Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zonbirile

#76 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

slavkoimamodilera wrote:
riko-ga wrote:Nevjerovatno koliko znate pricati na te ljude koi su po vama samo problem ovoga grada.Nemoj te se zavaravati gospodo.Zapitaj te se kao prvo dali bi bilo ovog grada da nije bilo ti sa padina 92 god.Jednostavno je provjeriti uzmes spisak poginuli boraca ARBiH i pogledaj mjeto rodjenja.

Po cemu je bolje naselje Vratnik od nap. Hrasnog Brda.A po vama je problem samo naselja nastala poslije 80 god.Dalje ko gradi po parkovima zgrade i ubija i ovo malo parkova po grado.Nevjerujem dasu to ovi sa padina jer dasu imali love za to pravili bi kuce po gradu a ne po brdu.

Kazete pusta sela.Zasto?Upitas li se ikad zasto?Evo naves cu par primjera

-mlijeko!!!Seljek ga proizvodi i predaje ga po cjeni od 0,45 do 0,60 feninga.E odes u prodavnicu i vidi posto je litar mlijeka.Gdje je tu logika.Da nekazem da onaj proizvodjac od jednog litra mlijeka sto je uzeo od seljaka napravi pet litara.Uzmi malo olovku i papir i vidi imali tu imalo logike i ko zaradjuje na tome.

-voce i povrce!!!!Pogledaj po pijacama cije se voce i povrce prodaje i kakvo.Sve onako jedro rumeno i fino.A sve sami uvoz.Donese seljak svoje jabuke koe su manje i po koim ima tackica i mora je dati upola jevtinije od one "rumene"Tako je za sve.Pa gospodo hocete i jare i pare.E nemoze dabi seljak zivio mora gradjanin kupovati njegov proizvod a ne one iz Tunguzije.

Dakle niko nije napustio svoje mjesto iz neke zafrkancije vec iz cistog ljudskog opstanka.I uostalom ta naselja okolo grada nisu u centru i nemora niko gore ni ici ako mu toliko smetaju.

Ti ili si napusen ili blage veze nemas o cemu pricas... :-)

lezi malo odmori,pa onda opet nastavi sa glupostima
delightful

#77 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by delightful »

slavko i zonbirile, pokazite malo pristojnosti, molim vas. hvala.
BajrinNajmladji

#78 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by BajrinNajmladji »

Postoji i divlja NAdogradnja. On je moju zgradu nadogradio tako što je onaj vijenac zgrade na posljednjem spratu ''kobrom'' razvaljivao da bi napravio nastavak za 1 sprat više + krov. Syebo mi je zgradu (bilo 6 stanova, a sada 9-mala zgrada) tako da je potonula nekoliko cm, a susjedna ista k'o moja, potonula dvadesetak cm na desnom krilu,...Ako je mogla nekada izdržati potres od sedam rihtera, sada vala, ne može ni 4 rihtera,...za merkalije sam i zaboravio koliko.....Nikada ja nisam imao problema u zgradi sa ledenicama, padanjem snijega, olucima koji ko kupidoni piške na sve strane,...Al' eto, nezakoniti zakon prošao, sada kada su iznadogradjivali, stavili ga van snage, tj. i dalje postoji, ali treba platiti vlasnicima, pa skoro niko ni ne nadogradjuje više.

Selo i manji gradovi sve više postaju kvalitetnija mjesta za obitavanje,... barem ova satelitska sela i gradići oko Sa.

