BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Borg-Resistence is FUTILE

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

chinese_water wrote:
Borg-Resistence is FUTILE wrote:
chinese_water (citat):

Jel' Isus pri moljenju Boga klanjao?
Sta je tu nejasno i nedirektno?
Eto, ja sam napisao da jeste, i vi i fia ste me pokusali demantirati, no... definitivno je klanjao!
Ne kontam sta sad vi hocete?
Hocete da kazete da vam je to nejasno?
Ili bi ste mozda, opet rekli da niste naisli na biljesku koja kaze da je Isus klanjao pri moljenju Boga?
Ili sta?
Ne kontam

Za vas, laku noc...usmjerit cu svoj dijalog prema fii ;) Ona ipak konta neke stvari ;)
Hoćeš da kažeš da je klanjao poput muslimana danas, ili ....je to bila neka njegova forma?
Odnosno, da se klanjao Allahu?
Da se klanjao Stvoritelju!
Klanjao je širok pojam.
Pitam te iz razloga jer svi ljudi ne podrazumijevaju isto pod terminom klanjao.

Ono što sam mislio da te pitam,(dio o stvoritelju mi je jasan) jeste dali to želiš reći da je obavljao nešto slično ritualu koji obaljaju muslimani danas?
chinese_water

Post by chinese_water »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
chinese_water wrote:
Borg-Resistence is FUTILE wrote: Hoćeš da kažeš da je klanjao poput muslimana danas, ili ....je to bila neka njegova forma?
Odnosno, da se klanjao Allahu?
Da se klanjao Stvoritelju!
Klanjao je širok pojam.
Pitam te iz razloga jer svi ljudi ne podrazumijevaju isto pod terminom klanjao.

Ono što sam mislio da te pitam,(dio o stvoritelju mi je jasan) jeste dali to želiš reći da je obavljao nešto slično ritualu koji obaljaju muslimani danas?
A vi mozda zelite demantirati?
:)
Sunii

Post by Sunii »

Interesantan razvoj dogadjaja. :D
chinese_water

Post by chinese_water »

I,da... zasto se Isus izjasnjava da nikada vise vino nece piti?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

A vi mozda zelite demantirati?
Zašto da ne.[/quote][/quote]

:) Najljubaznije Vas molim da ne idemo u polemiku.Ova tema nije namjenjena za polemiku.Također ni za chat.I sami znate da se tema razvodni sa 10 postova koji imaju svaki po 5 citata i prosto-neproširene rečenice od riječ dvije.

A sad da vam dam malo materijala,uz slobodu kao autor teme...

Cijenjeni forumaš Chinese Water(ne ironiziram fakat),ima podosta pitanja koja zapravo zahtjevaju kratke uvide u neke enciklopedije,koje su na našem jeziku dostupne,čim se klikne neki termin ili izraz uz navodnike--tipa"načini molitve--u toj i toj denominaciji--npr.katoličkoj,pravoslavnoj itd,baptističkoj...
Isto tako,i u Indeksu samih prevoda Biblije.
Chinese,pukim odgovaranjem kvizovskog tipa navodiš npr.Borga ili Fiu,na iznošenje već dosta puta ponovljenih činjenica u prijašnjim postovima,što se pretvara u polemiku--tj.daje se ton optuživanja i opravdavanja stavova
.
Nadam se da si otprilike shvatio poentu,ako hoćeš maksuz---nas nekoliko ovdje na podforumu ne prihvata razne ,tradicijom i mitologijom nametnute obrasce koje ti u pitanjima pominješ
.Radi se o raznim naslijeđenim paganskim narodnim svetkovinama,vjerovanjima i predrasudama,koje su se tokom vijekova etablirale u dvije glavne kršćanske crkve.Tebi "bode oči"masa nelogičnosti i ukorjenjenih zabluda u ljudskim tumačenjima vjere o kojoj postavljaš pitanja.Ja sam to shvatio ne samo u tvojim,već i u masi drugih pitanja i postova,te sam stoga i pokrenuo neke teme i iznio neka dosad rijetko pominjana stajališta.
Zato ti i velim da "spustiš loptu" i probaš primjeniti drugi pristup jednoj novoj temi--bez predrasuda i insinuacija.Jednostavno,činjenica jeste da na našim prostorima vlada slika o kršćanstvu i Bibliji onako kako su je dugi niz godina slikale Pravoslavna i Katolička crkva kroz svoju vjeronauku.

Druga tegoba je umješanost brojnih crkvenih velikodostojnika u najprljavije i najmračnije razdoblje povijesti naše domovine,gdje su navedeni imali ulogu zaštitnika i duhovnih mentora zločinačkih projekata,što znaju svi koji su pažljivo pratili njihovo ponašanje i izjave.

