fasizam u Srbiji ?

and

Post by and »

pa kad uporedim na ovim slikama iznad jednu i drugu stranu,i kad je cinjenica da su ovi drugi apsolutna vecina u srbiji,onda to i jeste za pljuvanja.
pesak

Post by pesak »

Uostalom, ja bih jako volela da pocne komunikacija medju obicnim svetom u BIH, Srbiji, Hrvatskoj i td , gde god se ratovalo.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

Ma imalo bi se štošta dodati,nadodati,odvagati i oduzeti na ovu temu,al evo ja samo mogu da dam progresivnim i antifašističkim snagama u Srbiji moralnu podršku da istraju u borbi protiv zla u svojoj zemlji.
JohnnyS

Post by JohnnyS »

pesak wrote:Uostalom, ja bih jako volela da pocne komunikacija medju obicnim svetom u BIH, Srbiji, Hrvatskoj i td , gde god se ratovalo.
Prvo: definiraj "običan svijet"
Drugo: definiraj "komunikaciju"
pesak

Post by pesak »

JohnnyS wrote:
pesak wrote:Uostalom, ja bih jako volela da pocne komunikacija medju obicnim svetom u BIH, Srbiji, Hrvatskoj i td , gde god se ratovalo.
Ne razumem te.
and

Post by and »

ovi sto sprjecavaju komunikaciju normalnih ljudi za divno cudo cijelo vrijeme komuniciraju i saradjuju sa "neprijateljskom"stranom.
najbolja varijanta bi bila da ti normalni ljudi budu na vlasti i komuniciraju.
kada sam prvi put isao na dzenazu u srebrenicu nisam mogao vjerovati kada sam vidio zene u crnom iz beograda.nisam vjerovao da postoje ljudi u srbiji koji tako razmisljaju.
pesak

Post by pesak »

and wrote:ovi sto sprjecavaju komunikaciju normalnih ljudi za divno cudo cijelo vrijeme komuniciraju i saradjuju sa "neprijateljskom"stranom.
kada sam prvi put isao na dzenazu u srebrenicu nisam mogao vjerovati kada sam vidio zene u crnom iz beograda.nisam vjerovao da postoje ljudi u srbiji koji tako razmisljaju.
Ma ima ih jos uvek, nego smo tihi, sto rece neko. Mnogi su se iselili devedesetih, neki su ostali. Trebao si da vidis demonstracije 91 protiv milosevica. To su bile i anti-ratne demonstracije. Ulice su bile prepune "pacifista", tojest obicnih ljudi kojima ni malo nije bilo do rata. Pevalo se - "Daj sansu miru". Mrzela se RTS ratna propaganda.
Milosevic je to brzo ugusio . Na kraju je poslao i tenkove na ulice Beograda. To je bio pocetak tenkova po celoj Jugi. Beograd je bio pocetak. Mozda ce Beograd da bude i kraj.
Prozor

Post by Prozor »

and wrote:ovi sto sprjecavaju komunikaciju normalnih ljudi za divno cudo cijelo vrijeme komuniciraju i saradjuju sa "neprijateljskom"stranom.
Ni ja, kada sam prvi put cuo ime mislio sam da se radi o nekima sto ce ici i pricati i o stvarnim i o ne-stvarnim srpskim zrtvama u Bratuncu ali me istina prijatno i podobro iznenadila.

Kao sto sam rekao, mislim da je mnogima u Srbiji dosta vise ispastanja zbog Bosne, Hrvatske ili tamo Kosova. Nazalost ipak su vecina oni sto iako nikad nisu krocili u BiH ili Kosovo umiru za iste...
JohnnyS

Post by JohnnyS »

