Recept za kraj Republike srpske.

osa

Post by osa »

karanana wrote:Ne kontam kako ce ukidanje ovih opstina i njihovi navodni pozivi na referendum za otcjepljenje ukinuti RS. Bezveze ti je teorija. Znaci treba da se ukine opstina Banja Luka da onda taj grad izglasa referendum za otcjepljenje i onda je sve ukinuto? na kraju krajeva, nece ove tri opstinice da se izdvoje iz RS jer je ne vole nego upravo obratno.
teoriju treba razvijati i na njoj raditi, ako nekoliko minornih općina želi iz nekog razloga da ne bude u entitetu koji se zove rs, automatski se mijenja dejtonskih 51%/49%. zašto u doglednoj budućnosti još neki krajevi u rs ne bi izrazili sličnu želju, pogotovo oni koji ne bi imali srpsku većinu i koji se naslanjaju na federaciju. step by step.
cogni

Post by cogni »

osa wrote: teoriju treba razvijati i na njoj raditi, ako nekoliko minornih općina želi iz nekog razloga da ne bude u entitetu koji se zove rs, automatski se mijenja dejtonskih 51%/49%. zašto u doglednoj budućnosti još neki krajevi u rs ne bi izrazili sličnu želju, pogotovo oni koji ne bi imali srpsku većinu i koji se naslanjaju na federaciju. step by step.
Oni prijete samo zato sto ne zele da ostanu bez fotelja, ja mislim da cak i kada bi im bilo dozvoljeno, tesko da bi pristali da se pripoje federaciji.

Sto se tice promjena dejtonskih granica, to ne moze ici na ovaj nacin jer opstine nemaju pravo na samoopredjeljenje, il kako bismo vec to pravo nazvali.
Fratris

Post by Fratris »

cogni wrote:Tema nije ukidanje tih opcina vec recept za rusenje RS.
Kakav recept? Pripajanje par planinskih sela FBiH? Imam novosti za sve one koji misle da je ovo recept: Daytonske granice su u zadnjih 12 godina vec mijenjane. I zanimljivo, radilo se o planinskim selima. Opcina Istocni Drvar i opcina Prijedor ili Derventa nisu bas isto.
A i sta se ima diskutirati oko ukidanja opcine od 40, ili par stotina stanovnika.
Zato sto je mozda veci i direktniji problem sto se izbori namjestaju sirom drzave, sto opcine postoje iskljucivo radi fotelja, sto se krade iz budzeta, i sto je vlast svrha sama sebi, nego sto postoji RS.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Niti u jednom trenutku ne podrzavam RS, ali ovo sto si ti rekao nije tacno.
RS jeste zelja gradjana koji u njoj zive, o tome svjedoce rezultati izbora.

Kako je nastala takva politicka slika svi znamo, ali to je realnost koja se ocito ne moze promjeniti, jer rezultati izbora u FBiH kazu da ni gradjani tog entiteta nemaju nista protiv politike u RS-u.
[/quote]

Znam i ja...svaki put kad puhne jugovina zaboli me jedan kamenčić temeljac Republike Srpske u nozi.Ja nisam uspio zaustaviti kreiranje monstruma,kao ni 42 čovjeka iz moje čete koji sad leže pod zemljom.To je realnost.Smjena generacija je realnost koju moramo čekati,smjena političkog mainstreama,a to nećemo doživiti,bar moja generacija.
Pustimo susjede da žive u utrobi svog očišćenog monstruma.Otiđimo im.Pamćenje će nas uvijek dezinficirati,a naša dobra volja i oprost uvijek dati snagu onih koji su good-guys u jeftinom balkanskom hardcoreu.
..... vas više ova tema i taština patriotskih filozofa :D
Meraklos

Post by Meraklos »

dr.gog wrote: Znam i ja...svaki put kad puhne jugovina zaboli me jedan kamenčić temeljac Republike Srpske u nozi.Ja nisam uspio zaustaviti kreiranje monstruma,kao ni 42 čovjeka iz moje čete koji sad leže pod zemljom.
To je realnost.Smjena generacija je realnost koju moramo čekati,smjena političkog mainstreama,a to nećemo doživiti,bar moja generacija.
Pustimo susjede da žive u utrobi svog očišćenog monstruma.Otiđimo im.Pamćenje će nas uvijek dezinficirati,a naša dobra volja i oprost uvijek dati snagu onih koji su good-guys u jeftinom balkanskom hardcoreu.
..... vas više ova tema i taština patriotskih filozofa :D