Tu,u tim zabludama,nacionalnoj i srednjevjekovnoj mitologiji,besmislenim dogmama "o krvi ""vinu""oprostu","nepogrešivosti",tu nema biblijske nauke i Isusovog nauka o ljubavi prema Bogu i ljudima.I treba da prihvatiš da ima ljudi koji misle svojom glavom i ne padaju na bajke samoproglašenih "nepogrešivih&jedinih"tumača Biblije,već provjeravaju svoj život i stavove kroz sasvim jednostavna uputstva u,recimo,Isusovim pričama s univerzalnim porukama.
Dakle,zbilja je vrijeme da se prestane trpati u isti koš sve one, koji se tradicijski imenuju kršćanima...Čisto stvar informisanja o ljudima koji nisu nasilu ukalupljeni u sistem zabluda vjera-nacija-dogma,već vole i poštuju Boga bez fanatizma,mržnje prema drugima i pranja mozga.

Glede Isusova života i njegova karaktera,kako ja vjerujem,nama se pruža životni obrazac --način humanog razmišljanja i duhovnog razvoja.

Tu nema mjesta formalizmu i izmišljotinama za zabavu i ubijanje vremena,te za otimanje novaca prilozima za građenje veleljepnih crkava koje zjape prazne diljem "kršćanske"(sic!)Evrope.

Ja ne sumnjam da se Isus klanjajući molio Bogu.Šta mislim pod tim?.Naravno da je Bog zaslužio da mu se čovjek poklanja,i ne treba mi pisani dokaz da bih u to vjerovao,to je moj lični osjećaj
Ako mogu,kleknuću,poklonit se s najdubljim poštovanjem,ako me je opalilo auto i imam noge u gipsu naravno da ne mogu klečati i klanjati.
Stvar je to ličnog osjećaja ,ne neke forme Chinese prijatelju...

Tu se uvijek sjetim kad sam previjao jednog izrešetanog suborca muslimana...negdje u Srednjoj Bosni 93-e..čovjek sav u zavojima,s infuzijom,dva fiksatora--užas od bolova--leži ko lutka u krevetu i "uči" kuranske stihove netom iza ezana..sasvim smiren i spokojan.
Pitam ja jednog hodžu iz muslimanske brigade šta trenutno taj ranjenik moli...nisam tad kontao sam namaz uopšte.
Kaže hodža:"Klanja namaz,pa jes" čuo da je ezan brate,šta će drugo..".I dan danas se sa divljenjem sjećam vjere i istrajnosti tog nesretnog ranjenika prema Gospodu,bez obzira što je riječ o muslimanu.Fakat,kad čovjek vidi takve stvari,prestane gledati na formalizam i postavljati suvišna pitanja
.Vidi Bog sve i čuje sve,posebno iz srca čovjeka,pa ga nikakvo padanje na zemlju,klečanje,stajanje ne može prevariti---nikakva forma već iskrenost.

I na kraju,sva ta simbolika koju pominješ i za koju pitaš....svijeće,krv,ikone i kipovi....u mojoj vjeri u Boga, onako kako je po Isusu data i zapisana u Bibliji,toga NEMA!.

Ako drugi ljudi misle i osjećaju da treba tako da iskazuju poštovanje prema Bogu,neka im bude,imaju slobodu da iskazuju svoju vjeru u mojoj domovini onako kako hoće,jer su i oni moji sugrađani sa kojima živim i dijelim sudbinu.
I zbilja ne zna čovjek koje je vjere, i kako se moli onaj ko mu možda slučajno spasi život, ili nesebično plati liječenje djetetu-putem anonimne uplate recimo.A Bog sve zna i sve vidi,i to najbolje.
simi5

Post by simi5 »

chinese_water wrote:
Samo da vas napomenem, da sinocnji post o argumentima, nema nikakve veze sa mozgom, jer niste upoznati sa Islamskim gledistem teme.
Znaci fulili ste totalno!
Zaista sam u u velikoj frci i poslu, te sada nemam vremena za odgovore nekima, no cim uhvatim malo lufta :)
Jednostavno svaki prorok, po Bibliji je klanjao i tako pokazivao postovanje prema Bogu! ( I to apsolutno ne znaci da je Kur'an prepisao to iz Biblije, zapravo, to znaci, da Biblija nije kompletna, te da joj je trebao "update")
Moja namjera, nije dizanje tenzija, samo ukazivanje na cinjenice!
To, sto mozda u nekima od vas izaziva neku vrstu nemira, zaista jesu cinjenice.A cinjenica je da Bog zeli da mu se poklonimo i dusevno i tjelesno!
Dusu nam je on dao, tijelo nam je on dao, te bi neki red bio, iskazati postovanje najviseg stepena,kako dusevno, tako i tjelesno!
Naime, odvojiti tijelo od duse, sposoban je samo Bog. Samim tim, govoriti,kako se za nagradu tijelo ne treba angazovati je paradoks, viseg stepena.
Da li je neko od vas nekada molio Boga u polozaju koji je odraz najviseg stepena postovanja? (Ili vi nemate tu potrebu da iskazete taj nivo postovanja onome koji ga je zaista zasluzio?)