pesak wrote:
JohnnyS wrote:
Ne razumem te.
Pa koga smatraš "običnim svijetom" u BiH, RH, i Srbiji i kakvu bi komunikaciju trebali imati. Jer ja sam stekao dojam da običan engleski svijet još uvijek nema komunikaciju sa Nijemcima, na primjer. Trijezni su još dobri, ali kad poteče piva, puno toga se čuje od tog "običnog svijeta". Prosječan građanin npr. Zagreba će deklarativno reći da nema ništa protiv Srba i Bošnjaka. I protiv Bošnjaka sigurno nema ništa, ali kad se dogodi neka vanredna situacija u Srbiji, lako se povampiri. Ja se sebe smatram "običnim čovjekom", i uistinu se nemam što svađat ni nekomunicirat s bilo kime, priznajem sada (nemam ti što lagat), kad mi dođu preko ljeta turisti iz Srbije ("običan svijet") pa kad počnu "Ko nas bre zavadi", "Što smo se rastali?" i slične priče meni padne mrak na oči, jer su ti isti uvjereni da smo mi po Stradunu gume palili. E tu ja prekidam svaku komunikaciju.
Druga stvar, ja smatram (a i, odgovorno tvrdim, većina u Hrvatskoj) da je agresija na neku drugu državu kad "tvoja" vojska uđe više od 15 km (takvo je međunarodno pravo) u njen teritorij. Svaki put prije Washingtonskog sporazuma što je HV ušao dublje od 15 km u BiH teritorij, sve pare koje su slane iz Zagreba u vojne svrhe, ja nazivam agresijom, ne zato što sam ja to izmislio nego jer međunarodno pravo tako kaže.
Koliko "običnog svijeta" u Srbiji smatra da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku ili BiH?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Vi sto napdate @pesak...

@pesak ne pise protiv srba..ona pise protiv fasizma i cetnistva koje divlja u Srbiji....Vi salonski cetnici koji napadate ovu damu..morate znati da cast i obraz Srbije brane osobe poput @pesak a ne vi salonski cetnici..

Zapitajte se zasto je Srbija zemlja staraca...zasto u Srbiji je odnos rodjenih i umrlih 1:2....iz razloga sto pametni i normalni srbi bjeze iz Srbije bas zbog tih koje @pesak proziva...Samo u Srbiji je moguce da se izjednace hitlerovi zaveznici(cetnici)..da se dizu u heroje najveci zlocinici 21. vijeku..samo se u Srbiji prave cetnicke parade i javno propagira zlocinacka ideologija i velicaju oni koji su pred cijelim demokratskim svijetom pocinili najveca zlodjela i genocide..Osobama kao @pesak je dosta vise takvih ljudi u sopstvenoj drzavi i uvijek ce imati moju licnu podrsku a nadam se i vecine Bosanaca i Hercegovaca ...jer imamo zajednickog neprijatelja...
pici

Post by pici »

Prije godinu dana bio sam u Begešu . U "ateljeu 212" bifeu ,poslije predstave priđe mi grupa mladića i djevojaka i kao da sjednu sa mnom jer su čuli moj Sarajevsko-Bosanski naglasak i da me časte pićem.Predstaviše se kao ne vladina organizacija za djecu sa slabim vidom i sljepilom.Kažu več su uspostavili kontakte sa Hrvatskom i u Zagrebu imaju svoju filijalu,pa ih interesuje kako je stanje kod nas u BiH i da bi bili voljni da to urade i u Sarajevu.
Ovo sam napisao iz čistog razloga da ima ljudi koji bi komunicirali na ljudski način i na približavanje kroz ne vladine organizacije (od vlada znamo šta nas očekuje) tako da sa tim ljudima i treba uspostaviti bilo kakvu saradnju ili ako ništa drugo komunikaciju.

Ne znam imali toga ali nebi bilo loše da se to uspostavi pa makar nekim podforumom dje bi ljudi iz svih krajeva balkana imali neki vid normalnoga dijaloga.
Prozor

Post by Prozor »

Ja jedno nikako ne mogu da shvatim, sto je nekom prosjecnom Beogradjaninu uopce vazna(da pretpostavimo da mu je vazna) RS? Sta ce njemu(ili njoj) doprinjeti RS? Hoce li dobiti bolju ekonomiju sa jednim od najsiromasnijih dijelova BiH(Podrinjem i istocnom Hercegovinom)? Hoce li mu pomoc da dobije posao, da mu osigura egzistenciju, da se bolje provodi, sta? Cak sta vise jedna RS u Srbiji bi im tek bilo novo Kosovo, jedan veliki teret za razvijat od porezom placenih para prosjecnih Srbijanaca... A RS-ovci iz ove dvije spomenute regije bi ionako za 10 godina svi se nasli u BG ili Novom Sadu, tako da bi im ostala prazna prostranstva koja nista ne vrijede...
pesak

Post by pesak »

