procitaj smislove moj prethodni odgovorMislilac wrote:Malo van teme, ali kako ti, dvomilionskikilometarski vozaču to ne znaš?milano wrote:sa nizom brzinom rastu i obrtaji. Kako moze da se onda prekine dotok goriva? Motor radi, a ne trosi gorivo... nemoguce i nelogicno. Malo je van teme, ali eto...
Da si znao, uštedio bi možda dva miliona centilitara goriva do sada i možda bi bio multimilioner.![]()
![]()
EDIT: Troši, ali u minimalnim količinama.
Zamjena "Ulja" za kočnice
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
milano
-
zlatan01
Ne znam da li uopste ima smisla dalje pisati, ali eto...milano wrote:tacno, ali to nije objasnjenje za mene vec za @ zlatana 01, ja sam to vec znao.ado-šampion wrote:Najjednostavnije rečeno, kada se pusti gas u motoru ostaje dovoljno goriva da održava taj broj obrtaja, jer auto nosi injercija. Kada se brzina spusti do neke određene granice (recimo 30 km/h u trećoj) broj obrtaja se malo poveća i dotok goriva se vraća da se motor ne bi ugasio.milano wrote:sa nizom brzinom rastu i obrtaji. Kako moze da se onda prekine dotok goriva? Motor radi, a ne trosi gorivo... nemoguce i nelogicno. Malo je van teme, ali eto...
Dakle nije baš motor radi a ne troši gorivo. Na svakom autu koji ima kompjuter sa mjerenjem trenutne potrošnje ovo se može provjerit.
Prvo, ja nigdje ne napisah da motor "radi a ne trosi gorivo". Drugo, za objasnjenje kako je moguce prekinuti dovod goriva, treba definisati par stvari. Motor "radi" kad god mu se vrti koljenasto vratilo ili radilica kako se ona obicno naziva. Medjutim, motor moze da radi u tri rezima:
-pogonski, kada koristi energiju goriva da bi "tjerao" vozilo
-kocioni, kada se vrti zahvaljujuci inerciji vozila
-prazan hod, kada trosi energiju goriva samo radi pokretanja sopstvenih pokretnih dijelova.
O ovome postoji brdo literature...
-
milano
jeste, ali ti o tome nista ne znas. Citao sam malo stare teme. Popljuvo si bolan inzinjera i to dva na temi o poztrosnji. Ljudi ti objasnjavali, a ti ko pjan plota se drzis da motor radi bez goriva. Skuzare, ovo nije tema, ali kad prozivas da ti odgovorim. veze ti nemas dede mi moga.zlatan01 wrote:Ne znam da li uopste ima smisla dalje pisati, ali eto...milano wrote:tacno, ali to nije objasnjenje za mene vec za @ zlatana 01, ja sam to vec znao.ado-šampion wrote: Najjednostavnije rečeno, kada se pusti gas u motoru ostaje dovoljno goriva da održava taj broj obrtaja, jer auto nosi injercija. Kada se brzina spusti do neke određene granice (recimo 30 km/h u trećoj) broj obrtaja se malo poveća i dotok goriva se vraća da se motor ne bi ugasio.
Dakle nije baš motor radi a ne troši gorivo. Na svakom autu koji ima kompjuter sa mjerenjem trenutne potrošnje ovo se može provjerit.
Prvo, ja nigdje ne napisah da motor "radi a ne trosi gorivo". Drugo, za objasnjenje kako je moguce prekinuti dovod goriva, treba definisati par stvari. Motor "radi" kad god mu se vrti koljenasto vratilo ili radilica kako se ona obicno naziva. Medjutim, motor moze da radi u tri rezima:
-pogonski, kada koristi energiju goriva da bi "tjerao" vozilo
-kocioni, kada se vrti zahvaljujuci inerciji vozila
-prazan hod, kada trosi energiju goriva samo radi pokretanja sopstvenih pokretnih dijelova.
O ovome postoji brdo literature...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Nema smisla...opet spamate a to nije dozvoljeno
.