Devašljifikacija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Shoshana

Post by Shoshana »

Kasnite vi oboje :D

Amrica je mislila na nepostojanje imenice napravljene od glagola 'delouse'
(sto bi bilo otprilike 'delousification' ), a sto bi na neki nakaradan nacin 'opravdalo' postojanje imenice 'devasljifikacija' :)
irfan2

Post by irfan2 »

..ide nesto kao arival will be at seven hundred hours ...
i prevod: ..dogodice se u sedam stotina sati :D ..
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

irfan2 wrote:..ide nesto kao arival will be at seven hundred hours ...
i prevod: ..dogodice se u sedam stotina sati :D ..
da ne govorim da bi trebalo "... dolazak je u sedam sati..." a ne "dogodit ce se..." :D
Sunrise00

#79 Re: Devašljifikacija

Post by Sunrise00 »

Bas gledam Mucke na OBN-u :D i Rodney govori fridge, oni porevode kao "frigić" :shock: :shock: :shock: Moze li mi neko pojasniti :lol: :run:
vjesticanametli

#80 Re: Devašljifikacija

Post by vjesticanametli »

opet oni hajvani kazu na FujTV koncentracijski logor :x
Michun

#81 Re: Devašljifikacija

Post by Michun »

Nasmijah se fino izvalama :)
Neku noc u csi LV - decapitation prevode dakapitiran. Ponovljeno 20 X, ja na rubu nervnog sloma, samo tu rijec cujem...
Tja, sta ces :shock:
alica.k

#82 Re: Devašljifikacija

Post by alica.k »

ja se uvijek pitam da li ti ljudi zaposljavaju ljude sa diplomom koji ovakve izvale lupaju, il stede na platama pa uzmu bilo koga ko zna sasatviti pet rijeci na engleskom? bas me to zanima! jel ima neko da zna nekoga da prevodi u nekoj tv kuci? primjetila sam da je na obnu najgore, ali ni ftv i hayat nisu nesto pretjerano bolji. a ko god prevodi one znanstvene emisije na discovery i ng, nek se odma upuca.
isto tako svaki put kad je direktan prenos necega, i oni simultani prevodi ...kad ti prevodioci prevode, a ja udaram glavom od zid. u roku od 20 minuta izmisle barem 500 novih rijeci. uzas.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#83 Re: Devašljifikacija

Post by mIRCerka »

alica.k wrote:ja se uvijek pitam da li ti ljudi zaposljavaju ljude sa diplomom koji ovakve izvale lupaju, il stede na platama pa uzmu bilo koga ko zna sasatviti pet rijeci na engleskom? bas me to zanima! jel ima neko da zna nekoga da prevodi u nekoj tv kuci? primjetila sam da je na obnu najgore, ali ni ftv i hayat nisu nesto pretjerano bolji. a ko god prevodi one znanstvene emisije na discovery i ng, nek se odma upuca.
isto tako svaki put kad je direktan prenos necega, i oni simultani prevodi ...kad ti prevodioci prevode, a ja udaram glavom od zid. u roku od 20 minuta izmisle barem 500 novih rijeci. uzas.
da li bi ti sa svojom diplomom cekala ravno GODINU DANA da ti plate neki finlm sto si prevela? Prevela bi jedan film i to bi bilo to...i normala da ce oni nalaziti sve i svakoga samo da imaju kakav prijevod...
alica.k

#84 Re: Devašljifikacija

Post by alica.k »

mIRCerka wrote:
alica.k wrote:ja se uvijek pitam da li ti ljudi zaposljavaju ljude sa diplomom koji ovakve izvale lupaju, il stede na platama pa uzmu bilo koga ko zna sasatviti pet rijeci na engleskom? bas me to zanima! jel ima neko da zna nekoga da prevodi u nekoj tv kuci? primjetila sam da je na obnu najgore, ali ni ftv i hayat nisu nesto pretjerano bolji. a ko god prevodi one znanstvene emisije na discovery i ng, nek se odma upuca.
da li bi ti sa svojom diplomom cekala ravno GODINU DANA da ti plate neki finlm sto si prevela? Prevela bi jedan film i to bi bilo to...i normala da ce oni nalaziti sve i svakoga samo da imaju kakav prijevod...
ne bih, zato i kazem da ustede na platama... :D nije ni cudo onda.
darius_maximus

#85 Re: Devašljifikacija

Post by darius_maximus »

Pa kod televizija to jeste uglavnom usteda novca... Malo ko ce prevoditi tako nesto kvalitetno, kada zna da ce mu isplata kasniti... Na filmu svakako mozes zaraditi oko 150-200 KM a treba ti da prevedes tih 20-ak kartica (kvalitetno), oko 3-4 dana i jos jedan dan ti treba da ga prilagodis, tj. da sve recenice uguras u nekih 30-ak znakova po redu... Dio prevoda se mora izgubiti jer ne moze realno stati na ekran, pa i to treba znati...

Radio sam nekoliko filmova, ali vise zato sto sam filmofil nego sto sam ocekivao da cu se obogatiti. :D
Doduse, bilo je tu i japanskih filmova, pa ti dodje kaseta sa zvukom na japanskom, scenario je na engleskom, pa ti sjedis i gledas film sa scenarijom da vidis ko sta govori... :D
Jos sam ja vazda imao problema da razlucim ko je musko a ko zensko kod njih... :lol: :D Sala mala... :D

Isto tako, za ove festivale, znam da cesto prevodioci i ne dobiju film, zbog borbe protiv piraterije, pa prevode kako znaju i umiju. Tako sam jednom vidio recimo da je recenica "I'll get it" (ovdje znaci: Ja cu platiti.) prevedena kao "Ja ću otvoriti"... Sta ces... :D

Helem, ima tu gresaka koje nastaju zbog neznanja, nepaznje, rokova, nezainteresovanosti, iako priznajem da se najvise gresaka, onih najvecih, pravi iz neznanja...
Neke rijeci opet udju u nas vokabular preko raznih firmi koje posluju sa inostranstvom, pa one onda interno prevode neke dokumente i prihvate odredjene rijeci koje onda prevodioci moraju koristiti jer se vec "udomacila". Imamo tako naprimjer "facilitatora" koji olaksava i usmjerava diskusije, "inkluzivno obrazovanje" itd. Ove sam primjere vidio na: http://bosanski.ba/forum/viewtopic.php?f=2&t=3
Posto vidim da neki vole o ovome razgovarati, a i nasmijati se svemu ovome, morao sam staviti ovaj link... :D :-) :lol:
izbjeglica_iz_besmisla

#86 Re: Devašljifikacija

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

domestos :-)
Post Reply