Poskupljuju taksi usluge u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

BHG wrote:
mIRCerka wrote:
_BosanaC wrote: Ne moram ti ni reci kolika je usranusa to sto si napisala :D
Jea, ti si najpametniji i bas sve znas.....

ljudima koji rade na procenat i na kvotu je bitno koliko posla imaju, a sa ovako dignutim cijenama nemaju vise posla koliko su imali ranije...a ti sjedi pa izracunaj kad je bilo zadnje poskupljenje cjiena taksi usluga, a koliko puta je gorivo skakalo pa za fening - za fening, u tom periodu..
:zzzz:
ovdje sam s bosancOm :D
nek si :D Sebi si :D:D:D

ja pokusavam realno sagledati sa obe strane, litar goriva je 2 KM, sta biste vi da taksi ko u ratu vozi za 2 KM do Dobrinje?
PS Sto nisi sa Bosanc0m na platou?
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Nije jedna česma u Sarajevu....
BHG

Post by BHG »

mIRCerka wrote:
BHG wrote:
mIRCerka wrote: Jea, ti si najpametniji i bas sve znas.....

ljudima koji rade na procenat i na kvotu je bitno koliko posla imaju, a sa ovako dignutim cijenama nemaju vise posla koliko su imali ranije...a ti sjedi pa izracunaj kad je bilo zadnje poskupljenje cjiena taksi usluga, a koliko puta je gorivo skakalo pa za fening - za fening, u tom periodu..
ovdje sam s bosancOm :D

ja pokusavam realno sagledati sa obe strane, litar goriva je 2 KM, sta biste vi da taksi ko u ratu vozi za 2 KM do Dobrinje?
zato sto mi je babo ministar...pa mi dobro 'vako kako je sad... :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

BHG wrote:
mIRCerka wrote:
BHG wrote: ovdje sam s bosancOm :D

Da ti je babo Ministar, ti bi bio negdje vani na skolovanju :D Stoga BjAzi :D

Nek skacu cijene, jedva cekam da tramvajska bude 5 KM...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Zaboravih reci To je nama nasa borba dala

Over and out za danas :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:
_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote: gorivo je poskupilo ravno 14 puta od zadnjeg dizanja cijene taxi usluga, tako da to MRSH i nije bas na mjestu.
I da, taksisti, znaci cike koje voze taksi vozila, a ne oni u foteljama, i sami kukaju da su cijene preskupe, ali tako se dogovorise sefovi taxi kompanija.
Ne moram ti ni reci kolika je usranusa to sto si napisala :D
Jea, ti si najpametniji i bas sve znas.....

Ja znam da je cijena goriva i skakala i spustala se, ali da nikada pojeftinjenje nicega nije pratilo i pojeftinjenje usluga, barem ne u nasoj drzavi, a posebno ne kada je u pitanju prevoz :D

Stoga, mIWCada, bez obzira sto s nekim taksistom pijes kafu i objektivna si s te strane, argumente ti jos uvjek smatram usranusom :D

Samo ne znam jel' mi veca usranusa to da su krivi sefovi koji su se dogovorili a jadne taksiste niko nista nije pitao (pogotovo kada je u pitanju Sarajevo taksi, kod kojeg svaki taksista radi maltene sam za sebe, za razliku opet od Samir&Emir gdje su auta firmina i svi rade za platu, a opet isti taj Sarajevo taxi prijeti Zutom taksiju da ce im popaliti vozni park, doslovice, ako i oni ne koriguju cijene), ili to da mi, eto, jadni, ko i taksisti, pratimo poskupljenja u svijetu, pa zato to... :roll:

Mozda da je barel nafte 200$ pa bih i povjerovao... S obzirom da relaciju koja je bila 5KM ljudi placaju 10KM.
dimu

Post by dimu »

mIRCerka wrote: ja pokusavam realno sagledati sa obe strane, litar goriva je 2 KM, sta biste vi da taksi ko u ratu vozi za 2 KM do Dobrinje?
a koliko kilometara predje sa tom 1 litrom goriva ?

nek mu auto trosi 7 litara na 100 km... znaci za tu 1 litru predje oko 15km, a tebi za 1 kilometar naplati 1.5 KM...

cijene goriva nisu nikakvo opravdanje za dizacnje cijena.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Eto ja ispijam kafe sa taksistima, a ti znas da neko nekome prijeti paljenjem voznog parka...

Ja ti kazem da taksisti nisu dizali cijenu usluga u toku 14 dizanja cijena goriva...
Da nece spustiti cijene usluga kad padne cijena goriva, to i ja vjerujem, stavise ubijedjena sam 99% da ce ostat iste cijene kad jednog dana padne cijena goriva...

