Nasi nekadasnji izrazi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bos

Post by bos »

"mundzosi" i "alijaneri"?

To valjda u DC-ju pokupio, sta li. :P
selena84

#77 Re: Nasi nekadasnji izrazi

Post by selena84 »

Downunda wrote: Prooooblem solved - super :)
Extrica! :dance: :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ja ne znam za "nije problem" ali znam za "nije frka" :D

a sto se Shoshaninog komentara tice, potpuno je deplasiran na ovoj temi. 80-ih se nije vodilo racuna o politickoj korektnosti, pa su tako i skecevi Nadrealista prepuni fora koje bi danas ljudi kao ona vjerojatno zabranili

sto se tice 80-ih sjecam se izraza "hipter", "vidimo se kod staklenog mosta", "u mjesecu Limburgu", "kuka"(godina) ...
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

bos wrote:"mundzosi" i "alijaneri"?

To valjda u DC-ju pokupio, sta li. :P
Ne za mundzose se zna jos iz rata. Odakle se javljas ako to nisi cuo? "alijaneri"-izraz posljeratni, malo koristen, jer kod vas i nema puno opozicije nacionalistima i fasistima iz SDA.
basta sljezove boje

Fox Mulder wrote:
Bea_Trix wrote:
Prozor wrote:
Ovo za dobar dan stoji, moj prijatelj je doveo djecu iz Njemacke nakon rata, i kad su uletili u neku zlataru i pozvali "dobar dan" prodavacica se istog casa jako smrcila...
da je dobar dan bilo omrazeno u ratu i poslije rata, to je cinjenica... ali danas, u javnoj komunikaciji, najcesce mi odzdrave na dobar dan. mislim, ako neko odsuti, to je pitanje njegove pristojnosti. vjerujem da ima mjesta u BiH u kojima je jos uvijek nepopularno.
Ma to su mundzosi i alijaneri "uveli". Odes kod ljekara i ako ne kazes "selam" nece da te pogleda. Tipican primjer "Dr." Arslanagic. A nije dr. jer nema doktorat. Papci...
halo ba, gdje ti zivis? Postoji razlika izmedju dr. i dr.sc. i zato ne diraj Arslu :D
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

basta sljezove boje wrote:
Fox Mulder wrote:
Bea_Trix wrote: da je dobar dan bilo omrazeno u ratu i poslije rata, to je cinjenica... ali danas, u javnoj komunikaciji, najcesce mi odzdrave na dobar dan. mislim, ako neko odsuti, to je pitanje njegove pristojnosti. vjerujem da ima mjesta u BiH u kojima je jos uvijek nepopularno.
Ma to su mundzosi i alijaneri "uveli". Odes kod ljekara i ako ne kazes "selam" nece da te pogleda. Tipican primjer "Dr." Arslanagic. A nije dr. jer nema doktorat. Papci...
halo ba, gdje ti zivis? Postoji razlika izmedju dr. i dr.sc. i zato ne diraj Arslu :D
Dr je akademska titula i nigdje u svijetu se ne smije koristiti kao oznaka za zanimanje. Isto je i za Prof. To samo kod vas ima. Do kraja 60 tih je i u diplomama pisalo lijecnik, a onda su lijecnici digli bunu i nisu htjeli podici diplome zato sto nema titule dr. Iako je to protivzakonito i mimo svake logike poceli su tada da stampaju diplome sa dr. za diplomante i tako je i ostalo. Arsla je nacionalista, jer je radio za kuvajtsku organizaciju honorarno. Ili mozda nije nacionalista, ali je tada bilo profitabilno i u modi biti fasista i vjerski nastrojen, pa ti fasizam i lopovluk idu pod ruku i svode se vrlo cesto na isto. Znaci da rezimiramo titula "dr." nije i ne moze biti privilegija ljekara, ali seljacine tako misle i sta se tu moze. Nepravilno, ali nazalost u upotrebi gdje ne treba.
sffovac

