Muftija Omerbašić podupro je pravo bosanskohercegovačkih Hrvata na sudjelovanje na hrvatskim izborima
ja mislim da ovaj citat govori vishe nego dovoljno o ravnopravnosti i neravnopravnosti naroda u BiH, pa i shire
voljela bih da vidim tog hipotetichnog boshnjaka sa mjestom stanovanja u ulcinju (zagrebu) i sa crnogorskim (hrvatskim) drzhavljanstvom, koji svoje poreze placa tamo, koji zhivi u drushtvu chija se infrastruktura finansira novcem drzhave u kojoj zhivi (dobro, necemo sad o kvalitetu te infrastrukture) i koji uz to glasa na BiH-izborima
a to shto se tiche "opravdanosti" izjashnjavanja - ispade sad da hrvati iz BiH imaju neku "objektivnu" osnovu za izjashnjavanje kao nacija, dok boshnjaci u hrvatskoj to nemaju, pa im ostaje jedino vjerska pripadnost...
po toj logici ispade da ne postoji boshnjachka kultura...
pa majku mu staru, chije li je onda to kulturno naslijedje koje izmedju ostalog i ja nosim u svom imaginarnom prtljagu evo vec tri decenije?
i dragi moji vi koji se okomiste na muftiju, zaboravljate jednu stvar: da je svaki nacionalni identitet ne samo stvar subjektivnog izjashnjavanja, nego prije svega drushtveni i kulturni konstrukt, bio taj proces konstrukcije zavrshen prije sto ili prije petnaest godina...hrvatski identitet nije nishta manje konstruisan, manje "izmishljen", pa time ni "objektivniji" nego boshnjachki ili bilo koji drugi.
i da bashto, ne bih se ja pozivala na tu "drzhavu" do 1945 - to nije bila nikakva drzhava, a najmanje nezavisna, vec obichni vazalchic i marioneta u prepucavanjima izmedju nijemaca i italijana