A sto se tice sefova, sjeli su i samiremir, boss, zuti, crveni, zeleni tufnasti i cargo taxi sefovi i napravili JEDINSTVENI CJENOVNIK...
2 km start
1.5 km kilometar.

hos nes banglades :D
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Ako jedan prosječan automobil troši 8 lit/100 km goriva u gradskoj vožnji, onda je to trošak od 16 KM.
A cijena taxi usluge je 1,5 KM/km, što znači na 100 km = 150 KM. Sasvim solidna zarada, koja je dovoljna i za gorivo i za amortizaciju i za zaradu. Plus 2 KM za start.
Međutim, u Sarajevu je uposleno mnogo taxi vozila na relativno malom prostoru, pa se "sudaraju" u poslu.
Osim toga, taxisti prazni voze po gradu tražeći putnike, i na taj način troše skupo gorivo.
BHG

Post by BHG »

mIRCerka wrote:
BHG wrote:
mIRCerka wrote: nek si :D Sebi si :D:D:D

mozda i jesam vani...pa stoga nemogu na plato... :D
ne fakat, mozda ovom blesavom narodu i treba tako nebil doso pameti malo ako je ikako moguce...
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

haj'mo malo grube kalkulacije

gorivo 2KM/L
napucan taxi (polovna mecka ili petica) oko 40.000KM, nek godisnje predje 40.000 i nek ga mijenja svako dvije i po godine, ispadne 0,40KM/km

taxi na relaciji šoping - dobrinja 26 KM
kilometara..., nek bude 10, mada nema toliko (da mi je lakse sracunat)

e sad 10 takvih tura, 260KM
troškovi:
100km uz potrošnju od 10L na 100km, 20KM
100km puta onih 0,40KM za napucan taxi, 40KM
dnevnica, topli obrok, porezi i doprinosi na platu, mito policiji, kladionica itd..., maksimalno 100KM za 100km
sve ukupno 20+40+100=160KM troškova

na sonu 100KM :D

sutra se idem raspitati, kako postati taksista...
becu

Post by becu »

Rekao sam vec na drugoj temi, u Skoplju, Makedonija, se za 2 marke vozis oko 3 kilometra. Ibreti se svako ko dodje sa strane. Cijena goriva ista(doduse voza na plin vecina ko nema dizel), auta ista. Taksi auta ima ko blata, i bukvalno se svako voza.
HomeArt

Post by HomeArt »

mIRCerka wrote:Eto ja ispijam kafe sa taksistima, a ti znas da neko nekome prijeti paljenjem voznog parka...

Ja ti kazem da taksisti nisu dizali cijenu usluga u toku 14 dizanja cijena goriva...
Da nece spustiti cijene usluga kad padne cijena goriva, to i ja vjerujem, stavise ubijedjena sam 99% da ce ostat iste cijene kad jednog dana padne cijena goriva...

A sto se tice sefova, sjeli su i samiremir, boss, zuti, crveni, zeleni tufnasti i cargo taxi sefovi i napravili JEDINSTVENI CJENOVNIK...
2 km start
1.5 km kilometar.

hos nes banglades :D
Eh ovaj dogovor i jeste sranje. Da je ovo drzava uzela bi im licence svima cuj sjeli i dogovorili se. :x
in33sa

Post by in33sa »

Citajuci neke, dodje mi da se sazalim nad jadnim sarajevskim taksistima.

Pokupovali najbolja kola u gradu, sve sa startom 1 KM i kilometrom voznje 1 KM.

Pa im malo...

Od mene ga vise marke dobit nece, to im je garant. Za druge me cisto zaboli.
krava

Post by krava »

cula sam da ce vratiti stare cijene...eno ih came na standovima....
gaius

Post by gaius »

danas sam gledao pun štand.. hahaha.. tražili ste.. eto vam ga.. taksi je luksuz.. mi svi to znamo.. i kad luksuz skoči, narod luksuz izbaci iz svakodnevnice..

nije taksi ko ulje bem mu miša.. hodajte.. duže ćete živjeti.. :) a i čuvate lovu.. :)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

BHG wrote:
mIRCerka wrote:
BHG wrote: zato sto mi je babo ministar...pa mi dobro 'vako kako je sad... :D

mozda i jesam vani...pa stoga nemogu na plato... :D
ne fakat, mozda ovom blesavom narodu i treba tako nebil doso pameti malo ako je ikako moguce...
Narod nije opametilo poskupljenje struje prosle godine, kao ni poskupljenje ziveznih namirnica uvodjenjem PDVa, a kamoli ovi skokovi cijena prehrambenih proizvoda sada...