Ukratko cu da prokomentarisem komentar @simi:
Kako klanjati a Bogu koji je svuda oko nas ne okrenuti straznjicu, ili kako ga ne zgaziti hodajuci po zemlji itd...
Jednostavno!
Bog nije materija, samim tim, ne mozemo hodati po njemu, niti mu okrenuti straznjicu, jer je on svuda oko nas.Niti ga je moguce zapaliti sa hiljadama upaljenih svijeca, niti ga je moguce smrskati prilikom sklapanja ruku pri molitvi! S toga, ne bojte se, prilikom sklapanja ruku (btw, odakle potice ovaj obicaj?) necete smrskati Boga!
Dalje,tu straznjicu, koja prema ljudima mozda i iskazuje nepostovanje, sam Bog je stvorio, a on voli sve ono sto je stvorio!
Dakle, slobodno, ako akt klanjanja nazivate aktom nepostovanja i iskazivanja straznjice Istom, mozete zaboraviti na to, jer On tu straznjicu voli.Ma koliko je vi ne volili!
Uh, opet se ja napisah, a ni desetinu onoga sto imam reci, ne rekoh :(
Pošto vidim da smo na Vi, što je verovatno izraz dodatnog popštovanja, a ne pasivne agresije, onda ću i ja nastaviti na Vi suprotno uobičajenom jeziku foruma. Iako ja nigde eksplicitno nisam spomenula stražnjicu Vi ste je stavili u kontekst razgovora spuštajući nivo komunikacije. Stražnjica nije jedini deo tela koji je manje reprezentativan nego lice, ali i sami ste došli do zaključka da je Bog sveprisutan pa tako nije moguće uvredljivo se okrenuti prema Njemu.

Vi ste međutim potpuno ignorisali argumente da nije zabranjeno moliti se u bilo kojem položaju tela ako je taj položaj vernik doživeo kao prikladan. Vi stalno vraćate tezu da je samo jedan način molitve prikladan, a to je način koji sprovodite Vi u svom uverenju. Vaše uverenje onako kako ste ga iskazali je da ćete se klanjanjem umiliti Bogu koji je naivan i ohol pa ćete nedostatak duhovnog truda da se usavršite kao čovek uspeti da prikrijete pred Njim, ili će čak biti i nagrađen zbog manifestacija naučene poniznosti bez obzira na stanje Vaše svesti tokom molitve.

Od hrišćanina Bog traži mnogo više od manifestantne poniznosti u toku molitve. Traži naporan rad i trud na pročišćavanju svoje svesti i spoznaje dobrog i na aktiovnom suprotstavljanju samom sebi pri porivima koji vode ka pogrešnim postupcima. Trud fizičkog angažovanja tokom molitve naročito ako je ona na pamet naučen tekst na stranom jeziku, može da odvuče pažnju vernika sa suštine molitve na njenu formu.

Post je propisan od strane crkve, sam Spasitelj je učenicima savetovao da će postiti onda kad za to bude vreme. Spasitelj je sigurno postio 40 dana i tako se pripremio da odoli svakoj kušnji svetovnog. O tome pišu Jevanđelja.

Postavljate pitanje da li Bibliji nešto nedostaje. Uzimajući u obzir da je to zbirka tekstova nastalih u periodu od oko hiljadu godina od različitih autora i u različitim okolnostima mi možemo da budemo sigurni ako Bog želi da neki sadržaj bude napomenut u Bibliji on će se u Bibliji sigurno imati svoje mesto. Zato sumnjati da bi Bog mogao da dopusti propust znači sumnjati u samu prirodu Boga. A ako jednom posumnjamo u prirodu Boga onda tek čitava ova rasprava postaje neutemeljena.

Ja kao vernica ne sumnjam u Boga. Ne sumnjam ni u dobru nameru koju imate želeći da nam ukažete na neka Vaša saznanja, samo nikako da se izjasnite u potpunosti pa ova diskusija dobija neke meandre.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

simi5 wrote: To što se neko zove hrišćanskim imenom ne znači automatski da je hrišćanin. Na žalost istih primera ima u svim religijama. Ni islam ne zagovara nasilje pa znamo da postoje islamski teroristi. Postoji nasilje i među budistima. U pitanju je odstupanje i licemerstvo, a ne postupanje prema pravilima vere.
ne, ja ne ciljam na ''sitnu ribu'', vec na one glavne koji su blagosiljali oruzje, rusili dzamije i pravili crkve namjesto njih, oteli tudju imovinu da bi sebi napravili dvore i crkve....i sve kako oni kazu u ime Hrista.
mislim da je licemjerno govorit o moralu, i opet radit suprotono.
navodite citate gdje se kaze ako te neko osamar hriscanski je okrenuti i durgi obraz i hriscanski je oprostiti, pa zasto onda govorite da to ima i u drugim relgijima, po logici citata koje vi navodite ako ja cinim nesto lose vi morate da cinite dobro i samo dobro, da mi budete primjer, a ne jos gore zlo od mene.