Imam poznanicu koja živi u Varešu, a sebi kupila stan na Otoci, za onako, kada dodje na kontrolu kod dr., pa joj i dijete tu ljeti provede dio odmora kada dodje iz Holandije sa suprugom. Inače Sarajka, ali eto, udala se u Vareš, nekada davno.
zonbirile

#79 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

BajrinNajmladji wrote:Postoji i divlja NAdogradnja. On je moju zgradu nadogradio tako što je onaj vijenac zgrade na posljednjem spratu ''kobrom'' razvaljivao da bi napravio nastavak za 1 sprat više + krov. Syebo mi je zgradu (bilo 6 stanova, a sada 9-mala zgrada) tako da je potonula nekoliko cm, a susjedna ista k'o moja, potonula dvadesetak cm na desnom krilu,...Ako je mogla nekada izdržati potres od sedam rihtera, sada vala, ne može ni 4 rihtera,...za merkalije sam i zaboravio koliko.....Nikada ja nisam imao problema u zgradi sa ledenicama, padanjem snijega, olucima koji ko kupidoni piške na sve strane,...Al' eto, nezakoniti zakon prošao, sada kada su iznadogradjivali, stavili ga van snage, tj. i dalje postoji, ali treba platiti vlasnicima, pa skoro niko ni ne nadogradjuje više.

Selo i manji gradovi sve više postaju kvalitetnija mjesta za obitavanje,... barem ova satelitska sela i gradići oko Sa.

Imam poznanicu koja živi u Varešu, a sebi kupila stan na Otoci, za onako, kada dodje na kontrolu kod dr., pa joj i dijete tu ljeti provede dio odmora kada dodje iz Holandije sa suprugom. Inače Sarajka, ali eto, udala se u Vareš, nekada davno.

Pa divlja nadogradnja,ali sa papirima je sprovedena od strane seljačko-rođačke vlasti,na dobroj tradiciji i iskustvima Kaira i Kabula,gdje svaki dan padne viđekatnica,usljed nadogradnje.Pa nije davno bilo kada su otimali ,krovove,etažnim vlasnicima sa ugovorom o vlasništvu i ukljižbom u gruntu,gdje su oni vlasnici stanova i vlasnici zajedničkih prostora u idealnom dijelu.Čak su uz pomoć policije uvodili izvođača u gradilište.Vrlo jednostavno,ako zgrada ima x stanova i svi otkupljeni-znači pravno zgrada ima isti status kao i kuća Ganić E.Samo su stanari/vlasnici mogli odobriti nadogradnju.Sada je to princip ,ako hoćeš tavan,svi ti se vlasnici moraju potpisati i odreći sviga dijela,da bi uknjižio novi stan.Isti zakon je važio i tad,ali je kršen u ime "viših" interesa da bi kriminalci oprali pare i pravili po 33 stana na trgu heroja,i sklapali bombe za obračune.
to sam ja

#80 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by to sam ja »

zonbirile wrote:
slavkoimamodilera wrote:
riko-ga wrote:Nevjerovatno koliko znate pricati na te ljude koi su po vama samo problem ovoga grada.Nemoj te se zavaravati gospodo.Zapitaj te se kao prvo dali bi bilo ovog grada da nije bilo ti sa padina 92 god.Jednostavno je provjeriti uzmes spisak poginuli boraca ARBiH i pogledaj mjeto rodjenja.

Po cemu je bolje naselje Vratnik od nap. Hrasnog Brda.A po vama je problem samo naselja nastala poslije 80 god.Dalje ko gradi po parkovima zgrade i ubija i ovo malo parkova po grado.Nevjerujem dasu to ovi sa padina jer dasu imali love za to pravili bi kuce po gradu a ne po brdu.

Kazete pusta sela.Zasto?Upitas li se ikad zasto?Evo naves cu par primjera

-mlijeko!!!Seljek ga proizvodi i predaje ga po cjeni od 0,45 do 0,60 feninga.E odes u prodavnicu i vidi posto je litar mlijeka.Gdje je tu logika.Da nekazem da onaj proizvodjac od jednog litra mlijeka sto je uzeo od seljaka napravi pet litara.Uzmi malo olovku i papir i vidi imali tu imalo logike i ko zaradjuje na tome.