Cini mi se da je ovo recept za New-Palestine. Nebu dobro svrsilo.
vedderedi

Post by vedderedi »

Pa zar Haris jos nije skonto recept za ovo? :D
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
karanana wrote:Ne kontam kako ce ukidanje ovih opstina i njihovi navodni pozivi na referendum za otcjepljenje ukinuti RS. Bezveze ti je teorija. Znaci treba da se ukine opstina Banja Luka da onda taj grad izglasa referendum za otcjepljenje i onda je sve ukinuto? na kraju krajeva, nece ove tri opstinice da se izdvoje iz RS jer je ne vole nego upravo obratno.
teoriju treba razvijati i na njoj raditi, ako nekoliko minornih općina želi iz nekog razloga da ne bude u entitetu koji se zove rs, automatski se mijenja dejtonskih 51%/49%. zašto u doglednoj budućnosti još neki krajevi u rs ne bi izrazili sličnu želju, pogotovo oni koji ne bi imali srpsku većinu i koji se naslanjaju na federaciju. step by step.
Image
dr.gog

Post by dr.gog »

Cini mi se da je ovo recept za New-Palestine. Nebu dobro svrsilo.
[/quote]

A šta bi bilo pametno prijatelju,šta je po tebi realno i ostvarivo,kako promjeniti sam način razmišljanja....o tom ti govorim...osnovat underground Armiju BiH možda..šta li..Brigade al-Ferhadija...
Usput,kakvu ba Palestinu u ovo trpaš?...moram te fakat pitat,ako hoćeš javi na privat..jesi li ti bio u ratu ovdje i kršio se sa tim budalama,sa kojima je sklopljen jebeni Dejton?....taj trip sa Palestinskim vječnim fajtom kontra židova ne namjeravam priuštiti svom djetetu,a lično bih se obračunao sa svakim ko bi ga pokušao prodati kao recept za rješenje nepravde nanesene nama Bosancima.
Intifada je prodata i i izdata,palestinci su mesnate mete za Izraelske snajpere,i nemaju više šansi da stvore normalan život u vlastitoj zemlji,podjeljeni,prodani i žrtvovani.Živ im je još samo ideal,to je ok,i zato ih gotivim.
Ko se loži na putujuće šejhove za regrutaciju,bujrum kalašnjikov u ruke i u Gazu,pa nek tamo pametuje a ne po kojekakvim toplim bosanskim sećijama
.Treba graditi ovo što imamo ,Srbi imaju daleko maligniji problem i tu im mi ne trebamo dodavati savjete o hemoterapiji.
Falsh Gordon

#84 Re: Recept za kraj Republike srpske.

Post by Falsh Gordon »

Gluposti!
Srbi raspisati referendum o odcijepljenju iz RS ... Smijesno! Mislim da je svima jasno da bi ih iz RSa raskomadali dok bi ih ovi iz Federacije docekali na noz bas iz razloga da zacementiraju podjele koje su im jos uvjek instrument vladanja. A i inace Federaciji treba sto vise opstina od 150 ljudi kako bi imali gdje gurati pare kojih je sve manje ...
A ako nekog bas zanima ukidanje RSa, mada licno mislim da je to nerealno, rjesenje treba potraziti u nepostivanju procedure jer niti je dajtonski mirovni SPORAZUM prosao proceduru do kraja, niti su ga potpisali svi koji su trebali ...
Da postoji politicka volja dvije strane da se BiH reformise u pravom smislu davno je to moglo biti odradjeno ali nije problem u RSu vec u trenutnim kvazi bosnjackim i hrvatskim (vecina) politicarima kojima ne odgovara da bih bude uredjena drzava jer isplivase onda sva govna na povrsinu. zasto bi jedan reis, ili jedan cengic ili silajdzic ili brankovic htjeli da se sve rascisti i da se vidi kako je kolala lova okolo do njihovih dzepova ...
Zato tesko je nekog nahraniti ako on nece da zine!!!!!!!
osa wrote:Šta mislite da li bi ovakva banalna stvar mogla biti presedan koji bi vodio ukidanju ili redefiniranju granica entiteta koji je nastao kao posljedica rata i svih onih loših stvari koje idu uz njega?

