A vi mozda zelite demantirati?

Zašto da ne.[/quote][/quote]

Najljubaznije Vas molim da ne idemo u polemiku.Ova tema nije namjenjena za polemiku.Također ni za chat.I sami znate da se tema razvodni sa 10 postova koji imaju svaki po 5 citata i prosto-neproširene rečenice od riječ dvije.
A sad da vam dam malo materijala,uz slobodu kao autor teme...
Cijenjeni forumaš Chinese Water(ne ironiziram fakat),ima podosta pitanja koja zapravo zahtjevaju kratke uvide u neke enciklopedije,koje su na našem jeziku dostupne,čim se klikne neki termin ili izraz uz navodnike--tipa"načini molitve--u toj i toj denominaciji--npr.katoličkoj,pravoslavnoj itd,baptističkoj...
Isto tako,i u Indeksu samih prevoda Biblije.
Chinese,pukim odgovaranjem kvizovskog tipa navodiš npr.Borga ili Fiu,na iznošenje već dosta puta ponovljenih činjenica u prijašnjim postovima,što se pretvara u polemiku--tj.daje se ton optuživanja i opravdavanja stavova
.
Nadam se da si otprilike shvatio poentu,ako hoćeš maksuz---nas nekoliko ovdje na podforumu ne prihvata razne ,tradicijom i mitologijom nametnute obrasce koje ti u pitanjima pominješ
.Radi se o raznim naslijeđenim paganskim narodnim svetkovinama,vjerovanjima i predrasudama,koje su se tokom vijekova etablirale u dvije glavne kršćanske crkve.Tebi "bode oči"masa nelogičnosti i ukorjenjenih zabluda u ljudskim tumačenjima vjere o kojoj postavljaš pitanja.Ja sam to shvatio ne samo u tvojim,već i u masi drugih pitanja i postova,te sam stoga i pokrenuo neke teme i iznio neka dosad rijetko pominjana stajališta.
Zato ti i velim da "spustiš loptu" i probaš primjeniti drugi pristup jednoj novoj temi--bez predrasuda i insinuacija.Jednostavno,činjenica jeste da na našim prostorima vlada slika o kršćanstvu i Bibliji onako kako su je dugi niz godina slikale Pravoslavna i Katolička crkva kroz svoju vjeronauku.
Druga tegoba je umješanost brojnih crkvenih velikodostojnika u najprljavije i najmračnije razdoblje povijesti naše domovine,gdje su navedeni imali ulogu zaštitnika i duhovnih mentora zločinačkih projekata,što znaju svi koji su pažljivo pratili njihovo ponašanje i izjave.
Tu,u tim zabludama,nacionalnoj i srednjevjekovnoj mitologiji,besmislenim dogmama "o krvi ""vinu""oprostu","nepogrešivosti",tu nema biblijske nauke i Isusovog nauka o ljubavi prema Bogu i ljudima.I treba da prihvatiš da ima ljudi koji misle svojom glavom i ne padaju na bajke samoproglašenih "nepogrešivih&jedinih"tumača Biblije,već provjeravaju svoj život i stavove kroz sasvim jednostavna uputstva u,recimo,Isusovim pričama s univerzalnim porukama.
Dakle,zbilja je vrijeme da se prestane trpati u isti koš sve one, koji se tradicijski imenuju kršćanima...Čisto stvar informisanja o ljudima koji nisu nasilu ukalupljeni u sistem zabluda vjera-nacija-dogma,već vole i poštuju Boga bez fanatizma,mržnje prema drugima i pranja mozga.
Glede Isusova života i njegova karaktera,kako ja vjerujem,nama se pruža životni obrazac --način humanog razmišljanja i duhovnog razvoja.
Tu nema mjesta formalizmu i izmišljotinama za zabavu i ubijanje vremena,te za otimanje novaca prilozima za građenje veleljepnih crkava koje zjape prazne diljem "kršćanske"(sic!)Evrope.
Ja ne sumnjam da se Isus klanjajući molio Bogu.Šta mislim pod tim?.Naravno da je Bog zaslužio da mu se čovjek poklanja,i ne treba mi pisani dokaz da bih u to vjerovao,to je moj lični osjećaj
Ako mogu,kleknuću,poklonit se s najdubljim poštovanjem,ako me je opalilo auto i imam noge u gipsu naravno da ne mogu klečati i klanjati.
Stvar je to ličnog osjećaja ,ne neke forme Chinese prijatelju...
Tu se uvijek sjetim kad sam previjao jednog izrešetanog suborca muslimana...negdje u Srednjoj Bosni 93-e..čovjek sav u zavojima,s infuzijom,dva fiksatora--užas od bolova--leži ko lutka u krevetu i "uči" kuranske stihove netom iza ezana..sasvim smiren i spokojan.
Pitam ja jednog hodžu iz muslimanske brigade šta trenutno taj ranjenik moli...nisam tad kontao sam namaz uopšte.
Kaže hodža:"Klanja namaz,pa jes" čuo da je ezan brate,šta će drugo..".I dan danas se sa divljenjem sjećam vjere i istrajnosti tog nesretnog ranjenika prema Gospodu,bez obzira što je riječ o muslimanu.Fakat,kad čovjek vidi takve stvari,prestane gledati na formalizam i postavljati suvišna pitanja
.Vidi Bog sve i čuje sve,posebno iz srca čovjeka,pa ga nikakvo padanje na zemlju,klečanje,stajanje ne može prevariti---nikakva forma već iskrenost.
I na kraju,sva ta simbolika koju pominješ i za koju pitaš....svijeće,krv,ikone i kipovi....u mojoj vjeri u Boga, onako kako je po Isusu data i zapisana u Bibliji,toga NEMA!.
Ako drugi ljudi misle i osjećaju da treba tako da iskazuju poštovanje prema Bogu,neka im bude,imaju slobodu da iskazuju svoju vjeru u mojoj domovini onako kako hoće,jer su i oni moji sugrađani sa kojima živim i dijelim sudbinu.
I zbilja ne zna čovjek koje je vjere, i kako se moli onaj ko mu možda slučajno spasi život, ili nesebično plati liječenje djetetu-putem anonimne uplate recimo.A Bog sve zna i sve vidi,i to najbolje.