Državljanstvo je Bosansko Hercegovačko a nacija je nešto drugopopajic wrote:
Kao na pr. Belgija, državljanstvo Belgijanac a nacionalne skupine
Valonci i Flamanci. Pa Švicarska, Island, Španjolska i ima puno
više primjera nego što misliš.
-
popajic
colt wrote:Izjasnjavanje kao Bosanac na podrucju ex YU postoji samo u Sloveniji.I to prvi put se pojavljiuje u tom terminu i to u zemlji koja nije Bosna i Hercegovina. U svim popisima u proslosti u SFRJ NIKO se nije izjasnjavao kao Bosanac i Hercegovac pa ni u BiH. Et nek mi neko kaze da jeste . . .
Odgovvor na temu je nisu ni zvanicno postojali
SFRJ je bila drzava u kojoj si se MOGAO izjasnjavati kao jugosloven.
BH je drzava u kojoj se NE MOZES izjasnjavati kao Bosanac i Hercegovac.
-
kijameta
Hajde otidzi u banju,stani pred ogledalo i reci sebi;ja stvarno nisam normalan.colt wrote:Izjasnjavanje kao Bosanac na podrucju ex YU postoji samo u Sloveniji.I to prvi put se pojavljiuje u tom terminu i to u zemlji koja nije Bosna i Hercegovina. U svim popisima u proslosti u SFRJ NIKO se nije izjasnjavao kao Bosanac i Hercegovac pa ni u BiH. Et nek mi neko kaze da jeste . . .
U SFRJ se SVAKO mogao na popisu stanovnista izjasniti kao covjecja ribica ako je htio.Po popisu stanovnistva 1991 godine se je dosta ljudi u Bosni izjasnilo pod Bosanac,to izjasnjavanje spada pod ostale i tek kada na popisu otvoris rubriku ostali iskoce Bosanci,Indusi i Eskimi.A i jednih i drugih i trecih je bilo u svim republikama.
-
popajic
#84 Re: ZASTO SU BOSANCI I HERCEGOVCI NESTALI IZ BH
Umjetnik a wrote:JA SAMO MOGU REĆI DA MNOGI OD FORUMAŠA KOJI STALNO PONAVLJAJU DA SU BOSANCI NEKAD KAD IM ČITAŠ KOMENTARE POMISLIM DA VIŠE DODIK VOLI OVU ZEMLJU A NE ONIpopajic wrote:Cesto razmisljam o drzavi ciji su stanovnici bili : slovenci,hrvati,bosanci,srbijanci,makedonci i crnogorci.Nisam preskakao casove istorije,ali mi je promakao momenat kada su bosanci jednostavno nestali.Makedonac je ostao makedonac,slovenac i ostali takodje,samo su bosanci nestali.
U svijetu,naravno,stanovnika Bosne nazivaju bosancem.U Bosni ga nema.Ni zvanicno ni nezvanicno.Nema ga.
Cesto cujem komentar na ovu temu u smislu:ja se svog naroda i svoje vjere ne stidim,kao da biti bosanac atakuje na neciju narodnost ili vjeru.
Busamo se kako volimo BH,svojatamo je,grabimo,kao branimo je stalno od nekoga,a strano nam je reci - ja sam bosanac(ka).Nekako je previse siroko,ne odredjuje nas po aktuelnim principima,zulja...
Mozda ce mi neko na logican nacin moci objasniti zasto smo odlucili da budemo sve drugo osim bosanci i hercegovci.
Ne shvacam na koga se odnosi ovo poredjenje sa Dodikom?Na mene ? Zasto? Ja ne osporavam ni na koji nacin nikome da bude sta hoce,da se osjeca kako hoce,da mijesa i vjeru i naciju i geografiju i istoriju.Bujrum !
Mene je jedino cudilo zasto i ja ne mogu biti ono sto jesam - Bosanac.
Ostajem pri tome da ko voli BH ne zeli da se ona na bilo koji nacin dijeli.A sve tri politicke strane ZELE da je dijele.Svako na svoj nacin.Jedni su prouzrokovali podjelu,drugi nastavili,a eto se sada i "mi" prikljucujemo.
