bilo bi zanimljivo provjeriti da li su i na koji nacin regulisali copyrights za ovu reklamu. koliko ja znam, universal studio koji je vlasnik copyrighta za ovu sliku (jer se radi o filmu iz njihove produkcije) ima jako restriktivnu politiku kada se radi o povezivanju njihovih filmova sa duhanskom industrijom...
buduci da je ova, kao i vecina viamedijinih kampanja, prilicno bez mozga - ne bi me zacudilo da su se zaletili bez da su regulisali ove "sitnice". opet, ako je sve ok i ako su platili za koristenje slike - onda dolazi na red eticka strana price o advertajzingu i duhanskih proizvoda. ako ne grijesim - bih ima neke restrikcije kada je outdoor oglasavanje duhanskih proizvoda u pitanju, a radi se o vremenskom ogranicavanju trajanja outdoor kampanje koja direktno prikazuje duhanski proizvod (npr. kutiju cigara). koliko se sjecam, da su u nekoliko navrata i naplacene kazne oglasivacima koji su prekrsili ovu odredbu. u reklami sa king-kongom je zajeb sto majmun drzi kutiju cigara i ovaj "oglas" spada u kategoriju na koju se odnosi odredba.
zajeb je taj sto je cijeli ovaj cirkus kostao malo previse da bi ga dobrovoljno uklonili nakon mjesec dana (jel' ima iko da iskopa ovaj pravilnik/zakon o oglasavanju - na netu ne mogu da ga nadjem). bit ce zanimljivo pratiti kako ce se ova prica odvijati.
e da... tu je jos nesto. prosle godine je u hrvatskoj bila aktuelna kampanja za VIP koja je ako se ne varam imala slogan "evolucija komunikacije" u kojoj je citirana scena iz Odiseje u svemiru 2001 u kojoj majmun umjesto kostiju razbija stari telefonski aparat... elem, cijel se frka digla oko toga jer su udruzenja potrosaca cak prijetila tuzbom jer ih je navodno VIP tom reklamom uvrijedio jer je poistovjetio korisnike sa majmunima (!?).
sta li nam FDS porucuje svojom kampanjom sa oversized majmunom, ajkulom i panterom?