-voce i povrce!!!!Pogledaj po pijacama cije se voce i povrce prodaje i kakvo.Sve onako jedro rumeno i fino.A sve sami uvoz.Donese seljak svoje jabuke koe su manje i po koim ima tackica i mora je dati upola jevtinije od one "rumene"Tako je za sve.Pa gospodo hocete i jare i pare.E nemoze dabi seljak zivio mora gradjanin kupovati njegov proizvod a ne one iz Tunguzije.

Dakle niko nije napustio svoje mjesto iz neke zafrkancije vec iz cistog ljudskog opstanka.I uostalom ta naselja okolo grada nisu u centru i nemora niko gore ni ici ako mu toliko smetaju.

Ti ili si napusen ili blage veze nemas o cemu pricas... :-)

lezi malo odmori,pa onda opet nastavi sa glupostima

@riko-ga ti mora da imas tako jednu kucicu na tudjoj zemlji. Tema je "bespravna gradnja", a ne "nakaradne kuce", a to da nije bitno kako kuca izgleda samo zato sto je na brdu to je :shock: ...Pa pogledaj malo SELA po drugim zemljama u Evropi, ma ne moras cak ni u Evropu ici otidji u Hrvatsku i Srbiju vec je druga prica. Ako cemo vec o izgledu kuca .... fasada je bitna isto kao i ograda...ne mora se ispred kuce drzati kubik pijeska i golf 1 bez guma...Druga stvar, ne postoji dzaba urbanisticki plan- al' to nek ti pojasni neki arhitekta...Treca stvar, apropo brda i nakaradnih kuca....pa hebo te, to bi trebala biti najelitnija naselja...tj. da su na tim brdima vile koje imaju pogled na grad da ti pamet stane...Ali da se mi vratimo na temu- BESPRAVNA GRADNJA= TUDJA ZEMLJ (u vecini slucaja)
Last edited by to sam ja on 16/01/2009 13:39, edited 1 time in total.
riko-ga

#81 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by riko-ga »

Gospodo lahko je pricati u kontekstu.Hajde ovi sto kao pametuju neka konkretno u mom postu kazu sta je to glupo.A ti to sam ja reci gdje ja kazem da nije potrebna fasada.I da nisam na drzavnom zemljistu napravio kucu vec je moj otac tu kucu kupio 1977 god.Znaci nitije bila bespravna gradnja ni drzavna zemlja.
zonbirile

#82 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

pa riko ti govori za Kabul i Sjenicu,jebo te kjafirske gradove.Što ih uvijek poturate pod nos,jesi ti bio u Kandaharu,nisi,pa i ne znaš onda šta je grad.Došla je demokracija,jeste li komunjare zaboravili to,nema niko pravo da me ugrožava da riješim svoj stambeni problem.Moja je stvar gdje ću da gradim,grad je tu da mi obezbjedi struju,vodu,gas telefon,kablovsku,a što mogu ionako neću plačati-Pa šta hoćete,niko ne radi 7 djece imam,a toliko i osnovne škole.Kakva su ovo vremena,da pošten čoek ne može da živi ,jebo li vam Tito mater.
zonbirile

#83 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

[quote="to sam ja"][quote="zonbirile"][quote="slavkoimamodilera"][quote="riko-ga"]
hajde nećemo pričati na te ljude(?),ali u spisku mjesto rođenja,nije ime padine.
Pa o tome ti i govorimo.Vratnik građen u vrijeme Turaka prije 200-300g,a vi preuzeli isti koncept u 20 vijeku.