Zato im ja kao Bosanac ne odgovaram
- osa
Možda bi bih hrvati i pokazali srednji prst tuđmanu (bar ponekad) da predsjednik predsjedništva nije napisao islamsku deklaraciju, šta su trebali postupati po njoj.trlica wrote:pa Srb i Hrvati se smatraju srpskom i hrvatskom dijasporom u Bosni.DaysleepeR wrote:tebi nije isto kad se bosanci katolicke i pravoslavne vjeroispovjesti prozovu hrvatima i srbima kao i kad se srbijanci, hrvati, kosovari i crnogorci islamske vjeroispovjesti prozovu bošnjacima?colt wrote: Naziv Bosnjak nije nametnut nego vracen zato sto je nasilno ukinuta.Naziv Srbin i Hrvat je nametnit da bi se podijelilo.Zasto.Zato sto taj pojam nije postojao da bi se uvezao od susjeda i proglasilo Bosnu Srpskim i Hrvatskim teritorijem.Bosnjaci su bili jedini ponosni i nisu htjeli termin Srbin i Hrvat kao svoje.Kako to ne kuzite
zar to nije onda legaliziranje i prihvatanje koncepta o maticnim drzavama upravo od strane bosnjaka?
prihvatanje i legaliziranje teorije kako su bosanski srbi i hrvati ustvari dijaspora susjednih drzava
da su Srbi i Hrvati smatrali Bosnu svojom domovinom pokazali bi i Tudjmanu i Milosevicu srednji prst.
nemojmo se ovdje farbati nekim ne postojecim bosanstvom i trpanjem Srba i Hrvata prisilno u to bosanstvo kad oni sami to ne zele.
svjesni su oni duboko da su dijaspora njihovih maticnih drzava i rado bi se nasli u zagrljaju matice ali kad bi bili sigurni da mogu ponijeti i parce zemlje Bosne sa sobom.
-
kijameta
Zato zdusno pokazuju srednji prst Komsicu,valjda je i on napisao 'islamsku deklaraciju'.Bosanski Hrvati nemaju osjecaj bosanstva,ni trunke i ne trebaju,njihov problem. A pominjanje izlika tipa neko je jednom napisao 'islamsku deklaraciju,pa smo sada ljuti' je stupidarija nevjerovatna.osa wrote:Možda bi bih hrvati i pokazali srednji prst tuđmanu (bar ponekad) da predsjednik predsjedništva nije napisao islamsku deklaraciju, šta su trebali postupati po njoj.trlica wrote:pa Srb i Hrvati se smatraju srpskom i hrvatskom dijasporom u Bosni.DaysleepeR wrote: tebi nije isto kad se bosanci katolicke i pravoslavne vjeroispovjesti prozovu hrvatima i srbima kao i kad se srbijanci, hrvati, kosovari i crnogorci islamske vjeroispovjesti prozovu bošnjacima?
-
salihh
gem / set / meckijameta wrote: Zato zdusno pokazuju srednji prst Komsicu,valjda je i on napisao 'islamsku deklaraciju'.Bosanski Hrvati nemaju osjecaj bosanstva,ni trunke i ne trebaju,njihov problem. A pominjanje izlika tipa neko je jednom napisao 'islamsku deklaraciju,pa smo sada ljuti' je stupidarija nevjerovatna.
- osa
a ti ne bi pokazivala srednji prst abdiću da su ti ga hrvati ili srbi izabrali kao predstavnika u predsjedništvo.kijameta wrote:Zato zdusno pokazuju srednji prst Komsicu,valjda je i on napisao 'islamsku deklaraciju'.Bosanski Hrvati nemaju osjecaj bosanstva,ni trunke i ne trebaju,njihov problem. A pominjanje izlika tipa neko je jednom napisao 'islamsku deklaraciju,pa smo sada ljuti' je stupidarija nevjerovatna.osa wrote:Možda bi bih hrvati i pokazali srednji prst tuđmanu (bar ponekad) da predsjednik predsjedništva nije napisao islamsku deklaraciju, šta su trebali postupati po njoj.trlica wrote: pa Srb i Hrvati se smatraju srpskom i hrvatskom dijasporom u Bosni.