Da. Sve to ide jako sporo. Ja bih malo da ubrzam.
Zamisljala sam da se organizuju neke vvrste tribina, skupova, stagod, ljudi iz bivse nam zemlje, iz Sarajeva, Zagreba. Beograda...zamisljala sam da to nekako moze da se organizuje preko LDPa, ali ocigledno, sve je jos toliko opasno, rovito, da ce te tribine da popricekaju. Mislila sam na gostovanje "obicnih" ljudi sa nekom njihovom pricom o ratu i ratnim stradanjima, njihovom licnom pricom. Najlakse je doci do drugog coveka licnom, istinitom pricom. Ovde ljudi ne znaju ustvari sta je bilo. Zatvaraju oci pred cinjenicama. Mislim da ne bi bili toliko slepi pred licnim pricama drugih ljudi koji su stradali u ratu. Da ste videli samo sok koji je nastao u Srbiji prikazivanjem onog videa o streljanju Bosnjaka kod Trnova ! Ljudi su ovde bili masovno sokirani i uzasnuti. Naravno, posle su preuzele udbaske ratno-zlocinacko-mafijaske novine da melju citaviu pricu, da govore kako je neistinita i td...
and

Post by and »

ovdje se jedino na bajkama i mitovima moze osvojiti vlast.
kada se pocne pricati o konkretnim stvarima,ekonomiji,proizvodnji,oni su tu nula i nemaju sta reci.
helo

Post by helo »

zavrzlama

Post by zavrzlama »

Jednom prilikom sam razgovarao sa jednim Americkim politicarom(nizeg ranga)...na moje pitanje sta je to, sto sprecava Srbiju da bude normalna drzava ...tip mi je odgovorio ovako :

"Svagdje u svijetu narod se bori protiv loseg rezima....samo u Srbiji se rezim bori protiv naroda"..na moje pitanje da mi bolje objasni smisao izrecenog...on je dodao.."vidi nesto u svakoj drzavi imate organizacija i pokreta koji su losi i odisu fasizmom i to je negdje od 2-3% populacije...dok u Srbiji imate 30% onih koji podrzavaju fasizam..i zato sam i rekao da Srbijanski rezim ima problem da ukine fasizam...a ne kao obicno da narod ukine los rezim...a u Srbiji je povrh svega je los i rezim i veliki procenat naroda koji podrzava fasizm.." ja ostao zaprepasten.....

Na pitanje pa sta je rjesenje.....on je rekao....."Vi na Balkanu morate dotaci i moralno i ekonomsko dno ,da bi pomogli sami sebi....a dno jos niste dotakli"..pametan ce znati sta je ovaj tip zelio da poruci...
pesak

Post by pesak »

Pazi, i tamo citaju ovaj forum.
Prozor

Post by Prozor »

pesak wrote:Da. Sve to ide jako sporo. Ja bih malo da ubrzam.
Zamisljala sam da se organizuju neke vvrste tribina, skupova, stagod, ljudi iz bivse nam zemlje, iz Sarajeva, Zagreba. Beograda...zamisljala sam da to nekako moze da se organizuje preko LDPa, ali ocigledno, sve je jos toliko opasno, rovito, da ce te tribine da popricekaju. Mislila sam na gostovanje "obicnih" ljudi sa nekom njihovom pricom o ratu i ratnim stradanjima, njihovom licnom pricom. Najlakse je doci do drugog coveka licnom, istinitom pricom. Ovde ljudi ne znaju ustvari sta je bilo. Zatvaraju oci pred cinjenicama. Mislim da ne bi bili toliko slepi pred licnim pricama drugih ljudi koji su stradali u ratu. Da ste videli samo sok koji je nastao u Srbiji prikazivanjem onog videa o streljanju Bosnjaka kod Trnova ! Ljudi su ovde bili masovno sokirani i uzasnuti. Naravno, posle su preuzele udbaske ratno-zlocinacko-mafijaske novine da melju citaviu pricu, da govore kako je neistinita i td...
Eh to je ta razlika! Dok su u Srbiji ljudi stvarno bili u medijskoj blokadi te mnogi stvarno nisu imali pojma sta se dogadjalo, vecina bosanskih Srba su osjetili rat i MORALI znati bar za neke "pogreske" svoje strane ali su ih svjesno potisnuli jer jednostavno ne moze biti njihova strana u krivu, cuj da cijeli svijet ne laze i lazno ne portretira nema govora... Helem, ti snimci koji su izazvali sok u Srbiji, imali su veoma ogranicne reakcije u RS-u, gdje su mnogi cak i odmahivali rukom u stilu "pa eto i da jeste i nas su ubijali..." i tako u nedogled. Jednostavno dok mnogi u Srbiji fakat ne znaju(ili nisu znali) nema zive duse u RS da ne zna, samo se svjesno potiskuje...
Last edited by Prozor on 12/12/2007 17:42, edited 1 time in total.
pesak