Ostalo, pa i ovo oko opstina, je sve ''naprdjivanje''!!!!

"Istočni Drvar": Ukoliko opština bude ukinuta, raspisaćemo referendum o otcjepljenju od Republike srpske!

*** SPAM *** - Nakon što je iz Vlade RS najavljeno da će biti ukinute tri najmanje opštine u tom entitetu, njihovi stanovnici i rukovodstva su se pobunili. Riječ je o opštinama Istočni Drvar, Istočni Mostar i Kupres, zapravio dio Kupresa koji pripada RS. Te tri opštine, zajedno sa njih još 15, nastale su prekrajanjem opštinskih granica nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Zanimljivo je da Istočni Drvar, Istočni Mostar i Kupres zajedno nemaju ni hiljadu stanovnika i ne ispunjavaju nijedan kriterij da postoje kao opštine.

Kancelarija opštine Istočni Mostar nalazi se u Nevesinju, a sjedište u selu Zijemlje koje ima 150 stanovnika. Odbornici su saopštili da ne prihvataju ukidanje te opštine uz objašnjenje da će time "Srbi iz Mostara izgubiti svoj historijski identitet". Iz Istočnog Drvara, koji ima 150 stanovnika, poručili su da će, ukoliko ta opština bude ukinuta, raspisati referendum o otcjepljenju od Republike Srpske.
Agic Nurija

Post by Agic Nurija »

Shoba wrote:nisam siguran da su ovakve diskusije produktivne. RS je tu gdje jeste i sva prica o ukidanju istog entiteta je besmislena. I ja sam svojedobno bio pristalica moguceg ukidanja RS, ali sam vremenom promijenio misljenje. RS mogu ukinuti samo Srbi koji zive u njoj, i niko drugi.

Mislim da se treba vise fokusirati na integraciju RS i Federacije po pitanjima od zajednickog interesa. Nista se silom ne moze postici...probalo se pa nije islo.

A oni koji cekaju novu OLUJU, mislim da ce se nacekati....
I ja poštujem raspravu o pravnom STANJU KOJE JESTE, ali isto tako i raspravu o NAČINU I SREDSTVIMA, kojima je upravno-pravno STANJE u Bosni proizvođeno i kojima se i dalje održava na životu - umjetnim disanjem!

U pravu si, apsolutno, kada tvrdiš da se silom trajno ništa efektivno ne postiže - znači da ukupno stanje, kako na papiru, tako i na terenu od 1992 na ovamo, nema izgleda na opstanak - jer je proizvedeno i održavano samo i jedino sirovom silom i potom grubom i nedvosmislenom prijetnjom onima koji bi, ništa drugo, nego da samo vrate ovu "bosansku svakodnevnu moru" u stanje prije ZAVOĐENJA STRAHA I OTVORENE MRŽNJE svega LJUDSKOG što je ikoliko ikada bilo i trajalo u Bosni!

Kako pregovarati s ljudima, koji u pregovaračima ne vide ljude več "turske ili latinske uljeze u Bosni", a sebe dijelom "velikog i nepobedivog nebeskog naroda". Kako ih spustiti na zemlju - BOSANSKU?!
cogni

Post by cogni »

Fratris wrote:
Kakav recept? Pripajanje par planinskih sela FBiH? Imam novosti za sve one koji misle da je ovo recept: Daytonske granice su u zadnjih 12 godina vec mijenjane. I zanimljivo, radilo se o planinskim selima. Opcina Istocni Drvar i opcina Prijedor ili Derventa nisu bas isto.
Nisam ja postavio temu, samo sam podsetio o cemu se prica na njoj.
Zato sto je mozda veci i direktniji problem sto se izbori namjestaju sirom drzave, sto opcine postoje iskljucivo radi fotelja, sto se krade iz budzeta, i sto je vlast svrha sama sebi, nego sto postoji RS.
O tim problemima cemo pricati cim se ukine RS. Polako, jedna po jedna stvar, ne moze se postici sve odjednom.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Dok ukidamo RS, malo da zamezimo