P.S. malo je poznata cinjenica da je Aja Sofija otkupljena, sultan Fatih je licno dao 2 vrece zlatnika tadasnjem patrijarhu Genadijusu, dok nije bio isplacen niko nije smio da joj prismrdi.
ne sjecam se da su muslimani ijednu damiju u Spaniji napravili na mjestu otete crkve.
pa i ako ej to istina za Spaniju jako je licemjerno opravdavati zlodjela domacih hriscana u Bosni na takav nacin, zar hrisanski ne bi bilo da oni oproste?!

Bosanac sa dna kace wrote:
simi5 wrote: To što se neko zove hrišćanskim imenom ne znači automatski da je hrišćanin. Na žalost istih primera ima u svim religijama. Ni islam ne zagovara nasilje pa znamo da postoje islamski teroristi. Postoji nasilje i među budistima. U pitanju je odstupanje i licemerstvo, a ne postupanje prema pravilima vere.
ne, ja ne ciljam na ''sitnu ribu'', vec na one glavne koji su blagosiljali oruzje, rusili dzamije i pravili crkve namjesto njih, oteli tudju imovinu da bi sebi napravili dvore i crkve....i sve kako oni kazu u ime Hrista.
navodite citate gdje se kaze ako te neko osamar hriscanski je okrenuti i durgi obraz i hriscanski je oprostiti, pa zasto onda govorite da to ima i u drugim relgijima, po logici citata koje vi navodite ako ja cinim nesto lose vi morate da cinite dobro i samo dobro, da mi budete primjer, a ne jos gore zlo od mene.

P.S. malo je poznata cinjenica da je Aja Sofija otkupljena, sultan Fatih je licno dao 2 vrece zlatnika tadasnjem patrijarhu Genadijusu, dok nije bio isplacen niko nije smio da joj prismrdi.
ne sjecam se da su muslimani ijednu damiju u Spaniji napravili na mjestu otete crkve.
pa i ako ej to istina za Spaniju jako je licemjerno opravdavati zlodjela domacih hriscana u Bosni na takav nacin, zar hrisanski ne bi bilo da oni oproste?!

Mislim da si me pogrešno razumio.
Ne opravdavam ono što su neki ljudi, koje ja namjerno ne želim da nazovem , niti na bilo koji način svrstam u kategoriju Kršćana, jer to oni nisu. Nego sasvim suprotno.

Jer ako budemo navodili primjere iz jednog ili drugog kampa onih koji se "deklarišu" kao vijernici, --------- možemo u nedogled. I nismo nigdje stigli, niti smo nešto postigli.

Moji navodi u vezi islama su samo da nas stavim na istu ravan, a to je i u jednoj i u drugoj grupi ima ekstremnih slučajeva, ali se naša vjerovanja ne definišu samo po njima. (po toj logici ja bih bio krstaš, a ti taliban ma gdje bili, iakao nijedno nije tačno)

Niko od nas nema dovoljno informacija o dešavanjima u istoriji naših naroda, primarno, jer (govorim generalno) nismo zainteresovani da salsušamo, i istražimo drugu stranu (o bilo kojoj da se radi). Jer nam je lakše da koristimo ono što već znamo.
Sekundarno, jer svi smo svijesni te činjenice, mi imamo praktično tri istorije.
I ako se krene pričati protiv jedne,(bilo koje) .......urnebes.

Mislim da bi bilo dobro da se vratimo temi, i time pokažemo zajedničko poštovanje jedni drugima, i samom pokretaču.

Jer ovako možemo .......do ..........

:x (sudnjeg dana)
simi5

Post by simi5 »

Bosanac sa dna kace wrote:

Još jednom mogu da odgovorim samo ovako:

(Zač. 23). 21. Neće svaki koji mi govori: Gospode, Gospode, ući u Carstvo nebesko; no koji tvori volju Oca mojega koji je na nebesima.

22. Mnogi će mi reći u onaj dan: Gospode, Gospode, nismo li u ime tvoje prorokovali, i tvojim imenom demone izgonili, i tvojim imenom čudesa mnoga tvorili?

23. I tada ću im javno kazati: Nikad vas nisam znao; idite od mene vi koji činite bezakonje....

Svaki čovek je odgovoran Bogu i njegov položaj na zemlji neće biti prepreka da mu se pravedno sudi. O tome da ja ne opravdavam tuđa zlodela svedoči moja dobra volja da razgovaram ovde i sada.

Za tuđe postupke ne mogu da odgovaram, kao što ne mogu ni da sudim da li je neko imao pravo da sruši bilo koju bogomolju, proda ili kupi crkvu, da li je to učinio dobrovoljno i da li je ispalta bila poštena. Taj smer diskusije nema veze sa temom ni sa mojim kvalifikacijom kao sagovornika.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

bosanac,znam i ja ko i ti da je ta zla nemoguće objasniti i opravdati,to je tema za drugi podforum burazeru.Spojit to i vjeru je bolesno i bezobrazno.Kontaš me vrlo dobro zar ne?.
To što ti pominješ je bio naslov najmanje 50 tema na x-comu,a licemjerje tzv.vjernika je upravo ono što seciram cijelo vrijeme otkad sam na forumu...dakle,Simi piše o jednom a ti postiraš sasvim nevezane komentare(rat,zločini,rušenje bogomolja i lažni moral).