Post by pesak »

and wrote:ovdje se jedino na bajkama i mitovima moze osvojiti vlast.
kada se pocne pricati o konkretnim stvarima,ekonomiji,proizvodnji,oni su tu nula i nemaju sta reci.
Pa bas to i kazem. Slicno. Zato i kazem da politicarima i ne odgovara da krene komunikacija medju nama. Oni se odrzavaju na nacionalistickoj maglustini.
and

Post by and »

komunikacija je krenula ,muzicari,filmadzije...na kraju ce doci i politicari.do tada ove treba smijeniti.
pici

Post by pici »

A evo prije pola godine sam bio u Bjelovaru,5 dana .....ljudi moji koji su to domačini,kakav doček,kakva pažnja i ljubaznost.
Pa u Cetinju malo falilo da ostanem :D
Neznam ,ali imam sreću pa uvjek naletim na normalne ljude.
Nemojte samo o negativnim ljudima jer ih je za ovih 15 godina isplivalo dosta na površinu.

A Splićanke naljepše trebe na svjetu uhhhhhh kad se samo sjetim :D
Prozor

Post by Prozor »

Jedina komunikacija Srbije i BiH se ocitava u VIP produkciji :D
pesak

Post by pesak »

pici wrote:A evo prije pola godine sam bio u Bjelovaru,5 dana .....ljudi moji koji su to domačini,kakav doček,kakva pažnja i ljubaznost.
Pa u Cetinju malo falilo da ostanem :D
Neznam ,ali imam sreću pa uvjek naletim na normalne ljude.
Nemojte samo o negativnim ljudima jer ih je za ovih 15 godina isplivalo dosta na površinu.

A Splićanke naljepše trebe na svjetu uhhhhhh kad se samo sjetim :D
Jao, a tek Splicani... :-D
simi5

Post by simi5 »

lady midnight wrote:za simi i ostale koji misle da je ovdje uobichajeno i normalno da se "pljuje" po srbiji:

nije tachno da se samo jedva cheka da oshinemo po srbiji.
pa nismo svi toliko slijepi i zaglupljeni da ne znamo razlikovati neke stvari. znamo mi dobro da je i narodu u srbiji, kao vjerovatno i svakom ostalom, stalo do onoga shto simi navede: do normalnog zhivota, obrazovanja, ekonomskog stabiliteta, itd.
postoje odredjene stvari koje se ovdje, tj. na ovom forumu kritikuju kad je srbija u pitanju, bar od strane onih koji ove diskusije uzimaju ozbiljno, a to su: a) srbijanska vlada i njeni potezi, b) odredjene pojave u srbijanskom drushtvu.
na ovom forumu se srbija dovodi u prichu, shto je i sasvim normalno, kod pitanja koja imaju direktne posljedice za BiH. da nabrojim neka od njih:
- umijeshanost srbijanske vlade u unutrashnju politiku BiH i to na nachin koji u pitanje dovodi suverenitet ove drzhave. chinjenica da su u BiH srbi konstitutivni narod ne daje za pravo srbijanskoj vladi da se posredstvom marioneta iz RSa smatra politichkim predstavnishtvom srpskog naroda u BiH.
- nedostatak spremnosti veceg dijela srbijanske javnosti da se kritichki suoche sa vlastitom odgovornoshcu zbog ratova na teritoriji bivshe jugoslavije; stiche se utisak da su samim tim shto je miloshevic izruchen u haag gradjani srbije pomislili da su se tim chinom oduzhili i apsolutirali sebe od podrshke koju su miloshevicu davali na pochetku i tokom rata. e, pa nisu.
- nespremnost da se distancira od zlochina pochinjenih u vlastito ime, u ime "naroda i nacije", i relativizacija ovih zlochina koja u krajnjoj varijanti ide do negiranja zlochina.
- nespremnost SPC da prizna i izvuche posljedice iz umijeshanosti u genocid i etnichko chishcenje u BiH. shtavishe, umijeshanost crkvenih krugova u dubiozne komitete za istrazhivanje "istine" o radovanu karadzhicu, podrshka crkve chetnichkim pokretima itd. itd.
- pasivnost "obichnih" gradjana, onih koji nisu "ni tamo ni 'vamo" - za tu pasivnost bi mene lichno bolio djon, da nismo tu pasivnost osjetili na vlastitoj kozhi, kada je veci dio srbijanske javnosti shutio dok su bombe koje su finansirali svojim novcem padale po bosanskim gradovima. da bi ti isti glasno zakukali kada su ih i same zasule bombe, od NATO saveza.
- uloga srpske akademije u stvaranju mitova koji su sluzhili ili sluzhe za mobilizaciju srpskog naroda protiv drugih. pa nije valjda niko od nas toliko lud da ne skonta zashto SANU bash sad, u ovom trenutku, promovira knjigu o porijeklu albanaca, knjgu u kojoj se izmedju ostalog konstatira da albanci time shto sebe nazivaju ilirima ustvari hoce da zagospodare podruchjem koje su nastanjivali iliri?