Post by location »

Dosadni ste pravo sa tom RS. Moje je rjesenje da se ostavi ta prica oko RS, cak i ako zele da se odvoje, neka idu. Ja sam iz RS i ako zelim tamo otici isto ce mi biti a bilo u BiH ili u Srbiji. Kada bi se sva ova prica bacila u vodu onda bi Silajdzic i Dodik mozda mogli misliti o ekonomskim napredcima ove drzave.
dr.gog

Post by dr.gog »

Kako pregovarati s ljudima, koji u pregovaračima ne vide ljude več "turske ili latinske uljeze u Bosni", a sebe dijelom "velikog i nepobedivog nebeskog naroda". Kako ih spustiti na zemlju - BOSANSKU?!
[/quote]

Sa njima trenutno nitko i ne pregovara,oni su folklor-horor gospodine Agiću,jeftini akcioni film,a svaka priča o njima je samo puhanje u papirna krila i trunjenje o kvazimitologiji.
A sa ostalima---pa NOVAC je sredstvo koje uvijek efikasno mijenja političke stavove,zar ne Herr Agić?.Vodimo računa o zgrtanju novaca,pa pokupujmo otetu zemlju u Republici Srpskoj,jeftinije je od demagogije,sentimentalnosti,ili pak ratovanja.Pokupujmo im firme,stanove i budimo gazde dojučerašnjim Mladićevim "nebeskim"herojima,,,,šta velite za ovu hipertrofiranu patriotsku ideju?
Fratris

Post by Fratris »

cogni wrote: O tim problemima cemo pricati cim se ukine RS. Polako, jedna po jedna stvar, ne moze se postici sve odjednom.
Zasto ukidanje RS ima prednost pred drugim pitanjima?
cogni

Post by cogni »

Fratris wrote: Zasto ukidanje RS ima prednost pred drugim pitanjima?
Zato sto je pokusaj da se nekom drugom pitanju da veca vaznost najgora moguca izdaja.
Fratris

Post by Fratris »

cogni wrote:
Zato sto je pokusaj da se nekom drugom pitanju da veca vaznost najgora moguca izdaja.
Drago mi je da vidim da politicka frazeologija kod nas stoji na istom mjestu jos od 1945.
Shoba

Post by Shoba »

Agic Nurija wrote:
Shoba wrote:nisam siguran da su ovakve diskusije produktivne. RS je tu gdje jeste i sva prica o ukidanju istog entiteta je besmislena. I ja sam svojedobno bio pristalica moguceg ukidanja RS, ali sam vremenom promijenio misljenje. RS mogu ukinuti samo Srbi koji zive u njoj, i niko drugi.

Mislim da se treba vise fokusirati na integraciju RS i Federacije po pitanjima od zajednickog interesa. Nista se silom ne moze postici...probalo se pa nije islo.

A oni koji cekaju novu OLUJU, mislim da ce se nacekati....
I ja poštujem raspravu o pravnom STANJU KOJE JESTE, ali isto tako i raspravu o NAČINU I SREDSTVIMA, kojima je upravno-pravno STANJE u Bosni proizvođeno i kojima se i dalje održava na životu - umjetnim disanjem!

U pravu si, apsolutno, kada tvrdiš da se silom trajno ništa efektivno ne postiže - znači da ukupno stanje, kako na papiru, tako i na terenu od 1992 na ovamo, nema izgleda na opstanak - jer je proizvedeno i održavano samo i jedino sirovom silom i potom grubom i nedvosmislenom prijetnjom onima koji bi, ništa drugo, nego da samo vrate ovu "bosansku svakodnevnu moru" u stanje prije ZAVOĐENJA STRAHA I OTVORENE MRŽNJE svega LJUDSKOG što je ikoliko ikada bilo i trajalo u Bosni!