Ovaj narod ce se opametiti tek kad se uspostave kolonije na Mjesecu....
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Meni kad je sta hitno , pa moram ici taksijem i ako je voznja cca 8-10 kilometara ja se pogadjam sa taxistom , fino udjem, sjedem , pitam ima li kakvog popusta , on fino kaze , ma spustit cemo nesto , jer je i njima zagustilo , nece vise niko da se vozi, skupo... :D
in33sa

Post by in33sa »

Razumio bi njih covjek da oni dignu cijene, ne znam, 10 ili 20% pa hajde, opravdano, skacu cijene nafte i benzina, neka je kilometar 1,10 ili startna 1.20.

Ne, oni odmah dignu startnu duplo, kilometar 50%.

Bas jucer pricam sa komsijom taksistom, kaze da su se debelo zajebali sa poskupljenjem. Onako, iz njegove price zakljucujem da i oni (taksisti) misle da je narod toliko glup da ce slegnuti ramenima i nastaviti se voziti taksijem kao i ranije, pa su sad oni (taksisti) iznenadjeni sto to i nije tako. Rekoh mozda je narod glup, ali para ima koliko ima.

Za ulje se mora stvoriti, nekako, ali za taksi bogami ne mora. Zapravo ce narod ono sto je do sada davao za taksi, od sada davati za ulje.

Ma genijalci, nema sta.
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

mIRCerka wrote:
alphonse kauders wrote:Samo da prijavim dvije "pljačke" za vikend: Od Mojmila (kod Fahdove džamije) do Robota 9, 5 KM i od Grbavice do C5 (Dobrinja) 12,5 KM (ovo drugo se kolegica vozila, nije ni ona znala šta je čeka)- pa jesu li oni normalni, ja im više ne sjeo u taxi.
Za istu relaciju do Robota sam platio prije 20 dana 5,5 KM.

Moj savjet - ne sjedajte u taxi bez baš prijeke potrebe (ono - teška ozlijeda, porođaj itd.;)).

Benzin jeste poskupio, ali ne toliko koliko su taksisti povećali cijenu.

MRSH :x :x :x :x :x :x
gorivo je poskupilo ravno 14 puta od zadnjeg dizanja cijene taxi usluga, tako da to MRSH i nije bas na mjestu.
I da, taksisti, znaci cike koje voze taksi vozila, a ne oni u foteljama, i sami kukaju da su cijene preskupe, ali tako se dogovorise sefovi taxi kompanija.
14 puta? :? :? :?
:-)
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

... Gorivo pada (njegova cijena) na svjetskom tržištu, a sarajevski taxist ostaju jedni od najvećih papana ....
(nije im bilo skupo kad su pred izbore dobivali po 100-ju od SDA da im nosaju zastave po gradu...)..... (sarajevo TAXi je jedna od najneprofesionalnijih firmi u gradu koja se bavi prevozom ljudi)....
strong69

Post by strong69 »

Ma za Taxi se ne sekiram. Iako mislim da je poskupljenje neopravdano u ovoj mjeri u kojoj su oni poskupili.

Taxi spada u grupu "luksuznih" usluga. Mene vise zabrinjava porast cijena mlijeka, brasna, ulja itd...

Mislim da poskupljenje taxi usluga nece nimalo zabrinuti penzionere i socijalne kategorije drustva...

Za ove koji su koristili taxi setnja dobro dode...
in33sa

Post by in33sa »

Dobro dodje i gladovanje, dokazano je da gladovanje povoljno utice na secer u krvi, visok pritisak i masnoce u krvi :-)

Sta ce narodu ulje, nije zdravo ulje, bolje je jesti nemasno.

Mislim, ako cemo tom logikom...
zena21

Post by zena21 »

in33sa wrote:Dobro dodje i gladovanje, dokazano je da gladovanje povoljno utice na secer u krvi, visok pritisak i masnoce u krvi :-)

ja ovo davno rekoh... manje cemo jesti, zdravije se hraniti (trava i tako to)... vise cemo setati... i svi cemo biti lijepi, vitki i zdravi :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zena21 wrote:
in33sa wrote:Dobro dodje i gladovanje, dokazano je da gladovanje povoljno utice na secer u krvi, visok pritisak i masnoce u krvi :-)

ja ovo davno rekoh... manje cemo jesti, zdravije se hraniti (trava i tako to)... vise cemo setati... i svi cemo biti lijepi, vitki i zdravi :D
A posebno vitki :D
Post Reply