Poenta postavljanja teme je informiranje o drugim aspektima tumačenja hrišćanskih učenja,i primarno,Biblije,a ne rasprava o zloupotrebama i iskrivljavanju vjere putem ,recimo,blagosiljanja minobacačlija iznad Sarajeva i "oprosta" nekom ko je ubio desetine ljudi.Dakle....polako..i back to topic :kravata:
Bosanac sa dna kace

sve je to tacno dr. gog, slazem se ja, ali od nekoliko miliona hriscana u nasem komsiluku samo je jedan hriscanski postupio i makar malo pokusao da postupi o onako kako mu vjera nalaze.
ne vidim te mase da se bune protiv tiranije vjerskih vodja :-? ne vidim da mase ili pojedinci postupaju hriscanski :shock: :? :-?
boergoat

#87 Re: BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Post by boergoat »

Obzirom a je cilj ove diskusije, između ostalog, i edukacija, molio bih nekoga da mi na jednostavan nacin objasni šta je to:
1. stari zavjet
2. novi zavjet
3. biblija
4. sveto pismo
4. evanđelje

Nije sala, imam poprilicno godina, ali do sada nisam shvatio značenje ovih termina, možda su neki i sinonimi, ne znam, pa pomozite da shvatim.
simi5

#88 Re: BIBLIJA-Božija riječ i Božija istina

Post by simi5 »

boergoat wrote:Obzirom a je cilj ove diskusije, između ostalog, i edukacija, molio bih nekoga da mi na jednostavan nacin objasni šta je to:
1. stari zavjet
2. novi zavjet
3. biblija
4. sveto pismo
4. evanđelje

Nije sala, imam poprilicno godina, ali do sada nisam shvatio značenje ovih termina, možda su neki i sinonimi, ne znam, pa pomozite da shvatim.
Biblija je zbirka tekstova koju čine dve velike celine, Stari i Novi zavet. Novi zavet još se naziva i Sveto Pismo. Stari zavet pisali su Jevreji od Mojsija do odvođenja u ropstvo u Vavilonu. U sastavu Novog zaveta nalaze se četiri kratke biografije Isusa Hrista koje se nazivaju jevanđelja.
boergoat

Post by boergoat »

Hvala Simi. A reci mi imaju li onda kakve veze Stari zavet, jevrejski Talmud i Tevrat koji se spominje u Kuranu?
fia

Post by fia »

boergoat wrote:Hvala Simi. A reci mi imaju li onda kakve veze Stari zavet, jevrejski Talmud i Tevrat koji se spominje u Kuranu?
Vrlo, vrlo jednostavno rečeno - "Talmud" je „usmeni zakon“ i komentare,- kako primjenivati „Stari zavet“.
"Tevrat" u Kuranu je - dio „Starog Zaveta“ koje se tamo naziva kao „Tora“ ili „Pentateuch“ ili "5 knjiga Mojsijeva".
S tim, da prema muslimanima taj "Tevrat" u Bibliji je promijenjen.
chinese_water

Post by chinese_water »

simi5 wrote:
chinese_water wrote:
Samo da vas napomenem, da sinocnji post o argumentima, nema nikakve veze sa mozgom, jer niste upoznati sa Islamskim gledistem teme.
Zaista sam u u velikoj frci i poslu, te sada nemam vremena za odgovore nekima, no cim uhvatim malo lufta :)
Jednostavno svaki prorok, po Bibliji je klanjao i tako pokazivao postovanje prema Bogu! ( I to apsolutno ne znaci da je Kur'an prepisao to iz Biblije, zapravo, to znaci, da Biblija nije kompletna, te da joj je trebao "update")
To, sto mozda u nekima od vas izaziva neku vrstu nemira, zaista jesu cinjenice.A cinjenica je da Bog zeli da mu se poklonimo i dusevno i tjelesno!
Dusu nam je on dao, tijelo nam je on dao, te bi neki red bio, iskazati postovanje najviseg stepena,kako dusevno, tako i tjelesno!
Naime, odvojiti tijelo od duse, sposoban je samo Bog. Samim tim, govoriti,kako se za nagradu tijelo ne treba angazovati je paradoks, viseg stepena.
Da li je neko od vas nekada molio Boga u polozaju koji je odraz najviseg stepena postovanja? (Ili vi nemate tu potrebu da iskazete taj nivo postovanja onome koji ga je zaista zasluzio?)