U sustini, vrijeme ide na ruku BiH. Bice vazda nekoh kriznih situacija, ali ipak jako daleko od rata.

Za vrijeme naseg zivota necemo vidjeti BiH kakvu bi mi Bosanci htjeli da imamo. Previse je zla ucinjeno, ljudi su zatrovani . Svaka generacija na nasim prostorima je imala barem dva rata, i kako ocekivati da ljudi normalno razmisljaju. Uzmimo na primjer svedjane, koji su zadnji rat imali prije 200 godina. Oni i ne znaju sta znaci militantnost u svakodnevnom zivotu, a kamoli pjevanje ratnih pjesama i velicanje ratnih zlocinaca.

Ja nemam nista protiv RS, dok god je granica na Drini.
ovo_malo_duse

Post by ovo_malo_duse »

Shoba wrote:
U sustini, vrijeme ide na ruku BiH. Bice vazda nekoh kriznih situacija, ali ipak jako daleko od rata.

Za vrijeme naseg zivota necemo vidjeti BiH kakvu bi mi Bosanci htjeli da imamo. Previse je zla ucinjeno, ljudi su zatrovani . Svaka generacija na nasim prostorima je imala barem dva rata, i kako ocekivati da ljudi normalno razmisljaju. Uzmimo na primjer svedjane, koji su zadnji rat imali prije 200 godina. Oni i ne znaju sta znaci militantnost u svakodnevnom zivotu, a kamoli pjevanje ratnih pjesama i velicanje ratnih zlocinaca.
dr.gog wrote:A šta bi bilo pametno prijatelju,šta je po tebi realno i ostvarivo,kako promjeniti sam način razmišljanja....o tom ti govorim...osnovat underground Armiju BiH možda..šta li..Brigade al-Ferhadija...
Usput,kakvu ba Palestinu u ovo trpaš?...moram te fakat pitat,ako hoćeš javi na privat..jesi li ti bio u ratu ovdje i kršio se sa tim budalama,sa kojima je sklopljen jebeni Dejton?....taj trip sa Palestinskim vječnim fajtom kontra židova ne namjeravam priuštiti svom djetetu,a lično bih se obračunao sa svakim ko bi ga pokušao prodati kao recept za rješenje nepravde nanesene nama Bosancima.
Intifada je prodata i i izdata,palestinci su mesnate mete za Izraelske snajpere,i nemaju više šansi da stvore normalan život u vlastitoj zemlji,podjeljeni,prodani i žrtvovani.Živ im je još samo ideal,to je ok,i zato ih gotivim.
Ko se loži na putujuće šejhove za regrutaciju,bujrum kalašnjikov u ruke i u Gazu,pa nek tamo pametuje a ne po kojekakvim toplim bosanskim sećijama
.Treba graditi ovo što imamo ,Srbi imaju daleko maligniji problem i tu im mi ne trebamo dodavati savjete o hemoterapiji.

Slazem se obojicom i mislim da su ove pricice o raspadanju i ukidanju nebulozne. Mi sami mozemo integrisati RS ili tacnije receno samice se oni integrisati u BiH ako mi budemo pametni.

Primjer nr 1
1997 pa na ovamo... veliki(mozda veliki je prejaka rijec ali "odredzen"sigurno) broj Srba iz RS se vratio u Federaciju zbog eknomske situcaije. To su doduse bili vecinom penzioneri ali bilo je i mladzih... Zasto??..... Jednostavno najniza penzija u FBiH bila je cinimi se 120 ili 140 KM dok je u RS bila 60-80 KM. Radna mijesta u administracji (opstine, policija) za pripadnike drugih naroda,.. plata 300-500 KM u RS 150. i to kad dobiju.