-
colt
Ajd malo se saberi.Ajd bogati . . . govorio sam o opciji Bosanac kao sto postoji u Sloveniji a ne pod ostali.To u SFRJ NIKAD nije bilo . . i u Sloveniji postoji "ostali" ali tu nije usao Bosanac.U Sloveniji je po popisu iz 2002 g bilo oko 8 062 Bosanaca, pod "ostalih" 3 752, zatim 527 ljudi izjasnilo kao Jugosloven, kao regionalni 1 467 gradjana, kao Bosnjaci 21 542, kao Muslimani 10 467 . . . . itd . .kijameta wrote:Hajde otidzi u banju,stani pred ogledalo i reci sebi;ja stvarno nisam normalan.colt wrote:Izjasnjavanje kao Bosanac na podrucju ex YU postoji samo u Sloveniji.I to prvi put se pojavljiuje u tom terminu i to u zemlji koja nije Bosna i Hercegovina. U svim popisima u proslosti u SFRJ NIKO se nije izjasnjavao kao Bosanac i Hercegovac pa ni u BiH. Et nek mi neko kaze da jeste . . .
U SFRJ se SVAKO mogao na popisu stanovnista izjasniti kao covjecja ribica ako je htio.Po popisu stanovnistva 1991 godine se je dosta ljudi u Bosni izjasnilo pod Bosanac,to izjasnjavanje spada pod ostale i tek kada na popisu otvoris rubriku ostali iskoce Bosanci,Indusi i Eskimi.A i jednih i drugih i trecih je bilo u svim republikama.
POPIS STANOVNISTVA 1991 U BiH
Muslimani 1.902.956 43.47 %
Srbi 1.366.104 31.21 %
Hrvati 760.852 17.38 %
Jugoslaveni 242.682 5.54 %
Crnogorci 10.071 0.23 %
Makedonci 1.596 0.03 %
Slovenci 2.190 0.05 %
Albanci 4.295 0.10 %
Česi 590 0.01 %
Italijani 732 0.02 %
Židovi 426 0.01 %
Mađari 893 0.02 %
Nijemci 470 0.01 %
Poljaci 526 0.01 %
Romi 8.864 0.20 %
Rumuni 162 0.01 %
Rusi 297 0.01 %
Rusini 133 0.01 %
Slovaci 297 0.01 %
Turci 267 0.01 %
Ukrajinci 3.929 0.09 %
Ostali 17.592 0.40 %
Nisu se nacionalno izjasnili 14.585 0.33 %
Regionalno 224 0.01 %
Nepoznato 35.670 0.81 %
-
kijameta
Posto sam radio na popisu 1991,znam da si se mogao izjasniti kao sta hoces i kao Bosanac i imao sam ljude koje sam upisao tako i znam da su Bosanci spadali pod kategoriju ostalih.Ako se ta kategorija 'ostali' ne moze otvoriti i vidjeti koliko ima koga u njoj,znaci da je u Bosni bilo maximalno 17592 Bosanca.colt wrote:Ajd malo se saberi.Ajd bogati . . . govorio sam o opciji Bosanac kao sto postoji u Sloveniji a ne pod ostali.To u SFRJ NIKAD nije bilo . . i u Sloveniji postoji "ostali" ali tu nije usao Bosanac.U Sloveniji je po popisu iz 2002 g bilo oko 8 062 Bosanaca, pod "ostalih" 3 752, zatim 527 ljudi izjasnilo kao Jugosloven, kao regionalni 1 467 gradjana, kao Bosnjaci 21 542, kao Muslimani 10 467 . . . . itd . .kijameta wrote:Hajde otidzi u banju,stani pred ogledalo i reci sebi;ja stvarno nisam normalan.colt wrote:Izjasnjavanje kao Bosanac na podrucju ex YU postoji samo u Sloveniji.I to prvi put se pojavljiuje u tom terminu i to u zemlji koja nije Bosna i Hercegovina. U svim popisima u proslosti u SFRJ NIKO se nije izjasnjavao kao Bosanac i Hercegovac pa ni u BiH. Et nek mi neko kaze da jeste . . .