riko-ga

Vratnik je bolji od Hrasna Brda,jer je to malte ne spomenik osmanskog graditeljstva,rađen i održavan zadnjih 100,200g.Šta bi vi srušili Vratnik pa napravili Šanac II.Imam ja bolji predlog,žišaru pa pičite sa brda na brdo.I ovo je državna politika,kao i ona što vam je omogučila da radite selo od grada,ali evo tebi primjer:
Francuska je najveće seljačka zemlja u Evropi i po proizvodnji i po broju stanovnika na selu.Malo pa malo nezadovoljni ,blokiraju puteve,bacaju proizvode,prosipaju mljijeko.I dalje niko ne može u Pariz,da pravi kuću ispod Ajfelovog tornja.Bila je dobra istinita dogodovština kada Švabi,u skupštini prevode bezpravnu gradnju,em ne postoji adekvatna riječ,em čovjek nikako ne konta,ne može da pojmi o čemu se radi.
zonbirile

#84 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

riko-ga
naravno da je lahko pričati u kontekstu,teško je van njega,a glupo u tvome postu nije ništa.Pusti raju zajebaju se,izvikali te da si blentav.
riko-ga

#85 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by riko-ga »

zonbirile wrote:pa riko ti govori za Kabul i Sjenicu,jebo te kjafirske gradove.Što ih uvijek poturate pod nos,jesi ti bio u Kandaharu,nisi,pa i ne znaš onda šta je grad.Došla je demokracija,jeste li komunjare zaboravili to,nema niko pravo da me ugrožava da riješim svoj stambeni problem.Moja je stvar gdje ću da gradim,grad je tu da mi obezbjedi struju,vodu,gas telefon,kablovsku,a što mogu ionako neću plačati-Pa šta hoćete,niko ne radi 7 djece imam,a toliko i osnovne škole.Kakva su ovo vremena,da pošten čoek ne može da živi ,jebo li vam Tito mater.

Hajde ne kaki molim te.Gdje sam ja spominjo Kabul i Sjenicu.Podobro si pobrko stvari to jest postove.Haj sad fino procitaj moje postove pa onda repliciraj.
to sam ja

#86 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by to sam ja »

riko-ga wrote:Gospodo lahko je pricati u kontekstu.Hajde ovi sto kao pametuju neka konkretno u mom postu kazu sta je to glupo.A ti to sam ja reci gdje ja kazem da nije potrebna fasada.I da nisam na drzavnom zemljistu napravio kucu vec je moj otac tu kucu kupio 1977 god.Znaci nitije bila bespravna gradnja ni drzavna zemlja.
Nisam ja rekla da si ti izgradio na tudjoj zemlji kuce vec sam rekla da ti MORA da si izgradio.... bitna razlika, jer si stao u odbranu onih koji su bespravno podigli kuce i to na tudjoj zemlji...dalje, kroz tvoj post se provlaci siromastvo, jad i bijeda (barem ja to tako citam izmedju redova...izvini ako grijesim, ali pises kao... u stilu jadan seljak, tesko njemu...nema se s cim...) i na kraju, tvoja posljednja recenica, ako vam smeta nemojte tamo ici...sasvim je logicno da ce mi smetati nesto sto ruzno izgleda i sto bode u oci, zato sam navela kuce bez fasade i ograde s pijeskom i olupinama od auta, jer je to tipicna nasa okucnica ...Ali najbitnije u svemu tome jeste cinjenica da su ti ljudi na tudjoj zemlji i da ne zele da plate tu zemlju
van Basten

#87 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by van Basten »