ostale pojave, koje ovdje recimo @pesak navodi i kritikuje iz svoje perspektive aktiviste za ljudska prava i antifashiste, dakle: fashizam, ksenofobija, homofobija, shovinizam svakojake vrste, ulazak radikala u parlament... su pojave koje nisu karakteristichne iskljuchivo za srbiju, nego ih imamo dovoljno i sami, u BiH i ostalim drzhavama po kojima se krecemo.

ali da dodam: drushtvene pojave poput ovih navedenih su za mene problematichne u svakoj zemlji, i ja se usudjujem da pricham o njima i da ih osudjujem pa taman da mi je babo rodjeni u pitanju, a ne drzhava, vlada ili drushtvo. i trudim se da se protiv njih borim evo vec skoro pola zhivota, shto ulichnim aktivizmom, shto kroz profesiju kojom se bavim.
i sigurno necu prestati sa tim iz obzira prema osjetljivim dushicama koje bi da na jednoj strani "zaborave", a na drugoj parole fashistichkih hordi subsumiraju pod "slobodu govora", a pogotovo mi se ne prestaje sa tim kad se radi o zemlji chija vanjska i unutrashnja politika itekako ima posljedica po mene samu i po moje najdrazhe.
Lady ti si vrlo elokventna i svesna osoba i mnoge stvari koje si rekla načelno stoje.

Ipak ako pogledaš ono što su napisali neki drugi članovi ovog foruma videćeš nebrojene etikete. Pre svega četnik. Svako ko je Srbin, ma svako ko piše ekavski i ne pljuje sve Srbe je četnik. Ako bih ja samo jednom od tih rekla da je mudža bila bih banovana.

Drugo što svi misle da znaju o sagovorniku kojeg sreću prvi put sve od boje očiju do broja cipela. Niko, ali baš niko osim onoga ko mi je pomenuo ovaj forum ne zna ko sam ja i šta sam u životu radila ili nisam radila.

Treće oni koji najviše "znaju o Srbiji" nikad nisu kročili u Srbiju nogom. Slika koju ovde prikazuju proističe iz njihovog vlastitog uma i ima smisla koliko i slika Amsterdama po kome šetaju prostitutke u bodijima i narkomani sa špricom u ruci.

Četvrto onaj ko je stajao pred kordonom od 20 000 drogiranih specijalaca, pio suzavac i pendreke, išao na čelu kolone sa Zoranom ili Čedom, ustajao u 2 noću da drži kordon u Kolarčevoj nikad ne može da se upiški od straha pred 40 mladih radovaca.

Ja se ne upištam u debate po pitanjima onoga što Sarajlije znaju bolje od mene. Tu samo pročitam, procenim kredibilitet komentara i uzmem k znanju.

puno poštovanja svima
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Treće oni koji najviše "znaju o Srbiji" nikad nisu kročili u Srbiju nogom.
znaju jer je Srbija krocila u njihovu zemlju i pobila im najmilije i unistila zivote..zato znaju sta je radikalska i cetnicka Srbija..i znaju da razlikuju Dobru i losu Srbiju...nije nasa krivica sto Srbijom vladaju isti oni koji su i rusili i klali po BIH... i dan danas kreiraju ubitacnu politiku po BIH srbe i sve nas ostale u BIH....nebi se niko od nas ni ja sam doticao Srbije da ta ista srbija nije krocila u BIH da je mi upoznamo na najgori moguci nacin.....bolje je bilo da smo mi krocili u Srbiju jer bi kao dobri Bosanci sigurno dosli kao turisti a ne da otimamo i palimo po Srbiji....kao sto je Srbija otimala i rusila po BIH..
Post Reply