Kako klanjati a Bogu koji je svuda oko nas ne okrenuti straznjicu, ili kako ga ne zgaziti hodajuci po zemlji itd...
Jednostavno!
Bog nije materija, samim tim, ne mozemo hodati po njemu, niti mu okrenuti straznjicu, jer je on svuda oko nas.Niti ga je moguce zapaliti sa hiljadama upaljenih svijeca, niti ga je moguce smrskati prilikom sklapanja ruku pri molitvi! S toga, ne bojte se, prilikom sklapanja ruku (btw, odakle potice ovaj obicaj?) necete smrskati Boga!
Dalje,tu straznjicu, koja prema ljudima mozda i iskazuje nepostovanje, sam Bog je stvorio, a on voli sve ono sto je stvorio!
Dakle, slobodno, ako akt klanjanja nazivate aktom nepostovanja i iskazivanja straznjice Istom, mozete zaboraviti na to, jer On tu straznjicu voli.Ma koliko je vi ne volili!
Pošto vidim da smo na Vi, što je verovatno izraz dodatnog popštovanja, a ne pasivne agresije, onda ću i ja nastaviti na Vi suprotno uobičajenom jeziku foruma. Iako ja nigde eksplicitno nisam spomenula stražnjicu Vi ste je stavili u kontekst razgovora spuštajući nivo komunikacije. Stražnjica nije jedini deo tela koji je manje reprezentativan nego lice, ali i sami ste došli do zaključka da je Bog sveprisutan pa tako nije moguće uvredljivo se okrenuti prema Njemu.

Vi ste međutim potpuno ignorisali argumente da nije zabranjeno moliti se u bilo kojem položaju tela ako je taj položaj vernik doživeo kao prikladan. Vi stalno vraćate tezu da je samo jedan način molitve prikladan, a to je način koji sprovodite Vi u svom uverenju. Vaše uverenje onako kako ste ga iskazali je da ćete se klanjanjem umiliti Bogu koji je naivan i ohol pa ćete nedostatak duhovnog truda da se usavršite kao čovek uspeti da prikrijete pred Njim, ili će čak biti i nagrađen zbog manifestacija naučene poniznosti bez obzira na stanje Vaše svesti tokom molitve.

Od hrišćanina Bog traži mnogo više od manifestantne poniznosti u toku molitve. Traži naporan rad i trud na pročišćavanju svoje svesti i spoznaje dobrog i na aktiovnom suprotstavljanju samom sebi pri porivima koji vode ka pogrešnim postupcima. Trud fizičkog angažovanja tokom molitve naročito ako je ona na pamet naučen tekst na stranom jeziku, može da odvuče pažnju vernika sa suštine molitve na njenu formu.

Post je propisan od strane crkve, sam Spasitelj je učenicima savetovao da će postiti onda kad za to bude vreme. Spasitelj je sigurno postio 40 dana i tako se pripremio da odoli svakoj kušnji svetovnog. O tome pišu Jevanđelja.

Postavljate pitanje da li Bibliji nešto nedostaje. Uzimajući u obzir da je to zbirka tekstova nastalih u periodu od oko hiljadu godina od različitih autora i u različitim okolnostima mi možemo da budemo sigurni ako Bog želi da neki sadržaj bude napomenut u Bibliji on će se u Bibliji sigurno imati svoje mesto. Zato sumnjati da bi Bog mogao da dopusti propust znači sumnjati u samu prirodu Boga. A ako jednom posumnjamo u prirodu Boga onda tek čitava ova rasprava postaje neutemeljena.

Ja kao vernica ne sumnjam u Boga. Ne sumnjam ni u dobru nameru koju imate želeći da nam ukažete na neka Vaša saznanja, samo nikako da se izjasnite u potpunosti pa ova diskusija dobija neke meandre.
@simi
Da je Bog sveprisutan, meni nije novost.To sto sam ja uzeo straznjicu
za primjer,nije bitno.
Cinjenicu da nije zabranjeno moliti u bilo kojem obliku, ja ne zanemarujem.No, vi zanemarujete da
postoji potpuniji nacin za obavljanje molitve.
Moje uvjerenje je da cu se klanjanjem umiliti Bogu koji je naivan i ohol, pa cu nedostatak
duhovnog truda da prikrijem pred Njim,ili ocekujem da cu biti nagraden zbog naucene manifestacije
klanjanja i to sve bez obzira na stanje moje svijesti tokom molitve?I to sam ja negdje rekao?

Prvo i prvo, tema Islam, nije tema ove emisije.Drugo i drugo, vas pokusaj mi izgleda kao pokusaj jednog visoko kvalifikovanog bravara da da napravi software za robota deminera.
Trece i trece dali ste mi takav materijal, a na osnovu kojeg bih vas mogao tako nalijepiti da bi meni,ovakvom bezdusniku, to bilo zao uraditi u toj mjeri.Preporucujem,neukima,
da ne pokusavaju ispasti ucenjaci u onome o cemu nemaju ni osnovnu predstavu(a o znanju i da ne pricamo).
To bi bilo sve za vas :)

A, @dr.gog, dat cu odgovor vama, kada stignem :)
Svida mi se kako razmisljate ;)
No, 1 zamjerka: klanjanje = formalnost.
Tu ste uveliko pogrijesili, nadam se da cu danas stici da vam odgovorim :)
simi5

Post by simi5 »

chinese_water wrote:
@simi
za primjer,nije bitno.
Cinjenicu da nije zabranjeno moliti u bilo kojem obliku, ja ne zanemarujem.No, vi zanemarujete da
Moje uvjerenje je da cu se klanjanjem umiliti Bogu koji je naivan i ohol, pa cu nedostatak
duhovnog truda da prikrijem pred Njim,ili ocekujem da cu biti nagraden zbog naucene manifestacije
klanjanja i to sve bez obzira na stanje moje svijesti tokom molitve?I to sam ja negdje rekao?