i meni je taj termin genijalan "bespravna gradnja"... znači gradim, iako znam da nemam prava na to, ali šta ima veze, bitno je da nikne iz zemlje pa ćemo se poslije snalaziti preko još jednog genijalnog termina "legalizacija bespravne gradnje" :-)
termini koji uriniraju po osnovama prava i pravne države, nije ni čudo što je spominjani švabo ostao u čudu o čemu to mi uopšte pričamo.
Da je ovo ikakva pravna država, fino bi se uzeo bager (ako treba i hiljadu bagera) pa poravnalo sve što je bespravno zagrađeno, al jok... mi to još legalizujemo :-)
Nema potrebe ići u brda, prođite nekada magistralom (khm) kroz Rajlovac, onim dijelom gdje se u bliskoj budućnosti (u prevodu na IMT jezik - oko 2035 godine) treba graditi LOT III sarajevske obilaznice... ima bar desetak ZGRADA (znači, ne kuća, nego baš zgrada) koje su nikle u zadnjih 1-2 godine baš na mjestu kuda bi trasa trebala proći... ako se grade legalno onda onoga ko je dao dozvolu treba u haps, a inače mislim da je put slijedeći: zgrafda izviri, busija je zauzeta., podnese se zahtjev za legalizacijom, isti se promptno usvoji dok se još niko nije ni snašao, pa kada bude treba proći put onda će legalni vlasnik legalnog objekta cijenkati se sa onima koji su ga pustili da tu gradi oko cijene za koju će pristati da sruši svoju legalnu zgradu. Naravno, legalni vlasnik da bi to sve izveo mora biti dobar sa vlasti, ako ne i vlast sama... bogaćenje bez muke
zonbirile

#88 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

riko-ga wrote:
zonbirile wrote:pa riko ti govori za Kabul i Sjenicu,jebo te kjafirske gradove.Što ih uvijek poturate pod nos,jesi ti bio u Kandaharu,nisi,pa i ne znaš onda šta je grad.Došla je demokracija,jeste li komunjare zaboravili to,nema niko pravo da me ugrožava da riješim svoj stambeni problem.Moja je stvar gdje ću da gradim,grad je tu da mi obezbjedi struju,vodu,gas telefon,kablovsku,a što mogu ionako neću plačati-Pa šta hoćete,niko ne radi 7 djece imam,a toliko i osnovne škole.Kakva su ovo vremena,da pošten čoek ne može da živi ,jebo li vam Tito mater.

Hajde ne kaki molim te.Gdje sam ja spominjo Kabul i Sjenicu.Podobro si pobrko stvari to jest postove.Haj sad fino procitaj moje postove pa onda repliciraj.

da su ti smisleniji postovi shvatio bi i sarkazam.Pogni glavu i čuvaj se.
riko-ga

#89 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by riko-ga »

A zasto da pognem glavu.Ljudi pognute glave ili su lopovi ili se necega stide.Ja nisam ni jedno ni drugo.I da kazem da ja nebranim nelegalnu gradnju ali nemoze se sve to svaliti na te ljude.Nisu oni krivi zbog toga.Kriva je drzava koja nema blage veze.Zamislite da je recimo 70-ti godina postojo zakon koi ti omogucava da napravis kucu ali da dozvola za istu nije veca od same kuce vec neka normalna cjena pa cak i u rate.I onda fino ja hocu kucu podnesem zahtjev i ja zavrsijo brigu.Opstina ostalo odradi dodje kaze mozes tu praviti kuca mora biti u tim i tim gabaritima mora se skloniti od puta toliko i toliko i gotova stvar.A ne oni kad im dodjes sa zahtjevom za izgradnju prvo ti kazu cifru za koju ti mozes napraviti kucu.Dasu radili pametnije do ovoga nebi ni doslo imali bi ista naselja ali sa boljom putnom komunikacijoj i nekim redosledom.Zato nisu krivi ti sto prave takve kuce.I da kazem dasam u svom naselju izgubio igraliste jer je doslo 5-6 ljudi i poceli praviti kuce.Ja sam danas njihov komsija i nepada mi na pamet da nji krivim zbog toga.Kriva je opstina koja je to dozvolila.E sad posto se desio rat pa se borcima omogucava da legalizuju svoje objekte to je drugo.Da nije bilo rata stanje bi bilo isto samo ljudi nebi imali legalizovane objekte.
weed

#90 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by weed »

Ma, sve te bespravno napravljene objekte treba po kratkom postupku - SRUSITI!!! :dance:
d2