Primjer nr 2.
U razgovorima sa poznanicima (srbima naravno) dosta puta sam razgovarao o svemu, bez dlake na jeziku naravno, uvjek im kazem sta mislim, to su vecinom bivsi prijatelji(sad poznanici) a uz njih i neki novi koje sam upoznao, vecina njih su dovoljno obrazovani i realni iako su zatrovani nacionalizmom... hellem nejse....
U ovim razgovorima sam primjetio da kad se razgovara o ekonomskoj situaciji svi dolaze sa istim razmisljanjem a to je da smo mi(muslimani opa.) prosli daleko bolje, da bolje zivimo itd. Zasto pa zbog love i automobila koji se vozaju u skoro svim gradovima u Federaciji. Pa Sarajevo ima samo vise automobila nego kompletna RS a da nekazem da su u 60% RS zaprezna kola glavno prevozno sredstvo.
A onda dijaspora koja dolazi. Nesto zbog naseg Bosanskog ciganluka a nesto i zbog inata, svaki koji dodze, prvo .. dolazi sa dobrim autom a drugo ako se nadze u situcaiji pred starim komsijama i prijateljima, kao sto rekoh zbog ciganluka ili zbog inata odma izvali gutu eura da im pokaze kako on ima i dobro zivi. I to se odrazava na misljenje.

Nezelim da kazem da je to neko mjerilo ali to je ono sto privlaci mlade generacije bez obzira na vjeru i naciju. BOLJI ZIVOT
Ekonomski jaka federacija sa dovoljnim brojem radnih mjesta i mogucnostima za mlade.... EKONOMIJA to je recept, to je ono sto izbija iz glave nacionalizam.. MOGUCNOSTI SE OSTVARI BOLJI ZIVOT . Da se pocnu pitat do kad ce im trubit da su oni bolji dio BiH a jos uvjek nose opanke.
Zato da se kanimo RS_a i da malo trijebimo ove lopove na nasoj strani da jednom vec krenemo naprijed.. A oni...Oni ce doc sami i jos ce pitat "koliko treba"?
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Ne treba se sekirati, sada ce ih Nikolic ukinuti, samo dok prigrabi vlast u Srbiji.Odvesce ih zajedno sa Kostunicom u "svijetlu" buducnost izolacije.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

fantom slobode wrote:Ne treba se sekirati, sada ce ih Nikolic ukinuti, samo dok prigrabi vlast u Srbiji.Odvesce ih zajedno sa Kostunicom u "svijetlu" buducnost izolacije.

Ovo mi dade povod za jedan osvrt.. :)

Bas ti radikali su i glavna prijetnja rs-u...

Zasto...

Cetnici su obicno srpski folklor politicke elite koji se uzima po potrebi kad treba politicko-teritorijalne pretenzije i ciljeve sprovesti ratnim i propagandnim sredstvima..A cetnicka strategija ratovanja i obicaji su se ubili za medjunacionalnu mrznju i stvaranje predpostavki kako narodi zaista ne mogu skupa zivjeti..i u prosloj agresiji na BIH..radikali su iznijieli sav teret rata i pocinili najveca zlodjela u ime onih salonskih cetnika u bijelim rukavicama tipa Kostunjavi & co...sad kad je svijet sprijecio daljnje sukobe i ratove..taj srpski(citaj velikosrpski) folklor u vidu radikala se jednostavno zeli pomesti iz srpskog politickog zivota jer kao odradili su sto su odradili i vise nisu potrebni Srbiji...e sad nastaju problemi i pocet ce masovna pojavljivanja raznih Brankovica...jer nisu ni radikali toliko glupi da ih ko kurtone odbace oni sto su ih u krvavi rat slali..iz tog razloga je moguc gradjanski rat u Srbiji..i otvoreni sukob radikala iz Srbije protiv Dodika...jer po radikalima Dodik je izdao strateski cilj...a to je podjela BIH i stvaranje velike Srbije..onaj zagrljaj Dode i Tadica u Banja Luci ce Dodika skupo kostat.....Posle odlaska Kosova radikali nece moci svoju ratnu politiku sprovoditi na Kosovu,radi Nato-a..ali ce zato svoju sferu djelovanja prebaciti u BIH ...sto Dodiku ne ide u korist...jer Dodik je odavno shvatio da od podjele BIH nema nista i da mu je prvenstven cilj zadrzavanje trenutnih ingerencija rs-a ili u najboljerm slucaju federalna jedinica...sto se kosi sa zeljama radikala ..a sto ce rezultirati smjenom i uklanjanjem Dodika od strane staba u Beogradu/Nikolica... :) ..sad me napadajte za fantazije :D
dr.gog

Post by dr.gog »

cogni wrote:

jedino mi ovakav patriotski izljev traži više analgina od jugovine :D
Agic Nurija

Post by Agic Nurija »

dr.gog wrote:
cogni wrote: Zato sto je pokusaj da se nekom drugom pitanju da veca vaznost najgora moguca izdaja.

jedino mi ovakav patriotski izljev traži više analgina od jugovine :D
Hvala na komentarima, očigledno je da sazrijevamo i napredujemo u shvatanjima vlastitih ključnih problema.