Post by sffovac »

basta sljezove boje wrote:ja sam negdje, ali ne u Sarajevu, dozivjela vrlo cudnu reakciju na pozdrav "zdravo" koji za mene osobno nema neku komunisticku dimenziju :-)
ja sam u ratu, od jedne babe, naucio da njenu unucad ne pozdravljam sa zdravo, jer je to toboze pravoslavni pozdrav i ona ne zeli da njena djeca od mene nauce taj vlaski izraz, jer su oni katolici
svakakvog svijeta na ovom dunjaluku
basta sljezove boje

Fox Mulder wrote:
Fox Mulder wrote:Ma to su mundzosi i alijaneri "uveli". Odes kod ljekara i ako ne kazes "selam" nece da te pogleda. Tipican primjer "Dr." Arslanagic. A nije dr. jer nema doktorat. Papci...
Dr je akademska titula i nigdje u svijetu se ne smije koristiti kao oznaka za zanimanje. Isto je i za Prof. To samo kod vas ima. Do kraja 60 tih je i u diplomama pisalo lijecnik, a onda su lijecnici digli bunu i nisu htjeli podici diplome zato sto nema titule dr. Iako je to protivzakonito i mimo svake logike poceli su tada da stampaju diplome sa dr. za diplomante i tako je i ostalo. Arsla je nacionalista, jer je radio za kuvajtsku organizaciju honorarno. Ili mozda nije nacionalista, ali je tada bilo profitabilno i u modi biti fasista i vjerski nastrojen, pa ti fasizam i lopovluk idu pod ruku i svode se vrlo cesto na isto. Znaci da rezimiramo titula "dr." nije i ne moze biti privilegija ljekara, ali seljacine tako misle i sta se tu moze. Nepravilno, ali nazalost u upotrebi gdje ne treba.
sad mi rece prijateljica da u Americi zavrseni lijecnici imaju titulu MD sto znaci - medical doctor
Downunda

Post by Downunda »

Bea_Trix wrote:jedan novi izraz za koji nisam sigurna da se nekada davno koristio - "nidje veze"

:D
Svaka čast, znao sam da sam nesto zaboravio!
dark side of the moon

Post by dark side of the moon »

"seljober"
"joj zla"
"divi mu glave"
"nije bed"
"zuba ti u prahu"
cico x

Post by cico x »

"Bejbe"
:lol: :lol: :lol: ;)
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Fox Mulder wrote:
basta sljezove boje wrote: halo ba, gdje ti zivis? Postoji razlika izmedju dr. i dr.sc. i zato ne diraj Arslu :D
sad mi rece prijateljica da u Americi zavrseni lijecnici imaju titulu MD sto znaci - medical doctor
Nije istina, moja bivsa zena je "doktorica", a u diplomi pise "PHYSICIAN" ili ljekar/lijecnica.MD je pogresno i papanski k'o u Bosni.
Comrad

Post by Comrad »

Sta ima?
milano

Post by milano »

Comrad wrote:Sta ima?
ma ja , ali ima i ona bez "t" : š'a ima? :D
cico x

Post by cico x »

milano wrote:
Comrad wrote:Sta ima?
ma ja , ali ima i ona bez "t" : š'a ima? :D
š'a mai'?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

"Jes' to ti?"

"Jok, ti si!"

Comrad

Post by Comrad »

Sta ima jos?
Carlito Brigante

Post by Carlito Brigante »

Kako se niko nije sjetio dva odvratna izraza koji su se nekako uz rat pojavili, a to su DRITO i ODRADIO. Ja se vazda naježim kad čujem da ih neko koristi. Hvala Bogu pa su lagano izašli iz upotrebe.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Carlito Brigante wrote:Kako se niko nije sjetio dva odvratna izraza koji su se nekako uz rat pojavili, a to su DRITO i ODRADIO. Ja se vazda naježim kad čujem da ih neko koristi. Hvala Bogu pa su lagano izašli iz upotrebe.
ja se sjecam "odradio" :D u pravu si, svi su nesta odradjivali :D

a mislila sam da se "drito" i prije rata koristio.
dugacki

Post by dugacki »

Ja se jezim od udomacenih engleskih rijeci : aplicirao, inplementirao, downlodao, uploadovao, skenirao....