#91 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by d2 »

riko-ga wrote:A zasto da pognem glavu.Ljudi pognute glave ili su lopovi ili se necega stide.Ja nisam ni jedno ni drugo.I da kazem da ja nebranim nelegalnu gradnju ali nemoze se sve to svaliti na te ljude.Nisu oni krivi zbog toga.Kriva je drzava koja nema blage veze.Zamislite da je recimo 70-ti godina postojo zakon koi ti omogucava da napravis kucu ali da dozvola za istu nije veca od same kuce vec neka normalna cjena pa cak i u rate.I onda fino ja hocu kucu podnesem zahtjev i ja zavrsijo brigu.Opstina ostalo odradi dodje kaze mozes tu praviti kuca mora biti u tim i tim gabaritima mora se skloniti od puta toliko i toliko i gotova stvar.A ne oni kad im dodjes sa zahtjevom za izgradnju prvo ti kazu cifru za koju ti mozes napraviti kucu.Dasu radili pametnije do ovoga nebi ni doslo imali bi ista naselja ali sa boljom putnom komunikacijoj i nekim redosledom.Zato nisu krivi ti sto prave takve kuce.I da kazem dasam u svom naselju izgubio igraliste jer je doslo 5-6 ljudi i poceli praviti kuce.Ja sam danas njihov komsija i nepada mi na pamet da nji krivim zbog toga.Kriva je opstina koja je to dozvolila.E sad posto se desio rat pa se borcima omogucava da legalizuju svoje objekte to je drugo.Da nije bilo rata stanje bi bilo isto samo ljudi nebi imali legalizovane objekte.
hadzo, zivota ti - gdje si ti ucio bosanski i kada ?
jesi ti iz zemalja bivse jugoslavije ili si stranac ?
riko-ga

#92 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by riko-ga »

U Albaniji a tamo je pravopis malo drugaciji od onoga iz bivse Yuge :-D
riko-ga

#93 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by riko-ga »

hadzo, zivota ti - gdje si ti ucio bosanski i kada ?
jesi ti iz zemalja bivse jugoslavije ili si stranac ?[/quote]

Da nije slucajno jesi li ili jesili a jesi nije garant :mrgreen:
Van Halen

#94 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by Van Halen »

Da je bilo malo više sreće, sva ova naselja na padinskim dijelovima grada bi bila napravljena po konceptu nove Breke ili Ciglana.
riko-ga

#95 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by riko-ga »

Van Halen wrote:Da je bilo malo više sreće, sva ova naselja na padinskim dijelovima grada bi bila napravljena po konceptu nove Breke ili Ciglana.

Slazem se samo tu nije trebala sreca vec pamet nadlezni po raznoraznim kancelarijama.
to sam ja

#96 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by to sam ja »

hladovina wrote:Ma, sve te bespravno napravljene objekte treba po kratkom postupku - SRUSITI!!! :dance:
Meni ovaj covjeculjak djeluje kao da radi sve drugo al' najmanje da plese :D
zonbirile

#97 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

riko-ga wrote:
Van Halen wrote:Da je bilo malo više sreće, sva ova naselja na padinskim dijelovima grada bi bila napravljena po konceptu nove Breke ili Ciglana.

Slazem se samo tu nije trebala sreca vec pamet nadlezni po raznoraznim kancelarijama.

koncept i onda i sada je isti.Svi u gradove,i onda je tu bilo svega,od nacionalnog inžinjeringa do primitivnog nepotizma,gluposti i sl.
BSn

#98 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by BSn »

Ma napravis kucu na padinama oko Sarajeva i za desetak godina imas kucu u gradu. Naravno, to utice na veliki porast cijene kuce koju si napravio, jer samo rijetki mogu da imaju kucu odmah pored tramvajske stanice, npr.
Gradnja nelegalnih objekata na padinama oko Sarajeva je ocit primjer da Bosanci imaju izuzetan osjecaj za poslovanje, a posebno za nekretnine.