POPIS STANOVNISTVA 1991 U BiH
Muslimani 1.902.956 43.47 %
Srbi 1.366.104 31.21 %
Hrvati 760.852 17.38 %
Jugoslaveni 242.682 5.54 %
Crnogorci 10.071 0.23 %
Makedonci 1.596 0.03 %
Slovenci 2.190 0.05 %
Albanci 4.295 0.10 %
Česi 590 0.01 %
Italijani 732 0.02 %
Židovi 426 0.01 %
Mađari 893 0.02 %
Nijemci 470 0.01 %
Poljaci 526 0.01 %
Romi 8.864 0.20 %
Rumuni 162 0.01 %
Rusi 297 0.01 %
Rusini 133 0.01 %
Slovaci 297 0.01 %
Turci 267 0.01 %
Ukrajinci 3.929 0.09 %
Ostali 17.592 0.40 %
Nisu se nacionalno izjasnili 14.585 0.33 %
Regionalno 224 0.01 %
Nepoznato 35.670 0.81 %
- IZVANZEMALJAC
MATI MILA PA ŠTA TI POREDIŠ.osa wrote:a ti ne bi pokazivala srednji prst abdiću da su ti ga hrvati ili srbi izabrali kao predstavnika u predsjedništvo.kijameta wrote:Zato zdusno pokazuju srednji prst Komsicu,valjda je i on napisao 'islamsku deklaraciju'.Bosanski Hrvati nemaju osjecaj bosanstva,ni trunke i ne trebaju,njihov problem. A pominjanje izlika tipa neko je jednom napisao 'islamsku deklaraciju,pa smo sada ljuti' je stupidarija nevjerovatna.osa wrote: Možda bi bih hrvati i pokazali srednji prst tuđmanu (bar ponekad) da predsjednik predsjedništva nije napisao islamsku deklaraciju, šta su trebali postupati po njoj.
-
kijameta
@osa vidim da koristis zamjenu teza,ja sam glasao za Abdica i priznavao sam ga sve dok je radio po zakonu u interesu moje zemlje.Kad je izdao zakon i zemlju onda je druga prica.
Medzutim sa Komsicem je druga stvar,bosanskim Hrvatima on ne valja zato sto radi po zakonu i u interesu njihove zemlje. A to je zato sto su oni dijaspora iz Hrvatske i ne priznaju Bosnu kao svoju zemlju,ni islamsku,ni komunisticku,nikakvu Bosnu.Da sutra svi Bosnjaci postanu katolici i poklone Bosnu Vatikanu,ni takva Bosna im ne bi odgovarala.Samo Bog i Hrvati.
I to je da se vratimo temi,jedan od razloga neuspjeha bosanstva kao nacije,sto ni bosanski Srbi ni bosanski Hrvati nemaju osjecaj bosanstva i insistiranje na bosanstvu kada je 40-ak % stanovnistva protiv je bezizgledno.Treba cekati bolja vremena.
Medzutim sa Komsicem je druga stvar,bosanskim Hrvatima on ne valja zato sto radi po zakonu i u interesu njihove zemlje. A to je zato sto su oni dijaspora iz Hrvatske i ne priznaju Bosnu kao svoju zemlju,ni islamsku,ni komunisticku,nikakvu Bosnu.Da sutra svi Bosnjaci postanu katolici i poklone Bosnu Vatikanu,ni takva Bosna im ne bi odgovarala.Samo Bog i Hrvati.
I to je da se vratimo temi,jedan od razloga neuspjeha bosanstva kao nacije,sto ni bosanski Srbi ni bosanski Hrvati nemaju osjecaj bosanstva i insistiranje na bosanstvu kada je 40-ak % stanovnistva protiv je bezizgledno.Treba cekati bolja vremena.
- osa
kako ti znaš zašto on ne valja bih hrvatima, trebalo bi čuti njihovo mišljenje ne tvoje, čovjek može biti i ok ali ako ga nisu izabrali oni koje bi on trebao predstavljati, ne znam ako realno razmišlja sam bi trebao shvatiti da mu nije mjesto tu gdje sjedi. ovako špirić predstavlja srbe, silajdžić bošnjake a komšić sve, ne čini li ti se da tu postoji određeni nesrazmjer.kijameta wrote:@osa vidim da koristis zamjenu teza,ja sam glasao za Abdica i priznavao sam ga sve dok je radio po zakonu u interesu moje zemlje.Kad je izdao zakon i zemlju onda je druga prica.