Prvo i prvo, tema Islam, nije tema ove emisije.Drugo i drugo, vas pokusaj mi izgleda kao pokusaj jednog visoko kvalifikovanog bravara da da napravi software za robota deminera.
Trece i trece dali ste mi takav materijal, a na osnovu kojeg bih vas mogao tako nalijepiti da bi meni,ovakvom bezdusniku, to bilo zao uraditi u toj mjeri.Preporucujem,neukima,
da ne pokusavaju ispasti ucenjaci u onome o cemu nemaju ni osnovnu predstavu(a o znanju i da ne pricamo).

Vi ste se gospodine poslužili vešto zamenom teza u ovoj diskusiji. Zapravo ponudili ste jedan model revizije odnosa hrišćana prema Bogu baziran na debatama vođenim oko 300. godine. A.D. Kad ste od mene dobili odgovor zašto je za hrišćane takav odnos prevaziđen optužili ste me za vređanje islama i odbili da date bilo kakve svoje argumente. Pošto diskutujemo na temi hrišćanstva i pošto u mojoj prethodnoj diskusiji ništa nije bilo adresirano na islam Vaša optužba je neosnovana i neargumentovana.
chinese_water

Post by chinese_water »

chinese_water wrote:
simi5 wrote:
chinese_water wrote:

Jednostavno!

@simi
za primjer,nije bitno.

[qoute]Vi ste se gospodine poslužili vešto zamenom teza u ovoj diskusiji. Zapravo ponudili ste jedan model revizije odnosa hrišćana prema Bogu baziran na debatama vođenim oko 300. godine. A.D. Kad ste od mene dobili odgovor zašto je za hrišćane takav odnos prevaziđen optužili ste me za vređanje islama i odbili da date bilo kakve svoje argumente. Pošto diskutujemo na temi hrišćanstva i pošto u mojoj prethodnoj diskusiji ništa nije bilo adresirano na islam Vaša optužba je neosnovana i neargumentovana.[/qoute]

Ovim boldiranim dijelom, zelim vam pokazati, da jeste vrijedali moje uvjerenje.(zvalo se ono Islam ili ne)
Naime, govorite mi da je moje uvjerenje, nesto sto ono nije, odnosno govorite mi da je moje uvjerenje nesto sto ste,zapravo,culi u crkvi od popa.
Koji, zna o tome isto kao i vi. :oops:
Zaista, sve sto ja znam za religiju(Islam,Krscanstvo) je, ono sto sam ja procitao, i sam zakljucio,a ne nametnuto misljenje od strane nekoga.

Vi meni govorite kako je moje uvjerenje da cu ja zavarati Boga, a zapravo, nemate pojma, sta bih ja izgovorio kada izvodim, za vas, neuke po tom pitanju, manifestaciju!

Jeste li vi pri zdravoj pameti?

chinese_water wrote:
chinese_water wrote:
simi5 wrote: Pošto vidim da smo na Vi, što je verovatno izraz dodatnog popštovanja, a ne pasivne agresije, onda ću i ja nastaviti na Vi suprotno uobičajenom jeziku foruma. Iako ja nigde eksplicitno nisam spomenula stražnjicu Vi ste je stavili u kontekst razgovora spuštajući nivo komunikacije. Stražnjica nije jedini deo tela koji je manje reprezentativan nego lice, ali i sami ste došli do zaključka da je Bog sveprisutan pa tako nije moguće uvredljivo se okrenuti prema Njemu.

@simi
za primjer,nije bitno.

[qoute]Vi ste se gospodine poslužili vešto zamenom teza u ovoj diskusiji. Zapravo ponudili ste jedan model revizije odnosa hrišćana prema Bogu baziran na debatama vođenim oko 300. godine. A.D. Kad ste od mene dobili odgovor zašto je za hrišćane takav odnos prevaziđen optužili ste me za vređanje islama i odbili da date bilo kakve svoje argumente. Pošto diskutujemo na temi hrišćanstva i pošto u mojoj prethodnoj diskusiji ništa nije bilo adresirano na islam Vaša optužba je neosnovana i neargumentovana.[/qoute]

Ovim boldiranim dijelom, zelim vam pokazati, da jeste vrijedali moje uvjerenje.(zvalo se ono Islam ili ne)
Naime, govorite mi da je moje uvjerenje, nesto sto ono nije, odnosno govorite mi da je moje uvjerenje nesto sto ste,zapravo,culi u crkvi od popa.
Koji, zna o tome isto kao i vi. :oops:
Zaista, sve sto ja znam za religiju(Islam,Krscanstvo) je, ono sto sam ja procitao, i sam zakljucio,a ne nametnuto misljenje od strane nekoga.

Vi meni govorite kako je moje uvjerenje da cu ja zavarati Boga, a zapravo, nemate pojma, sta bih ja izgovorio kada izvodim, za vas, neuke po tom pitanju, manifestaciju!