Osim toga, vlast radi na tome da sve te objekte legalizuje, tako da ako se proces premjestanja kuce u nize krajeve ne bude odvijao prema zamisljenom planu, vlast ce da iskesira novac za odstetu i to je to. Ne moze da omane. :D
zonbirile

#99 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

BSn wrote:Ma napravis kucu na padinama oko Sarajeva i za desetak godina imas kucu u gradu. Naravno, to utice na veliki porast cijene kuce koju si napravio, jer samo rijetki mogu da imaju kucu odmah pored tramvajske stanice, npr.
Gradnja nelegalnih objekata na padinama oko Sarajeva je ocit primjer da Bosanci imaju izuzetan osjecaj za poslovanje, a posebno za nekretnine.

Osim toga, vlast radi na tome da sve te objekte legalizuje, tako da ako se proces premjestanja kuce u nize krajeve ne bude odvijao prema zamisljenom planu, vlast ce da iskesira novac za odstetu i to je to. Ne moze da omane. :D

samo opaska,vlast da ,ali pare su naše.Dok se saniraju hale i klizišta,ne ostane za grad-dobro sada će skočiti i oni su grad.
zonbirile

#100 Re: Bespravna gradnja na padinama oko Sarajeva

Post by zonbirile »

micki125 wrote:cinjenica je da je bespravna gradnja uzela maha, ali pitanje je zasto je to tako.
dozvola za izgradnju kosta ko pola objekta, a uzevsi u obzir da je prosjecna plata u fbih 750 KM pola zivota bi trebalo raditi samo za dozvolu. ne postoji mjesto na kojem je predvidjena gradnja i sirenje grada, gdje bi covjek mogao za normalnu cijenu obezbjediti legalnu gradnju. činjenica je da se djeca rađaju, da postaju odrasli, broj stanovnistva se povecava, logicno je razmisljati i o sirenju grada, sto opet ne mora znaciti da to mora biti u centru, nego gdje moze i gdje ima prostora.
u ovakvoj situaciji ljudi se moraju snalaziti, nisu svi imali sreće da u titino vrijeme guzovače dobiju stan i da ga otkupe certifikatima, a kakvi sada sebi uzimaju za pravo da kritikuju one koji moraju sami praviti kuće i furaju se na nekakve europske standarde. stanove za koje su svi radici izdvajali dobili ste samo vi, mislim da bi se samo zbog ove činjenice trebali naći bar malo postiđeni.
neko je spomenuo sanaciju klizišta, jeste, istina je da se velike pare ulažu u iste, ali je isto tako istina da kanton ulaže pare i u obnovu fasada zgrada koje su također u privatnom vlasništvu, pa niko ne zapinje za to, to je ko normalno, a da kanton popravlja fasade na kućama e to bi bilo kritikovano na sva zvona.

misljenja sam da je glavni krivac za bespravnu izgradnju sam grad, kanton, jer nisu predvidjeli prostor za legalnu po normalnim cijenama, prilagođenim standardu stanovništva.

nemoj samo prosipati paušalne ocjene,očito nisi ni pitao.Naknada je prema zoni stanovanja od 50-100KM,zone van regulacionog obuhvata plačaju do 50km2,1000KM,a svaki preko m2 po 10 KM.Projekat je cca 1000KM i razne takse i saglasnosti,kao i idiotluk od 2% investicione vrijednosti objekta za izgradnju i održavcanje skloništa je još 1000 KM.Znači ua normalni objekt od cca 65m2 bi bilo 5000-6000KM.Jednostavno dozvolu moraš platiti,kao što kupiš i zemlju.Iz te svote se radi na vodosnabdijevanju,odvodu,struja,telefon,put ,asfalt,javna rasvjeta.A oni što su platili su valjda budale.Pusti Titino vrijeme,pa nije valjda on kriv za danačnje bezvlašče.A tvoj predlog da Kanton vam pravi ,još i fasade,može kada sve i jedan papak zasjedne u gradsku upravu.
Post Reply