- osa
e .ebi ga da razgovaramo rekao bih ti da sjediš na ušima, pusti hrvate da oni sami odrede tko im valja a tko ne valja, isto tako i sve ostale, ne valja kad ti drugi kroje sudbinu, pa bar bošnjaci to znaju, pa čemu onda ovakve stvari dešavaju i za "kijametu"nikad nisam čuo niti jednog hrvata da se srami što je bosanac ili hercegovac ali shvatite oni ne žele i neće biti bošnjaci i zašto mislite da ono što odgovara bošnjacima odgovara hrvatima.colt wrote:@Osa
Ma ne valja Hrvatima Komsic nikako . . . predstvljao ih ili ne predstavljao on je za njih poturica. Za njih je normalan Boban,Susak i svi krimosi koji hoce pocijepat Bosnu
-
kijameta
Nije to nerazmjer,nego realno stanje. U predsjednistvu imamo dva bosanska i jednog srpskog predstavnika i tako ce ostati sve dok ne budemo imali tri bosanska predstavnika.U kojoj zemlji si ti vidio da 5 % stanovnistva bira svog predsjednika. A jos su i dijaspora iz druge zemlje.osa wrote:kako ti znaš zašto on ne valja bih hrvatima, trebalo bi čuti njihovo mišljenje ne tvoje, čovjek može biti i ok ali ako ga nisu izabrali oni koje bi on trebao predstavljati, ne znam ako realno razmišlja sam bi trebao shvatiti da mu nije mjesto tu gdje sjedi. ovako špirić predstavlja srbe, silajdžić bošnjake a komšić sve, ne čini li ti se da tu postoji određeni nesrazmjer.kijameta wrote:@osa vidim da koristis zamjenu teza,ja sam glasao za Abdica i priznavao sam ga sve dok je radio po zakonu u interesu moje zemlje.Kad je izdao zakon i zemlju onda je druga prica.
-
Liska
Vidis kijameta, prije jedno par vijekova jedan turski vladar je, jos prije B. Kalaja, pokusao poraditi na stvaranju bosanske nacije. I projekat je propao jer su muslimani iz Bosne bili protiv toga da budu ravnopravni sa hriscanima i krscanima. E tu ti lezi glavni razlog propasti te ideje. Ako meni ne vjerujes, iscitaj malo knjige profesora Imamovica, one koje je pisao prije rata pa ces naci ovu cinjenicu.
A taj Komsic, kojeg Hrvati kao ne vole, sutra dolazi u Mostar da se susretne sa Sanaderom. Bice docekan kako zasluzuje na svome i od svojih. Hrvati imaju zamjeraka prema Komsicu ali to su ipak stvari koje ce Komsic rijesiti sa Hrvatima.
A taj Komsic, kojeg Hrvati kao ne vole, sutra dolazi u Mostar da se susretne sa Sanaderom. Bice docekan kako zasluzuje na svome i od svojih. Hrvati imaju zamjeraka prema Komsicu ali to su ipak stvari koje ce Komsic rijesiti sa Hrvatima.
- osa
a jest silajdžić predstavlja bosance, valjda one naturalizirane čiji je neformalni viođa abu hamza.kijameta wrote:Nije to nerazmjer,nego realno stanje. U predsjednistvu imamo dva bosanska i jednog srpskog predstavnika i tako ce ostati sve dok ne budemo imali tri bosanska predstavnika.U kojoj zemlji si ti vidio da 5 % stanovnistva bira svog predsjednika. A jos su i dijaspora iz druge zemlje.osa wrote:kako ti znaš zašto on ne valja bih hrvatima, trebalo bi čuti njihovo mišljenje ne tvoje, čovjek može biti i ok ali ako ga nisu izabrali oni koje bi on trebao predstavljati, ne znam ako realno razmišlja sam bi trebao shvatiti da mu nije mjesto tu gdje sjedi. ovako špirić predstavlja srbe, silajdžić bošnjake a komšić sve, ne čini li ti se da tu postoji određeni nesrazmjer.kijameta wrote:@osa vidim da koristis zamjenu teza,ja sam glasao za Abdica i priznavao sam ga sve dok je radio po zakonu u interesu moje zemlje.Kad je izdao zakon i zemlju onda je druga prica.
-
trlica
to je zato sto Bosna nema svoje nacije,mozda,neznam tacno!!!popajic wrote:colt wrote:Izjasnjavanje kao Bosanac na podrucju ex YU postoji samo u Sloveniji.I to prvi put se pojavljiuje u tom terminu i to u zemlji koja nije Bosna i Hercegovina. U svim popisima u proslosti u SFRJ NIKO se nije izjasnjavao kao Bosanac i Hercegovac pa ni u BiH. Et nek mi neko kaze da jeste . . .
SFRJ je bila drzava u kojoj si se MOGAO izjasnjavati kao jugosloven.
BH je drzava u kojoj se NE MOZES izjasnjavati kao Bosanac i Hercegovac.