Ove ''stranjske'' izraze su Hrvati fino rijesili (mada ponekad i pretjeraju)...umjesto paradajz fino kazu rajcica sto odgovara prevodu rijeci paradajz- rajska(paradise) biljka.
Shoshana

Post by Shoshana »

[quote="basta sljezove boje"]
a sto se Shoshaninog komentara tice, potpuno je deplasiran na ovoj temi. 80-ih se nije vodilo racuna o politickoj korektnosti, pa su tako i skecevi Nadrealista prepuni fora koje bi danas ljudi kao ona vjerojatno zabranili

quote]

:lol:

Na ovoj temi, ili na bilo kojoj drugoj... ja sam uvijek reagovala na izraze tipa 'firaon' i uvijek cu reagovati... Od tvog egocentrizma (koji se ispoljava kroz nevjerovatnu kolicinu tzv. projiciranja) jedino je veca tvoja nesposobnost da iz ispravnih premisa izvuces ispravan zakljucak.

To sto se tvoje vidjenje ispravnog prilagodjava javnom mnijenju nimalo ne znaci da se i vidjenje ostalih formira na isti nacin. Mene su moji roditelji naucili da razlikujem dobro od loseg, i nikada, ni 80-ih, ni 60-ih, ni 2000-ih mi nisu trebali ni zakoni, ni regulacije, ni pomodarstvo, ni Nadrealisti, ni isprazne floskule tipa 'politicki korektno' da bih znala sta je ispravno a sta nije.

Sto si ti naucila da izraz 'firaon' nije korektan prije par godina (uostalom izraz 'politicki korektan' je stariji od 80-ih, al' ko bi to tebi objasnjavao), ne znaci da su i ostali, i, najljepse te molim, ne pripisuj meni vlastite moralne nedoumice. Tebi je, ocito izraz 'firaon' bio prihvatljiv sve dok se drustvene struje u Bosni nisu promijenile. Ovakvi tvoji spontani postovi govore mnogo vise o tvojoj licnosti, nego oni u kojima se trudis da se prikazes kao borac za ljudska prava... Ne znam sta je pateticnije, kad se provalis, ili kad se iz provale vadis...

Za dalju autospoznaju, toplo ti se preporucuje da procitas ponesto o NDP.

Prijatno,
milano

Post by milano »

Carlito Brigante wrote:Kako se niko nije sjetio dva odvratna izraza koji su se nekako uz rat pojavili, a to su DRITO i ODRADIO. Ja se vazda naježim kad čujem da ih neko koristi. Hvala Bogu pa su lagano izašli iz upotrebe.
Uh, u pravu si. Sjecate li se jos jedne odvratne predratne rijeci "DIFERENCIJACIJA"? Ko biva da se nesto razlikuje u politici-dobro od loseg. FUJ.
milano

Post by milano »

Bea_Trix wrote:

Nije tako, teksu se u ratu "odradjivali" ljudi, auti, stanovi, ali onako masovno.
Bea_Trix

Post by Bea_Trix »

milano wrote:
Bea_Trix wrote:

Nije tako, teksu se u ratu "odradjivali" ljudi, auti, stanovi, ali onako masovno.
pa nisam ni rekla da se "odradio" koristilo i prije rata, nego da se "drito" koristilo prije rata :-) :-) :-)
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Bea_Trix wrote:"Jes' to ti?"

"Jok, ti si!"

Ovo me podsjeti na onu foru... :D

"Jel to djej ar"? "

Jok eto ju ar"!
Post Reply