Jeste li vi pri zdravoj pameti?

Hajde da malo smirimo tenzije, te se vratimo na temu.

Kanonizacija, kanon, Biblija.
Ovako ne pomažemo nikome.
Bez obzira o kome je riječ.
Bosanac sa dna kace

šta je to parastos?
zašto se služi i kada?
simi5

Post by simi5 »

Bosanac sa dna kace wrote:šta je to parastos?
zašto se služi i kada?
Parastos je molitva za pokoj duši nekoga ko je sahranjen. Obavlja je sveštenik na grobu, ili ako nije moguće izaći na grob u crkvi.

Posle smrti i ukopa običaj je da u prvih sedam dana od smrti porodica svakodnevno poseti grob, a onda se sedmog dana poziva i sveštenik koji obavi molitvu, daje prvi parastos.

Veruje se da se duša umrlog zadržava na zemlji gde posećuje ljude i mesta vezana za svoj život 40 dana posle smrti. Drugi parastos se daje na 40. dan od smrti tačno u taj dan.

Zanimljivo je primetiti da zaista neke ćelije tela žive 7 a neke 40 dana posle smrti, kao što je slučaj sa folikulima kose i korenom noktiju.

Posle šest meseci daje se polugodišnji parastos, a nakon toga godišnji. Ostali parastosi osim sedmodnevnog i četrdesetodnevnog daju se u subotu pre napunjenog roka.

Na parastos se pozivaju bliski rođaci i prijatelji koji se tom prilikom mole za oproštej greha i pokoj duše. Sveštenik izgovara molitvu, polije grob smešom vina i ulja, pale se sveće za pokoj umrlog, a običaj je da se na parastos iznese i malo posluženje- daća, za one koji prisustvuju, od jela i pića koje je pokojnik voleo. Ono što se ne pojede ostavlja se namernicima koji bi naišli na groblje. Nikad se ne vraća kući.
Bosanac sa dna kace

@simi5 da li za sve to imamo potporu u Bibliji, jel možeš citirat tačno sve?
simi5

Post by simi5 »

Pravoslavni hrišćanin svojom smrću ne prestaje biti član crkve. On tada prelazi iz zemaljske crkve u nebesku, a i zemaljska i nebeska crkva je jedinstvena. Otuda, kao što je crkva o svojim članovima brinula u toku ovozemaljskog života, tako ih ona ne napušta i ne zaboravlja ni u času smrti, kao ni posle nje. Za crkvu, kao i za samoga Gospoda, nema mrtvih , jer verujemo u spasenje i večni život.

Parastos je reč grčkog porekla (Parastasiz) i znači dati podršku (nekome), stati uz nekoga, jer se u ovoj službi crkva molitvama zauzima pred Bogom za svoje umrle članove. Kada kažemo crkva mislimo na molitveno jedinstvo svih članova crkve, ne samo na sveštenstvo.

Kod starih Jevreja, postojali su u vreme pojave hrišćanstva posebni obredi i činovi u čast i spomen mrtvih. Kod Jevreja je postojala obaveza sedmodnevnog obilaženja pokojnika i pomazivanja mirisnim uljima, prinošenja žrtava i molitvi za oprost grehova. Kako je kroz Hrista starozavetno žrtvovanje promenjeno u novozavetno onda se umesto krvne žrtve prinosi vino i hleb, umesto žrtve paljenice sveća, a pomazivanje tela je zamenjeno samo obrednim prolivanjem ulja preko groba.

Hrist je na zemlji obitavao 40 dana nakon raspeća i pogibije na krstu. Prvi dan se računa san Veliki Petak, dan smrti. Četrdesetog dana Hrist se pred svojim učenicima uzneo na nebo (Vaznesenje). Mi pravoslavni verujemo da se duše preminulih tokom tih četrdeset dana opraštaju od sveta i da još uvek imaju kontakt sa svetom. Zato se taj pomen ne može pomeriti u neki drugi dan.

Naravno i ožalošćeni imaju potrebu da se duhovno osnaže i oproste od svog preminulog što takođe treba imati u vidu kad se govori o parastosu.

Kao što obeležavamo godišnjicu rođenja na svetu kao praznik za svoju dušu, isto tako obeležavamo i godišnjicu smrti naših bližnjih kao rođendan u duhovnom carstvu nebeskom. Otud godišnji pomeni.

Hrana koja se iznosi za daću nije obaveza i ima svoje opravdanje da se okrepe prisutni i da se učini milostinja siromašnima koji mogu da se posluže na daći zajedno sa zvanima.
fia

Post by fia »

Propovijednik
9:5 Živi barem znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti imaju više nagrade, ....

9:10 I što god nakaniš učiniti, učini dok možeš, jer nema ni djela, ni umovanja, ni spoznaje, ni mudrosti u grobu u koji ideš
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Svi vjernici govore ISTINA JE JEDNA, ali ono sto ne govore je da je otvorena za interpretaciju :-)
Post Reply