U nauci su poznati termini evolucije, to jeste prirodne nadgradnje i revolucije, revolta, primjene sile i slijedom toga donošenja brzih i nerazumnih rješenja, bilo u biološkim, fizikalnim ili društvenim procesima mikro ili makrokosmosa. Ideja jugoslovenstva je ovu gornju postavku u svojoj praktičnoj izvedbi (dva puta po 40 godina) upravo dovela do konačne diskvalifikacije, pošto su izvođaži radova na formiranju "multinacionalne i multireligijske" ljudske zajednice neumorno govorili jedno, a činili nešto sasvim drugo.

Apsolutno identičan proces namjenski je prenešen na Bosnu poslije 1990 godine i to od prve predizborne kampanje (Mala Jugoslavija?!). Antibosanska revolucija, bez obzira na svu primjenjenu metodu otvorene i brutalne sile, nije urodila svojim plodom, uplaniranim općim i konačnim "raspadom državnog i nacionalnog sistema jedine vještačke jugo-beha-republike".
Zašto?
Bosna je unikatna historijska tvorevina i upravo kao proizvod internih i jedinstvenih evolutivnih procesa od vremena ranog srednjovijekovlja, opstaje kroz stoljeća skoro netaknuta u svojoj srži - trajno večinska u genetskom čovjekoljublju kao izvoru vječne energije koja se jedino kao takva može uvijek iznova regenerisati i u svojoj punoj čistoti i snazi primjeniti i na djelu.

U Bosni niko nikoga od zasada podijeljenih grupa i tabora, ma kako se oni međusobno teritorijalno i administrativno nazivali i opisivali, neće trebati "ukidati". Proces reintegracije bosanskog društva ide neminovno svojim tokom i pitanje je dana, kad će to i aktuelna bosanska univerzitetska elita konačno shvatiti i na kraju odraditi svoj dio posla - izraditi dugoročan plan i program obnove i izgradnje bosanske društvene zajednice, ne obazirući se pri tome mnogo na trenutne, naslijeđene i u međuvremenu do apsurda deformisane "projekte podjele zemlje i stanovništva" na bilo šta drugo osim na već postojeće bosanske regije/pokrajine.

Državna i parlamentarna politika klasičnog tipa još uvijek je u Bosni daleko od praktične upotrebe - beha parlament podsječa s vremena na vrijeme na monstruoznu spravu za mučenje podčinjenih putem partijskih daljinskih upravljača.

Vrijeme je u vremenu da počnemo sa oslobađanjem - slobode!
cogni

Post by cogni »

dr.gog wrote: jedino mi ovakav patriotski izljev traži više analgina od jugovine :D
Samo sam pojasnio situaciju, don't shoot the messenger.
:P
kijameta

Post by kijameta »

Koliko ja znam,to jest koliko sam procitao,te tri opcine uopce ne zele da se odcijepe od rs nego da se ukinu na taj nacin da se spoje sa najblizom opcinom u rs.Naprimjer 'srpska opcina Mostar' bi se prikljucila Nevesinju.
Inace odcjepljivanje nekih opcina iz rs,bosnjackih ili hrvatskih, bi bio kraj rs ali za takvo nesto nije dovoljan samo referendum,nego i pokoja puska na ramenu.
A do takvoga cega takodze ne moze doci dok ne dodze naredba ili mig iz Sarajeva a Sarajevo ne smije nista narediti bez potpore neke jake evropske drzave ili USA a toga sada nema na vidiku a hoce li biti i kada,ostaje da vidimo.
Post Reply